193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
11 czerwca 2012 14:11:51
tydzień zaczął nam się od entuzjastycznego otwarcia i odreagowania entuzjazmu.... czekam z zakupami na ustabilizowanie sytuacji. Póki co rynek zachowuje się jak dwóch żołnierzy przerzucających sobie odbezpieczony granat - long-short-long-short-long... i nagle sruu ;p * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 11 czerwca 2012 14:16
|
|
1 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 1 207
Wysłane:
11 czerwca 2012 14:57:18
elektronikab2b.pl/raporty/1308...Raport z ubiegłego roku na temat rynku przekaźników elektromagnetycznych, których producentem jest Relpol. Wynika z niego m.in., że era tanich chińskich przekaźników jest za nami. Tak @Scarry Ci wrzuciłem, może w wolnej chwili przeczytasz. Pozdro :) "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
|
|
0 Dołączył: 2010-03-05 Wpisów: 48
Wysłane:
14 czerwca 2012 18:14:58
Scarry, czy nie sądzisz, ze w 11bicie wlasnie przebilo wsparcie i warto byloby sie ewakuowac? ;)
|
|
|
|
Wysłane:
14 czerwca 2012 18:24:53
@vardenmyślałem nad tym już wcześniej jak mnie wkurzyli tą emisją bez PP, ale wciaż uważam 11bit za spółkę (z jej kategorii) o największych szansach na szybki i intensywny rozwój. Doświadczona ekipa, pierwszy produkt doskonale skrojony "na miarę"... ja wciąż mam zaufanie że nastepne produkty bedą równie dobre. O ile przy i3D doszedłem do wniosku że obniżenie kursu może być długotrwałe i nie warto trzymać (w tej chwili) to tutaj raczej dokupię niż sprzedam obecny pakiet. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
2 Dołączył: 2010-11-14 Wpisów: 300
Wysłane:
14 czerwca 2012 19:50:40
Przecież można zapisać się na nową emisję. Przynajmniej było tak pod koniec roku.
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
14 czerwca 2012 20:03:28
zimowa emisja akcji 11bit była kompletna klapa bo nie było za bardzo chętnych do obejmowania akcji więc te moja niejako traktować jako kontynuacje tamtej próby pozyskania kapitału, nie mniej byłbym dużo bardziej zadowolony jak by Spółka swój rozwój finansowała z zysków ze sprzedaży gry
|
|
Wysłane:
15 czerwca 2012 09:19:48
@GRAF78 jak mówie, zdaje sobie sprawę z problemów i istnienia emisji, której bym nie chciał. Nie chciałbym za bardzo spółki bronić bo mi się ta emisja nie podobała, co wyraźnie napisałem na wątku spółki. Ale pokaż mi spółkę NewConnect z rozrywkowego softwaru, która ma tak dobrze zebrany zespół i pokazała już że potrafi napisać doskonale wstrzelone w potrzeby rynku oprogramowanie rozrywkowe. Stąd moje przeświadczenie że i tak warto w 11bit zainwestować. Mimo tej emisji 11bit prowadzi porządną transparentną politykę informacyjną i finansową, jak na warunki NewConnect to mistrzostwo. Śledzę sobie jeszcze Very Nice Studio z NC, ale do inwestycji jeszcze się nie przekonałem. Wole zobaczyć parę ich raportów. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2012 09:49:26
taki wpis z paroma przemyśleniami * po tym co wyprawia Leszek Czarnecki ze swoimi podmiotami - Getin i GetinNoble, jak traktuje (właściwie nie traktuje ale całkowicie zlewa) interesy drobnych akcjonariuszy przy zmianach w swoim holdingu, trafia na czarną liste obok firm Ryszarda Krauze. Nie inwestować choćby złotówki. Szkoda nerwów. * Puławy... jestem kompletnie rozczarowany ofertą Synthosu, serio... co to za przejęcie bez jakiejkolwiek różnicy w stosunku do kursu giełdowego? Jeśli Skarb Państwa opchnie Puławy za tak rozczarowywująco niską cene, przy C/WK 0,83 (z dobrym zwrotem z kapitału własnego i zyskiem ekonomicznym w okolicach 18%) to będzie to dla mnie skandaliczne. Coż, jak SP się zgodzi na 102 zł przyjdzie za tyle opchnąć akcje  .. straty nie mam, ale nie inwestuje na giełdzie żeby wychodzić 2 czy 3% na plus :( * Polimex Mostostal... cały czas mam ochotę zainwestować w firmę, ale wciąż nie widać uspokojenia sytuacji, do tego na Polimexie wiszą tegoroczne spłaty długów... jeszcze czekam, póki budowlanka trochę się nie uspokoi. @ucofbdzięki za linka i opisy, przyglądam się cały czas ;) btw: znalazłem świetną stronę z wizualizacjami różnych danych ekonomicznych, społecznych i politycznych - igraphics.gr. Goście odwalają kawał doskonałej roboty tutaj wykres kto komu wisi ile kasy: www.igraphics.gr/en/infographi...tutaj wizualizacja bankructw na świecie przez ostatnie 30 lat: www.igraphics.gr/en/infographi...* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 czerwca 2012 09:57
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2012 11:04:42
jeszcze jedno (bo już nie mogę edytować) * mimo spadku 11bit nie zdecydowałem się jednak pozbywać akcji, co sugerowało AT. Cały czas waham się w temacie zakupu i3D, czy już nastąpiło pełne odreagowanie? Teoretycznie spółka ciągle przewartościowana, ale w jej nietypowej branży to jest trudniejsze do realnego oszacowania niż gdzie indziej. praktycznie zerowe obroty zniechęcają póki co. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 czerwca 2012 11:05
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2012 16:57:12
zwiększony pakiet Action i dokupiony Lotos. Action idzie całkowicie zgodnie z planem (czyli równo ładnie w górę), natomiast dla Lotosu robię wyjątek (spółka z WIG20). Może odstępstwo od zasady, ale firma pięknie rośnie od 23 zł za akcje, wskaźniki ma dobre, wdraża program reform... potencjalnie prawdopodobna akcja FED bardzo poprawi jego notowania. Stan na dzisiaj: 11bit, Graal, Pulawy, Action, Lotos, Calatrava, Vedia. (kolejność malejąca zgodnie wartością w portfelu) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 czerwca 2012 17:08
|
|
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2012 10:26:21
dla fundamentalistów do analizy Przyglądam się spółce takiej - LUG ( www.stockwatch.pl/gpw/lug,wykr...). Producent opraw oświetleniowych C/WK 0,68 C/P 0,27 Zwrot z kapitału własnego (ROE) 10,47% Zwrot z aktywów (ROA) 6,33% Wskaźnik ogólnego zadłużenia 48,96% Zysk ekonomiczny (sEVA) 8,17% Stopa dywidendy 7,14% SW nadało mu rating BBB+ zarabia, wypłaca dywidendy. fundamentalnie wygląda całkiem atrakcyjnie... czy ktoś zna spółkę bliżej? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 375
Wysłane:
20 czerwca 2012 10:52:15
Witam,
mam pytanie, czemu postanowiłeś zainwestować/pospekulować na Calatravie? Spółka z dość przeciętną reputacją i wynikami. Sporo osób się już mocno sparzyło.
Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2012 11:32:59
@nemoooreputacja dość przeciętna to fakt, wyniki tez przeciętne, ale firma jednak zarabia, to nie krzak. A zainwestowałem bo uważam że jest już wystarczająco przeceniona i w trakcie krótkotrwałej hossy może mocno zyskiwać. Calatravka zawsze była uzależniona od hossy/bessy. Zadłużona mocno nie jest, kase zarabia, podstawowe wskaźniki atrakcyjne. No i właśnie po silnej przecenie. Więc zainwestowałem. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 375
Wysłane:
20 czerwca 2012 13:33:27
Hej, pytanie bylo z czystej ciekawosci bo na forum spotkalem sie z wieloma negatywnymi opiniami na temat Calatravy i p. Narkiewicza. Sam osobiscie mam dobre wspomnienia z "inwestowania" w Caltrave.
|
|
Wysłane:
2 lipca 2012 09:20:49
Chciałem poruszyć dzisiaj jedną sprawę, nie do końca związaną z moimi inwestycjami Jak ktoś ma ochote to proszę sobie spojrzeć na to: www.aliorbank.pl/resources/res...Jest to lista firm, których papiery Alior pozwala brać na OTP (odroczony termin płatności, w dwóch wariantach), de facto pozwala to na grę z dźwignią albo na day-trading bez angażowania swojego kapitału, tym bardziej że Alior bez problemu pozwala praktycznie każdemu na używanie OTP w wersji do 50 000 bez wkładu własnego. Wszystko fajnie, narzędzie jak wiele innych. Zwiększa obroty i płynność rynku. Ale.. Patrzę sobie zdumiony i co widzę - Alior kredytuje na granie na akcjach firm takich jak np FON, a nie pozwala na granie na akcjach taki solidnych firm jak np Fasing. PAtrze dalej... nie ma dobrze rozwiniętych Pulaw za to jest kolejny cud Dona - Atlantis.... Promowanie czystej i nieskrępowanej żadnymi fundamentami spekulacji. Czy to jest w porządku?  Sami nakręcają naszą giełdę na jeszcze bardziej bananowe obyczaje * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 2 lipca 2012 09:21
|
|
Wysłane:
2 lipca 2012 11:52:49
Plotka głosi, ze Don Patro niedługo przejmie stery w Aliorze :D "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 2 lipca 2012 11:54
|
|
Wysłane:
2 lipca 2012 12:48:50
Odnośnie LUG. Spółka wydaje się faktycznie fajna i tania, notuje r/r znaczny wzrost przychodów, jednak ma na pewno jedną wadę, funkcjonują na niskich marżach. 2009 r., Przychody = 59 457 tys. zł, Zysk netto = - 2 354, 2010 r., Przychody = 78 001 tys. zł, Zysk netto = 1 161, 2011 r., Przychody = 94 527 tys. zł, Zysk netto = 3 667, Poza tym, poprawnych cashflow, wskaźniki wszystko ok, moim zdaniem utrzymują nieco za małą płynność ale to tylko spojrzałem pobocznie na wskaźniki. Marże jest jednak bardzo niska, a zauważmy, że wysoko są wyceniane spółki, które te marże mają ogromne jak np. ekoexport czy lpp. Widzę na nc lepsze spółki :) "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
|
|
Wysłane:
2 lipca 2012 21:59:03
ucofb napisał(a):Plotka głosi, ze Don Patro niedługo przejmie stery w Aliorze :D
ahaha... no chyba bym bank zmienił LUG tak... mam ją w obserwowanych, jeszcze nie zdecydowałem. Nie ukrywam że kusi bo spółka jest, mimo niskich marż, zdrowa i pozytywna a wycena wydaje się bardzo atrakcyjna. I nie daje mi spokoju dlaczego w ten sposób poważna instytucja jak Alior wspiera płynność śmieci Don Patro * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
Wysłane:
6 lipca 2012 17:42:53
Od wczoraj zredukowałem w 3 transzach Calatravkę do zera. Stan na dzisiaj: 11bit, Graal, Pulawy, Action, Lotos, Vedia. (kolejność malejąca zgodnie wartością w portfelu) kasa z Calatravki pójdzie na początku tygodnia w 11bit, Action i Graal. Może jeszcze i Vedii dokupię. Dlaczego zredukowałem do zera, choc wcześniej sam ją broniłem? Ewidentnie z trawki wychodzi fundusz ale to wychodzi do zera, najpierw zszedł do 5%, potem poniżej,... cały czas sypie akcje. Coż. Jak skończy sypać po prostu kupie na poziomie do jakiego spadnie. Najgorsze jest to że sypiąc na tak niskim poziomie, na którym akcji jeszcze nie było, fundusz uruchamia ludziom seryjnie stop-lossy z każdym groszem w dół. Zwiększa spadki. Więc lepiej poczekać i wrócić do pozycji jak się ustabilizuje. Za to, mimo spadków na koniec tygodnia, pozostaję optymistą i Lotos, wyjątek z WIG20 u mnie, został w portfelu. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 6 lipca 2012 17:44
|
|
0 Dołączył: 2010-02-11 Wpisów: 252
Wysłane:
6 lipca 2012 21:45:54
Ale nie widzę w Twojej kronice po ile wchodziłeś i wychodziłeś z Calatravy... Jakie miałeś ceny wejście i wyjścia?
Edytowany: 6 lipca 2012 21:49
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.