PARTNER SERWISU
xgppuflt
38 39 40 41 42
koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 30 listopada 2011 19:40:20 przy kursie: 132,50 zł
Szutnik napisał(a):
Spełniając życzenie Moderacji, by było bardziej nt. KGH.
Dziś na KGH mamy odwrót niedźwiedzi, połączony z dwuświecową formacją objęcia hossy, w którym na drugiej świecy wyraźnie rośnie obrót. Pozycje długie są faworyzowane przez rynek.
Moim zdaniem to powrót do "przerwanej przez Tuska" hossy na tym papierze. Argumenty do znalezienia we wcześniejszych moich wypowiedziach nt. KGH tutaj.

@ koszyk
Tak z życzliwości, naprawdę. Nie uwierz w swoją nieomylność, co do prognozowania rynku.

Nie ma problemu. Nie ma takiego błędu, którego bym w przeciągu 19 lat swoich inwestycji na GPW, potem za granicą nie popełnił. Za stary na to jestem i za duzo widziałem.
Nie zyczę Ci nawet połowy z nich Angel

To przemycając teksty niemerytoryczne - gratuluję funkcjonowania na rynku.
My "nestorzy", musimy się dzielić refleksjami. Aha, też na dzisiaj jestem technikiem - jednogodzinnym spekulantem - rynek jest ...nie ma rynku, są tylko infa.

Co do KGHM - wzrośnie - jako wunderwaffe, przy zbijaniu kursu EUR/PLN.

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 30 listopada 2011 23:22:13 przy kursie: 132,50 zł
Szutnik napisał(a):
@ Broker_ns

Tak wiec odreagowanie pewnie nastąpi - nawet może dojść ta fala gdzieś do poziomu 150, ale w dłuższej perspektywie to nie technika będzie decydować lecz sytuacja w Europie i na świecie.

Pozwolisz, że się z Tobą nie zgodzę? I nie chodzi mi tu o to czy KGH jest w hossie czy nie - masz prawo mieć w temacie inne zdanie ode mnie.
Nie zgadzam się ws. takiego widzenia spraw: technika nie decyduje, tylko politycy i sytuacja.
Otóż rynek akcji, a z nim technika wyprzedza całą sytuacje fundamentalno - polityczną, a nie na nią reaguje. Owszem, dzienne reakcje na news'y czasem występują, ale nie przeceniałbym ich znaczenia dla trendu.
Dawno temu już w USA zaobserwowano, że rynek akcji jest wspaniałym wskaźnikiem wyprzedzającym. Mało tego - wyciągnięto z tego praktyczny wniosek i uczyniono indeks S&P500 jednym ze składników LEI (Leading Indicators), czyli grupy ekonomicznych wskaźników wyprzedzających.

Szutnik, spóźniona polemika z tym co wcześniej napisałeś. Na wstępie wiedz, że cenię sobie Twoje analizy techniczne, choć o połowie rzeczy o których piszesz nawet nie mam pojęcia ale jako,iż z zasady inwestuje jedynie na rynku kasowym a nie futures czy forex więc rozbudowana AT nie jest mi przydatna. Pozwolisz jednak, że w Twojej bezgranicznej wierze w AT się z Tobą kompletnie nie zgodzę.
Co prawda pisałem, że technicznie KGHM należy się odreagowanie i to nawet niemałe (w optymistycznym wariancie nawet w okolice 150 w realistycznym 141) ale moje oczekiwania opierałem również na pewnych przesłankach fundamentalnych wokół samej spółki (rekordowe wyniki za IVQ oraz podwyższenie prognozy na 2011) jak i otoczenia (odreagowania na rynkach akcji po znaczącej serii spadków). Natomiast twierdzenie, zwłaszcza po dzisiejszej sesji, że KGHM odreagował tylko w wyniku techniki byłoby czystą naiwnością. Prawda jest taka, że to pewne zdarzania fundamentalne (dane makro z USA) oraz zwłaszcza mniej fundamentalne ale mające silny pozytywny ładunek psychologiczny na rynek (skoordynowana akcja banków centralnych) miały decydujący wpływ na rynek oraz kurs KGHM.
Wyobraź sobie np sytuację, że za tydzień Włochy dementują, że jednak nie dostaną pożyczki od MFW a w Europie trwa impas i Merkel dalej twardo obstaje, że nie będzie żadnych euroobligacji ani dodruku pieniądza przez EBC a wówczas Twoje wyszukane złożenia z dziedziny AT biorą w łeb. Zmierzam do tego że tak naprawdę AT jest na smyczy AF tj. pewnych informacji oraz danych fundamentalnych płynących z rynku. Twierdzisz np. że AT już wcześniej sygnalizowała przecenę która dokonała się w sierpniu i wrześniu. Równie dobrze a może bardziej przekonywająco można argumentować, iż pewne wskaźniki makro już od dłuższego czasu wskazywały na pogorszenie koniunktury (np. wskaźniki wyprzedzające obraz koniunktury PMI) oraz że było wiadomo że pętla zadłużenia Grecji oraz innych krajów będzie się zaciskać. Tak naprawdę gdyby nie dwukrotne ilościowe luzowanie (czynnik fundamentalny nie techniczny) ze strony FED-u to ta mini hossa trwająca 2 lata też byłaby z pewnością mniej okazała.
Ja nie twierdzę że AT nie działa bo sam, używając jej najprostszych narzędzi analitycznych, niejednokrotnie się nią wspomagam, lecz jedynie przestrzegam przed bezgranicznym zwierzeniem jej kreskom. Rozumiem że jak ktoś gra na kontraktach to AT jest podstawą ale tam horyzont inwestycyjny często nie przekracza kilku godzin/dni a wówczas ciężko wysilić się na chłodną analizę pewnych procesów fundamentalnych, które są bardziej rozłożone w czasie.
A co do jeszcze kursu KGHM, żeby nie było że o spółce nie piszę, to jak pisał v2nom dzisiejsza sesja wyrysowała podwójne dno więc w ciągu najbliższego 1-2 tygd mogą być kontynuacja tych wzrostów. Niemniej jednak podtrzymuje swoją opinię że to czynniki fundamentalne zadecydują o kierunku kursu w trochę dłuższej perspektywie czaswej.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 1 grudnia 2011 07:38:42 przy kursie: 132,50 zł

Do Moderacji. Jeśli to przeszkadza tutaj (rozumiem, że może i uznaję fakt, ze tu powinno się pisać głównie o KGH) bardzo prosiłbym o przekopiowanie tych dyskusji ze mną do jakiegoś sensowniejszego miejsca, wraz z pozostawieniem śladu, gdzie tego szukać. Dziękuję.

@ broker_ns

Prawda jest taka, że to pewne zdarzania fundamentalne (dane makro z USA) oraz zwłaszcza mniej fundamentalne ale mające silny pozytywny ładunek psychologiczny na rynek (skoordynowana akcja banków centralnych) miały decydujący wpływ na rynek oraz kurs KGHM.

Dobrze. Więc dlaczego to zadziałało? I to dokładnie w miejscach czasowych, które prognozowałem?wave
Przecież nie mogłem wiedzieć o tym, ze coś takiego się szykuje, no chyba, że Bernanke to mój wujek Angel
Raz mogłem trafić, drugi też, ale przyznasz, że 3 razy to już trochę za dużo jak na zwykły przypadek...nie zastanawia Cię to?

Na czym polega problem Twój i wielu innych podobnie myślących:
Rynek to przede wszystkim emocje tłumów. Te emocje są "zapisywane" na wykresach. To dlatego "trafiam" 3 razy z rzędu.
Podlegają im wszyscy - wielcy i mali inwestorzy, ale politycy też są częścią tego wielkiego systemu psychologicznego i robią to, co im "każe" sentyment społeczeństwa i to na poziomie nieuświadamianym. Ty tymczasem uważasz, że politycy to roboty, niewrażliwe na ogólnospołeczny sentyment. Ten strach, który widzisz wśród wielu ludzi, udziela się także politykom...
Wierzysz w to, że oni zrobią coś głupiego, "bo tak"?

Pytanie do Ciebie:
Jeśli to politycy decydują, to dlaczego hossa zaczyna się bardzo często wtedy, gdy wokół trwa jeszcze ostra recesja? To jest proste do sprawdzenia: nanieś na wykresy indeksów w USA okresy recesyjne, to zobaczysz to, o czym mówię. Zobacz sobie choćby, jak wyglądało to w latach 1990-91 - to bedzie jeszcze ciekawsze, niż przeciętny schemat, o którym wspomniałem wyżej.
Czasami hossa zaczyna się już wtedy, gdy banki centralne dopiero zaczynają myśleć o obniżkach stóp...Dlaczego? Czy rynek "wie" coś do przodu? Jeśli tak, to co?
Przecież w recesji nie widać jeszcze poprawiających się fundamentów. Często rynek już rośnie, a fundamenty dalej się pogarszają... Skąd więc rynek "wie", że będą się poprawiać i zaczyna rosnąć jeszcze w trakcie "najczarniejszej nocy"?

Potrafisz odpowiedzieć na to pytanie na bazie Twojego "fundamentalno-politycznego wyznania wiary"?

PS. Nie neguję znaczenia fundamentów. Ale tak się jakoś dziwnie dzieje, że one poprawiają się tuż po tym, jak AT daje wczesne sygnały techniczne. Można robić analizy w oparciu o AT lub AF, jeśli komuś to bardziej leży. Mi zdecydowanie bardziej pasuje AT.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

koszyk
0
Wysłane: 1 grudnia 2011 09:31:57 przy kursie: 132,50 zł
@ Szutnik

Popatrz na miedź. Zgadzasz się, że tu na dzisiaj mamy technicznie bessę? Widzisz sygnały wzrostu? Oprócz nieprzekonywujących na MACD na tygodniowych - ciut za mało. Chociaż po wczorajszym hipotetycznym "upłynnianiu" rynków...
Ja widzę - Morgany ponoć maja długie, target 11000, ale pewnie łżą. Angel
Szanse na zmianę oceny - ze 500 dolarów wyżej?
A propos KGHM- u oczywiście.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 1 grudnia 2011 09:43:02 przy kursie: 132,50 zł
Koszyk, na miedzi masz akurat przebicie trendu spadkowego, co nastąpiło wczoraj oraz sekwencję wyższych dołków. Zasięg z tego po przełamaniu oporów może by nawet 450,00 (HG.F).
Klika się i sprzedaje ;-)

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 1 grudnia 2011 09:44:41 przy kursie: 132,50 zł
Szutnik
Cytat:
Czasami hossa zaczyna się już wtedy, gdy banki centralne dopiero zaczynają myśleć o obniżkach stóp...Dlaczego? Czy rynek "wie" coś do przodu? Jeśli tak, to co?
Przecież w recesji nie widać jeszcze poprawiających się fundamentów. Często rynek już rośnie, a fundamenty dalej się pogarszają... Skąd więc rynek "wie", że będą się poprawiać i zaczyna rosnąć jeszcze w trakcie "najczarniejszej nocy"?

Potrafisz odpowiedzieć na to pytanie na bazie Twojego "fundamentalno-politycznego wyznania wiary"?

PS. Nie neguję znaczenia fundamentów. Ale tak się jakoś dziwnie dzieje, że one poprawiają się tuż po tym, jak AT daje wczesne sygnały techniczne. Można robić analizy w oparciu o AT lub AF, jeśli komuś to bardziej leży. Mi zdecydowanie bardziej pasuje AT.

Odnosnie tego, przypomnij mi kiedy ECB obnizyl ostatni raz stope procentowa? Kiedy Fed zadeklarowal trzymanie stop na historycznie niskim poziomie?

Jakie recesji mowisz? albo kiedy ona byla? Fundamenty sie pogarszaly? od dluzszego czasu byly ciut lepsze a napewno nie recesyjne.

koszyk
0
Wysłane: 1 grudnia 2011 10:08:27 przy kursie: 132,50 zł
v3nom napisał(a):
Koszyk, na miedzi masz akurat przebicie trendu spadkowego, co nastąpiło wczoraj oraz sekwencję wyższych dołków. Zasięg z tego po przełamaniu oporów może by nawet 450,00 (HG.F).

Wrzuć proszę jakiś przekonujący wykres, o ile to możliwe.
U mnie długoterminowy spadkowy na dziś. Na tygodniowych, bo na dziennych niewiele widać.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 1 grudnia 2011 10:18:27 przy kursie: 132,50 zł
Koszyk, nie mam teraz czasu. Odpal na stooq HG.F. Trend spadkowy został przełamany. Oczywiście to nic nie oznacza, a poziomy 450 pozostają raczej w sferze fantazji przy bieżących odczytach makro, które regularnie się pogarszają.
Klika się i sprzedaje ;-)

koszyk
0
Wysłane: 1 grudnia 2011 10:25:18 przy kursie: 132,50 zł
Widzę już, co masz na myśli, dzięki.
Przegapiłem,ciut inna metodologia.

Szutnik
153
Wysłane: 1 grudnia 2011 11:03:59 przy kursie: 132,50 zł
koszyk napisał(a):
@ Szutnik

Popatrz na miedź. Zgadzasz się, że tu na dzisiaj mamy technicznie bessę? Widzisz sygnały wzrostu? Oprócz nieprzekonywujących na MACD na tygodniowych - ciut za mało. Chociaż po wczorajszym hipotetycznym "upłynnianiu" rynków...
Ja widzę - Morgany ponoć maja długie, target 11000, ale pewnie łżą. Angel
Szanse na zmianę oceny - ze 500 dolarów wyżej?
A propos KGHM- u oczywiście.

@ Koszyk
Kompletnie się nie zgadzam. Na miedzi dalej trwa długoterminowy trend wzrostowy.
Mało tego, już tu pisałem kiedyś, dlaczego (v3nom świadkiem, że gdzieś to tu jest, albo w wątku o KGH albo o szczycie hossy).

Na miedzi, (kontrakty HG na Nymex/Comex) którą bardzo dokładnie akurat obserwuję, bo to jeden z rynków, na którym często bywam jako inwestor, 3.10.11 pojawił się price-time squaring 1:1 wg metod Gann'a - od lutowego szczytu do 3.10 minęło 163 sesje, w czasie których kurs spadł o 164,5 c/lb (w praktyce jest to niemal 1:1).
W metodach Ganna to jest sygnał, że dno jest bardzo mocne, a struktura korekcyjna się prawdopdobnie zakończyła.
Zobacz, co sie stało potem, w 2 połowie października: niedźwiedzie ostro ściągnęły kurs do minimum z 3.10, ale w jego pobliżu odskoczyły jak oparzone i zaczęły panicznie zamykać krótkie, błyskawicznie windując kurs do 375 c/lb.
Dla mnie to było ostateczne potwierdzenie rangi dołka z 3.10 (niezależnie od tego, ze to psychologiczny poziom 300c/lb) i poważny asumpt by uznać, że długoterminowy trend na HG nie zmienił się. Oczekiwanie kolejnych potwierdzeń + to co dziś można zobaczyć na wykresie to tylko konsekwencje tego squaringu i jego obrony.
Sytuacja byłaby diametralnie inna, gdyby niedźwiedzie z hukiem połamały dno z 3.10 pod koniec października. Wtedy sam byłbym na pewno wielkim niedźwiedziem, bo znowu, już to tu pisałem: do skruszenia betonu potrzeba młota pneumatycznego. Gdy taki młot przebija się przez sufit, spada się na podłogę piętro niżej...
Ale nie przebił, potwierdzając siłę dna. Nie pozostało mi nic innego, jak uznać, że miedź będzie rosła. Stąd też takie moje zdecydowanie ws. KGH i upór, że hossa na tym papierze się nie skończyła, pomimo Tuskowego podatku.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

koszyk
0
Wysłane: 1 grudnia 2011 13:16:09 przy kursie: 132,50 zł
@ Szutnik

Nie stosuję Ganna, ale to ciekawa i arcyskomplikowana teoria. To prekursor, zmarłego w nędzy P. Elliota, jeżeli się nie mylę?
Przeglądałem kiedyś, za wysublimowane, a na te "po...e" czasy zbyt teoretyczne. żyjemy w innej rzeczywistości, tylko jeszcze o tym nie wiemy.
Prostackie Ichimoku mówi - bessa na miedzi.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 1 grudnia 2011 15:38:44 przy kursie: 132,50 zł
@ szutnik,

Zgadzam się, że lipcowy trend spadkowy na miedzi, z dnem na początku października został ostatnio przełamany i spodziewam się dalszych wzrostów ceny w najbliższych miesiącach.
W dłuższej perspektywie czyli do 1 roku widzę to jednak spadkowo, o ile nie wplącze się w ceny jakaś ogromna inflacja. Dlaczego tak uważam ?
Bo Szczyt lipcowy nastąpił po spadku o 1 piętro w okresie luty - maj. Potem wspinaczka i spadek jeszcze bardziej bolesny, o którym pisałem. Teraz nastąpiło właściwe przełamanie tego trendu spadkowego, ale z oporem dużo niżej niż 450, bo okolice 390. A potem kolejny spadek.

W Polsce na ten spadek dodatkowo może się nałożyć umocnienie złotówki czego średnioterminowo się spodziewam. Co nie znaczy, że wykluczałbym wzrosty miedziaka. Raczej główną rolę odegra aplikacja podatku i jego profitodajność dla MF. Jeżeli będzie dość ostro skalkulowany to polityka dywidendowa będzie dla pozostałych mało miła.

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 1 grudnia 2011 18:51:37 przy kursie: 132,50 zł
01.12. Warszawa (PAP) - Ministerstwo Finansów po konsultacjach doszło do wniosku, że podatek od miedzi będzie wyliczany raczej w oparciu o koncentrat miedzi, a nie w oparciu o rudę miedzi. Podatek będzie tak skonstruowany, że przy pewnym poziomie ceny miedzi będzie on symboliczny - poinformował dziennikarzy wiceminister finansów Maciej Grabowski.
"Po konsultacjach doszliśmy do wniosku, że koncentrat miedzi jest lepszy niż ruda" - powiedział Grabowski.

"Będzie wysokość ceny za tonę, przy której ten podatek będzie symboliczny, bo przy pewnym poziomie ceny tej opłacalności (produkcji - PAP) może nie być, ale jak będzie hossa na miedź to udział państwa musiałby być większy" - dodał.

Wcześniej wiceminister informował, że podatek od wydobycia metali byłby ściągany i naliczany miesięcznie w oparciu o takie parametry, jak zawartość metalu w rudzie, cenę metalu na giełdzie oraz kurs walutowy.

Grabowski poinformował, że projekt ustawy o podatku powinien trafić do sejmu jeszcze w grudniu. Powtórzył, że miałby być wprowadzony w drugim kwartale 2012 r., a szacowane roczne wpływy z tego podatku powinny przynieść budżetowi około 2 mld zł.(PAP)

bas/ gsu/ asa/

http://stooq.pl/n/?f=543651

Co Wy na to?

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 1 grudnia 2011 21:07:36 przy kursie: 132,50 zł
Co ja na to ?
Ano potwierdza to teorię o strzyżeniu KGHM z zyskiem dla MF i dla nas blackeye obywateli.

Natomiast kwota 2 mld za 3 kwartały świadczyłaby o pozostawieniu dużej części kasy w KGHMie. Jeżeli będzie akwizycja ( Kanada?) to dziengi się przydadzą, a dywidenda symboliczna. Jak nie będzie to chyba jednak dywidenda będzie większa niż symboliczna tj. w okolicach 10 zł.
Edytowany: 1 grudnia 2011 21:08

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 1 grudnia 2011 21:13:48 przy kursie: 132,50 zł
lajkonik napisał(a):
@ szutnik,

Zgadzam się, że lipcowy trend spadkowy na miedzi, z dnem na początku października został ostatnio przełamany i spodziewam się dalszych wzrostów ceny w najbliższych miesiącach.
W dłuższej perspektywie czyli do 1 roku widzę to jednak spadkowo, o ile nie wplącze się w ceny jakaś ogromna inflacja. Dlaczego tak uważam ?
Bo Szczyt lipcowy nastąpił po spadku o 1 piętro w okresie luty - maj. Potem wspinaczka i spadek jeszcze bardziej bolesny, o którym pisałem. Teraz nastąpiło właściwe przełamanie tego trendu spadkowego, ale z oporem dużo niżej niż 450, bo okolice 390. A potem kolejny spadek.

Ok koledzy o technice to ja może wrzucę coś o fundamentach z rynku miedzi (str.2):

www.xtb.pl/media/pl/newsletter...

Cytat:
Sygnały płynące z gospodarki Państwa Środka wskazują, że ostatni cykl zacieśniania polityki monetarnej oraz kryzys w strefie euro zaczynają silnie wpływać na aktywność gospodarczą w kraju największego konsumenta miedzi na świecie. Słabnące tempo wzrostu eksportu, produkcji przemysłowej i sprzedaży detalicznej oraz brak jakichkolwiek wypowiedzi o poluzowaniu polityki monetarnej zniechęcają do kupowania miedzi po cenach, które cały czas z perspektywy ostatniej dekady są bardzo wysokie.

Krótkoterminowo pewnie będzie jeszcze kurs miedzi rosnąc ale fundamentalnie w dłuższym terminie i patrząc na dzisiejszy odczyt wskaźnika PMI dla przemysłu w Chinach to nie ma przesłanek fundamentalnych aby pompować zbytnio do góry kurs miedzi.

Cytat:
"Będzie wysokość ceny za tonę, przy której ten podatek będzie symboliczny, bo przy pewnym poziomie ceny tej opłacalności (produkcji - PAP) może nie być, ale jak będzie hossa na miedź to udział państwa musiałby być większy" - dodał.

Pisałem już o tym że takie podejście do kwestii podatku od kopalin tj. uzależnienie go głownie od ceny na światowych giełdach jest właściwe zwłaszcza przy dzisiejszej zmienności na rynku surowców

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 3 grudnia 2011 12:48:13 przy kursie: 129,80 zł
king

Kto przemówi do wyobraŹni naszych decydentów, że opłacalność wyłuskania z piachu złota i srebra to jedna sprawa, a ocena historyczna utraconych szans to druga sprawa.
Wiemy jakie poświęcnie patriotów wiązało się z zabezpieczeniem złota Banku Polskiego i wywózka przez Bułgarię ,Turcję Syrię aby wpaść w szpony francuskiego Philippe Pétain . Jak narażał się sztab pracowników BP dyr. Michalskiego. Ile trudu i zabiegów kosztowało to, aby trafić choć z częścią do Angli , USA, Kanady. Aby potem w sposób beztroski niejaki Hilary Minc z Bolesławem Bierutem przehandlowali to w sposób salute krótkowzroczny.
Dziś Polska w systemie bankowym ma rezerwy w złocie 0,1 tys.t. , a dla przykładu Niemcy 8,1 tys.t.
Czy tego nie dostrzega Pre Tusk. NBP powinien mieć conajmniej 0,8 tys t złota. A więc należy tak napinać muskuły w KGHM aby rocznie wycisnąć 1 tonę tego porządanego metalu. Czy będzie to możliwe przy nałożeniu reagaliów rzędu 2 mld zł? A może należy dotować a nie opodatkować i zamieniać pracę w złoto dla następnych pokoleń. Kraj się bogaci gdy decydentami są ludzie pokroju dyr. Michalskiego a nie Hilarego Minca.
Ile KGHM może dostarczyć złota? - przecież to zależy od ekonomii- raz 0,3 tony a innym razem 0,9 tony. Ile złota już zaprzepaszczono w ubiegłych dekadach? Kto to policzy?
Czy ktoś odpowie ile KGHM dostarczy złota, gdy koszty działalności tak drastycznie wzrosną?
Hilary Minc nie zastanawiał się co traci Polska, sprzedając narodowy skarb.
Jest szansa w części naprawienia tego błędu.Czy decydenci zechcą to zauważyć?

VeRtO
3
Wpisów: 122
Wysłane: 4 grudnia 2011 19:47:34 przy kursie: 129,80 zł
Szutnik, jak Twoja opinia na temat AT po ostatnich dwóch sesjach? Coś się zmieniło? Niepokoi mnie ta piątkowa sesja, KGH wyjątkowo słabo, sygnał kupna jakby tracił na mocy :/

Szutnik
153
Wysłane: 4 grudnia 2011 20:37:14 przy kursie: 129,80 zł
@ veRto
1 czerwona sesja na dość małym obrocie miałaby zaraz negować cały układ techniczny?

Just2earn
0
Wpisów: 21
Wysłane: 4 grudnia 2011 22:35:29 przy kursie: 129,80 zł
kgh szedł w dół w piątek a miedź przeciwnie wiec można się spodziewać, że jutro będzie na zielono. Skorelowanie jest mocne a w ostatnim czasie ta struna się naciągnęła.

koszyk
0
Wysłane: 5 grudnia 2011 21:20:14 przy kursie: 132,80 zł
Hazard i loteria, co do cen miedzi, ale mnie nadal wychodzi gra na krótko.

Z krótkim stopem, jakby co.Angel

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE kghm
  • Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice
    Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice

Pierwsza we wrześniu sesja na GPW rozpoczęła się od odreagowania 3-dniowych spadków, które w piątek cofnęły indeks WIG20 do poziomów z końca czerwca. Nie zmienia to jednak podażowego spojrzenia na polski i globalny rynek akcji, stąd pomimo optymistycznego startu miesiąca, wrzesień raczej przyniesie kontynuację spadkowej korekty.

• KGHM notuje spadek sprzedaży miedzi o 5 proc. w lipcu, srebro i TPM również w dół
    KGHM notuje spadek sprzedaży miedzi o 5 proc. w lipcu, srebro i TPM również w dół

Sprzedaż miedzi Grupy KGHM w lipcu 2025 roku spadła o 5 proc. rok do roku, do poziomu 56,7 tys. ton. Niższe wyniki odnotowano również w przypadku srebra i metali szlachetnych TPM, natomiast sprzedaż molibdenu wzrosła w ujęciu rocznym.

38 39 40 41 42

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,487 sek.

wkxijqxm
lvoymsam
yxrpeyor
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lllgqbku
hkltowdj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat