PARTNER SERWISU
iepocmie
80 81 82 83 84

Portfel by Scarry

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 28 kwietnia 2012 00:57:20
W 11B wlasnie pojawil sie OFE na pokladzie:)

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 28 kwietnia 2012 10:48:39
pop napisał(a):
To podaj też na jakim poziomie ustawiłeś SL na i3D...blackeye
A co do CD Project i CIA to myślę podobnie.Owszem, mam je w obserwowanych, ale do kupna inny poziom mnie interesuje, jesli będzie sporo niższy, to wtedy czemu nie.
Zdziwiłeś mnie Vedią, po tym jak często ją krytykowałeś, no chyba, że nabyłeś spekulacyjnie. 11 Bit też mam w obserwowanych, ale z powazniejszym wejściem szykuję się być może w II połowie roku pod kątem 2013, czytałem ich długoterminowe prognozy, choć od czasu do czasu też tu wpadam i wypadam.

ahaha

teraz nie zwale kursu 20 czy 25%, spokojna głowaking , kupiłem zdecydowanie mniejszy pakiet i nie mam stop lossa na i3D, nie po to kupuje.

Jest tak:
- i3D - długoterminowo, spokojnie poczekam na odpał, nawet jak miałbym czekac pół roku, poskubie małe pakiety jak spadnie w okolice 3 zł,
- 11bit - podobnie, skup będzie po trochu przez najbliższe miesiące, potem prawdopodobnie kurs zacznie rosnąć pod nowe gry

- vedia - doszedłem do wniosku że spółka ma szansę na duże info, zakup oczywiście spekulacyjny bo ich biznes wciąż średnio mnie przekonuje, choć jak czytam ich kolejne raporty to przyznam że mam teraz mniej zastrzeżeń niż kiedyś
- calatrava - podobnie jak vedia, kurs zalicza minima, jest nadzieja na poważne odbicie.

2 pierwsze spółki zamierzam mieć i za rok i za dwa w portfelu, 2 następne nie umiem określić horyzontu dzisiaj, raczej miesiące niż dłużej.

teraz gram tutaj trochę inaczej niż kiedyś ;)

topfacet napisał(a):
W 11B wlasnie pojawil sie OFE na pokladzie:)

na coś takiego liczyłem i mam nadzieję że to dopiero początek wave
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 kwietnia 2012 10:56

Scarry
193
Wysłane: 20 maja 2012 20:17:09
gwoli ścisłości - zbliżam się do 50% skompletowania mojego portfela.

11bit - cały czas dobieram pakieciki (na końcu ma być blisko 30% portfela)

W portfelu sa dalej Calatrava, Vedia, pojawiły się Action i Puławy. Wszystkie pakiety na fali spadków powiększone. i3D czeka na spadek do 3 zł :).
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 20 maja 2012 20:46:58
Scarry napisał(a):
i3D czeka na spadek do 3 zł :).

No to będę podbijał tak,że się nie doczekasz (przynajmniej tak łatwo)...wave

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 21 maja 2012 12:14:16
Scarry napisał(a):
gwoli ścisłości - zbliżam się do 50% skompletowania mojego portfela.

11bit - cały czas dobieram pakieciki (na końcu ma być blisko 30% portfela)

W portfelu sa dalej Calatrava, Vedia, pojawiły się Action i Puławy.

Może podaj też ceny nabycia tych wszystkich papierów, które posiadasz...salute

Scarry
193
Wysłane: 21 maja 2012 12:46:48
@pop
Teraz to nie jest spekulacja i krótki termin jak kiedyś grałem, podam jak portfel skompletuję w 100%. Spekułą to się bawię na akcjach usa, tutaj buduje portfel zdecydowanie bardziej fundamentalny i przyszłościowy z firm bardzo przecenionych albo z małych firm.

Jak skończę zbierać zrobie rozpiskę :). Wpisy bedą zdecydowanie rzadsze bo te akcje nie bedą mielone regularnie tylko czekają na swoje odpały.

stan na dzisiaj: 11bit, Graal, Pulawy, Action, Calatrava, i3D, Vedia.
Kolejność związana z obecną ilością, od najwięcej do najmniej.
Edytowany: 21 maja 2012 13:02

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 21 maja 2012 13:15:08
Scarry a Puławy kupiłeś pod ewentualne przejęcie przez stajnię Sołowowa czy z jakiegoś innego powodu?

Scarry
193
Wysłane: 21 maja 2012 16:03:36
też, ogólnie szukam sobie spółek:
- zdrowych, bezwzględnie zarabiających kasę na plus,
- mających subiektywnie przeze mnie ocenianą szanse na spory event/przejęcie/zamówienie,
- mających swoje nisze na rynku albo mających szanse na zbudowanie takiej niszy
- serio fundamentalnie niedowartościowanych (Pulawy C/WK 0.81, EV/EBITDA 1.90, wskaźnik ogólnego zadłużenia 23,38% i cała reszta wygląda bardzo dobrze),
- z kursem po odreagowaniach i spadkach,
- żadnego związku z osobami jak Pan Patrowicz czy Krauze, nawet pośrednio przez inne spółki (to niezmiennie od zawsze).
- żadnego drukowania akcji bez PP (to również niezmiennie)
- ... lub spółki które pośrednio lub bezpośrednio dobrze poznałem (przez swoją firmę mam trochę kontaktów ze spółkami giełdowymi) king
- chętniej branże informatyczna i chemia niż inne.

w sumie dość banalne zasady. Zobaczymy jak się sprawdzi :)
Edytowany: 21 maja 2012 16:16

Scarry
193
Wysłane: 25 maja 2012 12:52:45
ten weekend może być dramatyczny. Decyzje strefy euro, decyzje o Grecji. Ale przemogłem moje (domyślnie włączone) niedźwiedzie nastawienie i powiększam od przedwczoraj po trochu pakiety wszsytkich w/w spółek.

dlaczego?
- wybory w USA, nie wierzę że FED zagra przeciwko Obamie
- Grecja, moim zdaniem już dawno Ci profesjonalni wielcy gracze na rynku zdyskontowali jej rozpad, nawet niekontrolowany
- zbyt duży pesymizm na rynku, to jest po prostu nielogiczne żeby przy tym poziomie zwątpienia (a i pewnie otwartych shortów) rynek poszedł za ulicą, bo większość nigdy nie zarabia
- i tak inwestuje w zdecydowanie dłuższej skali, więc traktuje okres jako okazję do zakupów

tak to widzę. Zobaczymy ;)
Edytowany: 25 maja 2012 12:54

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 25 maja 2012 13:19:31
"w tym szaleństwie jest metoda" - zakupy na weekend? Rozkładasz zakupy na kilka sesji? Jeśli chodzi o i3D to też dokupujesz w tej chwili - już blisko 3zł - czy też czekasz na zejście poniżej 3zł (w czerwcu chyba kończą się lockupy na akcje "starych" właścicieli...)?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Scarry
193
Wysłane: 25 maja 2012 13:23:03
@cad_man

skupuje już drugi tydzień spółki z listy wyżej, małe pakiety. Nigdzie mi się nie spieszy, kryzys potrwa jeszcze parę tygodni (znaczy ten fake-kryzys, bo prawdziwy przyjdzie za 2-3 lata i nie będzie po nim co zbierać, ale to już inna historia).

i3D skubnąłem 2 razy w ostatnich dniach, ale faktycznie jakby spadło poniżej 3 wziałbym więcej ;)
Edytowany: 25 maja 2012 13:23

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 25 maja 2012 13:37:36
Jeśli chodzi o i3D to ja sobie czekam na to czy starzy akcjonariusze (którzy już puszczali akcje) sypną w połowie czerwca. Liczę na ich chęć spieniężenia posiadanych akcji z brakiem dalszego oczekiwania na wzrosty kursu... w końcu nabywali akcje po 0,2zł... A jak nawet nie sypną to płakać nie będę!
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 29 maja 2012 11:40:45
Bardzo ciekawa kronika. Dzięki za dzielenie się swoimi przemyśleniami. wave
Jak w kontekście swoich założeń co do wyboru spółek zapatrujesz się na planowaną nową emisję w 11-bit (vide- projekty uchwał na ZWZA)? Niestety bez prawa poboru. Ciekawe jaką ustalą cenę emisyjną i komu akcje te zostaną zaoferowane.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 30 maja 2012 16:15:24
@Frey

Zgodnie z uzasadnieniem, emisja jest pod nowe projekty. Mysle ze obejmie ja OFE lub inny duzy inwestor. Cena 9-10 PLN.

Scarry
193
Wysłane: 30 maja 2012 16:55:54
Frey napisał(a):
Bardzo ciekawa kronika. Dzięki za dzielenie się swoimi przemyśleniami. wave
Jak w kontekście swoich założeń co do wyboru spółek zapatrujesz się na planowaną nową emisję w 11-bit (vide- projekty uchwał na ZWZA)? Niestety bez prawa poboru. Ciekawe jaką ustalą cenę emisyjną i komu akcje te zostaną zaoferowane.

Spółka mi się podoba ale emisje bez PP kompletnie nie. Ech... Think
Edytowany: 30 maja 2012 16:56

Scarry
193
Wysłane: 31 maja 2012 09:24:15
dla osób zainteresowanych spółkami o solidnych fundamentach artykuł na naszym SW akurat idealnie w temacie: www.stockwatch.pl/wiadomosci/2...

lb85
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 224
Wysłane: 31 maja 2012 17:55:28
Mam pytanie mianowicie jakie konkretnie czynniki zadecydowały o wyborze z grupy spółek chemicznych Puław, a nie np. Azotów Tarnów, które również mają b.dobrą sytuację fundamentalną połączoną z ciekawymi perspektywami i obecnej sytuacji w ich przypadku stwierdzenie o niedowartościowaniu przez rynek nie jest bynajmniej na wyrost.

Podobnie jeśli chodzi o Action w kontekście np. ABPL czy ABC Daty?

Ciekawa kronika. Pozdrawiam.

Scarry
193
Wysłane: 1 czerwca 2012 13:57:19
@lb85

a dziękuję, powody trochę osobiste - mam po prostu kontakt z tą firmą i widze jak się zmienia i rozwija. To przeważyło, inaczej miałbym sam ogromną zagwozdkę, którą z nich wybrać do inwestycji. Nie chce za bardzo rozdrabniać portfela.

i tak na marginesie, trafiona inwestycja w ACTION wave

Cytat:
[01-06-2012 11:24] Erste podniósł cenę docelową Action do 35 zł, rekomenduje "kupuj"

01.06. Warszawa (PAP) - Analitycy Erste, w raporcie z 1 czerwca, podwyższyli cenę docelową dla akcji Action do 35 zł z 30 zł wcześniej, podtrzymując jednocześnie rekomendację "kupuj".
Rekomendacja została wydana przy cenie 19,5 zł za akcję spółki.
W czwartek na zamknięciu za jedną akcję spółki płacono 19,4 zł.(PAP)
gsu/ asa/

btw:
łamie się... w obserwowanych znalazły się: PGSoftware, Asbis(SW zwrocił mi uwage na doskonałe grahamowskie wskaźniki... nie wiem dlaczego przeoczyłem firmę wcześniej) i Fasing, którego po zachwalaniu ucfb studiuje sobie uważnie (czy faktycznie firma z perspektywami, bo rynek bardzo hermetyczny). Przez najbliższe tygodnie poprzyglądam się na wszystkie możliwe sposoby tej trójce.

EDIT: redukcja i3D, za szybko zaczęło spadać żebym chciał ryzykować.
Edytowany: 1 czerwca 2012 14:15

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 1 czerwca 2012 16:20:28
Scarry napisał(a):
@cad_man

i3D skubnąłem 2 razy w ostatnich dniach, ale faktycznie jakby spadło poniżej 3 wziałbym więcej ;)

widzę ze podobnie jak ja wczorajsza myśl, dzisiaj może być nieaktualna zależnie od czynników okołorynkowych, w dzisiejszych czasach trzeba się szybko dostosoywać do zmieniających sie warunków.. a niektórzy tego nie rozumieją i piszą , że tydzień temu byłem na "tak" a teraz np na "nie"

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Scarry
193
Wysłane: 1 czerwca 2012 20:32:53
@bankrucik
musiałem i3d zredukować bo jest jedyną w zestawie spółką kupioną przy wysokich wskaźnikach fundamentalnych. Jestem wprawdzie niemal pewny że będzie za rok-dwa warta sporo więcej, ale...), no własnie póki sytuacje Europy jest jaka jest istnieje możliwośc mocnego odreagowania tej ciągle nie skorekconej porządnie od premiery spółki.

Reszta mojego zestawu zachowywała się dzisiaj wzorowo, dobór spółek po silnej korekcie o niedowartościowanych fundamentach daje spokojną głowę w takiej sytuacji.

Obok inwestowania w wartości zawsze pilnuje zasad ochrony kapitału ;).

Reszty spółek nie ruszam, raczej myśle o zakupach w nastepnych tygodniu.
Edytowany: 1 czerwca 2012 20:34

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

80 81 82 83 84

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,340 sek.

miewirle
upgxwphb
xzwsppnk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzcxwdwd
juwuuwlp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat