PARTNER SERWISU
ufzujngx
82 83 84 85 86
Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 29 sierpnia 2011 17:44:58 przy kursie: 5,18 zł
@Zarkan
na giełdzie każdy wzrost musi miec uzasadnienie, wystarczy sobie zadać pytanie - czy zawodowców i profesjonalnych inwestorów ten raport zaskoczył czy nie? Hmm... Think

Jest OK, ale chyba tego się spodziewano. Pozytywem jest współpraca z Blizzardem. Przydałyby się jakieś informacje o premierze wersji PS3, o nowych produktach itd....

ogólnie wszystko dzieje się dobrze, ale w sensie dobrze-przewidywalnie, bez jakichś dużych zaskoczeń.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 sierpnia 2011 17:47

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 29 sierpnia 2011 17:54:14 przy kursie: 5,18 zł
To prawda Scarry że nie zaskoczył. Ale ile tak naprawdę wiedzieliśmy o tym dokładnie jak będzie? Mówisz ze wszystko musi mieć swoje uzasadnienie. A inne spółki pod co rosną? Bo tutaj po prostu dzisiejszy dzień skończyliśmy na 0.

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 29 sierpnia 2011 19:15:11 przy kursie: 5,18 zł
Jedynym wyznacznikiem oczekiwań rynku jest kurs - i pod tym wzgledem raport uważam, że jest super. Nie daje przesłanek dla fundamentalistów, że trzeba uciekać bo balon, a przy okazji ucina źródło paliwa dla spekuły. A o jakichś ilościowych oczekiwaniach co do zysku jak i przychodów (i też ilości sprzedanych gier) nie mogło być mowy bo chłopaki niczego nie publikowali.
Co więcej firma, także wskaźnikowo, wreszcie zaczyna wyglądać na zdrową już na pierwszy rzut oka.

Jak dla mnie raport napawa optymizmem: koszty W2 zaksiegowane, kolejne pudełka to już czysty zysk, do tego rozwiązanie niektórych rezerw w następnych kwartałach też pewnie lekko poprawi wynik netto.

Pokazno też, że zapowiedzi o trzycyfrowym wzroście zysku goga rok do roku to nie bajki - jest do zrobienia. Bardzo cieszy wysoki udział kanału digital w dystrybucji (chociaż nie podoba mi się jak to pokazali, bo co to jest - sprzedaliśmy 940 tys. sztuk gry, z tego 80% to pudełka w okresie maj-czerwiec a 20% wersja cyfrowa w okresie maj-sierpień? ) Firma intensywnie się też oddłuża.

Do tego ten ostatni news o transferze Blizzarda z LEM do CDP uwypukla wzmocnienie pozycji negocjacyjnej CDP. EA na Gogu + wiedźmin uczyniło go drugą najpopularniejszą platformą cyfrowej dystrybucji na świecie, teraz umowa, co prawda dla CDP Blue, z Blizzardem, tylko czekać jak się pojawi Activision czy inni producenci.

Do końca roku mamy jeszcze animowanie przedświątecznej sprzedaży przez W2 v2.0, potem wyjdzie wersja xbox w lutym i obstawiam dodatek w 3Q12 albo PS3 w 4Q12. Spodziewałbym sie też ogłoszenia prac nad nowym tytułem.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 29 sierpnia 2011 19:45:46 przy kursie: 5,18 zł
Zarkan napisał(a):
To prawda Scarry że nie zaskoczył. Ale ile tak naprawdę wiedzieliśmy o tym dokładnie jak będzie? Mówisz ze wszystko musi mieć swoje uzasadnienie. A inne spółki pod co rosną? Bo tutaj po prostu dzisiejszy dzień skończyliśmy na 0.

ale teraz, po raz pierwszy od dawna Optimus/CDRED ma solidną podstawę do zatrzymania każdych spadków. Teraz obok techniki, obietnic i dobrych chęci ma w końcu wyniki, przez które akcjonariusze mogą spać spokojnie praktycznie pewni że nie obudzą sie z akcjami za 50% obecnej wartości. Firmę buduje się latami, CDred tak naprawdę to dopiero zaczął ;)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 sierpnia 2011 19:52

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 30 sierpnia 2011 13:20:34 przy kursie: 5,06 zł
Omówienie skonsolidowanych wyników CD PROJEKT RED (dawniej OPTIMUS) za pierwsze półrocze 2011 roku

Opublikowane w dniu wczorajszym wyniki byłego Optimusa cieszą się niezwykłą popularnością. Przede wszystkim oczekiwania zostały podbite przez lokalny patriotyzm i wydaną w tym kwartale grę Wiedźmin 2 (nie grałam, bo nie moje klimaty). I teraz powstaje pytanie: jaką część wypracowanych przychodów i zysku CD Projekt zawdzięcza właśnie drugiej części Wiedźmina? Wydaje mi się to o tyle istotne, że tego typu gier nie wydaje się co kwartał ani nawet co roku.

