PARTNER SERWISU
ddvxtfus
411 412 413 414 415
Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 8 kwietnia 2012 17:37:07 przy kursie: 15,60 zł
Ten pan zajmował się zabawkami na licencji kreskówek.

Nie wyjaśniłeś jak to jest, że tym samym ludziom w KI opłaca się wziąć Nigerię, podczas gdy tym samym ludziom pracującym w KOV nie opłaca się - wręcz przeciwnie, decyzja ta jest przedstawiana jako zbawienna dla KOV.

I jakie to doświadczenia z szukania gazu na Ukrainie miałyby być przydatne dla wydobywania ropy w Nigerii.
Edytowany: 8 kwietnia 2012 17:37

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 8 kwietnia 2012 17:55:43 przy kursie: 15,60 zł
Funkytown napisał(a):
Chodzi o to, że KOV nigdy nie miał być operatorem, więc tłumaczenie, że rezygnują bo nie będą operatorem jest mało wiarygodne. OK, partnerem technicznym, a nie asystentem technicznym. Co to rabicie za różnica? I tak nie miał być operatorem, a pełnić funkcję pomocniczą wobec operatora.

Zgodnie z informacjami, które przekazywał i potwierdzał Redface, KOV na początku liczył, że zostaną operatorem. Dopiero potem ograniczyli się do zasadniczego wpływu na prowadzone prace. Choć możliwe, że da się te wypowiedzi inaczej zinterpretować, jak w przypadku braku zakazu wypłaty dywidendy z KUB-Gas. Na końcu okazało się, że NNPC zasadniczego wpływu też nie chce im dać. Może nie dotarła do nich informacja o możliwości wykorzystania doświadczenia ;)

Swoją drogą nie wiem, czy jesteś w swoich wątpliwościach odosobniony. Oficjalny komunikat o rezygnacji z Nigerii, o żadnych kwestiach związanych z wpływem na prace nie wspomina. Mówi tylko, że ,,skorzystanie z tej opcji przy obecnej rynkowej wycenie Spółki spowodowałoby dla obecnych akcjonariuszy zbyt duże rozwodnienie''. Nie śledziłem rozwoju sytuacji, więc niezbyt to rozumiem. Nie wiem, jak mieli ten nigeryjski zakup finansować, ale chyba nie było tak, że środki chcieli pozyskać z emisji, ale nagle zauważyli, że emisja za bagatela prawie drugą kapitalizację jest ,,trochę'' rozwadniająca.

edit: dla porządku link do komunikatu o wygaśnięciu opcji
Edytowany: 8 kwietnia 2012 18:07

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 8 kwietnia 2012 18:16:59 przy kursie: 15,60 zł
@wapkil

A widzisz, bo ja tego liczenia przez Redface, że zostaną operatorem nie zauważyłem. Umknęło mi toi liczenie.
Natomiast jak opóźniało się po raz kolejny podpisanie umowy nigeryjskiej, to tutaj obecni koviacy przekrzykiwali się że to dlatego, że negocjują operatora. Okazało się, że czekali po prostu na jakis papierek z ministerstwa.

Ja w każdym razie nie widziałem oficjalnego wyartykułowania, że chcą być tam operatorem.

Cytat:
Nie wiem, jak mieli ten nigeryjski zakup finansować, ale chyba nie było tak, że środki chcieli pozyskać z emisji, ale nagle zauważyli, że emisja za bagatela prawie drugą kapitalizację jest ,,trochę'' rozwadniająca.

Cóż, chyba właśnie tak było, bo od początku mówili o emisji na AIM pod Nigerię.

Black horse
0
Wpisów: 130
Wysłane: 8 kwietnia 2012 18:29:28 przy kursie: 15,60 zł
marban76 napisał(a):
Potencjał w Brunei faktycznie może być niesamowity. Zagospodarowane pole Seria robi wrażenie.

Dlatego jak pisał Redface inwestorów w Londynie bardziej interesuje Brunei niż Ukraina.W Brunei widzą większy potencjał rozwoju.

Black horse
0
Wysłane: 8 kwietnia 2012 18:35:01 przy kursie: 15,60 zł
andrzej rydz napisał(a):
GPW jest dużo uboższa w kapitał inwestycyjny niż np. giełda w Toronto dlatego mamy takie wskaźniki;
Cub Energy P/BV (C/WK) = 1,77 a dla KOV tylko 1,10. Nie dotyczy to tylko KOV.Im bogatrze społeczeństwo tym większa aprobata ryzyka.

Jeżeli zadebiutują na AIM tak jak to przedstawiał Redface to musi wystąpić arbitraż.

andrzej rydz
0
Wpisów: 35
Wysłane: 8 kwietnia 2012 19:17:48 przy kursie: 15,60 zł
onyx napisał(a):
tyle że wysoki ukraiński podatek od wydobycia może uderzyć w podmioty nie inwestujące w rozwój (tj, w nowe odwierty,nową technologię, wzrost produkcji), może uderzyć w stare państwowe skostniałe firmy, które mobilizowane ulgami w wysokim podatku nie zintensyfikują prac, zostaną przejęte przez podmioty (patrz np. KOV). Nowe podmioty, które dadzą radę nowym wyzwaniom ------ Podmioty inwestujące dużo środków w nową technologię wydobycia i nowe odwierty, zwłaszcza z sukcesem podnoszące produkcję, mogą być mobilizowane do bardziej zintensyfikowanych działań wydobywczych poprzez stosowne ULGI PODATKOWE!!!!!!!!!!!!!!, skutkujące obniżeniem zobowiązań podatkowych dla tych firm, czego nie można uznać za nie słuszne! de facto wysoki podatek może się okazać mniej dotkliwy, co więcej w pewnym przedziale czasowym może w ogóle nie wystąpić, lub może wystąpić w znacznie mniejszym stosunku procentowym, niżby wynikał bez zastosowania stosownej ulgi podatkowej.

Nowe rozwiązania proinwestycyjne rządu Ukrainy mogą być dużą szansą dla dalszego dynamicznego rozwoju KOV.

http://www.mobus.com/329490.html

devonuk
0
Wpisów: 233
Wysłane: 8 kwietnia 2012 20:53:13 przy kursie: 15,60 zł
Funkytown napisał(a):
@wapkil

A widzisz, bo ja tego liczenia przez Redface, że zostaną operatorem nie zauważyłem. Umknęło mi toi liczenie.
Natomiast jak opóźniało się po raz kolejny podpisanie umowy nigeryjskiej, to tutaj obecni koviacy przekrzykiwali się że to dlatego, że negocjują operatora. Okazało się, że czekali po prostu na jakis papierek z ministerstwa.

Ja w każdym razie nie widziałem oficjalnego wyartykułowania, że chcą być tam operatorem.

Cytat:
Nie wiem, jak mieli ten nigeryjski zakup finansować, ale chyba nie było tak, że środki chcieli pozyskać z emisji, ale nagle zauważyli, że emisja za bagatela prawie drugą kapitalizację jest ,,trochę'' rozwadniająca.

funky: zacytuj siebie ze stycznia gdy pisales o tym iz jestes w konflikcie interesów..... wypowiaając sie na forum KOV (nie moge i nawet nie mam czasu na szukanie Twoich wpisów)

A z zapisami umowy z EBRD byles w błędzie. nie ma ograniczen w divi-pay-out .... czego i tak nie zrobią jak pisal RF: 60% rentownosci operacyjnej na Ukrainie pozostawia niewiele miejsca na alternatywy inwestycyjne king
Edytowany: 8 kwietnia 2012 20:53

devonuk
0
Wpisów: 233
Wysłane: 8 kwietnia 2012 20:56:30 przy kursie: 15,60 zł
Funkytown napisał(a):
@wapkil

Cytat:

RedFace zwracał uwagę: AIM do końca 2012 (patrz raport roczny)niezaleznie od Nigerii. Funky - czytaj raporty i podawaj fakty town.

wapkil
0
Wysłane: 8 kwietnia 2012 21:45:15 przy kursie: 15,60 zł
Funkytown napisał(a):

Hmm, chyba faktycznie:

Cytat:
KOV intends to raise funds on AIM in an amount sufficient to fund its ownership interest in the OML 42 license in Nigeria via its participation in the Neconde consortium. KOV, through its indirect wholly-owned subsidiary companies plans to acquire 20% of Neconde’s ordinary issued equity thereby giving KOV an effective indirect 9% interest in OML 42.

(informacja ze strony KOV)

Pewnie mi się przywidziało, ale po dłuższej chwili nadal nie przeszło, więc napiszę, co z tego wszystkiego zrozumiałem. Firma o kapitalizacji na poziomie $200M postanowiła wyemitować nowe akcje za $162,5M, żeby nabyć 9% udział w konsorcjum. Dzięki temu dotychczasowi akcjonariusze uzyskają jedynie czterdziestopięcioprocentowe rozwodnienie swoich akcji. Dziewięcioprocentowy udział zapewni KOV kontrolę nad prowadzonymi pracami i możliwość partnerskiej współpracy z NNPC, który ze swojej strony dysponuje jedynie pięćdziesięcioma pięcioma procentami udziałów. Wieloletnie doświadczenie zarządu KOV oraz dobre układy z lokalną społecznością zapewnią sukces przedsięwzięcia, z którym nie poradził sobie poprzedni operator, Shell. Inwestorzy na AIM gromadnie ruszą, by nabywać nowe akcje.

Czy taki scenariusz miałeś na myśli? I zarazem cały czas masz pretensje o zatrudnianie człowieka z bogatym doświadczeniem w tworzeniu bajek?

andrzej rydz
0
Wpisów: 35
Wysłane: 8 kwietnia 2012 22:31:41 przy kursie: 15,60 zł
devonuk po co dajesz się wciągać w dyskusję o sprawach przeszłych,tym forumowiczom o to chodzi.Giełda dyskontuje przyszłosć ,dyskutujmy o tym jakie będą wyniki za 1Q ,dlaczego inwestorów z Londynu tak ekscytuje Brunei,o ile zwiększymy wydobycie gazu na Ukrainie w 2Q ,jakich wyników możemy się spodziewać po zakończeniu testów O-14 i czy był testowany z dwóch horyzontów.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 8 kwietnia 2012 22:44:13 przy kursie: 15,60 zł
andrzej rydz napisał(a):
Giełda dyskontuje przyszłosć

oj tak i tutaj chyba się wszyscy z tym zgodzą. Więc ajkie są pewniki dotyczące tej spółki na przyszłość? Tylko proszę nie piszcie o prawdopodobieństwie dotyczącym złóż! Same pewniki...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 8 kwietnia 2012 22:49:57 przy kursie: 15,60 zł
Funkytown napisał(a):

Nie wyjaśniłeś jak to jest, że tym samym ludziom w KI opłaca się wziąć Nigerię, podczas gdy tym samym ludziom pracującym w KOV nie opłaca się - wręcz przeciwnie, decyzja ta jest przedstawiana jako zbawienna dla KOV.

I jakie to doświadczenia z szukania gazu na Ukrainie miałyby być przydatne dla wydobywania ropy w Nigerii.

KI to spółka-inwestor.Inwestuje pieniądze i czeka na zyski.Stawia na to że ktoś na nich będzie pracował.KOV to spółka poszukiwawczo wydobywcza,na tym etapie rozwoju nie interesuje ich powierzanie komuś Naszych pieniędzy.Od tego są fundusze inwestycyjne nie KOV.

Czytaj uważnie.Nie wciskaj mi słów których nie napisałem.Nie napisałem o doświadczeniu z Ukrainy.
Doświadczenie które ma zarząd wykorzystuje na Ukrainie i wykorzystał by w Nigerii zwiększając szybko i znacznie wydobycie ropy tak jak na ukraińskich koncesjach.To jest chyba zasadnicza różnica.
Zarząd KOV to grupa niesamowicie uzdolnionych ludzi potrafiących znaleźć węglowodory tam gdzie inni nawet ich nie będą szukać.Przykład Ukrainy oraz Bloku L w Brunei.
"Żeby wygrać trzeba grać"

rabbit
0
Wysłane: 8 kwietnia 2012 22:53:44 przy kursie: 15,60 zł
cad_man napisał(a):
andrzej rydz napisał(a):
Giełda dyskontuje przyszłosć

oj tak i tutaj chyba się wszyscy z tym zgodzą. Więc ajkie są pewniki dotyczące tej spółki na przyszłość? Tylko proszę nie piszcie o prawdopodobieństwie dotyczącym złóż! Same pewniki...

Pewniak na dzisiaj:

Zasoby 52 000 000 000 m3 gazu
Zasoby 520 000 000 baryłek ropy
Produkcja ok 400 000/m3 gazu dziennie
Produkcja ok 260 bbl kondensatu dziennie.
60 000 000 USD na koncie do dyspozycji

To są pewniaki 100% na dzisiaj.

rabbit
0
Wysłane: 8 kwietnia 2012 22:57:03 przy kursie: 15,60 zł
@Funkytown

Nigeria to przeszłość.Na dzisiaj przeminęło z wiatrem.Mnie nigdy ona nie kręciła,jak będzie przyszłość zobaczymy.

bonzosan
0
Wpisów: 92
Wysłane: 9 kwietnia 2012 08:44:06 przy kursie: 15,60 zł
Funkytown napisał(a):

Może się nie znam ale zabawki nawet te z licencją kreskówek sprzedaje się dużo trudniej niż artykuł potrzeby wyższej potrzeby jakim jest paliwo a gaz takowych jest...salute poza tym gdzieś pojawił się wątek podatku od węglowodoròw , no nawet jak ubędzie 11 % jak dobrze pamietam marża kov sięga powyżej 63%...oczywiście nie chciałbym nikogo wprowadzać w błąd więc proszę z Waszej strony o stosowne komentarzeDancing
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

Black horse
0
Wysłane: 9 kwietnia 2012 09:42:14 przy kursie: 15,60 zł
andrzej rydz napisał(a):
onyx napisał(a):
tyle że wysoki ukraiński podatek od wydobycia może uderzyć w podmioty nie inwestujące w rozwój (tj, w nowe odwierty,nową technologię, wzrost produkcji), może uderzyć w stare państwowe skostniałe firmy, które mobilizowane ulgami w wysokim podatku nie zintensyfikują prac, zostaną przejęte przez podmioty (patrz np. KOV). Nowe podmioty, które dadzą radę nowym wyzwaniom ------ Podmioty inwestujące dużo środków w nową technologię wydobycia i nowe odwierty, zwłaszcza z sukcesem podnoszące produkcję, mogą być mobilizowane do bardziej zintensyfikowanych działań wydobywczych poprzez stosowne ULGI PODATKOWE!!!!!!!!!!!!!!, skutkujące obniżeniem zobowiązań podatkowych dla tych firm, czego nie można uznać za nie słuszne! de facto wysoki podatek może się okazać mniej dotkliwy, co więcej w pewnym przedziale czasowym może w ogóle nie wystąpić, lub może wystąpić w znacznie mniejszym stosunku procentowym, niżby wynikał bez zastosowania stosownej ulgi podatkowej.

Nowe rozwiązania proinwestycyjne rządu Ukrainy mogą być dużą szansą dla dalszego dynamicznego rozwoju KOV.

http://www.mobus.com/329490.html

bonzosan jeden wątek wyrwany z kontekstu robi zamieszanie.

wapkil
0
Wysłane: 9 kwietnia 2012 12:56:45 przy kursie: 15,60 zł
devonuk napisał(a):

funky:
(...)
A z zapisami umowy z EBRD byles w błędzie. nie ma ograniczen w divi-pay-out

No tak. Jak wcześniej ustaliliśmy, jest co prawda jedno ograniczenie, ale takie zupełnie malutkie - zakaz wypłaty dywidendy bez zgody wierzyciela. Jak powszechnie wiadomo, banki umieszczają takie zakazy w umowach właśnie po to, żeby potem bez problemu zgadzać się na ich łamanie, więc to faktycznie żadne ograniczenie d'oh!

wapkil
0
Wysłane: 9 kwietnia 2012 12:58:24 przy kursie: 15,60 zł
rabbit napisał(a):
60 000 000 USD na koncie do dyspozycji

To są pewniaki 100% na dzisiaj.

$60M aktywów pieniężnych? Skąd pochodzi ten pewnik?

rabbit
0
Wysłane: 9 kwietnia 2012 14:49:41 przy kursie: 15,60 zł
Redface napisał;
Cytat:
Zróbmy prostą kalkulację:
Co mamy: obecne (no, na 1/01/2012) zasoby gotówki i bieżących należności - jakieś U$17.7m plus środki niewykorzystane ze skryptu KI-Radwan (U$13m) - razem $30.7m

To wynika z raportu.Do tego dochodzi niewykorzystana kwota kredytu 17 mln USD oraz zysk na Ukrainie za 1Q 2012 ok 12 mln USD (kwotw w przybliżeniu).Zysk policzyłem dla KUBGAS ale zaznaczyłem też że ta kwota jest do dyspozycji a nie że to są pieniądze KOV.Trzeba jeszcze dołożyć ok 1.3 mln USD za okres 1.04.2012-9.04.2012 bo pieniądze na konto wpływają 24 godziny na dobę 365 dni w roku (+1 w tym)
Taki to jest biznes.

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 9 kwietnia 2012 14:50:45 przy kursie: 15,60 zł
Dołączam się do pytania . Jaki okres masz na myśli Rabbit ? 2? 3 lata ?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

411 412 413 414 415

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,460 sek.

vqnhxlms
cgrlypop
tpbmtgsz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vubvjpvx
appktzui
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat