Mam nadzieję, żę nie obrazicie się jeśli przyłaczę się do dyskusji:
BAGIK napisał(a):1. Może dostaniemy szereg pozytywnych informacji a może nie, życie uczy, że z tym bywa różnie. Najbardziej pewne są w najbliższym czasie dobre wieści z Ukrainy ale czy to wystarczy na dobry kurs?
Jakie informacje dostaniemy dołączone do prospektu na AIM (podkreślam będą one wymagane prawnie i musza odzwierciedlac bieżący stan rzeczy):
- finalizacja transkacji w Nigerii jako warunek wejśćia na AIM
- podjęcie decyzji o rozpoczęciu fazy II w bloku M w Brunei
- podjecie decyzji o dalszych pracach w bloku L w Brunei
- przeszacowanie zasobów w Brunei w bloku M (2 odiwerty + badania 3D) oraz bloku L (2 odiwerty, 1 przetestowany, potwierdzone wykrycie gazu wydobywalnego na powierzchnię)
- nowe szacunki na Ukrainie (większe rezerwy dzięki M-19, O-8, O-9, większe zasoby warunkowe dzięki O-8, O-9, O-14, M-19, większe zasoby perspektywiczne dzięki badaniom sejsmicznym oraz dzięki zakupie nowej koncesji NM)
- nowe szacunki rezerw i zasobów w Nigerii (prace RPS trwają)
- projekcia produkcji w Nigerii
- być może informacja o skutecznosci szczelinowania na Ukrainie (O-8) - choć to tylko moje przypuszczenia
BAGIK napisał(a):2. Nie rozumiem czemu rozwodnienie miałoby być problemem dla KOV? Na pewno to nie na rękę obecnym akcjonariuszom.
Rozwodnienie jest problemem KOV a dokładnie zarządu, który posiada akcje oraz opcje na akcje spółki. Jeśli chodzi o opcje na akcje to sam Redface podawał, że jego cena zakupu wynosi 1,89zł albo coś w tych okolicach czyli znacznie powyżej ceny rynkowej. Kadra swoje opcje dostaje w ramach premii ale ... te opcje trzeba wykupić za własne pieniądze. Jest to moim zdaniem najlepsza forma premii ponieważ zmusza zarząd do starań o wzrost wartośći firmy ponieważ opcje mają z góry ustaloną cenę wykupu a jeśli cena rynkowa jest niższa od ceny wykupu to znaczy, że nie opłaca się dokonywać wykupu opcji i premia przepada bo ma określony czas na realizację. Oczywiśćie można zrealizować opcje na akcje poniżej ceny rynkowej ale płacąc za nie z własnej kieszeni zarząd musi się postarać o to aby w przyszłości (im szybciej tym lepiej) cena rynkowa akcji przewyższyła cenę wykupu opcji.
Wracając do rozwodnienia, im ono większe tym niższa cena na akcję przy wyliczonej wartośći spółki (przychody + aktywa - zobowiązania w największym uproszczeniu!)
Dlatego zarządowi KOV nie na rękę aby akcje KOV były zbytnio rozwadniane. Głównemu akcjonariuszowi czyli KI aby utrzymać porządany poziom zaangażowania jest obojętne czy kupi 50 czy 200 mln akcji jeśli i tak założy, że musi wydać określoną kwotę aby utrzymać obecny poziom zaangażowania w akcjonariacie.
BAGIK napisał(a):3. Na rękę będzie zdecydowanie nowym akcjonariuszom.Pomyśl, jakbyś miał kupować na AIM to wolałbyś żeby akcje były tańsze czy droższe?
Tak njako nowy kacjonariusz teoretycznie wolałbym kupić jak najtańsze akcje. Generalnie jednak inwestorzy instytucjonalni (tak to nazwijmy) nie są zainteresowani przejęciemkontroli nad spółką tylko mają określony przydzielony kapitał jaki mogą zainwestować w daną branżę/spółkę. Z tej perspektywy cena akcji nie ma znaczenia.
Inna sprawa to różnica w cenie zakupu a w cenie jaka akcje mogą osiągnać w terminie założonym jako termin realizacji zysków z danej inwestycji. W tym przypdaku im tańsze akcje w dniu zakupu tym większy zysk w dniu zamkniecia inwestycji. Jendak spojrzał bym z innej perspektywy. Skoro dana spółka jest niedowartościowana przez dłuzszy okres to doszukiwałbym się jakiś ukrytych problemów. Dlatego zbyt niska cena akcji może zniechęcić inwestorów i cała emisja również może nie zakonczyć się po myśli emitenta. Przypomnę, że szacując aktywa KOV (wg starych danych na temat zasobów i rezerw) metodą przyjętą przez DM WBK z uwzględnieniem Nigerii cena na akcję wynosi około 4zł (cena rynkowa 1,2zł). Po podaniu nowych szacunków cena liczona tą metodą znacząco wzrośnie. Ponadto na AIM zdecydowanie wyżej niż na GPW cenią zasoby ine tylko warunkowe ale i perspektywiczne (wystarczy spojrzeć na Ophir Energy z ceną docelową rekomendowaną między 290 a 510 pensów - 2,9 a 5,1 funta). Koncząc ten wątek, to dużo zależy również nie od tego jak spółka jest niedowartościowana w dniu debiutu na AIM ale przed wszytkim jaki potencjał w spółce widza akcjonariusze zainteresowani ofertą. Być moze kupując akcje w okolicach 1 funta (4-5zł) już teraz widząc plany i możliwości spółki, prognozują jej wartość na AIM na takim poziomie jaki zagwarantuje im założoną stopę zwrotu. Punkt widzenia zależy od punktu siedzienia :) Poza tym cena nowej emisji po cenie niższej niż ta z przed 1,5 roku sugerowała by krok w tył spółki a włąśnie to mogło by zniechęcić potencjalnych nowych inwestorów. Czy kupił byś akcje społki, która wycenia siebe niżej niż 1,5 roku wcześniej? Ja bym się poważnie zastanowił...
BAGIK napisał(a):4.Może celem KOV jak i KI nie jest "wydymanie" obecnych akcjonariuszy, ale jeśli po wyższej cenie niż emisyjna nie będzie można uzyskać niezbędnego finansowania to wybacz life is brutal. Myślisz, że Kulczyk zwiększy zaangażowanie finansowe ponad zwyczajowe 50% tylko dlatego żebyśmy my na emisji nie stracili? Zawsze będą mogli powiedzieć po emisji, że to bardzo perspektywistyczna spółka i za dwa, trzy lata sobie odbijemy jak dokopią się do ropy...
Tutaj dużo już opisałem w punkcie 3 więc nie mam nic do dodania. Mam może tylko swoją teorię... po podaniu nieoficjalnych inforamcji o Nigerii na KOV mogliśmy obserwować olbrzymie obroty (wolumen nawet 20mln) i moim zdaniem gigantyczną akumulację akcji. Średni wolumen za ostatnie 10 sesji wynosi 2 mln akcji. KOV podawał, że akcje z GPW będzie można przenieść na AIM. Skad zatem pewność, że ten kto miał zamair kupić akcje na AIM już nie zrobił solidnych zakupów na GPW? Czemu się nie ujawnił? Bo kurs już dawno poszedł by w górę. Osobiscie obstaiam, że obecni akjonariusze zarobią już na samej cenie IPO na AIM a akcje z nowej emisji będą i tak w cenie na tyle atrakcyjnej, że znajdzie się zainteresowanie ze strony inwestorów. Obcnie mozę wydawać się to malo realne ale dekalracje prezesa KI, ze KOV po zakupie OML-42 stanie się średniej wielkosci graczem na rynku europejskim mówią same za siebie. Na AIM myślę, że już to wiedzą...
Ależ mi referat wyszedł :)
Pozdrawiam