Cytat:Dokładnie tak jak napisałeś.Też mi brakuje szczególnie informacji o szczelinowaniu i mam nadzieje że jeżeli chodzi o Ukrainę to są ostrożne plany.
Bardzo mi się podoba wizualizacja odwiertów na Ukrainie.Widać jak są one blisko siebie,pytanie czy tam gdzie ich nie ma są jakieś zasoby.Martwi mnie O-14,może czeka na efekt szczelinowania lub kwasowania.
Trochę na ten temat mówi już komunikat z lipca
Cytat:Celem odwiertu było zbadanie zupełnie nowych struktur geologicznych, z których do tej pory nie była prowadzona produkcja. O-14 potwierdził występowanie 8 potencjalnych zbiorników gazu.
„Odkrycie aż 8 stref występowania gazu, może wskazywać na duże szanse skomercjalizowania wydobycia. To wpłynęłoby na zwiększenie produkcji, a co za tym idzie zwiększenie przychodów”- powiedział Jakub Korczak, Wiceprezes ds. Relacji Inwestorskich i Dyrektor Operacji w Europie Środkowo-Wschodniej. „Liczymy też, że jeśli uda nam się potwierdzić obecność nowych złóż, rozciągających się na terenie całej koncesji Olgowskoje, to jednocześnie znów znacząco wzrosną nasze potwierdzone rezerwy, czyli ilości gazu zdatnego do komercyjnego wydobycia”- dodaje J. Korczak.
Będzie to możliwe po przekwalifikowaniu, przez niezależnych ekspertów, zasobów warunkowych, które wynoszą 348,3 mln metrów sześciennych gazu w kategorii Best Estimate (wyważony szacunek) i 824 mln metrów sześciennych gazu w kategorii High Estimate (optymistyczny szacunek) w rezerwy. Testy produkcyjne odwiertu O-14 rozpoczną się pod koniec sierpnia lub na początku września br.
Wydaje mi się, odłożyli w czasie testowanie tego odwiertu, bo za ważniejsze uznali zwiększenie produkcji na złożu już rozpoznanym, niż rozpoznawanie nowego. Nawet gdyby test o14 wyszedł, to i tak trochę czasu zabrałoby pociągnięcie gazociągu...(no ale to tylko moje przypuszczenia)
Mam nadzieję, że Redface skomentuje o14 zarówno w kontekście powyższych wątpliwości jak i zadanych wcześniej pytań.
Odnośnie zasobów, to są to dokładnie te same liczby, które były w prezentacji z maja na WZA. Także nie uwzględniają one nowo rozpoznanych lub przekwalifikowanych zasobów., jeszcze nie