Bo wyniki same w sobie faktycznie wyglądają na pierwszy rzut oka imponująco. W porównaniu do poprzedniego kwartału mamy trzykrotny wzrost przychodów ale niestety przy z lekka obniżonej rentowności. Spadła ona z 79% notowanych w poprzednim kwartale do 54% w ostatnim. Zysk brutto wypracowany na poziomie prawie 18,5 mln PLN to poziom nie widziany przez tę spółkę od wielu lat. Oczywiście wiele jeszcze brakuje, żeby pokryć straty generowane przez ostatnie lata, bo zakumulowana strata przekracza 100 mln PLN.

Przyznam jednak szczerze, że im dłużej czytam sprawozdanie, tym więcej mam co do tego wyniku wątpliwości.

Przede wszystkim część wyniku w wysokości 2,9 mln PLN pochodzi z czystego zabiegu księgowego. Mianowicie spółka dokonała „zmiany związanej z eliminacją niezrealizowanej marży utkwionej w zapasach odnoszącej się do zapasów znajdujących się w jednostkach zależnych emitenta”. Gubię się w połowie tego zdania, bo zupełnie nie rozumiem konstrukcji „marży utkwionej w zapasie”. Jak rozumiem kwestia dotyczy metod wyceny zapasów. Dotychczas zapas w niektórych spółkach (bo nie jest powiedziane, że we wszystkich) wyceniany był łącznie z marżą ze sprzedaży, która jeszcze nie została osiągnięta (o ile dobrze rozumiem). Jest przecież tak, że przeszacowywać można do wartości rynkowej łącznie z marżą. Wcześniejsze dodatnie przeszacowania na dzień dzisiejszy mogły okazać się zdrowo przesadzone i nagle ta marża okazała się ujemna. Nawis tej marży był na tyle duży, że wreszcie trzeba było się jej pozbyć. Mamy jednak 2,9 mln PLN sztucznego, jednorazowego zapisu, który nie ma prawa wydarzyć się w spółce.

Spółka zaprezentowała następujący rachunek segmentowy:

kliknij, aby powiększyć

Jak widać to nie Wiedźmin 2 odpowiada za wszystkie wzrosty odnotowane w analizowanym kwartale. Faktem jest, że przychody z własnych produkowanych gier odpowiadają za prawie 50% zrealizowanych przychodów. Jednak działalność dystrybucyjna sama w sobie wygenerowała 200% całkowitych przychodów grupy z pierwszego kwartału. Niestety nie mam możliwości dokładnego prześwietlenia realizowanej w tym segmencie marży. Jest to bardzo złożona działalność i aż takich szczegółów CD Projekt nie ujawnił.

Gog.com oczywiście też sprzedaje Wiedźmina 2. Staraliśmy się ze sprawozdań wyciągnąć, ile kopii gry zostało w tym kanale pobrane ale niestety nie jestem w stanie przebić się przez szum informacyjny. Niby 20% całej sprzedaży ilościowej miało zostać pobrane kanałami elektronicznymi. Jeśli weźmiemy ilość sprzedanych egzemplarzy z wypowiedzi Pana Iwińskiego – 949 355 sztuk, to 20% stanowi około 190 tysięcy sztuk. Tę wartość należy jeszcze pomnożyć przez 23%, czyli udział GOG jako kanału dystrybucji Wiedźmina (też wypowiedź Pana Iwińskiego) – wtedy ilość egzemplarzy to 43 700.

Liczba egzemplarzy 43 700
Cena netto 40 EUR *4 = 160 PLN
Prowizja Steam 30% (przyjmuję taką samą dla Gog) = 160 PLN * 30% = 48 PLN
43 700 * 48 PLN = 2 097 600 PLN przychodów ze sprzedaży Wiedźmina 2 w GOG.com. Pozostałe 70% przychodów powinno być zapisane do segmentu produkcja jako przychód ze sprzedaży gry.

Dodatkowym problemem staje się niestety także ilość sprzedanych egzemplarzy gry. Wypowiedź Pana Iwińskiego to jedno ale niestety sprawozdanie zarządu podaje troszkę inne dane. Sprzedaż Wiedźmina 2 wersja PC pokazana jest w słupku, którego wysokość nie przekracza 900 tysięcy. Mimo to liczba sprzedaży pudełkowej podana jest jako 940 355 stuk. Być może jest to czeski błąd albo literówka. W każdym razie liczba sprzedanych egzemplarzy nie potwierdza się w każdym miejscu sprawozdania.

W tym miejscu muszę jednak zauważyć, że to właśnie działalność produkcyjna przyczyniła się do wypracowania znacznej części zysku całej spółki. Rentowność tego segmentu oscyluje wokół 50%. Ma to istotne znaczenie w świetle zdań: „Całość poniesionych do premiery gry kosztów produkcji (…) została wykazana w kosztach bieżącego okresu. Przyszłe przychody z tytułu sprzedaży gry Wiedźmin 2 na komputery PC nie będą obciążone kapitalizowanymi w bilansie kosztami produkcji poniesionymi przez CD Projekt RED w związku z wyprodukowaniem premierowej wersji gry.” Muszę przyznać, że to zdanie mi się nie podoba, bo oznacza de facto zafałszowanie wyniku finansowego poprzez naruszenie współmierności kosztów i przychodów.

Całość kosztów produkcyjnych powinna zostać rozliczona na każdą sprzedaną kopię gry. Wtedy marża na każdej kopii będzie zbliżona, a najbardziej zbliżona będzie do rzeczywistej marży. Nie można robić tak, że spółka decyduje, na które partie produktów przydziela które koszty produkcyjne. Pachnie to niestety świadomą manipulacją. Widzę to tak: 2q2011 charakteryzuje się bardzo wysokimi wynikami. Oczekiwanie jest niestety takie, że sprzedaż gry będzie się stabilizować w kolejnych kwartałach. Dlatego spółka teraz wpuszcza w wynik znaczną część kosztów, aby nie wykazywać ich w przyszłości. W ten sposób zapewnia sobie jako taką stabilność wyniku finansowego, której nie jest w stanie uzyskać działaniami operacyjnymi. Nie wiem, jakim cudem biegły to puścił.

Mimo wyżej opisanych zastrzeżeń muszę przyznać, że sytuacja finansowa CD Projekt zaczyna wyglądać dużo lepiej. Bardzo ładnie spółka radzi sobie z zadłużeniem. Całkowita wartość kredytów stanowi obecnie zaledwie 8% wartości aktywów, podczas gdy na koniec 2010 roku było to jeszcze 20%. Mimo tak istotnych spłat udało się utrzymać wysoki poziom środków pieniężnych. Można więc powiedzieć, że płynność raczej nie jest zagrożona.

Podsumowując: nie tylko Wiedźminem CD Projekt stoi. Niestety mając takie dane jakie mamy nie jestem w stanie powiedzieć, na ile mocno zmienione powinno być sprawozdanie.

www.stockwatch.pl/gpw/cdred,wy... – zapraszam do zapoznania się z wyliczeniem wskaźników.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 sierpnia 2011 16:55:30 przy kursie: 5,06 zł
Kasiu,

Ustawa o rachunkowości dopuszcza taką prezentację, tzn kapitalizowanie kosztów na zapasie w przypadku kiedy nieznana jest liczba sprzedaży. Tak się czasem robi dla filmów, programów komputerowych itp. Tak też będzie robił 11Bit.
W końcu skąd spółka ma znać jednostkowy koszt produkcji?

Moim zdaniem możliwości są dwie. Albo wejdzie to koszt zapasów i zostanie do momentu kiedy sprzedaż nie osiągnie wartości zapasów rozliczane z zerowa marżą. O ile pamiętam po okresie 5 lat, trzeba zapas spisać w koszty. Albo kapitalizowanie koszty na wnipie i późniejsza amortyzacja. Pierwsze podejście jest ostrożniejsze i ja nie mam zastrzeżeń. City np kapitalizuje na wnip, a 11 bit na zapasie. Tylko, że z kapitalizacją na wnipach jest o tyle problem, że nie wszystko można uznać za prace rozwojowe.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 30 sierpnia 2011 22:59:21 przy kursie: 5,06 zł
I tu właśnie chciałam pochwalić Nas czyli Analityków SW, bo mamy swoje zdania odrębne. Każdy z nas ma swoje patrzenie na sprawozdania i liczby. Jest to już w mojej ocenie wiedza ekspercka, więc i interpretacji będzie trochę. Ale pilnujemy i sprawdzamy się nawzajem. king thumbright

Ja w swojej ocenie liczb kierowałam się ideą "true and fair view", czyli jasnego i rzetelnego obrazu spółki jako nadrzędnej zasady zarówno dla Ustawy o rachunkowości jak i MSR. Uważam, że dowolność zastosowania wszystkich szczegółowych zapisów jest ograniczona właśnie podstawowymi zasadami sprawozdawczości.

I zgadzam się, że zgodnie ze szczegółowymi przepisami spółka nie zrobiła nic źle lub z przepisami niezgodnie. Ale doprowadza to do zamydlenia obrazu i nieprawidłowego wyniku finansowego.

Życzę wszystkim miłego czytania i oby więcej takiej polemiki u nas! Zapraszam!
wave

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 31 sierpnia 2011 09:00:00 przy kursie: 5,10 zł
Kasia Stefanska napisał(a):
I tu właśnie chciałam pochwalić Nas czyli Analityków SW (...)

W dobrym tonie jest raczej nie chwalić samej siebie. Śmiesznie to wygląda.

buźka
0
Wpisów: 13
Wysłane: 31 sierpnia 2011 11:04:33 przy kursie: 5,10 zł
to czy ktoś jest w czymś dobry to niech inni ocenią bo się (tym bardziej będąc analitykiem ) traci wiarygodność :D...

no ale tym ostatnio się mało kto martwi :(

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 31 sierpnia 2011 13:33:22 przy kursie: 5,10 zł
Panowie,
Przecież Kaśka nie chwaliła się, czy tam analityków SW, ale system kontrolingu jaki panuje. Z tego co mi wiadomo wszyscy jesteśmy niezależnymi współpracownikami. Z tego względu taka kontrola wzajemna jest pożądana, bo nikt z nas nie jest idealny, popełnia błędy, czy inaczej interpretuje zapisy. Rachunkowość jest skomplikowana, tym bardziej jak się ma tylko wgląd z zewnątrz, dlatego taki system jest dobry i to nasza koleżanka miała na myśli. Użytkownicy tego najsczęściej nie widzą, bo nie ma tego dużo, ale uwagi czasem się zdarzają. Są różnice w interpretacji tej samej spółki przez każdego z nas. To wynika także z różnych środowisk z których się wywodzimy oraz doświadczenia. Są wśród nas biegli, finansiści, aktywni uczestnicy rynku itp. To implikuje różny sposób patrzenia i czasem inne wnioski. Z tego powodu kontroling jest wartością dodaną i na to zwróciła uwagę koleżanka. Jak ktoś o tym nie wie, tzn takim mechanizmie działania SW, to szkoda i dlatego warto się samemu czasem pochwalić...

Edytowany: 31 sierpnia 2011 13:35

barbus46
0
Wpisów: 165
Wysłane: 31 sierpnia 2011 13:48:01 przy kursie: 5,10 zł
Racja, Antytereso, mnie tam ta uwaga Kasi wcale nie przeszkadza, znacznie bardziej istotne było dla mnie wyjaśnienie jej toku rozumowania.

kasia123
0
Wpisów: 2
Wysłane: 1 września 2011 13:44:58 przy kursie: 4,90 zł
Witajcie! Jestem tu nowa mam pytanko. Jak może przełozyć się wygrana ze SP w pażdzierniku 3 rozprawy sądzę żę to już ostatnie.Macie jakieś przypuszczenia ,co do 3 kw. Umowa z Blizardem,no i sprzedaż W2 w nowej odsłonie. A możę wiecie gdzie tu znajdę jaąś tabelkę ze połkami o nikim wskażniku CZ I takie tam co warto oberwowac.Dziękuję za odpowiedż

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 1 września 2011 21:37:48 przy kursie: 4,90 zł
mdd napisał(a):
mdd napisał(a):
w TVNCNBC wypowiadal sie wlasnie analityk, ktory pracowal przy ostatniej rekomendacji na 7.60, byl nieco zmieszany i sie tlumaczyl, ze robiac rekomendacje mieli inne zalozenia, wyzsze przychody i mniejsze koszty. Zakladali iles tam ze sprzedazy na PC i iles tam z XBoxa, i chyba brali pod uwage caly 2011 okres a nie tylko nadchodzacy raport.

no dobra, edytowac juz nie moge to podam szczegoly tego wywiadu bo wlasnie lecial ponownie i az sobie to nagralem :D

wiec tak

Lukasz Kosiarski (analityk DM BZ WBK)

- w prognozie mial 55 mln zysku na ten rok
- za wiekszosc tego zysku odpowiadal wiedzmin
- 1.2mln sprzedanych kopii w wersji na PC
- 800 tys kopii na XBox

a to juz ode mnie:
rekomendowali kurs 7.6 pln przy zyskach 55mln za 2mln sprzedanych plyt razem

jak od tego odjac xboxa to zostanie ok 33mln zyskow zamiast 55mln na 2011 rok

33/55=0.6

rekomendacja 7.6*0.6= 4.56 PLN

tak kwestia przypomnienia, wbk rekomendowal 7.60 przy zalozeniu zysku rocznego na poziomie 55mln,

za pierwsze polrocze bylo 20.45mln zysku

no ciekawe czy 35mln zysku na drugie polrocze jest realne

piotrch
0
Wysłane: 1 września 2011 23:20:10 przy kursie: 4,90 zł
Rekomendował 7,6 przy sprzedaży m.in. W2 PC na poziomie 1,2 mln sztuk. Z początkiem lipca pękło 1 mlnm i na ten temat nie raczył już się wypowiedzieć.

Co wiecej do 1H został przypisany całkowity koszt produkcji, 3 i 4Q to przychód z W2 PC = zysk z W2 PC.

Dodaj do zysku netto koszty by oszacować potencjał i zobacz, czy te 35 mln jest nie do zrobienia.

Oddając sprawiedliwość - oczywiście wszelkie wyceny się sypneły wraz w przesunięciem premiery. Stąd wersja z 55 mln zysku i 7,6 zł za akcje jest optymistyczna, ale nie niemożliwa.

www.optimus.pl/relacje-inwesto...

Polecam w szczególności slajd dotyczący goga, bo poza przeszłością odnosi się głównie do przyszłości.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 2 września 2011 09:40:31 przy kursie: 4,87 zł
Cytat:
Co wiecej do 1H został przypisany całkowity koszt produkcji, 3 i 4Q to przychód z W2 PC = zysk z W2 PC.
Dodaj do zysku netto koszty by oszacować potencjał i zobacz, czy te 35 mln jest nie do zrobienia.

To nie do końca tak. W rozchodzie zapasów ujęto tak naprawdę całkowite koszty prac programistycznych. Tylko tyle i aż tyle. Jako koszt własny w przyszłych kwartałach wykazywane będą np koszty tłoczenia płyt, koszty opakowań, ale także koszty wartości niematerialnych, o ile skapitalizowano jakieś prace rozwojowe, oraz koszty licencji na engin, jeśli takową spółka kupiła. nie pamiętam czy silnik jest własny czy licencjonowany. Dochodzą także koszty reklamy, które wcześniej były nie małe.

piotrch
0
Wysłane: 2 września 2011 10:03:56 przy kursie: 4,87 zł
No tak, odrobinkę uprościłem. Koszty tłoczenia płyt ok, jakieś będą, ale spółka zapewne dysponuje tez zapasem. Engine jest ich. No i koszty kampanii przed świętami, chociaż to kwestia zapisów umownych głównie z dużymi sieciami, w których mysle że zabezpieczono takie kwestie jak obeność produktu w gazetkach, jego ekspozycja itp. Co inego ew. klipy w TV lub radio. Ale dużą część biorą też na siebie (z promocją W2 v2.0).

kasia123
0
Wpisów: 2
Wysłane: 2 września 2011 11:38:49 przy kursie: 4,87 zł
przecież koszt tloczenia opakowania reklamy zaplaci klient czyz nie?

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 2 września 2011 11:50:44 przy kursie: 4,87 zł
To dość oczywiste że zapłacił klient. Ale to oni ponieśli koszty czyli ze zarobków ze sprzedaży musieli odjąć koszty tworzenia opakowania/tłoczenia itp.

Sinuhe
0
Wpisów: 121
Wysłane: 6 września 2011 23:01:54 przy kursie: 4,54 zł

piotrch
0
Wysłane: 7 września 2011 19:36:38 przy kursie: 4,70 zł
Witam,
A racji tego że dziś odbyło się NWZA po raz kolejny miałem okazje powymieniać poglądy z członkami zarządu CDP.
Głównie interesowały mnie spory sądowe prowadzone przez spółkę, ale też rozmawialiśmy nt szeroko pojętej przyszłości - goga, wiedźmina i przyszłych produkcji.

Zarząd oczywiście nie mógł się w pełni swobodnie wypowiadać o merytoryce sporów, podkreślenia jednak w przypadku Namco wymaga fakt, że ustalenie przez sąd na 10 grudnia terminu wygaśnięcia ustalonych w sprawie zabezpieczeń jest wyrazem dostrzegania potrzeb (a właściwie problemu biznesowego jakim jest takie zabezpieczenie) spółki. Jak wypowiadałem się wcześniej, wygląda na to że jeśli premiera ustalona zostanie na luty 2012 kwestie prawne nie będą przeszkadzały promocji i dystrybucji gry, nawet jesli do tego czasu spór nie zostanie rozstrzygnięty co do meritum. Sama zaś istota sporu okazuje się być nieco głebsza - nie chodzi tylko o to czy namco wykorzystało prawo pierwszeństwa na czas czy też nie, ale czy złożyło "odpowiednia" ofertę CDP (kryterium jakościowe). Stąd sprawa nie została rozstrzygnięta na pojedyńczej rozprawie, gdyż spór nie sprowadza się do prostego ustalenia "czy zdążyli czy nie zdążyli". Padł też komentarz, że ten spół to "przykrywka która tłumi sukcesy" - stąd odstrasza też inwestorów. Z tego też względu zarządowi zależy by zdjąć tą pokrywkę z kursu jak najszybciej.

Co do sporu z SP, na bazie porównania z JTT i MCI został zaznaczony ciekawy aspekt. Jak wiadomo, w sprawie MCI prokuratoria generalna złożyła kasację do SN. Najprościej mówiąc - prokuratoria skarżyła aspekty formalne, nie dotykając zaś meritum wyroku. Natomiast aspekty formalne sporu SP i MCI nie mają żadnego przełożenia na spór SP z CDP (mimo że meritum jest analogiczne). Innymi słowy, jeśli CDP wygra to prokuratoria nie ma prawnych możliwości sięgać po te same argumenty co w przypadku MCI. Aktualnie, jak można się było zapoznać z komunikatami, zostało powołanych 5 świadków którzy mają zeznawać na okoliczność wysokości szkody. Rozprawy zostały wyznaczone na początek października, następują po sobie, co wg mnie świadczy o dużej determinacji sądu do rozstrzygnięcia sporu. Jeśli zaś nawet zaistnieje konieczność powołania kolejnego biegłego (ponieważ istnieje rozbieżność co do opinii spółki w sprawie wysokości szkody a opinią ostatniego biegłego) to fakt, że biegły ten bazować będzie mógł na dotychczasowych opiniach (w sensie - nie trzeba się przebijać od początku, wystarczy tylko opinię uzupełnić) powinien wydatnie przyspieszyć rozstrzygnięcie. Nie jestem oczywiście w stanie określić, czy nastąpi ono w tym roku (na co teoretycznie są szanse).

Co do goga - odsyłam do prezentacji, gdyż ta wiele mówi. Nowi wydawcy jeszcze w tym roku, następny to też czas pełen obfitości, jak widać, zapewne z rozszerzeniem widełek cenowych.

Polecam też obserwować jesienną konferencję - zostaną tam podane szczegóły dotyczące animowania sprzedaży W2 przed swiętami (wygląda więc na to, że wersja 2.0 to nie ostatni element, na to też mam nadzieję). Jakieś szczegóły dot. goga też zostaną podane.

To tyle co mi przychodzi do głowy, zachęcam do dyskusji.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

82 83 84 85 86

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,615 sek.

vnhyyhps
vhxhexqk
lfheynsg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ulyynglh
ntlrlzxs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat