PARTNER SERWISU
imlfqmyb
35 36 37 38 39

TECHMEX [TEX]

Swierszczu
0
Wpisów: 299
Wysłane: 4 czerwca 2009 19:55:07 przy kursie: 7,90 zł
Powiem to tak, gdyby nie sypanie powyzej 7,90 to dzisiaj by bylo powyzej 8..
Edytowany: 4 czerwca 2009 19:55

llll
0
Wpisów: 54
Wysłane: 4 czerwca 2009 20:10:16 przy kursie: 7,90 zł
Dziś na stronach PB:

Cytat:

„Rozmawiamy z nowymi funduszami”
Puls Biznesu, pb.pl,04.06.2009 13:09

W naszej "Akcji Inwestor" jeden z akcjonariuszy Techmeksu martwi się nagłym zmniejszeniem udziałów przez fundusze DWS i Pioneera oraz zbyciem znacznej liczby akcji przez osobę z rady nadzorczej spółki. Zobacz, co na to spółka.

Inwestor I: Dlaczego dwa fundusze sprzedały akcje Techmeksu? Czemu akcje sprzedawał też członek rady nadzorczej? Kiedy rozpocznie się skup akcji? Czy – po wyjściu funduszy - nie jest na to idealny moment? Z takimi pytaniami do spółki zwrócił się jeden z uczestników rynku kapitałowego. O wyjaśnienia pokusił się Grzegorz Pastwa, dyrektor ds. public relations Techmeksu.

- Zdaniem zarządu, aktualnie fundusze inwestycyjne podejmują decyzje o wzroście i zmniejszeniu zaangażowania kapitałowego w Polsce analizując nie tylko bieżące informacje ze spółek, lecz również swoją politykę korporacyjną związaną z efektywnością inwestycji kapitałowych podejmowanych bezpośrednio przed światowym kryzysem gospodarczym. Oba fundusze jako akcjonariusze Techmeksu, w okresie ostatnich kilku lat zmieniały zaangażowanie kapitałowe, tym samym prawdopodobnie w ostatnim czasie realizowały zyski krótkoterminowe. Zarząd prowadzi aktywne rozmowy z funduszami dotychczas nie zaangażowanymi kapitałowo w spółce, a zainteresowanymi rozwojem spółki zależnej SCOR –twierdzi Grzegorz Pastwa.

Inwestor II: A co ze skupem akcji?

Zarząd podejmując decyzję o skupie akcji własnych odpowiada za skuteczne przeprowadzenie tego procesu – tak, by uzyskać istotny dla akcjonariuszy trwały efekt w postaci ustabilizowania kursu akcji. W efekcie liczymy na podniesienie zaufania do polityki zarządu w zakresie realizacji strategii rozwoju i uzyskanie trendu wzrostowego kursu. Niemniej najistotniejszym momentem jest czas rozpoczęcia procesu, który wymaga zaangażowania znacznych środków finansowych. W ostatnich latach spółka zaangażowana była w spory sądowe dotyczące rzetelnego rozliczenia z podwykonawcami prac wykonanych na rzecz projektu Kontrola na Miejscu. Orzeczenia w tych sporach mają istotny wpływ na bieżącą sytuację finansową spółki. W raporcie bieżącym informujemy o kolejnych pozytywnych dla Techmex SA orzeczeniach sądów obejmującym łącznie kwoty prawie 10 mln zł – informuje Grzegorz Pastwa.

Odnosząc się do sprawy sprzedaży akcji przez członka rady nadzorczej, Grzegorz Pastwa pisze, że „zarząd nie posiada żadnej wiedzy na ten temat, tym samym nie może wykluczyć powodów ekonomicznych o podłożu prywatnym”.

leonik
0
Wpisów: 45
Wysłane: 4 czerwca 2009 20:27:18 przy kursie: 7,90 zł
Dopiero co nie pisaliscie ze po 15, czy 20 zł, czy po ile tam nie bedzie za pol roku a teraz zarobilisci po 2 zeta na papierze i chcecie sprzdawac Eh? Ja tam nie kupilem duzo, ale wlazlem po 7 zl i mam zamiar potrzymac conajmniej ze 2 lata. Nie zeby mial cos przeciwko, mozecie sprzedawac bo i tak to zadnego wplywu na kurs nie bedzie mialo. Jednak ja wychodze z zalozenia, ze jak czlowiek uwazal, ze kupil tanio, bessa albo sie juz skonczyla albo skonczy sie jeszcze w tym roku to nie widze racjonalnych przeslanek do sprzedarzy. Chyba, ze sie bardzo wierzy w nadchodzaca korekte i ze bedzie mozna odkupic taniej...

Bosman
0
Wpisów: 155
Wysłane: 4 czerwca 2009 23:53:05 przy kursie: 7,90 zł
TomAl napisał(a):
ej no, chłopaki, sam na łajbie zostanę? :) A kto będzie w żagiel dmuchał?? Whistle

Korekta się należy jak psu buda. Ale ja poczekam. Długo. Do dochodowości spółki jestem przekonany, więc czekam przynajmniej aż do raportu za II kwartał który to zweryfikuje.

Ty TomAl za jedno wiosło a ja za drugie. Alexey tylko tak gada - stanie za sterem i od czasu do czasu zmieni któregoś z nas.icon_biggrin

Nie jest wcale przesądzone, że jak szeroki rynek - jeśli w ogóle będzie spadał - to Tech razem z nim. Tak jak napisał TomAl z raportem za kolejny kwartał. Są spółki, które będą wykazywały poprawę lub chociaż stabilizację wyników. Są spółki, które mówiąc wprost oleją sprawę i rynek je za to wyceni. Spółki z gorszymi wynikami z początku roku urosły po kilkaset procent. Tech licząc do dnia dzisiejszego 88%.

TomAl
0
Wpisów: 143
Wysłane: 5 czerwca 2009 00:00:23 przy kursie: 7,90 zł
leonik napisał(a):
Dopiero co nie pisaliscie ze po 15, czy 20 zł, czy po ile tam nie bedzie za pol roku a teraz zarobilisci po 2 zeta na papierze i chcecie sprzdawac Eh?

nic dodac, nic ując. Jestem w tej samej sytuacji :)
"Dollar will fall like a stone" - Peter Schiff
"I'm selling all my dollars" - Jim Rogers

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 5 czerwca 2009 00:04:47 przy kursie: 7,90 zł
Swierszczu napisał(a):

Błagam, zastanów się zanim kolejny raz podzielisz się takimi przemyśleniamiPray
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 5 czerwca 2009 09:11:13 przy kursie: 7,80 zł
czesciowo wywolalem te dyskusje (o sensie sypania po >7.8x). wiec odpowiem. w TEX jestem na razie zaangazowany srednioterminowo, i musze sie w czerwcu czesciowo skrocic, z przyczyn zewnetrznych. wychodzenie po obecnych cenach to dla mnie 50% zarobku w 2 miesiace, i uwazam to za godziwy wynik. jest szansa, ze to 50% zamieni sie w 80% w pare sesji, i dlatego trzymam. jakkolwiek, jak wspomnialem, w zlym scenariuszu nie zdaze sie wysypac przy szybkim zjezdzie.

jesli TEX przebije 8.40 i pokaze dobry wynik za Q2, to stanie sie w moich oczach kapitalna inwestycja na longa. wtedy zaczne sobie spokojnie akumulowac papierki w miare przychodzenia jakiejs kasy, i bede sie mniej udzielal na watku, tak jak mniej sie udzielam na Immo albo na MCI. Bo co mnie w sumie obchodzi kiedy Immo przebije 10.00. Przebije na pewno, podobnie jak przebije 15.00, i 20.00 tez przebije pewnie w ciagu 2 lat. podobnie MCI - czy zatrzyma sie na 3.80, czy na 3.50 w korekcie to nie ma duzego znaczenia, bo kiedys bedzie i tak na poziomie starych wycen.

a moje wczesniejsze wywazone wypowiedzi byly tez proba hamowania euforii, ktora znow zaczynala tu niebezpiecznie narastac.
PS, o przebilim 8.00. no to pomodlmy sie w tej intencji zeby to utrzymac Pray (8.40 moze zostac na poniedzialek)
EDIT: ladna walka o to 8.00, naprawde ladna, jest na co popatrzec.
In the name of all that which does not suck!
Edytowany: 5 czerwca 2009 09:46

Swierszczu
0
Wpisów: 299
Wysłane: 6 czerwca 2009 18:22:04 przy kursie: 7,80 zł
SlawekW napisał(a):
Swierszczu napisał(a):

Błagam, zastanów się zanim kolejny raz podzielisz się takimi przemyśleniamiPray

Obserwowalem caly czas kurs, gdy podchodzilo pod 7,98 zaczelo sie podstawianie smiesznych ilosci akcji po 7,97 7,96, 7,95 7,94...

Crazy
0
Wpisów: 105
Wysłane: 6 czerwca 2009 22:27:58 przy kursie: 7,80 zł
Przeszla fala euforii przez gielde bo w USA AMERYKANIE zaczeli kupowac farmy to i texa na sobie uniosla...
Przepraszam za ten sarkazm ale irytuja mnie infa typu: Amerykanie kupują domy, giełdy się cieszą
gielda w NY bije rekordy wzrostow... sic

Bosman
0
Wysłane: 8 czerwca 2009 11:28:31 przy kursie: 7,30 zł
Miałbym taką prośbę do wszystkich co mają Techa w swoich obserwowanych akcjach o wydanie swojej własnej subiektywnej oceny (swego czasu tekst zachęcający do korzystania z tej opcji jaką zapewnia to forum miał strażnik w swojej stopce) help Ze statystyk wynika że 160 inwestorów monitoruje a tylko 15 ocen. Nie wydaje się wam to żenująco mało. Z góry bardzo dziękuje za wszelaki przejaw aktywności w tym temacie salute

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 8 czerwca 2009 12:05:53 przy kursie: 7,30 zł
Jarbas napisał(a):
Delikatnie staram się chłodzić zapędy...

Dzisiaj własnie jest dzień o jakim pisałem...
Te zejście na 7.2 to albo wypadek przy pracy albo... nie będę pisał bo mnie zakraczecie king

Alexey
0
Wysłane: 8 czerwca 2009 12:13:27 przy kursie: 7,30 zł
Jarbas napisał(a):
Jarbas napisał(a):
Delikatnie staram się chłodzić zapędy...

Dzisiaj własnie jest dzień o jakim pisałem...
Te zejście na 7.2 to albo wypadek przy pracy albo... nie będę pisał bo mnie zakraczecie king

napisz, napisz! salute ja sie tu wpatruje w ekran jak wszyscy i probuje ocenic to co sie dzieje...
czy jak na gleboki ruch, to nie za maly wolumen?

Jarbas
0
Wysłane: 8 czerwca 2009 12:17:59 przy kursie: 7,30 zł
Alexey napisał(a):
napisz, napisz! salute

"Czyszczenie" stop losów? ;-)

Bosman
0
Wysłane: 8 czerwca 2009 12:24:46 przy kursie: 7,30 zł
Na koniec tygodnia Tech trochę wyhamował przed 8 zł. Dziś czerwono na rynku i chyba ktoś myślał że będzie korekta ostatnich wzrostów. Czyszczenie SL też możliwe, dlatego trzeba je umiejętnie ustawiać. Ci co ustawili się niżej skorzystali i kupili promocyjnie thumbright
Edytowany: 8 czerwca 2009 12:26

Alexey
0
Wysłane: 8 czerwca 2009 12:26:18 przy kursie: 7,30 zł
Jarbas napisał(a):
Alexey napisał(a):
napisz, napisz! salute

"Czyszczenie" stop losów? ;-)

hmm Think Think Think zeszli szybko. zwlalali na malym wolumenie. zreszta wlasciwie od polowy czwartku kurs mozna bylo sobie wybierac w zakresie +-20 groszy za pomoca malych pakietow akcji.
zrobienie z tego mlota z bialym korpusem jest chyba niemozliwe. ale jakby jeszcze podciagneli po 14.00, to moze to ladniej wygladac. rozebranie minibatonika na 7.50 moze byc sygnalem.

a prywatnie to kibicujesz na razie, czy juz jestes w grze? ;-)

Jarbas
0
Wysłane: 8 czerwca 2009 12:33:35 przy kursie: 7,30 zł
Alexey napisał(a):
a prywatnie to kibicujesz na razie, czy juz jestes w grze? ;-)

Kibicuje :)
Bliżej mi obecnie do branży odzieżowej...

Ogólnie ten tydzień mam mało czasu do śledzenia... troche innych spraw się skumulowało.

Alexey
0
Wysłane: 8 czerwca 2009 16:56:38 przy kursie: 7,30 zł
no tak blah5
nie bylo to jednak czyszczenie stopow wylacznie. podciagneli za malo. na koniec spadli. pociecha nie za wielki obrot.
pytanie o to 7.30 na close. Think Think Think jest to jak raz blisko 50% zniesienia wzrostow z 6,60 na 8,07. oraz wierzcholek swiecy wybiciowej z 2.06. wsparcie? mocne? jutro zobaczymy

Jarbas
0
Wysłane: 8 czerwca 2009 17:06:19 przy kursie: 7,30 zł
Na koniec większość nie wiedziała co robić..
Nie pojawiło się nic w "cenie" ani na S ani na K.
Ci co mieli nie wiedzieli czy sprzedawać, Ci co chcieli kupić czy to już czas...

Przelukać trzeba tranzakcje ile poszło po jakiej stronie.

Alexey nie panikuj z ceną 5zyli na razie jesteś bezpieczny skoro to inwestycja na longa ;)

Aaaa.... i potencjał zmiany nam się zwiększył :)
Edytowany: 8 czerwca 2009 17:10

Piotr74
0
Wpisów: 31
Wysłane: 8 czerwca 2009 18:43:02 przy kursie: 7,30 zł
Bosman napisał(a):
Miałbym taką prośbę do wszystkich co mają Techa w swoich obserwowanych akcjach o wydanie swojej własnej subiektywnej oceny

Ja się mało wypowiadam bo wiele jest tu osób bardziej doświadczonych, ale skoro pytasz to podzielę się moimi doświadczeniami:
- mam Techmex w portfelu od marca,
- mam przekonanie o niedowartościowaniu i "świetlanej przyszłości" tej spółki więc traktuję ją jako "bezpieczną inwestycję" utrzymując zawsze pewną minimalną ilość akcji
- nadwyżki gotówki lokuje w TEX wtedy kiedy wydaje mi się tani zmniejszając moje zaangażowanie wtedy kiedy osiągnę krótkoterminowo satysfakcjonujący zysk (czyli kiedy wydaje mi się że potencjał wzrostu w danym momencie się wyczerpał)
- aktualnie zostało mi 25% zaangażowania z zeszłego tygodnia (sprzedawałem po średnio 8pln)
Aktualne plany moje zależą od sytuacji szerokiego rynku - cena 7,20 - 7,40 wydaje mi się na dziś atrakcyjna ale jeśli nastąpi większa korekta na giełdzie to będzie można kupić taniej - dlatego jeszcze czekam na wyklarowanie się sytuacji technicznej
- TEX jest moją najlepszą "gwiazdą" w portfelu - tj przyniósł mi największy zysk choć faktem jest że zaangażowałem w niego najwięcej pieniędzy - procentowo więcej zyskałem na ORCO ale to nie jest spółka którą odważyłym się trzymać jak TEX-a na long-a , z drugiej strony po prostu z niektórych spółek wyszedłem za wcześnie (np CEDC kupowany po 25 pln :)
- uważam że II kwartał będzie dobry jeśli chodzi o sprawozdanie i wtedy akcje mogą znacząco wzrosnąć
- restrukturyzacja i koncentracja na usługach odbieram jako dobry kierunek.
- spółka jest malutka ale bardzo silna w swojej niszy, nie jest zagrożona walką z konkurencją i może uzyskiwać wysokie marże
Życząc powodzenia,
Piotr

roba
0
Wpisów: 40
Wysłane: 8 czerwca 2009 20:31:22 przy kursie: 7,30 zł
witam. Postanowiłem znowu zawitać, i zacząć powoli obserwować, bo dużo się dziejesalute dzisiaj moim zdaniem była akcja wywalania ST i ogólnego opuszczania indywid. inwestorow którzy mogli się przestraszyć dzisiejszego zachowania kursThink ale jak się temu bliżej przyjrzeć, to zobaczymy że ten obrót dzisiejszy w dużym stopniu był zrobiony przez nichShame on you , więc to jest optymistyczne i martwiącewave.no co tu dużo pisać, trzeba obserwować, i czekać .....aż zacznie się nażekanie na giełde,i wróci pesymizm, wtedy można akumulowaćShhh pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

35 36 37 38 39

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,254 sek.

ranovqao
nlolfscm
jazuewvb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rafcqppt
zqkkhqbk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat