onochi napisał(a):@alterkoko
Mój domysł jest jedynie taki, że koncesja wydobywcza jest zbyt droga więc najpierw przygotują odpowiednią ilość odwiertów jako produkcyjne a później przekształcą koncesje w produkcyjną. Być może to jest ta żyła złota o której mówi Redface, a której nie zauważyliśmy ale to tylko moje luźne rozważania. Pewnie taka informacja byłaby cenotwórcza więc nawet nie spróbuję zadać tego pytania bezpośrednio do przedstawiciela KOV.
Inna opcja jaka mi przychodzi do głowy to duża ilość odwiertów eksploatowana przez KOV na poziomie 10% przy koncesji poszukiwawaczej. Sam nie wiem co się bardziej opłaca.
Koncesja wydobywcza jest o tyle korzystniejsza że więcej USd z Mcf idzie do kasy KOV.Pan Korczak pisał że przekształcenia pola Olgowskoye w koncesję wydobywczą to nie problem,trochę to tra ale Ukraina będzie miałą grosz "więcej"Przypomnę że było to przerabiane po przyznaniu KUBGAZ kredytu z EBOR.Warunkiem otrzymania drugiej transzy kredytu jest przekształcenie jednej z koncesji z poszukiwawczej na wydobywczą.
Jeżeli chodzi o ograniczenie wydobycia z O-9 to może powodem jest to że z odwiertu można wydobywać gaz max z dwóch horyzontów jednocześnie.Po wyczermaniu gazu z tych poziomów "otwiera" się pozostałe.Przynajmniej ja tak zrozumiałem ten tekst na str.42 link poniżej.
Następna ciekawostka która Nam się przyda to wielkość pola.Jeżeli coś pomieszałem z liczeniem to proszę mnie poprawić.
Zasoby które na dzisiaj ma KOV klasyfikują te złoża jako złoża małe.
tak wygląda tabelka str,.11
1. bardzo małe – do 5 mld m3 gazu,
2. małe – 5–10 mld m3 gazu,
3. średnie – 10–50 mld m3 gazu,
4. duże – 50–100 mld m3 gazu,
5. bardzo duże – 100–500 mld m3 gazu,
6. giganty – 500–1000 mld m3 gazu,
7. unikalne – ponad 1000 mld m3 gazu.
Praktycznie wyszliśmy ze strefy "bardzo małe
Na dzisń dzisiejszy zasoby KOV na Ukrainie to ok. 6.1 mld metrów sześciennych.
Dodać trzeba jeszcze to co mamy na O w 7 zbiornikach a każdy ok 113000000 milionów m3,razem 6800000000 m3 (241.4 Bcf )
Jesteśmy w tej chwili w połowie drogi do złóż średnich.Żeby tak się stało dzięki sejsmice musieli byśmy zwiększyć zasoby o 50 % Myślę że jest to możliwe.
Duże złoża zaczynają się od 50 mld m3 (1.77 Tcf) jestem przekonany że na Ukrainie kiedyś to osiągniemy.To wzrost tylko o 700%
Warto sobie przeczytać tego PDFa
naftowka.pl/zsp4/media/pomoce/...Po podłączeniu O-9 według prezentacji i założeń powinno być 11 MMcf/d a z O-9 będzie ok.13 więc i tak plan jest przekroczony.
Spojrzałem na dzisiejszy kurs i zaraz zacząłem szukać w necie infa bo byłem pewny że albo Nigeria klepnięta albo MENA podała komunikat że już wydobywa ropę z Bloku 9
"Żeby wygrać trzeba grać"