PARTNER SERWISU
chdsqljr
255 256 257 258 259
Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 18 sierpnia 2011 13:00:12 przy kursie: 11,30 zł
rabbit napisał(a):
"Prezydent Syrii zapowiedział zaprzestania wszelkich działań wojskowych w kraju"
www.rbc.ua/rus/top/show/prezid...

pamiętam jak napisałem tu pierwszy raz o tym jak zaczęła się wojna domowa w Syrii, linkując zdjęcia do czołgów na ulicach syryjskich miast z BBC, od razu odpisałeś że to nieistotne dla firmy i kursu akcji bo KOV swoje odwierty ma daleko od nich.

To jednak istotne? Jeśli tak to dlaczego gorąco oponowałeś że nie?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 18 sierpnia 2011 13:01

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 18 sierpnia 2011 14:13:24 przy kursie: 11,30 zł
@Scarry

Czy ja napisałem że to info jest istotne.Znalazłem to wrzuciłem a że boli bo w Syrii wojny nie będzie to już nie mój problem.
Jeszcze nie raz sukces KOV zaboli niektórych użytkowników tego forum.Musicie się na to przygotować.Będę ten ból potęgował wklejaniem linków dotyczących firmy.
Zawsze na temat i zawsze na plus.Na minus musicie sobie sami poszukać.
"Żeby wygrać trzeba grać"

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 18 sierpnia 2011 14:36:47 przy kursie: 11,30 zł
rabbit napisał(a):
@Scarry

Czy ja napisałem że to info jest istotne.Znalazłem to wrzuciłem a że boli bo w Syrii wojny nie będzie to już nie mój problem.
Jeszcze nie raz sukces KOV zaboli niektórych użytkowników tego forum.Musicie się na to przygotować.Będę ten ból potęgował wklejaniem linków dotyczących firmy.

To, że wojny w Syrii nie będzie to sukces KOVu? LOL!!!
W takim razie szacun dla zarządu spółki i czekam na tegorocznego pokojowego Nobla dla KOVu.

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 18 sierpnia 2011 15:21:44 przy kursie: 11,30 zł
Funky... czepiasz się wszystkiego nie wiadomo w jakim celu.
Rozumiem że ci się nudzi i musisz zawsze pokazać że masz rację.
Acz twoje wypowiedzi są zawsze negujące i chyba mają tylko jedno na celu, czyli wszystkich zniechęcić.
Może i to w jakimś stopniu skutkuje, ale ci co czytają nowe raporty i wiadomości płynące ze spółki uznają tą długoterminową inwestycje za bardzo perspektywiczną.

A to że się z tym nie zgadzasz to już twój problem i masz do tego prawo :)
Edytowany: 18 sierpnia 2011 15:22

Funkytown
0
Wysłane: 18 sierpnia 2011 16:14:22 przy kursie: 11,30 zł
Jeżeli ktos wypowiada się tutaj merytorycznie, to własnie sceptycy. Ponieważ merytoryczna ocena tej spółki wraz z jej wypowiedziami skłania do sceptycyzmu.

To fani KOVu prezentują tutaj takie "merytoryczne" androny jak: (że wymienie kilka)

- spekulacje nie wiadomo skąd wzięte, że ukraińskie spółki wydobywcze będa łączyć się z KOVem w celu uzyskania kredytów z EBOiR (dzisiejszy hit autorstwa rabbita)

- absurdalne wyceny akcji (zmilczę nad sugerowanymi poziomami)

- opowiesci o możliwosci kupna Lotosu przez KOV (tak tak, były takie kwiatki na tym forum)

- radosc ze spadków bo można "usredniać".

- opowiesci o KOV jako inwestycji na wiele lat, podczas gdy spółka nie ma finansowania na dłużej niż rok.

- wielkie międzynarodowe spekulacje, przypominające słynne zadanie "słoń a sprawa polska". Czyli: Rosja-Ukraina, konflikt gazowy a sprawa kovowska (pomimo, że KOV te minimalne ilosci które wydobywa, sprzedaje jakims lokalnym zakładom)
albo: rewolucja w swiecie arabskim a sprawa kovowska z haniebnymi nadziejami na stłumienie przez reżym powstańczego zrywu, bo wtedy kovik będzie sobie mógł spokojnie wiercić te piachy.

- opowiadanie jak to kov będzie rozrywany w Londynie :)

- opowiadanie o wyjątkowym porozumieniu kov z afrykańskimi plemionami, dzięki któremu ta pozbawiona doswiadczen i kapitału spółka poradzi sobie tam gdzie Shell sobie nie poradził.

