PARTNER SERWISU
yqsccekf
153 154 155 156 157
irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 5 stycznia 2012 13:32:04 przy kursie: 3,12 zł
danek197 napisał(a):

dla czego nikt z dziennikarzy nie opisze jak wygląda proceder z bezgotówkowymi transaminacja akcji o nominale 10 zl kupowanie spółek wycenionych na kilkaset mln a w rzeczywistości wartych 3-4 mln tyle co koncesje na lupki :)

ile tak naprawdę te akcje po 10 zl są warte ??? Liar Liar im się opłaca akcje sprzedawać w tych cenach to ile akcje są warte ???

Dziennikarzom zwyczajnie nie opłaca się tego opisywać, ponieważ gołym okiem widać, że cała sprawa cuchnie a ponadto jest tak zagmatwana, że zwyczajnie nie da się tego "sprzedać", bo większość czytelników zgubi się już po pierwszych paru zdaniach i straci zainteresowanie tematem, wkładając go po prostu do wora z etykietką "radosna twórczość oligarchów". Trochę szkoda, bo można by to nawet wsadzić do jakiegoś działu satyrycznego. Co tu bowiem mamy?
Nikomu nieznaną świeżo założoną firmę Masashi, która od razu na starcie dysponuje kapitałem rzędu kilkuset milionów złotych. Bo chyba dysponuje, skoro wchodzi w posiadanie firmy, która potem zostaje za tyle sprzedana. Skąd nowo powstała firma wzięła takie środki (no bo przecież chyba je miała, prawda?)- nie wiadomo. Teoretycznie mogłyby więc pochodzić z handlu kokainą, plutonem, diamentami z Sierra Leone, rakietami wyprodukowanymi przez świętej pamięci Kim Dzong Ila. Nie czepiajmy się jednak. Zostawmy to. Cypr jest na południu, blisko Ziemi Świętej, miejsca obfitującego w cuda wszelkie, być może właściciel ukleknął i te pieniądzie wymodlił. Spadły z nieba i są. Cóż robi dalej? Zamiast cieszyć się i na przykład wybudować u siebie coś ładnego, jedzie do deszczowej i zapyziałej Polski, żeby nabyć tu jakąś nikomu nie znaną firmę. Znów się czepiam, przestaję więc i idę dalej. Pojechał, nabył i już. Może potraktował to jako inwestycję? Rzucę więc okiem na wikipedię, by dowiedzieć się iż:
Inwestycja to wydatki przedsiębiorstw na dobra, które mogą być użyte do produkcji innych dóbr i usług. Jest to tzw. "efekt korzyści odroczonych w czasie"
Mówiąc po ludzku, nasz człek nabył firmę w celu uzyskania "korzyści odroczonych w czasie". Innymi słowy, pragnął wyciągnąć więcej niż włożył. Ile włożył? Tajemnica to wielka jest. Nieważne zresztą. Może znów coś wymodlił? Tak czy inaczej stał się posiadaczem przedsiębiorstwa wartego grubo ponad 300 milionów złotych. Bo chyba było tyle warte, skoro inny podmiot tyle za to zapłacił, prawda? Cenny biznes. Za takie pieniądze, przy dzisiejszym kursie można by nabyć cały Polnord i jeszcze zostałoby na flaszkę. Być może jednak tajemniczy inwestor wiedział lepiej, albo pałał nieokiełznaną rządzą zostania szejkiem, zamiast bowiem sprzedać swoją żyłę złota komuś innemu, zainkasować trzysta baniek i kupić... cokolwiek innego on, całkiem już zaślepiony, zgodził się na zamianę swojej firmy na 36 milionów akcji spółki, które mógł mieć za 3 PLN, ale wolał za 10. Cuda, panie, ale niech będzie. Łatwo przyszło, łatwo poszło, w końcu, jakby nie było, z nieba spadło. Minął jednak miesiąc z okładem i co się okazuje? Że nasz człowiek jest chyba kobietą, gdyż kobieta zmienną jest, do tego z duszą południową, gwałtowną i namiętną. Cóż bowiem robi? Sporą część udziałów, nabytych niedawno za 10 PLN sprzedaje za 2,14. Zapewne urzekł ją nabywca, mąż w kwiecie wieku, postawny, piekny niczym Adonis mądry zaś jak Platon. Co na to dziennkikarze? Służby wszelkie? Ano nic. Nawet Pudelek nie pisze o romansie tak gorącym. Żeby ją choć pokazali:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 5 stycznia 2012 13:33

danek197
0
Wpisów: 317
Wysłane: 5 stycznia 2012 13:57:14 przy kursie: 3,12 zł
zastanawiam se czemu moj post zostal usuniety gdze był link o mozliwosci dodruku akcji

a z w/w kolega pelna zgoda i teraz wyszlo ile naprawde sa warte akcje i te spolki wyceniane na xxx mln Liar budowanie fikcyjnej wartości....czemu dziennikarze nie opisz tego procederu całego by ochornic drobnych inwestorów ktorzy nie maja pojecia jak ta machina działa - wykres spolki sam mowi za siebie...
chyba dla tego ze sa dobrze sponsorowani ;) dziwnym trafem nagle przez 2 tygodnie Prezes dawal tyle wywiadów jak przez 1 rok :) zbieg okoliczności :) nie sadze wyciagaja z rynku gruba gotówke

marhabal
0
Wpisów: 116
Wysłane: 5 stycznia 2012 23:42:09 przy kursie: 3,12 zł
Irfy- jesteś wrogiem publicznym numer 1 dla petrola bo zanim skończą zdanie ty już piszesz o co im naprawdę chodzi. Jeśli ta nowa emisja przejdzie (a w świetle dotychczasowych doświadczeń dlaczego nie) to w zasadzie nie mam więcej pytań może poza jednym quo vadis petrol? odp tam gdzie bioton

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 6 stycznia 2012 00:51:57 przy kursie: 3,12 zł
www.petrolinvest.pl/index.php?...
Kod:

Zarząd Petrolinvest S.A., zwołał na dzieo  31 stycznia 2012 roku Nadzwyczajne Walne
Zgromadzenie Akcjonariuszy w związku z planowanym podwyższeniem kapitału
zakładowego  Spółki. Petrolinvest zamierza podnieśd kapitał o  kwotę od  400 mln PLN do
600 mln PLN.

czyli podniesienie bedzie o 600 mln PLN, z poprzedniego komunikatu wynika, ze ma to byc emisja "na preferencyjnych warunkach rynkowych"

www.petrolinvest.pl/index.php?...
Cytat:
kierowanych do inwestorów
indywidualnych i instytucjonalnych, na preferencyjnych warunkach rynkowych

czyli emisja pewnie w okolicach 2 PLN za akcje, co da w przyblizeniu 300 mln nowych akcji

na dzis dzien mamy ile? 130 mln zarejestrowanych akcji?

no to bedzie rozwodnienie 4 krotne, ze 130 mln zrobic sie moze ponad 400 mln

biorac jeszcze pod uwage fakt, ze przed nagonka papier bujal sie juz w okolicach 2.20 za akcje, to podzielmy sobie to przez 4 i wyjdzie w malym zaokragleniu 50gr za sztuke

o Syndromie Bitej Żony, pisalem juz wczesniej, ale to jest pikus Drodzy Panowie przy Syndromie Bitego Męża hello1

Edytowany: 6 stycznia 2012 00:52

irfy
0
Wysłane: 6 stycznia 2012 02:08:11 przy kursie: 3,12 zł
marhabal napisał(a):
Irfy- jesteś wrogiem publicznym numer 1 dla petrola bo zanim skończą zdanie ty już piszesz o co im naprawdę chodzi. Jeśli ta nowa emisja przejdzie (a w świetle dotychczasowych doświadczeń dlaczego nie) to w zasadzie nie mam więcej pytań może poza jednym quo vadis petrol? odp tam gdzie bioton

Problem polega na tym, że ja wcale nie jestem ich "wrogiem" :) Mnie po prostu razi całkowity brak finezji. Spółka zaczęła zachowywać się jak jakiś afrykański kacyk. Jak pan Mugabe, któremu wydaje się, że jak dodrukuje pieniędzy, to będzie bogatszy. Ale dobrze, niech im będzie, może inaczej nie potrafią, albo idą po linii najmniejszego oporu.
Jednak kiedy widzę te firmy tworzone na poczekaniu, w rajach podatkowych albo w "wylęgarniach firm", jak ten cały Conwell, nawet bez żadnej choćby na pierwszy rzut oka wiarygodnej "historii", to ogarnia mnie zwyczajny niesmak.
Bo za taką kasę można się chociaż troszkę postarać, w końcu bilety na ten spektakl kupiła bardzo duża widownia:)
Co do dalszego losu spółki - cóż, jeśli faktycznie wyemitują następne kilkaset milionów akcji, nieważne już po jakiej cenie,( bo przecież i tak omijają uregulowania dotyczące emisji poniżej wartości nominalnej) to biotonizacja jest niestety nieunikniona, bo zwyczajnie stracą płynność.

@Mdd
50 groszy to stanowczo za dużo. Ty po prostu podzieliłeś kurs przez 4, a to niestety tak nie działa. W połowie grudnia miałeś okazję zaobserwować co się dzieje, kiedy akcje lecą w rynek "na chama" i nikt ich nie chce kupować. Kilka, bo nawet nie kilkanaście milionów akcji zbiło kurs o 30%. Sądzę więc, że jeśli nagle ilość akcji wzrosłaby czterokrotnie, to w zasadzie jest już pozamiatane, przynajmniej jeśli chodzi o kurs.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 6 stycznia 2012 02:24:06 przy kursie: 3,12 zł
Przepraszam za naiwne pytanie, ale jak to ma działać? Oni całą kapitalizację mają na poziomie 400 mln - kto im da drugie tyle?

edit: Hmm, w zasadzie chyba nikt im nie musi aż tyle dawać, ale jeśli po prostu wydrukują i wyrzucą to wszystko w rynek, to przecież całkiem zepsują zabawkę. Ona chyba miała jeszcze trochę potencjału... Wszyscy chwalą, że to tak stabilnie zachowująca się spółka, pobawiłem się więc ostatnio jej kontraktami. Kwota niewielka, bo przyjąłem że strata nawet 100% wartości nominalnej nie powinna zbytnio zaboleć, ale przecież nie może się teraz okazać, że moja procentowo najlepsza w ciągu wielu lat inwestycja to Petrolinwest d'oh!
Edytowany: 6 stycznia 2012 02:44

asaliah
0
Wpisów: 34
Wysłane: 6 stycznia 2012 10:11:44 przy kursie: 3,12 zł
Tak jak obiecałem zakupię 100 akcji Perełki i zaszczycę swoją osobą WZA. Jeśli ktokolwiek ma jakiekolwiek pytania do zarządu oczekuję na wpisy oczywiście merytoryczne jak przystało na portalu StockWatch.

irfy
0
Wysłane: 6 stycznia 2012 11:08:41 przy kursie: 3,12 zł
No, parę pytań by się znalazło. Z pewnością sformułuję je we właściwym czasie, na razie jeszcze na to za wcześnie, gdyż zapewne w międzyczasie pojawią się nowe, fascynujące informacje, jakimi spółka zechce się podzielić ze swoim wiernym akcjonariatem.
Tymczasem frapuje mnie pytanie, dlaczego ogłaszana jest nowa emisja w momencie, kiedy nikt nie objął jeszcze tej poprzedniej, 40 milionowej, uchwalonej na poprzednim NWZA. Zamiast tego szacowna spółka Masashi, znany cypryjski potentat wydobywczy wchodzi w posiadanie 36 milionów "warrantów zamiennych na akcje". Jaki więc jest sens ogłaszania kolejnych emisji, skoro i tak nie ma na nie nabywców?

mdd
mdd
0
Wysłane: 6 stycznia 2012 11:37:34 przy kursie: 3,12 zł
wapkil napisał(a):
Przepraszam za naiwne pytanie, ale jak to ma działać? Oni całą kapitalizację mają na poziomie 400 mln - kto im da drugie tyle?

no jak kto da, inwestorzy dadza obejmujac nowe emisje

irfy, to wszystko jest zapewne bardzo dobrze zaplanowane i troche trwa,
utworzenie nowych spolek, zakup jakichs tam aktywow za grosze, przekwalifikowanie aktywow tak by warte byly miliony itp itd, dopiero wtedy mozna wejsc, zrobic emisje i odkupic te 'wartosciowe' aktywa po 'okazyjnych' cenach za pieniadze inwestorow.

to jest wlasnie piekne w oilu, to prawdziwa zlota raczka, perelka, potrafi zrobic COS z NICZEGO Dancing
potrafi tez znalezc takich, ktorzy za to zaplaca Angel

www.parkiet.com/artykul/117611...
Cytat:
Akwizycje spółek posiadających koncesje na gaz łupkowy są rozliczane akcjami, co w rzeczywistości nie powinno mieć wpływu na kurs akcji, gdyż ze zwiększeniem ich ilości pojawiła się ogromna wartość w aktywach z dodatkowym potencjałem do wzrostu. Taka forma płatności jest optymalna dla spółki, gdyż nie wpływa na naszą pozycję gotówkową.
Edytowany: 6 stycznia 2012 11:41

SirVulcano
0
Wpisów: 1
Wysłane: 6 stycznia 2012 12:50:21 przy kursie: 3,12 zł
Znowu jada wagony warrantów.. To juz chyba wiadomo skad było to podbicie. Ostatni moment przed kolejnym rozcieńczalnikiem.... Teraz ma znowu z czego spadać...

lebkuchen
0
Wpisów: 28
Wysłane: 6 stycznia 2012 13:48:24 przy kursie: 3,12 zł
mdd, wszystko fajnie, ale robicie sie sami coraz bardziej nieprecyzyjni. jakim cudem wyszlo ci 300 mln nowych akcji? przeciez podwyzszaja o 40-60 mln akcji w cenie nominalnej 10 zeta (bo innej jak narazie ustalic sie nie da), a nie o 300 mln akcji w cenie 2 zeta, zeby pozyskac 600 mln zl.

mdd
mdd
0
Wysłane: 6 stycznia 2012 16:02:51 przy kursie: 3,12 zł
lebkuchen napisał(a):
mdd, wszystko fajnie, ale robicie sie sami coraz bardziej nieprecyzyjni. jakim cudem wyszlo ci 300 mln nowych akcji? przeciez podwyzszaja o 40-60 mln akcji w cenie nominalnej 10 zeta (bo innej jak narazie ustalic sie nie da), a nie o 300 mln akcji w cenie 2 zeta, zeby pozyskac 600 mln zl.

wskaz mi zatem wzmianke o emisji po 10pln

ja za to moge wskazac gdzie prezes mowi o 'emisji na preferencyjnych warunkach rynkowych', co odczytuje jako emisje po cenie nizszej (preferencyjnej) od rynkowej. Rynkowa to dzis 3pln, stad moje przypuszczenie, ze te akcje wyemituja po cenie zblizonej do 2pln

wapkil
0
Wysłane: 6 stycznia 2012 16:50:51 przy kursie: 3,12 zł
mdd napisał(a):
wskaz mi zatem wzmianke o emisji po 10pln

Projekt uchwał na NWZA? Nawet Petrolinvest nie może emitować akcji poniżej nominału, choć jak widać w niczym poza fikcyjnymi zapisami księgowymi chyba go to nie ogranicza...

lebkuchen
0
Wpisów: 28
Wysłane: 6 stycznia 2012 16:59:54 przy kursie: 3,12 zł
akcje moze wyemitowac i po 1gr w zamian za cos tam, ale nie ma to wplywu na ilosc wyemitowanych akcji w przypadku okreslenia wielkosci podwyzszenia kapitalu przy zachowaniu ceny nominalnej akcji. ktora tak czy siak jest 10zl.
Cytuje:
Proponowane brzmienie §8a statutu Spółki:
„§ 8a
1. Warunkowy kapitał zakładowy Spółki wynosi nie więcej niż [1.117.300.000 - 1.317.300.000] zł
(słownie: [miliard sto siedemnaście milionów trzysta tysięcy – miliard trzysta siedemnaście milionów
trzysta tysięcy] złotych) i dzieli się na nie więcej niż:
(a) 1.300.000 (milion trzysta tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii O o wartości
nominalnej 10 zł (dziesięć złotych) każda;
(b) 430.000 (czterysta trzydzieści tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii P o wartości
(c) 30.000.000 (trzydzieści milionów) akcji zwykłych na okaziciela serii C o wartości
(d) 40.000.000 (czterdzieści milionów) akcji zwykłych na okaziciela serii D o wartości
(e) [40.000.000 - 60.000.000] ([czterdzieści - sześćdziesiąt] milionów) akcji zwykłych na
okaziciela serii E o wartości nominalnej 10 zł (dziesięć złotych) każda.

Celem warunkowego kapitału, o którym mowa w § 8a ust. 1 pkt (e) powyżej, jest przyznanie prawa do
objęcia akcji serii E posiadaczom warrantów subskrypcyjnych emitowanych przez Spółkę na
podstawie uchwały Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia nr [1] z dnia 31 stycznia 2012 roku.
Uprawnionymi do objęcia akcji serii E będą posiadacze warrantów subskrypcyjnych, o których mowa
w zdaniu poprzedzającym. Prawo objęcia akcji serii E może być wykonane do dnia 31 grudnia 2016
roku.”

mdd mam bardzo powazne watpliwosci, czy ty potrafisz czytac.

wapkil
0
Wysłane: 6 stycznia 2012 17:15:11 przy kursie: 3,12 zł
lebkuchen napisał(a):
akcje moze wyemitowac i po 1gr

Jesteś pewien, że cena emisyjna akcji może być niższa od jej nominału?

Księgowo to istotne, ale w praktyce wygląda na to, że nie ma znaczenia. Nie wiem dlaczego tak można, ale najwyraźniej wystarczy ogłosić, że te warte kilkaset milionów złotych akcje wymienia się na przysłowiowego psa (wartego tyle samo) i wszystko jest w porządku.

Tak czy inaczej, jeśli, jak pisze Irfy, poprzednia emisja 40 mln akcji też nie została jeszcze objęta, na rynku powinno pojawić się za jakiś czas około tyle dodatkowych akcji, ile w tej chwili wynosi cały free float. Jak pisałem, obawiam się, że to powinno definitywnie zakończyć ten etap zabawy, ale może nie doceniam GPW :)

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 6 stycznia 2012 22:17:30 przy kursie: 3,12 zł
Poki co jest troche smiesznie i wesolo.

Nie bede pisal o tym na ile co wyceniaja,o kolejnych emisjach. Zatrzymalbym sie na fakcie-ze mimo wszystko Petrolinvest to spolka,ktora sporo osob kupuje z mysla o zarobku %%% a noz wystrzeli.

Irfy tak na sucho i z boku to ladnie to wyglada,ale ilu jest inwestorow ktorzy zapakowali spora ilosv gotowki w ta spolke i jestem pewien ze jeszcze drugie tyle sa w stanie wrzucic przy odpowiednich okolicznosciach-tak to juz dziala,ze kilka "cenotworczych" informacji,ktora odpowiendio wplyna na wyobraznie inwestorow,ktorzy sobie pomysla"tyle czekalem a tutaj juz tak blisko,glupi bym byl gdybym nie wszedl teraz gdy juz tak blisko..."

Obejrzyjcie sobie,choc pewnie juz czesc z Was ogladala

wywiad z prezesem Petrolinvestu

- co z uplasowaniem emisji na AIM?
- reklasyfikacja zloz przez McDanielsa z perspektywicznych na komercyjne
- lupki
- pierwsze wydobycie do 9 miesiecy
i kilka innych,ktory moga miec mocne przezlozenie na notowania.

wapkil
0
Wysłane: 6 stycznia 2012 22:58:47 przy kursie: 3,12 zł
mdd napisał(a):
zastanawia mnie co w takim razie mial na mysli prezes piszac, ze emisja bedzie 'na preferencyjnych warunkach rynkowych'?

Nie napisał dla kogo preferencyjnych :) Poza tym te ,,Warianty Subskrypcyjne'', które zapewne są warrantami subskrypcyjnymi, (chyba że Petrolinvest właśnie stworzył nowy rodzaj instrumentu finansowego) prawdopodobnie będą jak zwykle darmowe. Można na przykład przyjąć, że w przeciwieństwie do obecnych akcjonariuszy którym wyłączono prawo poboru, podmioty które warranty dostaną są preferowane.
Edytowany: 6 stycznia 2012 23:03

mdd
mdd
0
Wysłane: 7 stycznia 2012 01:19:41 przy kursie: 3,12 zł
tak sie natknalem wlasnie: "Wyrownanie ceny emisyjnej" Dancing

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 7 stycznia 2012 01:20

mdd
mdd
0
Wysłane: 7 stycznia 2012 15:51:28 przy kursie: 3,12 zł
wydaje mi sie, ze potrzeba jednego, TYLKO albo tez AZ jednego akcjonariusza do zgloszenia sprawy odpowiednim organom o podejrzeniu o dzialaniu na szkode spolki,

Krauze zmienil sobie prawo pare lat temu i teraz nikt go nie moze scigac z urzedu, potrzeba wniosku od akcjonariusza.

wiec panowie i panie majacy papier, do was samych inicjatywa nalezy, a jak bedziecie cicho siedziec to beda was dalej dymac.

geomah
0
Wpisów: 1
Wysłane: 7 stycznia 2012 16:12:43 przy kursie: 3,12 zł
Czy jeżeli posiadam papiery w KDPW to muszę się zwrócić o wystawienie zaświadczenia o możliwości uczestnictwa w NWZ żeby wziąć w nim udział?

Czy jest na forum godna zaufania osoba która byłaby w stanie reprezentować głosy tych co nie są w stanie dotrzeć na miejsce? Z tego co wyczytałem to wystarczy wypełnić i przesłać elektronicznie na adres Petrola pełnomocnictwo wraz ze skanem dowodu tożsamości i tym samym upoważnić przedstawiciela do głosowania w swoim imieniu.
Brak mi słów do tego co się dzieje, tym bardziej że to my jesteśmy w większości a nie Krauze. Ci co mają już trochę doświadczenia i udziały powinni zacząć sie organizowac i działać!
To że my oddaliśmy udziały po 10 zl a Rysiek kupił je po 2,14 to po prostu KURxxxxx!
Czasu nie zostało wiele. Trzeba działać!

Edytowany: 7 stycznia 2012 16:21

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

153 154 155 156 157

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,273 sek.

rgwnhobh
aesqeope
mcadqlwp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gazdaliu
tkzhqscv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat