0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
6 grudnia 2011 21:00:23
przy kursie: 3,63 zł
Kasiu,to może powiedz czy dobrze to wszystko rozumiem na podstawie konkretnego przykładu z muzeum w Kielcach. Otóż projekt zaczął się w czerwcu,a został zakończony na pocz.grudnia. Spółka jasno napisała w komentarzu do wyników,że rozliczenie z tego kontraktu ma przypaść na IV kwartał. w takim razie koszty wynagrodzeń dla grafików są ujęte róznież w zapasach, a nie były podpięte pod koszty przychodów ze sprzedaży...? Skoro cała kwota rozliczenia ma wpłynąć w tym kwartale, to jak zobaczyć koszty wynagrodzeń z tego kontraktu w poprzednim raporcie kwartalnym. Ogólnie chodzi mi o to w jaki sposób spróbować rozpoznać jaki zysk zostanie wykazany z owego kontraktu skoro znacząca część kosztów była w poprzednim kwartale oraz w czerwcu...?
Edytowany: 6 grudnia 2011 21:16
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
6 grudnia 2011 21:46:45
Z tego co napisała Kasia wynika, że jak muzeum w Kielcach zafakturują to pojawią się przychody z tego kontraktu i zostaną "uwolnione" koszty powstałe w związku z jego realizacją, które w tej chwili są w zapasach... Jeśli dobrze opisałem to jak to rozumiem to dlatego IV kwartał zeszłego roku był tak dobry - wystawili faktury na to co robili przez wcześniejsze miesiące i przychody wówczas były wyższe niż przez wcześniejsze trzy kwartały roku. Oczywiście można zacząć szacować "zapasy" jakie ma do ujawnienia spółka, które moga się pojawić w czwartym i następnych kwartałach. Pewnie za jakiś czas wszystko się "wyrówna" w poszczególnych kwartałach - wspomniał o tym gdzieś prezes (chyba w raporcie za IIIkw2011). Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2011 21:59:19
Ok,wygląda to coraz jasniej,jeszcze pytanie pod którym terminem z raportu III kwartał są te zapasy,czy w należnościach krótkoterminowych? O tyle pytam,że nie ma w tabelce z wynikami pozycji "zapasy"... edit:a tymczasem-w nawiązaniu do niegdysiejszej rozmowy o gazie łupkowym-szykuje się pierwszy odwiert w poszukiwaniu gazu łupkowego: stooq napisał(a): Wkrótce pierwszy odwiert w poszukiwaniu gazu łupkowego W połowie grudnia w Rogitach niedaleko Braniewa stanie pierwsza w woj. warmińsko-mazurskim wieża wiertnicza, służąca do poszukiwania złóż gazu łupkowego - poinformowano podczas konferencji, zorganizowanej we wtorek przez urząd marszałkowski w Olsztynie. W zorganizowanej przez samorząd konferencji, poświęconej perspektywom wydobycia gazu łupkowego na Warmii i Mazurach, uczestniczyli przedstawiciele gmin, geolodzy, specjaliści od ochrony przyrody oraz firmy, które uzyskały koncesje na prowadzenie poszukiwań złóż w tym regionie.
Jak poinformował Tomasz Gryżewski z Talisman Energy, w połowie grudnia jego firma rozpocznie pierwsze wiercenia w Rogitach k. Braniewa, niedaleko granicy z obwodem kaliningradzkim. Koszt odwiertu poszukiwawczego w tym rejonie firma ocenia na 8-12 mln dolarów.
"Przeprowadziliśmy badania sejsmiczne, studiowaliśmy mapy i wydaje się, że na tych terenach mogą znajdować się znaczne ilości gazu z łupków" - powiedział Gryżewski. http://stooq.pl/n/?f=545624
Edytowany: 6 grudnia 2011 22:07
|
|
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2011 22:17:27
Dobre pytanie - wydaje się, że w wynikach kwartalnych na NC nie ma takiej pozycji. Ale popatrz sobie na wyniki za 2010 r. Wiemy, że na koniec roku cała grupa zatrudniała 34 osoby. Gdyby założyc, że tak było przez cały rok (od stycznia do grudnia) to niemożliwe, żeby nagle taka sama liczba pracowników w ostatnim kwartale wypracowała przychody takie jak za pierwsze trzy kwartały. Wynika z tego, że robiono coś na "zapas" i nie było to ujawniane w wynikach tych trzech kwartałów. I nie mówimy tutaj o dotacjach! Wskazuje na to przybliżona wartość zysku operacyjnego i netto (odpowiednio: 747 i 895). Wracając do tych zapasów, które będą musiały być kiedyś ujawnione (a wyniki za 2010 wskazują, że może to być obecny kwartał) to można policzyć wartość "produkcji" przypadającą na "głowę" pracownika z 2010 r (biorąc pod uwagę cały rok) i pomnożyć pzez liczbę zatrudnionych w 2011 r. Następnie wyliczyć ilość "produkcji" w kwartale i porównać z opublikowanymi przychodami. Wtedy można pokusić się o oszacowanie "zapasów" do upłynnienia... Ja bym to tak zrobił - oczywiście pozostaje uproszczenie polegające na stałej liczbie pracowników w 2010 r. i zmiennej ich liczbie w 2011 r. (patrz raporty kwartalne). Drugim uproszczeniem jest wartość "produkcji" na "głowę" pracownika. Dlatego ważny jest właśnie wzrost zatrudnienia - choć nie miało to do tej pory jakiegoś oszałamiającego wpływu na osiągnięte przychody i zyski. Kiedyś jednak to powinno wyjść - ujawnić się w wynikach. Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 6 grudnia 2011 22:19
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
8 grudnia 2011 10:52:57
przy kursie: 3,55 zł
cad_man napisał(a):Z tego co napisała Kasia wynika, że jak muzeum w Kielcach zafakturują to pojawią się przychody z tego kontraktu i zostaną "uwolnione" koszty powstałe w związku z jego realizacją, które w tej chwili są w zapasach... Jeśli dobrze opisałem to jak to rozumiem to dlatego IV kwartał zeszłego roku był tak dobry - wystawili faktury na to co robili przez wcześniejsze miesiące i przychody wówczas były wyższe niż przez wcześniejsze trzy kwartały roku. Oczywiście można zacząć szacować "zapasy" jakie ma do ujawnienia spółka, które moga się pojawić w czwartym i następnych kwartałach. Pewnie za jakiś czas wszystko się "wyrówna" w poszczególnych kwartałach - wspomniał o tym gdzieś prezes (chyba w raporcie za IIIkw2011). Tak jest. Zasadę opisałeś prawidłowo. Nie jestem już niestety pewna co do interpretacji wyników finansowych za 4 kwartał. Może tak być jak piszesz ale niekoniecznie. Tak jak wcześniej napisałam, zasady fakturowania są wewnętrzną sprawą spółki i takich szczegółów nie poznamy. Trzeba by wiedzieć, kiedy wystawiają faktury, za jakie prace i na jaką wartość. Zapasy będą bardzo ciężkie do oszacowania - w części dotyczącej kosztów kontraktów.
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 10:58:09
pop napisał(a):Kasiu,to może powiedz czy dobrze to wszystko rozumiem na podstawie konkretnego przykładu z muzeum w Kielcach. Otóż projekt zaczął się w czerwcu,a został zakończony na pocz.grudnia. Spółka jasno napisała w komentarzu do wyników,że rozliczenie z tego kontraktu ma przypaść na IV kwartał. w takim razie koszty wynagrodzeń dla grafików są ujęte róznież w zapasach, a nie były podpięte pod koszty przychodów ze sprzedaży...? Skoro cała kwota rozliczenia ma wpłynąć w tym kwartale, to jak zobaczyć koszty wynagrodzeń z tego kontraktu w poprzednim raporcie kwartalnym. Ogólnie chodzi mi o to w jaki sposób spróbować rozpoznać jaki zysk zostanie wykazany z owego kontraktu skoro znacząca część kosztów była w poprzednim kwartale oraz w czerwcu...? Niestey nie Nie wiemy bowiem, jaka część przychodów z danego kontraktu ma zostać rozliczona w grudniu. Rozliczenie kontraktu oznacza dla mnie coś ostatecznego, czyli całość kosztów i przychodów. Ale nie wiemy, jaka część przychodów już została zafakturowana. Jeśli jakaś faktura już została wystawiona, to i część wynagrodzeń została zdjęta z zapasów i wykazana w kosztach. Jaka część - tego nie wiemy. Jeśli całą kwota rozliczenia ma wpłynąć w tym kwartale, to by oznaczało, że w poprzednich kwartałach nie było żadnych przychodów ani kosztów z tytułu tego kontraktu. Były jedynie wydatki aktywowane w zapasach. Jeśli spółka nam tego nie poda, to się nie dowiemy. Jeśli natomiast znaczna część kosztów była w poprzednim kwartale, to można by się spodziewać, że i znaczna część przychodów już tam była... Przepraszam, że gmatwam ale to właśnie nie jest takie proste.
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 11:09:57
Ok, dzieki, to w takim razie nie wiem za bardzo jak rozumieć podkreślanie przez Spółkę, że kontrakt z muzeum ma być rozliczony w IV kwartale, ja to do tej pory rozumiałem tak, że nic z tego kontraktu nie rozliczali wcześniej... Zauważ też jak było rok temu w IIIkw.-malutkie przychody, strata z działalności,a kwartał później gigantyczne przychody i ogromny zysk z dzaiłalności. Wynikałoby z tego,że w IIIkw.wpakowano sporo kosztów,a w IV kw.wygenerowano spory zysk... Oj, nie takie to proste to wszystko,chyba najlepiej porównywać półrocze do półrocza z roku poprzedniego...
Edytowany: 8 grudnia 2011 11:30
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 11:21:36
Dlatego niestety wyniki prezentowane przez spółkę są nieco zbyt ubogie, aby dokonać prawidłowej interpretacji. Ja bym się bała zakładać takie rzeczy, bo to mogłaby nam potwierdzić tylko spółka.
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 11:46:46
Muszę jeszcze napisać Wam, że to wszystko jest moja interpretacja tego, co spółka sama napisała (a raczej jej dział PR chyba). Staram się oczywiście nałożyć na to jak najwięcej wiedzy i doświadczenia ale nie jestem w stanie wszystkiego wykluczyć. Jeśli by przyjąć inną interpretację - zgodną z tym, co pisał POP, to ujęcie spółki nie jest prawidłowe i wynik będzie zniekształcony. Może się taka sytuacja zdarzyć i nie możemy tego wykluczyć.
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 11:53:47
@pop wydaje mi się, że nawet gdyby ujawnili jakiekolwiek przychody z tego projektu dla muzeum w Kielcach to pojawiłyby się koszty tej samej wielkości - czyli zero zysku. Natomiast jeśli rozliczą wszystko w tym kwartale to tak jak pisała Kasia ujawnią całą nierozliczoną wartość projektu (przychody) wykażą nie wykazane koszty (te z zapasów) i tym samym pojawi się cały zysk z tego kontraktu. Jaki? Mniej więcej wiemy jaka jest marża i3D na usługach, nie wiemy jaka jest na sprzęcie i jaki udział w projekcie ma sprzęt a jaki usługi. Chyba, że ktoś ma dokładne wyniki przetargu i specyfikację... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 12:00:12
Kasia Stefanska napisał(a):Muszę jeszcze napisać Wam, że to wszystko jest moja interpretacja tego, co spółka sama napisała (a raczej jej dział PR chyba). Staram się oczywiście nałożyć na to jak najwięcej wiedzy i doświadczenia ale nie jestem w stanie wszystkiego wykluczyć. Jeśli by przyjąć inną interpretację - zgodną z tym, co pisał POP, to ujęcie spółki nie jest prawidłowe i wynik będzie zniekształcony. Może się taka sytuacja zdarzyć i nie możemy tego wykluczyć. Raczej nie mialem racji,pewnie wszystko jest liczone dobrze. natomiast Kasiu powiedz jeszcze pod jakim terminem w tabelkach wyników widnieją owe zapasy?
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
8 grudnia 2011 12:09:12
Jaka jest odpowiednia interpretacja tego nie wiemy. Kluczowe jest pytanie co spółka, a właściwie przedstawiciel miał na myśli pisząc: który nie został jeszcze zafakturowany to koszty z tego tytułu są aktywowane i korygują wynik.Możliwe interpretacje: 1. Spółka kapitalizuje poniesione koszty na zapasie, a pisząc koryguje wynik miała na myśli, że nie pokazuje ich w wyniku. 2. Spółka aktywuje koszty w wyniku, tzn one zmniejszają zysk netto. W którymś ze sprawozdań sugerowano tym nawet niski zysk. Jak jest to nie wiemy... Mam wrażenie, że możesz Pop mieć rację...
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 12:15:09
właśnie zastanawiałem się na tym zdaniem co podał @anty - i faktycznie pop może mieć rację... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
0 Dołączył: 2011-06-13 Wpisów: 176
Wysłane:
12 grudnia 2011 11:55:41
przy kursie: 3,42 zł
Kurczę,obserwuję arkusz oraz dzisiejsze zlecenia i jednej rzeczy nie rozumiem... Wisi od ponad 2 godz.zlecenie sprzedaży marne 150 akcji po 3,43 i... nie bierze nikt. A jak co jakiś czas pojawia się większe zlecenie sprzedaży 1-2tys. akcji-to nawet nie postoi kilka minut,tylko znika bardzo szybko.Może mi ktoś wytłumaczyć o co tu chodzi...?
Edytowany: 12 grudnia 2011 11:56
|
|
Wysłane:
12 grudnia 2011 17:44:25
przy kursie: 3,42 zł
@High-Tech Może na tym polega giełda? Jedni sprzedają a inni kupują? Jak mam czas to patrzę co się dzieje i w ostatnim czasie widać, że ktoś wyzbywa się akcji - na poziomach w okolicach 3,5 pojawiało się zlecenie na 1-2 tyś akcji, które było realizowane. Jedno czym się różni dzisiejszy dzień to to, że ktoś stawia na s pakiety, o których piszesz a ktoś je skupuje... Wątpię, żeby na podstawie tego mozna było wydedukować w którym kierunku pójdzie kurs... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
0 Dołączył: 2009-01-01 Wpisów: 59
Wysłane:
15 grudnia 2011 20:43:07
i3D poszukuje kandydatow na stanowiska: Specjalista ds. Sprzedaży – Liczba wakatów: 3 Programista aplikacji mobilnych - Liczba wakatów: 1 www.infopraca.pl/pracodawca/i3...
|
|
Wysłane:
16 grudnia 2011 12:18:47
przy kursie: 3,27 zł
Co prawda nie jest to jakaś informacja mająca wpływ na kurs,raczej jako ciekawostka dotycząca firmy i jej działalności z tymi ofertami pracy.. Natomiast skoro już o tym mowa,to ciekawe są tu 2 rzeczy:po raz pierwszy widzę ogłoszenie dotyczące poszukiwania specjalisty od spraw sprzedaży,domyślam się,że obecni pracownicy zdobywający kontrakty mogą być zatrudnieni w którymś z nowych oddziałów i mam tu na myśli głównie USA, bo przecież nie sądzę by sam Prezes i3D Inc.zajmował się wyszukiwaniem kontraktów,choć z pewnością jego spore kontakty mogą być pomocne... A druga ciekawostka,to skoro z artykułu z Nowego Sącza wynika,że zatrudniono w listopadzie 8 grafików i liczba pracowników już przekroczyła nową prognozę zatrudnienia,to nieco zaskakujące jest,że w grudniu pojawiają się kolejne ogłoszenia o przyjęcie do pracy... No bo przecież nie sądzę,by nowi pracownicy mieli całymi dniami popijać kawkę,wychodzić na papieroska i oglądać gołe babki w internecie, choćby nawet były w 3D... www.praca.egospodarka.pl/oglos...
Edytowany: 16 grudnia 2011 12:30
|
|
Wysłane:
16 grudnia 2011 12:41:40
No tak, liczba pracowników rośnie - tylko nie przekłada się to na osiągane wyniki... Jakoś umarł temat związany ze sposobem prezentacji wyników kwartalnych i wielkościami podawanymi w tych raportach dotyczących "długich" kontraktów. Mam wrażenie, że w tym zakresie już dwa razy zrobiliśmy kółeczko i stoimy w miejscu. Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
16 grudnia 2011 12:47:58
cad_man napisał(a):No tak, liczba pracowników rośnie - tylko nie przekłada się to na osiągane wyniki... no,gdyby tak było,to jednak nowi graficy skupialiby uwagę tylko na oglądaniu w necie gołych babek... Ja bym się wstrzymał z jakąkolwiek opinią do raportu za IVq,gdyż sam wiesz,iż niektóre zlecenia są realizowane,a nie wykazywane w poprzednich raportach,sam to nazwałeś,że "wiszą w powietrzu".Generalnie wyniki i3D póki co trzeba oceniać półrocze do półrocza,poszczególne wyniki za dany kwartał mogą nieco wprowadzać w błąd.Ale jak by nie patrzeć wynik za 3kwartały b.r. do roku poprzedniego dosyć mocno przełożył się na wzrost przychodów i zysków,więc jednak nowi graficy przysporzyli wzrost wyników...
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 grudnia 2011 12:49:12
Tylko od spółki zależy ile nam powie. Temat tego co odpowiedzieli na zadanie pytanie został omówiony. Cóż więcej można dodać?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.