PARTNER SERWISU
ggviejkq
1 2 3
gorrd
0
Wpisów: 14
Wysłane: 5 lutego 2009 15:20:21 przy kursie: 0,91 zł
firma produkuje elementy oświetleniowe osiągała do tej pory regularne zyski raz mniejsze raz większe ale zawsze zyski
dzisiaj osiągnęła najniższy kurs w historii przyczyna-opcje walutowe które na dzień 31-12 były na poziomie -3,1 mln zł
czyli chyba nie aż tak dużo (za bardzo się nie znam)
a Wy co myślicie o spółce ?

jak dla mnie spółka warta obserwacji

Kilerus
0
Wpisów: 72
Wysłane: 5 kwietnia 2009 16:00:46 przy kursie: 1,34 zł
.Moze WD jak by znalazl troche czasu powiedzial cos o AF???
Spolka kiedys wyrozniana nagrodami dla najlepszych firm dzis troche zapomniana i w dodatku z opcjami!
Spółka jest producentem opraw oświetleniowych - plafonier technicznych i opraw przenośnych. Firma zajmuje drugie miejsce na rynku krajowym z udziałem ponad 9%. Połowa produktów sprzedawana jest na eksport do 38 państw świata (głównie krajów Europy Zachodniej oraz Środkowo - Wschodniej), z 15% udziałem w rynku. Na Węgrzech działa spółka dystrybucyjna zajmująca się sprzedażą produktów firmy, a podobne są w trakcie organizowania w Rumunii, Bułgarii i Niemczech. Obecnie rozpoczyna ekspansję na rynku opraw inwestycyjnych drogowych i kolejowych

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 5 kwietnia 2009 20:27:12 przy kursie: 1,34 zł
Na moje oko to nic szczególnego. Można się dopatrywać małego niedowartościowania, ale nie jest ono oczywiste. Wystarczy jeszcze trochę strat i już wartość księgowa netto na akcję będzie bliska kursowi.
Gdzie problem? Dotychczas nigdzie, gdyby nie kryzys i opcje, wszystko byłoby nawet nieźle. Tymczasem spotkały się trzy czynniki: spadek zamówień z eksportu, totalne hamowanie w budownictwie gdzie Lena strategicznie się pozycjonuje oraz duże rozdrobnienie rynku oświetleniowego czyli silna konkurencja. (Jeśli lider ma 9% to jest naprawdę bardzo źle.)
Problemy to jednak nie tylko IV kwartał. Cały rok 2008 był gorszy w sprzedaży niż 2007. Widać, że firma dzielnie walczyła o marżę, ale na końcu poległa kołami do góry. Wynik netto roku wyszedł na czerwone zero. Wielkie i jedyne pytanie: co będzie dalej? Ekspansja? Ten kto używa tego słowa w kryzysie jest lekko nie...poważny. Przejrzałem sobie jeszcze stronkę, materiały dla inwestorów i raporty. Może znają się na oświetleniu, ale na finansach i na strategii to nie bardzo.
O wyczuciu marketingowym niech natomiast świadczy taki evencik:
www.lenalighting.com.pl/strony...
Może po prostu prezes jest wędkarzem, ale z budowaniem wartości firmy to nie ma wiele wspólnego.

Pubish
0
Wpisów: 31
Wysłane: 3 czerwca 2009 19:06:57 przy kursie: 1,55 zł
Dziwna jest ta spóła. Cały maj zero ruchu, poza jedną absurdalną sesją z 18 maja... i to pomimo tego, że w spółce siedzą dwa fundusze, pomimo też nienajgorszej wyceny i ratingu (choć wyniki takie sobie, to fakt).
Wydaje mi się też, że kurs spółki jest celowo tak ustawiany przez kogoś (pewnie fundusz). Dzisiejsza sesja to pokazała dobitnie. Zamknięcie wczorajsze było na 1,55, otwarcie grosz wyżej ustawiła transakcja na jedną akcję! Później 1000 sztuk po 1,52 (ktoś sypnął w zlecenie kupna), następnie znów jedna akcja po 1,56! Do końca dnia cisza, na fixie co? Jedna akcja po 1,55 (zebranie z prawej strony tym razem).

Te pojedyncze akcje ustawiające kurs na otwarciu i fixingu pojawiają się zresztą niemal codziennie, zastanawia mnie tylko sens takiej gierki (uprawianej chyba przez fundusz, jak sądzę). Może znajdzie się ktoś, kto potrafi wyjaśnić przyczynę tego zjawiska?

krzem78
0
Wpisów: 197
Wysłane: 30 lipca 2009 23:54:52 przy kursie: 1,93 zł

kliknij, aby powiększyć

A dziś ładne wybicie, piękny wolumen.

(po raz pierwszy próbuje wkleić obrazek, nie wiem czy wyjdzie; w każdym bądź razie daleko zaszedłem; dzięki owner za porade na wątku ganta)
Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.
Edytowany: 31 lipca 2009 08:02

krzem78
0
Wysłane: 26 sierpnia 2009 20:20:18 przy kursie: 1,95 zł

kliknij, aby powiększyć

Aż miesiąc potrzebowała Lena, żeby wrócić do szczytu poprzedniego gwałtownego wybicia. Była nawet próba przebicia i to przy jakim słabym dzis rynku. Nie udało się i wrócilismy do kanału wzrostowego widocznego na powyższym wykresie godzinowym. W ostatnie dni wzrósł wolumen, wzrosło trochę zainteresowanie papierem - widac po ilości zleceń. Być może gra pod raport - 31.08.2009. Spółka niedowartościowana na wszystkich wskaźnikach.

Poza tym parę tygodni temu na wykresie tygodniowym złoty krzyż (ema 15 - czerwona linia+ema45- zielona linia) - patrz rysunek poniżej. Wskaźniki calkiem zdrowo wyglądają, np. na RSI potencjał wzrostów jeszcze jest.

kliknij, aby powiększyć

Na forum SW widze zerowe zainteresowanie papierem, ale może ktos skorzysta bo spółka ogólnie zapomniana a ja widzę, że sprężyna tu się mocno napina. Dla nie-posiadaczy - chyba dodac do obserwowanych nie zaszkodzi, co sądzicie? Jak już się wybije to następnych oporów należy doszukiwać się dość wysoko.
Fundamentalnie się nie znam, więc nie wypowiadam. Znam o tyle spółkę, że dziś np. wrysowywałem lampy Leny na projekt. W opini elektryków gorsze od Philipsa, ale pewnie też i tańsze (tego dokładnie nie wiem). Z tego co doczytałem żyją z eksportu, więc patrząc na kurs Euro w ostatnim kwartale może źle z wynikami nie będzie.
To tyle w skrócie z moich tendencyjnych (bo posiadacza) argumentów.
Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 8 października 2009 20:56:07 przy kursie: 1,58 zł
Trochę patrzę na spółkę i liczyłem właśnie na koniec opcji i eksport, ale ostatnio spółka rolowała opcje na dłużej, znaczy się przychody z eksportu nie najlepsze. Jeden fund wychodzi z papiera, czekam z boku z 5k w portfelu. Spółka spełnia kilka moich warunków, ale niestety kilka innych ją dyskwalifikuje. Więc wynik na dzisiaj obojętny.

KropaX
0
Wpisów: 46
Wysłane: 22 października 2009 00:32:16 przy kursie: 1,55 zł
krzem78 napisał(a):

kliknij, aby powiększyć

Z tego co doczytałem żyją z eksportu

Na eksport (jeśli dobrze pamiętam) idzie ok 10 % produkcji. Czy Twoim zdaniem handel w Polsce nie przynosi im zysków? Rynek oświetleniowy podobno jest bardzo rozdrobniony... Ostatnie komunikaty raczej sugerują, że główny akcjonariusz nie specjalnie przejmuje się drobnymi inwestorami. Interpretuję to na niekorzyść firmy.

ynwestor
0
Wpisów: 208
Wysłane: 14 listopada 2009 11:49:27 przy kursie: 1,82 zł
Czy mógłbym prosić o komentarz do raportu i dalszych perspektyw rozwojowych spółki na jego podstawie? Najbardziej cenię sobie fachowość Wodza oraz Kasi. Jeśli któreś z Was mogłoby pochylić się nad lekturą raportu tej spółki, to byłbym rad Angel

Poproszę również bardziej doświadczonych użytkowników o kilka słów, ponieważ przeznaczyłem spółce całkiem sporą część swojego portfela, a nie wiem czy dobrze zrobiłem.

Czekam na odzew. Pozdrawiam wave

WatchDog
50
Wysłane: 14 listopada 2009 19:30:15 przy kursie: 1,82 zł
Lena wskaźnikowo droga nie jest, ale ma niemałe kłopoty.
Mimo poprawy wyników w III kwartale, rentowności brak i jest czerwono:
www.stockwatch.pl/gpw/lena,wyk...

Spółka jest utopiona w opcje, o których bardzo mgliście pisze i ogólnie temat omija szerokim łukiem. Nie wyszło jej na Węgrzech i ogólnie jest ciężko z handlem, stąd spadające przychody i spora nadpłynność ze zredukowanego kapitału obrotowego.

Zabawni są w ogole. Tabelki w raporcie tak wymieszane, jak nigdzie nie spotkałem. Ewidentnie nie wiedzą po co je robią. Grupę kapitałową też mają całkiem bez sensu, praktycznie z jedną spółką zależną. A to tylko kłopot: czas i koszty dodatkowego raportowania, zarządzania i kontroli - wydzielenie nie nosi znamion posiadania sensu biznesowego. Równie pocieszna jest też spowiedź z posiadanej floty: BMW X5, trzy Octavie i osiem Focusów. Czyli już wiemy jak liczebny jest terenowy sales force Angel
Poważnie: perspektywy branży są dobre, moment słaby, trzeba pamiętać też o silnej konkurencji i niewielkiej wartości dodanej w tym biznesie. Cisną Chiny, cisną korporacje. Nadchodzą za to nowe technologie. Rzecz poniekąd pasjonująca - zachęcam do własnych badań. Wzrost rynku na pewno wyciągnie też Lenę z trudności, których zasadniczo nie ma - jest silna i stabilna, tylko jej się model biznesowy poplątał i nie zarabia.

Co nieco o rynku:
http://www.pollighting.pl/
nowetrendy.pl/index.php/news/i...
http://www.lug.com.pl/pl/167:Rynek_oswietleniowy

ynwestor
0
Wpisów: 208
Wysłane: 14 listopada 2009 19:49:02 przy kursie: 1,82 zł
Dzięki Wodzu za szybki odzew. king

Paradoksalnie wciąż jednak nie wiem, co robić ze swoim pakietem akcji. Eh? Zachęcam do dyskusji. Wierzycie w świetlaną przyszłość spółki? d'oh!

High-flier
0
Wpisów: 24
Wysłane: 15 listopada 2009 14:40:43 przy kursie: 1,82 zł
WatchDog napisał(a):
Lena wskaźnikowo droga nie jest, ale ma niemałe kłopoty.
Mimo poprawy wyników w III kwartale, rentowności brak i jest czerwono:
www.stockwatch.pl/gpw/lena,wyk...

Spółka jest utopiona w opcje, o których bardzo mgliście pisze i ogólnie temat omija szerokim łukiem. Nie wyszło jej na Węgrzech i ogólnie jest ciężko z handlem, stąd spadające przychody i spora nadpłynność ze zredukowanego kapitału obrotowego.

Witam,

obecnie mam tylko chwilę, dlatego szerzej ustosunkuję się do opinii Watchdoga (z która się mocno nie zgadzam) w najbliższych dniach.

W 3 kwartale 2009: przychody 25,3 mln EBITDA 3,52 mln Zysk netto 1,8 mln - brak rentowności ??? Chciałbym być właścicielem takiej Spółki.

To są wyniki na poziomie lat 2007-2008 gdzie o kryzysie nikt nie słyszał.

Utopiona w opcjach ??? Chyba w forwardach (czytajmy dokładnie raport)

Na 30 września otwarta pozycja w opcjach + forwardach to 4,95 + 18,502 = PLN 23,452 mln
zestawiając to z nominałem otwartych pozycji: EUR 1,898 mln (CIRS /kredyt), EUR 4,145 mln forwardy oraz opcje EUR 0,75 mln = razem EUR 6,793 mln

wychodzi że spółka pierwotnie zawarła transakcje przy kursie realizacji 3,45 (23,452 / 6,798) - nie widzę tu żadnych "zamgleń"

ujemna wycena wszystkich instr pochodnych: cirs + opcje + forwardy to -5,826 mln pln na koniec 3 kwartału. Na koniec 1Q 2009 było to - PLN 12,9 mln - chyba się poprawiło ?!

zmiana wyceny z -12,9 mln na -5,826 mln wynika z 2 czynników:
- rozliczania części transakcji - realizacja forwardów i opcji
- umacniania się PLN i wyceny jeszcze nie rozliczonych transakcji

Bardzo ważne jest zdanie:
"W sierpniu spółka zawarła porozumienie z Raiffeisen Bank Polska SA na mocy
którego realizacja kontraktu o wartosci 3.000 tys. Euro została przesunieta na rok 2010 w podziale na pierwsze 7 miesiecy w równych ratach."

Proszę pokażcie mi inne spółki, które dostały taką możliwość. Tylko naprawdę dobrej Spółce bank pozwoli zrobić takie przesunięcie rozliczenia.

Gdy był środek kryzysu, banki zamykały spółką transakcje przy kursie 4,5 i wyżej z gigantyczną stratą (bo nie chciały uzupełnić depozytu zabezpieczającego. Ujemna wycena została zamieniana na kredyt długoterminowy - spółki będą za to płacić latami.

Lena natomiast dostała wielki prezent. Nie tylko nie zamknięto jej transakcji ale ją przesunięto do przodu - czyli zamiast rozliczyć EUR 3,0 mln po 3,45 (średnio biorąc) gdy EUR było po 4,5-4,7 to rozliczy to w przyszłym roku gdy kurs EUR będzie w graniach 4,0.

Co więcej oprócz CIRS+a opcje i forwardy zawsze zabezpieczały realne przepływy walutowe - wystarczy porównać przychody z eksportu do nominału zawartych transakcji - teraz mamy PLN 23,4 mln zabezpieczenia eksporty które ma się rozliczyć od października do lipca (10 miesięcy to ponad 3 kwartały czyli ponad 30 mln sprzedaży)

jest jeszcze wiele, wiele pozytywnych wniosków płynących z raportu - tylko trzeba uważnie czytać - podzielę się częścią spostrzeżeń w najbliższych dniach.

ta spółka jest naprawdę tania, co by tu o niej nie pisać.

WatchDog
50
Wysłane: 15 listopada 2009 15:08:17 przy kursie: 1,82 zł
str. 30
W celu zabezpieczenia przed tym ryzykiem, Spółka wykorzystuje walutowe kontrakty
terminowe typu forward oraz opcje walutowe.

str. 31
W celu zabezpieczenia sie przed ryzykiem zmian kursów walutowych, Spółka wykorzystuje walutowe transakcje forward i opcje.

str. 32
Spółka zawarła szereg kontraktów walutowych typu forward oraz opcje walutowe, które stanowia element zarzadzania ryzykiem walutowym.

str. 32
Na dzien bilansowy, wartosc nominalna (po kursie zawarcia transakcji) nie zrealizowanych kontraktów walutowych typu forward i opcji zawartych przez Spółke, przedstawia sie nastepujaco:
Kontrakty walutowe typu forward: 18 502 ; 13 679
Opcje walutowe: 4 950; 2 475

str. 32
Spółka zawarła z Raiffiesen Bank Polska SA transakcje typu forward oraz opcje walutowe w celu zabezpieczenie przychodów w roku 2009. Wynik na tych transakcjach moKe wpłynac w sposób istotny na wynik spółki w 2009 roku.

str. 32/33/38
Spółka stosuje rachunkowosc zabezpieczen przepływów
pienieznych, zawarte transakcje w wysokosci 4.895 tys. Euro (4.145 tys. euro forward, 750 tys. euro opcje) wycena w wysokosci -3.430 tys złotych została wykazana w pozycji kapitał z aktualizacji wyceny (po umniejszeniu o utworzone aktywo na podatek z tego tytułu) do momentu realizacji pozycji zabezpieczajacej.

str. 36/38
Równiez wpływ na wynik miała wycena bilansowa instrumentów finansowych (transakcje typu forward i opcje walutowe), kredytów nominowanych w EURO.

==============================

Wynik netto z 12 miesięcy: -10 793 tys. zł
Zysk operacyjny z 12 miesięcy: 1 330 tys. zł
Przychody z 12 miesięcy: 105 773 tys. zł
spadek 4% w ujęciu kroczącym, o 20% w ujęciu rok do roku narastająco, o 13% w ujęciu kwartał do kwartału.

krzem78
0
Wysłane: 7 grudnia 2009 23:55:40 przy kursie: 2,10 zł
Dziś pokonanie oporów z 26 sieprnia przy dużym wolumenie. Technicznie droga otwarta na minimum 2.40. Wprawdzie RSI juz na poziomie ponad 70, ale to nie sygnał sprzedazy.

High-flier
0
Wpisów: 24
Wysłane: 17 marca 2010 15:51:34 przy kursie: 2,30 zł
ładna sesja sie zapowiada dzisiaj - przebicie 2,25 otwiera drogę do ladnych wzrostów. zapomniana trochę spółka a już wcześniej wspominałem że warta zauważenia.

19 marca wyniki - i pewnie pod to jest wzrost (nie mówiąc o ogólnym szale na maluchach)

zakładam że spółka wyjdzie na zero na koniec 2009 roku (może trochę optymistyczne podejscie) ale zobaczymy.

duże dyskonto w porównaniu do rywala ES SYSTEM (porównując wartość EBITDA).

Afro
0
Wpisów: 60
Wysłane: 17 sierpnia 2010 22:46:13 przy kursie: 2,09 zł
Jakie rokowania na najbliższą przyszłość specjaliści?
Portfel:

absolum44
0
Wpisów: 18
Wysłane: 6 września 2010 10:51:24 przy kursie: 1,82 zł
No i ladnie nam sie sprawdza rekomendacja IDM

maniek1
0
Wysłane: 13 listopada 2010 20:53:52 przy kursie: 1,82 zł
Po wynikach za IIIQ czekamy na nową rekomendację :) Gratuluję zarządowi obniżenia kosztów stałych - co nie jest takie łatwe (czas popracować nad przychodami i będzie miód! ). Spółeczka robi się taniutka na parkiecie (P/E, P/BV, rating, stabilny akcjonariat).....ceny za akcje praktycznie na poziomie sprzed roku.

Daro1982
0
Wpisów: 12
Wysłane: 13 listopada 2010 22:42:43 przy kursie: 1,82 zł
Witam,

Myślę że może w niedługim czasie osiągnie 1,93 mocno uklepujemy dołek przy 1,8 bo na przebicie 2 zł jakoś nie liczę

maniek1
0
Wysłane: 15 listopada 2010 12:30:09 przy kursie: 2,27 zł
Zobacz jak leci na zielono do góry, a obroty... szok. Chyba jakiś gruby portfel wlazł do spółki.
Edytowany: 15 listopada 2010 15:19

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE lena

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,588 sek.

iuuuurwq
gymhxoxr
xzafvdjs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vmwwhzqi
vquqvowd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat