PARTNER SERWISU
uyupcnot
1 2 3
Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 19 grudnia 2008 12:41:42 przy kursie: 1,57 zł
Nie miałem tego jeszcze ;) W prezencie świątecznym wziąłem troszeczkę zobaczymy co wyjdzie
A że wątku nie ma zobaczymy, może ktoś tu coś ciekawego napisze
Funduszu nie znam, zakup spekulacyjny...

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 22 marca 2009 21:25:17 przy kursie: 1,21 zł
Ostatnio się nie udało...

Ale ostatnio zapala się żółte światło

Think

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 17 kwietnia 2009 11:44:33 przy kursie: 1,46 zł
Przebicie głównej linii trendu spadkowego

kliknij, aby powiększyć

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 20 kwietnia 2009 14:43:48 przy kursie: 1,39 zł

noise
0
Wpisów: 281
Wysłane: 18 maja 2009 20:47:48 przy kursie: 1,74 zł
Dużo rysunków na tym wątku wave Ciekaw jestem opini fundamentalistów o tej spółce. Może ktoś skrobnie coś o ostatnim raporcie i perspektywach. Nie znam się na funduszch inwestycyjnych ... może jakies porównanie do MCI i innych. Wskaźniki wyglądają bardzo atrakcyjnie i to one mnie tu przywiodły.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 maja 2009 11:50:37 przy kursie: 1,61 zł
noise napisał(a):
Dużo rysunków na tym wątku wave Ciekaw jestem opini fundamentalistów o tej spółce. Może ktoś skrobnie coś o ostatnim raporcie i perspektywach. Nie znam się na funduszch inwestycyjnych ... może jakies porównanie do MCI i innych. Wskaźniki wyglądają bardzo atrakcyjnie i to one mnie tu przywiodły.

Ponieważ nikt się nie wypowiedział postanowiłem nabazgrać parę słów, bo spółka wydaje się ciekawa.
Jupiter to był do niedawna worek bez dna. Kupował spółki z kłopotami, ale nie potrafił ich naprawić i często kończyło się to upadłością i stratą kapitału. Zarząd był niekompetentny. Straty, koszty etc... Ślady takiego stanu znajdziemy w aktualnym sprawozdaniu. Spółki w likwidacji wyceniane na 0... Zanim przejdę do analizy raportu parę słów na temat wydarzeń z tego roku. To ważniejsze niż ostatni raport i bardziej rzutuje na przyszłość i cenę spółki.
W marcu zmienił się zarząd spółki. P. Koczyka zastąpił P. Rawski. Zmieniła się rada nadzorcza.
Te zmiany były wynikiem zmiany właściciela spółki kontrolującej JPR. Trinity został kupiony przez KCI Łobuzów-spółkę deweloperską z Krakowa. Zmiana prezesa rodzi nadzieję na lepsze jutro. Przeszłość P. Rawskiego została opublikowana w rb 17/2009. Wydaje się być osobą kompetentną. KCI Łobuzów objęła 44% akcji Jupitera i to w mojej ocenie najbardziej będzie rzutować na zachowanie kursu, ale o tym tez za chwilkę.
Spółka opublikowała nową strategię. Postanowiono skoncentrować się na działalności deweloperskiej w Krakowie. Zfocusowanie wydaje się dobrym rozwiązaniem. JPR posiada udziały w notowanych i nienotowanych spółkach z branży budowlanej i deweloperskiej.
W międzyczasie sprzedano ze stratą część aktywów – Autocentrum, JupoterPLaza, Globstar za 14 baniek, oraz objęto nową emisję spółki KCI Krowodrza. Zapłacono za nią 75 baniek. W sumie po zmianach JPR posiada 60% akcji tej spółki. Te działania wywołały u wielu drobnych poważne wątpliwości. Na parkiecie pisali o wyprowadzaniu kasy z funduszu. Nie wiadomo było ile warta jest KCI i taka ocena miała zrozumienie. W spółce działo się bardzo dużo. Po drodze zakupiono dalsze akcje Ponaru. Skoro mniej więcej wiadomo co się działo to parę słów o raporcie.
Spółka nie posiada żadnego zadłużenia, więc do ogromny plus nie grozi jej upadłość.
W kasie zostało 20 baniek. Kapitalizacja to około 90. Jak wynika z raportu spółka pożyczyła komuś też 100 baniek. W aktywach trwałych znajduje się kolejne 120 mln.
W zysku znajdziemy 43 mln. W międzyczasie spółka wydała 2mln na skup akcji własnych.
W portfelu posiada między innymi:
3,6 mln akcji Energopolu południe
3,8 mnl akcji CNG
41 k akcji Polnej
1,4 mln akcji Ponaru
Na zysk netto złożyły się wedle raportu:
Cytat:
- straty w segmencie fundusze inwestycyjne w wysokości 852 tys. zł.,
- starty w segmencie usługi budowlano-montaSowe w wysokości 1 068 tys. zł. (udział w starcie netto spółki Energopol-Południe
S.A.),
-zyski w segmencie działalności deweloperskiej w ramach działalności kontynuowanej w wysokości 44 806 tys zł, powstałe w
wyniku rozpoznania ujemnej wartości firmy w rezultacie wyceny na 31 marca 2009 r. aktywów w spółce zaleSnej KCI
Krowodrza Sp. z o.o. dokonanej dla potrzeb ustalenia ich wartości godziwej zgodnie z wymogami konsolidacyjnymi w oparciu o
MSSF
- zyski w segmencie działalności deweloperskiej w ramach działalności zaniechanej 11 056 tys. zł (odwrócenie odpisów
aktualizujących przypadających na sprzedane w I kwartale 2009 roku spółki zaleSne : Globstar Sp. z o.o. w likwidacji, Jupiter
Plaza Sp. z o.o., Auto Centrum Puławska Sp. z o.o. oraz korekty w wynikach lat ubiegłych)

Zyski więc były jednorazowe. WD napisałby iż rozpoznanie ujemnej wartości jest nic nie warte? (Popraw mnie jeśli się mylę ;) ), ale moim zdniem ma sens.
Tutaj masz czym zajmuje się spółka KCI Krowodrza i co posiada:
http://www.kci.pl/b_park.php
Odpisy aktualizacyjne nie podlegają dla mnie kwestionowaniu.
Całą sprawa tyczy się tego czy Krowodrza jest tyle warta. Tego tak naprawdę nie wiadomo.
Nawet jeśli zdejmie się z bilansu przeszacowanie o 44 bańki to spółka pozostaje nadal mocno poniżej wk. Nie ma zadłużenia. Pożyczki i gotówka przekracza kapitalizację. To tak jakby wszytkie pozostałe aktywa były warte ujemnie łącznie z spółkami giełdowymi ;)
Od dnia raportu zmieniły się także wyceny spółek giełdowych:
+200k na ponarze
+2MLN na EPD
+1.4MLN na CNG

I teraz najważniejsze. Zmiana właściciela wymusza na KCI dokonanie wezwania na akcje JPR. Czyli 22% wszystkich akcji. Bez względu na to czy chcą te akcje objąć czy nie w interesie KCI jest dołowanie kursu. Jeśli chcą objąć to po to aby było niżej i taniej, a jeśli nie to po to aby trzymać kurs powyżej wezwania czyli też relatywnie mniej. Oczywiście wprost nie mogą prowadzić takich działań, ale życie uczy iż często można nie osobiście dokonywać takich transakcji. Techniczne spojrzenie nie ma na ten papie większego sensu. Warto jednak zauważyć iż po dynamicznym wzroście nie koryguje się za bardzo. Świadczy to o sile popytu na papier.

noise
0
Wpisów: 281
Wysłane: 20 maja 2009 18:04:17 przy kursie: 1,61 zł
anty teresa Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem ogólny sens. Uważasz, że spłóka jest interesująca a zmiany w spółce są z korzyścią dla społki i długoterminowo powinny przynieść dobre wyniki, ale te same zmiany mogą wpłynąć niekorzystnie na kurs? Jeżeli coś pokręciłem to mnie popraw a jeżeli moje wnioski są słuszne to w jakiej perspektywie czasowej moze to wpływac negatywnie na kurs? Rozumiem, że w pierwszym wariancie do zakończenia wezwania a w drugim?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 maja 2009 21:45:01 przy kursie: 1,61 zł
noise napisał(a):
anty teresa Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem ogólny sens. Uważasz, że spłóka jest interesująca a zmiany w spółce są z korzyścią dla społki i długoterminowo powinny przynieść dobre wyniki, ale te same zmiany mogą wpłynąć niekorzystnie na kurs? Jeżeli coś pokręciłem to mnie popraw a jeżeli moje wnioski są słuszne to w jakiej perspektywie czasowej moze to wpływac negatywnie na kurs? Rozumiem, że w pierwszym wariancie do zakończenia wezwania a w drugim?

To co ja uważam to ma najmniejsze znaczenie...
Ważniejsze są fakty. Poprzedni zarząd był do d... Ten też może być do d... i nic się nie zmieni. Może też być lepszy i spółka zacznie działać jak potrzeba. Jest tania. Kapitalizacja jest mniejsza od sumy gotówki oraz udzielonych pożyczek. Nie ma zadłużenia. Wcześniej rynek dyskontował stałe straty i zmniejszanie kapitału własnego. Teraz istnieje szansa na poprawę. Czy ona nastąpi? Nie wiadomo. Można się podpierać poprzednimi osiągnięciami nowych zarządzających.
Zmiana właścicielska skutkuje obowiązkiem wezwania. Wzywającemu czyli właścicielowi większościowemu zależy na jak najmniejszej cenie wezwania. Minimalna cena wynika z ustawy i nie może być mniejsza niż 3 czy 6 miesięczna średnia ważona wolumenem. Możliwe są dwa scenariusze.
Właściciel w wezwaniu chce faktycznie nabyć akcje. Wtedy zależy mu na niskiej wycenie walorów do momentu zakończenia wezwania, tak aby cena na rynku była jak najmniejsza. Cena w wezwaniu musi być na tyle atrakcyjna aby inni mu oddali. Płaci więc premię ponad kurs rynkowy. Cena może być wyższa niż minimalna, ale wygodniej startować z jak najniższego pułapu.
Scenariusz drugi:
Właściciel ma już kontrolę na spółką i nie chce nabyc akcji w ogłoszonym wezwaniu.
Wtedy do momentu ogłoszenia wezwania na rękę jest mu niska cena, aby średnia minimalna wyszła jak najmniejsza. Potem jednak powinien działać w taki sposób, aby cena na parkiecie była większa i innym nie opłacało się oddać mu akcji.
Wniosek z tego taki iż cena może nie odzwierciedlać faktycznej sytuacji do momentu zakończenia wezwania. wezwanie musi byc ogłoszone w ciągu 3 miesięcy od przekroczenia progu, czyli kupna przez KCI udziałów w Trinity.
Mam nadzieję iż wszystko teraz jest jasne
PS: To jeden z niewielu przypadków kiedy jestem w stanie uwierzyć w sterowanie kursem. Wezwanie musi być na 1/4 wszystkich akcji czyli 1/3 pozostających w wolnym obrocie. To się po prostu opłaca.
Edytowany: 20 maja 2009 21:48

liczbero
0
Wpisów: 123
Wysłane: 1 czerwca 2009 11:30:06 przy kursie: 1,70 zł
Czyzby ten relikt budzil sie wreszcie ze snu??? Think Zakupilem pakiecik i zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie. Po ostatnich anemicznych sesjach nareszcie cos sie zaczyna dziac

liczbero
0
Wpisów: 123
Wysłane: 2 czerwca 2009 19:17:05 przy kursie: 1,81 zł
No i wyglada na to ze sie wreszcie obudzil. Dzisiaj ladny wzrost przy duzych obrotach.

kliknij, aby powiększyć

Zatrzymalismy sie na oporze, ale IMHO pokonanie go to tylko kwestia czasu.

Kilerus
0
Wpisów: 72
Wysłane: 9 czerwca 2009 19:50:29 przy kursie: 1,74 zł
Data sporządzenia: 2009-06-05
Skrócona nazwa emitenta
JUPITER
Temat
Trinity Management Sp. z o.o. posiada 34,19 % akcji Jupiter NFI SA.
Podstawa prawna
Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji

Treść raportu:
JUPITER Narodowy Fundusz Inwestycyjny Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie informuje, iż w dniu 5 czerwca 2009 roku otrzymał na podstawie art. 69 ustawy o ofercie publicznej …. oraz o spółkach publicznych od spółki Trinity Management Sp. z o.o. zawiadomienie o zbyciu przez nią w dniu 4 czerwca 2009 roku 5.214.440 akcji JUPITER NFI S.A., stanowiących 9,99 % ogólnej liczby akcji Funduszu i uprawniających do wykonywania na walnym zgromadzeniu Funduszu 5.214.440 głosów, stanowiących 9,99 % ogólnej liczby głosów.
W wyniku tego zbycia Trinity Management Sp. z o.o. posiada 17.828.058 akcji Jupiter NFI SA stanowiących 34,19 % ogólnej liczby akcji Funduszu i uprawniających do wykonywania na walnym zgromadzeniu Funduszu 17.828.058 głosów, co stanowi 34,19 % ogólnej liczby głosów.

Data sporządzenia: 2009-06-09
Skrócona nazwa emitenta
JUPITER
Temat
Trinity Management Sp. z o.o. posiada 32,9996 % akcji Jupiter NFI SA.
Podstawa prawna
Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji

Treść raportu:
JUPITER Narodowy Fundusz Inwestycyjny Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie informuje, iż w dniu 09 czerwca 2009 roku otrzymał, na podstawie art. 69 ustawy o ofercie publicznej …. oraz o spółkach publicznych, od spółki Trinity Management Sp. z o.o. zawiadomienie o zbyciu przez nią w dniach 05; 08 oraz 09 czerwca 2009 roku 620.600 akcji JUPITER NFI S.A., stanowiących 1,1901 % ogólnej liczby akcji Funduszu i uprawniających do wykonywania na walnym zgromadzeniu Funduszu 620.600 głosów, stanowiących 1,1901 % ogólnej liczby głosów.
W wyniku tego zbycia Trinity Management Sp. z o.o. posiada 17.207.458 akcji Jupiter NFI SA stanowiących 32,9996 % ogólnej liczby akcji Funduszu i uprawniających do wykonywania na walnym zgromadzeniu Funduszu 17.207.458 głosów, co stanowi 32,9996 % ogólnej liczby głosów.

Ciekawe czemu wychodza?? Ma ktos jakas koncepcje???

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 9 czerwca 2009 20:33:19 przy kursie: 1,74 zł
No za udziałami i zamysłami właściciela nie nadążysz, bez szans. Jak widać, tłumaczyć się nikomu nie będą.

Przewidywanie kto, komu za ile sprzedał i co z tego wyniknie, na dzisiaj nie ma żadnego sensu.
Wejdzie w trend wzrostowy, kupić i pilnowac. Wyjdzie, sprzedać. Interesowałem sie Jupiterem fundamentalnie, ale to strata czasu. (zwłaszcz, że analiza, to minut 5)

Będzie, jak chce boss i tyle. Może się podzieli, a moze nie.

del-20130928c
0
Wpisów: 1
Wysłane: 9 czerwca 2009 20:45:46 przy kursie: 1,74 zł
anty_teresa napisał(a):

1,4 mln akcji Ponaru

Zgodnie z raportem z dnia 8 kwietnia JPR ma 2 221 428 akcji Ponaru

piotrekDR
0
Wpisów: 1
Wysłane: 9 czerwca 2009 22:04:04 przy kursie: 1,74 zł
11% akcji JPR poszło,ciekawe kto to kupił ?przynajmniej jedno jest pewne wezwania nie będzie,a co za tym idzie nikomu nie będzie zależało na dołowaniu kursu

Veltrodux
0
Wpisów: 7
Wysłane: 14 lipca 2009 16:14:57 przy kursie: 1,69 zł
Jesli chodzi o serwis Stockwatch to jedna z najbardziej niedowartosciowanych spolek, nic tylko sie w nia zaladowac

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 lipca 2009 00:01:40 przy kursie: 1,67 zł
Uwaga: wycenia to maszyna, a ona na przykład nie wie, że np. gigant wycena dochodowa bierze się z zysku za I kwartał, który wygląda na mocno jednorazowy. Przynajmniej na razie. Poza tym Jupiter to fundusz i jako taki ma aktywa... i tyle. Sam nie prowadzi działalności, toteż nie on osiąga wyniki realne. Nic do niego nie mam, lecz do porównań i analiz trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim fundamenty, czyli co tam się dzieje w środku. Zawsze są powody tak dużego niedowartościowania, warto ich poszukać, bo rynek rzadko myli się tak bardzo i tak długo.

technik
0
Wpisów: 147
Wysłane: 27 lipca 2009 19:51:03 przy kursie: 1,71 zł
Witam,

Ja wlasnie skonczylem przebudowywac swoj portfel. W tej chwili dominuje w nim wlasnie Jupiter, potem Triton, Ronson i minimalny udzial ma TPSA. Moze z podobnym udzial dorzuce jeszcze IDM. W kazdym razie oparlem sie na Jupiterze i Tritonie. Pierwsza sie juz dosyc dlugo konsoliduje, a obie powinny do konca roku zniwelowac niedowartosciowanie do sredniej sektora.

Pozdrawiam,

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 28 lipca 2009 09:52:45 przy kursie: 1,82 zł
ma udziały w energopolu, ktory ostatnio wygral troche przetargow..no i dzisiaj jadny wzrost notuje..
to jupiter chyba nie moze pozostac niewzruszony;)
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

inwestorgpw
0
Wpisów: 217
Wysłane: 29 lipca 2009 10:26:38 przy kursie: 1,94 zł
Jupiter ma 33% energopolu ktory dzisiaj znowu wisi na widłach powyzej 8zł a byl 2,80
poprawa na epl wplynie na poprawe wk jpr

Szycha
0
Wpisów: 5
Wysłane: 29 lipca 2009 10:51:17 przy kursie: 1,94 zł
yeess!!!chwała mi że wytrzymałęm...pozdro.ile pujdzie jeszcze??jestem mocno ciekawy obstawaim że do 2,20 do końca tygodnia dojdziemy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,318 sek.

nwivgexx
fhaqgwad
jhxqivpn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
avxmexcc
smwderum
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat