0 Dołączył: 2010-11-03 Wpisów: 155
Wysłane:
12 sierpnia 2011 18:30:33
przy kursie: 1,35 zł
Tak, tak. Masz rację. Opacznie zrozumiałem Twój wpis. Jest info: "Cyfrowy Polsat rozpoczyna świadczenie swoich usług telefonii komórkowej w oparciu o infrastrukturę radiową spółki Polkomtel. Współpraca jest prowadzona na podstawie umowy o roamingu krajowym, którą obie spółki podpisały w marcu 2011 roku - poinformował Cyfrowy Polsat w komunikacie prasowym...." link
Edytowany: 24 sierpnia 2011 11:42
|
|
0 Dołączył: 2010-04-03 Wpisów: 65
Wysłane:
18 sierpnia 2011 22:49:26
przy kursie: 1,25 zł
Porozumienie CENTERNETU i PTCCenternet i PTC wracaja do współpracy. Szacunkowa wartość umowy to 10mln.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
19 sierpnia 2011 09:14:00
Niestety kolejna fala paniki znów zdewastuje kurs. Test poziomu 1 jest wielce prawdopodobny. Z jakiś tam komunikatów i wiadomości (jak np ten powyżej wklejony przez kolegę @pociechap) wynika że spółka "po cichu" cały czas operacyjnie mocno pracuje i próbuje robić porządki i racjonalizować wydatki. Ale to będzie miało przełożenie dopiero za jakiś czas. Przed dalszymi spadkami może nas uchronić jedynie komunikat UKE ale jak będą nadal tak fatalne nastroje to to info może mieć krótkotrwały efekt. Reasumując szukamy kolejnego twardego dna. Poziomy 1,34 okazały się jednak nie do utrzymania.
Edytowany: 19 sierpnia 2011 09:30
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-07-15 Wpisów: 14
Wysłane:
23 sierpnia 2011 09:28:36
przy kursie: 1,28 zł
Cytat:Hawe negocjuje z Zygmuntem Solorzem-Żakiem transakcję, która wzmocni… IDMSA. Miliarder, oddając OFE i ubezpieczyciela, zyska sieć, telekom gotówkę, a broker dwie kolejne nogi. Cytat: Tu kluczową rolę odgrywa Hawe, bo ma to, na czym zależy Zygmuntowi Solorzowi-Żakowi — infrastrukturę telekomunikacyjną. Układanka jest łatwiejsza, bo w akcjonariacie IDMSA i Hawe główną rolę odgrywa Marek Falenta.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-28 Wpisów: 15
Wysłane:
23 sierpnia 2011 13:28:04
Ciekawy artykuł, gdyby ktoś jeszcze nie czytał. wyborcza.biz/biznes/1,101558,1...Cytat:Kiedy ruszy LTE? Operator pisze na razie enigmatycznie: "Wkrótce". Jak przekonuje branżowy portal Telepolis.pl, oznacza to wrzesień.
Dominik Libicki, prezes CP, zdradził we wczorajszym wywiadzie dla "Gazety", że modemy do odbioru internetu pojawią się w magazynach firmy do końca sierpnia i wtedy podana zostanie dokładna data startu usługi.
- Na pewno chcemy zdążyć przed sezonem świątecznym - przekonuje Libicki. I dodaje: - Wciąż pracujemy nad optymalizacją zasięgu sieci. Oczekujemy, że będzie to nawet 10 km w promieniu stacji nadawczej, jeśli użytkownik zdecyduje się na antenę zewnętrzną - mówi prezes Cyfrowego Polsatu. Kod:mod: dostawiaj cytaty do linków
Edytowany: 24 sierpnia 2011 11:42
|
|
0 Dołączył: 2011-05-03 Wpisów: 40
Wysłane:
23 sierpnia 2011 23:02:51
Obserwuję od 2 tygodni transakcje online i gołym okiem widać skup akcji. Kurs jest trzymany za pysk w oczekiwaniu na info. Zachowanie takie odbiega od tego czego jesteśmy przyzwyczajeni, czyli mega odpał i powolne osuwanie (aktalnie jest na odwrót). Przyznam się, że takie zachowanie kursu napawa mnie optymizmem. Wydaje mi się, nawet można powiedzieć jestem pewien, że poniżej ostatniego dołka nie spadniemy. Co do moich podejrzeń to zaryzykuję zakład, że jeszcze w tym roku zobaczymy 3 z przodu. Proszę oczywiście tego nie traktować jako rekomendację. Zaznaczam, że jestem posiadaczem akcji NFI Midas i mogę być nie objektywny. Ciekaw jestem czy macie podobne spotrzeżenia?
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
25 sierpnia 2011 10:49:39
Ciekawy artykuł w dzisiejszym Parkiecie str.5 "Elektrim na giełdę najwczesniej za rok". Jak się przeliczy treść z diagramu to wychodzi, że pośrednio Zygmunt jest właścicielem 66,6% Elektrimu (poprzez Polaris F.).W ten układ bardzo by pasował Midas, Polkomtel i Polsat. Dlaczego tak sądzę? Bo w Parkiecie z dnia 26.01.2011 (w wywiadzie z Z.SŻ) napisano, że skupi się on teraz na mediach i telekomunkacji. Ciekaw jestem jak te puzle poskładają się doelowo. Scenariusz fuzji, przejęć, wymiany akcji, nowych emisji, itd. może być w tym przypadku bardzo interesujący. Ale to tylko takie moje spekulacje przy kawie. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 25 sierpnia 2011 10:53
|
|
0 Dołączył: 2009-07-31 Wpisów: 167
Wysłane:
27 sierpnia 2011 10:52:51
przy kursie: 1,24 zł
Tak dołączę do tego jeszcze spekulacje o związane z Polnordem (wtedy jeszcze lepsza układanka powstaje :)... cyt: Ryszard Krauze rozmawia z Zygmuntem Solorzem-Żakiem o Porcie Praskim (PP) — wynika z nieoficjalnych informacji, do których dotarł „Puls Biznesu” potwierdzonych w kilku źródłach. Główny akcjonariusz Cyfrowego Polsatu miałby wnieść do Polnordu, dewelopera kontrolowanego przez Krauzego, Port Praski, spółkę córkę Embudu i Elektrimu, która jest właścicielem 38 ha w sąsiedztwie warszawskiego Stadionu Narodowego. — W sprawie Portu Praskiego odbyły się rozmowy, ale miały charakter niezobowiązujących konsultacji — potwierdza Wiesław Walendziak, wiceprezes Prokomu i członek rady nadzorczej Polnordu. Transakcja ma być bezgotówkowa — Embud i Elektrim zostałyby akcjonariuszami Polnordu" link: pb.pl/2/a/2011/08/22/Giganci_w...
Edytowany: 27 sierpnia 2011 10:55
|
|
0 Dołączył: 2009-10-16 Wpisów: 159
Wysłane:
30 sierpnia 2011 09:57:06
wkar napisał(a):Ciekawy artykuł, gdyby ktoś jeszcze nie czytał. wyborcza.biz/biznes/1,101558,1...Cytat:Kiedy ruszy LTE? Operator pisze na razie enigmatycznie: "Wkrótce". Jak przekonuje branżowy portal Telepolis.pl, oznacza to wrzesień.
Dominik Libicki, prezes CP, zdradził we wczorajszym wywiadzie dla "Gazety", że modemy do odbioru internetu pojawią się w magazynach firmy do końca sierpnia i wtedy podana zostanie dokładna data startu usługi.
- Na pewno chcemy zdążyć przed sezonem świątecznym - przekonuje Libicki. I dodaje: - Wciąż pracujemy nad optymalizacją zasięgu sieci. Oczekujemy, że będzie to nawet 10 km w promieniu stacji nadawczej, jeśli użytkownik zdecyduje się na antenę zewnętrzną - mówi prezes Cyfrowego Polsatu. Kod:mod: dostawiaj cytaty do linków Wczoraj oddawałem modem lte który miałem na testach. Pan w punkcie obsługi twierdził ze prawdopodobnie będą modyfikowali te warunki na jakich komercyjnie bedzie oferowana usługa, bo podział transferu 5 GB w dzień do 50GB w nocy jest krytykowany przez osoby testujące i planujące zakup. Inna nowość która jest w planach to dodawany do zestawy router aby bezprzewodowo mieć sieć w mieszkaniu
|
|
0 Dołączył: 2010-04-03 Wpisów: 65
Wysłane:
30 sierpnia 2011 10:25:12
Informacja o ofercie LTE w CPCytat:Zgodnie z informacjami portalu gsmonline.pl 30 sierpnia Cyfrowy Polsat rozpocznie oferowanie Internetu LTE i HSPA+ jako Oferty Uniwersalnej. Zastąpi ona dotychczasową ofertę na Internet w Cyfrowym Polsacie. Podstawowe założenia nowej Oferty Uniwersalnej LTE/HSPA+: - 200 MB dostępne w ramach abonamentu (jak dotychczas) - 4 pakiety danych: 25 GB, 10 GB, 5 GB, 3 GB (promocje: Multioferta, Internet dla Każdego) - umowy na 12 lub 24 miesiące (Internet dla Studenta, Internet dla Każdego) - w promocji Internet dla Studenta pakiet 5 GB danych - pakiet 50 GB danych co miesiąc do wykorzystania w godzinach 0:00 - 8:00 („Darmowe Noce”) dla osób z wykupionym jednym z 4 pakietów danych - cena 1 MB danych w godzinach 8:00 - 0:00 tylko 0,02 zł, bez względu na posiadany pakiet danych - kontrola kosztów Limit Internet (wartości: 0 zł, 10 zł, 25 zł, 50 zł, 100 zł) i Limit+ - promocja Internet na Próbę. Być może dziś się dowiemy jakiś szczegółów dotyczących komercyjnej oferty LTE w cyfrowym polsacie. Kod:mod: dostawiaj cytaty do linków
Edytowany: 30 sierpnia 2011 10:34
|
|
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2011 10:49:31
Troszkę się ostatnio wyłączyłem z komentarzami na forum żeby sobie odpocząć od całej zawieruchy i z pewnym dystansem obserwować rynek. Dłuższym komentarzem podzielę się po analizie jutrzejszych wyników półrocznych. Niestety spółka do tej pory nie odpowiedziała na moje pytania - a mnie takie rzeczy mocno irytują  .Pytałem m.in. czy będą konsolidowane wyniki Mobylandu (ot choćby za ostatni m-c czerwiec) - jeśli nie będą to na poziomie operacyjnym ciężko będzie spółce wykazać dodatni wynik z samych działań Centernetu (bo to Mobyland ma podpisaną umowę na sprzedaż GB z CP i płatność rozłożoną na równe 12 m-cy w 2011!). Czy raport będzie przełomowy - i tak i nie. Tak bo dzięki emisji i zasileniu prawie 300 mln gotówki poprawią się nam wszystkie wskaźniki, zapewne zostanie zredukowane znacząco zadłużenie, kapitał własny znów będzie dodatni  itp. itd. Natomiast zabraknie jeszcze dynamicznego wzrostu przychodów oraz zysków z działalności operacyjnej - bo na to trzeba jeszcze poczekać z dwa kwartały. Ciekawe jak ten raport wpisze się w ogólną sytuację na rynku. Bo ostatnie wzrosty są jedynie odreagowaniem spadków i przez kolejny miesiąc bądź dwa m-ce nadal będzie nerwowo. Spółce ciężko iść pod prąd rynkowym nastrojom. Tak więc czekamy na raport. @pociechap - CP rozpoczyna świadczenie usług internetowych w oparciu o LTE komercyjnie tylko nie wiem czy w ogóle mogą bo przecież UKE nadal nie wydała komunikatu/decyzji o ponownym rozstrzygnięciu przetargu na częstotliwości 1800Mhz na korzyść spólek Midasa bo oficjalnie i prawnie to na dzień dzisiejszy chyba ich nie posiadają. Notabene tak się zastanawiam czy w bilansie w aktywach trwałych (właśnie w świetle bieżącego stanu faktycznego) nadal mogą ujmować pozycję: rezerwacja częstotliwości (w ostatnim bilansie za IQ 2011 kwota 110,7 mln) a stanowi ona główną pozycję całych aktywów spółki!!!
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2011 13:11:15
Rozmawiałem dziś z kolega o przyszłości Midasa i pytanie laika. Jeśli Midas, Polsat i Polkomtel są w jednych rękach to czemu zysk ma wykazywać MDS? Transfer lte z będzie kupowany z mds przez PC i Polkomtela, ale pytanie kto będzie zbierał marżę? Przykładowo mds sprzeda lte po 1 zł PC, a PC użytkownikom ostatecznym np. po 10 zł. Zysk zostaje w PC. Można założyć odwrotny scenariusz, ale czemu takowy ma być? Pewnie odpowiedź zna ktoś kto trzyma w rekach te wszystkie podmioty
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2011 13:30:35
@mazoor1
Zapomniałeś dodać do tej układanki jeszcze Aereo2, które tak naprawdę dysponuje infrastrukturą oraz jest pośrednio właścicielem Midasa. Sądzę, że Solorz będzie chciał stworzyć nowy podmiot generujący przychody i zyski: obok CP i Polkomtela. Docelowo będzie pewnie też fuzja Aereo2 ze spółkami Mobyland i Centernet ale do tego jeszcze daleka droga. Niemniej Nie po to była robiona emisja i zasilanie kapitałem Midasa aby go potem całkowicie drenować.
A jeszcze co do samej układanki to z upływem czasu będzie coraz więcej wiadomo jak się to będzie układać w bardziej spójny obraz.
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2011 13:39:48
Fakt zapomniałem o Aero. To gdzie będą zyski to zależy od całej inżynierii finansowej - łącznie z cypryjskim prawem podatkowym pewnie  , wiec nie był bym taki pewien ze akurat mds ma te zyski generować. Ma dostarczać lte i to bedzie robił, ale czy na tym zarobi to decyzja nie rynkowa ale właściciela Te moje dywagacje to wynik obserwacji kursu mds, który nie zachwyca a niby takie perspektywy przed tą nową technologią
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
30 sierpnia 2011 17:14:11
@broker_ns
Dlaczego wskaźniki(kapitały własne) mają się poprawić w II kw skoro rejestracja akcji nastąpiła dopiero w lipcu a więc w III kw?
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2011 22:21:31
@addison Wg mnie rejestracja akcji nastąpiła jeszcze w czerwcu b.r - a dokładnie 30 czerwca  . Poniżej link do raportu bieżącego spółki informującego o tym fakcie: www.midasnfi.pl/resources/docu...Cytat:Zarząd Narodowego Funduszu Inwestycyjnego Midas Spółka Akcyjna („Fundusz") informuje, iż w dniu 1 lipca 2011 roku otrzymał postanowienie Sądu Rejonowego dla m. st. Warszawy w Warszawie XII Wydziału Gospodarczego Krajowego Rejestru Sądowego („Postanowienie”), z dnia 30 czerwca 2011 roku, o rejestracji podwyższenia kapitału zakładowego Funduszu. Jeśli się nie mylę to o rejestracji akcji z emisji i podwyższeniu kapitału zakładowego spółki decyduje sąd gospodarczy a nie KDPW. Zatem czekamy na raport. Niestety ukaże się w mocno "niestabilnym" okresie na szerokim rynku więc nawet jeśli będzie miał pozytywny wydźwięk to może to być zignorowane gdyż negatywne nastroje mogą wsiąść górę. Ale nie ma co spekulować tylko trzeba spokojnie poczekać na raport.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
31 sierpnia 2011 17:05:03
przy kursie: 1,23 zł
Cytat:O co teraz chodzi bo straciłem orientację A do tej pory jaką miałeś ...?
Edytowany: 31 sierpnia 2011 17:10
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2011 17:10:35
Przetarg miał być na podstawie wcześniejszych ofert na przełomie sierpnia-września. Teraz okazuje się, że UKE daje czas do 30.09 na składanie ofert. Coś się nie klei. Chyba, że armia zwolniła te częstotliwości.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-12 Wpisów: 64
Wysłane:
31 sierpnia 2011 17:14:00
Po analizie załącznika wydaje mi się, że częstotliwości te przeznaczone są jedynie do komunikacji ruchomej (samoloty i statki). Jeden zakres częstotliwości ma być wykorzystywany wewnątrz a drugi do komunikacji na zewnątrz. Nie ma to nic wspólnego z LTE naziemnym.
Edytowany: 31 sierpnia 2011 17:15
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.