PARTNER SERWISU
jsiqbwbz
78 79 80 81 82
piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 17 sierpnia 2011 19:18:30 przy kursie: 5,34 zł
Garść informacji z Gamescom:

Odnosząc się do poprzednich komentarzy jakoby W2 xbox pokazany na E3 był niedopracowany do tego stopnia by wątpić, czy chłopaki z CDP w ogóle sobie z nim poradzą, cieszy relacja dziennikarzy z gram.pl:
Wiedźmin 2 Xbox na Gamescom - relacja
Cytat:
Co więcej nie było tutaj żadnej, tak częstej w przypadku prezentacji „rozgrywki na żywo” ściemy. Dowód? Debugowa konsola wywinęła na samym początku jeden ze swych klasycznych numerów, wzorcowo się zawieszając. Dlaczego o tym wspominam? Bo dzięki temu mam pewność, że to co widziałem na wielkim telewizorze było rzeczywiście działających kodem, a nie sprytnie spreparowanym rolling-demo.

Pojawiły się też nowe wieści w kwestii "podsycania zainteresowania produktem" czy po prostu pomysłów firmy na podtrzymywanie wysokiej sprzedaży:
Wiedźmin 2 PC v2.0
Cytat:

-nowy samouczek
-nowy poziom trudności, Dark Mode będzie również zawierał nowe mroczne przedmioty, motywy, style graficzne (innego rodzaju oświetlenie - postaci i krainy nie będą już takie cukierkowe)
-20 poprawek technicznych oraz wszystkie wydane dotąd DLC i łatki.
-Arena, czyli tryb, w którym wraz z Geraltem będziemy musieli pokonać kolejne, nadciągające fale przeciwników. Arena zintegrowana będzie z portalami społecznościowymi dzięki którym dzielić się będzie można ze znajomymi swoimi wynikami
-Patch pojawi się 29 września i dostępny będzie tylko z poziomu menu startowego Wiedźmina 2: Zabójcy Królów. Zostanie również on zaimplementowany w powstającej wersji gry na Xboksa 360.

W tym miejscu pozwole sobie na osobistą wstawkę. Mam nadzieję, że w niedługim czasie gra otrzyma łatkę która umożliwi pojedynki na Arenie nie tylko między graczem a potworami, ale też miedzy samymi graczami.
Efekt takiego zabiegu myślę, że jest oczywisty. Zamiast sprzedać grę po przejściu i o niej zapomnieć, gra częściej powinna zostawać w rękach pierwotnego właściciela. A skoro rynek obrotu wtórnego się zmniejszy powinno to mieć mocne przełożenie na sprzedaż dystrybutorów.
Link do relacji portalu Polygamia

piotrch
0
Wysłane: 17 sierpnia 2011 21:21:54 przy kursie: 5,34 zł
Szkoda, że ostatnimi czasy na wątku są głównie moje posty ale znalazłem na parkiecie artykuł o rekomendacji CIA/CDP i nie mogę tego pozostawić bez komentarza.

Wg zakładanych tam kwot, wydano rekomendacje KUPUJ dla CIA dla ceny docelowej 35 zł, co przy podanym w artykule zysku dawałoby C/Z = 25, zaś wydano REDUKUJ dla CDP dla ceny docelowej 5 zł, co przy podanym w artykule zysku daje C/Z = poniżej 10! Zaś dla analogicznego C/Z i zysku zakładanego w analizie to 12,75...

Gdzie tu rzetelność pytam? Już pomijam, że nie odniesiono się do goga czy działalności wydawniczej, ale jak można zestawiać spółki przyjmując tak skrajne wartości C/Z??
Edytowany: 17 sierpnia 2011 21:26

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 17 sierpnia 2011 22:11:22 przy kursie: 5,34 zł
jakby wycena spolek opierala sie na takim prostym wspolczynniku jak c/z nie potrzebowalibysmy fachowcow i analitykow do wydawania rekomendacji, wystarczyloby kupowac to co ma niskie c/z (takich spolek jest pelno teraz, nawet ponizej 1) a pozbywac sie tych z c/z duzym. Gwarantuje Ci, ze nie zarobisz opierajac sie na takim systemie.

c/z pozatym bazuje tylko na historycznych wynikach i nie bierze pod uwage przyszlych zyskow.

c/z jest tez bardzo podatna np na pozbycie lub zakup aktywow, jesli firma inwestuje, zysk automatycznie spada (o koszt inwestycji), c/z rosnie. Wiec jesli firma zainwestowala zalozmy rok temu, raportowala przez to niskie zyski, inwestycja przyniesie korzysci dopiero w tym roku, to jej c/z bazowana na historycznych danych bedzie wysoka, ale to bardzo zaklamany obraz,

odwrotnie tak samo, jesli firm pozbyla sie jakiegos waznego czlonu w niedalekiej przeszlosci, suma ze sprzedazy bedzie wliczona w zyski, c/z dzis bedzie niziutka, ale za to przyszle wyniki beda duzo gorsze juz z zalozenia.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 17 sierpnia 2011 22:45:02 przy kursie: 5,34 zł
Jeśli inwestycja ma skutkować wzrostem aktywów to NIE JEST KOSZTEM!!!!!!

blah5

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 sierpnia 2011 23:07:29 przy kursie: 5,34 zł
mdd napisał(a):
c/z jest tez bardzo podatna np na pozbycie lub zakup aktywow, jesli firma inwestuje, zysk automatycznie spada (o koszt inwestycji), c/z rosnie. Wiec jesli firma zainwestowala zalozmy rok temu, raportowala przez to niskie zyski, inwestycja przyniesie korzysci dopiero w tym roku, to jej c/z bazowana na historycznych danych bedzie wysoka, ale to bardzo zaklamany obraz

Zakup/sprzedaż aktywów trwałych to jest działalność inwestycyjna, ale wykazuje się jako jednorazowe zdarzenia w części Pozostałe przychody/koszty rachunku zysków i strat, dopiero po jej zamknięciu.
Natomiast inwestycję w środki trwałe finansuje się z kapitału, ale rozlicza w czasie, poprzez amortyzację. Tyle że dopiero, gdy jest zakończona, a środek przyjęty dokumentem OT. Przepisy są tak zbudowane, żeby golić z firm podatki na bieżąco, nieważne ile inwestują, państwo potrzebuje pieniędzy.

piotrch
0
Wysłane: 17 sierpnia 2011 23:22:05 przy kursie: 5,34 zł
@mdd, ale tak się akurat składa, że C/Z i C/WK to najpopularniejsze wskaźniki, na których bazują inwestorzy na całym świecie. Co więcej myślę, że w przypadku CDP jak i CIA i innych spółek generujące zyski z działalności innej niż przemysłowa lub rolnicza, akurat C/Z i C/P są wskaźnikami dość dobrze kreślącymi obraz rzeczywistości, stąd użytecznymi.

W dłuższej perspektywie dla CDP znaczenia pewnie nabiorą ROE i ROA, ale myślę że o tym będzie można mówić dopiero w latach następnych, oceniając jak dobrze zarabiają ich następne produkcje.

W swojej, prywatnej analizie CDP akurat do C/Z przywiazuję dużą wagę, dlatego aż tak zbulwersowałem się dla tak nie rzetelnego zestawienia tych spółek. To jest czysta manipulacja, bo zestawia się 2 spółki z tej samej branży ale przyjmuje dla ich porównania różny punkt wyjścia. Przeciętny inwestor widzi tylko ceny 35 i 5 zł a oddają one taki obraz, jakby rekomendować kupuj -> 70 zł dla PKO BP i redukuj -> 100 zł dla PEKAO SA.

Prawda jest też taka, że wielu inwestorów inwestuje właśnie w ten sposób -> bierze sektor który uważa za atrakcyjny a następnie wybiera spółkę z najniższym C/Z.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 sierpnia 2011 23:23:46 przy kursie: 5,34 zł
Jeśli Z jest zdrowy, czyli gotówkowy, powtarzalny, osiągnięty z działalności podstawowej, która będzie kontynuowana (EDIT: no i nie przybywa tanich akcji w międzyczasie) - to C/Z nadaje się bardzo dobrze do wyceny.
Edytowany: 17 sierpnia 2011 23:27

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 17 sierpnia 2011 23:37:30 przy kursie: 5,34 zł
piotrch napisał(a):
Szkoda, że ostatnimi czasy na wątku są głównie moje posty ale znalazłem na parkiecie artykuł o rekomendacji CIA/CDP i nie mogę tego pozostawić bez komentarza.

Wg mnie robienie analizy DCF dla spółek z tego sektora to strata czasu.
Poza tym rekomendację dla CDRed można wyrzucić do kosza bo spółka nie sprzeda 2mln gier. Nie ma o co kruszyć kopii.

Zresztą jeśli uważasz, że popełnili błąd to powinieneś się cieszyć, bo możesz taniej kupić.

mdd
mdd
0
Wysłane: 17 sierpnia 2011 23:42:02 przy kursie: 5,34 zł
Kasia Stefanska napisał(a):

blah5

jest, wplywa na biezace zyski i tym samym na EPS

mdd
mdd
0
Wysłane: 18 sierpnia 2011 00:00:26 przy kursie: 5,34 zł
WatchDog napisał(a):
Jeśli Z jest zdrowy, czyli gotówkowy, powtarzalny, osiągnięty z działalności podstawowej, która będzie kontynuowana (EDIT: no i nie przybywa tanich akcji w międzyczasie) - to C/Z nadaje się bardzo dobrze do wyceny.

jak dla mnie c/z nadaje sie dobrze na wskazanie spolek, ktore moga byc przecenione, jednak kupowanie czegos na podstawie samego c/z to strzal na slepo. Przyszle zyski wcale nie musza byc liniowa kontynuacja dotychczasowych,

trzeba by tez popatrzec skad te zyski, czy nie sa to umiejetne zabiegi ksiegowe, bo tak jest czesto, jaki jest cash flow, z czego te zyski i czy nie byly w ostatnim kwartale np 'naciagane' z przyszlego kwartalu, co moze rzutowac na kolejny raport.

itp itd

piotrch
0
Wysłane: 18 sierpnia 2011 08:51:16 przy kursie: 5,34 zł
@Fantomas, co do analizy to się zgodzę, że można wyrzucić do kosza, ale nie z powodu tego że na 2 mln sprzedanych gier nie ma szans (bo nie jestem magikiem który wejdzie konsumentom do głowy) ale z powodu braku uwzględnienia dystrybucji i goga.

Ostatnia sytuacja rzeczywiście poniekąd jest korzystna. Spadek po przesunieciu premiery (tylko o jeden kwartał...), dyskonto za ryzyko związane ze sporem, to wszystko sprawa, że jesli ktoś nie wykorzystał okolic końca tamtego roku żeby wejść do akcjonariatu to może to spokojnie robić teraz. Szkoda tylko, że świat się nie może zdecydować, czy mamy jeszcze hossę czy już bessąblackeye

KrzysztofK
30
Wpisów: 201
Wysłane: 18 sierpnia 2011 15:15:01 przy kursie: 4,60 zł
no i popłynęliśmy z rynkiem. Gdzie się zatrzymamy? 4.6 będzie skutecznym oporem?
Dziś na chacie z analitykami ING Securities zadano pytanie właśnie o CDRed. Wsparcie widzą na 4.6 opór na 6.45 - i to był by (według analityków ING Securities) wyraźny sygnał zmiany trendu. Na razie wygląda na to
że bliżej nam do tej dolnej granicy.

leszekbednorz
0
Wpisów: 3
Wysłane: 19 sierpnia 2011 09:39:18 przy kursie: 4,75 zł
Ciekawe dlaczego nie ma jeszcze wyników sprzedażowych. Przecież na gamescon miały zostać podane wyniki sprzedażowe wiedźmina 2?. Czyżby po weekendzie dopiero artykuł w parkiecie i próba odbicia?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 sierpnia 2011 10:29:46 przy kursie: 4,75 zł
KrzysztofK napisał(a):
no i popłynęliśmy z rynkiem. Gdzie się zatrzymamy? 4.6 będzie skutecznym oporem?
Dziś na chacie z analitykami ING Securities zadano pytanie właśnie o CDRed. Wsparcie widzą na 4.6 opór na 6.45 - i to był by (według analityków ING Securities) wyraźny sygnał zmiany trendu. Na razie wygląda na to
że bliżej nam do tej dolnej granicy.

słuchaj analityków, sam widzisz po kursie ile to warte. W sumie mozna rzucić kostką, większa pewność że się prawidłowo trafi.

@leszekbednorz

Plany się zmieniają. Pewnie jeśli mogą to czekają z dobrymi informacjami jak najdłużej i to jest bardzo słuszne. Podawanie czegokolwiek teraz to jak gaszenie pożaru przez zasypywanie ognia węglem. Za wszelką cenę powinni wytrzymać z podawaniem ustawowo ważnych informacji do końca największej zwały (w ogole z wszelkimi informacjami powinni poczekac ile się tylko da).
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 sierpnia 2011 10:31

KrzysztofK
30
Wpisów: 201
Wysłane: 19 sierpnia 2011 11:33:45 przy kursie: 4,75 zł
nie twierdzę, że inwestuję zgodnie z czyimiś analizami - moja kasa - moje decyzje.

Też zgadzam się z tezą że dobre (a w zasadzie wszystkie) wiadomości powinny być podane w odpowiednim momencie - a panika na giełdzie zdecydowanie odpowiednim momentem nie jest na publikację jakichkolwiek informacji (o ile oczywiście nie jest się do tego zmuszonym).
Edytowany: 19 sierpnia 2011 11:39

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 19 sierpnia 2011 15:36:54 przy kursie: 4,75 zł
mdd napisał(a):

blah5

Że wpływa na zyski to się zgadzam. Ale inwestycja zasadniczo nie jest kosztem. Jest wydatkiem. Kosztem - jak pisał WD - jest amortyzacja.

Grzegorz 7
0
Wpisów: 50
Wysłane: 19 sierpnia 2011 18:07:48 przy kursie: 4,75 zł
mdd napisał(a):

blah5

Że wpływa na zyski to się zgadzam. Ale inwestycja zasadniczo nie jest kosztem. Jest wydatkiem. Kosztem - jak pisał WD - jest amortyzacja.

ciekawe wydatki nie stanowią kosztów-to bardzo na rękę Skarbowemu on to lubi

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 19 sierpnia 2011 18:36:48 przy kursie: 4,75 zł
Grzegorz,

Czytałeś jakiekolwiek sprawozdanie spółki?

Czy nigdy nie zastanowiło Cię czemu podatek dzieli się na bieżący i odroczony?

www.findict.pl/slownik/podatek...

Okazuje się, że niektóre koszty podatkowe nie są rachunkowymi i odwrotnie...

Faktycznie to ciekawe :)
Edytowany: 19 sierpnia 2011 18:39

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 sierpnia 2011 22:20:46 przy kursie: 4,75 zł
Wiem że to nie bezpośrednio CDRED ale pośrednio dotyczy firmy bardzo mocno (a już na pewno poziomu sprzedaży Wiedźmina na święta)

oficjalna światowa premiera The Elder Scrolls V: Skyrim: 11.11.11

Gameplay z przedstawieniem świata przez Autorów gry:

powiem że robi bardzo dobre wrażenie...
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 sierpnia 2011 22:43

piotrch
0
Wysłane: 19 sierpnia 2011 22:34:43 przy kursie: 4,75 zł
Scarry
Fakt znany i dyskutowany. Stąd decyzje o przesunieciu premiery uważam za w sumie trafioną. Swoją drogą, nie wiem na ile to była kurtuazja, a na ile prawda, ale zarząd twierdził, że liczą się z tą datą, jest to pewien problem, ale niewielki. Może dlatego, że postrzegają swój produkt jako nieco odrębny rodzajowo...
No, tak czy inaczej, kwestia nieaktualna.
Natomiast jeśli chodzi o sprzedaż W2 na święta, myślę, że tu wiedźmin może kusić ceną. Z drugiej strony, rozumiem że ta wiadomość miałą nieść przekaz "ludzie z 2 rpgów, wybiorą skyrima" - pewnie tak, ale z drugiej strony święta to też większe budżety zakupowe. Czemu by wiec nie wziąć i skyrima i wiedźmina jeśli byłby w dobrej cenie? (przy załozeniu że jeszcze ktoś nie grał...) Pół roku od premiery to dobry czas, żeby zrobić jakąś fajną promocje. Dodatkowo, do tej wersji 2.0 która się ukaże pod koniec września, oczywiście.
Co do wrażeń estetycznych, też mi się podoba:)
Edit: po gameplayu pokazanym na gamescomie stwierdzam, że grafika z wersji xboxowej wiedźmina jest lepsza niż pokazana ze skyrimathumbright
Edytowany: 19 sierpnia 2011 22:43

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDProjekt
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

78 79 80 81 82

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,221 sek.

xjcxkfgz
jebadycq
kyyubldu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zaqoqqei
mshuftjp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat