PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
17 października 2011 12:01:05
Nie odpowiedziałeś... A jak człowiek który rok pracuje zapadnie na ciężka chorobę wymagającą kuracji za pareset tysięcy to z czego to sfinansuje ?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
17 października 2011 12:09:51
Powiem krotko a czy ja jestem ekonomista albo politykiem czy ja mam szukac recept na wszystko??? Dzisiaj wiadomo ze sluzba zdrowia jest niewydolna i nieudolna albo nieudolnie zarzadzana, my jestesmy mlodzi i do lekarzy nie chodzimy ale kazdy z nas ma w rodzinie osoby ktore sie musza leczyc wiec porozmawiajcie z nimi co sadza o ich leczeniu ?? Kazdy mowi ze jest baaardzo zle a Niby publiczna sluzba zdrowia praktycznie nie istnieje i nie oszukujmy sie, z ta publiczna sluzba zdrowia jest jak z demokracja jest lepsza jak wszystko inne tak nam wpajaja ci co maja z tego profity. A od lat sie pogarsza, tak samo w naszej demokracji niby jest od 22lat a przez ten czas mamy wiecznie te same geby przy korycie i co jakis czas wzmacniaja swoja pozycje a to przez ordynacje wyborcza a to przez media itd itd Ja lekarstwa nie mam na wyleczenie panstwa, ale wiem ze duzo lepiej by mi sie zylo jakby mi pieniedzy nie kradli, a musialbym sam za wszystko placic. Jest wiele dzialow w gospodarce polskiej do zmiany, ale wiekszosc z nas ma zupelnie inne zdanie wiec nie bede sie wypowiadal :) Tak samo z darmowymi studiami uwazam ze sa bezsensowne!! Najpierw dany delikwent robi studia a najlepiej 2-3 fakultety wszystko za free a pozniej mowi adios Polsko :) i tyle polski podatnik ma ze statystycznego studenta a raczej absolwenta
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
17 października 2011 12:14:00
W kwestii służby zdrowia nie ma idealnego rozwiązania. Oczywistym jest, że są i będą ludzie którzy potrzebują leczenia kosztującego krocie i bez pomocy państwa nie dadzą sobie rady. Nikt kto ma pod żebrami coś więcej niż pompę krwi nie przejdzie obok choroby takiego człowieka obojętnie. Z drugiej strony rozumiem Taurusa, który nie chce płacić za problemy innych. Jeden zachorował, drugiemu ukradli samochód, spłonęła stodoła, stracił pracę itp. Wielu ludzi potrzebuje pomocy, ale można ją zorganizować inaczej niż ze wspólnych, zbieranych pod przymusem pieniędzy przechodzących przez niewydolny i kosztowny system.
|
|
|
|
Wysłane:
17 października 2011 12:15:16
Dapi napisał(a):Nie odpowiedziałeś...
A jak człowiek który rok pracuje zapadnie na ciężka chorobę wymagającą kuracji za pareset tysięcy to z czego to sfinansuje ? O ile sie orientuje juz dzisiaj jezeli jest potrzebna komukolwiek kuracja za kilkaset tysiecy zl to musi zglosic sie do jakiejs fundacji bo sie okazuje ze NFZtu nie stac na leczenie chorego wola wyleczyc tysiac osob na grype anizeli jednego powaznie chorego :( Praktycznie nie ma tygodnia aby takiego przypadku nie pokazywali w TV lub radiu czy innych mediach :( to jest przykre ale tak wlasnie dziala nasza sluzba zdrowia, aby bylo lepiej pewnie sa dwa wyjscia albo zastanowic sie nad sensem jej istnienia albo podniesc podatek na nia pytanie ile 20-30-40% A moze recepta byloby aby z podatkow leczyc wlasnie ciezkie przypadki a lekarza pierwszego kontaktu wylaczyc z danego ubezpieczenia ?? Mysle ze 10zl kazdego byloby stac aby zaplacic jezeli jest chory jezeli nie to moglby jakis tanie ubezpieczenie dokupic obejmujace lekarza pierwszego kontaktu, mysle ze najwiecej pieniedzy zzera wlasnie lekarz pierwszego kontaktu bo to tam sa kolka wzajemnej adoracji, i spotkan towazyskich niektorych ludzi, podam taki przyklad z ostatniej wizyty w szpitalu :) po przeswietleniu lekarz udziela mi pomocy i informacji po czym dzwoni pani z recepcji mowiac ze pacjent X przyszedl i mowi ze boli go cos tam :) po czym lekarka mowi zeby pana X odeslac do przychodni :) nawet nie pytala co mu jest ani co boli i jaki objawy wystarczylo nazwisko :) po czym pogadalem sobie z pania i sie okazalo ze gosciu przychodzi codziennie wymyslajac dolegliwosci i ze kazdego dnia maja przynajmniej kilka osob ktore sa zdrowe a nimal kazdego dnia przychodza wymyslajac sobie choroby :) czesto robia to bo nie maja co w domu robic i przychodza sobie pogadac :) moze nalezaloby zlikwidowac taki przypadki, a byloby lepiej tak samo jest u lekazy specjalistow czesto ludzie sie rejestruja wydluzajac kolejki tylko po to aby zabic swoj czas i okazuje sie ze owy osobnik robi sobie przerozne badania a nic mu nie jest :( a on przez rok niemal codziennie siedzi w szpitalu na jakis badaniach :( I tego nie wymyslam a to sa sytuacje wymienione przez lekarzy i znajomych lekarzy z ktorymi rozmawiam :( tak wlasnie to wszystko wyglada, i czas na zmiany a w jakiej formie te zminy beda niech mysla ludzie ktorzy sa zwiazani z leczeniem.
Edytowany: 17 października 2011 12:28
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 października 2011 12:21:24
Dapi napisał(a):A jak człowiek który rok pracuje zapadnie na ciężka chorobę wymagającą kuracji za pareset tysięcy to z czego to sfinansuje ? Sorki, ale co tyle kosztuje? Bo ja się nie znam. Nie chciałbym musieć wymagać takiej kuracji i nikomu nie życzę - z bliskich, dalekich i wszystkich nieznajomych - ale co jest tak drogiego? Lekarstwa? Jakiś sprzęt? Boję się, że przyjmujemy jako dogmat, że leczenie jest drogie i musi być drogie, bo w ten sposób wierzymy w jego skuteczność. Ale czy nie jest tak, że służba zdrowia po prostu zachowuje się racjonalnie i nastawia na to, żeby po prostu leczyć? Zamiast wyleczyć, bo wtedy klient sobie pójdzie? Przynajmniej troszkę, ale czy takie zjawisko też przypadkiem nie występuje?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 października 2011 12:29:31
Tak drogi jest sprzęt, drogie są leki i drogie jest całe otoczenie. To nie jest Pan Marian z warszatu tutaj są procedury, kosztochłonne wykształecenie i często brak skuteczności (czyli nieuleczalne choroby). Pan Marian zawsze samochód zespawa żeby jeżdził najwyżej weźmie jak za nowy a tutaj biorąc jak za nowy lekarz wie że bedzie nieskuteczny- że i tak pacjent umrze. Ale lek podać musi Nie bronię tutaj że zapewne koszty są zawyżone w naszej służbie zdrowia ale chodzi o znalezienie rozwiązania dla tych ludzie których stać na to nie będzie z różnych powodów. Jeżeli ktoś się rodzi juz chory to KTO i z CZEGO ma finansować leczenie ? A czy u nas jest drogo czy tanio można zapewne porównać za naszymi granicami. Chyba jendak nie jest zbyt drogo aby u nas leczyli się nasi sąsiedzi. Przestrzegam tylko przed wyrażaniem opinii tylko i wyłącznie z własnego punktu widzenia - BO MNIE STAĆ -niektórych nie stać nie z ich winy...
Edytowany: 17 października 2011 12:35
|
|
Wysłane:
17 października 2011 12:46:10
Temat delikatny, mnie akurat NIE STAĆ na prawdziwe leczenie i obym nigdy nie musiał się z nim zetknąć. Kiedyś płaciłem abonamenty i myślałem, że mam lepiej i porządniej, niestety prywatna służba zdrowia najlepiej leczy zdrowych. Jednego dnia jak przyjechałem na wizytę z autentycznie chorym dzieckiem, zapalenie ucha środkowego już mocno zaawansowane, złapał na wyjeździe i się rozwinęło, to usłyszałem, że mam iść do szpitala, bo tutaj nie mają już co przepisać i trzeba LECZYĆ a nie udawać że się leczy.
Wracając do tego co jest drogie, jakoś nie chce mi się wierzyć, że rzeczywiście. Może brak konkurencji, może lobby, kartele i inne takie. Ale jak kupowałem w 1992 roku pamięć 128 MB do peceta to kosztowała tyle co Polonez (jakieś 12 tysięcy po denominacji). Dzisiaj kupuję pendrive 128 GB (tysiąc razy więcej) za 700 zł (dwa tankowania). W medycynie nie ma postępu, który by pozwalał zrobić więcej za mniej?
|
|
0 Dołączył: 2009-05-16 Wpisów: 457
Wysłane:
17 października 2011 12:47:32
Bylo to juz tu pisane ale dla mnie najgorsze jest utrzymywanie iluzji ze jak placiles zus to beda cie leczyc. nie, nie beda, dostaniesz termin za x miesiecy na konsultacje. W prywatnych ubezpieczeniach jest przynajmniej jasno napisane za co sie placi, ile wizyt w pakiecie, jakie uslugi, wszystko co drozsze - sorry. Brutalnie ale w miare szczerze. Pisze oczywiscie o tych najtrudniejszych przypadkach. Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 17 października 2011 12:55
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 października 2011 13:01:53
Problemem jest to że prywatne leczenie w Polsce też jest na żenująco niskim technologicznie poziomie. Nie będą Cię leczyć w skomplikowanych chorobach, oni ci dają mniej niż w szpitalu państwowym ale bez kolejki. Więc pieniądze nie rozwiążą tematu. Przynajmniej w naszym kraju i przy naszej prywatnej służbie zdrowia. Uogólniam ale w takiej dyskusji trochę trzeba. Poród: kobieta może rodzić prywatnie za co zapłaci chyba jak pamiętam 8tys złotych ale jest badana przy przyjęciu w ogóle zlecenia, czy ciąża jest wzorcowa i nie ma absolutnie żadnego zagrożenia /jeżeli nie to dostaje odmowę/oraz w przypadku gdy z noworodkiem jest coś nie tak po porodzie to klinika przewozi dziecko do państwowego szpitala. Dzieckiem kompletnie się nie zajmuje... Śmieszne to mało powiedziane... ps. Taurus w TV sa nagłaśniane przypadki które są wygodne dla mediów. W szpitalu pobyt często kosztuje pareset tysiecy szczególnie pobyt na intensywnej terapii...i nikt fundacji nie wzywa. TV nadaje o chorbach które często są rzadkimi chorobami, np. w Polsce jest chorych 100 osób czy też 1000 i nie było to uwzględnione w finansowaniu NFZ. A dlaczego ? Bo często nie ma leku który powoduje wyleczenie. Ciezkie pieniądze każą sobie płacić koncerny farmaceutyczne za nieskuteczne leki które testują na pacjentach. Jak nie wyleczą to kasa do nich i tak wpłynie -a to nasza kasa. Pytanie - kto ten lek dopuścił. Ano dopuściła agencja zdrowia dlatego że jak nie ten to żaden mimo że wyniki wyleczeń były na poziomie załóżmy 5% czyli błędu statystycznego czy to ten lek czy też cud I tak zakręcając dochodzimy do problemu eutanazji. Kiedyś oglądałem badania robione bodajże w Stanach ile zaoszczedziałby służa zdrowia jeżeli umożliwiłaby pacjentowi samemu podjąć decyzję czy chce być nieskutecznie leczonym czy chce już dzisiaj umrzeć. Oszczędności były ogromne.
Edytowany: 17 października 2011 13:12
|
|
Wysłane:
17 października 2011 13:12:48
Ale to niehumanitarne. Leczenie do końca jest jedną ze zdobyczy cywilizacji i tak już powinno pozostać, ale z innego celu. Nie można otwierać szlachetnej nawet furtki, którą mogliby wykorzystać tacy czy owacy do likwidacji swoich wrogów politycznych i biznesowych. Zawsze można sfabrykować papiery, że koleś sam się kazał "wyłączyć" bo był ciężko chory i już nie wytrzymywał.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 października 2011 13:16:19
No to pytasz się dlaczego jest drogo... Za humanitarność między innymi. To ci nieuleczalni pacjenci generują ogromne koszty. Tutaj nie jest czarno i biało. Problem jest ogromny A argument z fabrykacją dokumentów jest taki sobie. Testamenty istnieją od dawna na świecie i są uznawane.
Edytowany: 17 października 2011 13:19
|
|
Wysłane:
17 października 2011 13:18:35
Dapi ja nie mialem na mysli przypadkow naglasnianych przez media a o ogloszeniach i prosbach o pomoc fundacji :) roznica ogromna co ciekawe owe fundacje najczesciej wlasnie zbieraja pieniadze na leczenie badz ulzenie cierpieniom osob ktore nie maja pieniedzy na leczenie i nigdy ich nie mialy a sa to z reguly Dzieci! Takich przpadkow jest mnostwo podejzewam ze idziemy przynajmniej w setki rocznie, i to jest chore!! Ja placac podatki i zgadzajac sie na haracz mysle ze wlasnie po to biora odemnie ten haracz aby wlasnie takie przypadki byly ratowane!! Ale widze cos zupelnie innego co juz wyzej przedstawilem znakomita wiekszosc srodkow nie idzie na leczenie chorych czy bardzo chorych a na utrzymanie kolka wzajemnej adoracji i kolek towazyskich w poczekalniach osiedlowych przychodi czy szpitalnych przychodni :(
I niech mi tylko nikt nie mowi ze to musi istniec bo ci ludzie umra z samotnosci :) bo takie twierdzenie juz gdzies czytalem wsrod "szanowanych" ekonomistow czy ekonomicznych szarlatanow.
|
|
Wysłane:
17 października 2011 13:31:10
Dapi napisał(a):A argument z fabrykacją dokumentów jest taki sobie. Testamenty istnieją od dawna na świecie i są uznawane. ...ale nabycie spadku i tak musi stwierdzić sąd. Chodziło mi o to, że ludzie - niekoniecznie źli, sytuacyjnie nawet usprawiedliwieni - są bardzo kreatywni i zawsze wykorzystają w swoich celach coś, co powstało w słusznym celu. Myślę, że nasza cywilizacja nigdy nie usankcjonuje żadnego zabijania innych ludzi, bo ze zwierzętami nie ma na razie tego problemu. Patrz jak dobierają się do aborcji, oczywiście robiąc z tego karykaturę i temat polityczny, nikogo nie obchodzi kto wyżywi i wykształci dziecko jak już się urodzi, czy będzie zdrowe itd. [Co piszę nie odbierając nikomu prawa do życia, zauważam tylko, że obrońcy życia przedstawiają tylko kawałek rozwiązania i dalej "jakoś to będzie"]. Wracając do Ruchu 99%, myślę że ludzie dostrzegają, że są po prostu źle rządzeni, a ich przedstawiciele tzw. politycy kolaborują z biznesem i mają swoje interesy. I już dalej nie chcę iść w tych rozważaniach bo też nie mam rozwiązania. Problem nierówności jest i będzie.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-18 Wpisów: 522
Wysłane:
17 października 2011 13:53:14
stary artykuł ale warto przeczytać. Cytat:Koszty służby zdrowia wzrastały proporcjonalnie do wskaźnika inflacji i wszyscy byli zadowoleni. W 1987 roku jakis “czerwowny” idiota, czyt. socjalista lub banda socjalistów w parlamencie, wymyślił, że należy objąć ubezpieczeniem zdrowotnym wszystkich obywateli obowiązkowo. No i się zaczęło! Kasy chorych, szpitale i lekarze, wiedząc, że kasa będzie leciała, no bo wszyscy muszą płacić, zaczęli to wykorzystywać.
nczas.home.pl/kompendium/sluzb..."człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 października 2011 14:02:41
Pewno ze warto. Jeżeli to jest prawda to ciekawe co robili z tymi 10 procentami ludzi. I ciekawe jaki poziom byłby u nas takich dobrowolnych ubezpieczeń biorąc pod uwagę że Szwajcaria to bogate społeczeństwo.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-18 Wpisów: 522
Wysłane:
17 października 2011 14:05:37
rodzina, kościół, instytucje charytatywne, "człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 17 października 2011 14:13
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
17 października 2011 15:58:05
WatchDog napisał(a):Ale to niehumanitarne. Leczenie do końca jest jedną ze zdobyczy cywilizacji i tak już powinno pozostać WatchDog napisał(a):Patrz jak dobierają się do aborcji, oczywiście robiąc z tego karykaturę i temat polityczny, nikogo nie obchodzi kto wyżywi i wykształci dziecko jak już się urodzi, czy będzie zdrowe itd. Tzn eutanazja jest niehumanitarna i powinna być zakazana, a aborcja powinna być dozwolona?
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
17 października 2011 16:02:34
Moim zdaniem eutanazja i aborcja powinny być dozwolone. Oczywiście pod określonymi warunkami. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
17 października 2011 16:49:30
mrk napisał(a):Tzn eutanazja jest niehumanitarna i powinna być zakazana, a aborcja powinna być dozwolona? Nigdzie nie napisałem co być powinno, a co nie. Zastanawiam się nad stanem rzeczy i czy są możliwe lepsze rozwiązania niż te obecnie istniejące.
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
17 października 2011 16:56:21
Napisałeś, że leczenie do końca powinno pozostać, czyli eutanazji być nie powinno. O aborcji już faktycznie wprost nie napisałeś, ale można to było na pewien sposób zinterpretować.
v3nom no właśnie o warunki się rozbija. Ja myślę, że aborcja powinna być dozwolona tylko wtedy kiedy ciąża jest wynikiem gwałtu albo jest zagrożone życie matki. W innych wypadkach nie z 2 powodów: po pierwsze trzeba ponosić odpowiedzialność za swoje działania, a po drugie aborcja jest niekorzystna z punktu widzenia społeczeństwa i gospodarki, w końcu mamy ujemny przyrost, społeczeństwa się starzeją.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.