Funkytown
0
Wysłane: 18 sierpnia 2011 16:26:14 przy kursie: 11,30 zł
To co szczególnie mi się w tej spółce nie podoba i co w zasadzie podniosło mój próg krytycyzmu wobec tej spółki to szczególna maniera informacyjna uprawiana przez pana Korczaka zarówno w TVCNBC w podanym w tym wątku linku jak i na tym forum.

Mianowicie, spółka publikuje jakies prognozy z jakimis prognozowanymi wielkosciami. Następnie przychodzi członek zarządu spółki pan Korczak i mówi, ze te prognozy to w zasadzie są bardzo ostrożne, bo my już mamy taką ostrożną politykę informacyjną, sugerując jednoznacznie, że faktyczne wyniki mogą być wyższe. Ta sugestia wychodzi od spółki tak samo jak prognoza, czyli w końcu co jest komunikatem dla inwestorów? Bo albo prognoza jest błędna, ponieważ nie oddaje faktycznych oszacowań albo to mruganie okiem i de facto zapowiedzi że będzie lepiej jest nieprawidłowe.
Bo spółka de facto kieruje jednoczesnie do inwestorów dwa komunikaty: że wynik będzie X oraz że nie, wynik tak naprawdę będzie X+Y.

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 18 sierpnia 2011 18:22:35 przy kursie: 11,30 zł
Czytujcie Scarry-iego z uwagą, Fynky-iego też.

Pamiętam, jak kiedyś się złościłem na Scarry, że mi po OPT (wtedy takie ticker był) jedzie, a wyszło wszystko jak pisał :[

Co do KOV-a: pozytywem tego wszystkiego jest to, że zainteresowanie Spółką wzrosło. Szkoda tylko, że jak zawsze tutaj przyszłość pełna jest zagadek.

Zieloności!

I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 18 sierpnia 2011 18:36:02 przy kursie: 11,30 zł
@daab007
pamiętam, każdy może się zdenerwować jak chodzi o jego pieniądze ;) a już jak ktoś ci mówi ze będziesz zaraz miał ich mniej to można dostać furii.

@KOV

USA objęły własnie Syrię zakazem importu ropy naftowej.. jeśli nawet KOV coś znajdzie, to ze sprzedażą może być krucho, tym bardziej jak się do embarga dołączy EU. Czas na zmiany w Syrii.

Cytat:
Administracja USA ogłosiła dzisiaj dodatkowe sankcje, wymierzone przeciwko reżimowi syryjskiemu. Jest to m.in. zakaz importu ropy naftowej i produktów naftowych pochodzących z Syrii. Zamrożone zostały syryjskie aktywa w Stanach Zjednoczonych.

Cytat:
napisała Ashton w oświadczeniu, akcentując, iż prezydent Syrii powinien ustąpić. Podkreśliła, że rządy państw UE są gotowe rozszerzyć sankcje przeciwko reżimowi syryjskiemu.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 18 sierpnia 2011 18:38

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 18 sierpnia 2011 19:18:23 przy kursie: 11,30 zł
Syria jest importerem ropy naftowej, zapotrzebowanie rynku wewnętrznego coraz większe.Od odkrycia złoża do pierwszej sprzedaży daleka droga.

Funkytown
0
Wysłane: 18 sierpnia 2011 20:40:12 przy kursie: 11,30 zł
Policzmy:

dane z 2010 r: www.parkiet.com/artykul/957753...

" Obecnie średnia cena uzyskiwana przez KUB-Gas za 1 tys. m sześc.
błękitnego paliwa wynosi 239,9 dolara (734 zł). Taka sama ilość gazu importowana z Rosji kosztuje na Ukrainie 287 dolarów (869 zł). Średnia cena w Unii Europejskiej to 568 USD (1738 zł). Mimo stosunkowo niskich cen uzyskiwanych na Ukrainie wydobycie realizowane przez KUB-Gas przynosi zyski. Z ostatnich opublikowanych danych wynika, że po trzech kwartałach ubiegłego roku spółka osiągnęła 93,7 mln hrywien (36,4 mln zł) przychodów i 10,8 mln hrywien (4,2 mln złotych) zysku netto."

Niech rocznie będzie nawet 10 mln zysku netto. Z tego 70%, czyli 7 mln na KOV. Gdyby KOV nie robił niczego innego, tj. nie tracił pieniędzy w Syrii, Brunei i nie angażował się w utopijny projekt nigeryjski miałby te 7 mln zysku, tj. przy C/Z 15 wart byłby jakies 105 mln, tj jakies 26 groszy na akcję.

Ale KUB-GAS jest obciążony kredytem, a KOV obciąża się pożyczką od KI, dodatkowo jet duże ryzyko, że na żadnej z koncesji tj. ani w Syrii ani w Brunei nie znajdzie ropy zdatnej od wydobycia i tylko straci pieniądze, co obciąża ww. wycenę w dół.

Sam KUB-GAS to dobre aktywa, niestety są wrzucone do jednego worka z całą nigeryjsko-syryjsko-brunejską resztą

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 18 sierpnia 2011 20:54:07 przy kursie: 11,30 zł
Jak bardzo trzeba być zdesperowanym aby podawać linki z 2010r. Gdzie wiadomo ,że cena gazu rośnie co kwartał na Ukrainie.Po co takie kombinacje jak w raporcie za 2Q pisze po ile jest gaz sprzedawany ????

Funkytown
0
Wysłane: 18 sierpnia 2011 20:58:28 przy kursie: 11,30 zł
Bruno 12 napisał(a):
Jak bardzo trzeba być zdesperowanym aby podawać linki z 2010r. Gdzie wiadomo ,że cena gazu rośnie co kwartał na Ukrainie.Po co takie kombinacje jak w raporcie za 2Q pisze po ile jest gaz sprzedawany ????

Dlatego do estymacji przyjąłem wartosc znacznie wyższą niż 4,2mln x 1,33 bo aż 10 mln.
A wyników KUB-GASu za 2011 jeszcze nie ma.
Edytowany: 18 sierpnia 2011 20:58

Rosenkranz
0
Wpisów: 28
Wysłane: 18 sierpnia 2011 21:42:21 przy kursie: 11,30 zł
Może mi ktoś wyjaśnić różnice w C/WK podawanym na forum bankiera oraz SW? Tam jest to 3.22 a tutaj 0.95.

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 18 sierpnia 2011 21:51:05 przy kursie: 11,30 zł
Cytat:
Prezydent USA poinformował o nałożeniu na reżim Baszara al Assada nowych sankcji gospodarczych. Waszyngton wprowadził zakaz wymiany handlowej z Syrią, zakaz inwestowania w tym kraju oraz zamrożenie syryjskich udziałów w amerykańskich firmach. Sankcje obejmą także sektor energetyczny i paliwowy. Stany Zjednoczone zakazały handlu z pięcioma syryjskimi koncernami, sprzedającymi gaz, paliwo i ropę naftową.

stooq.pl/n/?f=500243&c=0&a...

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 18 sierpnia 2011 22:46:12 przy kursie: 11,30 zł
W Syrii robi się gorąco. Sytuacja wydaje się być dynamiczna. Na moje oko- sprawy idą w złym kierunku.

Cytat:
18.08.2011 (IAR) - Syryjskie służby bezpieczeństwa rozstrzelały publicznie na stadionie 26 mężczyzn. Poinformowały o tym źródła zbliżone do Rady Bezpieczeństwa ONZ. Według organizacji, prawdopodobnie zginął też przebywający w areszcie 13- letni chłopiec.

Od połowy marca w zamieszkach w Syrii zginęło co najmniej 1900 osób. Wspólnota międzynarodowa wielokrotnie wzywała prezydenta Baszara al Assada do oddania władzy.

Dziś w specjalnych oświadczeniach Stany Zjednoczone i Unia Europejska potępiły przemoc syryjskich władz wobec opozycji.

Prezydent Stanów Zjednoczonych poinformował o nałożeniu na reżim Baszara al Assada nowych sankcji gospodarczych. Waszyngton wprowadził zakaz wymiany handlowej z Syrią, zakaz inwestowania w tym kraju oraz zamrożenie syryjskich udziałów w amerykańskich firmach. Sankcje obejmą także sektor energetyczny i paliwowy. Stany Zjednoczone zakazały handlu z pięcioma syryjskimi koncernami, sprzedającymi gaz, paliwo i ropę naftową.

Link

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 sierpnia 2011 23:46:57 przy kursie: 11,30 zł
Rosenkranz napisał(a):
Może mi ktoś wyjaśnić różnice w C/WK podawanym na forum bankiera oraz SW? Tam jest to 3.22 a tutaj 0.95.

Pewnie nie chodziło o forum, tylko o stronę KOV na Bankierze?
www.bankier.pl/inwestowanie/pr...

Na moje oko KOV ma kapitalizację bliżej 470 mln zł.
Pomnożenie 420 mln szt akcji przez kurs zamknięcia 1,13 jakoś nie chce dać tych ich 521 mln zł.
Ale to mały problem, większy jest taki, że WK jest CHYBA brana stąd:
www.bankier.pl/inwestowanie/pr...
czyli:
- nieaktualna, bo na koniec I kwartału, a już podano wartość na koniec II kw.
- jest to kwota w dolarach

Tyle na temat wiarygodności Bankiera jako źródła informacji, oraz ich staranności pracy. O szybkości aktualizacji nie wspominając - raport za Q2 wyszedł 6 dni temu.

rabbit
0
Wysłane: 19 sierpnia 2011 00:32:33 przy kursie: 11,30 zł
sicc napisał(a):
Cytat:
Prezydent USA poinformował o nałożeniu na reżim Baszara al Assada nowych sankcji gospodarczych. Waszyngton wprowadził zakaz wymiany handlowej z Syrią, zakaz inwestowania w tym kraju oraz zamrożenie syryjskich udziałów w amerykańskich firmach. Sankcje obejmą także sektor energetyczny i paliwowy. Stany Zjednoczone zakazały handlu z pięcioma syryjskimi koncernami, sprzedającymi gaz, paliwo i ropę naftową.

stooq.pl/n/?f=500243&c=0&a...

Embargo może być problemem,nie wiadomo czy możemy dalej wiercić.Właścicielem udziału w Syrii jest spółka z Mauritiusa (chyba) która jest zależna od KOV.Nie wiadomo jak to wygląda od tej strony.Tylko nikomu nie chce się sprawdzać bo po co?

rabbit
0
Wysłane: 19 sierpnia 2011 01:25:57 przy kursie: 11,30 zł
Funkytown napisał(a):

- wielkie międzynarodowe spekulacje, przypominające słynne zadanie "słoń a sprawa polska". Czyli: Rosja-Ukraina, konflikt gazowy a sprawa kovowska (pomimo, że KOV te minimalne ilosci które wydobywa, sprzedaje jakims lokalnym zakładom)

Zatrzymam sie przy tym,bo reszta to głupoty które powterzasz od pierwszego dnia jak tutaj się pokazałeś.

Chyba nie przeczytałeś artykułów z Ukraińskiej prasy do których wstawiłem linki.Nie dziwię się bo ty chyba nic tutaj nie czytasz tylko kopiujesz wszystko co jest na tak żeby zanegować swoimi kłamliwymi wywodami.
Ostatni twoje wylicznie za 2010 rok to nawet niezłe.Skoro KOV w tym roku będzie miał 8x większe przychody i 8x wikszy zysk to akcja bedzie warta 8x więcej.Proste co nie?
Wracając do tej Ukrainy która Was tak boli i wojny gazowej z Rosją.
16.08 zwołano konferencję prasową w KUBGAZie i zaczęto się chwalić jaka to dobra firma.Jaki wzrost wydobycia i jakie korzyści gospodarka ma z tak mikrego wydobycia gazu (tak napisał Fanki)Oczywiści niektórzy będą twierdzić że Kulczykowi pali się du.. i musi podbijać kurs i nagonić leszcza.Nikt nie skomentował tych artykułów,nawet nie wiem czy ktoś je czytał.Ale jeżeli ktoś zapoznał się z treścią i nie zauważył o co tam biega to śpieszę z pomocą.
Pan Korczak na urlopie a KUBGAZ zwołuje konferencję.Dziwne co?Chcą się pokazać rodzinom czy znajomym?Chwalą się kredytem z EBOR,3 miesiące po przyznaniu?Opowiadają że mogą robić tylko 6 odwiertów rocznie,a wiertnie mają z Kanady a nie z Chin?Dyrektor Generlny opowiada bajki że Ukraina za 4/5 lat może być gazowo samowystarczalna?
To dlaczego te słowa nie padły na konferencji zorganizowanej przez największe firmy poństwowe które mają ogromne wydobycie gazu i możliwy potencjał?Tylko taki mały KUBGAZ przedstawił mocarstwowe zakusy Ukrainy?
Mi to wszystko układa się w jedną całość.
Ukraina dosyć mocno postawiła się Rosji i idzie w zapare.Tymoszenko itd. nie bedę pisał bo już to opisywałem.Muszą mieć jakiegoś asa w rękawie.Shell wchodzi w łupki,jakaś firma Rosyjska też TK-BP czy coś takiego,tylko że to za 10 lat chociaż współpraca z Shellem robi wrażenie.Czy to jest as to nie wiem ale skoro postanowili się tym pochwalić tak głośno to coś musi w tym być.Z tego co wiem to KOV ma unikalną technologię zwiększającą wydobycie z jednego odwiertu.Jest to szczelinowanie hydrauliczne,o ile dobrze pamiętam,można w ten sposób uruchomić stare odwierty i zwiększyć w nowych.Wzrost wydobycia może sięgać nawet 300%,co nie znaczy że tak będzie za każdym razem.Taka technologia dla Ukrainy to prawdziwy skarb,mają bardzo dużo już nieczynnych studni,jeszcze poradzieckich i możliwość ich uruchomienia to żyła złota dla firm oraz zwiększenie wydobycia na Ukrainie i to znacznie.Może dlatego o tym zwięszeniu tak ładnie opowiadał na konferencji pan dyrektor.A na sto procent z takich usług KOV miał by dodatkową kasę,bo na to żeby po kolanach firmy przychodziły o to prosić Fanki nie zezwala.
Czyli co?Postraszyli Rosję KUBGAZEM czy to był bleef.Może Ukraińcy chwytają się brzytwy bo toną i nie mają innego wyjścia.Też ciekawe dlaczego "krzyczą"właśnie teraz,nie po otrzymaniu kredytu z EBOR.Też mam chyba odpowiedź na pytanie.Odwiert O-8 miał być szczelinowany hydraulicznie i coś długo trwa to testowanie.Może trzeba przetestować przepływ przed szczelinowaniem co trwa miesiąc i po,a to następny miesiąć.Jeżeli będą wyniki pozytywne to obwieszczą to w całej rosyjskojęzycznej prasie.W Polsce na nikim to nie zrobi wrażeni bo przecież taki Oil ma tyle ropy że ten gaz ma Ukrainie jest warty grosze ;)
Jeżeli moje rozumowanie jest słuszne to oprócz pieniędzy za usługi szczelinowania będą inne korzyści.Mając taką technologię i świadcząc usługi na rzecz miejscowych firm łatwiej będzie otrzymać koncesję w dowolnie wybranym miejscu.

Zaznaczam że to jest moja teoria i sam za bardzo w to nie wierzę,ale trzeba też to brać pod uwagę i myślę że jakiś związek KOV z tą wojną jest.
Prezes Korczak jest na Urlopie bo pilitycznie było by niewłaściwe postawić się niedźwiedziowi.KOV przy Rosji i Gazpromie to mała kropeczka,ale trzeba oddać że technologię ma i jest dużo warta.Politykę zostawiają politykom.

Co do tych 70/60 groszy za akcje to naprawdę nie wykluczam takiej obniżki.Rynek leci to wszysko jest możliwe.
Niektórych znowu zdenerwowałem ale nic na to nie poradzę.

@Fanki nie wysilaj się bo i tak wiem co napiszesz.Możemy na ten temat porozmawiać w grudniu.
Edytowany: 19 sierpnia 2011 01:33

Rosenkranz
0
Wpisów: 28
Wysłane: 19 sierpnia 2011 05:48:18 przy kursie: 11,30 zł
Cytat:
WatchDog napisał:
Cytat:

Tyle na temat wiarygodności Bankiera jako źródła informacji, oraz ich staranności pracy. O szybkości aktualizacji nie wspominając - raport za Q2 wyszedł 6 dni temu.

[/quote]
Dzięki. Widzę, że już zmienili te wartości.
Edytowany: 19 sierpnia 2011 05:49

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 sierpnia 2011 08:03:31 przy kursie: 11,30 zł
Jest lepiej ale nie do końca. Ciągle na stronie w Bankierze nie ma danych za II kwartał br.
U nas też zdarzają się wpadki, ale o niebo rzadziej. Sam wiem ile czasu i wysiłku idzie u nas na ręczne wprowadzanie i sprawdzanie danych. Na szczęście skończyły się już posty "Dane na SW są złe bo Bankier ma inaczej".
Edytowany: 19 sierpnia 2011 08:13

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

255 256 257 258 259

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,215 sek.

pqncupmh
bcbulhjx
jwpvdlqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sfywprau
mgiewfdx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat