PARTNER SERWISU
ssbcytro
1 2

Pierwsza analiza fundamentalna

Mr Gambler
0
Wpisów: 110
Wysłane: 30 maja 2011 12:51:55
Witam. Nie jestem jeszcze inwestorem (czytaj: nie inwestowałem jeszcze prawdziwych pieniędzy przez biuro maklerskie), ale zamierzam nim zostać. Póki co śledzę rynek, czytam wiadomości, książki o giełdzie, ale to mi nie wystarcza. Pomyślałem o przyszłości, że przecież to mi nie wystarczy. Potrzebuję jeszcze innych sposobów na inwestowanie. Znalazłem informacje o "taktykach" gry na giełdzie i zainteresowałem się jedną z nich, a konkretnie Analizą Fundamentalną, czyli tą, którą (jak się nie mylę) promuje ten serwis. Postanowiłem więc właśnie tu napisać. Zdaję sobie sprawę z tego, że być może takie tematy już były i że jest sporo takich serwisów w internecie, ale wydaje mi się że więcej jest takich osób jak ja, którym się ten temat może s przydać.
Tak więc, do analizy wybrałem spółkę Asseco Poland SA, bo jest pierwszą (alfabetycznie) spółką z WIG20.

Aby zacząć analizę, trzeba zebrać najpierw dane. Poczytałem najpierw w Wikipedii, że do wykonania tej analizy potrzebne mi są: Prospekt emisyjny; Okresowe i roczne raporty; Analizy rynkowe; Informacje ekonomiczne z otoczenia spółki; Spotkania z zarządami spółek.

Mam problem przy prospekcie emisyjnym. Na stronie Asseco Poland, w tej zakładce znalazłem wiele prospektów i nie wiem który wybrać do analizy. Najnowszy, czy najstarszy? Proszę o pomoc.

Następnie potrzebne mi są okresowe i roczne raporty. Tutaj mam dwa pytania. Okresowe to chyba kwartalne, więc ile tych okresowych mi jest potrzebnych (z jakiego zakresu czasu np. 4 kwartały) i ile rocznych (np. 2 raporty roczne)? Poza tym okresowe chyba się dzielą na skonsolidowane i jednostkowe (miło by było, gdyby też ktoś wskazał różnice), które z nich wybrać to analizy?

Teraz czas na analizy rynkowe. Mówiąc szczerze, to nie wiem co się pod tym kryje. Rekomandacje analityków? Proszę o pomoc.

W punkcie "Informacje ekonomiczne z otoczenia spółki" to chodzi o dane makro? Np. jeśli jest spółka, która ma sieć delikatesów, ważny jest dla niej wskaźnik sprzedaży detalicznej? Co jeszcze mieści się w tym punkcie?

I ostatni punkt "Spotkania z zarządami spółek". Domyślam się, że chodzi tutaj o postawę zarządu. Czy wypłaci dywidendę, czy jest otwarta na rozwój itd. Gdzie szukać informacji na ten temat, gdzie znaleźć relacje ze spotkań z zarządami?

To póki co wszystko. Po uzyskaniu informacji, chciałbym dalej pociągnąć ten temat.
Myślę, że będzie on bardzo przydatny dla tych, którzy zaczynają przygodę z analizą fundamentalną, a nie rozumieją internetowych poradników. Na prawdę, bardzo by mi zależało, aby nie usuwać tego tematu, tylko był doprowadzony do końca. Czekam na odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Edytowany: 8 czerwca 2011 22:40

fruity
0
Wpisów: 31
Wysłane: 1 czerwca 2011 20:07:09
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Jeśli jeszcze nie czytałeś to może Cię zainteresować.

I jak już zrobisz analizę Asseco to proszę o publikację :)
Edytowany: 1 czerwca 2011 20:07

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 1 czerwca 2011 23:47:03
Mr Gambler napisał(a):

Mam problem przy prospekcie emisyjnym. Na stronie Asseco Poland, w tej zakładce znalazłem wiele prospektów i nie wiem który wybrać do analizy. Najnowszy, czy najstarszy? Proszę o pomoc.

kazdy z tych prospektow byl adekwatny do swojej emisji - prospekty sa przygotowywane dla celow emisji
na codzien spolki publikuja raporty biezace i okresowe, np tu

GPW infostrefa

interesuja Cie raporty zarowno ostatnie jak i starsze, ale tak naprawde to te, ktorych jeszcze nie bylo

podoba mi sie systematyczne podejscie, nie pasuje zupelnie do nicku, tak trzymac thumbright

PS artykuly na SW jak najbardziej Ci sie przydadza

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 2 czerwca 2011 09:51:56
Hej,

Tak na prawdę to przydałyby Ci się wszystkie sprawozdania kwartalne z zestawionymi najważniejszymi danymi od kilku lat. Wtedy będziesz mógł zaobserwować zmiany w długim okresie.

Na Aseko są kwartalne omówienia sprawozdań (dostępne tylko w abonamencie), możesz się także nimi posiłkować ale tylko z dystansem!

Życzę powodzenia, bo trudną spółkę wybrałeś. thumbright

K.

Mr Gambler
0
Wysłane: 2 czerwca 2011 10:51:01
Dzięki wszystkim za zainteresowanie.

Co do nicku to jakoś tak wyszło :)

Nie miałem pojęcia, że Asseco to trudna społka, wybrałem pierwszą lepszą. Może polecicie jakąś "łatwiejszą" na dobry początek, aby się nie zniechęcić ?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 2 czerwca 2011 10:56:34
Asseco jest bodaj najtrudniejsza do analizy.
Zacznij od branży, jeśli czujesz się mocny w IT to wyszukaj w niej spółkę, która:
1. niekoniecznie jest młoda, ale od debiutu działa w nie zmienionej formule
2. najlepiej żeby nie emitowała przez ten czas akcji
3. nie tworzy grupy kapitałowej, czyli nie robi sprawozdań skonsolidowanych
4. ma jednorodną działalność, np. tylko sprzęt, albo tylko usługi

Mr Gambler
0

Mr Gambler
0
Wysłane: 8 czerwca 2011 10:35:42
Wiem, że może jestem uparty, ale na prawdę zależy mi na tym, aby nauczyć się robić analizy fundamentalne. Bardzo proszę o wskazanie jakieś dobrej spółki na "dobry początek" nie tylko dla mnie, ale i dla innych początkujących fundamentalistów.

xavi
0
Wpisów: 17
Wysłane: 8 czerwca 2011 15:40:04
Jeżeli dopiero zaczynasz to ja proponuję spółkę IAI S.A.
Jest to spółka notowana na rynku New Connect, więc sprawozdanie roczne ma około 50 stron.

Uważam, że na początku twojej przygody z analizą fundamentalną przeczytanie ze zrozumieniem tych 50 stron da Ci więcej niż jak będziesz się męczył czytając ponad 200 stronicowe sprawozdania spółek z głównego rynku.

Jak przeczytasz i zrozumiesz takie sprawozdanie to następnie możesz spróbować z jakimś większym. Jeszcze później sam zauważysz, że sporo informacji zawartych w tych sprawozdaniach niewiele wnosi i będziesz w stanie sporo rzeczy przeglądać pobieżnie.
Na początku jednak warto przeczytać je od deski do deski, aby mieć świadomość jak takie sprawozdania wyglądają.

Dopiero, gdy w pełni będziesz rozumiał elementy składowe sprawozdania będzie sens, abyś zajmował się ich analizowaniem w pionie i poziomie.

Mr Gambler
0
Wysłane: 8 czerwca 2011 16:46:01
Dzięki wielkie, xavi. Myślę, że pomogłeś nie tylko mi, ale i innym początkującym. Mam jednak pytanie, o który raport z dostępnych tutaj chodzi? O roczny za 2010 rok?

Rozumiem, że po ściagnięciu raportu, powinienem go zacząć czytać. Czy podczas czytania mam wynotować jakieś ważne dane np. zysk itd.?

xavi
0
Wpisów: 17
Wysłane: 8 czerwca 2011 16:51:45
Jest tam pozycja - Raport roczny za 2010 rok - 27/05/2011
A co do notowania, to wszystko zależy jaką masz wiedzę ekonomiczną. Ogólnie proponuję wszystkie obce Ci pojęcia sprawdzać w wiki czy też innym źródle wiedzy.

Mr Gambler
0
Wysłane: 8 czerwca 2011 16:56:49
Dobra. Zaczynam lekturę. W razie gdybym czegoś nie zrozumiał to zapytam tutaj. Jeszcze raz wielkie dzięki.

PS. Gdyby można było, to proszę o zmianę nazwy tematu na "Pierwsza analiza fundamentalna".

Mr Gambler
0
Wysłane: 10 czerwca 2011 12:46:52
Czytałem ten raport i szczerze mówiąc to z czasem zaczynały mnie nudzić te liczby (nie wszystkie, te ważniejsze uważnie prześledziłem), więc je nieco szybciej "przejrzałem". Zapoznałem się za to "przemówieniem zarządu" do akcjonariuszy i "stosowaniem dobrych praktyk". Jaki jest następny krok do utworzenia analzy fundamentalnej? Analiza wskaźnikowa? A może jeszcze mam przeczytać jakieś raporty?

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 10 czerwca 2011 22:18:12
A jaki jest cel analizy?
ocenić dokonania spółki w ostatnim roku?
czy zrobić wycenę?

w przypadku IAI zamiast prospektu jest dokument informacyjny, poza tym raporty bieżące dotyczące prognoz dla 2010, które zmienili i wyjaśnienie, dlaczego pierwotne prognozy nie były zrealizowane.
akurat IAI prowadzi dość aktywny blog, w którym znajdziesz linka do wielu wywiadów prezesa
m.in. tłumaczy się z realizacji prognoz oraz przedstawia strategię.

Mr Gambler
0
Wysłane: 11 czerwca 2011 17:08:02
W zasadzie to sam nie wiem, bo to jest moja pierwsza analiza fundamentalna. Kolega xavi doradził mi abym przeczytał raport roczny, więc go przeczytałem. Nie wiem co dalej, więc pytam. Co do celu, to z tego co wiem celem analizy fundamentalnej jest znalezienie prawdziwej wartości spółki, aby odpowiedzieć sobie na pytanie czy jest niedo- czy prze- -wartościowana.

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 11 czerwca 2011 20:52:17
jeśli teraz chciałbyś się skoncentrować na analizie danych finansowych, możesz ustalić, które zmiany w bilansie, RZS i RPP uważasz za korzystne, a które wydają się negatywne
potem możesz poszukać info, z czego one wynikają

co wydaje się ważne:
bilans
struktura aktywów i pasywów, żeby znaleźć ważne pozycje
gdzie nastąpiły wzrosty/ gdzie spadki, z czego to może wynikać i czy jest charakterystyczne dla takiej spółki jak IAI;
szczególnie wskaźniki rotacji należności kontra wskaźniki rotacji zobowiązań;
kapitał pracujący vs. zapotrzebowanie na kapitał pracujący; udział długu (jeśli jest)

RZS
przychody, struktura kosztów, wskaźniki rentowności
jakie tu są zmiany;
jednorazowe zdarzenia?
jak wpłynęły na wyniki?

RPP (proponowałbym zacząć od tego elementu sprawozdania)
generowanie gotówki (czy działalność operacyjna generuje już nadwyżki, jaka jest skala nakładów, czym są finansowane te nakłady inwestycyjne; ile kosztuje spółkę korzystanie z kapitału?)
źródła finansowania (czy wystarczyło im kasy z PREIPO, czy korzystają z kredytów, pożyczek, planują nowe emisje?)

analizujesz, coś co się zdarzyło ponad pół roku temu, więc ważne będzie, w jakim kierunku te zmiany szły i czy można oczekiwać, że będą kontynuowane

Mr Gambler
0
Wysłane: 12 czerwca 2011 09:11:44
Dzięki, jutro się za to wezmę i opublikuję w najbliższym czasie.

Czy przeszliśmy do drugiego etapu analizy? Pierwsza została zakończona? Jak nazywa się drugi etap? Czy pierwsza została w pełni ukończona czy jeszcze należało przeczytać jakieś raporty?

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 12 czerwca 2011 21:40:55
Hej,

Nie wiem, czy istnieje formalny podział analizy fundamentalnej na jakieś etapy.

To, co mogę Ci jeszcze poradzić to:
1. Przeczytaj sprawozdania tej spółki z lat poprzednich. Jeśli w najważniejszych liczbach zauważysz istotne zmiany, to sprawdź dlaczego tak się dzieje i jaki to może mieć wpływ na działalność spółki.
2. Porównaj sprawozdanie do danych innych spółek z tej samej branży. Dobierz spółki o zbliżonej wielkości. Porównaj najważniejsze liczby i sprawdź, jak te różnice determinują działalność spółek.
3. Przeczytaj wątek tej spółki na forum (jeśli jest aktywny i jeśli Forumowicze wypowiadają się o sprawozdaniu). Dowiedz się, jak inni widzą te liczby.
4. Przeczytaj inne analizy sprawozdań wykonane przez ekspertów SW - zobaczysz, jak patrzymy na niektóre rzeczy i na co zwracamy uwagę.

Musisz się jeszcze zastanowić, co taka analiza ma Ci dać. Ja w swoich zastanawiam się, czy spółka jest fundamentalnie zdrowa, czy ma szansę kontynuować swoją działalność i rozwijać się w dobrym kierunku. Na tej podstawie można ocenić, czy kurs jest atrakcyjny.

Życzę powodzenia i wytrwałości.
wave

Mr Gambler
0
Wysłane: 15 czerwca 2011 13:58:13
Chcę zrobić analizę wskaźnikową:
a) najpierw na tle sektora. Szukałem sektora i znalazłem tylko jakiś sektor "ift". Zawiera on kilkanaście spółek, są dostępne tu -> gielda.onet.pl/iai,18648,301,0...
(obok nazwy jest sektor, trzeba go rozwinąć). Mam pytanie - to właściwy sektor?
b) na tle szerokiego rynku. Czy robić na tle WIG czy NewConnect?

Aha i jeszcze coś. Mam uwzględniać dane z sprawozdań rocznych za 2010 we wszystkich spółkach?
Jak się to ma do wskaźników kroczących? Brać aktualne dane dla c/z, c/wk itd?

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 15 czerwca 2011 14:10:44
Masz jakąś naprawdę interesującą Cię branżę, temat, dziedzinę, coś co może być reprezentowane przez jakąś ze spółek na giełdzie? Może jakaś firma z Twojego miasta?

Najlepiej zaczynać naukę na czymś co Cię fascynuje, bo poszczególne etapy analizy "raportowej" "branżowej" [nie mam tu na myśli tylko porównań z innymi firmami z branży, ale też edukowanie się na temat danej branży na stronach tematycznych , portalach etc.], "scenariuszowej - what if" nie będą Cię nudzić, odstręczać usypiać, whatever.

;-)
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,261 sek.

letkgqud
gaolrbns
ikotpjin
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
posjntgi
fbgamfsk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat