GregGoldi napisał(a):no cóż argument nie do obalenia.... W takim razie proponuję obłożyć dodatkowym podatkiem elektrownie wodne gdyż też czerpią z naszego wspólnego dobra, powinno się nie pozwalać zarabiać również np. elektrociepłowniom gdyż korzystają ( a właściwie ograniczają dostęp) do wspólnego dobra jakim jest świeże powietrze....
A tak poważnie... KGH za to że korzystał "ze wspólnego dobra" płacił stosowny podatek poza podatkiem dochodowym)
nie zdążyłem odpowiedzieć z tym porównaniem drukarnia do kopalni, ale
fidelio77 krótko i na temat napisał. Ja niczego nie wydobywam, kupuję papier, materiały eksploatacyjne itd (wszystko obciążone VATem), obrabiam go, zadrukowywuję i z tego produkuję gotowe produkty (książki itd), także porównanie wydaje mi się wysoce nietrafione ;).
Gdybym przy produkcji korzystał z polskich kopalin, szczerze mówiąc byłbym nawet zdziwiony że nie muszę za nie państwu płacić jakichś specjalnych dodatkowych pieniędzy. Przecież to dobro wspólne.
porównanie z energią wodną nietrafione - przecież miedzi i srebra mamy
skończoną ilość, woda będzie w rzekach płynąć zawsze.... Dlaczego coś co będziemy mieć nieskończenie długo miałoby być opodatkowane jak coś czego mamy mało i szybko się wyczerpuje ?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD