0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
Wysłane:
14 października 2011 16:04:31
przy kursie: 10,50 zł
Na stronie KOV napisali nawet, że wiercenie ma potrwać do 80 dni ;) Cytat:
Wykonywanie pierwszego z odwiertów poszukiwawczych, Itheria-1, rozpoczęło się 22 lipca 2011 r. Przewiduje się jego wykonanie na głębokość 3 256 metrów, co potrwa do 80 dni (okres ten nie obejmuje testowania). Odwiert posłuży do wykonania testów dużej struktury w zagłębieniu z czterema odpływami, wyznaczonej przez dane sejsmiczne 3D na obszarze znajdującym się około 200 kilometrów na wschód od miasta Latakia. Głównym obiektem badań są piaskowce z ery ordowiku. Przystąpienie do wykonywania drugiego odwiertu poszukiwawczego przewiduje się natychmiast po ukończeniu odwiertu Itheria-1. Spółka jako operator prowadzi aktywne prace nad kierowaniem programem wierceń, jednocześnie uważnie obserwując sytuację polityczną w kraju, za nadrzędne uznając bezpieczeństwo swoich pracowników i wykonawców.
Pytanie tylko, czy testy ( o ile będzie co testować ) będą natychmiast po zakończeniu wiercenia, czy też kiedy indziej :/
Edytowany: 14 października 2011 16:06
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
Wysłane:
14 października 2011 16:09:28
Jak sobie pomyślę, co nas może czekać... Cytat:Raport niezależnego eksperta sporządzony dla Bloku 9 przez firmę RPS Energy wskazuje na istnienie:
Zasoby perspektywiczne (w kategorii „high estimate”) przypisane do obiektu poszukiwawczego Itheria wynoszą 765 milionów baryłek ekwiwalentu ropy (“MMboe”), a zasoby przypisane do obiektu Bashaer wynoszą 178 MMboe wynika z oceny RPS (dla 100% udziału w prawie użytkowania górniczego w Bloku 9); Wielkość zasobów netto (w kategorii „high estimate”) przypadających na 45 proc. udział KOV w Bloku 9 wynosi 344 MMboe dla obiektu Itheria i 80 MMboe dla obiektu Bashaer; wielkość zasobów perspektywicznych netto jest ok. 384 proc. wyższa niż w poprzednim oszacowaniu niezależnego eksperta; Wielkość zasobów netto (w kategorii „best estimate”) przypadających na 45 proc. udział KOV to 135 mln baryłek ropy i 101 mld stóp sześciennych gazu dających łącznie 152 MMboe dla obiektu Itheria oraz 42 mln baryłek ropy i 21 mld stóp sześciennych gazu dających łącznie 46 MMboe dla obiektu Bashaer; Edit: Ale po sprawdzeniu kursu jakoś dobry humor odpływa ;)
Edytowany: 14 października 2011 16:12
|
|
0 Dołączył: 2011-08-04 Wpisów: 42
Wysłane:
14 października 2011 16:43:14
"Po intensywnym okresie starannych przygotowań Kulczyk Oil Ventures rozpoczął prace nad pierwszym odwiertem poszukiwawczym w Syrii. Itheria-1 osiągnie głębokość ponad 3 km, a prace nad nim potrwają przynajmniej 80 dni. To pierwszy z dwóch odwiertów, jakie Spółka planuje zrealizować w tym roku na terenie swojej syryjskiej koncesji." Źródło: media.kulczykoilventures.com/p...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
14 października 2011 16:50:44
qguar napisał(a):(...)Pytanie tylko, czy testy ( o ile będzie co testować ) będą natychmiast po zakończeniu wiercenia, czy też kiedy indziej :/ Najpierw wykonają 2 odwierty Itheria-1 i Bashaer-1 a potem oba przetestują. Jak zawsze patrzą na koszty operacji (wynajmu urządzeń testujących).
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
14 października 2011 18:18:58
Pamiętacie jak w polemice z Jakubem Korczakiem na temat "toksów" pisałem przy okazji że " anglo-amerykański system system finansowo-ekonomiczny nie jest wart funta kłaków i zawali się, na swoich uniwersytetach kształci wyskiej klasy złodziei doprowadzających do permanentnego kryzysu światowego". Sprawdziło się? Dzieje się? Dobierają im się do gaci? Wyglądałem trochę przy tym stwierdzeniu na "psychola". Mam gorzką satysfakcję. A była to pararelna uwaga do wartości notowań na giełdzie, między innymi bezpośrednio dotyczyło to notowań również akcji KOV. Pisałem o czujności na wszystkich frontach, bo powierzamy spółkom NASZE pieniądze. CIĘŻKO ZAROBIONE! Między innymi, za to, przez moderatora zostałem zbanowany (wszedłem w polemikę poza forum, nie godząc się na kasację postu) co publicznie niedawno podkreślił. Trudno, mogę to zrozumieć i proszę o większą wyrozumiałość. Moje uwagi jednak potwierdziły się w całej rozciągłości. Na KOV i całej giełdzie nastąpiła zwała jak nigdy. Dlatego na naszym forum interesują nie tylko mnie, wszystkie uwagi dotyczące globalnej gospodarki światowej, a szczególnie paliwowo energetycznej i uwagi temu poświęcone inwestorów na tym forum. Oczywiście wspaniała merytoryka naszych fachowców jak najbardziej. Nawet plotki o Kulczyku jego życiu i jego stanie zdrowia mają pośredni i bezpośredni wpływ na notowania jego papierów na giełdzie. Każda informacja i domniemanie jest potrzebne by dotrzeć do prawdy dlaczego notowania tak obiecującej spółki jak KOV tak mizernie stoją. Ten wpis dzisiejszy jest po to, by zwrócić uwagę na otwarte pola i możliwości obserwacji wszelakiej sytuacji mogącej mieć dzisiaj, jutro czy pojutrze, wpływ na warość walorów KOV i by się ostrzegać, inwestować i zarabiać, chroniąc nasze pieniądze wcześniej, niż zagarnie je spekulacja.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
17 października 2011 08:13:27
Przynajmniej jedno się wyjaśniło. Wyjaśni się jeszcze Nigeria i się okaże, że zostaniemy z Ukrainą i Brunei. Coś mało przewiercili się dotychczas. 2072m jak mieli być na 3256. Czyżby warunki odwiertu okazały się zbyt ciężkie. A może to kwestia, rozczarowania tym odwiertem. To nam dzisiaj notowania dadzą popalić. Redface, czy można prosić o jakiś komentarz w tej sprawie.
Edytowany: 17 października 2011 08:14
|
|
Wysłane:
17 października 2011 08:25:41
Cytat:17.10. Warszawa (PAP) - Kulczyk Oil Ventures zawiesił prace nad projektem w Syrii w związku z niepewną sytuacją w tym kraju - poinformowała spółka w komunikacie. Dodatkowo, jak podała firma, sankcje nałożone na Syrię ograniczają potencjalne korzyści z prowadzonych tam prac. KOV potrzebuje czasu na ocenę wyników przeprowadzonych badań i perspektywiczności głębiej położonych struktur. "Sytuacja w Syrii jest bardzo skomplikowana, nie jesteśmy w stanie zagwarantować bezpieczeństwa naszym ludziom, a sankcje, jakie zostały ostatnio nałożone, w znacznym stopniu utrudniają nam prowadzenie prac poszukiwawczych. Dlatego do czasu aż sytuacja będzie bardziej stabilna musimy zawiesić prace na tej koncesji" - powiedział PAP Jakub Korczak, wiceprezes ds. relacji inwestorskich KOV, dyrektor operacji w Europie Środkowo-Wschodniej. Zawieszając prace w Syrii, KOV przerwał wiercenie odwiertu Itheria-1 na głębokości 2.072 m, tymczasem docelowa jego głębokość miała wynieść 3.256 m. Źródło
|
|
0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 26
Wysłane:
17 października 2011 08:44:33
Cytat: 17.10. Warszawa (PAP) - Kulczyk Oil Ventures zawiesił prace nad projektem w Syrii w związku z niepewną sytuacją w tym kraju - poinformowała spółka w komunikacie. Dodatkowo, jak podała firma, sankcje nałożone na Syrię ograniczają potencjalne korzyści z prowadzonych tam prac. KOV potrzebuje czasu na ocenę wyników przeprowadzonych badań i perspektywiczności głębiej położonych struktur.
Jaki wpływ mogły mieć sankcje nałożone na Syrie na wykonnaie odwiertu. Moim zdaniem żadne. Co kupili rury na 2 km, i teraz sankcje nie pozwalają mi kupić kolejnych? EU zaplombowała wiertnię lub dziurę? Owszem bezpieczeństwo ludzi jest najważniejsze i musieli tak postępić, no trudno. Szkoda, że do tej pory wywiercili tylko 2 km. Mi to pochmie tym, że wyniki z pierwszej strefy i 1400 metrów zniechęciły ich do dalszego wiercenia. Cóż trzeba było się liczyć, że rozpoznanie Bloku 9 może skutkować nietrafionym odwiertem.
|
|
Wysłane:
17 października 2011 08:56:51
Redface,
Co przeważyło za podjęciem takiej decyzji? Bezpieczeństwo ludzi i trudna sytuacja polityczna czy raczej potencjalnie nietrafione złoże? Podawane są 2 informacje jednak nie wiemy, która z tych informacji miała faktyczne przełożenie na podjęcie decyzji o zawieszeniu prac. Na jak długo, jeśli można odpowiedzieć niezobowiązująco, bo tu jestem świadom, że sytuacja jest jaka jest, prace zostały zawieszone? Czy liczycie, że uda się wrócić do prac jeszcze w tym roku czy dopiero w 2012? W Libii sytuacja już się ustabilizowała a firmy wróciły do prac w tamtym regionie. Jak przewidujecie dalszy rozwój wypadków w Syrii?
Temat już na chwile obecną nie jest chyba na "no-comment" a na pewno Wy lepiej jesteście rozeznani w sytuacji w Syrii i jesteście w stanie nam akcjonariuszom doprecyzować czego mamy dalej oczekiwać w tej sprawie?
Dziękuję i pozdrawiam
|
|
|
|
Wysłane:
17 października 2011 09:14:36
przy kursie: 9,50 zł
Dobra nie ma co wieszać psów. Nie mieli wyjścia. Cytat:Earlier last Tuesday, Foreign Minister John Baird announced new sanctions against Syria targeting its oil exports and investments in its oil fields, upping the pressure on Assad's regime.
Baird said the sanctions were "one way that we can show, on the day the United Nations is debating this, which Canada is prepared to do our part and stand up against the really repressive actions of al-Assad regime in Syria."
The sanctions prohibit the purchase of oil or petroleum products from Syria or investing in Syria's oil industry.
LinkCzyli Syria zablokowana przez Kanadę mówiąc w skrócie.
Edytowany: 17 października 2011 09:16
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
17 października 2011 09:15:07
Witam, Kilka słów komentarza do dzisiejszego komunikatu. Wiecie, co się dzieje w Syrii, tam praktycznie trwa wojna domowa…
Jasne, że kiedy rozpoczynaliśmy prace też nie było stabilnie, ale od tego czasu wszystko się zmieniło się diametralnie. Najpierw mieliśmy problemy ze skontaktowaniem się z ludźmi, którzy pracowali przy odwiercie, potem dochodziły do nas sygnały o zamieszkach, strzelaniu do cywilów, w końcu do pracowników firm naftowych, kilku z nich zginęło
Nie mogliśmy dłużej udawać, że nie dzieje się nic złego. Do tego doszły sankcje. Jasne, sankcje dotyczące zakazu eksportu surowców nas nie dotyczą, ale już zakaz przekazywania pieniędzy do Syrii – bardzo. Jak zapłacić naszym podwykonawcom na miejscu?
Z drugiej strony, przecież nadal chcemy tam pracować, zainwestowaliśmy nie tylko pieniądze, ale też czas i mnóstwo wysiłku, więc musimy poczekać aż sytuacja uspokoi się na tyle, żeby móc tam wrócić i dokończyć to, co zaczęliśmy. Rozmowy o tym co będzie dalej, jakie są możliwe scenariusze trwają, ale dziś musimy zakomunikować przerwanie prac w Syrii tak, aby naszym ludziom umożliwić bezpieczny wyjazd z tego kraju i aby nie spalić za sobą wszystkich mostów. Dlatego komunikat brzmi tak, jak brzmi... Jest info o tym, że jeden z celów odwiertu nie jest produkcyjny. Pozostały jeszcze dwa, położone niżej. Wrócimy do nich, kiedy to będzie możliwe. Decyzja o przerwaniu prac nie była łatwa, ale konieczna. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
Wysłane:
17 października 2011 09:17:23
Jest jeszcze jeden wątek tej historii. Bezpieczeństwo ludzi to jedno ale inwestycje w kraju, na który nałożono sankcje to drugie. Może doradcy mający wprowadzić KOV na AIM zasugerowali, że korzystniej i bezpieczniej będzie w obecnej sytuacji politycznej w Syrii zawiesić tam prowadzone prace do momentu ustabilizowania się sytuacji.
Dzięki Redface za wyjaśnienia z pierwszej ręki. Teraz dokładnie wiemy czym była podyktowana taka a nie inna decyzja. Czy jesteście zawiedzeni dotychczasowymi wynikami prac w Syrii jeśli chodzi o sam odwiert Itheria-1?
Onochi tak właśnie czytałem to co wkleiłeś i już chyba wszystko jasne. Do tej pory Kanada nie nakładała sankcji ale to się zmieniło.
Edytowany: 17 października 2011 09:23
|
|
Wysłane:
17 października 2011 09:20:21
@Krzysiek9
Tego nie wiesz. Redface napisze "no comment". A na domysłach nie ma się co opierać. Dla mnie sprawa została wyjaśniona. Kanada nie pozwala na inwestowanie w sektor Oil w Syrii, nakładając sankcję. Czyli jak napisał Redface nie mogliby finansować prac, bo niby jak mają zapłacić za jej wykonanie. Skończy się chaos to wrócą. Tyle w temacie.
Edytowany: 17 października 2011 09:20
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
17 października 2011 09:52:11
sorry że powiem "a nie mówiłem" ale jak 3 miesiące temu dałem linki do BBC jak czołgi w Syrii rozjeżdzają ludzi, demonstracje zamieniają się w walki zbrojne, ostrzegając że to będzie bardzo złe dla KOV, to zakrzyczeliście mnie że to daleko od wierceń KOV i że nie ma to żadnego znaczenia (zdaje się było 50-80 km do najbliższych ognisk walk). A że wiercenia próbne a nie wydobycie to również nie ma znaczenia bo ich embargo nie obejmie. Trochę życzę dystansu do hurraoptymistycznych zapowiedzi paru najbardziej napalonych drobnych inwestorów. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 17 października 2011 10:07
|
|
2 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 124
Wysłane:
17 października 2011 09:55:35
Sprawa Syrii jak przysłowiowy miecz Demoklesa wisiała i dobrze, że w końcu spółka zawiesiła tam działalność. W mojej ocenie można było to zrobić znacznie wcześniej. Powiem więcej, kierunek zmian w Syrii, a raczej jego brak, iż w najgorszym przypadku Spółka może tam ponieść kompletne fiasko co z kolei nasuwa pytanie o potencjalne rezerwy na straty. Dziś na pewno za wcześnie aby mówić o stracie ale jej ryzyko znacząco wzrasta. Niepokojący jest kompletny brak informacji o losach inwestycji na Brunei. Było nie było tam zostały zaangażowane znaczące środki. Sprawa Nigerii jak rozumiem ze względu na upływ terminów powinna się niedługo wyjaśnić co najmniej w zakresie jest inwestycja czy jej nie ma. O ile na starcie polityka informacyjna spółki była więcej niż wzorcowa o tyle w ostatnim czasie budzi wiele zastrzeżeń.
|
|
Wysłane:
17 października 2011 10:10:49
O Brunei już było. Masz w prezentacji harmonogram to sobie poczytaj na kiedy są planowane działania. Do sierpnia 2012 mają wykonać 5 odwiertów. A wcześniej 3D Jerudong. W międzyczasie jeszcze kilka odwiertów na Ukrainie, o czym pisałem wcześniej. Trzeba trochę samemu poszukać, a nie tylko marudzić. @Scarry Ty pisałeś o Ukrainie, a nie Syrii  .
|
|
0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 26
Wysłane:
17 października 2011 10:13:40
Trochę już ochłonałem i myslę, że może to lepiej, że zawielisi działalność zanim odkryli złoże.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-23 Wpisów: 62
Wysłane:
17 października 2011 10:24:07
dobre komunikaty śą podawane w piątek po zamknięciu... złe w poniedziałki rano... trzeba sie do tego przyzwyczaic...
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
17 października 2011 10:25:11
A ja, jeśli tak można powiedzieć, jestem względnie zadowolony. Szansa na odkrycie była niewysoka, kasa zainwestowana tam póki co niewielka, temat musi poczekać na lepsze czasy. W moim prywatnym rankingu Syria miała najniższy priorytet i szanse. Niewykluczone że za rok czy 2 KOV będzie w innej sytuacji finansowej i w Syrii politycznie się uspokoi/unormuje więc będzie się można zabrać do poszukiwań ze zdwojoną energią. Póki co przynajmniej nie będzie łapania dziesięciu srok za ogon, poszukiwania w Brunei/Ukrainie wystarczą (nowa koncesja NM!). Ukraina idzie ostro do przodu. Oby Nigeria wypaliła. Dobrze że chwilowy sentyment do giełd trochę sytuację zamortyzował, inaczej KOV zostałby poważnie skarcony. k.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.