PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
31 maja 2011 23:20:24
przy kursie: 11,90 zł
bialoczerwony napisał(a):Zaraz,zaraz co masz na myśli? Skoro chcą przeprowadzić skup,to chyba na spłatę kredytów mają też cash Nie przyszło Ci do głowy, że nawet uchwała z walnego nie obliguje do realizacji planu w 100%??? Równie dobrze mogą nabyć 10tyś akcji i kuniec...
|
|
0 Dołączył: 2010-12-15 Wpisów: 259
Wysłane:
31 maja 2011 23:20:49
Cytat:Trendu spadkowego nie ma od ponad 2 lat! Jest dokładnie rok i niecały miesiąc (szczyt 26 zł i rozpoczęcie trendu) Taa, a ja widzę trend spadkowy od 5 lat i co koledzy na to ;?)
|
|
0 Dołączył: 2010-11-02 Wpisów: 36
Wysłane:
31 maja 2011 23:31:08
anty_teresa napisał(a):Co do jakości zarządu GNT to bym nie przesadzał... 1. Nie zapominajmy, że spółka musiała się ratować emisjami akcji. Czy kompetentny zarząd dopuszcza do sytuacji, gdzie firmie grozi utrata płynności? 2. Gant w pewnym momencie wyczerpał ofertę. Czy to dobrze świadczy o zarządzie? 3. Jeśli do tego dołożymy rentowność oddawanych projektów to co to oznacza? 4. O Sokołowskiej w branży mówi się, że na mieszkaniach spółka nie zarobi. Ma szanse na powierzchniach komercyjnych, bo za drogo grunt kupili.
Jak można powiedzieć, że zarząd spółki jest dobry???
A kto powiedział, że jest dobry ? 1. Tam emisja powyżej 20 zł poszła, trochę dyskonto do dzisiaj. 2. Chyba się wreszcie wybierają z tego co pamiętam z artykułów. 3. No racja, że rentowność jest słaba, ale inwestując wybiegasz w przyszłość, ten argument wydaje się nie mieć aktualnie znaczenia dla przyszłych wahań kursu. To co kształtuje aktualny poziom ceny akcji to czy spółka jest w stanie generować zysk. Bo jeżeli będziemy dalej patrzeć na to rozlane mleko w postaci przepłaconych gruntów to sądzę, że dyskusja w tym roku się nie skończy. Pytanie zasadnicze większości użytkowników w tym temacie jest jedno - czy spółka jest już na tyle tania, żeby zacząć nabywać akcje ? Kanał AT sugeruje powolną akumulacje przy dolnym ograniczeniu Sumienie podpowiada poczekaj na wyjaśnienie dłuższą chwilę, natomiast korzystaj z trendów na innych spółkach. Na Ganta przyjdzie czas...
Edytowany: 31 maja 2011 23:31
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
31 maja 2011 23:33:43
Cytat:A kto powiedział, że jest dobry ?
TY :) jimaz napisał(a): Nie wątpię, że spółka jest dobrze zarządzana, Cytat:3. No racja, że rentowność jest słaba, ale inwestując wybiegasz w przyszłość, ten argument wydaje się nie mieć aktualnie znaczenia dla przyszłych wahań kursu. Otóż ma znaczenie. Jeśli rentowność jest niższa niż konkurencji, to ten fakt eliminuje wpływ makro otoczenia, a pokazuje kompetencje zarządu.
Edytowany: 31 maja 2011 23:36
|
|
0 Dołączył: 2008-11-12 Wpisów: 364
Wysłane:
31 maja 2011 23:38:12
moje subiektywne odczucie co do Legnickiej jest takie :) Kompletnie mi to nie leży i przy okazji obawiam się, że takie budynki jak Legnicka 17 za kilka lat bedą wyglądały jak stary budynek, kilka dni temu tam jechałem i odniosłem słabe wrażenie- kwestia gustu, ale że sprzedaż idzie to sie nie dziwię, pod wynajem idealnie, bo do mieszkania no way.
Przy okazji takie inwestycje jak Osiedle Maestro LC Corp na Jagodnie, Pastelowa Kraina Ganta na Maślicach za kilka lat będą wyglądały jak bloki z lat 70-tych, tak jak wygląda teraz Osielde Truskawkowe na Wojszycach- masakra, a bloki z 2008-09 roku :/
Wracając do tematu to przyczyny spadku kursu szukam w słabej rentowności obecnie realizowanych projektów, klienci są trudni, chcą rabaty, promocje, co wpływa na rentowność.
|
|
Wysłane:
1 czerwca 2011 00:02:57
anty_teresa napisał(a):Cytat:A kto powiedział, że jest dobry ?
TY :) jimaz napisał(a): Nie wątpię, że spółka jest dobrze zarządzana, Cytat:3. No racja, że rentowność jest słaba, ale inwestując wybiegasz w przyszłość, ten argument wydaje się nie mieć aktualnie znaczenia dla przyszłych wahań kursu. Otóż ma znaczenie. Jeśli rentowność jest niższa niż konkurencji, to ten fakt eliminuje wpływ makro otoczenia, a pokazuje kompetencje zarządu. Chodziło mi, że nie mam uprzedzeń co do spółki wymieniając zarządzanie i projekty. ad.3 Chodziło mi o rentowność mierzoną ceny nabycia gruntów 2007/2008 aktualna sprzedaż - rynek już to zdyskontował. Śmiem nawet twierdzić, że na 2 lata przed sprzedażą :)
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
1 czerwca 2011 00:39:52
podczas wtorkowej sesji dotarlismy idealnie wrecz do dolnego ograniczenia 2 letniego trendu spadkowego (od konca czerwca 2009). Podczas tych 2 lat trend spadkowy tylko przyspieszal - w szczegolnosci od sierpnia 2010, a pozniej od marca br Wolumen ogromny. Spadajacy noz poki co.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 1 czerwca 2011 00:40
|
|
0 Dołączył: 2008-11-12 Wpisów: 364
Wysłane:
1 czerwca 2011 09:09:22
przy kursie: 12,55 zł
Być może Gant realizuje obecne inwestycje na granicy rentowności lub nawet ujemnej, żeby je "wypchnąć z portfela" bo nie widzi w perspektywie kilku lat możliwości dużego wzrostu cen, a koniunkturę trzeba wykorzystywać i te informacje docierają do uczestników rynku, poczekamy zobaczymy.
|
|
0 Dołączył: 2011-05-24 Wpisów: 54
Wysłane:
1 czerwca 2011 10:29:04
Rano Gant puścił komunikat o spłacie obligacji i zwolnieniu hipoteki: www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...W Gancie z tymi obligacjami to będzie już 35mln, które spółka spłaciła (pierwsza część w lutym) chyba nie może się źle dziać w spółce która spłaca swoje zobowiązania
|
|
7 Dołączył: 2010-08-26 Wpisów: 278
Wysłane:
1 czerwca 2011 10:41:17
A moze zaczniemy od podstaw, by zrozumiec o co tu chodzi? (ja na przyklad nie rozumiem)
Tak wiec: obecna kapitalizacja: 250 mln. Wartosc ksiegowa: 679 mln. :-O No pieknie. Pytanie: ta wk wedlug jakich/czyich wycen i z ktorego roku?
Cena/zysk: 8.91. Tez niezle. Na ile wiarygodne to? Sa jakies realne prognozy zysku w tym roku?
To sa najbardziej podstawowe pytania na ktore kazdy zainteresowany GNT powinien szukac odpowiedzi, i to jest meritum sprawy.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-05-24 Wpisów: 54
Wysłane:
1 czerwca 2011 11:15:22
wyceny są są aktualizowane w 3Q albo jeśli coś wymaga przeszacowania to aktualizują je na bieżąco(jedne w górę, drugie w dół)
|
|
Wysłane:
1 czerwca 2011 11:20:10
To w ogole nie jest odpowiedz na zadne z zadanych pytan.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 czerwca 2011 12:46:04
constant napisał(a):A moze zaczniemy od podstaw, by zrozumiec o co tu chodzi? (ja na przyklad nie rozumiem)
Tak wiec: obecna kapitalizacja: 250 mln. Wartosc ksiegowa: 679 mln. :-O No pieknie. Pytanie: ta wk wedlug jakich/czyich wycen i z ktorego roku?
Cena/zysk: 8.91. Tez niezle. Na ile wiarygodne to? Sa jakies realne prognozy zysku w tym roku?
To sa najbardziej podstawowe pytania na ktore kazdy zainteresowany GNT powinien szukac odpowiedzi, i to jest meritum sprawy.
Widzisz Constant... Już w pierwszym akapicie popełniasz błąd. Podstawą nie są wskaźniki. Jeśli tak by było, to C/WK nigdy nie spadłaby poniżej jedności. Nie można tak chodzić na skróty. Wartość księgowa, często jest mylona z wartością rynkową, a to oczywiście nie to samo. Wartość księgowa to różnica pomiędzy wartością bilansową aktywów i zobowiązań. Z tymi ostatnimi prawie nie ma problemu. Natomiast z pierwszymi jest i owszem. Ta różnica dla Ganta wynosi jak napisałeś 680 baniek. Tylko że: 1. W aktywach 55 baniek to premia zapłacona przy przejęciach. Czyli tyle gotówki więcej wydano na firmy niż wynosiła ich wartość księgowa. Oczywiście można ciągnąć w bilansie takie aktywa, ale jak spółka nie zarabia, a nie zarabia, to nie ma to uzasadnienia. To JEST warte rynkowo dokładnie NIC. Dalej mamy 445 milionów w nieruchomościach inwestycyjnych wycenianych w wartości godziwej. No i tutaj jest problem założeń. Jak zerkniesz do sprawozdania to TYLKO W TYM KWARTALE PRZESZACOWANIA wyniosły +40 milionów, czyli 10% wartości . Mało tego GANT kupił to całkiem niedawno za o ile dobrze pamiętam 13 baniek. Teraz jest warte 50? A to głupki co sprzedali... Dalej mamy zapasy wykazywane w cenie nabycia 660 MPLN, które w większości nie są tyle warte co w bilansie. Ile teraz 10% 20% mniej??? 130 milionów??? TAk wyceny to drugi problem, ale nie ostatni. Jest jeszcze zgodnie z MSR 23 problem finansowania zewnętrznego. Proszę zerknąć jakie są różnice w płaconych odsetkach wykazywanych w RZiS, a jakie w przepływach pieniężnych. To czego brakuje jest odnoszone na zapasy w trakcie budowy i nieruchomości inwestycyjne. Nie ma tego jako koszt w rachunku wyników, a jest jako zwiększenie wartości w bilansie... TAk wiem, MSR są czasami do bani, ale tak właśnie jest. Rocznie na aktywach można skapitalizować także kilkadziesiąt milionów przy tej skali działania. Jak to sobie wszystko urealnimy, to będzie tak: Szacunkowa wartość =680M WK - 55WNIP - 20%Grunty w zapasach - 20% nieruchomosci - 5%kredytów= =680- 55 - 130 - 80 - 30= 380 milionów PLN. To już nie tak daleko do dzisiejszej wyceny prawda??? Piszesz C/Z to 8,9, ale jeśli wyjąć tylko przeszacowania z tego kwartału to dostaniesz stratę netto... TO jest podstawa do wyceny spółki, a nie to co jest w automatycznie przepisywanych liczbach.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-02 Wpisów: 170
Wysłane:
1 czerwca 2011 16:25:23
 kliknij, aby powiększyćBędzie dobrze Dolne ograniczenie kanału, szykuje się duży UP, oczywiście dziś oprócz dnia dziecka to Gant ma Harami, czyżby odwrócenie trendu
Edytowany: 1 czerwca 2011 16:27
|
|
Wysłane:
1 czerwca 2011 16:31:23
anty_teresa, dziekuje za lekcje (bez zadnej ironii). Na ksiegowosci sie nie znam, dlatego szukam na tym forum odpowiedzi na podstawowe pytania.
Nie rozumiem Ciebie kiedy piszesz: "Podstawą nie są wskaźniki." Dla mnie jako spekulanta nie sa one podstawa, zarabialem kase na bankrutach, lub spolkach ktore dopiero "mialy" przyniesc zyski. Ale dla Ciebie, jako analityka, wskazniki powinny byc decydujace, czyz nie?
Piszesz:
"Jeśli tak by było, to C/WK nigdy nie spadłaby poniżej jedności."
Bez sensu. C/WK spadala znaczaco ponizej jednosci na wielu spolkach w ostatnich latach bessy. Twoja uwaga nie wnosi nic do wyjasnienia sytuacji w jakiej znajduje sie obecnie Gant.
Co do faktow: rozumiem ze szacujesz wk Ganta na 380 milionów PLN? Bo tak piszesz. Ale na jakiej podstawie? Jakies fakty, wiarygodna wycena, czyja? (powtarzam sie).
Po czym piszesz: "jeśli wyjąć tylko przeszacowania z tego kwartału to dostaniesz stratę netto..." I znow jakbym z dzieckiem rozmawial, a nie z doswiadczonym analitykiem. Ja sie pytam jaka jest prognoza zysku na ten rok. Nikt nie ma tu naprawde najmniejszego pojecia?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 czerwca 2011 18:39:44
Cytat:Ale dla Ciebie, jako analityka, wskazniki powinny byc decydujace, czyz nie? Nie... Dla mnie najważniejsza jest metoda DCF, bo tylko ta, dobrze zrobiona pozwala wiarygodnie wycenić spółkę. Wskaźniki są tylko jakąś ułomną formą. Problem w tym, że DCFa bardzo ciężko sporządzić, tzn takiego, w którym założenia będą bardzo prawdopodobne. Wskaźnikami można manipulować, to raz. Dwa, że należy porównywać je dla takich samych spółek, tzn z tej samej branży i stosujących te same zasady rachunkowości. POza tym wskaźniki nie oddadzą tego jak się w firmie dba o koszty i jak dobry jest zarząd. Wierzę, że jeśli zarząd jest dobry i spółka dba o koszty to wcześniej czy później da zarobić. W Gancie tego nie ma. Cytat: Bez sensu. C/WK spadala znaczaco ponizej jednosci na wielu spolkach w ostatnich latach bessy.
Tak spada, bo WK nie jest wartością rynkową, a co ważniejsze drobni nie mogą dysponować majątkiem. Cytat:Co do faktow: rozumiem ze szacujesz wk Ganta na 380 milionów PLN? Bo tak piszesz. Ale na jakiej podstawie? Jakies fakty, wiarygodna wycena, czyja? (powtarzam sie). To taki zgrubny szacunek, do którego nie przywiązuję wagi. Chciałem raczej pokazać, że nie można brać beznamiętnie wskaźników i na tej podstawie twierdzić, że jest tanio, albo drogo. Żeby mieć wiarygodną wycenę to musiałbyś od spółki dostać dokładny spis gruntów, nieruchomości itd. Do tego wziąć niezależnego biegłego. Normalny człowiek może miesiąc zbierać dane i a tak nie ma pewności, że będą kompletne. Cytat: Po czym piszesz: "jeśli wyjąć tylko przeszacowania z tego kwartału to dostaniesz stratę netto..." I znow jakbym z dzieckiem rozmawial, a nie z doswiadczonym analitykiem. Ja sie pytam jaka jest prognoza zysku na ten rok. Nikt nie ma tu naprawde najmniejszego pojecia?
Tak napisałem odnosząc się do wpisanego przez Ciebie C/Z. Prognozę podał zarząd spółki w kwocie 30 milionów. Bez przeszacowań dla mnie jest nierealna jeśli oddadzą taką ilość mieszkań jaką zapowiadali. Stawiam, że będzie to mniej niż 20 milionów. Z deweloperami jest jednak ten problem, że zawsze można wyczarować jakieś przeszacowanie i konia z rzędem temu kto trafi jakie i na jaką kwotę.
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
1 czerwca 2011 19:50:27
Odnosnie deweloperow to przyznam racje Anty- bo mam dwoch w portfelu i prawda jest taka ze na wskazniki nie ma co patrzec-bo walki z przeszacowaniami to jest norma. Trzeba oceniac zarzadz- jego koszty, ilosc sprzedanych mieszkan, wartosc kupowanych gruntow(czy cena rynkowa czy ponizej rynku) no i technicznie- bo tak na dobra sprawe to przez ostatnie tygodnie mozna ogladac na budowlance i deweloperach ze spora strachu bylo i wyprzedaze- czy uzasadnione? na to kazdy musi sobie odpowiedziec sam, bo napewno nie warto wrzucac wszystkich do jednego wora- choc jak wiemy rynek czesto gra na grupy czy to surowce,budowlanka i jak przecenia to przecenia caly rynek z danej branzy.
|
|
0 Dołączył: 2010-04-03 Wpisów: 65
Wysłane:
1 czerwca 2011 23:02:32
[quote] Nie... Dla mnie najważniejsza jest metoda DCF, bo tylko ta, dobrze zrobiona pozwala wiarygodnie wycenić spółkę. Wskaźniki są tylko jakąś ułomną formą. Problem w tym, że DCFa bardzo ciężko sporządzić, tzn takiego, w którym założenia będą bardzo prawdopodobne. Wskaźnikami można manipulować, to raz. Dwa, że należy porównywać je dla takich samych spółek, tzn z tej samej branży i stosujących te same zasady rachunkowości. POza tym wskaźniki nie oddadzą tego jak się w firmie dba o koszty i jak dobry jest zarząd. Wierzę, że jeśli zarząd jest dobry i spółka dba o koszty to wcześniej czy później da zarobić. W Gancie tego nie ma. [quote]
Tutaj się odrobinę nie zgodzę. Analiza DCF jest równie ułomna jak analiza wskaźnikowa. DCF też można manipulować. Przy DCF wiele części składowych jak zapewne wiesz je założeniami przyszłości. A przewidzieć przyszłość i na tych przewidywaniach określać wartość firmy też jest karkołomnym wyzwaniem. To fakt że wskaźniki są mniej lub bardziej ułomne ale nie kończą się na c/wk.
Uważam że analiza wskaźnikowa jest równie ważna jak DCF i należy obie metody wykorzystywać łącznie.
Co do wartości księgowej to nieruchomości nie potaniały o 50% w przeciągu ostatnich kilku lat. Tak więc wartość księgowa Ganta zapewne jest zbliżona do jej rzeczywistej wartości. Warto zwrócić uwagę iż czasami wartość księgowa jest mniejsza od wartości rynkowej danych zasobów majątku firmy.
Reasumując spółka rzeczywiście nie wygląda za różowo ale to właśnie na takich spółkach które wychodzą z kłopotów zarabia się najwięcej. Podstawowe pytanie brzmi czy już jesteśmy na dnie. Ja uważam że jesteśmy już bardzo blisko dna lub nawet od wczoraj mamy je za sobą.
|
|
Wysłane:
1 czerwca 2011 23:20:56
Wielu z akcjonariuszy, pewnie chciałoby aby ceny nieruchomości wzrosły. Dla mnie i tak są na za wysokich poziomach. Odnośnie wypowiedzi anty_teresy: Zgadzam się i także zauważam, że ciężko będzie wypracować zysk skoro zarząd i sprzedaż to będzie około 43-45 mln zł w 2011 roku. Widać, że także kombinują tym przeszacowaniem, Budopol to samo zrobił nabywając jakąś spółkę od Ganta. Pewnie jeszcze im tam US się pojawi bo niezłe przeszacowanie poszło w odniesieniu do ceny nabycia.
Odnośnie DCFa - jakiego by nie zrobić to i tak będzie wiele uwag, także przyznaje racje, za dużo zmiennych i każdą można podważyć. Sam ostatnio parę wykonałem i nawet 2 miejsca po przecinku to jest spora różnica dochodząca do 1 zł w wycenie.
To może wartość odtworzeniową ?
Wg. mnie zarząd wykręcił księgowy zysk netto aby spełnić kryteria kredytowe. Dziwi mnie, że od 2008 roku KOZ rosną w tempie 10%, co wg. mnie jest największym ryzykiem tej spółki. Za 2 lata trzeba będzie 50 mln zł na działalności dev. i budowlanej aby wyjść na zero. A czy zawsze tak będzie kolorowo ? (rozumiem, że w 2008 i 2009 spółka zarobiła na działalności kontynuowanej brutto 100 mln zł ale 2011 nie był kolorowy i to powinno też odbić się na mniejszych, bądź tych samych wynagrodzeniach)
|
|
0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 637
Wysłane:
1 czerwca 2011 23:28:14
Przykładem przeszacowania o którym dyskutujecie jest osiedle które Gant odkupił od Impexmetalu za 17 mln, a obecnie jest wyceniane w księgach Ganta powyżej 70mln zł. Bez wątpienia zarządzający ganta znają się lepiej na nieruchomościach, a użeranie się o czynsz ze swoimi byłymi pracownikami nie jest core biznesem impexu. Ale kurczę, na złote jajo mi to nie wygląda  kliknij, aby powiększyćLynks: www.parkiet.com/artykul/104952...www.mmsilesia.pl/240647/2008/6...Aktualnie: MRB(100%)
|
|