PARTNER SERWISU
rlfncmjj
258 259 260 261 262
grego01
0
Wpisów: 78
Wysłane: 27 sierpnia 2011 10:38:16 przy kursie: 12,00 zł
Bagik- Krzysiek9 własnie podał Ci dlaczego powinno być tak a nie inaczej
- cena na AIM bedzie wyższa według mojej oceny i powiedzmy.... doświadczenia -zgadzam się z nim w znacznej większości.
Po drugie sam się zastanawiam czy się nie przesiąść na AIM mam rachunek w LLoydsie
Po trzecie mod skasował kilka moich ostatnich postów ;-( i dlatego nie masz pełnego obrazu -nie znasz toku rozumowania.
Po czwarte nikt nie powiedział że debiut na AIM bedzie w momencie bardzo nerwowej sytuacji na rynkach (powiem CI nie bedzie to tak z ..doswiadczenia), a z tym się wiąże obecna sytuacja w jakiej jesteśmy a nie przyszła w jakiej będziemy.

Oczywiście jest dużo znaków zapytania? ale bez dobrze stawianych pytań nie uzyskamy satysfakcionujacych odpowiedzi. To jest business a nie zabawka dla dzieciaków/ zagrożenia a i owszem także są ale to jest BUSINESS Stopa zwrotu z inwestycji, bedzie odpowiednia do ryzyka - na dzień dzisiejszy to gro małych słabych graczy wyrzuciło KOV a nasi "wielcy" się jeszcze boją wchodzić. Programy a przypuszczam że nasi "wielcy" maja podobne oparte na tych samych algorytmach co ja mówią im "duże ryzyko" jeszcze nie teraz, ale pytanie czy mam słuchać rzeszy informatyków-analityków odpowiadających przed szefem czy własnej intuicji która ze mnie zrobiła pana swojego losu - jeszcze mnie nie zawiodła???

Z mojej strony zamykam ten temat.

BAGIK
0
Wpisów: 141
Wysłane: 27 sierpnia 2011 10:55:36 przy kursie: 12,00 zł
Krzysiek9 napisał(a):
@Bagik,

Odnośnie procentowych udziałów nowych inwestorów to procent moim zdaniem nie ma tutaj znaczenia, gdyż spółka jeszcze przez bardzo długi okres nie będzie wypacać dywidendy zatem nie będzie podziału zysków między akcjonariuszami. Inwestorom zależeć będzie na osiągnięcie oczekiwanej przez nich stopy zwrotu z włożonego kapitału zatem bez różnicy czy kupią za 100 mln 50 mln akcji po 2zł czy 25mln po 4 zł. Dobra jeśli przyjmiemy osiągniecie określonej ceny to im niższa cena zakupu tym lepiej ale też aby taka cena została osiągnięta spółka musi osiągnąć wtedy wyższa stopę zwrotu co może być trudniejsze albo wymagać więcej czasu.

Nie pisze także, że wysoka cena ma przyciągnąć inwestorów ale cena godziwa odzwierciedlająca wartość spółki na dzień wydania prospektu emisyjnego.

Co do ostatniego akapitu to się zgodzę, że to są moje domysły. Co do 5% zaangażowania, to przykład Solorza dobrze odzwierciadla sposób jak można zbudować grupę firm powiązanych kapitałowo z jednym właścicielem tak aby nikt nie wiedział z zewnątrz kto tak na prawdę kupuje akcje danej spółki. Taki trochę off-topic ale warto poczytać: Na wysoka gałąź

Pozdrawiam

No może trochę źle się wyraziłem. Nie miałem na myśli dywidendy ale sam wzrost wartości akcji. Jeśli wartość rynkowa spółki wzrośnie to przy większej ilości posiadanych akcji nawet jeśli cena większej ilości akcji będzie niższa zarobię więcej. Wracając do wymyślonego przeze mnie przykładu, jeśli będę miał 50% a nie 33% procent akcji to nawet jeśli w pierwszym przypadku akcji będzie dwa razy więcej a wzrost ceny akcji tym samym o połowę mniejszy to i tak będę miał 50% wzrostu wartości spółki a nie 33%. Myślę, że nie muszę tego wyjaśniać na konkretnych wyliczeniach?

grego01,
Jeśli myślisz o wejściu na AIM to znaczy, że nie wierzysz, że cena nowej emisji będzie wyższa od emisyjnej. W innym przypadku wychodzenie teraz z GPW nie miałoby sensu, no chyba, że chcesz się zabezpieczyć i połowę mieć tutaj a połowę kupić tam. Jakby nie było gdzieś zyskasz a gdzieś na tym stracisz.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 27 sierpnia 2011 11:01:11 przy kursie: 12,00 zł
Odnośnie pozytywnego sentymentu na giełdach w dniu debiutu na AIM można powiedzieć tyle, że jeśli faktycznie debiut odbędzie się pod koniec września to zbiegnie on się w czasie z posiedzeniem FOMC, które zostało wydłużone do 2 dni zatem cytując:

Cytat:
...zwyciężyła pozytywna interpretacja wystąpienia szefa Fed, według której wydłużenie wrześniowego posiedzenia FOMC oznacza, iż „do czegoś” wówczas dojdzie. Pojawiły się także głosy, że brak QE3 oznacza iż w gospodarce nie jest tak źle. Z drugiej strony, Goldman Sachs przekonuje swoich klientów, że QE3 nastąpi, ale pod koniec roku lub na początku przyszłego, choć nie wiadomo jeszcze, jaką formę przybierze.
Źródło

Możemy zatem się spodziewać, że KOV trafi na dobry moment z debiutem.

Baggik, odnośnie przenoszenia akcji na AIM z GPW można to zrobić po prostu w biurze maklerskim gdzie składasz dyspozycję przeniesienia twoich akcji na rynek londyński. To tak w bardzo dużym uproszczeniu bo sam nie wiem jak to formalnie działa :) Zatem nie trzeba wychodzić obecnie z inwestycji aby kupić akcje na AIM. Dlatego pisałem, że jeśli ktoś robił zakupy na GPW zakładając, że cena na AIM zostanie obliczona na podstawie nowych zaktualizowanych danych to powinien zarobić już na samym wejściu na AIM, gdzie cena zakupu ogłoszona w prospekcie emisyjnym powinna moim zdaniem być wyższa niż cena na GPW w trakcie IPO w 2010 roku.

Odnośnie tych procentowych udziałów to dodamy tylko, że KOV musi z emisji zdobyć określoną kwotę. Im tańsze akcje tym więcej nowych akcji zatem większe rozwodnienie. Im większe rozwodnienie tym potencjalne większy free float a to może spowodować zdecydowanie większe kłopoty ze wzrostem kursu akcji. Z tego powodu nie jest to takie proste, że im taniej się kupi akcje tym lepiej się na tym wyjdzie. Dlatego kurs na AIM musi być wypadkową obecnej ceny na GPW jako kursu odniesienia, ceny z IPO w 2010 roku, nowych szacunków rezerw i zasobów, aktualnej produkcji i prognozy przychodów oraz prognozy rozwoju spóki w najbliższych miesiącach.
Edytowany: 27 sierpnia 2011 11:09

Bruce
0
Wpisów: 38
Wysłane: 27 sierpnia 2011 11:01:31 przy kursie: 12,00 zł
Z mojego punktu widzenia umowa z Nigeria jest klepnieta.
Najpierw klepna OML42, pozniej bedzie AIM.
Taki scenariusz wydaje mi sie realny, ryzykoj istnieje.
Ale biorac pod uwage ruch jaki wykonal Pan Jan Kulczyk z Sabmillerem moze sie udac :)

Krzysiek9
0
Wysłane: 27 sierpnia 2011 11:11:56 przy kursie: 12,00 zł
Bruce umowa nie jest klepnięta bo już byśmy mieli info na ESPI. Oczywiście z mojego punktu widzenia to już tylko formalności ale ... umowa jest warunkowa zatem póki nie zostaną spełnione wszystkie warunki konieczne nie ma mowy o finalizacji transakcji.

BAGIK
0
Wysłane: 27 sierpnia 2011 11:20:13 przy kursie: 12,00 zł
No właśnie Krzysiek9, KOV musi zdobyć określoną ilość kapitału na działalność i tylko od sytuacji na szerokim rynku i popytu na akcje będzie zależała cena. Nie ma więc sensu dziś wkładać w głowy wszystkim, że będzie różowo, nikt tego nie wie.
Przeniesienie akcji na AIM nie ma chyba większego sensu jako że sama wymienialność tych akcji będzie ciągnąć ceny na GPW za cenami na AIM, to chyba oczywiste. Sprzedaż części akcji na GPW i kupienie nowych na AIM ma sens w przypadku gdyby emisja była poniżej aktualnej wartości na GPW, ale chyba ktoś mi już wcześniej napisał, że tak nie będzie mogło być.

Krzysiek9
0
Wysłane: 27 sierpnia 2011 20:14:19 przy kursie: 12,00 zł
Bagik, ale przy 3-4 zł (ok 0,7-0,8 funta) za akcję nikt nikomu nie wkłada, że będzie różowo tylko to jest realna wartość spółki. Powiem więcej, patrząc na perspektywy spółki , które są powszechnie znane ta wartość i tak jest niska. Prezes Mioduski z KI deklarował, że po przejęciu Nigerii kapitalizacja spółki sięgnie 1 mld Euro czyli około 4 miliardy złotych wobec 700 mln kapitalizacji na GPW na dzień złożenia tej deklaracji (przy obecnych cenach akcji nawet 500 mln zł). Przy założeniu, że taką wartość KOV nie uzyska od razu bo produkcję w Nigerii trzeba ponownie rozkręcić, cena około 3-4zł jest jak najbardziej realna i nadal atrakcyjna. Czekam na aktualizację danych dotyczących rezerw i zasobów na wszystkich koncesjach, wtedy też okaże się jak duże aktywa posiada obecnie KOV bo cały czas opieramy się na starych danych w wyliczeniach. Podsumowując, uważam, że cena nowej emisji musi odzwierciedlać wzrost wartości spółki od czasu debiutu na GPW oraz uwzględniać obecny stan aktywów i poziomu produkcji dlatego nie może być ustalona na zbyt niskim poziomie. Akcje spółki, która ciągle notuje spadek wartości akcji nie jest zachętą dla inwestorów. Dlatego powodzenie emisji zależy w dużej mierze od tego jak spółka będzie przedstawiona inwestorom na AIM a co za tym idzie jej cena musi być adekwatna do fundamentów. Spójrzmy na Ophir Energy, gdzie jego cena emisyjna była ustalona adekwatnie do posiadanych zasobów (bo nawet rezerw nie mają ale bardzo duże zasoby warunkowe i perspektywiczne oraz ciekawe plany rozwojowe). Dopiero kolejne rekomendacje podbijają oczekiwana cenę akcji.

Co do przenoszenia akcji z GPW na AIM to akurat inwestorom rozliczającym się w innej walucie niż PLN dochodzi ryzyko kursowe na złotym co akurat może być głównym czynnikiem decydującym o przeniesieniu akcji z GPW na AIM.
Edytowany: 27 sierpnia 2011 20:21

_trader
0
Wpisów: 98
Wysłane: 28 sierpnia 2011 16:06:28 przy kursie: 12,00 zł
moder czemu pozwalasz na takie naganianie jak post wcześniej

3-4 zł jaka realna cena? człowieku realna cena to jet teraz czyli 1,20

jak pisałem ostatnio na borku że spółka nie dowartościowana bo cena niska to moder napisałeś mi że postawa życzeniowa a tu proszę kolega wyskakuje z 3-4 zł i dla moderatora to nie jest postawa życzeniowa ?

i nie piszcie proszę, że w funduszach pracują ludzie którzy nie umieją liczyć, oni umieją liczyć lepiej od was i dawno sobie policzyli że w tą spółkę nie warto wchodzić przy poziomie 1,70 ani nawet teraz przy poziomie 1-1.20 a wy wypisujecie bzdury o 3-4 zł

sukcesem będzie jak wrócimy na poziom 1,70 (będzie to wielki sukces przynajmniej dla mnie wywalam wtedy wszytko wystarczy mi taki zysk)

nie rozumie czemu na tym wątku moder pozwala na takie numery z wyliczeniami z kosmosu ?

Kod:
mod: proszę nie informować o własnych transakcjach, stanie posiadania ani zamiarach inwestycyjnych na wątkach spółek.
regulamin normuje zasady uczestnictwa w forum, a nie to jakie opinie mają być wygłaszane. każdy ma swoje zdanie i odpowiada za swoje słowa.
moderacja ma przede wszystkim na celu zdjęcie z niniejszego serwisu ewentualnej współodpowiedzialności za naruszanie prawa, m.in. ustawy o obrocie, dóbr osobistych itd.
Edytowany: 28 sierpnia 2011 17:40

Anekdoten
0
Wpisów: 11
Wysłane: 28 sierpnia 2011 17:02:57 przy kursie: 12,00 zł
Zamiast pisać inwokacje do modera warto może wcześniej przeczytać post Krzyśka9 z 26 sierpnia 21:39
Cena w okolicach 3 PLN/akcje pochodzi z ostatniej wyceny dokonanej przez DM BZ WBK i Krzysiek interpolując podał 3-4 PLN z uwzględnieniem Nigerii. Chyba w porządku?
Jednocześnie zaznaczył, że cena rynkowa 1,22 PLN.
Po co te nerwy? ;-)

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 28 sierpnia 2011 17:42:41 przy kursie: 12,00 zł
jakim cudem możecie teraz robić wyceny jeśli nie wiedzie jak bardzo rozwodni firmę dodruk akcji?? Jest to szczyt nieporozumienia podawać wycenę nie znając nadchodzącej (i zapowiedzianej) straty na wartości każdej akcji.

Cytat:
Bagik, ale przy 3-4 zł (ok 0,7-0,8 funta) za akcję nikt nikomu nie wkłada, że będzie różowo tylko to jest realna wartość spółki.

Wycena dyskontująca maksymalnie pozytywnie przyszłość to może 3-4 zł, przy założeniu serii samych sukcesów przez najbliższe 2 lata i praktycznie braku dodruku akcji (który przecież będzie). I absolutnie nieuprawione jest pisać przy niej realna. Realna to taka, która na pewno zostanie zaakceptowana przez rynek.

Jak firma, która dzisiaj bez zewnętrznego finansowania zbankrutowałaby w 4-5 miesiecy miałaby mieć realną wycenę 3 razy wyższą niż rynkowa??
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 sierpnia 2011 17:57

BAGIK
0
Wysłane: 28 sierpnia 2011 18:33:37 przy kursie: 12,00 zł
O ile dobrze zrozumiałem to co napisał Anekdoten, to zakładają, że cena realna na ten moment wynosi 3 zł, bo tak wycenił DM BZ WBK i tak według nich wyceniono by te akcje gdyby były na AIM a nie GPW. Natomiast rozwodnienie akcji po emisji zostanie zrównoważone przez dojście Nigerii do udziałów KOV, w efekcie powinna cena po emisji nadal wynosić gdzieś 3zł na start. Jeśli kogoś przekonują argumenty, że wyceny różnych tam instytucji są lepsze od wycen rynkowych to można to przyjąć za dobrą monetę. Jak dla mnie to jest niestety naginanie, giełda to mimo wszystko gra i nikt nie może przewidzieć jak będzie. Jeśli jednak ktoś koniecznie chce na naszej giełdzie inwestować w sektor poszukiwawczy to mimo wszystko lepiej to robić w KOV niż w dobrze nam znaną konkurencję.
Edytowany: 28 sierpnia 2011 18:36

Krzysiek9
0
Wysłane: 28 sierpnia 2011 20:35:53 przy kursie: 12,00 zł
@_trader
NO COMMENT - wstrzymuje się od polemiki na tym poziomie. Wszelkie uzasadnienia mojej wyceny są zawarte w historii tego wątku. Moderator zapewne jest tego świadomy.

Scarry napisał(a):
jakim cudem możecie teraz robić wyceny jeśli nie wiedzie jak bardzo rozwodni firmę dodruk akcji?? Jest to szczyt nieporozumienia podawać wycenę nie znając nadchodzącej (i zapowiedzianej) straty na wartości każdej akcji.

Cytat:
Bagik, ale przy 3-4 zł (ok 0,7-0,8 funta) za akcję nikt nikomu nie wkłada, że będzie różowo tylko to jest realna wartość spółki.

Wycena dyskontująca maksymalnie pozytywnie przyszłość to może 3-4 zł, przy założeniu serii samych sukcesów przez najbliższe 2 lata i praktycznie braku dodruku akcji (który przecież będzie). I absolutnie nieuprawione jest pisać przy niej realna. Realna to taka, która na pewno zostanie zaakceptowana przez rynek.

Jak firma, która dzisiaj bez zewnętrznego finansowania zbankrutowałaby w 4-5 miesiecy miałaby mieć realną wycenę 3 razy wyższą niż rynkowa??

@Scarry
Proszę przelicz aktywa KOV wg standardów jakie panują na świecie. Nie będę po raz kolejny przytacza wyliczeń opartych o metody przyjęte przez BZ WBK czy metod stosowanych na AIM swego czasu wyszukanych przez Mieszka na przykładzie Faroe Petroleum, z którym poświęciliśmy sporo czasu jeśli chodzi o analizę spółek z listy podanej przez Redface. Wstrzymuje się od próby wyjaśnienia dlaczego cena na GPW jest taka a nie inna. Wszelkie metody analizy fundamentalnej jakie są mi znane wskazują, że spółka jest niedowartościowana. Zwróć też uwagę na wzrost przychodów i minimalizacje strat. Zobacz realną i potwierdzaną z kwartału na kwartał prognozę wzrostu przychodów i produkcji (8 krotne zwiększenie przychodów rok do roku w raporcie za 2011 H1 w stosunku do 2010 H1 oraz przynajmniej 18 mln cf/d gazu z Ukrainy przy rosnących cenach za gaz). Wyliczenia przychodów też zostały zawarte przeze mnie w historii tego wątku i są one oparte o oficjalne dane i prognozy udostępnione przez spółkę więc nie ma podstaw do tego aby je podważać. Jak poszukasz sobie na forum to zobaczysz, że mniej więcej zawsze łatwo można było trafić z prognozą przychodów na podstawie średniego dziennego wydobycia i cen gazy w danym kwartale czyli informacji oficjalnie podawanych przez spółkę w bieżących raportach. Poczekajmy na AIM wtedy wyjaśni się kto mia rację, choć nie to jest moim celem.

Szczerze mówiąc chciałbym aby Redface jako doświadczony analityk rynkowy przedstawi nam swoją analizę dotyczącą KOV wg standardów jakimi uważa za stosowne, choć pewnie to będzie niemożliwe.

@Bagik
Tu się zgadzam, póki nie odkryjemy ropy w Syrii nie mówmy, że już ją mamy. Ale jeśli testy Itheria-1 potwierdzą zdolność produkcyjną potencjalnego złoża, to ze 152 MMBoe zasobów perspektywicznych możemy przy okazji raportu niezależnego eksperta uzyskać potwierdzone rezerwy ropy. Ale poczekajmy na wyniki testów do początku listopada...za:

Cytat:
Na wyniki pierwszego odwiertu trzeba więc poczekać do listopada - mówi Jakub Korczak
Źródło

Pozdrawiam

Krzysiek9
0
Wysłane: 29 sierpnia 2011 09:02:37 przy kursie: 12,10 zł
Firma Kulczyka podwaja wydobycie gazu na Ukrainie

Cytat:
Kulczyk Oil Ventures (KOV) szykuję się do włączenia do produkcji kolejnych czterech odwiertów na polu Olgowskoje na Ukrainie. Mają być oddawane sukcesywnie co miesiąc, już od września.

Co mnie tylko zastanawia to niespójność w informacjach odnośnie Itheria-1 (Syria). Wg raportu o rozpoczęcie prac, odwiert miał zostać ukończony w ciągu 80dni (okolice 10-15 października), tutaj natomiast:
Cytat:
Również w tym roku KOV przymierza się do kolejnych wierceń w Syrii. Drugi odwiert w tym kraju, Bashaer-1, ma być wykonany po zakończeniu odwiertu Itheria-1. – Zgodnie z planami Itheria-1 powinna osiągnąć swoją docelową głębokość 3200 m w połowie listopada. Zaraz po jego ukończeniu przeniesiemy wiertnicę na Bashaer-1. Chcemy najpierw zakończyć wiercenia, a później badać odwierty. Wyniki testów będą za kilka miesięcy – tłumaczy prezes.

Panie Jakubie czy możemy poprosić o sprostowanie/wyjaśnienie?
Edytowany: 29 sierpnia 2011 09:08

Krzysiek9
0
Wysłane: 29 sierpnia 2011 09:25:03 przy kursie: 12,10 zł
Cytat:
Planowana całkowita głębokość odwiertu to 3.200 m, a zgodnie z szacunkami prace wiertnicze zajmą 80 dni

Źródło: Raport bieżący 37/2011 22.07.2011

Na ten okres przypda 24 dni weekendów zatem być może tak to należy interpretować i faktycznie odwiert Itheria-1 zostanie zakończony w połowie listopada. W sumie przejrzyściej było by gdyby spółka podawała szacunkowy termin zakończenia prac a nie czas jaki te prace zajmą.

BAGIK
0
Wysłane: 29 sierpnia 2011 09:49:31 przy kursie: 12,10 zł
Generalnie się z Tobą zgadzam kastalto ale myślę, że gdyby w Syrii rzeczywiście udało odkryć się duże złoża ropy to mimo, że wydobycie miałoby miejsce za 2-3 lata na pewno odbiłoby się to na cenie już teraz. Stąd moja ostra reakcja na wpis o czekającym okryciu złóż ropy w Syrii, niestety niezrozumiana przez autora...

_trader
0
Wysłane: 29 sierpnia 2011 10:00:32 przy kursie: 12,10 zł
i to jest w miarę sensowny post

liczenie za ile tygodni mogą być wyniki nie ma żadnego sensu bo spółka wielokrotnie przesuwała wyniki odwiertów(standard dla tej spółki)

sukcesów po za Ukrainą nie ma żadnych jak dla mnie w ostatnim okresie

jest to takie szukanie szczęścia w Nigerii i Syrii, jak się uda to dla pana Kulczyka będzie dobrze a jak znowu będzie woda to po kieszeni dostaną akcjonariusze sam Kulczyk tego zbytnio nie odczuje, ma mnóstwo innych inwestycji, które przynoszą mu kasę

moim zdaniem lepiej by było skoncentrować się na inwestycjach na Ukrainie a nie szukać szczęścia w tak nie stabilnych krajach, bo tam nie wiadomo co się stanie jutro

a co do AIM to też nie ma co pisać że mi się wydaje, że cena to będzie taka czy inna bo może być tak że spółka wejdzie po niższym kursie niż obecnie, bo ktoś te akcje musi kupić i nikt nie będzie przepłacał, jak teraz może kupić tanio na GPW

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 29 sierpnia 2011 10:14:50 przy kursie: 12,10 zł
pamiętajcie że dużym maklerom jest rybka jakie jest miejsce kupowania akcji, czy Londyn czy Warszawa dla niego to po prostu te same akcje. Więc w obydwu miejscach cena będzie taka sama, z opóźnieniem co najwyżej jednego dnia.

Jeśli na AIM cena ma być niższa, to następnego dnia taka sama będzie na GPW. Akcja jest akcja, nie mają zróżnicowania wartości.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

Krzysiek9
0
Wysłane: 29 sierpnia 2011 10:20:48 przy kursie: 12,10 zł
Każde odkrycie ropy w ilościach jakie są potencjalnie możliwe do znalezienia w Syrii czy w Nigerii będzie, a raczej powinno mieć przełożenie na wzrost notowań spółki.

Mimo wszystko pamiętajmy jednak o tym jak szybko rozwija się Ukraina. Robiliśmy tutaj wyliczenia prognoz przychodów na koniec 2011 roku i na 2012 rok. Kwoty kilkudziesięciu milionów dolarów (przy cenie gazu netback rzędu 5,8 USD / 1000cf i wydobyciu na poziomie 18 MMcf/d - obecnie już ponad 10MMcf/d) nie są przecież wyciągnięte z kapelusza tylko potwierdzone oficjalnym danymi prezentowanymi przez firmę. Z takim poziomem przychodów spółka wykaże prawdopodobnie pierwsze w historii notowania na giełdzie zyski co również powinno zmienić nastawienie inwestorów do tej inwestycji.

@_trader
Nie siej zamętu bo emisja na AIM zgodnie ze statusem spółki nie może się odbyć po cenie niższej niż obecna.
Edytowany: 29 sierpnia 2011 10:22

_trader
0
Wysłane: 29 sierpnia 2011 10:36:41 przy kursie: 12,10 zł
a zakładałeś 5 miesięcy temu że cena akcji Kov spadnie w okolice 1 zł ? pewnie nie :)

więc nie zakładaj że emisja nie może być po po cenie obecnej lub niższej bo to nie ty będziesz wykładał kasę na nową emisje tylko goście w Londynie i dla nich cena musi być atrakcyjniejsza niż obecna żeby wyłożyli kasę bo oni liczyć potrafią

a co do zwiększenia wydobycia na Ukrainie to wszystko fajnie, tylko że to nie ma żadnego znaczenia i przełożenia na akcje bo zyski są znikome w porównaniu do potrzeb jakie firma ma związku z Syrią i Nigerią

już tutaj wygłaszaliście wiele teorii jak nasi politycy a to o :

grubasie, który ciągle zbiera
a to o kasie ze złoża Shella, która już szerokim strumieniem płynie do nas
a to o kapitalizacji 1 mld
a to o ogromnych złożach w Syrii i Nigerii
a to o cenie akcji 10 zł
a to o fundach że się ukrywają ale jak się ujawnią to dycha za akcje gwarantowana :)
a to o AIM
a to że w fundach liczyć nie umieją

i która z waszych teorii się sprawdziła ????

nie chce tu nikogo obrażać bo nie to jest moim celem ale czasami można by usiąść na spokojnie i się zastanowić tak na swój rozum,

ludzie nikt nam nie da po 10 zł za akcje spółki, która na obecną chwile jest na dorobku i przynosi straty

Edytowany: 29 sierpnia 2011 10:46

marcinkl78
0
Wpisów: 4
Wysłane: 29 sierpnia 2011 10:39:46 przy kursie: 12,10 zł
Panowie !

@_trader
w moim pierwszym poście napiszę ,że tu się nie mogę z tobą zgodzić .Piszesz :" a co do AIM to też nie ma co pisać że mi się wydaje, że cena to będzie taka czy inna bo może być tak że spółka wejdzie po niższym kursie niż obecnie, bo ktoś te akcje musi kupić i nikt nie będzie przepłacał, jak teraz może kupić tanio na GPW " , już pisze dlaczego : jesli wejdziemy na AIM będzie to równoznaczne z posiadaniem Nigerii , a tzn. iż będziemy jako KOV posiadać 9% z około 1,8 miliarda baryłek ropy naftowej , co daje około 160 mln baryłek ( perspektywa ) po cenie liczę 50 $ , co daje 8 mlrd $. Nie wiem jaki będzie z tego zysk netto ,i jak długo zejdzie zanim to wydobędziemy i czy wogóle to wydobędziemy.

a teraz moje "wyliczenia" co do wartości akcji na AIM ,
aby wykupić Nigerię potrzebujemy 30% z 800 mln $ ,czyli około 250 mln $ , tyle musimy kasy zebrać ,Prezes wyliczył wartość spółki po przejęciu Nigerii na kwotę 1 mld $ (moje wyliczenia trochę się różnią :) . Nasze 200 mln $ (GPW) i 250 mln $ z AIM , to dopiero połowa wartości .Jeśli nawet drukną tyle samo akcji , tj 400 mln , dzieląć przez kwotę jaką trzeba zebrać daje 0,62 dolara ( około 2zł ).
nie liczę tu nic ponad Nigerię ...
a jeszcze Ukraina , której nikt chyba nie neguje ,
wydatki na Syrię i Brunei będą wtedy procentowo nie tak duże , a nagroda może być spora..

Ale to wszystko to tylko moje zdanie , a ja się nie znam ...

pozdrawiam wszystkich tu piszących i dzięki za wasze udzielanie się na forum i szukanie w internecie ciekawostek dotyczących firmy

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

258 259 260 261 262

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,169 sek.

jwyxpnfr
qdgyiudt
rhfrujbl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eoyccnye
xdjdvapl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat