0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
29 marca 2012 11:04:25
przy kursie: 16,70 zł
JuanPreciado napisał(a):Te całą Tanzanię uważam za naprawdę najtańszy chwyt wymyślony na ostatnią chwilę. Jeśli spółce zależało na powstrzymaniu wodospadu to powinna od początku była grać właśnie różnymi opcjami Nigeria albo Tanzania albo jeszcze coś i wtedy nie było by sytuacji wszystko albo nic. Jeśli spółka dba o akcjonariuszy, o stabilność kursu to powinna się w ten sposób zabezpieczać cały czas a nie na ostatnią chwilę. Robiąc tak jak robili dawali do zrozumienia, że nie rozważają innej opcji jak tylko wejście w OML42. Wczoraj chwaliłem KOV, dziś tylko mnie rozsierdziła ta Tanzania. Już naprawdę pozwólcie spaść kursowi na maksa teraz to sobie dokupimy tanio Wymiękam. Narysuje schemat bo normalnie już nie mogę czytać o tej Tanzanii. Mamy KI (Kulczyk Investments)który posiada: 49% w KOV 13% w Ophir Energy KOV nie ma udziałów w Ophir. Ophir ma własny Team. KOV jest tam tak samo potrzebny jak był w Nigerii. KI to nie to samo co KOV. KI ma 49% akcji w KOV. Więc przestańcie mieszać fakty. A tutaj link kto jest w składzie Ophir Energy: Cytat:Mittal Investments Sarl Rajan Tandon Kulczyk Group Och-Ziff Oil & Gas Exploration Ltd Mr Jaroslaw Paczek Capital Research & Mgmt Co Darter Holdings Ltd Lansdowne Partners Jak znajdziecie tam KOV to dajcie mi znać.
Edytowany: 29 marca 2012 11:07
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
29 marca 2012 11:18:56
Jakieś światełko w tunelu jest Cytat:Eksperci nie potwierdzają prognozy "Naftogaz Ukrainy" w sprawie obniżenia cen gazu z importu w II kwartale 2012 roku. Dragon Capital Powiedział agencji prasowej "naszego produktu" Sakwa powiedział Dennis, starszy analityk Dragon Capital
"Zdaniem ekspertów Dragon Capital, cena gazu w drugim kwartale 2012 r. wzrośnie o 1% - do $ 420/tys. м3 i może osiągnąć $ 450/tys. м3 do końca roku, jeśli cena ropy Ural pozostanie na około $ 120/barrel " www.bagnet.org/news/economics/...:pl:official%26prmd%3Dimvns">Link "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
29 marca 2012 11:25:19
Święte słowa onochi :)
A teraz porozmawiajmy o kontraktach terminowych na KOV i postarajmy się o nich wszystko dokładnie wyjaśnić.
Ja nigdy na terminowych nie grałem to tylko napiszę moje przemyślenia:
Obecnie na gpw są notowane 3 serie kontraktów na KOV :
FKOVM12 - wygasający w 3 piątek czerwca tego roku
FKOVU12 - wygasający w 3 piątek września tego roku
FKOVZ12 - wygasający w 3 piątek grudnia tego roku
o ile będzie w tym dniu sesja giełdowa ! jeśli nie będzie to kontrakty wygasają dzień wcześniej.
Rozumiem że jeden kontrakt opiera się o 1000 akcji KOV. CZYLI aby kupić 1 kontrakt KOV czyli zając na nim pozycję długą powiedzmy przy kursie 1.70 potrzebne będą nam środki w wysokości 1.70 razy 1000 akcji czyli 1700 zł + prowizja i + potrzebne zabezpieczenia.
CZY TO CO NAPISAŁEM JEST PRAWDĄ ???
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 131
Wysłane:
29 marca 2012 11:27:26
Zabapinkfloyd, nie zgadzałem się z Twoją interpretacją wykresu i wspomnianym "mocnym" poziomem wsparcia, ale uprzedził mnie Krewa. Sam coś w międzyczasie narysowałem i skoro już zrobione, to pozwalam sobie wrzucić na forum te kreski.  kliknij, aby powiększyćCo prawda obecnie kurs broni się na poziomie 1,70, ale jeśli go nie utrzyma, to szukałbym wsparć, raczej, w miejscach zaznaczonych czerwonymi kwadratami. Wykres jest w ujęciu godzinnym. Pierwsze wsparcie na linii trendu wzrostowego, jeśli ono zawiedzie to miejsce konsolidacji sprzed ostatniego wybicia i jednocześnie 38% zniesienia fibo, czyli okolice 1,60. Jeśli i ono zawiedzie to już bronić nas będą 50% i tak dalej i tak dalej. Ponadto jeśli zawiedzie wsparcie 1,60 to będzie jednocześnie początkiem realizacji formacji podwójnego szczytu, a jego zasięg to 1,35-1,40 P.S. Krewa, co Ty na to?
Edytowany: 29 marca 2012 11:29
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 11:38:35
Bardzo mnie cieszy że jest jakaś dyskusja :) A to że macie odmienne zdanie to bardzo dobrze, na tym to polega :) Ja nie mam raczej wiedzy o AT, staram się ją przedstawiać w sposób najbardziej prymitywny i prosty z możliwych.
Z tego co zauważyłem nasze wykresy różnią się czasem notowań. W moich nadałem znaczenie 1.74 jako poziomu który po raz pierwszy zaistniał min.w dniu debiutu, dlatego staram się do niego przywiązywać większą wagę.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-09 Wpisów: 92
Wysłane:
29 marca 2012 11:51:35
jeszcze raz Nigeria to była opcja, ok niech wam będzie nie kupiliśmy używanej super bryki z ewidentnie uszkodzonym układem kierowniczym i wysokimi kosztami eksploatacji to była ta zła wiadomość. jakie złe wiadomości czekają akcjonariat ?(wykres świecowy D1 wstęgi Bolingera ROC i RSI) a jakie pomyślne ( wysoka i prawdopodobnie rosnąca cena gazu na Ukrainie, nowe perspektywy rozwoju w tamtym regionie obarczonym mniejszym ryzykiem i kosztami poszukiwawczymi no i zbliżającym się wynikiem za IQ2012 wreszcie chęć wyceny na AIM, a dla wybrednych na horyzoncie zakończenie konfliktu w Syrii, no chyba nikt nie uważa, że kov wyrzucił wszystkie dane z poszukiwań do kosza? to kilka moich przemysleń na podstawie tego co wiem od was i z innych źródeł. Pozdr wiecie dla kogo Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 11:56:51
Chyba się przewrócę ale do tego trzeba biegłego tłumaca Cytat:Prywatna firma naftowa w Polsce Kulczyk Oil Ventures zamierza uczestniczyć w rozwoju pól naftowych w Rosji. neftegaz.ru/news/view/102041&a...:pl:official%26prmd%3Dimvns">Lik Cytat:Spółka Kulczyk Oil Ventures Inc jest zarejestrowany w Kanadzie, ale prowadzi działalność na całym świecie - w Syrii, Brunei, Ukraina. Spółka planuje - rozszerzenie obszaru wydobycia ropy naftowej poprzez udział w rozwoju pól Bliskiego Wschodu, Rosji i Słowenii. Według większości Ya.Kulchika, firma jest "gotowy zainwestować" w rosyjskim Oil & Gas neftegaz.ru/news/view/102041&a...:pl:official%26prmd%3Dimvns">Link Tylko komentarze że mam jakieś majaki pourazowe (dzisiejsza przecena) proszę zostawić dla siebie. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
29 marca 2012 12:14:38
Rabbit, chyba powinieneś sobie darować dzisiaj przeszukiwanie sieci ;) łoś (bo dziennikarzem tego osobnika nie da się nazwać) piszę o planach KOV wobec bliskiego wschodu, Słowenii i Rosji. a swoje wypociny opiera na wywiadzie dr. z kwietnia 2010 roku.
edit: Andryus, wolałbym po sesji wypowiadać się o wykresie. nie mam absolutnie nic do zarzucenia Twojemu, ale wykres będzie zdecydowanie bardziej klarowny o 17:30:01
Edytowany: 29 marca 2012 12:26
|
|
0 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 131
Wysłane:
29 marca 2012 12:17:19
zabapinkfloyd napisał(a):
W moich nadałem znaczenie 1.74 jako poziomu który po raz pierwszy zaistniał min.w dniu debiutu, dlatego staram się do niego przywiązywać większą wagę.
czas zweryfikuje, gdzie kurs będzie się zatrzymywał. No i co to są te wsparcia? Często miejsca, w których znaczną grupę "inwestorów" coś łączy. Najczęściej miejsca w którym sporo ludzi zostało ubranych w akcje, czyli może być to też przywiązanie do kursu debiutu. Więc może te 1.74 się nada
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 12:18:59
Faktycznie nie spojrzałem na datę w odnośniku.Ale to nie ja pomieszałem tylko redaktorek. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
29 marca 2012 12:34:32
Teraz to potrzebujemy infa jak ryba wody... wol. 15 mln, obrót 25,5 mln ale dziś bez infa może być ciężko ruszyć kursem do góry. A domknąć lukę bessy by się przydało.
@Redface Chciałbym aby KOV też precyzyjnie określił plany odnośnie Brunei a zwłaszcza pola Jerudong. Czy badania sejsmiczne, które obecnie kończycie obejmują również ten obszar? Czy w związku z brakiem obciążenia po stronie Nigerii oraz Syrii(przynajmniej na chwile obecną) planujecie zintensyfikować program prac w Brunei? Jesteście operatorem bloku L, macie 2 odwierty i rozpoznany teren, pole Jerudong, z którego wydobywano ropę naftową oraz robicie sejsmikę o której wspomniałem. Czy zatem jest szansa na to, że zamiast pchać się do Nigerii pełną parą ruszycie w Brunei, która stoi od roku? Chyba warto by było doprowadzić te aktywa do poziomu jaki prezentuje Ukraina i to jak najszybciej. Uruchomienie produkcji ze starych odwiertów na Jerudong (jeśli to oczywiście możliwe) przyniosło by choć częściowe pokrycie kosztów prac. Blok L mógłby dać spółce drugą nogę tego biznesu. Czy perspektywa AIM jest związana ze zintensyfikowaniem prac na tym bloku? Chciałbym się tu odnieść do spółki Ophir, która po trafieniu w Tanzanii na bogate złoża gazu nie czeka tylko ostro rusza do pracy i ma w planach wykonanie 12 odwiertów na tej koncesji i to w tym roku !!!. Czy nie opłacało by się KOV przyspieszyć prace na perspektywicznym bloku L? Nie ukrywajmy, że temat Brunei się ciągnie jak flaki z olejem, nie z waszej winy bo dopiero przejęliście status operatora ale skoro już go macie, to czy nie warto włożyć tam więcej środków i pójść śladami Ophir w Tanzanii? Było by to na pewno fair wobec akcjonariuszy, którzy ostatni rok spędzili czekając na decyzje w sprawie Nigerii.
Edytowany: 29 marca 2012 12:48
|
|
6 Dołączył: 2009-12-08 Wpisów: 101
Wysłane:
29 marca 2012 13:06:53
Redface proszę o odpowiedź chociaż się jej nie spodziewam bo niby co miałbyś odpowiedzieć ale... czy to nie jest tak że NECONDE jest tak zaj.. biznesem ze Pan Jan. K. doszedł do wniosku ze nie bedzie się z nikim z nim dzielił ? i co miała spółka podać w komunikacie, że jej główny akcjonariusz na to nie pozwala. Nie wspomnę jak swego czasu mówiłes jaki to Deal może być :( Skoro cena akcji za niska to dlaczego nie przedłużono finansowania przez KI i termin spłaty ogłosić na koniec roku a w tym czasie podać ile można zyskać w ciagu kilku lat na wydobywaniu ropy w Nigerii. z pewnością cena by dzisiaj była sporo wyższa.... no ale cóż jak sie ma szefa nad sobą...
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 13:14:21
Tofik tu nie chodzi o to, tylko o rentowność inwestycji. Dla KI wyłożenie kasy na ten biznes z rentownością strzelam 10% jest wystarczającą stopą zwrotu. Dla KOV przy dużych nakładach finansowych, których przecież nie jest w stanie wyłożyć z własnej kieszeni (potrzeba 160 mln USD a mają może ze 40 mln USD) i w takim razie konieczności rozwodnienia kapitału taka rentowność jest zbyt niska. Dla porównania KOV na Ukrainie ma rentowność na poziomie 60% to chyba wszystko tłumaczy? Pewnie, ze szkoda takich złóż ale skoro nie ma się kontroli nad wzrostem wydobycia to przy tak niskiej rentowności inwestycji projekt dla KOV i akcjonariuszy mógłby zakończyć się finansową klapą. Możliwe, że brak statusu operatora nie gwarantował tego, że NNPC będzie w stanie tak sprawnie zwiększać produkcję aby opłacało się KOV wejść w ten projekt.
Może Redface przedstawił byś nam kalkulacje rentowności tej inwestycji. Teraz chyba moglibyśmy wiedzieć więcej szczegółów. Było by to myślę uczciwe aby każdy z akcjonariuszy zobaczył na własne oczy, że wejście w ten biznes było po prostu nieopłacalne.
Edytowany: 29 marca 2012 13:16
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 13:15:54
Krzysiek9 napisał(a):Teraz to potrzebujemy infa jak ryba wody... wol. 15 mln, obrót 25,5 mln ale dziś bez infa może być ciężko ruszyć kursem do góry. A domknąć lukę bessy by się przydało.
@Redface Chciałbym aby KOV też precyzyjnie określił plany odnośnie Brunei a zwłaszcza pola Jerudong. Czy badania sejsmiczne, które obecnie kończycie obejmują również ten obszar? Czy w związku z brakiem obciążenia po stronie Nigerii oraz Syrii(przynajmniej na chwile obecną) planujecie zintensyfikować program prac w Brunei? Jesteście operatorem bloku L, macie 2 odwierty i rozpoznany teren, pole Jerudong, z którego wydobywano ropę naftową oraz robicie sejsmikę o której wspomniałem. Czy zatem jest szansa na to, że zamiast pchać się do Nigerii pełną parą ruszycie w Brunei, która stoi od roku? Chyba warto by było doprowadzić te aktywa do poziomu jaki prezentuje Ukraina i to jak najszybciej. Uruchomienie produkcji ze starych odwiertów na Jerudong (jeśli to oczywiście możliwe) przyniosło by choć częściowe pokrycie kosztów prac. Blok L mógłby dać spółce drugą nogę tego biznesu. Czy perspektywa AIM jest związana ze zintensyfikowaniem prac na tym bloku? Chciałbym się tu odnieść do spółki Ophir, która po trafieniu w Tanzanii na bogate złoża gazu nie czeka tylko ostro rusza do pracy i ma w planach wykonanie 12 odwiertów na tej koncesji i to w tym roku !!!. Czy nie opłacało by się KOV przyspieszyć prace na perspektywicznym bloku L? Nie ukrywajmy, że temat Brunei się ciągnie jak flaki z olejem, nie z waszej winy bo dopiero przejęliście status operatora ale skoro już go macie, to czy nie warto włożyć tam więcej środków i pójść śladami Ophir w Tanzanii? Było by to na pewno fair wobec akcjonariuszy, którzy ostatni rok spędzili czekając na decyzje w sprawie Nigerii. Krzysiek9, ale 10 odwiertów w Brunei to kwota 130 milionów USD. W Q4 2011 zarobiliśmy 1,9 mln USD (pomijając odpis Syrii). To pokazuje jaka to jest przepaść. KOV nie jest gotowe na intensyfikacje prac. Niech zwiększą wydobycie na Ukrainie i niech tam rzucą wszystkie siły. Odwierty są stosunkowo tanie. Jest jeszcze gdzie gazu szukać. Jak będzie trochę więcej pieniędzy w kasie można o czymś takim myśleć. Sory ale pod poszukiwania w Brunei emisja nie jest w interesie żadnego z nas. Można by było to zrobić jakby KOV znalazł mega złoże i chciał je szybko zagospodarować ale to ma KI od którego może kasę pożyczyć na taki cel. Moim zdaniem emisja powinna mieć miejsce tylko pod zakup czegoś nowego i perspektywicznego. KOV niech ostro się bierze za tą Ukrainę i zasuwa jak najszybciej się da. A Brunei niestety albo stety od przyszłego roku.
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 13:20:44
Jestem ciekawy czy znajdziemy na Ukrainie ropę ? na mapce w prezentacji widać że jakaś działka z ropą tam jest.
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 13:22:20
Onochi ale własnie o to chodzi, że taki Ophir z tego co wiem chyba nie ma bieżącego wydobycia, nie generuje przychodów a jednak po trafieniu na obszar perspektywiczny wziął się ostro do roboty. Nie wiem jaki jest koszt odwiertu w takiej Tanzanii, to tez dało by nam jakaś skalę porównawczą. Myślę, że intensyfikacja prac odbiła by się pozytywnie na kursie zwłaszcza jeśli udało by się uruchomić pole Jerudong. Wtedy dalsze prace albo spłata pożyczki od KI na taką intensyfikację mogła by się odbyć na AIM po godziwej cenie. A tak wszystko się rozwlecze w czasie (1-2 odwierty na rok). Wiadomo takie prace to koszty ale efekt mógłby być bardzo pozytywny.
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 13:24:13
W Brunei 12 odwiertów w ciągu roku nie jest możliwe.Ukraina to 5-6 i to jeszcze nie wiadomo czy tyle będzie.12 odwiertów na terenie Bloku L to myślę że okres 3 lat chyba że znajdą duże złoża w jednym miejscu to może dwa. W perspektywie 2 lat jestem przekonany ze takie zasoby finansowe tzn 130 mln USD będą do dyspozycji. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 13:27:08
Wszystko jest kwestią pieniędzy wyłożonych na intensyfikację prac.
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 13:29:52
@Krzysiek9 Moim zdaniem to ryzykowne na tym etapie. Powinni zabezpieczyć Ukrainę jako źródło dochodu, aby spółka miała płynność finansową i kasę na spłatę pożyczek, bo przecież nie są one za darmo. Tu trzeba czasu i rozwagi. Rzucanie się na Brunei nie ma sensu. Niech robią swoje krok po kroku. Mam tylko nadzieję, że teraz jako operator bloku L trafią i przetestują w końcu coś sensownego. Jerudong byłoby fajną alternatywą, ale czy jest tam coś co się nadaje jeszcze na komercyjne wydobycie? To pola po Shellu. Myślisz, że oddaliby za darmo gdyby tam było dużo ropy. Wątpię w to. zabapinkfloyd napisał(a):Jestem ciekawy czy znajdziemy na Ukrainie ropę ? na mapce w prezentacji widać że jakaś działka z ropą tam jest. Daj spokój. Jeszcze ropa z Nigerii nie ostygła a Ty już o ropie na Ukrainie.
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 13:37:40
Nie tylko pieniędzy.Na jednej koncesji nie ma możliwości wiercenia tylu odwiertów bez interpretacji poprzedniego.To sprawy techniczne. Na Ukrainie można by wiercić więcej,pod warunkiem że zasoby były by duże na poszczególnych polach.Skoro pracuje jedna wiertnia główna druga jest w tej chwili nie potrzebna.Jak trafią na NM wtedy może być tak że warto uruchomić dwie wiertnie.Brunei to jedna koncesja jeden teren i przed każdym następnym odwiertem ten poprzedni musi być zbadany.Chyba że na tym terenie znajdą kilka miejsc z zasobami wtedy może się rozpędzą. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.