PARTNER SERWISU
ophrmwcy
508 509 510 511 512

Kiedy szczyt hossy?

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 6 czerwca 2012 10:08:06
Z zupełnie innej beczki (głównie do Kanoniers'a i mdtrader'a ale nie tylko)

To co teraz napiszę, jest jeszcze trochę za wczesne z punktu widzenia twardych dowodów, ale wstępnie wygląda na to, że Złoto zakończyło swoją korektę od jesieni 2011
Struktury falowe na poziomie intraday na Au zaczynają wyglądać jak rasowe "5-ki" w górę.

Ten rynek wyraźnie jest ciągnięty w górę rosnącym prawdopodobieństwem dużego luzowania ilościowego (chyba nawet w skali globalnej- Chiny, Europa, USA?) w bliskiej perspektywie.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

ATTrader
0
Wpisów: 69
Wysłane: 6 czerwca 2012 11:44:48
PKOBP: Dywidenda po Walnym bez zmian - 1,27 zł/akcja - dzień prawa 12.06 - wypłata 27.06
www.attrader.pl/pl/akcje/PKOBP...

Dziś ostatni dzień na załapanie się na dywidendę !
Edytowany: 6 czerwca 2012 11:45

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 6 czerwca 2012 16:59:51
Kanoniers napisał(a):
Mimo iz w dluzszej perspektywie jestem mega niedzwiedziem juz od ponad roku (co jak widac okazalo sie sluszne wave )
to w krotkim terminie 2-3 tygodni podtrzymuje swoja prognoze co do dynamicznego rajdu na polnoc

Takiego wylewu pesymizmu na wszelakich forach juz dawno nie bylo , placz i zrzytanie zebow slychac niemal z kazdej strony - kazdy odczyt i informacja jest negatywna a pozytywnych jaskolek nie widac wcale ...
Zobaczymy czy moja psychologia gry znow mnie nie zawiedzie ?!
Mialem isc na zakupy w piatek ale czesc spolek juz dzis osiagnela zadowalajace mnie poziomy stad pobralem pakiety startowe Angel

tak jak juz wielokrotnie pisalem przebicie dolkow z koncowki maja anuluje moj scenariusz

Nugdy tego nie robie ale przy tak idealnym timingu co do dnia nie moge sie powstrzymac hello1 Dancing hello1

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 6 czerwca 2012 17:10:06
czy mogę cieszyć się razem z Tobą? ;)

ten wczorajszy manewr na w20, to było mistrzostwo świata. chyba tak będzie już do rozliczenia serii, a tym samym do wyborów w Grecji

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 6 czerwca 2012 17:53:01
No Panowie, palec od dzisiejszego klikania mnie boli:) Ładnie było i faktycznie wygląda na to, że to nie koniec :)
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 6 czerwca 2012 22:33:42
@ Kanoniers, Serpico - myslałem o Was w trakcie dzisiejszej sesji. Juz nawet - wedle południa - chciałem zapytać (nie złośliwie) Serpico, czy sie w cygara zaopatrzył?:)
Ten wczorajszy ruch z otwarciem długich na końcówce to było coś, co sie nie często zdarza.
Timing thumbright thumbright thumbright
Trochę w trakcie sesji sam skorzystałem, ale coż mi po tym, skoro (odnośnie timingu) udało mi sie rozpocząć zbieranie PBG jeden, dosłownie jeden dzień przed ogłoszeniem upadłości. Nie dozbierałem z czego się cieszę, natomiast i tak mam lekko przerypane w cyferkach.
Co do futów, to na fajrant pozamykałem, bo ryzyko utrzymania pozycji przez jutrzejszy dzień uważam za wysokie, wbrew nastrojom rynkowym.
Nastroje sa wg mnie pochodną jutrzejszych oczekiwań w stosunku do Benkowego QE3, a ja wcale nie jestem przekonany, że takie zapowiedzi będą miały miejsce.
Reakcja rynków w razie niespełniena oczekiwań może być proprcjonalnie odwrotna do dzisiejszego zachowania.

serpico
0
Wysłane: 6 czerwca 2012 23:45:06
uwierz mi, na fixie dwa razy miałem wystawione zamknięcie długich pkcem i dwa razy je ściągałem z rynku. atmosfera jest fatalna, ale: KTOŚ, kto otwierał pozycje w zeszłym tygodniu, jeszcze ich nie zamknął (zapewne otwierał długie), dwa na fw20usd 6% robi wrażenie, trzy otwierający krótkie (w nadziei na dzień przerwy jeszcze ich nie zamknęli), cztery na strachu rynku zarabia się najlepiej. po przeciwnej stronie stało: bliskość oporu (ów), wyższy, ale nie za duży obrót, strach o daxa (ale myślę, że okolice 6200-6230 powinien przetestować)

ogólnie w pozostaniu z długimi utwierdził mnie usd/pln. śmiem rzucić hasło, że zagranica robiła zakupy. w piątek rano okaże się, jak bardzo się myliłem ;)

ps. z zostawaniem z długimi mam traumę ;))) zostałem na noc w dniu błędu maklera ;))) i to ze sporą ilością, baaaaaardzo sporą heheheh, wieczorem nie byłem blady, ale siny ;))))

serpico
0
Wysłane: 7 czerwca 2012 11:31:56
jeśli:

[img]www.bankfotek.pl/thumb/1265956..."/>
kliknij, aby powiększyć" title="Otwórz w nowym oknie" target='_blank'>[img]www.bankfotek.pl/thumb/1265956..."/>
kliknij, aby powiększyć"/>
kliknij, aby powiększyć

to czeka nas jeszcze sporo do góry na w20.

na kilku papierach z w20 jest jeszcze duży potencjał do wzrostów. może być ciekawie
Edytowany: 7 czerwca 2012 11:37

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 7 czerwca 2012 12:30:52
Weź pod uwagę odcięcia dywidend. Jutro PKO, chociaż być może na futach zostanie to zniwelowane bazą.Think

serpico
0
Wysłane: 7 czerwca 2012 14:45:51
usd/pln nie pozostawia złudzeń. jeśli nic się nie zmieni, jutro spora luka w górę. pozostaje pytanie, czy będziemy domykać lukę, czy....może czas na lukę hossy?

Jordan
5
Wpisów: 166
Wysłane: 7 czerwca 2012 15:55:07
Faktycznie forex wygląda obiecująco, Chińczycy przycięli stopy, DAX mocno ruszył.
Jeszcze jutro na deser pokonamy Greków i zapanuje powszechny euroentuzjazm:)

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 7 czerwca 2012 16:56:45
już nie wygląda TAK obiecująco jak wczesniej.

ok. godziny 16:10-16:15 Ben Bernanke zapytany o QE3 nie udzielił pozytywnej (dla rynków) informacji, i nie zapowiedział wyraźnie takiej akcji wsparcia gospodarki. Później zaznaczył że FED ma inne opcje i je cały czas rozważa.

Rynek na jego słowa reaguje zdecydowanie źle.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

Scarry
193
Wysłane: 7 czerwca 2012 17:47:11
aha

jak ktoś chce oglądać na żywo Bernanke: www.c-span.org/Live-Video/C-SP...
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.

serpico
0
Wysłane: 7 czerwca 2012 17:49:49
moim skromnym zdaniem, póki co, krótkoterminowy trend jest wzrostowy i nie jest zagrożony. usd/pln idzie w kierunku 3,21-3,23, gdzie ma baaaaardzo silne wsparcie. jeśli dolar po 3.20, to gdzie w20? myślę, że dużo wyżej. za oceanem walczą o 1320 i to jest klucz. jeśli obronią, to następny przystanek okolice 1335. jak to przelecą, to będzie bardzo ciekawie....

dalej sądzę, że wyniki, wskaźniki itp. będą słabe, albo bardzo słabe, ale giełdy mają już to w cenie

coś z mi nie wyszło z wklejeniem tamtego wykresu, z sytuacją na usd/pln. linia wsparcia idzie po dołkach na H4 od lipca 2011
Edytowany: 7 czerwca 2012 17:54

Szutnik
153
Wysłane: 7 czerwca 2012 17:58:02
już nie wygląda TAK obiecująco jak wczesniej.

ok. godziny 16:10-16:15 Ben Bernanke zapytany o QE3 nie udzielił pozytywnej (dla rynków) informacji, i nie zapowiedział wyraźnie takiej akcji wsparcia gospodarki. Później zaznaczył że FED ma inne opcje i je cały czas rozważa.

Rynek na jego słowa reaguje zdecydowanie źle.

Indeksy w USA doszły do pierwszego oporu, jakim jest poprzedni lokalny szczyt z końcówki maja.
To technicznie dość logiczne, że w tym miejscu pokrywające swe krótkie niedźwiedzie (bo to oni odpowiadają za wczorajszy rajd)poczuły na chwilę wiatr w żagle, a przemowa Bena została wykorzystana jako pretekst.

Byłbym zdziwiony, gdyby Ben już teraz jednoznacznie wypowiedział się co do QE3 przed oficjalnym posiedzeniem FED 19-20.06. To by oznaczało, ze jest nie źle, tylko tragicznie, gdyby już teraz Bernanke walił prosto z mostu. Na razie tak na szczęście nie jest.
Mowy nie słuchałem, ale zapewne Ben jest "otwarty na wszystkie opcje". W tej sytuacji, po krótkiej 2-3 dniowej wyprzedaży rynek znowu zacznie ciągnąć pod FED. Prawdopodobnie dno tej wyprzedaży będzie wyżej niż ostatnie minimum, z technicznego punktu widzenia bedzie więc testem niedawnego minimum.

Pytanie za 1000 punktów: czy oprócz zamykających swe pozycje niedźwiedzi, będziemy mieli realny popyt od zarządzających funduszami? To zadecyduje o randze i wadze tego dołka.

Na razie pozytywny fakt to to, że Niedźwiedzie zostały dopadnięte przez wątpliwości w tym samym miejscu, gdzie zamykały w popłoochu w zeszłym roku.

Duży popyt instytucjonalny w USA pojawił się dopiero pod koniec grudnia 2011 - zarządzający funduszami dopiero wtedy kupowali; na wcześniejsze ruchy się w większości spóźnili, a te intensywne wzrosty jesienią 2011 tak naprawdę zrobiły głównie panicznie zamykające pozycje Niedźwiedzie.
Dziś indeksy w USA są w najniższych rejonach tej strefy, od której zaczął pojawiać się realny popyt, tak więc wszyscy Duzi, którzy kupili w 2012 są "pod wodą".

Istotne jest to, że ci Duzi nie spanikowali schodząc "pod wodę" (a mogli!)- wtedy dopiero minima z września - października '11 byłyby jakąś zaporą.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Scarry
193
Wysłane: 7 czerwca 2012 18:22:40
@Szutnik

"Mowy nie słuchałem, ale zapewne Ben jest "otwarty na wszystkie opcje""
dokładnie tak. Często tak się zachowuje i znowu tak to przedstawił. Było o zagrozeniach w USA i o Europie że musi zacząć intensywniej działać.

jednak rynek wygląda bardzo niestabilnie, złoto bedące jednym z najlepszych probierzy nadejścia QE3 też się zaczęło (chwilowo) gwałtownie przeceniać

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 7 czerwca 2012 18:24

serpico
0
Wysłane: 7 czerwca 2012 18:35:27
na złoto bym nie patrzył, cudowne chwile już ma za sobą. raczej pójdą w kierunku 1000 niż do 2000

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 7 czerwca 2012 18:41:23
Rynek liczył na LTRO albo QE. Nie ma jednego ani drugiego, a mimo to mamy wzrosty.
Wygląda na to, że rynkiem rządzi póki co AT.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

serpico
0
Wysłane: 7 czerwca 2012 19:31:04
to jutro luka zarówno na w20 jak i w20usd. szczególnie na ten drugi wykres proponuje zwrócić uwagę, po prawie 6% wzroście luka w górę, wygląda byczo....

Szutnik
153
Wysłane: 7 czerwca 2012 19:44:54
@ Frog

Rynek liczył na LTRO albo QE. Nie ma jednego ani drugiego, a mimo to mamy wzrosty.

Nie sądzę, by liczono na to już teraz. Raczej liczono na jakąś wskazówkę, że to bedzie bliżej jak dalej. W tej sytuacji rynki po chwilowym rozczarowaniu powinny dalej ciągnąć pod czerwcowy FED, oczekując tam jakichś większych konkretów.

Moim zdaniem konkrety i tam jeszcze nie padną, ale Ben ma świadomość, ze jak 20.06 nie da rynkom nic, to w obecnym układzie rzeczy wywoła panikę, więc jakiś ochłap podrzuci, by mieli sie czego chwycić na przyszłość i nie panikowali. Być może to "coś" pozwoli wzrostom dociągnąć do początków lipca, zamiast skończyć się juz w dniu FED.

Jak dla mnie to sprawa dojrzała do tego, by w USA był teraz ruch w bok, na SP500 tak do powiedzmy 1400 pkt i potem powrót w rejony obecnych minimów (plus minus), zaś w Polsce do trochę poniżej 2350-2400 i potem test obecnych dołków w lecie (sierpień??) przed kolejnym FEDem.

Teraz powinniśmy przez kilka miesięcy poruszać się w rytm wypowiedzi szefów banków centralnych - ich słowa znowu bedą teraz istotne.

@ serpico
na złoto bym nie patrzył, cudowne chwile już ma za sobą. raczej pójdą w kierunku 1000 niż do 2000

Nie sądzę. Złoto się "skończy", gdy skończy się obecny styl polityki bankow centralnych (czyli drukowanie nowego kredytu w odpowiedzi na każdy problem, by uniknąć zapaści deflacyjnej)
Ostatnie zwątpienie drobnych wobec złota:

www.mcoscillator.com/learning_...

pokazuje, że korekta na tym rynku albo wręcz juz się skończyła, albo jest bardzo mocno zaawansowana i bliżej jej końca niż początku. Zerknij zwłaszcza na ostatni wykres, pokazujący ciekawe wnioski z raportu COT.

Falowo na zlocie widac bardzo czytelne 5-ki, co by wskazywało,ze albo faktycznie korekta już się skończyła, albo jest to tylko jakiś wyraźny i ostry zygzak w górę, po którym nadal zejście nawet do okolic 1350-1400 byłoby ciągle możliwe. Ta druga opcja wydaje mi się dużo mniej prawdopodobna i uważam ją za realną tylko wtedy, gdyby Ben nie rzucił w komunikacie z posiedzenia FED 20.06 żadnego "ochłapu" rynkom.
W tej chwili złoto gra w luźną politykę FED-u i dopóki nikt jasno jej nie wykluczył, dopóty nie powinno być dużych spadków na tym rynku.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

508 509 510 511 512

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,307 sek.

dxwczxfd
ntxjbcer
btnjcrdn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iuythuib
yqegioud
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat