PARTNER SERWISU
lvbvkdbo
450 451 452 453 454

Kiedy szczyt hossy?

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 15 grudnia 2011 14:02:45
Tylko, żeby sytuacja nie oczyściła Ci się jak kurs dobije do 50 złoty. Łatwo mówić jak się stoi z boku, pomyśl o ludziach którzy tam kasę włożyli.

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 15 grudnia 2011 14:16:11
Jeśli ktoś nie uciekł z tych papierów po pierwszej zawierusze to bez urazy ale sam sobie jest winien. Jeśli szukał dołków podobnie... Jeśli kupował pod ewentualny skup akcji to też nikt go nie zmuszał.
Ja naprawdę wszystkim dobrze życzę ale tu wchodzą w grę pieniądze i zapewniam Cię że gdyby zostało nas dwóch na parkiecie to robiłbym wszystko żeby zarobić na twoich oszczędnościach... Straciłem dość mocno gdy Prezes ogłosił plany Buyback'u i jakoś nikt o mnie nie myślał (miałem tylko szczęście że odrobiłem po ekspose).... Wszyscy wchodzimy na parkiet na swoje ryzyko i mam tylko nadzieję że ludzie którzy ryzykują często dorobek życia zdają sobie sprawę jak wielkie jest to ryzyko....

Edit:
literówka
Edytowany: 15 grudnia 2011 14:18

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 15 grudnia 2011 14:21:46
onochi napisał(a):
KGH zaraz kojknie. Co tu się dzieje. Co za tragedia. Nie podoba się chyba rezultat nowych podatków. Dziś chyba paru akcjonariuszy KGHM dostanie zawału. Normalnie mają taki rajd Mikołaja, że ... .

o tym samym pomyślałem, na święta inwestorzy KGHM robią rajd św. Mikołaja - tzn. wyczyszczeni z kasy na KGHMie idą dorabiać jako Mikołaje blackeye

KGHM wypisz wymaluj zachowuje się ostatnio jak spółki Don Patro.. już sam nie wiem w co większe ryzyko inwestować.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 15 grudnia 2011 14:22

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 15 grudnia 2011 14:36:05
A tym czasem kolejne bardzo dobre dane z USA
Edytowany: 15 grudnia 2011 14:36

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 15 grudnia 2011 14:42:40
To tylko potwierdza,ze fundamentalnie nie jest zle. Chinski PMI ok,Niemiecki 52 -duzo lepiej od oczekiwan, spory spadek wnioskow o zasilek dla bezrobotnych.

Za niecaly rok wybory-widac,ze bezrobocie w USA moze spasc do 8 % w roku wyborczym(nigdy w roku wyborczym nie bylo reelekcji przy bezrobociu w okolicach 9%).

W Chinach o czym wiele razy wspominalem, ceny mocno spowolnily i mozliwe,ze jeszcze w tym miesiacu ciecie stop rezerw obowiazkowych.

Co to znaczy>?/ ze dwie najwieksze gospodarki Swiata maja sie calkiem dobrze.

GregGoldi
0
Wysłane: 15 grudnia 2011 14:43:28
Scarry napisał(a):
......na święta inwestorzy robią rajd św Mikołaja - tzn. wyczyszczeni z kasy na KGHMie idą dorabiać jako Mikołaje blackeye .......

O świetne świetne.. Dawno się tak nie uśmiałem....
Edytowany: 15 grudnia 2011 14:46

Crown
0
Wpisów: 135
Wysłane: 15 grudnia 2011 16:32:53
onochi napisał(a):
Tylko, żeby sytuacja nie oczyściła Ci się jak kurs dobije do 50 złoty. Łatwo mówić jak się stoi z boku, pomyśl o ludziach którzy tam kasę włożyli.

Onochi, było co najmniej kilka dobrych okazji na wyjście z KGHMu, praktycznie bez straty. Mało chyba kto myślał, że dalej będzie rósł przy spadku cen Miedzi, tak więc każdy akcjonariusz KGHMu jest sobie sam winien jeśli zostawił go sobie w portfelu.
Houston, we have Boryszew.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 15 grudnia 2011 16:49:10
Nie no jasne, że było ale przypomnij sobie sekwencję zdarzeń. Ogłoszenie buy-backu przez KGHM. Później expose płemieła. Pierwszy zjazd. Później ogłoszenie zakupu w Kanadzie. Drugi zjazd. Ogłoszenie jaki będzie podatek i zjazd trzeci i rekomendacja z 230 zeta spadła na 89 zeta. Ja nigdy nie bawiłem się blue chipami bo drażni mnie ich podatność na czynniki zewnętrzne, ale ten co go ubrali po 170 na samym początku tej drogi ma przerąbane. I jest to dramat jak dla mnie. Tak się kończy gdy do biznesu mieszają się politycy. Dla mnie zniszczyli tą spółkę. Nikt już nie będzie chciał kijem tknąć. A zważywszy że kurs WIG20 dość mocno od niej zależy bo była robiona na niej spora część obrotu to się domyśl co będzie dalej.
Edytowany: 15 grudnia 2011 16:50

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 15 grudnia 2011 16:57:49
@onochi

patrząc w skali kraju a nie gracza giełdowego to mi się bardzo podoba co zrobił rząd. Weź się zastanów czy rząd powinien kierować się interesem finansjery giełdowej czy może dobrem ogółu obywateli?

Podatek został ogłoszony - można było wyjść z 7-10% stratą, kto chciał zaryzykował i został. Tak to jest na giełdzie. Było to świadome ryzykow inwestorów i skończyło się stratą od 30 do 40% (i rośnie) ale czy to KGHM czy inna firma, to jest giełda a nie kraina szczęśliwych misiów.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 15 grudnia 2011 17:03

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 15 grudnia 2011 17:03:54
Za głupotę się płaci, był klin i należało ustawić SL niezależnie od expose i podatków salute
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 15 grudnia 2011 17:23:26
Scarry napisał(a):
to jest giełda a nie kraina szczęśliwych misiów.

Akurat w tym przypadku, to jak najbardziej kraina szczęśliwych misiów ;)

GregGoldi
0
Wysłane: 15 grudnia 2011 17:53:19
Tylko że jak to zwykle bywa większość miśków nie zauważy kiedy miód przestanie płynąć i oddadzą wszystko co zarobili licząc że to tylko korekta..... Zresztą z bykami jest podobnie gdy zmienia się trend.

daniel93
0
Wpisów: 469
Wysłane: 15 grudnia 2011 18:08:38
Koledzy, a rozmawiacie o KGHMie, a jak widzicie najbliższe dni na wigu20?

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 15 grudnia 2011 18:42:12
Scarry napisał(a):
@onochi

patrząc w skali kraju a nie gracza giełdowego to mi się bardzo podoba co zrobił rząd. Weź się zastanów czy rząd powinien kierować się interesem finansjery giełdowej czy może dobrem ogółu obywateli?

No właśnie w skali kraju. Min Skarbu mógł sprzedać 63 mln akcji za jakieś 9-10 mld. Jeżeli w warunkach obowiązywania tego podatku wystąpi z taką incjatywą dostanie może ze 3 mld. Może 5 mld. Czyli MY wszyscy straciliśmy ładnych kilka mld więcej niż rząd dostanie z podatku. Ilu lat będzie potrzeba by odpracować tą stratę ?
Po co SP jest współwłaścicielem firmy, skoro chce je doić przy pomocy podatku ? Nie widać sensu w zatrzymaniu przez państwo swoich coraz mniej wartych akcji.
No i najgorsze ze wszystkiego. KGHM już płacił podatek od kopalin. Może niski, ale płacił. Dostawała go też gmina, gdzie wydobywano rudy. Teraz wprowadzono nowy podatek, bo widać nadzwyczajne zyski. Na tej zasadzie jak państwo widzi, że jakieś zajęcie czy produkt przynosi nadzwyczajne zyski to szybko wprowadzi nowy podatek na ten produkt czyli obłoży go akcyzą. Dla mnie sposób wprowadzenia tego podatku woła o pomstę do nieba, bo dobrymi chęciami wybrukowane jest piekło blackeye
Gdyby po prostu podniesiono podatek od kopalin to bym rozumiał. Tylko, że wtedy trzeba by było podzielić się z gminą, nie akcjonariuszami. A państwo nie chce się z nikim dzielić.

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 15 grudnia 2011 18:54:45
onochi napisał(a):
Nie no jasne, że było ale przypomnij sobie sekwencję zdarzeń. Ogłoszenie buy-backu przez KGHM. Później expose płemieła. Pierwszy zjazd. Później ogłoszenie zakupu w Kanadzie. Drugi zjazd. Ogłoszenie jaki będzie podatek i zjazd trzeci i rekomendacja z 230 zeta spadła na 89 zeta. Ja nigdy nie bawiłem się blue chipami bo drażni mnie ich podatność na czynniki zewnętrzne, ale ten co go ubrali po 170 na samym początku tej drogi ma przerąbane. I jest to dramat jak dla mnie. Tak się kończy gdy do biznesu mieszają się politycy. Dla mnie zniszczyli tą spółkę. Nikt już nie będzie chciał kijem tknąć. A zważywszy że kurs WIG20 dość mocno od niej zależy bo była robiona na niej spora część obrotu to się domyśl co będzie dalej.

No więc właśnie, to będzie niezła kula u nogi WIG20.

GregGoldi
0
Wysłane: 15 grudnia 2011 20:13:54
Scarry napisał(a):
@onochi

Będę trochę nieuczciwy bo pamiętam czy się zajmujesz ale jeśli to jest dobre to proponuję aby następnym krokiem rządu było policzenie ile średnio wynosi zysk w poligrafii i następnie dołożenie podatku zmniejszającego ten zysk o 60%.... Generalnie ogół obywateli będzie zadowolony.....
Czym się różni właściciel drukarni od właściciela KGH??? I nie ma tu znaczenia że właściciel drukarni często gęsto ma 100% udziałów a właściciel KGH jest jego właścicielem w promilu promila....

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 15 grudnia 2011 20:24:28
Cytat:
Czym się różni właściciel drukarni od właściciela KGH???

To był żart?

Ładne dane dzisiaj z USA, miejmy nadzieje że ten trend zostanie utrzymany i da dobre plony w przyszłości.

GregGoldi
0
Wysłane: 15 grudnia 2011 20:31:10
@futro
Absolutnie nie -to nie był żart; proszę wyjaśnij Mi róznicę....

ZielonY
0
Wpisów: 200
Wysłane: 15 grudnia 2011 20:42:54
Robi się ciekawie - szykuje się panika bankowa w Europie?

na-plus.blogspot.com/2011/12/u...

Cytat:
Coś jest na rzeczy, skoro NBP publikuje akurat dziś takowy komunikat:

"W związku z utrzymującą się dobrą sytuacją płynnościową banków krajowych oraz z uwagi na brak zainteresowania sektora bankowego możliwością zasilenia się w płynność złotową na przełomie roku, Narodowy Bank Polski informuje, iż nie planuje przeprowadzenia dodatkowej dostrajającej operacji repo w grudniu 2011 r. Narodowy Bank Polski wyraża jednocześnie gotowość do przeprowadzania tego rodzaju operacji w przypadku wystąpienia istotnego popytu na taką operację.

W obecnych uwarunkowaniach nie występują również przesłanki do oferowania przez Narodowy Bank Polski transakcji typu swap walutowy, za pomocą których banki mogłyby pozyskiwać z banku centralnego płynność walutową. Narodowy Bank Polski, pełniący funkcję pożyczkodawcy ostatniej instancji, gotów jest do udostępnienia tego rodzaju operacji w sytuacji wystąpienia napięć na rynkach finansowych."

Wedle tych słów niby jest dobrze, w krajowym krwiobiegu bankowym płynność zachowana, ale ... czy pamiętacie co się wydarzyło 30 listopada? Wówczas to 6 banków centralnych (w tym FED), zdecydowało o obniżeniu stopy procentowej na swapy dolarowe (wymiana walut) o 50 pkt bazowych, czyli na pożyczki w tej walucie udzielane bankom komercyjnym. Miało to udrożnić zatkany krwiobieg bankowy począwszy od 5 grudnia. Operacja zakończyła się sukcesem, ale pacjent ... no może jeszcze nie zmarł, ale ponownie znacznie mu się pogorszyło.

kliknij, aby powiększyć

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 15 grudnia 2011 20:57:22
GregGoldi napisał(a):
Scarry napisał(a):
@onochi

Będę trochę nieuczciwy bo pamiętam czy się zajmujesz ale jeśli to jest dobre to proponuję aby następnym krokiem rządu było policzenie ile średnio wynosi zysk w poligrafii i następnie dołożenie podatku zmniejszającego ten zysk o 60%.... Generalnie ogół obywateli będzie zadowolony.....
Czym się różni właściciel drukarni od właściciela KGH??? I nie ma tu znaczenia że właściciel drukarni często gęsto ma 100% udziałów a właściciel KGH jest jego właścicielem w promilu promila....

Tym się różni, że KGHM czerpie zyski z naszej wspólnej własności: kopalin.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

450 451 452 453 454

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,378 sek.

rafsqcwm
lxcrzutj
polkxjhv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iwesjegs
tptpsrqg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat