0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
5 kwietnia 2012 10:16:42
przy kursie: 15,60 zł
Krzysiek9 napisał(a):Ja bym jeszcze odwołał się do tej analizy..... Te wsparcia rzeczywiście wyglądają solidnie i zapewne można tam się spodziewać wzmożonego popytu tych którzy dopiero polują oraz powrotu tych którzy się poredukowali przy przełamaniu trendu na logarytmicznym.
Edytowany: 5 kwietnia 2012 10:17
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
5 kwietnia 2012 10:18:54
Wrzucę jeszcze moja analizę. Mocne wsparcie to okolice 1.50.To dołek 4 fali niższego rzędu drugiej fali wzrostowej. Następne wsparcie to 1.40. W przypadku kontynuacji wzrostów co będzie sugoerowało zakończenie korekty na poziomie 1.5 lub 1.4 możliwy zasięg to 2.20 nawet do 3 pln w przypadku hiperboli. To teoria Eliota "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 131
Wysłane:
5 kwietnia 2012 10:25:37
@Krzysiek, jakbyś przeczytał wcześniejsze wpisy, to analiza przypomniana przez Ciebie, pokazuje, w zasadzie, te same miejsca obrony co w moich. I nie ma co się dziwić, bo technika to technika, i jeśli robimy ją obiektywnie, to niezależnie od autora powinniśmy otrzymać podobne wyniki. Wczoraj sugerowałem również, że 1,50 to może być właśnie miejsce zwrotu akcji, ale... No właśnie, ale. Co nam się wydaje to jedno, a zachowanie kursu to drugie. Ja wskazuje jedynie potencjał z płynących sygnałów i analizuję na bieżąco, to co dzieje się z kursem. Powstała luka, to analizuję co to za czort i jakie kuku może zrobić.
Onochi, oczywiście masz rację, jeśli będzie info w tym stylu, to będziemy mieli piękne odbicie od 1,51. Ale nawet i w tym miejscu nie odtrącałbym techniki.
Edytowany: 5 kwietnia 2012 10:28
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
5 kwietnia 2012 10:28:36
Popieram w pełni, zero dywidendy. Spółka nie powinna wyzbywać się żadnej gotówki z kasy. Musimy inwestować, inwestować, inwestować. Powoli i rozmyślnie tak aby ją wykorzystać jak najlepiej.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 35
Wysłane:
5 kwietnia 2012 10:31:23
@rabbit Czy uważasz, że KOV jest na tyle płynną spółką, że można na niej zastosować teorię fal Eliota ekstrapolcji kursu?
|
|
Wysłane:
5 kwietnia 2012 10:32:45
rabbit napisał(a):Wrzucę jeszcze moja analizę. Mocne wsparcie to okolice 1.50.To dołek 4 fali niższego rzędu drugiej fali wzrostowej. Następne wsparcie to 1.40. W przypadku kontynuacji wzrostów co będzie sugoerowało zakończenie korekty na poziomie 1.5 lub 1.4 możliwy zasięg to 2.20 nawet do 3 pln w przypadku hiperboli. To teoria Eliota Poproszę o wykres, jeśli można.
|
|
Wysłane:
5 kwietnia 2012 10:38:43
Aurox napisał(a):@rabbit Czy uważasz, że KOV jest na tyle płynną spółką, że można na niej zastosować teorię fal Eliota ekstrapolcji kursu? Stosować tą technikę można na każdej spółce,mniej lub bardziej płynnej,przy czym bardziej płynna daje lepsze efekty. Eliott to psychologia rynku i w każdym wariancie się sprawdza. @andryus W tym nie jestem dobry.Sam wykres nic nie daje,trzeba by dokładnie omówić każdy ruch a to trochę czasu by zajęło.Tu są ważne detale i każdy interpretuje ja według siebie. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
5 kwietnia 2012 10:47:52
Edytowany: 5 kwietnia 2012 11:06
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
5 kwietnia 2012 11:29:09
rabbit napisał(a):Aurox napisał(a):@rabbit Czy uważasz, że KOV jest na tyle płynną spółką, że można na niej zastosować teorię fal Eliota ekstrapolcji kursu? Stosować tą technikę można na każdej spółce,mniej lub bardziej płynnej,przy czym bardziej płynna daje lepsze efekty. Eliott to psychologia rynku i w każdym wariancie się sprawdza. @andryus W tym nie jestem dobry.Sam wykres nic nie daje,trzeba by dokładnie omówić każdy ruch a to trochę czasu by zajęło.Tu są ważne detale i każdy interpretuje ja według siebie. Jako niegdyś zaprzysięgły ortodoks falowy bardzo bym chciał, aby tak było, jak twierdzisz, rabbit. Niestety tak nie jest. Gdyby tak było, nigdy nie szukałbym czegoś więcej, zadowolony, ze mam w ręce świętego Graala Proponuję abyście dali sobie spokój z Falami na KOV. To rzadko działa na pojedynczych akcjach. O takim drobiazgu jak to, że oznaczanie ostatniego ruchu na KOV jako 5 fal , jak to gdzieś tu u kogoś widziałem jest sprzeczne z kilkoma podstawowymi regułami TFE, np. tą: "Fala 4 tego samego rzędu nigdy nie wchodzi w obszar fali 1; wyjątek - towarowe rynki futures w bardzo rzadkich przypadkach" nawet nie wspomnę. Ja osobiście, mimo że falami się bawię już -naście lat nie próbowałbym nawet podchodzić do falowego oznaczenia KOV'u, a z pistoletem przy skroni powiedziałbym, że na razie na KOV widze same 3-falowe struktury, ale to akurat nic nie znaczy, bo wymowa tego, co bym tu wykombinował z TFE jest i tak "na dwoje babka wróżyła" czyli albo wzrośnie, albo spadnie Na pojedynczych akcjach lepiej sprawdza się inna AT. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
5 kwietnia 2012 11:50:11
@Szutnik Jedyne z czym się nie zgodzę w Twojej wypowiedzi to z tym że na KOV TFE nie działają.Działaja na każdą spółkę tylko z większym lub z mniejszym efektem. Co do reszty to się zgodzę ale trzeba to przyłożyć do AT.Zdecydowana większość rynku używa analizy technicznej dlatego ona się sprawdza.Jak każdy będzie wykonywał podobne ruchy to analiza jet bardziej przewidywalna. Eliot w swojej teorii ujął wszysko i wszystkie możliwości jakie są na wykresach.Czemu byś się nie przyglądął to można pod tą teorię podciągnąć wykres. Natomiast jest kilka zależności które są fundamentem i ja się na nich opieram.Przy czym traktuję to jako ciekawostkę i sprawdzanie mojej wiedzy (a jest ona znikoma ) a nie analizy i grę DT i zarabianie dzięki temu pieniędzy. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
|
|
Wysłane:
5 kwietnia 2012 11:51:27
@Szutnik, Cytat:O takim drobiazgu jak to, że oznaczanie ostatniego ruchu na KOV jako 5 fal , jak to gdzieś tu u kogoś widziałem jest sprzeczne z kilkoma podstawowymi regułami TFE, np. tą: "Fala 4 tego samego rzędu nigdy nie wchodzi w obszar fali 1 mniemam, że to o mnie mowa. Masz rację, fala 4 nie powinna wchodzić na 1, w zasadzie, ale jeśli zrobisz ten wykres w cenach zamknięcia, to wówczas fale nie gryzą się. Pytanie do Ciebie, bo tego nie wiem, czy to nie kłóci się z teorią, by rozpatrywać ruch falowy w ujęciu cen zamknięcia?
Edytowany: 5 kwietnia 2012 11:51
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
5 kwietnia 2012 12:13:05
rabbit napisał(a):Taki zapis był w momencie otrzymania kredytu. (...) Nie wyobrażam sobie żeby przy zysku 100 mln USD na Ukrainie KUBGAZ nie mógł wypłacić dywidendy. Ja z kolei jak najbardziej mogę to sobie wyobrazić. Przepraszam, ale to co piszesz to czyste gdybanie. Moim zdaniem nie warto tak zgadywać, lepiej zapytać. Żeby się upewnić, że moje zdziwienie nie wynikało z jakichś urojonych pobudek, znalazłem nawet raport, że KUB-Gas podpisał z EBDR Subordination Deed ,,na standardowych warunkach dla tego typu umów''. O ile się orientuję, standardowe warunki wraz z umową kredytu de-facto zabraniają (bez zgody wierzyciela) wypłaty dywidendy i w ogóle dowolnego rodzaju dystrybucji przed spłatą części senioralnej. Zresztą Funkytown już to wcześniej wyjaśniał. Redface napisał(a):A propos wątku o możliwości wypłaty dywidendy przez KUB-Gaz w okresie obowiązywania umowy kredytowej z EBRD. Po pierwsze umowa nie była zmieniana. Podstawowym warunkiem utrzymywania kredytu jest spełnianie określonych warunków, w tym osiągania przez KUB określonych wskaźników płynności, obsługi długu itd. Umowa dopuszcza wypłatę dywidendy, ale tylko za zgodą banku i po zapewnieniu go, że wskaźniki te po wypłacie będą nadal pozostawać na bezpiecznych poziomach (poziomy zapisane w umowie). Zatem teoretycznie możliwość wypłaty dywidendy w okresie kredytowania istnieje. Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Bank oczywiście może wyrazić zgodę na dowolne działanie dłużnika. Po prostu inaczej zinterpretowałem zdanie o możliwości wypłaty, stąd nieporozumienie. Teraz wszystko jest jasne. Redface napisał(a):Pytanie tylko - po co? Po co wyciągać gotówkę ze spółki, a nie np. spłacić wcześniej zadłużenie? Po co wyciągać gotówkę, jeśli wiemy, że generuje ona na poziomie operacyjnym stopy zwrotu powyżej 60%? Nie sugerowałem, że akurat w tym momencie warto wyjmować stamtąd gotówkę. Natomiast brak ograniczenia takiej możliwości dysponowania pieniędzmi (tak początkowo zrozumiałem), które przynosi dająca zyski część spółki na pewno byłby pozytywnym zaskoczeniem. Nawet jeżeli w danym momencie to nieprzydatne. Oczywiście o istnienie takich ograniczeń również nie wolno mieć pretensji - są standardem.
Edytowany: 5 kwietnia 2012 12:18
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
5 kwietnia 2012 12:34:12
Rabbit ze wschodu brak przecieków w prasie?
|
|
Wysłane:
5 kwietnia 2012 12:40:30
@Krzysiek9 Nic nie ma,żadnych konkretów oprócz tego że w tej chwili na Ukrainie zrobił się idealny moment na inwestycje w wydobycie gazu.Podpisanie umowy z UE to policzek dla Rosji i będą przykręcać śrubę.Ograniczają transport gazu przez GTS.Ukraina robi co może żeby ze wschodu importować tani gaz,chce uczestniczyć w budowie gazociągu przez morze kaspijskie do europy.Niby dla nas bez znaczenia ale taki rurociąg otwierał by drogę do Turkmenistanu i tam można by spróbować coś ugrać.Zasoby to 26 bilionów m3 gazu bez możliwości transportu do Europy.Ale to przyszłość. Jak znasz dobrze j.angielski i miał byś chwilę czasu to mógł byś zerknąć i znaleźć coś o Brunei.Szukam ale nic mi nie wpada,oprócz tego że tam są duże złoża gazu.Nie mogę znaleźć jakie zasoby i jak daleko może sięgać to pole.Też nie mogę nic poszukać o polu Serie (Blok M)Chociaż ropa się kończy to kombinują jak ją wyciągnąć spod dna wód przybrzeżnych.Są tam zasoby do których trzeba dotrzeć odwiertami poziomymi,skoro w tamtą stronę jest ropa nic nie stoi na przeszkodzie żeby w drugą też była.Po drugiej stronie jest Blok M.Może Chińczycy już wpadli na trop jakiejś wierni i próbują ją namierzyć. "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 5 kwietnia 2012 12:47
|
|
Wysłane:
5 kwietnia 2012 13:19:55
Ok poszukam coś o Brunei ale jak w zeszłym roku szukałem to ciężko było trafić na jakieś dane konkretne odnośnie pola Bubut, które głównie nas będzie interesować. Tu chyba najwięcej powie nam interpretacja sejsmiki. Przypomnę, że w bloku M odwierty Mawar i Markisa trafiły w złoża ale ich testowanie odroczono bowiem okazało się (po wykonaniu badań sejsmicznych 3D w 2010r.), że głębiej znajdują się kolejne potencjalne pokłady węglowodorów w strukturach Mahawu, Melati i Meritus. Fajnie to jest przedstawione w poprzedniej prezentacji z WZA z maja 2011r. na stronie 12. Ciekawie wyglądają też plany dotyczące bloku L, gdzie jesteśmy operatorem: - Pozyskanie danych sejsmicznych 3D z zachodniej części pola/antykliny Jerudong - Pozyskanie danych sejsmicznych 3D i 2D z obszaru na wschód od lokalizacji odwiertów Lempuyang i Lukut (Wschodnie Lempuyang oraz Południowe Birau) - Wykonanie min. 2 odwiertów poszukiwawczych do sierpnia 2012 (pytanie czy plan aktualny- Redface podtrzymujecie prognozy z grudnia?) Brunei jest trzecim producentem ropy naftowej w Azji południowo-wschodniej i znaczącym producentem LNG: -Zasoby potwierdzone ropy naftowej: 1,1 mld baryłek -Zasoby eksploatacyjne gazu ziemnego: 350 mld metrów sześciennych -Wydobycie ropy naftowej: 168 tys. baryłek dziennie -Wydobycie gazu ziemnego: 11,4 mld metrów sześciennych -Eksport gazu: 8,81 mld metrów sześciennych Źródło: BP Statistical Review of World Energy 2010 - dane za 2009 rok te informacje można znaleźć w prezentacji z Grudnia 2011.
Edytowany: 5 kwietnia 2012 13:29
|
|
Wysłane:
5 kwietnia 2012 13:38:43
Kiedyś wrzuciłem tutaj artykuł w którym było napisane że zasoby bloku L i M to ponad 2 mld baryłek ropy.Nie podejmowałem dyskusji bo nie miałem pewności i do dzisiaj nie mam.Miało tam chodzić o zasoby na terenach morski a to są Bloki K i J . Po ostatniej sejsmice moża pokusić się o stwierdzenie że te 2 mld zasobów (wszystkich nawet tych niewydobywalnych) może oscylować w tej właśnie granicy. Na dzisiaj zasoby 10/90 to dwóch bloków to ponad 520 mln bbl a badania jeszcze trwją. Malezja uważała że ma prawo do tych zasobów dlatego przez wiele lat nikt tego nie mógł tknąć.Nam trafiła się ta perełka.Tak wychodzi.To że kiedyś Shell wydobywał tam rope nie ma znaczenia.Z pola Serie wydobywali od 1927 roku i robią to do dzisiaj,a wydobyli w tym czasie grubo ponad miliard baryłek ropy. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
5 kwietnia 2012 13:49:49
Mnie ponadto ciekawi jakie można było uzyskać średnie wydobycie ropy na polu Jerudong oraz w bloku M, gdzie Shell wydobywał ropę i jest przynajmniej kilka starych odwiertów (pytanie czy można je reaktywować?). Na polu Jerudong wydobyta około 30 tys baryłek ropy ale to były stare czasy. Jeśli obszar jest perspektywiczny to nowymi technologiami wydobycia można tutaj sporo ugrać, zwłaszcza, że pole może nie być wyeksploatowane (1 mld z pola Seria a 33 tys BOE z pola Jerudong robi różnicę - oczywiście pole Jerudong jest zdecydowanie mniejsze niż Seria, niestety nie znalazłem oszacowań zasobów tego terenu). Druga kwestia to skala wielkości wydobycia gazu. Taki odwiert Lempuyang-1 przykładowo - jakie można było by uzyskać wydobycie podczas testów, gdyby udało się ukończyć pomiary? Dla przypomnienia jaka jest różnica widac na zdjęciach: Krzysiek9 napisał(a):To jeszcze z ciekawostek fotograficznych: Odwiert O-18 Ukraina - testy (przepływ gazu 33 tys. metrów sześciennych dziennie = 1,187 MMcf/d): [img] cdn2.netpr.pl/file/attachment-...Odwiert Lempuyang-1 Brunei - brak danych na temat przepływu gazu: [img] media.stockwatch.pl/data/broke...Oczywiście to jeszcze nie świadczy o tym ile w ziem jest gazu i na ile starczyło by wydobycie z takim przepływem ale pokazuje skalę potencjału Brunei. Jeśli złoża są bogate a wg RPS są, to taki odwiert jak O-12 tutaj może być uznany za przeciętny ;) Szkoda, że nie mamy zdjęć z testów O-12 gdzie uzyskano przepływ gazu 230 tysięcy metrów sześciennych dziennie (8,1 MMcf/d). Redface może dało by się coś załatwić dla porównania? Redface czy wiesz może jaki rząd wielkości wydobycia z Lempuyang-1 mógłby wyjść podczas testów?
Edytowany: 5 kwietnia 2012 13:54
|
|
Wysłane:
5 kwietnia 2012 14:02:03
Porównaj to z O-12 "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 5 kwietnia 2012 14:03
|
|
Wysłane:
5 kwietnia 2012 14:08:53
No to już konkretnie wygląda :) Obstawiam, że w takim Lempuyang-1 można było uzyskać przepływ spokojnie ponad 10 mln cf/d.
Edytowany: 5 kwietnia 2012 14:09
|
|
0 Dołączył: 2012-03-21 Wpisów: 23
Wysłane:
5 kwietnia 2012 14:57:45
No to już konkretnie wygląda :) Obstawiam, że w takim Lempuyang-1 można było uzyskać przepływ spokojnie ponad 10 mln cf/d.
Wszystko pięknie , tylko nie wiem , jak ten gaz odebrać , jakie są koszty i możliwości uruchomienia wydobycia tego gazu...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.