PARTNER SERWISU
haixyblo

Jak ulokować 25.000 zł ?

afro87
0
Wpisów: 343
Wysłane: 11 marca 2012 11:49:21
Witajcie, dawno mnie tutaj nie było a jak już jestem to potrzebuje pomocy albo informacji, jak to mówią jak trwoga to do boga :)
Sprzedałem własnie samochód i mam do dyspozycji wolny kapitał w wysokości 25.000zł i chciałbym w to coś wsadzić.
Moje kryteria są takie ,że akcje mnie nie interesują, lokaty, obligacje i inne defensywne instrumenty. Horyzont czasowy nie określony :P
Prosiłbym o rzucenie jakiś godnych szarego człowieka lokat, polecanych obligacji no i może jakiś fundusz inwestycyjny.
Oczywiście dywersyfikacja mocno wskazana :) Za wszystkie zestawienia BÓG zapłać :D

ps. typowy portfel defensywny
Pozdrawiam Kuba

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 11 marca 2012 16:13:38
Jak nie akcje, jak to forum o akcjach?

Lokaty

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 11 marca 2012 18:39:54
Z lokatami to bym poczekał do 1 kwietnia jak zniosą antybelki. Zobaczymy co zaproponują banki.

Co do obligacji to proponuje wybrać jakieś 5 papierów. Polecam część o obligacjach na tym forum.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 11 marca 2012 18:58:40
afro87 napisał(a):
... mam do dyspozycji wolny kapitał w wysokości 25.000zł i chciałbym w to coś wsadzić.
Moje kryteria są takie ,że akcje mnie nie interesują...

Mogę podać swój nr konta?
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 11 marca 2012 20:21:30
Rok temu miałem podobny dylemat./troche większa kwota/.Odwiedziłem doradce w Openfinance.Z wielu propozycji wybrałem kilka.Między innymi kupiłem certyfikaty /BRIC/ z wykupem po czterech latach i gwarancją że w najgorszym wypadku jak nie zyskam to nie strace,lokate z funduszem i zwykłą lokate.Pozostałą częścią sam zarządam kupując i sprzedając akcje.
Proponuję zrobić to samo.Odwiedz jakiegoś doradce ale nie koniecznie musisz zrobić to co on radzi.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 11 marca 2012 20:49:05
@Gucio
Z tym doradcą to sądzę, że sobie tutaj jaja z nas robisz Liar bootyshake confused2

gucio
0
Wysłane: 11 marca 2012 20:58:15
addi - nic mądrego nie napisałeś.

michal52
0
Wpisów: 17
Wysłane: 11 marca 2012 21:09:48
Może nie napisał, ale ty nie byłeś lepszy Gucio.
Co do 25 000, to raczej odradzałbym wizytę u wszelkiego typu doradców, których w ostatnim czasie się namnożyło ogromne ilości. Druga sprawa, to unikać wszelkich produktów strukturyzowanych, średnio w ostatnim roku dały zarobić ok. 2,7% z wyliczeń Parkieta, przy inflacji prawie 5%. Jedynym zarabiającym w tym wypadku to pośrednik no i oczywiście zarządzający.
Najlepszym rozwiązaniem byłaby edukacja, i wtedy przystąpienie do inwestowania na poważnie, skonstruwanie portfela o obligacje, akcje, itp, jednak wymaga to sporej ilości czasu.
Drugim rozwiązaniem, to skonstruowanie portfela na lokatach i funduszach, niestety z góry wiadomo, że w tym rozwiązaniu potencjalne zyski są znacznie mniejsze. Tak jak w życiu coś za coś.

gucio
0
Wysłane: 11 marca 2012 21:26:38
Czytajcie uważnie.Pisałem co ja zrobiłem.Może mądrze może nie.W ostatnim zdaniu zaznaczyłem że nie zawsze trzeba się zgadzać z doradcą.Przecież to ON sam wybierze z tych propozycji.Nie róbmy tu zawodów kto jest mądrzejszy.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 11 marca 2012 23:13:51
Łatwiej byłoby gdybyś określił horyzont czasowy, jeżeli byłby to okres długoterminowy, a co jakiś czas dopłacałbyś do tych 25k zł dodatkowe środki to moja propozycja byłaby następująca:

Dzielisz 25k zł na dwie pule.

Jedna pula to środki przeznaczone na inwestowanie w ETF oparty na WIG20.
Druga pula to środki przeznaczone na lokaty 3 lub 6 miesięczne.

Zarządzasz tymi środkami (czyt. przesuwasz część środków z jednej puli do drugiej lub z drugiej do pierwszej) w zależności od podstawowych wskaźników C/WK i C/Z dla WIG20.

Obliczasz sobie na daną chwilę iloczyn tych wskaźników i porównując do danych historycznych zarządzasz tymi środkami.

Dane są z wykresów na stooqu i tak najniższy wynik iloczynu to dane z lutego 2009, a najwyższy to października 2007 (dane w tabelkach historycznych są od 19 października 2007, możliwe że wcześniej iloczyn byłby jeszcze wyższy, do sprawdzenia)

Iloczyn najwyższy to 83,6
Iloczyn najniższy to 6,3

W przypadku gdy iloczyn jest blisko wartości najniższej to zdecydowaną część 25k wsadzasz w ETF na WIG20., gdy jest wysoko to zdecydowana część w lokaty. Uważam jednak, że przynajmniej 10% powinno być w jednej z pul czyt. poruszamy się w zakresie od 90/10 do 10/90.

Najlepiej byłoby wziąć dane z 10 lat obliczyć średnią dla tego iloczynu. Wziąć także różnicę pomiędzy najwyższa, a najniższa wartością iloczynu podzielić to na decyle, policzyć ile w danym decylu czasu % była dana wartość iloczynu. Teoretycznie najwięcej czasu z tego okresu 10ciu lat iloczyn powinien znajdować się blisko średniej.

Lokata na 3 miesiące żeby za często się tym nie zajmować sprawdzać i przekładać środki co 3 miesiące.

To pierwsze co mi przyszło do głowy szczerze mówiąc. Oczywiście gdy wartość iloczynu byłaby blisko maksymalnej można być inwestować w kontrakty terminowe na krótko ale to już byłaby zmiana strategii.

Moim zdaniem to w miarę prosta, nie zabierająca dużo czasu strategia, którą zrozumie każdy Kowalski.

Z danych bodajże za okres ostatnich 10 lat średnioroczna stopa zwrotu z WIG20 to ponoć 11%. Stosując taką metodę jest duże prawdopodobieństwo, że biłoby się rynek. Potrzeba jednak duuuużo CIERPLIWOŚCI.

Pozdrawiam i powtarzam, że to taka luźna propozycja wymyślona pod wpływem chwili.

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 11 marca 2012 23:18

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 12 marca 2012 00:05:51
może warto sprobować kontrakty terminowe na WIG20?

afro87
0
Wpisów: 343
Wysłane: 12 marca 2012 11:22:12
dzięki za powyższe odpowiedzi, skłaniam się ku rozwiązaniu parę lokat na 3-6 miesięcy, i zaraz poczytam co to jest ETF oparty na w20, macie może jakaś wiarygodna stronę dotyczącą rankingu lokat ?
ps. jak od 1 wchodzą anty belki to na pewno poczekam :)
Pozdrawiam Kuba

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 12 marca 2012 13:11:32
Zaznaczam,że to jest luźna propozycja i byłbym daleki od tego abyś się nią kierował przy podejmowaniu jakichkolwiek decyzji.

Nie wiem jaka jest płynność na etfie, nie wiem czy są jakieś granice minimalnego kapitału potrzebnego do zainwestowania w etfie. dużo niewiadomych.

Biorąc pod uwagę że rynek podąża od skrajnego niedowartościowania do skrajnego przewartościowania i na odwrót, trzeba wziąć pod uwagę jak szybko to następują bo jak powszechnie wiadomo spadki są zdecydowanie szybsze niż wzrosty. Ostatnie dwie bessy trwały po 18-20 miesięcy, hossy były zdecydowanie dłuższe, ma to znaczenie do tego aby w odpowiednim czasie przenosić środki z jednej puli do drugiej i na odwrót. I jak widać jest to prosta strategia baaaaardzo długoterminowa.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 12 marca 2012 18:08:27
Ja bym jednak nie rezygnował z zakupu akcji, większość lokat i tak tylko w minimalnym stopniu przewyższa inflacje, która jest tak naprawdę grubo powyżej 5%. Jeśli chodzi o obligacje to na rynku catalyst jest kilka w miarę bezpiecznych obligacji dających 8-10% rocznie. Są też takie które dają kilkanaście % ale ich lepiej nie tykać. Problemem obligacji jest ich niska płynność i to że w razie upadłości emitenta tracisz dużo więcej niż jadąc na stop-lossie w przypadku akcji. Kolega dobrze poradził z tym etfem na wig20. Ja jednak 50% wrzuciłbym na etf a drugie 50% podzielił na spółki z sektora energetycznego PGE, Tauron, spółki paliwowe lotos i orlen, oraz spożywkę. Taki portfel wydaje mi się bezpieczny, płynny i dający jakieś tam szanse na dwucyfrowy zwrot w skali roku.

MarcinR
0
Wpisów: 71
Wysłane: 12 marca 2012 20:57:35
Cytat:

Nie wiem jaka jest płynność na etfie, nie wiem czy są jakieś granice minimalnego kapitału potrzebnego do zainwestowania w etfie. dużo niewiadomych.

Minimalny kapitał to wartość jednostki, na dziś ok. 230 zł. Przy takim kapitale jak 25k z płynnością problem jest zerowy.

Cytat:
drugie 50% podzielił na spółki z sektora energetycznego PGE, Tauron, spółki paliwowe lotos i orlen, oraz spożywkę.

PGE i Tauron to dwie typowo defensywne spóły, które na dodatek kosztują mniej, niż wynosiły ich ceny emisyjne - TPE debiutował ok. 5zł, PGE zaś kosztowało na debiutanckiej sesji ok. 24 zł. Lotosik i Orlenik to typowe spółki z problemami, typu gmerający Skarb Państwa, Możejki etc. To prawda, że od czasu do czasu zagranica zrobi na nich hossę - ale taki LTS zanim rok temu odpalił na ponad 48 zł, najpierw ponad rok mielił się w jakimś okrutnym boczniaku. Co do spożywki, to są dosyć płytkie spółki z wysoką betą - można na sesji machnąć +7%, by na innej stracić -5%. Jak ktoś to lubi, to ok.

Są tu opowieści o lokatach, ale ile się na nich teraz dostanie? Natomiast jest parę fundów dłużnych i pieniężnych, które regularnie notują bardzo ładne wyniki. Nazwy mogę podać na PW raczej, ale w sumie łatwo znaleźć, o które chodzi. Reklamy tak po prostu robić nie będę.king

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 12 marca 2012 22:39:45
Marcin R

Jeśli chodzi o PGE i Tauron to po części się z tobą zgadzam, jest nawet taki pogląd, że jak już ktoś chce inwestować na giełdzie to powinien inwestować w spółki z wysoką betą, bo skoro ktoś zakłada, że będzie rosło to po co się męczyć ze spółkami defensywnymi:) i tu pełna zgoda. Ja w swojej propozycji kierowałem się następującymi przesłankami:
- Ludzie tak czy inaczej muszą jeść, w związku z masowym dodrukiem pieniędzy na świecie spodziewam się wzrostu cen żywności, liczę też na to,że spółki z gpw będą konsolidować rynek.
- Paliwo jest tak samo niezbędne do funkcjonowania gospodarki jak żywność dla człowieka.
- Zapotrzebowanie na energie elektryczną będzie systematycznie rosło, z elektryczności też raczej nikt nie rezygnuje.

Poza tym wig 20 jest bardzo atrakcyjny pod względem wskaźników, bardziej niż indeksy małych spółek.

Idealną inwestycją w warunkach podwyższonej inflacji byłyby z pewnością spółki rolnicze. Tylko jest jeden mały problem wszystkie potencjalne cele inwestycyjne są rozlokowane na Ukrainie i w dodatku są tylko dzierżawcami wielkich połaci ziemi, których właścicielem jest skorumpowane Państwo Ukraińskie.Oznacza to mniej więcej tyle że w przypadku gdyby ten biznes w przyszłości okazał się zbyt opłacalny to potencjalni gracze przerobiliby scenariusz z gatunku "Golenie na KGHM-ie" tylko że wtedy to była rozgrywka na poziomie easy, Ukraińcy raczej graliby od razu na hardzie i potencjalna operacja mogłaby się nazywać " Rząd idzie po, a inwestorzy pod ziemię". Osobiście wierzę w rolnictwo, ale to co jest na GPW jest szemrane i nie mógłbym polecić tej inwestycji komuś z dużą awersją do ryzyka. Więc zostaje przy wcześniejszych propozycjach.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 13 marca 2012 20:48:11
gucio napisał(a):
addi - nic mądrego nie napisałeś.

Dlaczego? confused2
Zapytaj może swojego doradcy czy kiedykolwiek dokonał chociaż 1 (jednej!) transakcji na własnym rachunku? wave

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 287
Wysłane: 14 marca 2012 08:42:29
afro87 napisał(a):
Witajcie, dawno mnie tutaj nie było a jak już jestem to potrzebuje pomocy albo informacji, jak to mówią jak trwoga to do boga :)
Sprzedałem własnie samochód i mam do dyspozycji wolny kapitał w wysokości 25.000zł i chciałbym w to coś wsadzić.
Moje kryteria są takie ,że akcje mnie nie interesują, lokaty, obligacje i inne defensywne instrumenty. Horyzont czasowy nie określony :P
Prosiłbym o rzucenie jakiś godnych szarego człowieka lokat, polecanych obligacji no i może jakiś fundusz inwestycyjny.
Oczywiście dywersyfikacja mocno wskazana :) Za wszystkie zestawienia BÓG zapłać :D

ps. typowy portfel defensywny

To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich :)

Przechodząc do meritum - ulokowanie wspomnianej kwoty zależy oczywiście od oczekiwań lokującego jak i jego wiedzy. Zakładając że miała by to być długoterminowa inwestycja osobiście podzieliłbym to tak:

25 % lokata - jak wspomnieli przedmówcy 3-6 miesięczne, o stopie zwrotu conajmniej powyżej inflacji.
25%-50% - fundusz długu - prawdopodobnie obligacji (raczej skarbowe niż korporacyjne). Charakteryzują się dobrą stopą zwrotu w długim terminie i bardzo stabilną. Do tego niwelujemy ryzyko niewypłacalności emitenta gdyż fundusz sobie ryzyko rozprasza na odpowiednią liczbę instrumentów czego sami nie wykonamy (zbyt ograniczony kapitał).
25% - akcje - sposoby inwestycji mogą być rózne - wspomniany już ETF (btw - bardzo ciekawa strategia wyżej opisana - warto by przetestować na danych historycznych), można też podzielić sobie środki na akcje typowo defensywne (TPSA, Synthos, Tauron, PZU, GPW, PGNiG etc. - zarabiamy tu głównie na dywidendzie) część też w spółkach surowcowych (aby skorzystać w przypadku poprawy nastrojów na rynku) - KGHM, JSW, Bogdanka etc. Ew jeśli nie bezpośrednia inwestycja - to pośrednio przez fundusze akcji.

Sam staram się trzymać zasady 50/50 - tzn 50% środków w bezpiecznych instrumentach (lokaty, obligacje) - a 50 w ryzykownych (im bardziej ryzykowne tym mniejsza część tych 50%). Wątpię by dobrym pomysłem było np. inwestowanie całej kwoty w kontrakty terminowe ;).
Edytowany: 14 marca 2012 08:53

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,526 sek.

zwajmynu
msimepiz
lyixjfjl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xjonewbk
flxcejwv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat