0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
14 marca 2012 17:20:08
przy kursie: 387,84 zł
To nie pierwsza taka "wpadka" GK DM IDMSA, przykładem tutaj może być Kolastyna (obecnie Miraculum). Z większości takich akcji GK DM IDMSA wychodził z dobrym rezultatem. DSS mimo ze medialnie oddało sprawę prowadzenia budowy autostrady - na czym i tak się najlepiej nie znali ma ciągle podmioty dostarczające surowce na ich budowy.
Co do potencjalnego bankructwa DSS, IDMSA zaraz wyciągnie do nich pomocna rękę, wcześniej trochę postraszą ale uratują wsadzony w to kapitał a jeszcze na tym zarobią. Ostatecznie mogą "zmusić" do konwersji obligacji na akcje, a z tym już sobie na pewno poradzą - kwestia czasu:)
W ostateczność są przecież poduszki powietrzne w stylu TFI gdzie strata może się rozmyć.
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
14 marca 2012 17:49:03
a bierzesz pod uwagę wysokość kar umownych za autostradę... tam moga być dziesiatki milionów zlotych + konieczność udzielenia gwarancji na tak robioną fuszerkę, nie wierzę w jakość tej budowanej drogi... dla mnie i twierdze to od dawną dss jest bankrutem...przerosło ich to wszystko + plus smierć prezesa.... ale może się uda IDM jakoś uciec z tego tonącego okrętu np przejmując realne aktywa dss
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 360
Wysłane:
14 marca 2012 19:14:56
IDM nie ma jakoś ostatnio szczęścia gdzie się człowiek nie obróci to wtopa. Kolastyne reanimowali , tak samo jak DSS, Bomi też ledwo utrzymuje się nad powierzchnią. Electus traci rynek na rzecz magellana i mw trade. Bank przedsiębiorczości jest pod kreską. Z działalnością maklerską jest różnie. Tak na dobrą sprawę jedyny solidny filar grupy to IDEAtfi. Szczerze przyznam, że IDM mnie rozczarował na całej linii. Może jeszcze wyjdą na prostą z przytupem, na chwilę obecną trzeba być raczej sceptycznym. To już ipopema mi się bardziej podoba, mało mówią i dużo robią koncentrując się na tym na czym się znają.
|
|
|
|
Wysłane:
14 marca 2012 19:15:04
Nie wiemy zapewne wszystkie ale teraz DSS nie jest liderem jednego z odcinków autostrady: www.stockwatch.pl/przeglad-pra...Ale surowce na pewno dalej będzie tam dostarczać. Ja ta zmianę oceniam na dobrą, niech DSS zajmuje się tym co najlepiej potrafi. Choć jestem pesymista, wierze ze IDMSA sobie z tym poradzi, ale oczywiście sam bym nie kopił akcji DSS gdyż nie znam zbytnio spółki, a rynek kruszywa w mojej opinii będzie się kurczył ze względu na spadek ilości inwestycji drogowych. Jeśli ktoś ma ucierpieć na obligacjach DSS to pierwsze do odstrzału pójdą zapewne fundusze obligacji... reszta się jakoś rozpłynie. W ostateczności rozwodni się akcjonariat DSS przez nowa emisje akcji.
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
14 marca 2012 20:21:00
do tej pory IDM ratował małe spółki i stać go było na pożyczenie kasy aby spółkę zrestrukturyzować. Takim tropem znalazł się w KOlastynie, Relpolu swego czasu i Work Servicie(tu obligi można teraz kupić po nominale- sprzedający nie chce odsetek! - sam dostałem dwa razy ofertę odkupu takich obligacji). Teraz domyślam się, że kasa była potrzebna na operację DSS.
DSS wyróżnia to, że jest DUŻY- w sensie bilans spory i spore zadłużenie. Pytanie czy nie za duży jak na IDM, według mnie IDM odetchnie jak spuści WORKa bo tam jest trochę zakopany i odzyska tm samym sporo cashu. Kampania Worka w trakcie- reklamy w tvn chodzą często a co sprzedają to już każdy powinien wiedzieć.
Pytanie czy spuści tego Worka.
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
17 kwietnia 2012 17:37:07
przy kursie: 343,68 zł
Stało się, DSS na razie jest w likwidacji(jeszcze może zawrócić). Jak dla mnie to za duży podmiot dla IDM do ratowania- co niestety zaczęło się realizować.
|
|
0 Dołączył: 2011-12-18 Wpisów: 180
Wysłane:
17 kwietnia 2012 17:50:39
idm to przykład wyjątkowo nieudolnego inwestowania , moim zdaniem to jest początek końca " wielkiego" idm
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2012 18:30:13
Szykują się następne odpisy na utratę wartości.
|
|
PREMIUM
16 Dołączył: 2009-11-23 Wpisów: 222
Wysłane:
17 kwietnia 2012 21:09:49
jak ktoś tu ostatnio napisał, za co się wezmą to wtopa... niemniej obligacje są 2gie w kolejce do spłacenia z masy upadłości, czyli tutaj odzyskają kasę. Natomiast posiadane udziały pójdą w odpisy
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2012 23:50:33
Większość obligacji i 5% akcji jest w rekach Idea TFI, a więc ta strata nie będzie miała znaczenia dla IDMSA gdyż popłyną ci którzy zainwestowali w fundusze z Idea TFI. Nie będzie miała także wielkiego znaczenia dla wyceny Idea TFI, gdyż oni nie inwestują swojego kapitału żyją z prowizji, ale po takich numerach ta im może spadać.
Na pewno natomiast popłynie PBP, ale on jest bankiem więc ma uprzywilejowaną pozycje jeśli chodzi o dług.
Electus... swoje już odpisał poza tym nie wiadomo czy ma cokolwiek wspólnego z DSS.
Która spółka z grupy IMDSA może jeszcze ucierpieć?
Z drugiej strony DSS to dość dziwna firma, niepotrzebnie pchała się w autostrady a sam dług sprzedawała po dość wysokiej stopie odsetkowej. Spółka zależna - Kieleckie Surowce Skalne jeszcze nie tak dawno temu potrafiły wypracowywać stały dochód.
Więc skąd nagle pojawiły się tam takie problemy? Koszty eksploatacji znacząco nie wzrosły więc gdzie wyciągnięto kasę?
Mimo to IDMSA mocno wtopił, a najgorsze jest to iż nie wiadomo dokładnie ile tego jeszcze mają a ile udało się im w jakiś sposób pozbyć albo przepakować. Czy wiadomo ile GK DM IDMSA posiada obecnie zaiwestowane w DSS ? Wiadomo ze przez Idea TFI posiada 5% akcji, reszty pewnie się już dawno pozbyła. Pozostają jeszcze obligacje oraz pożyczki.
|
|
|
|
PREMIUM
16 Dołączył: 2009-11-23 Wpisów: 222
Wysłane:
18 kwietnia 2012 00:02:53
problem z DSS zrobił się wtedy gdy DSS zwiozło na A2 100 tys ton kruszywa, głównie dla Covecu. Zrobili dobrze, ale Covec podwinął kitę i czmychnął a DSS zostało bez kasy od Covecu za już zakupione kruszywo oraz z olbrzymią ilością kruszywa już zwiezioną do A2. Dlatego weszli w tą budowę. Ale jest to nauczka dla wszystkich by nie zabierać się za coś na czym człowiek się nie zna.... to tak jakbym ja zaczął konstruować - rakiety kosmiczne, straty byłyby olbrzymie. I tak wyszło z DSS. Samych nalezności z Covecu było 60 milionów, weszli w tą budowę , wykonawcom napewno płacili więcej niż trzeba było, koszty znacznie skoczyły ( wzrost cen asfaltu, etc ) a kasy z GDKiA brak... stąd główna dziura... nie wyluczam też dodatkowych przekrętów, na boku
mam wrażenie że IDM został tym mocno zaskoczony i niestety trochę to IDM znów będzie kosztować. To co napisałem kilka miesięcy wczęśniej: łapiąc wiele srok za ogon żadnej się nie przypilnuje. To kliniczny przykład.
I teraz co do IDMu, jezeli nie ruszy się koniunktura to zbankrutują. Finansują się z obligacji, ale obligacje trzeba rolować. W końcu skończy się kolejka chętnych do rolowania i będzie po zawodach. Jedyna szansa to nadejście hossy. Wtedy się IDM odbije...
tak wygląda moja ocena sytuacji
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
18 kwietnia 2012 09:48:27
przy kursie: 362,88 zł
no chłopcy z idm zaczeli działać pr....:-)) wczorajszy zły komunikat o upadłosci dss spółki w ktorej utopili kupę kasy dzisiaj już przykryli artykułem o zmianach właścicieli IDM i walce miedzy akcjonariuszami:-)) o akcje:-)) WROGIE PRZEJECIE ITD>>> Zastąpienie Marka Falenty funduszem private equity z grupy Warsaw Equity Management (WEM) nie kończy zmian w DM IDMSA. Jak ustalił „Puls Biznesu”, WEM, znany przede wszystkim z bardzo udanej inwestycji w komunikator Gadu- -Gadu, wystąpił do regulatora o zgodę na przekroczenie progu 10 proc. w akcjonariacie domu maklerskiego.
— Rozważamy zwiększenie zaangażowania w IDMSA do poziomu porównywalnego z sumą pakietów Grzegorza Leszczyńskiego i Rafała Abratańskiego — potwierdza Mariusz Banaszuk, prezes WEM.www.pb.pl/2595097,72712,tarcia...a mysle, ze pod swoje akcje w idm mają trochę kredytów i te nie mogą cenowo nie mogą spaść poniżej pewnego poziomu bo znowu ich bank skróci;-))
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
Edytowany: 18 kwietnia 2012 09:49
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2012 14:35:15
Fundusz wyczuł krew i jak każdy drapieżnik widzi zdobycz do połknięcia. Czyżby Abratański i Leszczyński wylądowali za burtą:), no cóż sami będą sobie winni.
|
|
Wysłane:
24 kwietnia 2012 08:51:54
przy kursie: 341,76 zł
Po poniższym wywiadzie widać ze Prezes jednak odczul na sobie ostanie zawirowania związane z problemami DSS i rynku. www.tvncnbc.pl/11866406,0,0,1,...
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 kwietnia 2012 22:15:48
Wyszedł raport roczny i po audycie pogorszyły się wyniki oraz sytuacja majątkowa: - strata roczna pogłębiła się z -237 mln zł do -263 mln zł - kapitał własny spadł z 482 mln zł do 458 mln zł - wzrosła kwota zobowiązań odsetkowych z 410 mln do 521 mln zł - w tym większość do kredyty krótkoterminowe, zwiększone z 217 mln do 325 mln zł Szczegółowy raport www.stockwatch.pl/komunikaty-s...W serwisie jeszcze dzisiaj będą przeliczone nowe dane.
|
|
Wysłane:
1 maja 2012 10:16:02
Polski Bank Przedsiębiorczości SA Zysk/strata -49 441 (Przychody 54 677) Supernova IDM Fund SA Zysk/strata -45 558 (Przychody 100 411) Vectra SA w upadłości układowej Zysk/strata -18 539 (Przychody 55 074)
Wniosek jest prosty a zarazem smutny, IDMSA ostatnio inwestuje w duże podmioty które jakoś nie generują zbytnio zysku :) czy to jest spowodowane kryzysem czy złym zarządzaniem na to każdy sobie musi sam odpowiedzieć.
Warto jednak zwrócić uwagę na pewne istotne zmiany: - "W dniu 29 marca 2012 r. Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy odwołało Włodzimierza Dobrowolskiego z funkcji Prezesa Zarządu. Funkcję tę objął Leszek Szwedo." - Polski Fundusz Hipoteczny SA - pożyczała z oprocentowaniem 20% i 24% - pożyczki zabezpieczone.
Edytowany: 1 maja 2012 10:26
|
|
0 Dołączył: 2011-12-18 Wpisów: 180
Wysłane:
1 maja 2012 20:14:34
mam rachunki w bm idm i na traderze nie wiem czy już się ewakuować ?
|
|
Wysłane:
1 maja 2012 23:02:26
tack bez znaczenia gdzie masz rachunek. IDMSA nie upadnie, ale jego kurs może wpaść w spory zakres wahań.
Rok 2011 poza wtopami inwestycyjnymi jest dobrym czasem na sprzątanie bilansu i ogarniecie się przez zarząd ze spraw zaszłych związanych z rodziną Falentów.
Strategia IDMSA jest dobra w czasie hossy, i być może długo okresowo. Ale w obecnych czasach spółka cierpi z tego powodu. Strata na DSS pokazuje jasno ze niezbyt kontrolują co się dzieje, w szczególności ze bank PBP powinien być świadom stanu finansów spółki i tego ze DSS popłynie znacznie na autostradach, bo core bussines czyli kruszywo powinno zwiększyć swoją rentowność ze względu na zwiększenie sprzedaży - tylko umowy trzeba mieć odpowiednie!. Nie od dziś wiadomo ze firmy budujące autostrady maja problem z rosnącymi kosztami.
DSS rozłożyła nieprzemyślana budowa autostrady, być może ktoś mu w tym jeszcze pomógł.
Z drugiej strony trzeba pamiętać ze obecnie przeceniono obligacje DSS na wartość 0, w przypadku uratowania firmy DSS ich wartość wzrośnie z 0 do od 1 do 100%. Więc zostanie wykazany spory zysk. Ale jest jeden warunek, musi się zmienić upadłość na układowa.
IDMSA ostatnio zagazował się bardzo w spółki związane z budownictwem (Vectra SA, DSS, Budownictwo Polskie SA(?)), nie wiemy jednak za ile nabył ich akcje - możne za symboliczne 1 zl a ze mają większość to konsolidują straty; JEŚLI jedna uda im się wyprowadzić spółki na prostą i odsprzedać zysk może być naprawdę wysoki.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
2 maja 2012 04:26:12
WatchDog napisał(a):Wyszedł raport roczny i po audycie pogorszyły się wyniki oraz sytuacja majątkowa: - strata roczna pogłębiła się z -237 mln zł do -263 mln zł - kapitał własny spadł z 482 mln zł do 458 mln zł - wzrosła kwota zobowiązań odsetkowych z 410 mln do 521 mln zł - w tym większość do kredyty krótkoterminowe, zwiększone z 217 mln do 325 mln zł Szczegółowy raport www.stockwatch.pl/komunikaty-s...W serwisie jeszcze dzisiaj będą przeliczone nowe dane. Mam pytanie natury technicznej. Sytuacje, że po audycie raport roczny wykazuje inne dane niż wynikałoby to z prostego sumowania wcześniej podawanych danych kwartalnych to norma - nie chodzi mi tu tylko o IDM, ale o cały rynek. Z raportem rocznym StockWatch zdaje się obchodzić w ten sposób, że cała korekta wyniku spółki po audycie jest wrzucana do ostatniego kwartału, a wyniki trzech pierwszych kwartałów pozostają nie zmienione niczym skała. Ale przecież nowe zaudytowane wyniki dotyczą roku jako całości i nie wiemy, w którym kwartale przychody czy zysk były niższe / wyższe. W związku z tym wrzucanie całej korekty w jeden kwartał może fałszować jego obraz. Czy nie byłoby lepszym rozwiązaniem proporcjonalne rozłożenie zmian na wszystkie kwartały? Oczywiście nie dzieląc korekty na 4 równe części (po jednakowym kawałku na każdy kwartał), ale ujmując ją proporcjonalnie do wielkości danego wskaźnika w danym kwartale? Nikt chyba tego automatycznie w podany przeze mnie sposób nie robi. Jeśli ktoś staje wobec potrzeby / chęci prostego przeanalizowania sezonowości wyników danej spółki może mieć równie nagle co niespodziewanie całkiem niemało pracy.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 maja 2012 08:38:00
Działamy zależnie od sytuacji i czasem wymaga to ekwilibrystyki, ale daje się okiełznać. Dane bilansowe są takie jakie są, problemem jest kwestia rozłożenia zmian wynikowych w czasie. Zakładamy, że raport półroczny przeszedł przez ręce biegłego, więc pierwszych dwóch kwartałów nie dotykamy - chyba że w ciągu roku miała miejsce zmiana zasad rachunkowości lub prezentacji. Zmiany albo wkładamy w IV kwartał, albo rozkładamy między III a IV. Nie ma to znaczenia dla wskaźników opartych o zysk, bo suma roczna się zgadza. Dopiero jak będą dochodzić kolejne kwartały ujawni się efekt zmian wyniku. Osobiście wolę konserwatywne podejście. Analiza sezonowości zawsze jest problemem i na danych zbiorczych rzadko kiedy prowadzi do celu. Trzeba wyodrębnić segmenty, a w każdym z nich wyłączyć zdarzenia jednorazowe. No i zawsze im niżej w rachunku wyników tym mniejsza pewność poszczególnych poziomów zysku. Najlepiej wyjść od przychodów, ale... akurat w wypadku IDMSA to też tylko mały kawałek obrazka.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.