PARTNER SERWISU
tbhhvejs
62 63 64 65 66
Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 27 lipca 2011 21:01:33 przy kursie: 14,95 zł
Ja niestety nie liczę na jakiekolwiek wyjaśnienia. I nie czuję, aby prezes musiał się komukolwiek tłumaczyć. Zrobił co zrobił i poinformował o tym, bo musiał.

Zobaczymy jak rynek wyceni jutro te informacje.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 27 lipca 2011 21:02

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 27 lipca 2011 21:06:26 przy kursie: 14,95 zł
Frog przypomina mi sie sytuacja na City tam prezes sprzedał a potem - uzasadnił sprzedaż - tylko tyle i aż tyle :).

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 27 lipca 2011 21:18:21 przy kursie: 14,95 zł
Zależy komu oddał, bo mamy jeszcze art. 160 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi. Także jakakolwiek transakcja, jeśli akcje poszły do podmiotów tam zakreślonych, musi być raportowana. Gorzej, jeśli te akcje poszły "do kolegi" na zasadzie, "masz, sprzedaj"...

Nie zmienia to faktu, że jedyne co mnie odwodzi od myśli, że te akcje polecą w rynek to fakt, że "insiderzy" widzą tą płynność. Przecież rzucając 90k można by z kursu zrobić 5 zł...

Co więcej po co bawić się w takie klocki jak darowizna dla kolegi, żeby ten rzucił akcjami w rynek? Powiązanie faktów byłoby tak oczywiste, że już lepiej gdyby darczyńca osobiście je sprzedał...

Intuicja każe mi się zgodzić z Frogiem :( Poszedł komunikat i na tym chyba będzie koniec...
Na city też była inna sytuacja. Tam facet ma biznes który kręci już parę lat. Wie, jaki ten biznes jest i że taki sukces jak Sniper może się nie powtórzyć. Więc wykorzystał 5 minut które miały jego akcje.
Tutaj teoretycznie mamy start-upa, ze świetnie ocenianym produktem które zaraz wejdzie na nowy rynek. I nieciekawą sytuację makro, które nie czyni dobrej okazji do sprzedawania. Oczywiście sytuacja sie wywraca, kiedy rzeczywiscie zestawimy to z sytuacją w stylu nowy dom, samochód, studia dziecka itp... Mam nadzieję, że nie o to tu chodzi.
Edytowany: 27 lipca 2011 21:22

zbynio81
0
Wpisów: 25
Wysłane: 27 lipca 2011 21:25:26 przy kursie: 14,95 zł
jezeli dziecko lub pokrewna osoba bedzie chciała akcje sprzedać wówczas dochodzi do tego podatek od całości.

a jak z podatkiem od samego Grzegorza Miechowskiego-także wystepuje podatek?

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 27 lipca 2011 21:28:11 przy kursie: 14,95 zł
O ile sie nie mylę to jeśli nie przekazał rodzinie to tak... darowizna nie jest chyba czestym sposobem na zbycie akcji...

michalmarchewka
0
Wpisów: 372
Wysłane: 27 lipca 2011 22:45:41 przy kursie: 14,95 zł
Mnie osobiście takie podprogowe (ciut poniżej 5%) sprzedawanie/odstepowanie/przekazywanie akcji kojarzy się bardzo źle po doświadczeniach z Tromedia - co oczywiście w przypadku 11bit nie musi sie powtórzyć, ale tak czuje, że "rynek" będzie wyczekiwał co z tymi akcjami zamierza zrobić szczęśliwie obdarowany...

djrosby
0
Wpisów: 29
Wysłane: 28 lipca 2011 10:53:14 przy kursie: 13,10 zł
Anomaly w upcomming na Chillingo !!!!

chillingo.com/upcoming_games.h...

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 28 lipca 2011 10:57:39 przy kursie: 13,10 zł
Patrzyłem 30 minut temu i jeszcze nie było, pomimo że czwartkowa zmiana "upcoming" już się dokonała.
Widocznie dodali parę minut później. Mamy więc dobre, spodziewane info, oraz gorsze raczej nie spodziewane. Jestem bardzo ciekaw reakcji rynku.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 28 lipca 2011 11:06:04 przy kursie: 13,10 zł
darowizna przed samą premierą
akurat żeby dobrze nakarmić rybki

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 28 lipca 2011 11:12:08 przy kursie: 13,10 zł
Sprzedaż 25 lipca - to tak jakby prezes uważał, że te akcje nie są więcej warte niż 14 zł. Jestem zszokowany. Gdyby nie to, pewnie mielibyście ładny podjazd w górę.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

piotrch
0
Wysłane: 28 lipca 2011 11:49:14 przy kursie: 13,10 zł
Dzisiejsza sesja jest ... dziwna. Z jednej strony mega pozytywne info i dość negatywne. Reakcja rynku negatywne, ale 2 tys. wolumenu nie można chyba rzucać na karb tej informacji o darowiźnie. Szczególnie, że jak na razie podaż mamy potencjalną a nie realną.

Videoyogi
0
Wpisów: 134
Wysłane: 28 lipca 2011 13:53:22 przy kursie: 13,10 zł
A tu po cichutku w międzyczasie - na app storze Anomaly jest numer 2 tuż za Sid Mayers Civilisation V wśrod crossing games. A wśród wszystkich aplikacji w polsce - na 7 mej pozycji ( z czego 5 to programy apple ) . Takich wyników można życzyć wersji ipadowej :-)

Fidiasz
5
Wpisów: 154
Wysłane: 28 lipca 2011 14:08:53 przy kursie: 13,10 zł
W mojej opinii, ktoś dzisiaj dobiera sobie 11B do portfela tanim kosztem, wykorzystując oczywiście "dość negatywne" zdarzenie jakim było zbycie pakietu akcji przez prezesa.

A więc kurs powinien wrócić do normy, kiedy ten "ktoś" skończy się ubierać tanim kosztem.

Cóż takie są realia spółek o małych obrotach, łatwo manipulować kursem.

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 28 lipca 2011 14:24:58 przy kursie: 13,10 zł
pablo_n napisał(a):
Moim zdaniem jasne postawienie sprawy - byłoby lepsze dla kursu - oczekuję wypowiedzi prezesa w stylu - zrobiłem darowiznę dlatego i dlatego, sprzedałem akcje dlatego i dlatego - akcjonariusze nie mają pretensji do zarządu że sprzedaje akcje (w koncu też żyć musi) mogą mieć pretensje za niejasne transakcje - jestem jakoś niesamowicie spokojny o to ze 11bit wyjaśni tę transakcję.

Jak coś takiego czytam, to mam niemały uśmiech pod nosem. Przypominam, że prezes ma "odpowiednie" wynagrodzenia za pracę i jest to koszt, który się odejmuje podczas wyceny akcji. Zarobek ze sprzedaży akcji jest jedynie "ładnym" dodatkiem do normalnym zarobków. Oczywiście, że akcjonariusze mają pretensje za każdą sprzedaż przez takie osoby, bo oni zapłacili za rozwój spółki i chcą zaostać za to wynagrodzeni w czasie, podczas gdy prezesi lub znajomi sprzedażą pokazują, że zależy im bardziej na pieniądzach teraz niż inwestycji.

Więc nie odpowiadaj bzdur.

A tutaj znalazłem coś takiego:

msp.money.pl/wiadomosci/podatk...

Cytat:
Podsumowując, o ile darowizna i sprzedaż udziałów / akcji może być dokonana w nieodległym od siebie terminie, przychód ze sprzedaży udziałów może się równać kosztowi jego uzyskania. Podatek w takim przypadku może więc nie wystąpić w ogóle.

Oczywiście nie twierdzę, że taki był cel i chytry pomyślunek prezesostwa. Jedynie nakierowuję na taką możliwość.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 28 lipca 2011 14:39:15 przy kursie: 13,10 zł
Fidiasz napisał(a):
W mojej opinii, ktoś dzisiaj dobiera sobie 11B do portfela tanim kosztem, wykorzystując oczywiście "dość negatywne" zdarzenie jakim było zbycie pakietu akcji przez prezesa.

A więc kurs powinien wrócić do normy, kiedy ten "ktoś" skończy się ubierać tanim kosztem.

Cóż takie są realia spółek o małych obrotach, łatwo manipulować kursem.

Czyli jak skończy kupować to jakimś cudem kurs odpali w górę?! Jest to dla mnie niezmierzona tajemnica, taki sposób myślenia, serio.

Znajduje spółkę z bardzo małym dziennym obrotem, mam na to przeznaczone powiedzmy 50 000 - co robisz żeby sobie nakupić tanio akcji bo w żaden sposób nie rozumiem jakbym miał to zrobić - opycham akcje zaniżając kurs i potem skupuje podwyższając... przecież efekt końcowy praktycznie jest bez zmian. Gdzie sens, pomijając koszty transakcji ? Zawsze magiczne teksty "gruby zaniża" wywołują u mnie zaciekawienie....

Jak ktoś sam może sie ubrać tanim kosztem wcześniej samemu manipulując zaniżanie kursu ? Proszę Cie bardzo Fidiaszu - przedstaw mi kolejnośc działań buy-sell w takiej operacji... :)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 lipca 2011 14:42

Fidiasz
5
Wysłane: 28 lipca 2011 14:44:56 przy kursie: 13,10 zł
Zapomniałeś o tym niby-negatywnym zdarzeniu...

A sposób, w sprzyjających warunkach, jest banalny. Na dzień dobry robisz mały zrzut, który w połączeniu z informacją nacechowaną negatywnie wywołuje efekt kuli śnieżnej. Następnie podkupujesz po taniości akcje.

Czyli... kurs wystarczy popchnąć, nie trzeba go samemu ciągnąć w dół, skoro mogą to zrobić inni.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 28 lipca 2011 14:48:16 przy kursie: 13,10 zł
no tak, ale jeśli sprzedajesz (a potem skupujesz) poważne ilości to nie ma mowy o efekcie kuli śnieżnej, coś takiego działa jak masz 5000 na zakupy a wcześniej pchnałeś 20 000 a obroty sa 50 000, wtedy Twój zakup przejdzie niezauważony specjalnie. Kompletnie nie wyobrażam sobie żeby zawodowi spekulanci nie zauważyli dużego ruchu w górę, i to kapitałem takim jak dzienny obrót firmy (a z drugiej strony mają nadreaktywnie zareagować na pierwotny ruch w dół). Do tego jakoś magicznie po tym jak gośc skończy kupować oni sami mają zawyżyć kurs ?

na giełdzie grają zawodowcy (dla niektórych szulerzy ;p), takie ruchy nie wystepują ze sprzedania akcji za parę tysięcy złotych.

Nie mam ciągle pojęcia jakby miał zadziałac mechanizm że jak ktoś skończy kupować to kurs pójdzie w górę...
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 lipca 2011 14:53

Fidiasz
5
Wysłane: 28 lipca 2011 14:54:43 przy kursie: 13,10 zł
zawodowcy? w części na pewno tak, ale bez przesady :)

Przecież nie stawiam tej teorii jako pewnik. Aczkolwiek sam przyznaj, że nie można jej w 100% obalić. Po za tym nigdy nie wiemy, czy akurat za zabawę na danej spółce odpowiada zawodowiec, czy tylko ktoś kto uważa się za zawodowca, itd.

lewho
0
Wpisów: 149
Wysłane: 28 lipca 2011 15:06:23 przy kursie: 13,10 zł
mankomaniak napisał(a):
pablo_n napisał(a):
Moim zdaniem jasne postawienie sprawy - byłoby lepsze dla kursu - oczekuję wypowiedzi prezesa w stylu - zrobiłem darowiznę dlatego i dlatego, sprzedałem akcje dlatego i dlatego - akcjonariusze nie mają pretensji do zarządu że sprzedaje akcje (w koncu też żyć musi) mogą mieć pretensje za niejasne transakcje - jestem jakoś niesamowicie spokojny o to ze 11bit wyjaśni tę transakcję.

Jak coś takiego czytam, to mam niemały uśmiech pod nosem. Przypominam, że prezes ma "odpowiednie" wynagrodzenia za pracę i jest to koszt, który się odejmuje podczas wyceny akcji. Zarobek ze sprzedaży akcji jest jedynie "ładnym" dodatkiem do normalnym zarobków. Oczywiście, że akcjonariusze mają pretensje za każdą sprzedaż przez takie osoby, bo oni zapłacili za rozwój spółki i chcą zaostać za to wynagrodzeni w czasie, podczas gdy prezesi lub znajomi sprzedażą pokazują, że zależy im bardziej na pieniądzach teraz niż inwestycji.

Więc nie odpowiadaj bzdur.

A tutaj znalazłem coś takiego:

msp.money.pl/wiadomosci/podatk...

Cytat:
Podsumowując, o ile darowizna i sprzedaż udziałów / akcji może być dokonana w nieodległym od siebie terminie, przychód ze sprzedaży udziałów może się równać kosztowi jego uzyskania. Podatek w takim przypadku może więc nie wystąpić w ogóle.

Oczywiście nie twierdzę, że taki był cel i chytry pomyślunek prezesostwa. Jedynie nakierowuję na taką możliwość.

Teraz wszystko jasne. A ja się biłem z myślami po kiego grzyba robić darowiznę akcji :) Szkoda że w ten sposób sex się nie tylko urząd skarbowy....

piotrch
0
Wysłane: 28 lipca 2011 15:25:40 przy kursie: 13,10 zł
Patrząc po dzisiejszym obrocie, nie widzę tu "zawodowstwa", a jedynie delikatnie podwyższony obrót dzienny przy kumulacji mega negatywne otoczenie makro + niezbyt ciekawa wiadomość o potencjalnej podaży.A obrót mimo tego, że podwyzszony do wsparcia na 12,50 nawet się nie zbliża.
Tak swoją drogą, korzystał ktoś kiedyś z mailowego kanału relacji inwestorskich 11 bit? Czy Pan prezes odpisuje?
Czytam to co wkleił manko i... ciekawa sprawa. Nie zmienia to faktu, że taki myk jest do zrobienia w spółkach niepublicznych, natomiast w spółkach publicznych, to ruch porównywalny do emisji z wyłączeniem praw poboru dla znajomków. Bo koniec końców, skoro spółka chce umorzyć udziały to musi je najpierw wykupić, a robi to za pieniadze które powinny być wykazane jako zysk. Także, wizerunkowo to jak dla mnie totalna klapa.
Edytowany: 28 lipca 2011 15:34

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

62 63 64 65 66

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,141 sek.

rqmogkdb
benlxwcg
dkbrbuqn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nvocahfa
wlpbgsht
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat