PARTNER SERWISU
vuyjmiix
5 6 7 8 9

Fale Elliota

slenart
0
Wpisów: 31
Wysłane: 8 czerwca 2009 14:57:33
czy przy wyznzaczaniu fal korzystacie ze zniesien fibonacciego?

polaczylem to razem na przykladzie iea i wyszlo bardzo ladnie:
legenda:
- zielone to fale wyzszego rzedu
- zielony pas na poziomie 4 zl - to 1 wierzcholek - zawiera obszar z niszymi pulsami cenowymi
choc 2 razy za dlugi bo nie powinien zawierac mojej II,
jednak uznaje, ze nie ma znaczenia czy wierzchołek II jest w 19 I 09 czy w 2 II 09

kliknij, aby powiększyć

- czy mozna tak stawiac wierzcholki - jako pewien obszar na wykresie i jak najlepiej przyjac widelki dla tego (w %)

1 i 3 pasuje ladnie do 23,6 % oraz 61,8 % z ostatniego duzego zjazdu

czego nie zaznaczylem:
- 5 fal wzrostu pomiedzy II i III - wydaja sie byc widoczne i oczywiste i tym samym wyznaczaja polozenie III
- fali IV, bo albo III jeszcze sie nie skonczyla i jej wierzcholek jest wyzej - albo:
IV juz trwa i bedzie podobnie lekki i niewielki do korekty II

jesli IV to ostatni dolek ktory juz sie zarysowal na wykresie to V bedzie juz blisko - tzn gdzies na poziomie 61,8 % od dołka głównego spadku
- wnioskuje tak bo V nie jest zwykle tak silna jak III oraz bliski wierzcholek V pasuje po prostu do fibo 61.8 %

prosze tez o komentarze co zrobilem zle w powyzszym.

Becket
0
Wpisów: 52
Wysłane: 12 czerwca 2009 13:50:21
Witam !

no chciałbym się właczyć do dyskusji, ale mam zerową wiedze na temat Elliotta, więc poprosiłbym o jakies podstawy: ksiązki, artykuły, jakieś inne fora lub cokolwiek innego by móc dobrze zacząć love4

dziekuje i pozdrawiam

a jak sie dokształćem to bedziemy dewagowac w więcej od=sób

pzdr !

hiuinygus
0
Wpisów: 11
Wysłane: 12 czerwca 2009 17:37:53
witam wszystkich!
chciałbym coś dodać. z tego co wiem to nie ma sensu szukać fal Eliota na pojedyńczych spółkach, można przewidzieć coś korzystając z Eliota patrząc na szeroki rynek. Wiadomo jak ktoś chcei wytęży wyobraźnie to można zobaczyć wiele rzeczy ale czy warto sobie głowę zawracać??? nawet widziałem tu wykres tepsy, no proooosze..... przecież kurs tpsa jest trzymany na postronku i nie ma tu czego opisywać.
teraz moje pytanie. Aktualny główny trend jest w dół, a to co dzieje sie od marca to jest tylko czwórka bessy, która jest odwrotna do głównego trendu i powinna posiadac 3 podfale. czekamy teraz na początek piątki która zaprowadzi nas do piekła, osobiście widzę już zwiastuny początku końca ale pytam sie....czy sie coś zmieniło w postrzeganiu wykresu WIG? czy ostatnio jakies mądre głowy opisujące Eliota zmieniły wersje i nagle orzekły że jednak piąta fala już była i skonczyła sie w marcu?
jeśli odpowiecie że tak, to ja wam mówie że te teorie ogólnie, głowy,ramiona,diamenty to wszystko pic na wode fotomontarz.

slenart
0
Wpisów: 31
Wysłane: 13 czerwca 2009 00:03:28
hiuinygus:

... jeśli wystarczająco dużo ludzi uwierzy w analizę techniczną
i zacznie się doszukiwać formacji

to Ty możesz wziąść to pod uwagę przy prognozowaniu kursu
i ocenić jak technicy będą go formować.

a to już nie jest pic na wode.

co do Eliota - to wszystkie formacje mozna przestawic za pomocą fal.

nie wiem gdzie jest granica użyteczności fal - napewno trudno to stosować przy małych spółkach gdzie jeden średni gracz podczas sesji może wyrysować dowolną linie na kursie
choć przyznam, że ostatnio czytałem o pulsach cenowych i o Eliocie jako uzupełnieniu tego.
i to się spawdza - tzn nawet przy małej płynności dla większych ruchów jest gdzieś pośrodku korekta -> no i mamy ruch 1-2-3.

oczywiście ruchy fal mogą ulec wydłużeniu lub nagłym zmianom
tak! - w teorii Eliotta jest szereg wyjątków od reguły, które uzupełniają teorię.

a to o co pytasz to Eliotowskie załamania lub wydłużenia fali.

jak dla mnie to w marcu na wig mielismy zalamanie fali 5 - jest to oznaka sily w koncowej fazie bessy
- pierwsza fala korekty zupełnie zniosła 5-ke bessy.

alternatywa: cała bessa to dwie piątki fal (zwane wydłużenie fali) - w marcu poczatek korekty typu a-b-c, po ktorej nastapi
spadek do nowych najnizszych poziomow po pozornym zakonczeniu piatej fali.
Eliot nazywa to "regułą podówjnego zniesienia", poniewaz ceny dwukrotnie przemierzaja dystans wydłużenia.
Pierwsze zniesienie (które trwa) powraca do poczatku wydluzenia (fala 2 z drugiej piatki bessy) (jeszcze nie powrocilo)
drugie zniesienie zas z powrotem kieruje ceny poza koniec fali piatej - i tu masz apokalipse ;)
Tyle, ze w tym scenariuszu wg Eliotta wkrótce powinismy mieć korekte a potem jazde na okolice 40k, po czym spadek <20k.

hiuinygus
0
Wysłane: 13 czerwca 2009 10:53:56
do slenart:
Dziekuje za odpowiedź.

Ostatnio doszedłem do wniosku że lepiej bym robił gdybym odsączał cały ten szum medialny i ewentualnie słuchał żony odnośnie decyzji inwestycyjnych, która nie ma pojęcia o giełdzie itd. Czasem łapię się na tym że słucham i czytam wszelkich ekonomistów i analityków i podejmuje decyzje nie bez wpływu na to co usłyszę. Dałem się złapać wielokrotnie i zastanawiam się jak to jest że Oni są ciągle zapraszani do pisania analiz i artykułów i występowania w telewizji pomimo wielokrotnych nietrafionych prognoz.

odnośnie Elliota: za dużo jak dla mnie tych wyjątków którymi można opisać po fakcie każdą prawie sytuacje. Prognostycznie to nie ma większej wartości. Gdyby rynek był taki że tłum kupuje i sprzedaje to byłoby pięknie ale na giełdach rynek jest sterowany przez dużych graczy którzy manipulują tłumem żeby panicznie wyprzedawał papiery za bezcen albo kupował drożyzne.
zacząłem inwestować w pażdzierniku na dołkach zrobiłem 100% na kgh K:27-S:53 ale jak widze teraz 85 to mi ręce opadają, ale przecież wg Elliota miał być zjazd do 1000 na WIG20, mil K:1,41-S:2,02 w miesiąc, ale przecież miał być podwójny szczyt wg Kuczyńskiego i wieeeelu innych przeciez znających sie i umiejących interpretować a tu mamy podad 3zł na mil!! Nie żebym się użalał mogę teraz parę lat nic nie robić ale jak bym posłuchał żony która mówiła ZOSTAW to nie byłoby pięknie?

krzychoooo
0
Wpisów: 55
Wysłane: 14 czerwca 2009 22:58:33
Witam po dłuższej przerwie, nareszcie uporałem się ze swoimi wykresami. Spróbuję powoli wskoczyć znowu w wątek.

Do hiuinygus: A gdzie wyczytałeś, ze według teorii Elliotta miał być zjazd do 1000pkt na wig 20? Mnie z żadnych wyliczeń ta wartość nie wychodziła???!!!

Kuczyński tego chyba nie mówił/pisał, a poza tym oprócz nagrody za najlepszego anala i wizjonera rynku to on niewiele wnosi.puke_l

Według mnie lepiej mieć rozpisany wykres przez siebie i jeśli mieć żal do swojej nieudolności lub niewiedzy.d'oh! Tak jak pisałeś czasami żony mają racjęthumbright

Nie wiem czy przejrzałeś cały wątek, ale jeśli nie to możesz zobaczyć różne scenariusze o których rozmawialiśmy. Jeśli chodzi o wykres wig 20, to patrząc na strukturę wewnętrzną fali (teraz przez wszystkich "ekspertów" określaną jako 4) to mi wygląda na falę A tej 4!!!

Poza tym jest to wątek o teorii fal Elliotta i nie rozumiem podważania teorii. Już kiedyś napisałem, może grać pod wybuchy wulkanu?

Ale do rzeczy.

Do Becket: Proponuję na początek "Teoria fal Elliotta", ale jeśli będziesz miał pytania - śmiało!

Od jutra postaram się stopniowo wrzucać moje oznaczenia, jeszcze nie wiem czego. Pewnie zacznę od zaległego GRAALA dla Teresy.salute

Do slenart: według mnie bardzo dobre oznaczenia. thumbright

TYLKO MOJA PROŚBA WRZUCAJCIE CZYTELNIE CZEGO WYKRES ZAŁĄCZACIE I NA JAKIM INTERWALE!!!! PLISSSSSS!!!! DOMYŚLANIE SIĘ TO TYLKO STRATA CZASU!!

krzychoooo
0
Wysłane: 15 czerwca 2009 22:23:15
Moje oznaczenia GRAALA.

Wykresy na D1 i H1

Ciekaw jestem Waszych opinii.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

hiuinygus
0
Wysłane: 15 czerwca 2009 23:43:28
do krzychooo:
nie podam Ci dokładnie gdzie to wyczytałem że WIG20 ma spaść do 1000 bo nie pamiętam, ale z tego co pamiętam to ma być nawet niżej coś koło 900 chyba. Wczoraj czytałem artykuł o Elliocie na interii/giełdy (dziś już go nie ma bo wkleiłbym linka) i gość rozpisuje że już jest końcówka C a Ty piszesz że dopiero jesteśmy na A, a to wielka różnica. Właśnie nie kwestionuje teorii fal ale za dużo jak dla mnie symptomu "każdy widzi to co chce".

Pozatym, nie napisałem że Kuczyński mówił o Elliocie że spadnie wig20 do 1000, tylko że słyszałem go jak mentorzył w połowie kwietnia na tv biznes, w pełnym majestacie o podwójnym szczycie. potem co się stało to każdy wie. w ogóle masz absolutnie rację że on i cała reszta anali nic nie wnoszą, jak ich czasem słucham to zawsze komediowo biorę te wróżby. sam bym lepiej powróżył najlepiej z fusów.

I jeszcze jedno, podtrzymuję i wkleję jak znajdę zdanie z podręcznika że nie interpretuje się wykresów pojedyńczych spółek na podstawie Elliota, tylko płynne rynki.

Pozdrawiam

krzychoooo
0
Wysłane: 16 czerwca 2009 08:29:23
hiuinygus napisał(a):
do krzychooo:
nie podam Ci dokładnie gdzie to wyczytałem że WIG20 ma spaść do 1000 bo nie pamiętam, ale z tego co pamiętam to ma być nawet niżej coś koło 900 chyba. Wczoraj czytałem artykuł o Elliocie na interii/giełdy (dziś już go nie ma bo wkleiłbym linka) i gość rozpisuje że już jest końcówka C a Ty piszesz że dopiero jesteśmy na A, a to wielka różnica. Właśnie nie kwestionuje teorii fal ale za dużo jak dla mnie symptomu "każdy widzi to co chce".

Pozatym, nie napisałem że Kuczyński mówił o Elliocie że spadnie wig20 do 1000, tylko że słyszałem go jak mentorzył w połowie kwietnia na tv biznes, w pełnym majestacie o podwójnym szczycie. potem co się stało to każdy wie. w ogóle masz absolutnie rację że on i cała reszta anali nic nie wnoszą, jak ich czasem słucham to zawsze komediowo biorę te wróżby. sam bym lepiej powróżył najlepiej z fusów.

I jeszcze jedno, podtrzymuję i wkleję jak znajdę zdanie z podręcznika że nie interpretuje się wykresów pojedyńczych spółek na podstawie Elliota, tylko płynne rynki.

Pozdrawiam

Z ostatnim zdaniem się zgodzę, chociaż nie do końca. Im bardziej płynny rynek/społka/index/para walutowa tym dokładniej możemy określić zasięg poszczególnych fal/korekt. Oczywiście pod warunkiem znajomości przynajmniej podstaw teorii.

Jeśli chodzi o wewnętrzną strukturę całej fali wzrostowej, to mi wcale nie wyglada na koniec fali C. Jak znajdę chwilę wrzucę moje oznaczenia dla WIG 20.

Z moich dotychczasowych wliczeń wychodziło mi na WIG 20 w ekstremalnym przypadku 550 pkt, ale do tego to chyba nikt nie dopuści. Moje najświższe przemyślenie to 750. Ale to też byłby dramat.

Pozdrawiam i życzę miłego (chociaż na słoneczny to raczej nie ma co liczyć) dnia.

Od fusów lepsze są wybuchy wulkanu, ale to tylko moje zdanie.Angel

krzychoooo
0
Wysłane: 17 czerwca 2009 09:10:06
Nieprzekonanych do Elliotta odsyłam do mojej analizy na IMMOEAST z zaznaczonymi poziomami!!!!

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 23 czerwca 2009 12:40:59
Krzychoooo

Masz może jakiś pomysł na Lotos?
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

Teresa
0
Wysłane: 23 czerwca 2009 12:58:22
Dość ciężko się odnaleźć w tym długim spadku, ale widzę to mniej więcej jakoś tak.

Teraz korekta do "b" w przedziale 15-18 a potem chyba kierunek północ.

kliknij, aby powiększyć

krzychoooo
0
Wysłane: 23 czerwca 2009 20:05:49
Na pewno mam chwilę zaraz wrzucę....

Ale widzę, że Ty tez sobie świetnie poradziłeś!thumbright

Poniżej wykres z oznaczeniami, Twoje są jak najbardziej ok, dlatego wrzuciłem moje jako oznaczenia alternatywne.

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 23 czerwca 2009 22:03

Teresa
0
Wysłane: 24 czerwca 2009 12:41:51
To teraz po odbiciu możemy liczyć chyba na ruch w okolice 30. :)

krzychoooo
0
Wysłane: 24 czerwca 2009 22:48:37
Z tym zasięgiem to wychodzi mi różnie, jeśli przyjąć że v fala w fali c ma być równa fali i to okolice 25. Ale jeśli przyjąć (ta wersja bardziej prawdopodobna) że a=c to wtedy 36,50.

A i jeszcze jedno, ostatni wykres - DZIENNY. Sorki nie napisałem

Pozdrawiamsalute

Teresa
0
Wysłane: 25 czerwca 2009 15:17:10
Zasięg też z przymróżeniem oka podałem.
Ale najważniejsze jest że raczej chce teraz w górę bardziej niż w dół.

hello1

morfeusz
0
Wpisów: 936
Wysłane: 27 czerwca 2009 14:03:53
Zostałem tu ściągnięty przez buldiego, przeczytam cały wątek i dopiero wtedy się ustosunkuje.
Pierwszy wpis powininen poleceć dziś wieczorem

white_eagle
0
Wpisów: 300
Wysłane: 27 czerwca 2009 14:59:57
analiza-gieldowa.pl/index.php?...:indeks-sp-500-najwidoczniej-dotar-ju-do-brzegu&catid=69:info
każdy swoim sterem i żeglarzem.

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 27 czerwca 2009 15:27:00
white_eagle napisał(a):
analiza-gieldowa.pl/index.php?...:indeks-sp-500-najwidoczniej-dotar-ju-do-brzegu&catid=69:info

Uff, przebrnalem starajac sie zrozumiec jak najwiecej. Ciezko mi jednak sie zgodzic z wnioskami: SP500 albo obroni poziom 500 punktow, albo go "rozwali" i poleci do 450. Tertium non datur.

Nijak na to nie wskazuja wiesci makroekonomiczne.

Oraz musze sie otrzasnac, bo ten Pan ewidentnie sprawia wrazenie kogos, kto sie zna na tym o czym mowi plus glos nieco a la Kaszpirowski... zostane pesymista!!!

A tak na powaznie zupelnie, to ta prezentacja dla mnie jako laika podwazyla wiarygodnosc fal elliota, bo wydaja sie nie przystawac do otoczenia gospodarczego. Ale podkreslam, ze sie nie znam, bede obserwowal i sie uczyl

Mam rowniez wrazenie, ze ten rodzaj analizy pozostawia tak wielka dowolnosc interpretacyjna, ze w ktorakolwiek strone nie pojdzie rynek, to "cos sie dopasuje". Jak nie zleci do 500, to sie powie ze "piata fala zostala zanegowana" i po sprawie. Rozszerzy sie zakres czasowy i sie okaze, ze wszystkie te poprzednie fale to byla jedna fala jakiegos wiekszego ruchu albo cos.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

Teresa
0
Wysłane: 23 lipca 2009 12:02:13
Wracam do lotosu.

Sytuacja zmieniła się tak:

kliknij, aby powiększyć

Cena dotarła do b czyli do góry wyznaczonego wcześniej kanału.

Teraz jeśli uda się przebić opór napotkany na poziomie 24PLN powinniśmy (to modne ostatnio IMHO) dojechać do 29PLN.

Potęga fal.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,367 sek.

cjyzzmag
ikmzwehi
celjuxft
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hnootdev
revavnfm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat