PARTNER SERWISU
jmttylpq
1 2 3 4

Wirtualna Kronika Szutnika

olshinho
0
Wpisów: 134
Wysłane: 11 czerwca 2012 23:40:09
Witaj @Szutnik.

Na początku życzę powodzenia w prowadzeniu bloga, a przede wszystkim wytrwałości. Ja na pewno z chęcią będę do niego zaglądać w celach edukacyjnych :) Na początek mam pytanie...

Napisałeś, że nie wyobrażasz sobie gry bez SL, podobnie jak ja. Ciekawi mi czy jako technik masz jakąś strategie stawiania SL? Lokalne minima, ATR, ustalony procent straty? Jak to u Ciebie wygląda?

pozdrawiam

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 12 czerwca 2012 16:16:58
Szkoleniowa analiza spółki obserwowanej - Bogdanka:

LWB jest wśród spółek, które uważnie obserwuję i jest w tej chwili jednym z poważniejszych kandydatów do portfela. Dlaczego?

Zacznijmy od ogółu, by stopniowo przejść do szczegółów.

Węgiel kamienny, zarówno energetyczny jak i koksujący, jest bardzo wrażliwy na stan globalnej koniunktury. Jeśli globalna koniunktura gospodarcza będzie „siadać”, jednym z pierwszych surowców, reagujących na ten fakt będzie węgiel. Jeszcze wcześniej niż sama cena surowca, w sposób wyprzedzający, na niekorzystne zmiany w globalnej koniunkturze reagują ceny akcji spółek górniczych i maszynowych, produkujących sprzęt górniczy.

Dobrym zbiorczym wskaźnikiem, pozwalającym obserwować zachowanie tej branży jest Coal (KOL.US) ETF, notowany na dawnym Amex’ie (obecnie część Nyse). ETF ten odzwierciedla zachowanie indeksu Stowe Global Coal Index (SGCI).
W skład ww. indeksu wchodzą32 spółki:
- energetyczne, bazujące na węglu jako głównym paliwie np. Consolidated Energy z USA, Shenhua z Chin, czy Adaro z Indonezji,
-znaczący producenci węgla: Bumi Resources (Indonezja), Exxaro Resources (Afryka Pd.) czy Yanzhou Coal Mining (Chiny)
- producenci maszyn górniczych : np. Joy Global
Itd.
W sumie w składzie SGCI 91% stanowią spółki związane ze światowym górnictwem węglowym i produkcją energii z węgla, a ok. 9% to producenci wyposażenia i sprzętu górniczego oraz firmy zajmujące się transportem węgla.

SGCI (i naśladujący go KOL) jest więc globalnym indeksem zachowania cen spółek związanych z przemysłem węglowym. Oto wykres tego ETF’a w układzie tygodniowym:

kliknij, aby powiększyć

Niestety, nic sympatycznego….ETF jest w niezbyt silnym trendzie spadkowym od marca 2011.

Jak na razie jest to zachęta do sprzedaży LWB, a nie kupna Angel

To dla przeciwwagi wykres tygodniowy LWB:

kliknij, aby powiększyć

Na razie pomińmy te kolorowe linie i skupmy się na samym ruchu ceny. Od razu rzuca się w oczy, że wykres bardzo słabo koreluje się z KOL i wygląda od niego znacznie lepiej technicznie. Przyczyny tego mogą być dwie:
1
Lepszy stan fundamentalny LWB niż ogółu przemysłu węglowego, co nie powinno dziwić, gdyż LWB korzysta z renty geograficznej, jako jedyny producent we wschodniej Polsce. Koszty dowozu węgla z Ukrainy, Rosji lub Śląska czynią próby wkroczenia przez innych na ten rynek nieopłacalnymi, w porównaniu z ofertą cenową LWB.
2
LWB to zbyt mała spółka , by być graną przez globalne fundusze i w związku z tym poruszać się w korelacji z ruchami w ich portfelach.
Moim zdaniem na wyglądzie wykresu LWB ważą oba te czynniki.

Oczywiście, jeśli na wykresie spółki widać trend wzrostowy, (na LWB takowy jest od 2009 roku) oznacza to, że jacyś inwestorzy instytucjonalni o nastawieniu spekulacyjnym w akcjonariacie spółki są (rzadko kiedy spółki rosną bez instytucjonalnych, a te, które tak robią, to najczęściej bardzo małe spółki), ale prawdopodobnie nie są to globalne fundusze.
W odróżnieniu od LWB, inny polski producent węgla, JSW, do niedawna wyraźnie korelował z KOL, ostatnio jednak i tu korelacja ta zanikła, a JSW zaczyna zachowywać się zdecydowanie lepiej niż globalny sektor węglowy, próbując wybicia z kilkutygodniowej konsolidacji.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...

Dlatego też i ta spółka trafiła do moich obserwowanych, ale nie jest już tak poważnym kandydatem do zakupu.

Czas na kolorowe linie.
Zacznijmy od 3 niebieskich. To tzw. widły Andrews’a . Co pewien czas lubię sobie pooglądać wykresy polskich spółek i w czasie jednej z takich sesji, parę miesięcy temu, narysowałem te widły. Przypadkowo ich nie skasowałem, a do LWB już później nie wracałem.
Teraz, szukając spółek do obserwacji otworzyłem wykres LWB i zauważyłem jak idealnie zadziałały, powodując odbicie od dolnej linii wideł, co dla mnie jest zawsze jak zapalenie się żółtej lampki w głowie.
Zacząłem się uważniej przyglądać tej spółce.
Kolejnym istotną rzeczą jest fakt zachowania przez spółkę zasady zmiany biegunów (linia różowa w okolicach 114 – 115 zł). Poziom ten dwukrotnie zatrzymywał wzrosty, a teraz jest wsparciem dla kursu.
Następnym faktem, który zauważyłem, jest pojawienie się na wykresie tygodniowym LWB świecowej formacji objęcia hossy (czarna i biała świeca w czerwonym kółku, dotykające niebieskiej linii), na razie niepotwierdzonej przez wyższe od poprzedniego zamknięcie następnej świecy, ale to dopiero może nastąpić pod koniec tego tygodnia.

Last but not least – kto zauważył, co za figurę tworzy zielona linia? Przecież to linia szyi ORGR’a w najczystszej postaci, a ostatnie spadki to byłaby klasyczna nawrotka do tej linii!

ORGR zapowiada skok kursu LWB co najmniej do okolic 150 zł. Może to nie jest to, na co liczą grający w odbicia na PBG, ale o ileż większa szansa na końcowy sukces, niż na tej spółce budowlanej – tę szansę daje długoterminowy trend wzrostowy, bez którego nie patrzyłbym wcale na LWB tak, jak na razie nie patrzę na 70% spółek z GPW, które go nie mają.

The Trend is your friend - mawiają anglosascy giełdziarze. Trzeba korzystać z pomocy przyjaciół, dopóki sa na to chętnithumbright

Reasumując – każda z tych rzeczy z osobna to trochę za mało, by spowodować tak duże moje zainteresowanie LWB, ale wszystkie razem to już co innego.

Czego teraz oczekuję?

LWB powinien rosnąć jeszcze 1-3 tygodni, po czym powinna nastąpić korekcyjna nawrotka w kierunku niebieskiej linii, która utrzymała kurs. Najprawdopodobniej kurs nie spadnie az tak nisko, ale istnieje szansa, że tak może się zdarzyć.
Po zakończeniu tej nawrotki zamierzam kupić akcje LWB do portfela.
Ta technika otwierania pozycji (moja ulubiona) nazywa się "otwarciem na udanym teście ekstremum" i często ją stosuję w transakcjach w realu.

Oczywiście przełamanie niebieskiej linii wstrzyma akcję, a przełamanie różowej w cenach zamknięcia anuluje cały pomysł - odpowiednio do tych zagrożen ustawiany będzie SL, prawdopodobnie poniżej niedawnego ekstremum, w zależności od miejsca, w ktorym otworze pozycję.

To tyle na dziś.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 13 czerwca 2012 09:30

Szutnik
153
Wysłane: 13 czerwca 2012 07:57:07
Z obserwowanych wylatuje KredytIn, spółka, której wykres zachowuje się w stylu "Na dwoje babka wróżyła", natomiast na to miejsce wchodzi CIECH, od razu jako bardzo poważny kandydat do zakupu.

Spółka wygląda na gotową do dłuższych, istotnych wzrostów (miesiące) i zbierającą przed tymi wzrostami siły. CIECH będzie teraz intensywnie obserwowany.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Szutnik
153
Wysłane: 13 czerwca 2012 09:46:24
Kupiony CIE 100 szt w cenie 18,9/szt (+ prowizja 18,90 zł)w związku z prawdopodobnym wybiciem powyżej linii trendu ciągniętej po ostatnich maksimach. Ponieważ wybicie nie jest jeszcze potwierdzone w cenach zamknięcia, stąd tylko ostrożne 100 szt z planem dokupywania wraz z dalszym potwierdzaniem się sytuacji.

SL 17,50

vitoo
0
Wpisów: 26
Wysłane: 13 czerwca 2012 18:40:50
@Szutnik
Czemu SL został ustawiony na poziomie 17,5? Nieco poniżej tej ceny jest linia trendu wzrostowego pociągnięta po dołkach z września 2011 i marca/kwietnia tego rok. Dlatego ja chętnie ustawiłbym się tam na kupnie. Chyba, że moja AT jest zbyt prosta i czegoś nie widzę Angel

del-20130918
0
Wpisów: 257
Wysłane: 13 czerwca 2012 20:26:16
Szutnik napisał(a):
Kupiony CIE 100 szt w cenie 18,9/szt (+ prowizja 18,90 zł)w związku z prawdopodobnym wybiciem powyżej linii trendu ciągniętej po ostatnich maksimach. Ponieważ wybicie nie jest jeszcze potwierdzone w cenach zamknięcia, stąd tylko ostrożne 100 szt z planem dokupywania wraz z dalszym potwierdzaniem się sytuacji. SL 17,50

Szutnik dzięki. Ogromna prośba - podpiąłbyś wykres?
Szczególnie tych Spółek, które wylatują z obserwowanych.

I dla czytelności jeszcze jedna prośba - raz w tygodniu, może być weekend (brak sesji) zrobiłbyś podsumowanie portfela?

Wartościowo, aktualne Spółki, pobrane koszty narastająco od uruchomienia itp itd.
To co jeszcze uważasz, że by się przydało do dalszych analiz, dla zobrazowania portfela, strategii.

Pozdrawiam - Alicja love4
Edytowany: 13 czerwca 2012 20:32

Szutnik
153
Wysłane: 13 czerwca 2012 21:27:32
vitoo napisał(a):
@Szutnik
Czemu SL został ustawiony na poziomie 17,5? Nieco poniżej tej ceny jest linia trendu wzrostowego pociągnięta po dołkach z września 2011 i marca/kwietnia tego rok. Dlatego ja chętnie ustawiłbym się tam na kupnie. Chyba, że moja AT jest zbyt prosta i czegoś nie widzę Angel

Myślisz dobrze, ale...osobiście sądzę, że CIE do tej linii juz nie wróci. Wygląda na to, ze okres powolnego pełzania w górę pod niewielkim kątem ma już za sobą. Czas na linię trendu, wznoszącą się pod większym kątem.

Poza tym zejście poniżej 17,60 naruszałoby wsparcie, tworzone przez minima z 16 i 28-29.05 i byłoby w tej chwili dowodem słabości kursu, ktory w maju, w czasie ich formowania był zdecydowanie silniejszy niż WIG czy W20.

Zakładając wybicie nie mogę dopuszczać dużej słabości.
Edytowany: 13 czerwca 2012 21:28

Szutnik
153
Wysłane: 13 czerwca 2012 21:33:21
AlicjaS napisał(a):
Szutnik napisał(a):
Kupiony CIE 100 szt w cenie 18,9/szt (+ prowizja 18,90 zł)w związku z prawdopodobnym wybiciem powyżej linii trendu ciągniętej po ostatnich maksimach. Ponieważ wybicie nie jest jeszcze potwierdzone w cenach zamknięcia, stąd tylko ostrożne 100 szt z planem dokupywania wraz z dalszym potwierdzaniem się sytuacji. SL 17,50

Szutnik dzięki. Ogromna prośba - podpiąłbyś wykres?
Szczególnie tych Spółek, które wylatują z obserwowanych.

I dla czytelności jeszcze jedna prośba - raz w tygodniu, może być weekend (brak sesji) zrobiłbyś podsumowanie portfela?

Wartościowo, aktualne Spółki, pobrane koszty narastająco od uruchomienia itp itd.
To co jeszcze uważasz, że by się przydało do dalszych analiz, dla zobrazowania portfela, strategii.

Pozdrawiam - Alicja love4

Z tym raz w tygodniu może być problem (czasowy). Weekendy miewam mocno zajęte.

Mój portfel Szutnik1 z pełnym, otwartym dla każdego dostępem znajduje się tutaj:
www.money.pl/portfel/publiczne...

Wykres może za chwilke wrzucę

Szutnik
153
Wysłane: 13 czerwca 2012 22:30:50
Obiecane wykresy CIECH'u.

Wykres 1 - Niesamowicie wąska wstęga Bollinger'a (o 67% węższa niż statystyczna średnia szerokość na całym wykresie), zapowiadająca nadchodzące większe ruchy, bez określenia ich kierunku:

kliknij, aby powiększyć

Tak wąska wstęga praktycznie zawsze zapowiada duży ruch. Moim zdaniem w górę. Już dzisiejsza sesja była w górę, całkowicie poza Wstęgą, jest więc szansa na to, ze to jednak jest wybicie (o wątpliwościach poniżej) i jutro CIE bedzie szedl dalej w tym kierunku.

Nieco odmienny scenariusz przedstawia wykres 2 - nawrot do zielonej linii (a więc do wnetrza wstęgi i potem dalej w górę). Dolne ramię wstęgi Bollingera jest na poziomie 17,80, jest wysoce wątpliwe, by przy zakladanym kierunku w górę kurs zszedł teraz w ramach nawrotki poniżej tej wartości. Zejście poniżej bedzie dowodem słabości i prawdopodobnie błędnego oczekiwania co do kierunku ruchu (stąd mój stop na 17,50.)

kliknij, aby powiększyć

Dzisiejsze zamknięcie zasiało lekkie wątpliwości, bo świeca to klasyczna "spadająca gwiazda" na oporze, ale sadzę, ze to bedzie nie więcej, niż lekka nawrotka do strefy konsolidacji, po czym mocno w górę, co zapowiada Wstęga. Tę wersję narysowałem. Z ostrożności na razie otwierałem tylko 100 sztuk, z gotowością do dalszego dokładania pozycji na wybiciu.

vitoo
0
Wpisów: 26
Wysłane: 14 czerwca 2012 09:10:56
W przypadku Ciechu można jeszcze brać pod uwagę niedawne plotki.

Cytat:
Czeski miliarder Zdenek Bakala przygotowuje się do ogłoszenia wezwania do sprzedaży akcji kontrolowanej przez polski skarb państwa spółki chemicznej Ciech SA, poinformowały dwa źródła rynkowe.

www.parkiet.com/artykul/24,124...

Ostatnie wezwanie na ATT może powodować, że plany Zdenka się już zmieniły (jeśli takowe były), ale kto wie...

Szutnik
153
Wysłane: 18 czerwca 2012 09:38:00
Poniższy tekst wrzuciłem też na forum "Spółki A-Z". Powtarzam go również tutaj, bo tam pewnie szybko zginie, zalany kolejnymi postami nt. firmy:

Ciekawostka nt PBG i Fibonacci’ego dla cyfromaniaków i fraktalofreak’ów

Jeśli wziąć absolutny szczyt tych akcji z 31.05.07 r. - cena 425,03 zł i następnie odjąć od tej wartości minimum z dnia 20.11.08, minimum które przez wiele miesięcy potem się broniło – czyli 165,64 zł otrzymujemy:

425,03-165,64 = 259,39 zł.

Jeśli teraz weźmiemy te 259,39 zł pomnożymy przez podstawowy współczynnik Fibonacci’ego czyli 0,618 otrzymujemy:

259,39 x 0618034 = 160,31 zł.

Weźmy teraz odejmijmy otrzymaną powyżej wartość, czyli 160,31 od minimum z dnia 20.11.08
165,64 – 160,31 = 5,33 zł.

Absolutne minimum z dnia 8.06. wynosiło 5,35 zł, tylko 2 grosze więcej…nie jest wykluczone, że obecny spadek ma na celu przetestowanie tamtego dna, być możej jego pogłębienie do ww. wartości 5,33?

Czy w tej okolicy zrobi się dno na PBG ? Być może tak, a być może nie.

Wszystkiego, co tu napisałem absolutnie nie należy traktować jako zachęty do kupna akcji PBG. Nawet jeśli to zadziałało, to być może jest to tylko chwilowy przystanek, a kurs spadnie niżej, by znaleźć sobie ostateczne dno na jakiejś innej proporcji .
To jest jedynie zachęta do tego, by obserwować z dużym zaciekawieniem zachowanie tych, którzy są wewnątrz tego wiru, ich reakcje na poziomie zbiorowości.
Czyżby Fibonacci „sterował” spadkiem na PBG?

Przypominam ewentualnym napalonym na to, że ten poziom zadziała:
Nie kupuje się spółek w trendzie spadkowym, zwłaszcza tak silnym, jak na PBG!

Szutnik
153
Wysłane: 18 czerwca 2012 10:00:51
Dzisiejsze zachowanie CIE wydaje się potwierdzać moje oczekiwania co do wybicia tego waloru i zamiany dotychczasowego pełzania w górę na zdecydowanie szybsze ruchy.

Ze względu na dość znaczne wykupienie (RSI>70) chwilowo wstrzymuję kolejne zakupy do czasu wykonania przez walor jakiejś lekkiej korekty, która "wisi w powietrzu".
Po tej korekcie walor stanie się prawdopodobnie głównym składnikiem mojego portfela. Przewiduję, że będzie on stanowić ok. 60% składu.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 18 czerwca 2012 10:39:35
Ciech od dawna jest w kregu mojego zainteresowania :)

zastanawiam sie czy jednak bedzie tutaj korekta mimo wskaznikow wykupienia Think

CIECH: Wezwanie SNS na akcje Puław ożywiło handel akcjami spółki

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 18 czerwca 2012 10:54:55
A nie boicie się koledzy wykresu długoterminowego?

kliknij, aby powiększyć

edit: dodatkowo na 19,90 macie 50% zniesienia ubiegłorocznej fali spadkowej.
Edytowany: 18 czerwca 2012 11:05

Kanoniers
1
Wysłane: 19 czerwca 2012 09:51:00
Kanoniers napisał(a):
Ciech od dawna jest w kregu mojego zainteresowania :)

zastanawiam sie czy jednak bedzie tutaj korekta mimo wskaznikow wykupienia Think

CIECH: Wezwanie SNS na akcje Puław ożywiło handel akcjami spółki

Jednak pomaszerowal do gory bez korekty king

@Szutnik

I jak zwiekszasz zaangazowanie ??
Ja wczoraj za 50% tego co chcialem i troche jednak zaluje bo ciezko juz bedzie w takich cenach odkupic Think

Szutnik
153
Wysłane: 19 czerwca 2012 12:54:27
@Szutnik
I jak zwiekszasz zaangazowanie ??

Nie przy RSI(14) na poziomie 80 pkt. Dzisiejszy długi górny cień pokazuje, że od gory jakaś podaz się ujawniła, albo popyt powyżej 20 zł bardziej niemrawy. Pozwolę się CIE korekcyjnie cofnąć na jakieś sensowniejsze poziomy RSI.

Z moich różnych czarodziejskich metod wychodzi, że poważniejszy opór dla CIE powinien być dopiero w okolicy 25zł/szt

rychu22
3
Wpisów: 120
Wysłane: 19 czerwca 2012 15:04:45
Przesuwasz stop w górę czy zostawiasz na 17,50?

Szutnik
153
Wysłane: 19 czerwca 2012 15:54:50
@ rychu 22

Przesuwasz stop w górę czy zostawiasz na 17,50?

Zastanawiam się. Raczej podniosę go po korekcie tuż poniżej dołka, ktory sie uformuje.

Szutnik
153
Wysłane: 20 czerwca 2012 08:54:18
Najprawdopodobniej dzis na CIE krótkoterminowy szczyt. Okolica 21 zł to mnóstwo istotnych oporów, wyznaczanych na bazie gannowskiego SQof9 od poszczegolnych dołków, a RSI(14) za wczoraj na poziomie 82 pkt to już solidne wykupienie, więc opór ma spore szanse krótkoterminowo zadziałać.
Prawdopodobnie już w strefie 19,60-20,00 akcje znajdą wsparcie. Tam zamierzam dokładać.

Z różnych gannowskich czarów na bazie SQof9 wychodzi mi dość istotna strefa oporu między 24 a 26 zł. Mniej więcej w tej samej okolicy (na dziś na poziomie 25 zł, ale stale opada)znajduje się tzw. "linia bessy", ciągnięta po szczytach z sierpnia 2009 i kwietnia 2011. Wygląda na to, ze powinna być dość istotnym oporem dla marszu w górę.

Czasowe "czary" podpowiadają, ze dołek korekty powinien wypaść albo 22-25.06, albo 29.06

Kanoniers
1
Wysłane: 20 czerwca 2012 19:55:14
RSI idzie w gore choc powoli ale kurs zdaje sie nic nie robic z mniejszych oporow Think
Tak sie dzis zastanawialem czy dopiero okolice 25 nie powstrzymaja waloru ktory zdaje sie byc bardzo mocny choc dzis raczej dominowal przez cala sesje obrot negatywny

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,382 sek.

iulyiuyb
dvfnbtwz
zdxfmoau
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dmzlppzq
khegqppv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat