PARTNER SERWISU
ixxljijx
17 18 19 20 21
tmsglc
PREMIUM
45
Wpisów: 381
Wysłane: 25 czerwca 2011 18:46:42 przy kursie: 20,23 zł
Sorry, ale taki artykuł to żadne info. Trochę informacyjnej sieczki i tyle. Bardzo mało konkretów mogących mieć jakiś wpływ na kurs w przeciągu najbliższych 2 miesięcy. Lub inaczej, to już jest w cenie.

spideruk
0
Wpisów: 28
Wysłane: 25 czerwca 2011 19:33:08 przy kursie: 20,23 zł
po czesci sie zgodze.jednak pewne wnioski plyna np" Do sprzedaży obiektu potrzeba tylko decyzji władz samorządowych województwa. Za stadion spodziewamy się uzyskać 30 mln zł – mówi Drzymała." ten fragment mowi,ze termin dopiecia transkacji jest blisko.nie musze chyba nikomu tlumaczyc jak to poprawi bilans.zreszta pisalem juz na tym forum o tym.pzdr

Masakra
0
Wpisów: 7
Wysłane: 26 czerwca 2011 10:10:25 przy kursie: 20,23 zł
Czy mógłby ktoś powiedzieć czy stadion ujmowany jest w bilansie w aktywach trwałych i jaką posiada tam wartość, tj. o ile spadnie wartość księgowa Groclinu po sprzedaży stadionu, a za tym o ile wzrośnie wskaźnik C/WK (bo jak rozumiem gotówka nie zostanie w kasie, tylko będzie wydana na poprawę płynności poprzez spłatę zobowiązań)?

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 26 czerwca 2011 10:32:25 przy kursie: 20,23 zł
Spłata zobowiązań z gotówki nie ma bezpośrednio wpływu na zmianę WK.
Gotówka to część aktywów, a zobowiązanie to element kapitałów obcych.

Nie wiem jaką wartość ma w księgach stadion, ale może być tam wyceniany zarówno poniżej jak i powyżej ceny sprzedaży. IMO jego sprzedaż wyjdzie spółce na dobre w obu przypadkach.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Masakra
0
Wpisów: 7
Wysłane: 26 czerwca 2011 11:55:10 przy kursie: 20,23 zł
Rozumiem. Jeśli jednak gotówka nie pozostanie w kasie spółki tylko zostanie wydana na spłatę zobowiązań to czy jednak spłata długu nie pomniejszy stanu aktywów? Jak rozumiem 30mln zamiast zostać zapisane w bilansie jako aktywa wypłynie z kasy do banków. Czy wówczas wartość aktywów nie zmniejszy się o 30mln (przy założeniu, że stadion zostaje sprzedany za wartość wykazywaną w bilansie)?

olshinho
0
Wpisów: 134
Wysłane: 26 czerwca 2011 12:22:48 przy kursie: 20,23 zł
Cytat:
Rozumiem. Jeśli jednak gotówka nie pozostanie w kasie spółki tylko zostanie wydana na spłatę zobowiązań to czy jednak spłata długu nie pomniejszy stanu aktywów? Jak rozumiem 30mln zamiast zostać zapisane w bilansie jako aktywa wypłynie z kasy do banków. Czy wówczas wartość aktywów nie zmniejszy się o 30mln (przy założeniu, że stadion zostaje sprzedany za wartość wykazywaną w bilansie)?

Jest po części tak jak mówisz. Powiem tak, że spłata zobowiązań z gotówki powoduje, że zmniejsza się tzw. suma bilansowa, ponieważ po stronie aktywów ubywa 30 mln środków pieniężnych, a po stronie pasywów zmniejsza się stan zobowiązań również o 30 mln, czyli suma bilansowa zmniejsza się o 30 mln.

Jak to się ma do wartości księgowej?

Otóż, wartość księgowa się nie zmieni. Znalazłem taki wzór: WK na akcję = (aktywa-zobowiązania)/liczba akcji

W omawianym przypadku spłata zobowiązań powoduje zmniejszenie się aktywów owszem, ale również zmniejszenie się zobowiązań o tą samą wielkość, czyli wartość księgowa się nie zmieni.

Mam nadzieję, że nie popełniłem nigdzie błędu i wyjaśniłem te zagadnienie.

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 27 czerwca 2011 14:52:49 przy kursie: 19,50 zł
Niestety nie wygląda ciekawie sytuacja na kursie Groclinu. Ja cały czas obserwuję kurs z boku od ponad 3 tygd. czekając aby ponownie wejść do spółki w "odpowiednim" momencie i nawet miałem zamiar dziś to zrobić po sobotnim artykule Drzymały ale się wstrzymałem rano i ja się okazało poranne wybicie było jednak fałszywe (zbyt małe obroty) a sam artykuł okazał się mało przekonywujący. Zapewne pojawił się zbyt późno gdzie na całym rynku nastroje są bardzo złe. Ponadto widać, że po piątkowej długiej czarnej świecy i przebiciu oporu na 21,05 prezes Zbigniew nie chciał dłużej czekać na dalszy niekorzystny rozwój notowań i pewnie zadzwonił do dziennikarzy Parkietu aby co nieco pochwalić się swoimi działaniami. Lecz niestety nie wszystkich przekonał. Teraz kurs nawet zwalił sie poniżej kolejnego ważnego wsparcia 19,25! Zobaczymy jaka będzie końcówka sesji. Ja na razie cały czas się przyglądam bo jak nie zamknął się powyżej tego poziomu to jeszcze mogą pogłębić przez ten tydzień spadki.

P.S. A co do sprzedaży stadionu. W bilansie najpierw ubywają nam aktywa trwałe a na ich miejsce potem są zasilane aktywa obrotowe w postaci gotówki. Lecz nie wiem jaką wartość w bilansie mają przypisany obiekt stadionu w Grodzisku?? Różnicę ze zbycia powyżej lub poniżej wartości środków trwałych też trzeba odnotować. Potem jak już chcą za tę gotówkę spłacić zadłużenie to ubędzie na gotówka po stronie aktywów obrotowych ale i o tą samą sumę zmniejszą się zobowiązania. Dla naszego WK jedyną rzeczą ważną może być ta różnica pomiędzy zaksięgowaną wartością stadionu w bilansie a wartością jego sprzedaży. Jeśli będzie nadwyżka to będzie działać na plus a jak będzie stadion niżej sprzedawany niż jego wartośc bilansowa to będzie nam pomniejszać WK. Wg mnie tak się przedstawia sytuacja a jeśli się mylę to proszę o korektę.

spideruk
0
Wysłane: 10 lipca 2011 23:51:52 przy kursie: 19,81 zł
W ujęciu sumarycznym, największy wzrost produkcji w ciągu roku odnotował Opel Polska (o 24,3 proc.) oraz VW Poznań (o 19,7 proc.), W pierwszym półroczu sprzedaż samochodów Opla na Starym Kontynencie wzrosła o ponad 50 000 szt. czyli o 8,2 %. W tym samym czasie udział marki w rynku wzrósł z 6,2% w roku ubiegłym do 6,4 % obecnie. Całkowita sprzedaż samochodów w Europie od stycznia do czerwca 2011 wyniosła ok. 659 000 szt. Opel oraz jego siostrzana, brytyjska marka Vauxhall zdołały powiększyć udział w rynku w 19 z 27 krajów.
meriva oraz Astra Sports Tourer to modele, które odnoszą największe sukcesy. Oba auta to niekwestionowani liderzy w swoich segmentach. W związku ze sporym popytem na te samochody, zakłady ke produkujące uruchomiły dodatkowe zmiany, aby sprostać rosnącym zamówieniom. W zakładzie Rüsselsheim, gdzie produkowana jest Insignia skrócono przerwę wakacyjną, a w związku z ogromnym zapotrzebowaniem na modele Astra i Insignia.

spideruk
0
Wysłane: 11 lipca 2011 00:14:54 przy kursie: 19,81 zł
Niemcy napędzają europejską motoryzację
2011-06-17 12:22 aktualizacja: 2011-06-17 12:22

Liczba zarejestrowanych nowych samochodów wyniosła w maju 1,25 mln samochodów, czyli wzrosła o 7,6 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem.

Popyt w Niemczech i Francji, dwóch największych rynkach motoryzacyjnych w Europie, podskoczył odpowiednio o 22 i 6,1 proc.

Volkswagen, największy producent aut na kontynencie, zwiększył sprzedaż w ostatnim miesiącu o 16 proc., do prawie 300 tys. aut. Udział niemieckiego koncernu w rynku europejskim wzrósł do 23,9 proc. Podskoczyła też sprzedaż BMW (22 proc.), General Motors (16 proc.) i Forda (9,7 proc.). Spadki odnotowały natomiast Toyota (9,5 proc.) i Renault (8 proc.).

spideruk
0
Wysłane: 11 lipca 2011 00:19:18 przy kursie: 19,81 zł
Po Gliwicach i brytyjskim Ellesmere Port, model Opel Astra IV będzie produkowany również w głównym zakładzie firmy w Ruesselsheim.
Opel/Vauxhall uruchamia trzeci zakład produkcji Astry. Mimo, że w Ruesselsheim trwa pełna produkcja modelu Insignia, inżynierowie produkcji już przygotowują systemy, maszyny i narzędzia do montażu 5-drzwiowej odmiany Astry. Od końca sierpnia model będzie montowany na tej samej linii produkcyjnej co flagowa Insignia.

Kwiecień to kolejny, szósty miesiąc z rzędu, w którym Opel powiększa udział w europejskim rynku w porównaniu do tego kwietnia 2010. Jego udział w rynku europejskim wzrósł do ok. 6%. W okresie pierwszych czterech miesięcy 2011 r. sprzedaż wzrosła o 32 tys.szt, czyli o 8, 2% w stosunku do tego samego okresu w roku 2010. Opel sprzedał w tym czasie w sumie ok. 420 tys. pojazdów.

spideruk
0
Wysłane: 11 lipca 2011 00:20:24 przy kursie: 19,81 zł
Według informacji z General Motors Manufacturing Poland, łącznie od początku roku do końca maja, z linii gliwickiego zakładu zjechało ponad 80 tys. samochodów, a to o prawie 1/3 więcej niż rok temu w tym samym okresie.
- W maju wyprodukowaliśmy ponad 16 000 Opli przekazała Agnieszka Brania z gliwickiej fabryki General Motors Manufacturing Poland. - W tej liczbie ponad 14 000 sztuk to Astra IV, na którą utrzymuje się wciąż wysoki popyt.

W fabryce oprócz pięciodrzwiowej Astry IV powstaje również model czterodrzwiowa Astra III (notchback). Trwaja przygotowania do wdrożenia jesiennej produkcji modelu Astra IV hatchback. Potem przyjdzie pora na notchbacka i model cabrio.

Kod:
jaki bezpośredni związek mają te informacje z Groclinem?
podawaj linki do wklejanych informacji prascowych
i jak wklejasz to w jednym wpisie, a nie w trzech
Edytowany: 11 lipca 2011 06:56

Grzegorz 7
0
Wpisów: 50
Wysłane: 11 lipca 2011 01:13:40 przy kursie: 19,81 zł
kiedy bedzie publikowany raport za 2 kwartał

spideruk
0
Wysłane: 11 lipca 2011 18:55:43 przy kursie: 19,40 zł
raport za pierwsze polrocze publikowany jest 31 sierpnia.
zgadzam sie,ze moglem podac linki i zrobic to bardziej starranie.te fragmenty z kilku artykulow maja ogromny posredni zwiazek z groclinem.w skrocie..
..robimy poszycia dla zakladow w gliwicach i poznaniu,bmw(faurecia walbrzych} byla naszym najwiekszym odbiorca w 1Q 2011 a niemcy sa naszym waznym partnerem handlowym i potega motoryzacyjna na kontynencie,gdzie popyt stale rosnie..
poki co kurs akcji spada,bo rynek nie dba o perspektywy i potencjal w tak niepokojacych czasach...ale jak z.drzymala powiedzial przy kursie 28zl "wycena nijak ma sie do potencjalu spolki..."

motoryzacja.wnp.pl/spadek-prod...
motoryzacja.wnp.pl/opel-znaczn...

oto dwa z uzytych artykulow

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 11 lipca 2011 22:39:58 przy kursie: 19,40 zł
broker_ns napisał(a):
P.S. A co do sprzedaży stadionu. W bilansie najpierw ubywają nam aktywa trwałe a na ich miejsce potem są zasilane aktywa obrotowe w postaci gotówki. Lecz nie wiem jaką wartość w bilansie mają przypisany obiekt stadionu w Grodzisku?? Różnicę ze zbycia powyżej lub poniżej wartości środków trwałych też trzeba odnotować. Potem jak już chcą za tę gotówkę spłacić zadłużenie to ubędzie na gotówka po stronie aktywów obrotowych ale i o tą samą sumę zmniejszą się zobowiązania. Dla naszego WK jedyną rzeczą ważną może być ta różnica pomiędzy zaksięgowaną wartością stadionu w bilansie a wartością jego sprzedaży. Jeśli będzie nadwyżka to będzie działać na plus a jak będzie stadion niżej sprzedawany niż jego wartośc bilansowa to będzie nam pomniejszać WK. Wg mnie tak się przedstawia sytuacja a jeśli się mylę to proszę o korektę.

Z tego, co pamiętam, w ostatnich sprawozdaniach wartość stadionu nie była wyszczególniona.
salute

spideruk
0
Wysłane: 11 lipca 2011 22:55:26 przy kursie: 19,40 zł
pani kasiu przegladalem ostatnie raporty i nie znalazlem..

MichalBednarz
0
Wpisów: 64
Wysłane: 13 lipca 2011 20:20:44 przy kursie: 19,39 zł
w skali tygodniowej groclin trzymają dwie rzeczy w okolicy 19zł
a) zniesienie 61,8% licząc zwyżkę od dołka tego rocznego do górki tegorocznej
b) abcd od górki rocznej

nie wiem co za świeca wyjdzie w tym tygodniu, ale z dolnym cieniem może się przydać do zwyki.

Na dziennym prowzrostowa dywergencja typu a na macd.
Się zobaczyShame on you

broker_ns
0
Wysłane: 15 lipca 2011 09:39:32 przy kursie: 19,00 zł
Moja drobna rada do kolegów - jak się dyskutuje o AT to czasem dobrze wrzucić jakiś wykres. Poniżej wklejam moją krótką analizę. Krótkoterminowo nadal nie wygląda to za dobrze ale wierzę że jesteśmy już blisko dołków i wówczas wreszcie zdecyduję się na wejście w spółkę:-)

kliknij, aby powiększyć

Na razie cały czas w perspektywie krótko/średnio terminowej obowiązuje trend spadkowy. Wszystkie dotychczasowe wybicia były bardzo niemrawe i kończyły się jeszcze większym osuwaniem kursu. Wg mnie dno tego spadku jest gdzieś w granicach 17-18 i wówczas powinno nastapić powolne odreagowanie kursu. Technicznie nie wygląda to zbyt optymistycznie niemniej jednak fundamenty powinny spółkę obronić w dłuższym horyzoncie inwestycyjnym
Edytowany: 20 lipca 2011 12:17

MichalBednarz
0
Wpisów: 64
Wysłane: 15 lipca 2011 16:39:28 przy kursie: 19,00 zł
i słusznie prawisz, porządek musi byćsalute

Z czwartku jeszcze wykresy (dziś na stan z 16:30 buduje kolejną świecę młotkopodobną, więc teoretycznie dobrze)

Trza kliknąć na obrazki aby powiększyć.

a) dzienny (gdzie jest dywergencja na macd)

kliknij, aby powiększyć

b) tygodniowy, wspomniane wcześniej fibo

kliknij, aby powiększyć

Przydatne jest więc utrzymanie 19zł/w przypadku zejścia pod, żeby było chwilowe i powrót nad 19zł.

broker_ns
0
Wysłane: 16 lipca 2011 12:16:00 przy kursie: 19,00 zł
@MichalBednarz

Dzięki za wklejenie wykresów :-). Jedna uwaga - używasz wykresów w skali arytmetycznej (liniowej) natomiast wg mnie do wykazywania trendów, zwłaszcza przy dużych wahaniach kursu, zdecydowanie bardziej odpowiednia jest skala logarytmiczna. Ponadto jeśli już rozmawiamy o samej AT (która dla mnie jedynie stanowi narzędzie uzupełniające do AF) to bardziej przekonywują mnie linie trendu od samej teorii fal. Ale pełny szacunek również za Twoją analizę.

spideruk
0
Wysłane: 16 lipca 2011 17:58:10 przy kursie: 19,00 zł
jestesmy w trakcie trzeciego kwartalu,w ktorym realizujemy obydwa kontrakty podpisane w lutym.od najkrotszego miesiaca w roku minelo juz 5 miesiecy a kurs po kilku falach wrocil prawie na poziomy umowy z general motors!czemu tak sie stalo? przeciez firma znaczaco zwiekszyla produkcje i wciaz ma moce produkcyjne niewykorzystane..oczywiscie ze wzgledu na problemy w europie i wciaz nierozwiazana kwestie limitu dlugu w usa.unia europejska pokazala,ze jest zdeterminowana i nie pozwoli upasc nikomu.rzady czlonkow strefy euro tez zdaja sobie sprawe z wagi problemu i godza sie na oszczednosci.pozostaje usa.mysle,ze amerykanie doskonale pamietaja ostatni kryzys i w pore sie opamietaja.pojda na kompromis.
prezydent Barack Obama oświadczył, że czas na podjęcie decyzji się kończy i wystąpił do Kongresu o przedstawienie planu działań w sprawie cięcia wydatków budżetu i podwyższenia limitu zadłużenia w ciągu 24-36 godzin.jesli ten kompromis osiagna a wierze,ze tak sie stanie pozostaje nam trzymac kciuki,by aukcja dla volvo i tourega,ktora rozstrzygnie sie do konca trzeciego kwartalu bedzie po naszej mysli...nalezy dodac sprzedaz stadionu..
przemysl motoryzacyjny ma przed soba wspaniale perspektywy..przede wszystkim za sprawa chinczykow.
motoryzacja.wnp.pl/chinski-ryn...
analitycy przewiduja,ze boom na rynku motoryzacyjnym w europie rozpocznie sie w 2012(zrodlo forbes.."czlowiek miesiaca-zbigniew drzymala".
pozdrawiam prawdziwych akcjonariuszy

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

17 18 19 20 21

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,562 sek.

ypocqmtw
bvvocubf
towiygok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uzfygamo
fczlruju
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat