PARTNER SERWISU
drglnqpx
68 69 70 71 72
REhunter
0
Wpisów: 32
Wysłane: 26 maja 2011 12:48:02 przy kursie: 1,99 zł
oczywiste, że nie zbierze całej puli na Plusa. Poza tym wiadomo, że nie kupuje sam tylko z kimś... Pytanie kto będzie wspólnikiem i czy ta jednostka w jakiś sposób zaangażuje się w Midasa.
Jak już wcześniej wielokrotnie było tutaj pisane zakup Moby to tylko przelewanie kasy z kieszeni do kieszeni. Przecież z powiązań kapitałowych wynika że kupuje sam od siebie.

Skoro już zacząłem się bawić w bajki, to opowiem jedną. Może ma sens, może nie... sami ocenicie.

Zastaw z Centernetu zdjęty. Załóżmy, że Han Solo (bardzo mi się spodobała ksywa) przejmuje Plusa i załóżmy że częstotliwości zostają w midasie. Plus kupuje od Midasa cały center - czyli w tym również częstotliwości których teraz wszyscy pragną. Cena będzie spora tym bardziej, że jakiś zalążek infrastruktury już powstał. Koniec końców LTE jest realizowane przez plusa a Midas ma ogromne pieniądze na zapłacenie jakiejś części za Plusa. Wiem że to jest totalnie Science Fiction, ale taki sam SF wywindował kiedyś 09kwiat z ceny 2,5 do 40.

a teraz czekam... rozszarpcie mnie :)

mainecoon
0
Wpisów: 49
Wysłane: 26 maja 2011 12:52:54 przy kursie: 1,99 zł
Odnoszę wrażanie, że przez cały czas kurs jest pilnowany w celu ustabilizowania na poziomie ok. 2,10 Co jakiś czas ktoś wyrzuca na sprzedaż PKC spore ilości akcji a kurs i tak wraca w okolice 2.10. Czyżby przygotowywanie gruntu przed kolejną podbitką?

REhunter
0
Wysłane: 26 maja 2011 12:53:16 przy kursie: 1,99 zł
mazoor1 napisał(a):

Kiedy są tez zapisy dodatkowe?

Zapisy dodatkowe były 20 maja.

REhunter
0
Wysłane: 26 maja 2011 13:00:35 przy kursie: 1,99 zł
mainecoon napisał(a):
Odnoszę wrażanie, że przez cały czas kurs jest pilnowany w celu ustabilizowania na poziomie ok. 2,10 Co jakiś czas ktoś wyrzuca na sprzedaż PKC spore ilości akcji a kurs i tak wraca w okolice 2.10. Czyżby przygotowywanie gruntu przed kolejną podbitką?

Po trzech dniach wzrostów trzeba poczekać aż niecierpliwi zrealizują zyski, żeby potem przy dynamicznych wzrostach dodatkowo nakręcali wzrosty wsiadając ponownie do pędzącego pociągu. Im mniej będzie zleceń sprzedaży po drodze tym łatwiejsza droga do góry. Pewnie będzie jeszcze straszenie w postaci zbijania kursu w pobliże 2,0 PLN. Wątpię żeby kurs przebił dzisiaj 2,00 od góry, ale trudno przewidzieć dalszy scenariusz. Jeśli dziś i jutro kurs utrzyma się powyżej 2,15, to według moich szacunków następny poważny opór jest na 3,3.

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 26 maja 2011 15:05:24 przy kursie: 1,99 zł
Witam wszystkich rozgorączkowanych forumowiczów Midasa.

Widzę ,że czas na urlop wybrałem sobie wyśmienity hello1 - zaplanowałem sobie zero informacji - prócz złożenie zapisów w zeszły piątek!!. Wróciłem do kraju wczoraj po 8 dniach więc ominęła mnie ta cała fala rozpaczy przeradzająca się potem w falę euforii na naszej spółce. Wczoraj wieczorem po sprawdzeniu kursu przekazałem tę informację żonie o ona zapytała lakonicznie: Dlaczego?Co się stało?
Zacząłem dziś zgłębiać kolejne aneksy i info jakimi się spółka podzieliła aby móc jej dać jakąś odpowiedź i już chyba ją znam :
W zasadzie to niewiele się wydarzyło (oczywiście abstrahując od zachowania kursu i obrotów akcjami )po prostu zrolowali dług z droższego na tańszy i tym samym spłacili Alchemii i Krezusowi długi a powierzyli je Aliorowi. Przypominam, że ten dług i tak mieli spłacić do końca czerwca 2011r. I tak jak sam się upierałem, (często wbrew opiniom większości - będąc nawet nazwanym ostatnim "niepoprawnym optymistą", którzy wierzy jeszcze w spółkę) że spadki przed i zwłaszcza w trakcie notowań pp nie mają uzasadnienia fundamentalnego gdyż wszystkie wiadomości o procesach sądowych oraz wyrokach były znane już w lutym tak i teraz fundamentalnie ta informacja o zrolowaniu długu stanowiła tylko pretekst do odreagowań. Czytając Wasze wpisy z ostatniego tygodnia (a trochę się tu naprodukowało tego) widzę , że znów powstaje wiele teorii spiskowych pod negatywne i pozytywne scenariusze. Czasami jednak nie należy szukać podwójnego i potrójnego dna tylko czytać fakty i przesiać je z emocji. Ot taki mój drobny komentarz - bo jak się jest ponad tydzień odseparowanym od tego całego zgiełku to i łatwiej emocje powściągać.

Ja się zapisałem w całości na przysługujące mi PP. Również w przedostatnim dniu notowań bazując na odbiciu kursu sprzedałem akcje i też zamieniłem je na pp - uzyskując 14% dyskonta tj. tej różnicy która niby miała być premią za ryzyko. Ale rozumiem takie postawy jak np. Taurusa który część objął a cześć nie objął bo zamienił na akcje zwykłe. Ja zaryzykowałem bo dzwoniłem do NSA i WSA w W-wie i z informacji jakie mi przekazano ( a którymi podzieliłem się na tym forum), choć nie precyzyjnych, wynika że na rozprawę NSA przyjdzie nam jeszcze zaczekać i to nawet dobrych klika m-cy więc ten element ryzyka związany z niekorzystnym wyrokiem sądu w jakiś sposób zminimalizowałem. Natomiast jak już wspominałem nie rozumiem tych, którzy weszli de facto w emisję bo tak rozumiem wejście z akcjami w odcięcie kursu i potem nie objęli pp. To tak trochę jak w grze w pokera: dostajesz na początku karty i jak masz słabe to pasujesz i odchodzisz od stolika od razu - a jak już wchodzisz w grę to albo wierzysz w moc swoich "kart" albo do końca blefujesz wave

A co do zachowania kursu to ja spodziewałem się, że po zakończeniu notować pp kurs wróci do przedziału 1,65-1,8 i tam będzie czekał na jakieś info. To co się stało przez ostatnie 2 dni sugeruje na zmianę trendu długoterminowego - buldi tu wcześniej wklejał jakiś długoterminowy, który uwzględnia emisję i odcięcia pp - choć ja bym troszkę kreskę niżej poprowadził. Obroty też imponujące. Nie sądzę aby wzrosty były napędzane również głównie przez spekulantów. Zbyt duże obroty. Będzie się działo ciekawie przez najbliższe tygodnie - choć ryzyko na spółce uważam nadal za duże to jednak jestem nadal optymistycznie nastawiony do tego waloru. Dlatego też wykasowałem dziś ze swojego koszyka notowań bieżących Midasa. Po co się stresować niepotrzebnie na coś na co nie ma się wpływu wave

del-30122024v2
0
Wpisów: 72
Wysłane: 26 maja 2011 20:35:05 przy kursie: 1,99 zł
Apax z Solorzem zawalczą o Plusa (źródło: Gazeta Prawna)
biznes.gazetaprawna.pl/artykul...

Pozdrawiam :)

mazoor1
0
Wpisów: 159
Wysłane: 27 maja 2011 11:19:22 przy kursie: 1,90 zł

broker_ns
0
Wysłane: 27 maja 2011 12:50:55 przy kursie: 1,90 zł
Wg mnie Solorz ma i tak największe szanse na przejęcie Polkomtela. Tak jak gdzieś czytałem i z tym się zgadzam, w ostatecznej rozgrywce będą liczyć się jedynie inwestorzy branżowi. Natomiast inwestorzy finansowi nie mogą przepłacać gdyż oni kupują aby za kilka lat coś sprzedać drożej więc nie mogą za te spółkę przepłacać i mogą dać max 16 mld. A Solorz ma najwięcej do zyskania nawet o wiele więcej niż TeliaSonera. Wiadomo, że rynek tradycyjnych usług głosowych jest już w pełni rozwinięty i tutaj nie będzie już z tej działalności dalszych wzrostów. Natomiast wszyscy operatorzy zdają sobie sprawę że rozwój jaki się ma dopiero dokonać to tak naprawdę transmisja danych poprzez coraz bardziej popularne smartfony, tablety oraz notebooki i palmtopy. Tego się już nie da zatrzymać - ten sektor będzie rósł co roku skokowo. Tak więc kto pierwszy zapewni najlepszy (tj. najszybszy, obejmujący największy zasięg oraz z największymi limitami przesyłu danych) dostęp do sieci ten wygra ten wyścig. Wiadomo że LTE jest teraz najlepszą i najbardzie innowacyjną technologią przesyłu danych na świecie - nic lepszego nie wymyślono. Zatem jeśli Solorz będzie miał Plusa to nasz Midas będzie miał już 2 klientów do hurtowej sprzedaż tj. CP i Polkomtel a to nam daje bardzo duże pole do generowania przyszłych przychodów. A inni operatorzy nie chcąc być w tyle będą też zmuszeni od nich kupować hurtowe ilości.

Polkomtel i prezes Bauc mogą sobie różne rzeczy opowiadać i różne kryteria przyjmować ale nie należy zapominać, że decyzję końcową o tym komu sprzedać podejmie minister skarbu!!! Grad już zrobił jeden deal z Solorzem kończąc spór z Elektrimem więc teraz też mogą się dogadać. Po ostatnim kryzysie również ma znaczenie pochodzenie kapitału tj. polski zawsze może być bardziej lekko preferowany niż zagraniczny (choć skandynawski akurat dobrze się kojarzy). Samo nazwisko Solorza też nie ma takiego negatywnego wydźwięku jak np. Krauzego czy Kulczyka więc też politycznie ten wybór może być bezpieczny. Dlatego reasumując ja większe szanse daję Solorzowi - ale jak to się mówi dopóki piłka w grze wszystko się jeszcze może zdarzyć.

A co do kursu to ja się osobiście bardzo ciesze z wczorajszego spadku bo schłodzenie kursu po tak dużych wzrostach nam się należało. Teraz pewnie trochę pobujamy się w okolicy 2 zł by znów potem po jakimś komunikacie wystrzelić do góry i przełamać 2,3. Dla stabilności wzrostów korekty są konieczne!!

W ostatnim wywiadzie dla parkietu prezes Pytel mówił że 27-28 będą mieś już informacje z biur maklerskich ile złożono zapisów podstawowych i dodatkowych. Ciekawe kiedy się podzielą tą informacją. Ja przewidujecie ile się wśród drobnych procentowo zapisało na akcje. Ja przewiduję że jednak grubo ponad 50%. Ale mogę się mylić. Ale i ta obejmą wszystkie niezapisane - pewnie jakiś fundusz skuszą!

bucik1986
0
Wpisów: 223
Wysłane: 27 maja 2011 19:05:54 przy kursie: 1,90 zł
www.midasnfi.pl/resources/docu...

Było:
31 maja 2011 r. - Przydział Akcji serii C w ramach prawa poboru
31 maja 2011 r. - Zamknięcie Oferty Publicznej (w przypadku, gdy w ramach wykonania prawa poboru z
uwzględnieniem Zapisów Dodatkowych subskrybowane zostaną wszystkie Akcje serii C, lub w przypadku gdy nie
zostanie przeprowadzona subskrypcja uzupełniająca)
1 czerwca 2011 r. - Rozpoczęcie przyjmowania zapisów na Akcje serii C nieobjęte w ramach wykonywania prawa
poboru (w odpowiedzi na ewentualne zaproszenie Zarządu Emitenta, w przypadku gdy przeprowadzona będzie
subskrypcja uzupełniająca)
1 czerwca 2011 r. - Zakończenie przyjmowania zapisów na Akcje serii C nieobjęte w ramach wykonywania prawa
poboru (w odpowiedzi na ewentualne zaproszenie Zarządu Emitenta, w przypadku gdy przeprowadzona będzie
subskrypcja uzupełniająca)
do 2 czerwca 2011 r. - Przydział Akcji serii C nieobjętych w ramach wykonywania prawa poboru do
2 czerwca 2011 r. - Zamknięcie Oferty Publicznej (w przypadku gdy w ramach wykonania prawa poboru nie
zostaną subskrybowane wszystkie Akcje serii C i przeprowadzona zostanie subskrypcja uzupełniająca)

Po aktualizacji jest:
30 maja 2011 r. - Przyjmowanie zapisów na Akcje serii C nieobjęte w ramach wykonywania prawa poboru (w
odpowiedzi na ewentualne zaproszenie Zarządu Emitenta, w przypadku gdy przeprowadzona będzie subskrypcja
uzupełniająca)
31 maja 2011 r. - Przydział Akcji serii C
31 maja 2011 r. - Zamknięcie Oferty Publicznej
Podstawę prawną sporządzenia niniejszego raportu stanowi art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o
ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu
oraz o spółkach publicznych (Dz. U. z 2005 r., Nr 184, poz. 1539, ze zm.).

To znaczy ze sprzedali wszystkie akcje seri C ?;o skoro zniknely daty dodatkowych zapisow ?;o

Ja to odbieram tak, ze znalezli kogos na wykup wszystkich akcji...
Edytowany: 27 maja 2011 19:07

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 27 maja 2011 21:49:47 przy kursie: 1,90 zł
Nic nie zniknelo!! Zapisy dodatkowe byly do 20 maja a zapisy w przypadku niesprzedania wszystkich akcji zmienily termin z 1 czerwca na 30 maja!!! i przydzia akcji sie zmienil z ostatecznego 2 czerwca do 31maja. Cos im sie wszystko spieszy, dziwne troche.

Wiec juz na pewno wiedza jaka ilosc zostala sprzedana i jezeli nie sprzedali wszystkich akcji pewnie maja klienta na reszte.

Swoja droga bardzo sie dziwie ze KNF idzie na te wszytskie ustepstwa odciecie bylo, prospekt zatwierdzili i po zakonczeniu zapisow tyle inf zmieniajacych rzeczywistosc i to wszystko zgodnie z prawem, za przyzwoleniem KNF Not talking

We wtorek bedziemy mieli PDA na rachunkach :) a pewnie jeszcze w weekend czeka nas info o ilosci sprzedanych akcji, i jezeli wszystkie nie poszly bedzie info kogo zapraszaja do zapisow w poniedzialek. Ciekawy weekend moze nas czekac.
Edytowany: 27 maja 2011 21:51

broker_ns
0
Wysłane: 29 maja 2011 22:20:23 przy kursie: 1,90 zł
Ja nie wiem czy im się spieszy czy nie ale dla mnie ta wiadomość ma pozytywny wydźwięk. Mają już najprawdopodobniej kupca na wszystkie nie objęte akcje przez drobnych. Przy tej cenie akcji głupio byłoby nie obejmować wszystkich które pozostały:-))

A dla nas drobnych akcjonariuszy powinna to być pozytywna wiadomość gdyż będzie znaczyć, iż emisja się udała tj. zdobyli środki finansowe jakie zakładali i mogą dalej iść do przodu wg swoich planów. Mówiąc szczerze ja powoli zaczynam nawet lubić prezesa zarządu Pytla - podobał mi się jego ostatni wywiad w parkiecie (zresztą zignorowany przez rynek).

Pamiętam jak jeszcze niedawno pomstowaliśmy na zarząd Midasa, że nie może nawet napisać poprawnie prospektu emisyjnego aby mógł być zatwierdzony szybko przez KNF. Ale po tym co się dzieje ostatnio np z prospektem do ostatniej emisji Boryszewa (przypominam, że od kilku miesięcy nadal nie jest zatwierdzony), a spółka ta ma w pisaniu prospektów ogromne doświadczenie, to nasuwa mi się automatycznie myśl, że jednak również KNF coś przeciąga te procedury.

Ciekawe natomiast kto obejmie wszystkie akcje na które nie zapisali się akcjonariusze - czy jakaś spółka ze stajni Solorza czy może jednak całkiem zewnętrzny fundusz Think ? W nadchodzącym tygodniu zostaną odkryte kolejne karty .
Edytowany: 29 maja 2011 22:25

mainecoon
0
Wysłane: 30 maja 2011 18:06:19 przy kursie: 1,97 zł
broker_ns napisał(a):
...W ostatnim wywiadzie dla parkietu prezes Pytel mówił że 27-28 będą mieś już informacje z biur maklerskich ile złożono zapisów podstawowych i dodatkowych...

Jak na razie mamy 30.05 i nic nie wiadomo. Może wcale nie maja się czym chwalić. A swoją drogą... czy ktoś jeszcze prócz mnie ma jeszcze ma widniejące rachunku pp Midaska pomimo złożenia dyspozycji na zapis podstawowy?

bucik1986
0
Wpisów: 223
Wysłane: 30 maja 2011 18:39:26 przy kursie: 1,97 zł
ja mam w Supermaklerze jako "inne blokady" mysle ze jutro sie to zmieni :P

mainecoon
0
Wysłane: 30 maja 2011 18:52:18 przy kursie: 1,97 zł
U mnie W BOŚiu maja nawet swoją cenę 0.02pln

Halski
0
Wpisów: 6
Wysłane: 30 maja 2011 20:00:47 przy kursie: 1,97 zł
W XTB podobnie. Cena 0.02 PLN

broker_ns
0
Wysłane: 31 maja 2011 09:57:29 przy kursie: 1,90 zł
mainecoon napisał(a):
broker_ns napisał(a):
...W ostatnim wywiadzie dla parkietu prezes Pytel mówił że 27-28 będą mieś już informacje z biur maklerskich ile złożono zapisów podstawowych i dodatkowych...

Jak na razie mamy 30.05 i nic nie wiadomo. Może wcale nie maja się czym chwalić.

Ci co już trochę dłużej siedzą na spółce powinni się przyzwyczaić, że zarząd Midasa jeśli nie musi nie informuje wcześniej o takich rzeczach. A prezes Pytel mówił, że oni jako spółka będą mieć info z biur maklerskich 27-28 maja natomiast nie o tym, że się tą wiedzą podzielą z akcjonariuszami.
Ja osobiście spodziewam się komunikatu o zakończeniu emisji i liczbie objętych pp po zakończeniu dzisiejszej sesji: tak ok 17.34 jak to zwykli praktykować :-))

P.S. Nikt nie wspominał więc dodam, że w ostatniej POLITYCE był również artykuł (str.40-41)o zmianach jakie czeka rynek operatorów komórkowych i również o LTE i Solorzowi, który próbuje się wbić w ten rynek. Nie linkuje bo jeszcze nie ma dostępnego artykułu na ich stronie internetowej.

A co do kursu to pewnie będzie tak gdzieś w pobliżu 2zł aż do nowego info i wówczas dopiero nastąpi wg mnie atak na opór na 2,3.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 31 maja 2011 10:11:51 przy kursie: 1,90 zł
Zaczyna sie to o czym kiedys pisalem :) czyli ograniczanie kosztow na infrastrukture

Cytat:
teleinformatyka.pb.pl/2433448,...

PTC i Centertel zarejestrowały spółkę do wspólnej obsługi sieci. To będzie rewolucja.

Wiec na polu walki na uboczu zostaje Plus i Play ze swoim "4G" Liar
Play i jego infrastruktura tego co wyczytalem niebardzo nadaje sie do laczenia z jakakolwiek inna :) wiec mozna sadzic ze Plus i Play zostana same jezeli pan Solorz przejmie Plusa to bedzie wygrany oczywiscie o ile Midas zachowa czestotliwosci :) niezaleznie od tego ile i w jakim stylu konkurencja stworzy podmiotow aby byc konkurencyjna i nadazyc za rywalami beda zmuszeni kupowac transfer :)

Do tego wszystkiego po wyjasnieniu sie sytuacji z 1800 Midas powinien w expresowym tepie stawiac nadajniki, z tego co pan Pytel mowil juz szukaja mozliwosci finansowych wiec mozna sie spodziewac ze maja takie plany :)

Teraz nie pozostaje nic innego jak czekac na rozstrzygniecie z Plusem i najwazniejsze na wyrok NSA
Edytowany: 31 maja 2011 10:13

Madmid
0
Wpisów: 17
Wysłane: 31 maja 2011 14:35:47 przy kursie: 1,90 zł
No Anxious pojawiły się jakieś MDS PNE na rachunku.

Madmid
0
Wpisów: 17
Wysłane: 31 maja 2011 15:28:37 przy kursie: 1,90 zł
tzn. wcześniej była liczba praw poboru, a teraz jest 4 razy większa liczba objętych nowych akcji.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 31 maja 2011 15:54:54 przy kursie: 1,90 zł
brak redukcji w zapisach dodatkowych, a więc błąd nie brania PP po 0.02 został wybaczony, uff. Więcej go nie popełnię.

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
Edytowany: 31 maja 2011 15:57

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

68 69 70 71 72

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,241 sek.

bttpbghd
uukedzcc
hdyfwncc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zypeatfp
ixrzgntp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat