PARTNER SERWISU
otqiwsgf
512 513 514 515 516

Kiedy szczyt hossy?

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 18 czerwca 2012 08:10:32
Znaczenia raczej nie mają. Świat nastawił się na wzrosty. Wynik jest 'dobry', więc będzie dobrze, choć bez interwencji Banków Centralnych. Gdyby wynik był 'zły", byłaby interwencja i też byłoby dobrze.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Frog
13
Wysłane: 18 czerwca 2012 17:49:49
Ktoś tu kiedyś (chyba mathu) wklejał linka do wykresu rentowności włoskich za Bloombergu.

Jednak ja tam widzę tylko to:
www.bloomberg.com/markets/rate...

Czyli rentowności kilku krajów. Czy wiecie jak z tego menu wejść w rentowności Hiszpanii, Włoch czy innych krajów?
Follow me on Twitter

Paszul
0
Wpisów: 43
Wysłane: 18 czerwca 2012 18:09:00
Link do rentowności włoskich obligacji mam w zakładkach:
www.bloomberg.com/quote/GBTPGR...:IND#chart

A trzymam go w zakładkach bo również nie mam pojęcia jak do tych danych dojść z głównej strony Bloomberga... czarna magia.

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 19 czerwca 2012 01:05:23
Frog napisał(a):
Ktoś tu kiedyś (chyba mathu) wklejał linka do wykresu rentowności włoskich za Bloombergu.

Jednak ja tam widzę tylko to:
www.bloomberg.com/markets/rate...

Czyli rentowności kilku krajów. Czy wiecie jak z tego menu wejść w rentowności Hiszpanii, Włoch czy innych krajów?

LINK do obligacji

Klikasz na dany kraj i dlugosc obligacji i z automatu przekierowuje Cie na notowanie na bloombergu.Stronka w ogole linkuje w kilka dobrych miejsc(dlugi,stopy-Libor,Ted etc)

W bloombergu jak chcesz szukac to najlepiej po tickerach obligacji.Najlepiej je pamietac.np:

GBTPGR10:IND Italy -czyli 10 latki wloskie
GSPG10YR:IND Spain - hiszpanskie 10 latki
GSPT10YR:IND Portugal
Wrzucasz w okienku "News,quotes.." i po sprawie.

Ponizej europejski rynek dlugo wobec niemieckich papierow plus jest EFSF.

kliknij, aby powiększyć

W 2 kolumnie macie yield 10 latkow poszczegolnych krajow,nastepnie Spd(spread) miedzy danymi obligacjami a niemieckimi(benchmark) a dalej jak juz jest kolumna Historical data range- ustawilem na 6 miesiecy byscie mogli zobaczyc najnizsze poziomy,najwyzsze,srednie.

Pozdrawiam
Edytowany: 19 czerwca 2012 01:07

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 19 czerwca 2012 16:21:21
Wszyscy są bardzo mocno przekonani co do jutrzejszego komunikatu FEDu. Za mocno?
Gdy widze takie cos na VIX'ie, zapala mi się pomarańczowe światełko ostrzegawcze...

Wykres VIX
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 19 czerwca 2012 18:03

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 19 czerwca 2012 17:28:27
@Szutnik

No nie wiem , nie wiem ...

Poczatkowo zgadzalem sie z Twoja teoria ze przetestujemy dno przed wybiciem ale teraz widze ze sila bykow jest bardzo duza i nie wiem czy jestesmy jeszcze w stanie z tego az tak bardzo poplynac w dol ...

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 19 czerwca 2012 17:41:20
taka amatorska myśl: czy to nie jest tak, że KTOŚ sobie pomyślał, że poczeka na to, co w FED-zie się urodzi, i że jeżeli będzie dodruk, to wskoczy? I nagle, KTOŚ inny, stw, że czekał nie będzie i już teraz dokupił?

Teraz dwa scenariusze widzę:
- będzie drukowanie: dalszy up, bo czekający się podłączą,
- nie ma nowych zielonych: PKC wychodzą CI, którzy na to liczyli i mamy zjazd na kilka dni.

Jutro do popołudnia pewnie dalszy wzrost, później może być ciekawie...
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

Szutnik
153
Wysłane: 19 czerwca 2012 18:32:55
Kanoniers napisał(a):
@Szutnik

No nie wiem , nie wiem ...

Poczatkowo zgadzalem sie z Twoja teoria ze przetestujemy dno przed wybiciem ale teraz widze ze sila bykow jest bardzo duza i nie wiem czy jestesmy jeszcze w stanie z tego az tak bardzo poplynac w dol ...

A kto powiedział, że bedziemy spadać w dół w bessie? Jednak oczekiwałbym wyraźnej, może nawet i ostrej 2 - 3 dniowej korekty, bezpośrednio po FED, dzięki której VIX znowu zauważalnie wzrośnie, a na rynku zagości niepewność "co dalej?". Dzisiejsza szpulka na VIX jest wstępnym sygnałem takiej możliwości.

Zastanawiająca jest tez słabość złota na tle siły rynku akcji.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Szutnik
153
Wysłane: 19 czerwca 2012 18:41:12
Zaczynam brać poważnie pod uwagę, ze w USA bedzie teraz jakaś forma trendu bocznego pomiędzy szczytami z kwietnia 2012 a dołkiem z początku czerwca (czyli takie wahania w strefie pomiedzy 1270 a 1400-1420). Trochę zbyt szybko poprawiły się nastroje od fatalnych z czerwcowego dołka.

Być może ten trend boczny w USA potrwa do jesieni.

Frog
13
Wysłane: 19 czerwca 2012 19:19:25
Ja tylko pamiętam, że nawet w bessie były jazdy po +3% na indeksach.
Widziałem też -3% dziennie w czasie hossy.

Przyjmując, że W20 jest w prawie rocznej konsolidacji, to ma jeszcze spory zapas do górnej bandy.

kliknij, aby powiększyć

PS. Przepraszam speców od AT za tak amatorski rysunek.
Follow me on Twitter
Edytowany: 19 czerwca 2012 19:26

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 19 czerwca 2012 22:08:35
LCH podwyższyła depozyt na hiszpańskie bondy www.lchclearnet.com/Images/Not...
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

mdtrader
0
Wysłane: 20 czerwca 2012 01:27:02
mdtrader napisał(a):
mdtrader napisał(a):

Nawiazujac do tego co mowilem o podniesnieu depozytow na obligacjach hiszpanskich. TO dzisiaj rano bylismy 647 ,nie mialem czasu sprawdzic jaki jest spread miedzy 10 letnimi hiszpankami a AAA Rated Index na ktory patrzy izba rozliczeniowa LCH. Hisztorycznie podnosila zabezpieczenia gdy ten spread przekraczal 450 pkt tak bylo w przypadku Portugalii i Irlandii. Jak bedzie tym razem?

kliknij, aby powiększyć

W dniu dzisiejszym spread przekroczyl 450 bps-ciekaw jestem czy w tym tygodniu bedzie ruch ze strony LCH. Fakt ciekawy,bo Bancia dzisiaj poprosila o 19 mld euro pomocy . Rzad gotowy jest taka pomoc dac w ramch tego mialyby powedrowac hiszpanskie papiery rzadowe jednak biorac pod uwage fakt,ze po podniesieniu przez LCH depozytu po przekroczeniu przez Portugalie wspomianego poziomu to w niecale 3 miesiace rentownosc skoczyla do ponad 8%.

Nawiazujac do postu Dapiego odnosnie podniesnienia przez LHC depozytow na hiszpanskich obligacjach.

Poniezej wykresy ktore obrazuja wydarzenia po ktorych nastepowala duza zmiana rentownosci hiszpanskich obligacji.

kliknij, aby powiększyć

bedziemy cos jutro mieli z Fedu albo w najblizszych dniach ze strony Bankow Centralnych? chyba nie ulega to watpliwosci,kwestia "wielkosci" tej pomocy.

Na ponizszym wykresie zaznaczylem co sie dzialo z rentownosciami gdy ogloszono pomoc dla Irlandii i Portugali a ostatnio to mialo miejsce dla Hiszpani.

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 20 czerwca 2012 01:29

mdtrader
0
Wysłane: 20 czerwca 2012 02:27:49
Dla Szutnika i innych ktorzy troche pisali o stratach tradera JP Morgana.

i jeszcze ten link odnosnie QE

Cytat:
it wants to help the stock market hoping that in itself will boost the "economy", yet it knows what more QE here will do to the priced of gold and inflation expectations: something which as Hilsenrath himself said yesterday does not compute, as it runs against everything "Economic textbooks" teach. What is more important, is that the market, like a true addict, is oblivious to any of these considerations, and has priced in a massive bout of Quantitative Easing to be announced tomorrow at 2:15 pm. There is one problem though: has the market, by pricing in QE on every down day - the only buying catalyst in the past month have been hopes of more QE - made QE impossible?

QE?

Cytat:
So what will it be? More QE, whereby the Fed admits defeat and hands over the monetary apparatus to an increasingly more petulant market, or no QE, and a wholesale risk crash in one day.

Tune in tomorrow at 2:15 pm to find out.

A z naszego "ogrodka"

Polska dostanie pozyczke 750 mln na reforme finansow

Tak sie przeprowadzam reformy finansow i obniza dlug-przez pozyczki czyli zadluzajac sie jeszcze bardziej. Oddluzanie przez zadluzanie-stanard w ostatnich latach.

Cytat:
W komunikacie wyjaśniono, że pożyczki rozwojowe Banku Światowego mają za zadanie m.in. wspieranie konsolidacji finansów publicznych, by obniżyć deficyt i dług publiczny, wzmocnić instytucje sektora finansów publicznych poprzez wprowadzanie reguł fiskalnych. Ponadto celem pożyczek jest wsparcie dla kontynuowania długoterminowych reform fiskalnych, które pozwolą Polsce zabezpieczyć wydatki socjalne w obliczu wyzwań demograficznych.

Edytowany: 20 czerwca 2012 02:48

Szutnik
153
Wysłane: 20 czerwca 2012 11:51:02
Martwi mnie układ, widoczny na EUR/USD. Ta waluta na bazie proporcji czasowych wygląda na gotową do zrobienia dziś krótkoterminowego podwójnego szczytu w okolicach nieco ponad 1,27 i pogłębienia niedawnego minimum. To nie byloby korzystne dla akcji.

Szczególnie predystynowane do uformowania szczytu na EUR/USD dziś są okolice godziny 14-16 oraz 19-21 (a jakżeby inaczej? W tych momentach USA wchodzi do gry + oczywiście FED, to chyba nikogo nie zaskakuje, że wypadają mi takie terminy na intraday'u Angel ).

Nie za bardzo mam czas dzisiaj robić wykresy, ale może w weekend znajdę dość czasu i wrzucę to z większymi wyjaśnieniami na bloga.
Edytowany: 20 czerwca 2012 11:51

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 20 czerwca 2012 15:40:25
Na cnbc właśnie pokazał się artykuł z wypowiedziami dawnego członka FED (jak rozumiem jako wstępniak do dzisiejszych decyzji FED). W skrócie wygląda to tak: nie ma sensu nowe luzowanie ilościowe czy podobne stymulanty, wszystko finansowo idzie dobrze, a rząd z długiem musi sobie poradzić sam.

giełdy oczywiście, dbając tylko o swoją płynność, obawiają się takiego rozwiązania. Na pewno nie zostanie ono przyjęte mocnymi wzrostami.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 20 czerwca 2012 15:42

Frog
13
Wysłane: 20 czerwca 2012 15:45:41
@Scarry,

Dokładnie to samo mówił Benek. Bez reform fiskalnych dodruk nie ma sensu. Obecnie FEDowi bardziej opłaca się trzymać rynek w szachu na zasadzie "jakby co, to dodrukujemy", niż dodrukować ryzykując, że efekt będzie krótkotrwały lub w ogóle mizerny.
Follow me on Twitter
Edytowany: 20 czerwca 2012 15:46

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 20 czerwca 2012 15:56:40
@Frog
zgadza się, ale krótkoterminowo może oznaczać to niezły zjazd... rynek jednak spodziewa się podtrzymania sztucznie dużej płynności i pod to rósł. Zbyt krótką skalą czasu żyje rynek finansowy żeby gadanie o rozsądnym oszczędzaniu mogło zrobić na nim jakiekolwiek pozytywne wrażenie.

Długoterminowo to jak jest jak najbardziej rozsądne. Nie da się wiecznie skupować obligacji czy dodrukowywać dolara.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 20 czerwca 2012 15:58

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 20 czerwca 2012 16:06:49
Na pewno będzie zjazd 1-2 sesje, ale w sytuacji gdy mamy oznaki nowego narazie krótkoterminowego trendu wzrostowego będzie to okazja żeby dobierać. Nie zdziwię się również jeśli dzisiaj Ameryka zrobi młot. Po komunikacie zjazd 1-1,5% a potem odrabianie w końcówce sesji.

Frog
13
Wysłane: 21 czerwca 2012 08:46:22
No to nie ma QE3, ale na giełdach reakcji narazie nie widać. Jedynie ropa robi nowe tegoroczne minima.
Follow me on Twitter

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 21 czerwca 2012 08:56:00
Zaraz będą PMI, ostatnio były mocne spadki w reakcji na słabe dane.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

512 513 514 515 516

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,346 sek.

zlecuggo
plaxjgpk
psnmvfqk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dhsaltxv
vgpvyhrh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat