Funkytown napisał(a):
- wielkie międzynarodowe spekulacje, przypominające słynne zadanie "słoń a sprawa polska". Czyli: Rosja-Ukraina, konflikt gazowy a sprawa kovowska (pomimo, że KOV te minimalne ilosci które wydobywa, sprzedaje jakims lokalnym zakładom)
Zatrzymam sie przy tym,bo reszta to głupoty które powterzasz od pierwszego dnia jak tutaj się pokazałeś.
Chyba nie przeczytałeś artykułów z Ukraińskiej prasy do których wstawiłem linki.Nie dziwię się bo ty chyba nic tutaj nie czytasz tylko kopiujesz wszystko co jest na tak żeby zanegować swoimi kłamliwymi wywodami.
Ostatni twoje wylicznie za 2010 rok to nawet niezłe.Skoro KOV w tym roku będzie miał 8x większe przychody i 8x wikszy zysk to akcja bedzie warta 8x więcej.Proste co nie?
Wracając do tej Ukrainy która Was tak boli i wojny gazowej z Rosją.
16.08 zwołano konferencję prasową w KUBGAZie i zaczęto się chwalić jaka to dobra firma.Jaki wzrost wydobycia i jakie korzyści gospodarka ma z tak mikrego wydobycia gazu (tak napisał Fanki)Oczywiści niektórzy będą twierdzić że Kulczykowi pali się du.. i musi podbijać kurs i nagonić leszcza.Nikt nie skomentował tych artykułów,nawet nie wiem czy ktoś je czytał.Ale jeżeli ktoś zapoznał się z treścią i nie zauważył o co tam biega to śpieszę z pomocą.
Pan Korczak na urlopie a KUBGAZ zwołuje konferencję.Dziwne co?Chcą się pokazać rodzinom czy znajomym?Chwalą się kredytem z EBOR,3 miesiące po przyznaniu?Opowiadają że mogą robić tylko 6 odwiertów rocznie,a wiertnie mają z Kanady a nie z Chin?Dyrektor Generlny opowiada bajki że Ukraina za 4/5 lat może być gazowo samowystarczalna?
To dlaczego te słowa nie padły na konferencji zorganizowanej przez największe firmy poństwowe które mają ogromne wydobycie gazu i możliwy potencjał?Tylko taki mały KUBGAZ przedstawił mocarstwowe zakusy Ukrainy?
Mi to wszystko układa się w jedną całość.
Ukraina dosyć mocno postawiła się Rosji i idzie w zapare.Tymoszenko itd. nie bedę pisał bo już to opisywałem.Muszą mieć jakiegoś asa w rękawie.Shell wchodzi w łupki,jakaś firma Rosyjska też TK-BP czy coś takiego,tylko że to za 10 lat chociaż współpraca z Shellem robi wrażenie.Czy to jest as to nie wiem ale skoro postanowili się tym pochwalić tak głośno to coś musi w tym być.Z tego co wiem to KOV ma unikalną technologię zwiększającą wydobycie z jednego odwiertu.Jest to szczelinowanie hydrauliczne,o ile dobrze pamiętam,można w ten sposób uruchomić stare odwierty i zwiększyć w nowych.Wzrost wydobycia może sięgać nawet 300%,co nie znaczy że tak będzie za każdym razem.Taka technologia dla Ukrainy to prawdziwy skarb,mają bardzo dużo już nieczynnych studni,jeszcze poradzieckich i możliwość ich uruchomienia to żyła złota dla firm oraz zwiększenie wydobycia na Ukrainie i to znacznie.Może dlatego o tym zwięszeniu tak ładnie opowiadał na konferencji pan dyrektor.A na sto procent z takich usług KOV miał by dodatkową kasę,bo na to żeby po kolanach firmy przychodziły o to prosić Fanki nie zezwala.
Czyli co?Postraszyli Rosję KUBGAZEM czy to był bleef.Może Ukraińcy chwytają się brzytwy bo toną i nie mają innego wyjścia.Też ciekawe dlaczego "krzyczą"właśnie teraz,nie po otrzymaniu kredytu z EBOR.Też mam chyba odpowiedź na pytanie.Odwiert O-8 miał być szczelinowany hydraulicznie i coś długo trwa to testowanie.Może trzeba przetestować przepływ przed szczelinowaniem co trwa miesiąc i po,a to następny miesiąć.Jeżeli będą wyniki pozytywne to obwieszczą to w całej rosyjskojęzycznej prasie.W Polsce na nikim to nie zrobi wrażeni bo przecież taki Oil ma tyle ropy że ten gaz ma Ukrainie jest warty grosze ;)
Jeżeli moje rozumowanie jest słuszne to oprócz pieniędzy za usługi szczelinowania będą inne korzyści.Mając taką technologię i świadcząc usługi na rzecz miejscowych firm łatwiej będzie otrzymać koncesję w dowolnie wybranym miejscu.
Zaznaczam że to jest moja teoria i sam za bardzo w to nie wierzę,ale trzeba też to brać pod uwagę i myślę że jakiś związek KOV z tą wojną jest.
Prezes Korczak jest na Urlopie bo pilitycznie było by niewłaściwe postawić się niedźwiedziowi.KOV przy Rosji i Gazpromie to mała kropeczka,ale trzeba oddać że technologię ma i jest dużo warta.Politykę zostawiają politykom.
Co do tych 70/60 groszy za akcje to naprawdę nie wykluczam takiej obniżki.Rynek leci to wszysko jest możliwe.
Niektórych znowu zdenerwowałem ale nic na to nie poradzę.
@Fanki nie wysilaj się bo i tak wiem co napiszesz.Możemy na ten temat porozmawiać w grudniu.
"Żeby wygrać trzeba grać"