26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
20 sierpnia 2012 10:53:04
przy kursie: 53,76 zł
Scarry napisał(a):
pozwolisz że się wtrące
przycisk cytowania nie działa dla ostatniego postu a co do 2,04% głosów to sam jestem ogromnie ciekawy jak można zdobyć takie informacje - kto i gdzie udziela informacji o zaangażowaniu inwestorów poniżej 5% ?? Chyba że jesteś insiderem, ale w takim wypadku dzielenie się takim info jest trochę dwuznaczne.
Przecież pani Popiołkowa podała, że te informacje czerpie ze strony idmu. W tej chwili jest tam podany akcjonariat na dzień 14 sierpnia. Warto czasem czytać więcej niż tylko ostatni post
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
20 sierpnia 2012 11:10:15
ups... sorry. Przeczytałem pare postów ale to mi umknęło. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 20 sierpnia 2012 11:10
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
20 sierpnia 2012 11:51:20
mrk napisał(a):Przecież pani Popiołkowa podała, że te informacje czerpie ze strony idmu. W tej chwili jest tam podany akcjonariat na dzień 14 sierpnia. Warto czasem czytać więcej niż tylko ostatni post Ha! Mi też to umknęło:) Swoją drogą niezłe. Strona IDMu. Obecność pani Popiołkowej wpływa naprawde korzystnie i mówię to całkowicie bez ironii. Na przykład ja, po wsadzeniu jakichś ludzi do wora z napisem "Wielki Drukarz i spółka" w ogóle nie fatyguję się, żeby sprawdzać cokolwiek na stronie inkryminowanej spółki, wychodząc z założenia, że albo nie ma tam nic konkretnego, albo same brednie i kłamstwa i opieram się wyłącznie na ESPI. Ciekawe tylko, na ile informacja podana na stronach jest tutaj wiarygodna...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-12-06 Wpisów: 25
Wysłane:
20 sierpnia 2012 12:08:13
Teoria z tym że komunikat jest ściemą pod zbicie kursu i zebranie wydaje mi się trochę grubymi nićmi szyta. Powodzenie takiej operacji byłoby wysoce niepewne. Zresztą - jak na razie widać że niespecjalnie tak działa.
Ja też nie do końca rozumiem jaka gra się odbywa za kulisami, ale jedna myśl mi przychodzi do głowy na którą nie wpadliście. Może chcą te półdarmowe akcje dosypać do zabezpieczeń kredytu, wtedy jest to w interesie banku bo wartość zabezpieczenia wzrośnie - wartość dosypanych akcji będzie wyższa od straty na akcjach będących zabezpieczeniem w tej chwili...
Swoją drogą kilka lat temu interesowałem się akcjami IDM i właśnie z powodu traktowania mniejszościowych właścicieli spółki zdecydowałem nigdy tego papieru nie dotykać. Jak widać dobrze jest przykładać wagę do takich kwestii.
|
|
Wysłane:
20 sierpnia 2012 13:02:25
@Maciej Wegorkiewicz Twoja teoria byłaby kusząca, problem polega jednak na tym, że przy obecnym kursie dodatkowe akcje byłyby bardzo lichym zabezpieczeniem. Właściwie to żadnym, bo bank przecież musi mieć możliwość ich sprzedania, a przy takich ilościach jest tej możliwości praktycznie pozbawiony. Wystarczy spojrzeć na to, co dzieje się na przykład z dawnym Pronoxem, obecnie Regnon. Albo Advadis. Płynność na tych walorach jest praktycznie zerowa i nie da się sprzedać większych ilości akcji; uważam że nawet za grosz zwyczajnie nie byłoby aż tylu nabywców, bo ludzie mimo wszystko się uczą a sposób, w jaki IDM traktuje drobnych jest już powszechnie znany. Ale co tam. Zobaczymy, co tam wysmażą na walnym:)
|
|
0 Dołączył: 2011-12-06 Wpisów: 25
Wysłane:
20 sierpnia 2012 13:56:04
Sensownie mówisz irfy. Być może bank dalej by chciał sypać, również te nowe otrzymane. A potem kto wie, może jak już poszłyby w rynek, to trzeba byłoby po raz kolejny "związać kluczowe osoby ze spółką" ;) Także każdy pomysł ma luki.
Zdecydowanie potrzebne są na polskim rynku mechanizmy skłaniające i ułatwiające drobnicy głosowanie na zgromadzeniach. Cenna inicjatywa tu na forum się pojawiła z pełnomocnictwami, ja bym z pewnością dał, gdybym był akcjonariuszem. Byłoby bardzo fajnie jakby właściciele się zmobilizowali i pokazali na walnym. Ale to chyba nadzieje płonne.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-08 Wpisów: 116
Wysłane:
20 sierpnia 2012 16:20:26
Wydaje mi się że idziecie zbyt jednotorowo tzn tak jakby idm nie dość że miał najlepsze karty to jeszcze je rozdawał. A to trochę nie tak bo krupierem jest ktoś inny. Przecież w DB i WEI nie siedzą idioci którzy radośnie będą się przyglądać co wymysli pan Leszczczyński z kolegą. Irfy pisze, że bank dostał prztyczka w nos. Zgoda tylko że za tego prztyczka może oddać i to z nawiązką co stoi na przeszkodzie aby na najbliższym walnym zgromadzeniu porządek obrad został rozszerzony o zmiany w zarządzie łącznie ze zmianą prezesa. Ostatni dobitny przykład Polimex i pan Jaskóła nie trwało to długo. W/g mnie wystarczy porozumienie między DB i WEI. Co jest tym bardziej logiczne, że obie instytucje nie życzą sobie pewnie w przyszłości podobnych pomysłów i lepiej dla nich by trzymać rekę na pulsie. Natomiast obecny zarząd z panem prezesem na czele tego nie gwarantuje. Więc mój scenariusz jest taki że ten numerek nie przejdzie to raz a dwa nikt nie będzie trzymał w zarządzie kogoś do kogo nie ma się zaufania i kto może narazić cię na straty. Więc kartonik do spakowania się dla szefa Leszczyńskiego jest już pewnie przygotowany po ostatnim pomyśle. I za prztyczka w nos będzie szach i mat. Nie chce mi się w to poprostu wierzyć że mając powyżej 10% puszczą płazem taki numer. Mało tego podejrzewam że DB zgodziło by się na to że tymczasowym prezesem mógłby zostać ktoś z WEI .
|
|
0 Dołączył: 2011-05-14 Wpisów: 6
Wysłane:
20 sierpnia 2012 23:03:52
irfy napisał(a):@pani Popiołkowa Nie:) Nie pouczam ani nie przemawiam "ex catedra", nigdy też nie twierdziłem, że nie mogę się mylić. Ba, powiem więcej, ja się wielokrotnie myliłem, tak jak chyba każdy. Gdybym był aż taki nieomylny, to nie miałbym czasu pisać na tym forum, bo cały mój czas pochłaniałoby liczenie coraz to nowych gór pieniędzu, wyfedrowanych z giełd wszelkich. Co do Grzegorza Leszczyńskiego - byłbym wdzięczny za podanie jakiegoś źródła, z którego czerpiesz szczegółowe informacje na temat aktualnego akcjonariatu, szczególnie tego posiadającego poniżej 5% akcji:) Co do "przytyków osobistych" - wal śmiało. Ja jestem jak skała, praktycznie "nieobrażalny", więc możesz hulać, dopóki nie zirytujesz moderatora:) Pouczasz. Nie przeczytałeś mojego postu, na który odpowiadałeś ani za pierwszym razem, ani za drugim (nie doczytałeś się w nich tego, co napisałam, a "wczytałeś" coś, czego nigdy w nich nie było), za to objaśniłeś mi "jak jest". Jestem wdzięczna. Nareszcie znalazłam ład w chaosie rzeczywistosci i już nie będę błądzić. Cieszę się, że znalazłeś źródło informacji. Tak, to kolejny dowód na to, że nie czytasz innych. "Przytyki osobiste" - o ile tak to można nazwać - były w poście, który właśnie komentujesz :)) Dlatego napisałam, że ryzykuję. Nie czytasz :)) Zabawnie się pisze w ten sposób. Tzn. relacjonuję coś, co napisałam wyżej, a następnie coś co znowu napisałam wcześniej. I tak można w nieskończoność. To mało efektywna forma komunikacji (a właściwie brak jakiejkolwiek). Szkoda, z burzy mózgów może się wiele ciekawych myśli urodzić. Z burzy tylko dwóch półkul mogą się urodzić najwyżej omamy.
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2012 00:48:26
@pani Popiołkowa Dobrze:) Zgadzam się w pełnej rozciąglości. Pouczam, nie słucham innych ani tym bardziej ich nie czytam, jedyne burze jakie znam przewalają się w szklance wody, co nie dziwi, gdyż mózgu jako takiego nie posiadam wcale. Tak, wiem, to upośledzenie, jednak z racji czasów w jakich żyjemy powinnaś wykazać odrobinę pobłażania dla młodszego brata w rozumie, szczególnie biorąc pod uwagę szalejącą wszędzie polityczną poprawność. I, przechodząc do meritum, oświecić go, co twoim zdaniem będzie się tu teraz działo. Konkretnie zaś, w jaki sposób poprzez absurdalną emisję bank mógłby łatwiej odzyskać swoje pieniądze, dwa - w jaki sposób możnaby przekonać do tych świetnych planów przywództwo WEI a także jak w związku z tym oceniasz rozkład głosów i szanse na to, że przejdą uchwały o emisji motywacyjnej i emisji obligacji zamiennych na akcje. Byłbym również niezmiernie wdzięczny za jakąś prognozę co do zachowania się kursu w najbliższych dniach:) Mogą być kreski, jeśli jesteś bardziej techniczna, mogą być również przypuszczenia, byle uzasadnione.
Edytowany: 21 sierpnia 2012 00:51
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
21 sierpnia 2012 16:43:20
przy kursie: 48,00 zł
irfy napisał(a):co twoim zdaniem będzie się tu teraz działo. Konkretnie zaś, w jaki sposób poprzez absurdalną emisję bank mógłby łatwiej odzyskać swoje pieniądze, dwa - w jaki sposób możnaby przekonać do tych świetnych planów przywództwo WEI a także jak w związku z tym oceniasz rozkład głosów i szanse na to, że przejdą uchwały o emisji motywacyjnej i emisji obligacji zamiennych na akcje. Byłbym również niezmiernie wdzięczny za jakąś prognozę co do zachowania się kursu w najbliższych dniach:) Mogą być kreski, jeśli jesteś bardziej techniczna, mogą być również przypuszczenia, byle uzasadnione. Nieśmiało przyłączę się do prośby o uzasadnienie, przy okazji również tego wpisu SirHoe: SirHoe napisał(a):mi się wydaje, że po tej informacji kurs akcji pójdzie do góry. sypanie się skończy, a zacznie się zbieranie głosów. jak ktoś chce się pozbyć swojego pakietu to może być ku temu okazja. Nie chodzi mi o spełnienie lub nie tych prognoz, tylko o jakieś ich uzasadnienie. Nie widzę po prostu żadnych powodów, dlaczego miałoby się tak dziać. Co do Ciebie Irfy - wstydź się. Pouczasz, nie słuchasz i do tego masz omamy. Powinieneś brać przykład z pani Popiołkowej, która, jak widzimy, nikogo nie poucza, nie atakuje i pisze wyłącznie merytoryczne posty ;)
|
|
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2012 19:34:05
Wstydzę się. Złożyłem przecież obszerną samokrytykę i... no dobrze, może nie obiecałem że się poprawię, ale bardzo chciałem:) Co więc mam jeszcze robić? Rozparcelować wszystkie swoje włości i przyznać je włodarzom IDMu w ramach premii motywacyjnej a zarazem zadoścuczynienia za to, że nazwałem ich gnojkami?:) Jednak do rzeczy, która ma się w sposób następujący:Cytat: KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 39 / 2012 Data sporządzenia: 2012-08-21 Skrócona nazwa emitenta DM IDM SA Temat Informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych Podstawa prawna Art. 160 ust 4 Ustawy o obrocie - informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych Treść raportu: Zarząd Domu Maklerskiego IDMSA (dalej: Emitent), stosownie do treści art. 160 ust. 4 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi (DZ. U. 2005 nr 183, poz. 1538) informuje, iż Emitent otrzymał zawiadomienie w trybie art. 160 ust. 1 pkt 1) przywołanej ustawy. W wyżej wymienionym zawiadomieniu Prezes Zarządu Emitenta, Pan Grzegorz Leszczyński (dalej: Zawiadamiający) informuje, iż pozyskał informację o dokonanej w jego imieniu i na jego rzecz sprzedaży akcji Emitenta. Przedmiotem sprzedaży było 408.000 akcji zwykłych na okaziciela o wartości nominalnej 0,10 zł (10/100) każda, których emitentem jest Dom Maklerski IDM S.A. (dalej: Transakcja). Transakcja była realizowana na rynku regulowanym, przez bank, na rachunek i w imieniu Zawiadamiającego w dniach 16 i 17 sierpnia 2012 r. za średnią cenę 0,30 zł.
Wiele wskazuje na to, że bank postanowił nie bawić się z naszymi milusińskimi w głosowanie nad uchwałami wszelkimi, tylko po prostu ich brutalnie wyzerować i zapomnieć o sprawie. Utrzymanie takiego trendu spowoduje, że kurs w krótkim czasie zleci w diabły nawet poniżej nominału, ośmieszając tym samym i czyniąc bezpodstawnymi projekty, które mają zostać omawiane na NWZA. Ciekawe, jak zareagują na to panowie prezesi?:)
|
|
0 Dołączył: 2009-08-08 Wpisów: 116
Wysłane:
21 sierpnia 2012 19:36:22
Wracając trochę do meritum a odbiegając od tego kto słucha a kto poucza a kto nie słucha a nie poucza bo już się w tych zawiłościach gubię. To ciekawi mnie incjatywa drobnych na forum o głosowaniu przez pełnomocnika ponoć mają już 7 mln głosów część ma sie stawić osobiście. Bardzo mnie ciekawi co z tego wyjdzie, może naiwnie i życzeniowo ale chciałbym żeby to wyszło mimo, że nie mam akcji idmu. Może wtedy bandy cwaniczaków mające 10% i robiące ze spółką co chcą i jak chcą dostałyby cenną lekcję i nie żadnego prztyczka ale solidnego liścia od drobnych akjonariuszy.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
21 sierpnia 2012 20:38:19
irfy napisał(a):Wiele wskazuje na to, że bank postanowił nie bawić się z naszymi milusińskimi w głosowanie nad uchwałami wszelkimi, tylko po prostu ich brutalnie wyzerować i zapomnieć o sprawie. Takie wyzerowanie byłoby chyba niestety trudne. Gdyby można było akcje tak po prostu sprzedać, nie sądzę, żeby DB bawił się w przejmowanie głosów. Mają teraz przynajmniej te prawie 23 miliony akcji - zamiast wyrzucać je wszystkie w rynek, mogliby wyrzucić od razu do śmietnika, efekt finansowy byłby bardzo podobny. Sam zresztą o tym wiele razy pisałeś. Skoro 14.08 uznali, że przejęcie głosów ma jakiś sens, to 16.08 chyba nie zmienili zdania. Mogło się w tym czasie wydarzyć coś, o czym nie wiemy, ale samo ogłoszenie projektów uchwał (zresztą dzień później) niewiele zmienia. Pytanie, czy to DB te akcje sprzedawał. Chyba że pisząc o wyzerowaniu, masz na myśli wyzerowanie ceny akcji. To mogą bardzo niewielkim kosztem zrobić, pytanie tylko po co. Jedynym podmiotem, który choćby potencjalnie mogłyby zyskać na niskim kursie akcji jest chyba aktualny zarząd (który niewielkim kosztem mógłby dokupić akcji i odzyskać kontrolę). Chyba że czegoś nie widzę. irfy napisał(a):Co więc mam jeszcze robić? Rozparcelować wszystkie swoje włości i przyznać je włodarzom IDMu w ramach premii motywacyjnej a zarazem zadoścuczynienia za to, że nazwałem ich gnojkami?:) Hmm, może lepiej nie. Stworzysz precedens, a potem ktoś może zauważyć, że ja do szanownych panów prezesów odnoszę się z podobną atencją ;)
Edytowany: 21 sierpnia 2012 20:44
|
|
0 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 360
Wysłane:
21 sierpnia 2012 21:27:26
Ale masakra się tutaj zrobiła. Wygląda mi to na upadłość układową jeśli nie gorzej. Jeśli banki dalej będą tak sypać akcjami prezesów, to dziecko hossy idm , wyceniany na górce 2007 na 2,5 mld zł, może zostać sierotą. Jeśli faktycznie jakimś cudem idm przejmie ktoś normalny, a nie fantasta bajkopisarz z krainy wiecznej hossy to jest szansa na coś ciekawego. Mnie osobiście najbardziej irytuje wpadka jaką zaliczyła idea jeśli chodzi o umorzenia, ludzie już zaczynają ich porównywać z amber gold. Póki co kierunek kursu jest tak mocny, że kupno akcji przypomina rzucanie się pod rozpędzony walec.
|
|
Wysłane:
22 sierpnia 2012 09:44:41
przy kursie: 51,84 zł
wapkil napisał(a): Takie wyzerowanie byłoby chyba niestety trudne. Gdyby można było akcje tak po prostu sprzedać, nie sądzę, żeby DB bawił się w przejmowanie głosów. Mają teraz przynajmniej te prawie 23 miliony akcji - zamiast wyrzucać je wszystkie w rynek, mogliby wyrzucić od razu do śmietnika, efekt finansowy byłby bardzo podobny. Sam zresztą o tym wiele razy pisałeś. Skoro 14.08 uznali, że przejęcie głosów ma jakiś sens, to 16.08 chyba nie zmienili zdania. Mogło się w tym czasie wydarzyć coś, o czym nie wiemy, ale samo ogłoszenie projektów uchwał (zresztą dzień później) niewiele zmienia. Pytanie, czy to DB te akcje sprzedawał.
Chyba że pisząc o wyzerowaniu, masz na myśli wyzerowanie ceny akcji. To mogą bardzo niewielkim kosztem zrobić, pytanie tylko po co. Jedynym podmiotem, który choćby potencjalnie mogłyby zyskać na niskim kursie akcji jest chyba aktualny zarząd (który niewielkim kosztem mógłby dokupić akcji i odzyskać kontrolę). Chyba że czegoś nie widzę.
Ja widzę to w ten sposób (ale jak zawsze zaznaczam, że mogę się mylić): Bank oświadczył, że przejmuje głosy wykonywane z akcji prezesa. Ten, niczym rozzłoszczony dzieciuch zareagował emocjonalnie. Jasne, w biznesie nie ma miejsca na emocje, tutaj jednak mógł sobie na nie pozwolić, bo i tak jest na dnie, przynajmniej jeśli chodzi o IDM. Wysmażył więc projekty idiotycznych uchwał na NWZA, między wierszami dając do zrozumienia, że może nie bezpośrednio, ale ma możliwość przepchnięcia tych pomysłów, co spowoduje całkowitą marginalizację banku, sprowadzając go do poziomu pozostałych drobnych. Cele tej zagrywki były dwojakie. Pierwszy, szczeniackie pokazanie się w stylu "wiecie, co mi możecie?" i skanalizowanie mnóstwa negatywnych emocji, które w tej chwili targają prezesem, a wiceprezesem pewnie też. Drugi - "wywołanie wilka z lasu", czyli próba zmuszenia banku do owego szumnie zapowiadanego wrogiego przejęcia, przyjmując scenariusz, w którym bank zamiast sprzedawać dokupuje akcje, żeby zapewnić sobie dostateczną przewagę na walnym. Ta ostatnia zagrywka jak widać nie wyszła, bankowi analitycy doszli zapewne do wniosku, że należy ratować to, co jeszcze uratować się da i wyprzedawać codziennie tyle akcji ile tylko można, przewidując że z takim przywództwem firmy zwyczajnie uratować się już nie da, należy więc wyszarpać z rynku tyle gotówki, ile tylko możliwe, zanim akcje faktycznie staną się niesprzedawalne. Wczorajszy wolumen wyniósł 12 milionów sztuk, przy takich ilościach pozbędą się wszystkiego w ciągu czterech, pięciu dni. Jasne "wyzerują" również kurs, to jednak nie będzie już miało dla banku większego znaczenia ba, może być nawet korzystne. Załóżmy bowiem, że szefostwo IDMu samo, albo przez jakieś słupy będzie skupowało te papiery żeby "odzyskać kontrolę". Świetna rzecz - bank zapewnia sobie popyt na to, co wyrzuca. Resztę długu będzie oczywiście próbował jakoś ściągnąć, na razie jednak ma wróbla (gotówkę) w garści. Po pozbyciu się kłopotliwego zabezpieczenia wystarczy już tylko czekać, co zrobi dłużnik. Jeżeli uda mu się uratować firmę, choćby za cenę bankructwa wszystkich drobnych, to tym lepiej - będzie miał z czego spłacać. Jeżeli nie, to i tak nie było sensu trzymania tych papierów jako bezwartościowego zabezpieczenia.
|
|
0 Dołączył: 2012-08-18 Wpisów: 1
Wysłane:
23 sierpnia 2012 09:15:02
przy kursie: 49,92 zł
A ktoś jest w stanie ocenić, jaki wpływ będzie miał ten scenariusz na pozostałe części grupy? Szczególnie interesuje mnie Idea TFI...
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
23 sierpnia 2012 10:18:16
A ja się trochę zabawię w Gordona Gekko. Wczoraj około 20 Panowie spotkali się z kimś w budynku biurowym obok Złotych Tarasów w Warszawie. Kierowca musiał się naczekać:  kliknij, aby powiększyćOczywiście to zabawa z mojej strony ale spotkanie było na serio. Szefostwo IDM może skupować akcje nie tylko w celu utrzymania kontroli. Nie wiem, na ile ich ona jeszcze interesuje. Mogą chcieć sztucznie podtrzymywać wartość spółki, żeby nie spadła do groszowego poziomu. To dopiero byłaby porażka. I to w mojej ocenie gorsza nawet niż utrata kontroli. Tracisz kontrolę i jednocześnie umywasz ręce od tego, co dzieje się ze spółką. Natomiast doprowadzenie jej do stanu groszówki nie wróży panom dobrze na przyszłość. Wtedy kto im ponownie uwierzy i da pieniądze? Jeśli nie zrobią przekrętu na miarę Amber Gold, to w tym światku są raczej skończeni? Jak uważacie?
Edytowany: 23 sierpnia 2012 10:23
|
|
26 Dołączył: 2009-10-05 Wpisów: 582
Wysłane:
23 sierpnia 2012 11:13:01
Jak dla mnie wczesniej zalezalo im na podtrzymywaniu wartosci np plotkami o Karkosiku, zeby banki sprzedaly jak najmniejsza czesc ich akcji. Pozniej zalezalo im na tym, aby kasa ze sprzedazy pokryla przynajmniej wartosc kredytow. Teraz postanowili nowa emisja spieniezyc nadwyzke ponad nominal jaka daje rynek. Na gwalt potrzebuja kasy i/lub nowego zabezpieczenia, w koncu banki wypowiedzialy im kolejne umowy (po 10 mln frankow kazda). Pozniej beda opowiadac jak to walczyli o spolke ze zlymi bankami i mitycznym wrogim przejeciem. Przy czym kazdy bedzie wiedzial, ze walka ta polegala na redukowaniu zaangazowania i probach (watpliwych) emisji rozwadniajacych pozostalych akjonariuszy.
PS. W teorii wzglednosci istnieje tzw "horyzont zdarzen", otacza on czarna dziure. Po jego przekroczeinu nie da sie uciec (predkosc ucieczki przekracza predkosc swiatla). IDMSA jesli jeszcze go nie przekroczyl, to zrobi to zapowiadana emisja, czy to akcji, czy obligacji zamiennych.
Edytowany: 23 sierpnia 2012 11:29
|
|
0 Dołączył: 2010-02-03 Wpisów: 69
Wysłane:
23 sierpnia 2012 11:25:33
Witam Ja trochę nie rozumiem wypowiedzi prezesa w wczorajszym wywiadzie w TVN CNBC. Chodzi mi o to, że argumentował nową emisję tym,że wcześniej kluczowi akcjonariusze odkupili akcje od IDM-u, który skupował je z rynku biorąc na to kredyty itd. Z tego co sobie przypominam to akcje wcześniej raczej dostali w ramach programu motywacyjnego. O zakupie ich nie było mowy. Chyba,że się mylę. Następna sprawa jest taka, że po co motywować tzw. kluczowych pracowników - skoro spółka totalnie wpadła w tarapaty - nie lepiej wymienić pracowników wraz z prezesami?
|
|
0 Dołączył: 2009-11-12 Wpisów: 158
Wysłane:
23 sierpnia 2012 11:34:34
Kasiu - brawo ładna fotka...:-) przy okazji dobrze wiedzieć na co Panowie wydaja firmowe pieniądze - szkoda jedynie ze nie do końca swoje, tylko inwestorów.
Co do scenariuszy, póki co zbierają kasę - na wykup obligacji, które niebawem zapadają... ciekawe czy im się to dopnie - bank już poszedł ~+ 80 mln zł(przy okazji nie muszą podwyższać kapitałów kolejne ~ 25 mln zł w kieszeni), teraz zdaje się pakiet Relpolu (ALTUS TFI kupił > 800 tyś akcji w pakietówce - ciekawe od kogo...:-), no i emisja - może jednak się uda, jeśli znajdą chętnych na obligacje zamienne za 50 mln zł, tylko po ile je zamienią i o ile wzrośnie kapitał x 2-3...?
|
|