PARTNER SERWISU
hpjadevv
43 44 45 46 47
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 sierpnia 2012 20:49:29 przy kursie: 2,40 zł
@topfacet
No z tym dobrze przygotowany to bym nie przesadzał. Dużo beletrystyki mało konkretów, o liczbach nie wspominając. Spółka podała niezbędne wymagane regulaminem ASO minimum. Nie ma pełnego rachunku wyników, nie ma pełnego bilansu, o rachunku przepływów nie wspominając. Gdzie jej np do takiego Exoexportu, czy OrłaOpony jeśli chodzi o wartość informacyjnąSpeak to the hand Tłumaczenia jak zwykle są mętne. To, że trwa wzmożony proces inwestycyjny nie ma prawa mieć wpływu na rachunek wyników. Te wszystkie wydatki pracownicze, materiałowe, itd związane z inwestycjami np w Quazara są kapitalizowane na zapasie albo wnipach. Sama spółka wspominała o tym w akcji inwestor. Tutaj jest wyraźna sprzeczność. Oczywiście strata netto może pojawić się na skutek negocjacji kontraktów, promocji, targów itd. To normalna część biznesu. W przypadku i3D intensyfikacja prac na projektami jest widoczna w dwóch miejscach. Po pierwsze w przychodach. W tym rachunku wyników wydatki na prace kapitalizuje się na zapasie, a zmianę stanu zapasów odnosi na wynik. mamy więc większe przychody i malejącą rentowność, w bilansie zaś wzrost zapasów. Koszty widoczne są zgodnie z zasadą memoriałową dopiero w momencie rozpoznania przychodów, czyli końca projektu, albo rozpoczęcia sprzedaży.
Wyjaśnienia są więc mgliste i nieprecyzyjne.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 3 sierpnia 2012 20:58:06 przy kursie: 2,40 zł
topfacet napisał(a):
kolejny raz duzo tlumaczenia.

Mylisz się - tutaj już nie ma co tłumaczyć. Można było mieć wątpliwości w przypadku wyników za 1Q, ale teraz już nie ma wątpliwości. Pewnie spytasz jakich? Wiemy co spółka robi - nastawiła się na dokończenie Quazara i to robi. Świetnie ale czy tego wszyscy oczekiwali? Ja nie do końca... Przeraża mnie wzrost zobowiązań, które już na dzień 30 czerwca wyniosły ponad 5 mln zł a kapitał własny spadł poniżej 4mln zł. Dzieje się aż nadto! I wcale nie chodzi mi o zysk tylko o koszty powstawania Quazara. Pomijam już fakt, że miał być gotowy i "komercjonalizowany" na początku roku, ale jeśli zobowiązania spółki w większości związane są z kosztownymi pracami nad tym programem to nie rozumiem w jaki sposób pozyskując niecałe 4mln z oferty prywatnej chcieli przeznaczyć na jego dokończenie, skoro było to jednym z kilku punktów rozwoju za kasę z pp?!?
Niewątpliwie na papierach spółki będzie można zarobić ale chyba nie o to chodziło, żeby produkcja jednego programu miała przesądzać o być albo nie być spółki - trzeba to nazwać po imieniu bo taka jest prawda. Wóz albo przewóz! Aż boję się myśleć co będzie jak sprzedaż Quazara nie pójdzie jak wszyscy oczekują (włącznie z prezesami). Spółka postawiła na ten program kosztem innych obszarów w których jest mocna. Dla mnie jest to niezrozumiałe!
Więc wracając do hasła "kolejny raz dużo tłumaczenia"- nie ma co tłumaczyć, jak Quazar się nie sprzeda to zaczniemy pisać "kolejny wodospad na NC - a miało być tak pięknie!"...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 4 sierpnia 2012 14:53:05 przy kursie: 2,40 zł
jakie są orientacyjne planowane ceny interaktywnych podłóg? czy to będzie produkt przystępny cenowo przeznaczony do masowej sprzedaży dla sklepów, knajp/dyskotek?

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 4 sierpnia 2012 20:15:31 przy kursie: 2,40 zł
Co do wcześniejszych wpisów- moja opinia dotyczyła omówienia raportu a nie danych finansowych, które faktycznie są skromne.

cad_man
0
Wysłane: 4 sierpnia 2012 20:44:04 przy kursie: 2,40 zł
GRAF78 napisał(a):
jakie są orientacyjne planowane ceny interaktywnych podłóg? czy to będzie produkt przystępny cenowo przeznaczony do masowej sprzedaży dla sklepów, knajp/dyskotek?

Kiedyś (jak to ruszyło w i3D) wysłełem pytanie w tej sprawie i do dzis nie uzyskałem odpowiedzi. No cóż, z komentarzy zamieszczonych w sprawozdaniach kwartalnych wynika, że nie mają czasu na odpowiedzi na tak proziaczne pytania. Sprzedaż podłogi komus kto ma dobre miejsce i chciałby na tym zarobić emitując reklamy kupując od nich sprzęt i włączając go do ich sieci, po prostu nie jest im potrzebna Not talking
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 4 sierpnia 2012 20:44

cad_man
0
Wysłane: 5 sierpnia 2012 20:15:58 przy kursie: 2,40 zł
i3D - raport 2Q12 napisał(a):
Na dzień publikacji niniejszego raportu Zarząd Spółki podtrzymuje prognozy dotyczące wysokości przychodów, EBITDA oraz wyniku netto na rok 2012, które zostały przedstawione w Dokumencie Informacyjnym Spółki oraz potwierdzone w raporcie bieżącym nr 14/2012 z dnia 30 marca 2012 roku.

anty_teresa napisał(a):
Wyjaśnienia są więc mgliste i nieprecyzyjne

No cóż - coś jest w tej mgle, co będzie jak opadnie (czy raczej podniesie się do góry)? Prognoza na ten rok dla i3D to:
przychody 12,51 mln zł i zysk netto ~2,5 mln zł. A co mamy po dwóch kwartałach (nie piszę o wynikach kroczących bo dla nich c/z>100 Eh? ): przychody= 4mln zł i zysk= - 0,9 mln zł.
Wynika z tego, że gdyby prognozy miały być osiągnięte to w drugiej połowie roku muszą osiągnąć przychód w wysokości ~8,5 mln zł i "wywalczyć" zysk na poziomie 3,4 mln zł... Jeśli tak będzie to wynik będzie niesamowity! 3,4/8,5=40% rentowności angry3 Z tego co pisze spółka wpływ Quazara na wynik w postaci zysku będzie miał miejsce dopiero po wyrównaniu kosztów jego powstania. Osobiście uważam, że ciężko będzie im wypracować prognozy na ten rok - ale zobaczymy miewali już kwartały o wysokiej rentowności (37%) ale nigdy dwa pod rząd...

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 5 sierpnia 2012 23:19:58 przy kursie: 2,40 zł
Szczerze mówiąc, nie rozumiem tego raportu. Cyferki totalnie nie trzymają sie słów. Jeśli chciec ując raport pozytywnie, to chyba można podsumowac: "inwestujemy, zyski bedą w przyszłości". Problemem dla mnie jest zrozumienie jednak stąd sie te cyferki (takie a nie inne) wzieły. Chocby zobowiązania. Podłogi interaktywne? Negocjacje? Quazar? Wybitna kumulacja kosztów:/ A z drugiej strony mamy
Cytat:
Efekty tej pracy już wkrótce będą wyraźnie widoczne - w chwili obecnej Grupa i3D negocjuje najwyższą w swojej historii liczbę kontraktów, w tym projektów opiewających na bardzo wysokie kwoty. Część z nich zostanie ujęta w wynikach bieżącego roku, kolejne będą realizowane i wpłyną na wyniki Grupy już w roku 2013.
Na dwoje babka wróżyła...

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 5 sierpnia 2012 23:34:26 przy kursie: 2,40 zł
cad_man napisał(a):

Wynika z tego, że gdyby prognozy miały być osiągnięte to w drugiej połowie roku muszą osiągnąć przychód w wysokości ~8,5 mln zł i "wywalczyć" zysk na poziomie 3,4 mln zł... Jeśli tak będzie to wynik będzie niesamowity! 3,4/8,5=40% rentowności angry3 Z tego co pisze spółka wpływ Quazara na wynik w postaci zysku będzie miał miejsce dopiero po wyrównaniu kosztów jego powstania. Osobiście uważam, że ciężko będzie im wypracować prognozy na ten rok - ale zobaczymy miewali już kwartały o wysokiej rentowności (37%) ale nigdy dwa pod rząd...

Przyznam, że sam zachodzę w głowę skąd tak twardo trzymają się prognoz, skoro jest taka spora strata po I półroczu, bo na zdrowy rozum powinno to być niemożliwe...d'oh!
Ale...:
Przeanalizuj też sobie wyniki kwartalne z r.2010, gdyby nie kapitalny IVQ 2010, rok pewnie skończyłby się stratą,a zakończył na 1,1mln zysku, więc tu cuda się zdarzają.
Oraz...przeczytaj dokładnie jeszcze raz komentarz do...IQ (nie II-ego), jest jeszcze pewien szczegół, który może pomóc...salute
p.s.Na zysk z Quazara w tym roku bym nie liczył, prędzej pod koniec I kwartału 2013.
Edytowany: 5 sierpnia 2012 23:35

piotrch
0
Wysłane: 5 sierpnia 2012 23:54:27 przy kursie: 2,40 zł
cad_man napisał(a):
topfacet napisał(a):
kolejny raz duzo tlumaczenia.

Mylisz się - tutaj już nie ma co tłumaczyć. Można było mieć wątpliwości w przypadku wyników za 1Q, ale teraz już nie ma wątpliwości. Pewnie spytasz jakich? Wiemy co spółka robi - nastawiła się na dokończenie Quazara i to robi. Świetnie ale czy tego wszyscy oczekiwali? Ja nie do końca... Przeraża mnie wzrost zobowiązań, które już na dzień 30 czerwca wyniosły ponad 5 mln zł a kapitał własny spadł poniżej 4mln zł. Dzieje się aż nadto! I wcale nie chodzi mi o zysk tylko o koszty powstawania Quazara. Pomijam już fakt, że miał być gotowy i "komercjonalizowany" na początku roku, ale jeśli zobowiązania spółki w większości związane są z kosztownymi pracami nad tym programem to nie rozumiem w jaki sposób pozyskując niecałe 4mln z oferty prywatnej chcieli przeznaczyć na jego dokończenie, skoro było to jednym z kilku punktów rozwoju za kasę z pp?!?

Szybko stawiasz mocne tezy, a może warto byłoby uważniej przeczytac raport.
Cytat:
samo oprogramowanie przechodzi ostatnie testy u zewnętrznych partnerów (po raz kolejny zostało ono zintegrowane, ze względu na wzbogacanie produktu o nowe funkcjonalności, na podstawie wskazówek uzyskanych w pierwszej fazie testów zewnętrznych). Przygotowana została już także kampania marketingowa autorskiego software’u Grupy i3D.
Zarząd planuje rozpoczęcie komercjalizacji wersji licencyjnej Quazar 3D na przełomie III i IV kwartału 2012 roku. Warto podkreślić, iż produkt ten będzie znacznie bardziej zaawansowany, niż zakładały to pierwotne plany z 2011 roku. Jest to wynikiem zarówno zdobytego przez i3D doświadczenia w pracy z wersją inżynierską oprogramowania, jak również reakcji na zapotrzebowanie zgłaszane przez rynek.

Zdaje sobie sprawe, że to tylko słowa, rzec można - bajanie. Nie zmienia to faktu, że to odpowiedź na twoje wątpliwości, czemu komercjalizacja zaplanowana jest dopiero na przełom III/IVQ i oraz pewnie uzasadnienie dla czesci dodatkowych kosztów. Nie uzasadnia to również sugestii, jakoby spółka nie reprezentowała żadnej wartości w razie rynkowej klapy Quazara.

Nie chce jednak zaklinac rzeczywistości. Strata jest stratą i albo prognoza przychodów zostanie przebita i wtedy bedzie można zrobic wynik na koniec roku albo ktoś tu kogoś oszukuje.

cad_man
0
Wysłane: 6 sierpnia 2012 07:54:41 przy kursie: 2,40 zł
ogarniają mnie wątpliwości - słowo komentarza na poprzednie posty, próbujące wyjaśniać (po raz kolejny) stan okazany w imię spółki, która to zna faktyczny a nam nieznany i nic nie przedstawia. Chocby wzbogacili raport o przepływy. To samo dotyczy się podejścia do rozliczeń "kontraktów i projektów długoterminowych". Raz mają wpływ na wynik innym razem nie. Pytanie bardzo proste: dlaczego dwaq ostatnie kwartały zostały tak obciążone pracami nad Quazarem a w poprzednich tego nie widać? Być może macie rację - w 2óch pierwszych kwartałach skumulowało się samo zło kosztowe kilku lat do przodu Eh?
Piotrch - co do moich mocnych "tez", przed ofertą prywatną mowa była, że QUazar to "wisienka na torcie" jakim jest grupa i3D - od tego czasu widać dużo się zmieniło stąd moje zdanie w tej sprawie.
Oczywiście rozumiem, że każdy program można dopracowywać, ulepszać wzbogacać. Jest to dobre i wskazane - ale nie bądźmy dziećmi, kiedyś trzeba podjąć męską decyzję i powiedzieć STOP! Wypuszczamy produkt jaki mamy i robimy następna wersję! Oczywiście chwali się spółce, że słucha potencjalnych klientów, którym dała do przetestowania Quazara. Tylko coś nie jest tak skoro firmy te zgłaszają do poprawy takie i inne rzeczy (choć to jeszcze pół biedy) ale gdy sugerują wzbogacenie programu o nowe funkcje to już wg mnie nienajlepiej świadczy o autorach programu. Nie wiedzieli co rynek będzie potrzebował?
Co do zobowiązń krótkoterminowych - są duże i nie wiemy skąd się wzięły, ale nie można wykluczyć że przez nie spółka może mieć kłopoty (w okresie krótkoterminowym).
Pop - dokładnie oglądałem wyniki. i Owszem 4Q są z reguły najlepsze - choć na razie był to tylko jeden kwartał tak rekordowy i w dodatku ostatni przed ofertą prywatną. Więc tak do końca na niego nie ma co patrzeć bo po prostu nie jest dobrym odniesieniem przez swoje skrzywienie (chęć pokazania się i uzyskania dobrej ceny w pp). 4Q11 już chyba ąż tak dobry nie był...
Edytowany: 6 sierpnia 2012 07:56

piotrch
0
Wysłane: 6 sierpnia 2012 08:51:37 przy kursie: 2,40 zł
Cad_man
Powiedzieć stop - powiedzieli. Szukając wyjaśnienia dla takiego wzrostu zobowiazań krótkoterminowych upatrywałbym go właśnie w pracach nad komercjalizacją Quazara. Może nawet nie tyle pracach - a w wypuszczeniu. Niby banał, ale zwróć uwagę - kampania reklamowa, prace nad próbkami dla potencjalnych klientów. Nie mam oczywiście pojęcia ile na to przeznaczyli, ale sądzę, że jest to pozycja która mogła w istotny sposób obciążyć te wyniki.
Chyba taka specyfika spółek informatycznych, któych biznes chociaż w części polega na rozwoju i komercjalizacji jakichś autorskich rozwiązań. CDR, CIA, 11B - gdzie nie popatrzysz - ta sama historia. Tylko koszty prac rozwojowych różnie księgowane.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 6 sierpnia 2012 14:50:12 przy kursie: 2,35 zł
po wynikach tego kwartału, realizacja prognozy jest mało realna.... oczywiście mówię tu o realizacji prognozy z wykorzystaniem działalności podstawowej bez kombinacji typu przeszacowania, sztuczki księgowe itd...

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 6 sierpnia 2012 15:36:54 przy kursie: 2,35 zł
Ale czemu wzrost zadłużenia o milion złotych Was tak niepokoi? Jak na kapitał własny to sporo, ale jak na zakres prowadzonych prac/posiadanych spółek to nie tak wcale dużo...

@Piotrch
Kampania reklamowa raczej wyników nie obciążyła. W śieci ciężko coś takiego znaleźć. Próbki oczywiście tak.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 6 sierpnia 2012 15:41:17 przy kursie: 2,35 zł
bankrucik napisał(a):
po wynikach tego kwartału, realizacja prognozy jest mało realna.... oczywiście mówię tu o realizacji prognozy z wykorzystaniem działalności podstawowej bez kombinacji typu przeszacowania, sztuczki księgowe itd...

Wszystko zależy od wyników III kwartału oraz sprzedaży Quazara.

cad_man
0
Wysłane: 6 sierpnia 2012 18:57:40 przy kursie: 2,35 zł
anty_teresa napisał(a):
Jak na kapitał własny to sporo, ale jak na zakres prowadzonych prac/posiadanych spółek to nie tak wcale dużo...

Ale właśnie jakich prac? Quazar - ok, kończą i proste pytania: ile ich kosztował i kiedy zacznie się zwracać, w jakim tempie i ile na tym zarobią? i3DNetwork - koszty niesamowite! Sprzęt do wyświetlania podłóg jest w amortyzacji czy odlicznay jednorazowo w kwartale ich nabycia?
Jednym słowem - koszty inwestycyjne rozliczane są dziwne i zaburzają postrzeganie biznesowe spółki.
Natomiast koljeny raz wrzucę coś do koszyczka zarządu: z wszystkich tłumaczeń odnośnie opreacji "Secus" wyłania się jeden plan działania od pozyskania kasy w pp: rok 2011 został poświęcony na wywiązanie się z umowy Secusem, żeby w wyniku czego zarząd nabył akcje "po taniości" i spółka pożegnała się z 1,5mln zł dywidendy. Not talking
Żeby nie było, że wypominam to przytoczę pewien dowcip jak to burmistrz miasta startował po raz trzeci w wyborach na stanowisko i mówi do wyborców: będę z wami szczery: 1 rok brałem ja, drugi rok dla rodziny i teraz w trzecim roku będzie dla was! 1: Secus 2: zarząd i3D 3: akcjoanriusze pozostali? king

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 8 sierpnia 2012 12:46:45 przy kursie: 2,23 zł
Czy potrzebujecie jeszcze analizy wyników kwartalnych? Nieźle sobie poradziliście :)

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 8 sierpnia 2012 12:56:33 przy kursie: 2,23 zł
tak, zawsze to spojrzenie innym okiemBoo hoo!

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

cad_man
0
Wysłane: 8 sierpnia 2012 19:50:35 przy kursie: 2,23 zł
Wprowadzone dane z ostatniego raportu zrobiły jakieś zawirowania we wskaźnikach na SW dla tej spółki. Nigdy nie widziałem "czerownego" i3D na liście NC a tutaj widzę, że się pojawił... Spadek ratingu do CCC- (jak mnie pamięć nie myli to po 1Q było to AAA?) i wskaźnik Altmana w okolicach 2...)
Zarząd musi nieźle zaciskać zęby i mieć twardą bootyshake , i oczywiście twarz pokerzysty headbang
Nigdy nie myślałem, że przy i3D zobaczę rating CCC i to z minusem... Prognozy prognozami - mogą zostać spełnione lub nie, ale słaby wynik w tym roku w powiązaniu z słabym przyjęciem Quazara może być naprawdę nieciekawe dla akcjonariuszy (wg mnie prace nad Quazarem spowodowały obniżenie ratingu do CCC - stąd moje mieszane uczucia względem postawienia prawie wszsytkiego w tym roku na ten produkt).

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 8 sierpnia 2012 20:03:31 przy kursie: 2,23 zł
Rating został zdruzgotany trzema parametrami:
- z powodu straty operacyjnej -698 tys. zł w Q2, EBIT 12-miesięczny spadł z +927 na +250 tys. zł
- kapitał obrotowy spadł z +4,5 mln na -3,2 mln zł z powodu wzrostu zobowiązań (krótkoterminowe skok z 4,2 mln na 5,3 mln zł) oraz dużego spadku aktywów obrotowych (z 8,7 mln na 2 mln zł - kwota przeszła na aktywa trwałe - szczegóły z pewnością omówi Kasia)
- ogólne zadłużenie wzrosło z 49% do 59%

marc1n
0
Wpisów: 37
Wysłane: 9 sierpnia 2012 19:24:43 przy kursie: 2,18 zł
Ciekawe wideo znalazłem: train4tradeskills-online.com/i... - konfigurator wnętrz 3d wykonany na silniku Unity nazwanym i3D Engine. Przez chwilę zastanawiałem się nawet czy to nie produkt naszej rodzimej i3D, ale widać po wideo, że nie. Szkoda, bo wygląda na znacznie bardziej zaawansowany niż biedne ihome.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

43 44 45 46 47

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,417 sek.

wwpriuad
dczttlen
mpmbbcsa
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dkjrcwjp
mdworyxb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat