PARTNER SERWISU
emrqmjbi
108 109 110 111 112
menager
0
Wpisów: 384
Wysłane: 10 lutego 2012 09:59:11 przy kursie: 1,10 zł
patrząc na to co się dzieje to ludzie którzy zakupili akcje na poziomach 1,20-1,40 są sporo w plecy w porównaniu do tych, którzy teraz kupują i na dodatek zmuszeni są wyłożyć 2,80 za każdą akcje

mało prawdopodobne jest aby główny udziałowiec chciał obejmować nie wykupione pp, emisja jest robiona po to aby zebrać od akcjonariuszy po 2,80 za każdą posiadaną akcje

www.parkiet.com/artykul/119116...

ruszenie kursem w górę z taką ilością akcji w obrocie będzie dosyć trudne przy obecnych obrotach
Edytowany: 10 lutego 2012 10:20

bucik1986
0
Wpisów: 223
Wysłane: 10 lutego 2012 11:07:57 przy kursie: 1,10 zł
W poniedzialek zaczna sie pytania odnosnie tego czemu akcje tak mocno stanialy, co to jest PP i co to PDA. Jak juz wszyscy sie wszystkiego dowiedza, to zaczna wyprzedawac PP tak jak koledzy wyzej napisali nawet po 1 gr :P. Wszystko rozgrywane jest jak przy poprzedniej emisji. Mysle, ze Soloz obejmie tak czy inaczej wszystko, tak jak wczesniej bylo to zapowiadane, dlatego sa wszystkie te przetasowania glownego akcjonariusza. Jak nie patrzec to jest ostatnia emisja tej spolki, z tego wzgledu, ze pozyskane srodki beda przeznaczone na infrastrukture i przejecie Aero. Czysty zysk dla MIDASa pozostaje.Poraz pierwszy od kilku lat wypracuja jakis zysk :). W koncu 100mln od cyfrowego na koniec roku wplynelo. Zastanawiajaca jest tez umowa z Polkomtelem, gdzie moze nas zaskoczyc pozytywnie jak i negatywnie :) ( nie wiadomo po jakich cenach sa sprzedawane GB Polkomtelowi i czy w ogole za nie placi:) ).

Moze ktos jest uzytkownikiem LTE ? Ja mam mobilny w Orange i jest do bani, nie polecam go nikomu, bo to porazka, nigdy nie zrywa polaczenia ale kilka razy dzinnie traci zasieg bedac w jednym miejscu...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 10 lutego 2012 11:16:49 przy kursie: 1,10 zł
Przygotowaliśmy szybką i łopatologiczną ściągawkę dotyczącą emisji Midasa. Zostało tylko parę godzin na działania.

Cytat:
Najważniejszą datą dla inwestorów jest 10 lutego, bo tego dnia będzie można jeszcze sprzedać akcje przed odcięciem, rezygnując z udziału w emisji. Na kolejnej sesji będzie już za późno, mimo że w uchwale jest data 15 lutego, ale zgodnie z zasadą obowiązującą w rozliczeniach realizowanych w KDPW, czyli T+3, ruchów w portfelu trzeba dokonać na trzy sesje wcześniej.
Po zakończeniu sesji 10 lutego, każdemu posiadaczowi akcji Midasa będzie przysługiwać jedno prawo poboru. Jeżeli ktoś zdecydował, że nie bierze udziału w nowej emisji i nie inwestuje w spółkę kolejnych środków, to nie musi się dalej martwić. Może wręcz odkupić akcje dzień później, już po odcięciu, jeśli chce mieć ten walor w portfelu, ale ominąć konieczność dopłaty gotówki do kasy spółki.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/o...

EDIT: po sesji zaktualizujemy wyliczenie odcięcia.
Natomiast zaawansowanym przypominam o możliwości zapisu dodatkowego. Wystarczy 1 akcja teraz żeby potem spróbować podjąć trochę nowych akcji po taniości od spóźnialskich.
Edytowany: 10 lutego 2012 11:45

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 10 lutego 2012 11:46:26 przy kursie: 1,10 zł
Cóż, nie chciałbym teraz wyskakiwać z przemądrzałym "a nie mówiłem?", zwłaszcza w trakcie sesji, póki piłka w grze, na razie jednak wygląda na to, że nawet najwięksi optymiści i marzyciele pojęli już o co chodzi w nowej emisji i uciekają z papieru niemal na wyścigi. W chwili obecnej jestem nawet w stanie zaryzykować stwierdzenie, że zarówno granie, jak i inwestowanie średnio-długoterminowe można tu rozpocząć dopiero przy cenie niższej od 70 groszy. W ogóle trudna sprawa będzie z tą firmą, gdyż nawet w przypadku ff na poziomie tych obecnych 34% ilość akcji w obrocie będzie tak duża, że ruszenie kursem może się okazać naprawdę problematyczne. Tak czy inacze warto poobserwować, choćby dla zdobycia wiedzy, w jaki sposób unikać podobnych pułapek w przypadku innych firm:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

pociechap
0
Wpisów: 65
Wysłane: 10 lutego 2012 13:36:12 przy kursie: 1,10 zł
Artykuł z parkietu -Wywiad z prezezem

Cytat:
- W kwestii objęcia akcji NFI Midas spotkaliśmy się z kilkudziesięcioma instytucjami. Na tę chwilę ich zainteresowanie projektem jest duże, ale jak przełoży się na ich zaangażowanie w spółkę – to dopiero się okaże. Fundusze mogą wejść do akcjonariatu na kilka sposobów: kupując akcje dziś i uzyskując prawo poboru, próbując wejść poprzez zapis wynikający z posiadania jednej akcji lub nabyć prawa poboru, gdy trafią do obrotu – powiedział w rozmowie z nami Wojciech Pytel, prezes NFI Midas.
Edytowany: 10 lutego 2012 13:37

bucik1986
0
Wpisów: 223
Wysłane: 10 lutego 2012 14:07:26 przy kursie: 1,10 zł
Bujda na resorach, nic konkretnego, fundusze moze i nabeda czesc akcji jesli wyda im sie interesujacy projekt,jednak skala emisji jest tak duza, ze kazdy zdazy to jeszcze zakupic na dodatkowych zapisach, akcji wystarczy wszystkim :). Na moj nos dzisiaj zamkniecie w okolicach 1zl ten kto wywala bedzie mial okazje po wyzszej cenie dzieki pismakom :P.

pociechap
0
Wpisów: 65
Wysłane: 10 lutego 2012 15:08:18 przy kursie: 1,10 zł
Też odnoszę wrażenie że próbują tymi artykułami które tak naprawdę nic nie wnoszą do dyskuji podpić kurs i uratowac przed spadkiem poniżej 1 zł.

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 10 lutego 2012 16:51:28 przy kursie: 1,10 zł
irfy napisał(a):
Nie za bardzo rozumiem, dlaczego fixing miałby być "gratką dla koneserów".

ok to była taka ekwilibrystyka słowna - zgoda że mało precyzyjna. A chodziło mi o to że można bedzie sobie siedząc z boku i popijając spokojnie kawę patrzeć z zaciekawieniem czy na fixingu będzie juz totalna ucieczka tych co jeszcze nie zdążyli czy może jednak pojawi się jakiś "tajemniczy" popyt i wyciągnie jeszcze kurs do góry. Chodziło mi o ta niepewność...

A i dzisiaj sesja bardzo ciekawa odbicie z 1,01 na 1,15 robi wrażenie :-)
Edytowany: 10 lutego 2012 16:51

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 10 lutego 2012 17:15:53 przy kursie: 1,10 zł
Wyciągnęli "za uszy", pewnie dla ratowania resztek reputacji. Albo się bali, że jak spadnie na złotówkę, gdzie pewnie większość ludzi miała poustawiane psychologiczne stop lossy, to popłynie nie na 90, a na 80 groszy, co byłoby już kompletnym blamażem:) Nie zmienia to faktu, że w najbliższych tygodniach będzą raczej spadki w kierunku 70 groszy. Gdyby nie trzęsło szerokim rynkiem, można by się ewentualnie pokusić o te prawa poboru, jakoś tak w ostatnim dniu ich notowań, kiedy będą kosztowały grosik lub dwa:) Ale z tym też ostrożnie. Tak jak pisałem już wcześniej, osobiście mam wrażenie, że po asymilacji kurs będzie dalej spadał, może nawet poniżej 60 groszy? Gdyż jak na razie na dobrą sprawę nie ma specjalnych powodów do wzrostu. Dopiero kiedy pokażą jakieś w miarę porządne zyski:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 10 lutego 2012 17:41:07 przy kursie: 1,10 zł
Zamykamy stare notowania na poziomie 1,10PLN, odcinamy PP=0,32PLN i w poniedziałek startujemy z teoretycznym otwarciem (poziom odniesienia)0,78PLN, ale to nie znaczy że musimy otworzyć się na tym poziomie. Obstawiam wyżej, a zamknięcie niżej.Jakby się pytał ktoś- dlaczego, bo to tak jak analogicznie przy poprzenim odcięciu.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 10 lutego 2012 17:52

Denim29
0
Wpisów: 40
Wysłane: 11 lutego 2012 00:46:01 przy kursie: 1,10 zł
WatchDog napisał(a):

Natomiast zaawansowanym przypominam o możliwości zapisu dodatkowego. Wystarczy 1 akcja teraz żeby potem spróbować podjąć trochę nowych akcji po taniości od spóźnialskich.

Po taniości czyli 0,7 zł za akcję? Myślę że cały schemat tej emisji (ustalone ceny itp.) jest zrobione pod instytucjonalnych którzy zapiszą się na take ilości że stopy alokacji zapisów będą minimalne a taki indywidualny ludek kapitał musi zamrozić i nie wiele z tego dostanie. Może lepszym wyjściem byłoby kupienie tych PP w ostatnim dniu po ten przysłowiowy 1 grosz?

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 11 lutego 2012 02:03:03 przy kursie: 1,10 zł
irfy napisał(a):
Tak jak pisałem już wcześniej, osobiście mam wrażenie, że po asymilacji kurs będzie dalej spadał, może nawet poniżej 60 groszy? Gdyż jak na razie na dobrą sprawę nie ma specjalnych powodów do wzrostu. Dopiero kiedy pokażą jakieś w miarę porządne zyski:)

Uważam, że powody sa, bo Midas po tej emisji nie będzie tym samym Midasem co przed, tak jak to bywa po emisjach w przykładowym petrolu. Napewno po emisji zacznie się układanie grupy pod docelowy schemat. Te puzle coraz bardziej zaczynają pasować do siebie. Trwa to już dobry rok jak Midas zmienił właściciela. I tu już zaczyna być widoczna skala i jakość zamierzenia. Giełda dyskontuje przyszłość, choć może jeszcze odległą ale perspektywa jest. Zasada kupuj plotki - sprzedawaj fakty może w tym przypadku dać wytrwałym spory profit, bo te pieniądze z emisji idą na coś wymiernego, a nie na dziury w ziemi. Jeżeli grupa zostanie właściwie poukładana i przyjdą zyski to perspektywa wigu20 jest pewna. Dlatego myślę, że emisja zostanie sprzedana mimo że jest b.duża.Jakby dodać tą poprzednią zeszłoroczną emisję za 208mln to łącznie mamy miliardową emisję w ciągu 12mcy. Kiedy ostatnio była tak duża emisja? Myślę, że rynek to wchłonie, bo wygląda to na łakomy kąsek dla fundów w dłuższej perspektywie. I te nadzieje na 1groszowe PP wg mnie się nie spełnią. Zmienność w równoległych notowaniach akcji i PP oraz akcji i PDA napewno będzie okazją do pogrania. Cena może spadać (>0,7PLN) do momentu plotek o sprzedaniu się emisji, później po ogłoszeniu na północ. Liczę też,że będą jakieś dobre infa z odbiciami na których da się zarobić.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

janek84
0
Wpisów: 3
Wysłane: 11 lutego 2012 15:34:15 przy kursie: 1,10 zł
witam,

jestem jednym z tych, którzy zaspali... Przeczytałem ww. informacje dot. co się będzie teraz działo z PP. Mam prośbę o radę.

Mam 3000 akcji kupionych po 0,92 zł. Majątek to nie jest - gram tym co chciałem. I generalnie nie mam za bardzo środków, żeby wykupić wszystkie przynależne mi PP - jak rozumiem potrzebowałbym (3000*4*0,7=8400) stać mnie tylko na część ok 2000 zł.

Pytanie jak zminimalizować stratę ? Jak rozumiem mam takie opcje :
1. Sprzedać szybko akcję i wykupić za te środki PP (ew. zysk księgowy na koniec roku).
2. przeczekać co się będzie działo z ceną PP i kupić jak stanięją za posiadaną kwotę (rozumiem, że w ostatni dzień zaspisów - czyli 1 marca).
3. sprzedać PP.

z góry dziękuję.

mainecoon
0
Wpisów: 49
Wysłane: 11 lutego 2012 17:41:20 przy kursie: 1,10 zł
Nie jestem ekspertem jeśli chodzi o Midasa (bo taki nie istnieje) ale ja wywaliłbym wszystko przy pierwszej nadarzającej się okazji i odkupił jak to mój przedmówca zauważył po symbolicznym groszu i wtedy wykorzystał przysługujące pp.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 11 lutego 2012 17:53:26 przy kursie: 1,10 zł
Ja tam znawca nie jestem ale wszyscy chcą wywalic na open a kupić po 1gr będę się śmiał jak ktoś na open odbierze i podbije jakoś nie wierzę ze wszyscy będą mieli rację i dostaną za free będę obserwował zabawę z wielkim zainteresowaniem :)

WatchDog
50
Wysłane: 11 lutego 2012 17:53:45 przy kursie: 1,10 zł
Denim29 napisał(a):
WatchDog napisał(a):

Po taniości czyli 0,7 zł za akcję? Myślę że cały schemat tej emisji (ustalone ceny itp.) jest zrobione pod instytucjonalnych którzy zapiszą się na take ilości że stopy alokacji zapisów będą minimalne a taki indywidualny ludek kapitał musi zamrozić i nie wiele z tego dostanie. Może lepszym wyjściem byłoby kupienie tych PP w ostatnim dniu po ten przysłowiowy 1 grosz?

Będzie taka możliwość albo i nie będzie. Teraz wystarczyło kupić jedną akcję żeby mieć prawo do zapisu dodatkowego. Który też będzie miał sens albo nie będzie miał, ale na pewno - jaka by nie była cena rynkowa - akcje da się wtedy wziąć taniej o TWPP niż ci, którzy mieli je jeszcze w piątek. Taki był sens wypowiedzi.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 11 lutego 2012 21:13:35 przy kursie: 1,10 zł
janek84 napisał(a):
2. przeczekać co się będzie działo z ceną PP i kupić jak stanięją za posiadaną kwotę (rozumiem, że w ostatni dzień zaspisów - czyli 1 marca).

Nie kumam tego punktu.

janek84
0
Wpisów: 3
Wysłane: 12 lutego 2012 10:43:39 przy kursie: 1,10 zł

RAFSTY napisał(a):
janek84 napisał(a):

janek84 napisał(a):

Nie kumam tego punktu.

Chodziło mi o zapisy dodatkowe.

WatchDog
50
Wysłane: 12 lutego 2012 15:23:25 przy kursie: 1,10 zł
Jest możliwość przeprowadzenia wywiadu z prezesem Midasa. Jeżeli forumowicze są zainteresowani, można spróbować pytać o wszystko. Proszę o propozycje pytań, zbieramy do wtorku do godz. 11.

compaq100
0
Wpisów: 610
Wysłane: 12 lutego 2012 16:50:09 przy kursie: 1,10 zł
WatchDog z Twojego postu zrozumiałem,że propozycję pytań do wywiadu z Prezesem NFI Midas można
zadać na forum Midasa?
Proszę o potwierdzenie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

108 109 110 111 112

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,178 sek.

wbbhylxe
ujxdnxrf
cjmpbifz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fezurndt
durvzzjg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat