PARTNER SERWISU
egmsanrv
1 2 3 4 5

MARVIPOL (Catalyst)

yodyod
24
Wpisów: 480
Wysłane: 21 sierpnia 2012 10:09:12
czyżby stockwatch zmienił rating Marvipolowi

bo pojawia się kolejna obligacja zamienna po nominale
MVP0613 29 czerwca 2013 wypłaci każdemu obligatariuszowi ekstra 6%
jest to jedyna seria zapadająca w najbliższych 12 miesiącach

wyniki tego półrocza choć nas pierwszy rzut oka słabe, po głębszej analizie już takie nie są

w ubiegłym roku MVP zaksięgował 51 190 pozostałych przychodów operacyjnych

z punktu widzenia segmentów działalności

sprzedaż samochodów dała 12 846 tys PLN zysku operacyjnego versus 4 035 tys PLN w ubiegłym roku
sektor developerski zanotował 3 956 tys PLN straty

do spłaty w ciągu 12 miesięcy mają 8 707 tys PLN kredytów i właśnie serię MVP0613 i tyle

firemann
0
Wpisów: 74
Wysłane: 21 sierpnia 2012 10:21:33
Jest jeszcze MVP0813, tej serii również zostało 12 miesięcy do wykupu.

yodyod
24
Wpisów: 480
Wysłane: 21 sierpnia 2012 10:41:46
pisałem z punktu widzenia raportu półrocznego

zresztą dla posiadaczy obli MVP0613 czy Marvipol wykupi w sierpniu 2013 roku obligacje nie ma znaczenia, Oni już będą po spłacie

kronau
0
Wpisów: 150
Wysłane: 21 sierpnia 2012 16:21:55
W karnecie na S obligacji MVP0613 dawno nie widziane poziomy:

99,98 11
99,99 1
100,00 10
100,20 32
100,30 50

Czyżby sprawka Ideowców Think W mojej opinii wygląda to naprawde atrakcyjnie i myśle że prawdopodobnie rozejdą sie szybciej niż inny "premiowany" papier GNT0313

kronau
0
Wysłane: 21 sierpnia 2012 18:35:16
Odnosząc sie jeszcze do skonsolidowanego raportu GK Marvipol za 1 półrocze to obligi do wykupu w terminie do 12 miesięcy 40 714 tys.zł, a kredyty do 12 miesięcy 8 707 tys. zł(tak jak pisał Yodyod). Wygląda to naprawde pozytywnie, do spłacenia niecałe 50 mln zł w terminie do 12m. W strukturze zobowiazan z tytułu obligacji nie widac zaś żadnych obligów do wykupu w terminie 3-5lat, ostatnio planowali emisje obligacji, przypuszczalnie po to aby poprawic strukture zadłużenia. Nie mogłem niestety znaleźc info o długości planowanych obligów, znalazłem jedynie ze planowane obligacje beda niezabezpieczone, zamienne na akcje (Minimalna Cena Zamiany-13,1zł)

Z niecierpliwoscią czekam na profesjonalny ogląd sytuacji i kilka słów w wykonaniu naszych dowódców salute

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 22 sierpnia 2012 02:06:14
W bilansie są jeszcze zobowiązania z tytułu dostaw i usług oraz pozostałe na 94M. Ich chyba raczej nie można tak zupełnie w rozważaniach pominąć. Nie wczytywałem się dokładnie w ten raport, ale zgodnie z bilansem zobowiązań krótkoterminowych do spłaty (bez przychodów przyszłych okresów i rezerw) maja w sumie nie 50M, tylko ponad 150M.

Swoją drogą, czy ktoś wie, dlaczego w nocie 25. Zobowiązania z tytułu kredytów bankowych i pożyczek, część krótkoterminowa (17355k, jak w bilansie) nie jest równa części ,,do 12 miesięcy'' (8707k)?
Edytowany: 22 sierpnia 2012 02:22

kronau
0
Wysłane: 22 sierpnia 2012 09:34:43
Ok wapkil, ale 94mln wg mojego ogladu raportu to mogą skombinowac w 5 minut king
W skonsolidowanym w rozdziale "Zestawienie kredytów bankowych wraz z podaniem limitów kredytowych"
wychodzi że przyznanych limitów kredytowych posiadają 367 603 tys.zł a zaciągniętych kredytów 186 952 tys.zł - czyli mogą jeszcze pociągnąc swobodnie kredyt salute

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 22 sierpnia 2012 18:46:46
No... ceny chyba bardzo okazyjne dziś. Postanowiłem wziąć ciut za 99,2. Trzymając do końca, powinno wyjść (jeśli wibor będzie niewiele odbiegał od obecnego) na czysto około stówki na papier. Za jedyne 10 miesięcy i parę dni. A gdyby akcje poszły w górę w tym czasie, to może i konwersja by wchodziła w grę. Myślę, że to udany zakup king

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 23 sierpnia 2012 15:16:20
kronau napisał(a):
Ok wapkil, ale 94mln wg mojego ogladu raportu to mogą skombinowac w 5 minut

Możliwe, nie znam warunków tych kredytów. Jak pisałem - nie wczytywałem się w raport i go nie komentowałem. Zauważyłem tylko, że opisując zobowiązania pomijacie (Ty i Yodyod) istotny ich składnik.
Edytowany: 23 sierpnia 2012 15:16

filemonczyk
0
Wpisów: 44
Wysłane: 1 września 2012 09:29:51
czy nadzwyczaj niski kurs obligacji marvipolu spowodowany jest brakiem zaufania i niepewnoscia branzy deweloperskiej??

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 2 września 2012 16:11:29
Myślę że w większości niskie kursy związane z IdeaTFI, na wielu papierach ogląda się poziomy dawno nie notowane,

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wpisów: 739
Wysłane: 13 września 2012 16:47:37
MVP0114: Analiza wypłacalności GK Marvipol SA (GKM) na podstawie danych finansowych za 1 półrocze 2012 r.
Od ostatniej analizy GK Marvipol nie zaszły istotne zmiany w zakresie ilości serii jej obligacji na rynku Catalyst – jest ich obecnie 7, w tym ostatnie z wprowadzonych to obligacje serii D zamienne na akcje serii G. Jednocześnie należy zauważyć, że 1 sierpnia 2012r NWZA Spółki podjęło uchwałę dotyczącą emisji nie więcej niż 100 tys. Obligacji serii J o wartości nominalnej 1.000 zł każda, uprawniających do objęcia akcji zwykłych na okaziciela serii H Spółki.

Ogólna sytuacja bilansowa
W relacji do końca marca b.r. zadłużenie GKM wzrosło o 11%, przy jednoczesnym wzroście kapitałów własnych o 6% i sumy bilansowej o 9%. Po stronie aktywów Grupa odnotowała 5-proc. wzrost majątku trwałego (głównie w zakresie inwestycji długoterminowych i środków trwałych) oraz 11-proc. wzrost majątku obrotowego (głównie w zakresie zapasów dotyczących projektów deweloperskich). W odniesieniu do zobowiązań ich zmiany w analizowanym okresie były efektem 34-proc wzrostu zadłużenia krótkoterminowego (o ok. 33 mln zł wzrósł zarówno dług nieoprocentowany jak i oprocentowany) przy jednoczesnym 3-proc spadku zadłużenia długoterminowego (głównie za sprawą spłaty kredytów). Z punktu widzenia struktury zadłużenia Grupy, względem stanu na koniec marca zmalała przewaga zobowiązań długoterminowych nad krótkoterminowymi (56-44, zmiana o 8pp) oraz zobowiązań oprocentowanych nad nieoprocentowanymi (62-38, zmiana o 2pp). W strukturze zobowiązań oprocentowanych nadal istotną, choć już nie dominującą, pozycję stanowią obligacje (ok. 49%, co odpowiada 179 mln zł).

kliknij, aby powiększyć

Opracowanie własne na podstawie danych StockWatch.pl

Biorąc pod uwagę analizę sprawozdania finansowego GKM za 1 półrocze 2012r, mimo nadal dość wysokiego ratingu w serwisie, można dostrzec szereg mankamentów w jej sytuacji finansowej.

Z punktu widzenia oceny płynności finansowej jedynie jej ujęcie likwidacyjne nie budzi większych zastrzeżeń – od strony kapitału obrotowego i cash flow można dopatrzeć się pewnych zagrożeń:
- aktywa obrotowe jako całość od dłuższego czasu ponad dwukrotnie przewyższają zobowiązania krótkoterminowe (wskaźnik bieżącej płynności finansowej) więc od strony płynności w ujęciu likwidacyjnym można powiedzieć, że sytuacja nadal jest ok; co prawda pozostałe wskaźniki likwidacyjne płynności (wskaźnik szybki oraz podwyższonej płynności) wskazują na istotną lukę w tym zakresie, lecz wynika ona zasadniczo ze specyfiki działalności przedsiębiorstwa, która cechuje się niewielkim poziomem należności handlowych;
- kapitał obrotowy netto Grupy od dłuższego czasu, zarówno w ujęciu wartościowym jak i czasowym, odstaje wyraźnie od zapotrzebowania wynikającego z prowadzonej działalności; skutkuje to koniecznością bieżących uzupełnień w postaci długu oprocentowanego (stąd spory minus w zakresie salda płynności, czyli różnicy między środkami pieniężnymi i krótkoterminowym długiem oprocentowanym);
- co prawda dysproporcja między cyklem kapitału obrotowego a cyklem konwersji gotówki uległa zmniejszeniu względem stanu na koniec marca b.r., lecz nadal jest znacząca i wynosi ok. -243 dni (wcześniej było -250 dni); główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest systematyczny wzrost cyklu obrotu zapasami, które w zdecydowanej mierze dotyczą projektów deweloperskich (jeszcze rok temu cykl ten wynosił ok. 507 dni, a obecnie jest to już ok. 766 dni);
- GKM nadal bardzo słabo prezentuje się z punktu widzenia pokrycia zadłużenia krótkoterminowego roczną gotówką generowaną z działalności operacyjnej – przepływy te cały czas są ujemne, choć jednocześnie w ostatnim czasie należy odnotować systematyczną poprawę w tym zakresie.

Poziom zadłużenia jest już co prawda znaczny, przy czym jednocześnie zachowana jest prawidłowa struktura finansowania majątku:
- pokrycie majątku trwałego kapitałem własnym jest na poziomie więcej niż pełnym (1,15), nie mówiąc już o pokryciu kapitałem stałym (3,08);
- z punktu widzenia najbardziej podstawowych wskaźników informujących o poziomie zadłużenia – wskaźnika ogólnego zadłużenia oraz wskaźnika zadłużenia kapitału własnego – Grupa balansuje na granicy bezpieczeństwa, przy czym gdybyśmy odliczyli od zadłużenia przychody przyszłych okresów (ok. 100 mln zł na koniec czerwca b.r.), wspomniane wskaźniki przyjęłyby wartości nieco korzystniejsze od tych zamieszczonych w tabeli;
- z punktu widzenia czasowej struktury zadłużenia, mimo pewnego pogorszenia w analizowanym okresie (wzrost zadłużenia krótkoterminowego przy jednoczesnym spadku długoterminowego), sytuację Grupy nadal można uznać za dość korzystną; należy przy tym jednak zauważyć, że w kolejnym sprawozdaniu finansowym GKM zobowiązania z tytułu dwóch serii obligacji (MVP0613 i MVP0813) przesuną się z obszaru długoterminowego do krótkoterminowego co negatywnie odbije się na czasowej strukturze zadłużenia.

Zdolność do obsługi długu GKM prezentuje się w analizowanym okresie słabo:
- dług netto wynosi nieco ponad 11-krotność EBITDA i 12-krotność EBIT, co oznacza że tyle mniej więcej lat trwałaby spłata obecnego zadłużenia (wartości uznawane za korzystnie do ok 3-4 lata);
- z punktu widzenia wskaźników pokrycia rat kapitałowych i odsetek różnymi kategoriami wyników mamy spore niedobory, co mocno negatywnie rzutuje na wiarygodność kredytową Grupy;
- jednocześnie wyniki na poziomie operacyjnym pozwalają utrzymać GKM pełne pokrycie odsetek, przy czym odpowiednie relacje są na dużo niższych poziomach aniżeli w okresach wcześniejszych.

Jest to spory regres w porównaniu do poprzednich okresów sprawozdawczych, przy czym należy w tym miejscu odnotować, że spory wpływ na taki stan rzeczy miał z jednej strony ujemny wynik na pozostałej działalności operacyjnej (w okresie styczeń-czerwiec 2012 ok. -3 mln zł, a w tym samym okresie roku ubiegłego ok. +40 mln zł), a z drugiej znacznie większa aniżeli we wcześniejszych okresach spłata zadłużenia kredytowego w ujęciu rocznym (132 wobec ok. 35 mln zł na koniec marca).

Wskaźnik Altmana (Z''-score) oraz Rating StockWatch.pl
Rating StockWatch.pl dla GK Marvipol, mimo pogorszenia z AAA do AA, nadal wskazuje na dość bezpieczną sytuację w zakresie jej ryzyka kredytowego, choć należy pamiętać o wskazanych wyżej niedociągnięciach. Podstawowym zadaniem dla kierownictwa Grupy w kolejnych okresach sprawozdawczych powinna być poprawa w zakresie struktury jej finansowania oraz dochodowości na poziomie operacyjnym. Zmiany te przełożyłyby się korzystnie na jej sytuację w obszarze kapitału obrotowego oraz wskaźniki pokrycia rat kapitałowych i odsetek, co znalazłoby również odbicie w wyższym ratingu.
Edytowany: 13 września 2012 20:08

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 1 października 2012 16:45:55
Seria 0613 mimo dodatkowej premii przy wykupie, notowana z coraz większym dyskontem. Brak płynności jest tu wyraźnie widoczny.
A dziś odsetki z tej właśnie serii już zaksiegowane w CDM, co potwierdzam.
Na kolejne czekamy do sylwestra.

dentysta1
0
Wysłane: 6 października 2012 12:01:24
Witam, Czy polecacie obligacje tego dewelopera? zastanawiałem się nad serią 0813 i 0415 co o tych seriach myślicie? Może polecacie jakąś inną serię ?
z góry dziękuje

firemann
0
Wpisów: 74
Wysłane: 6 października 2012 15:36:17
Rating wysoki, oprocentowanie (jak dla mnie) wysokie, są trzy serie zabezpieczone, to może nie jest "najlepszy" czas dla developerów, ale ja zakupiłem trochę MVF1213 i mam jeszcze po parę sztuk z innych serii, które wpadły przypadkiem na zostawione zlecenia. To jest mój jedyny deweloper w portfelu po wykupieniu przez Ganta serii jesiennej.

michal52
0
Wpisów: 17
Wysłane: 8 października 2012 22:07:34
Warto dodać, że obligacje serii MVF1213 są zabezpieczone nie hipoteką, tylko akcjami Marvipolu, czyli przy upadłości emitenta niewiele by się dało z tego uzyskać. Na chwilę obecną najważniejsze dla spólki jest uplasowanie emisji akcji niemych, dzięki czemu poprawi się wskaźnik zadłużenia, który jak dla deweloperów na Catalyst jest chyba jednym z wyższych.

dentysta1
0
Wysłane: 13 października 2012 07:17:04
O jakiej premii jest mowa ? Przyglądam się i zastanawiam które że tak powiem obligi Marvipolu wybrać ?
z góry Dziękuje za odpowiedz :)
orekki napisał(a):
Seria 0613 mimo dodatkowej premii przy wykupie, notowana z coraz większym dyskontem. Brak płynności jest tu wyraźnie widoczny.

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 13 października 2012 08:18:43
to papiery z możliwością zamiany na akcje, jeżeli do dnia wykupu nie złożysz oswiadczenia, że z opcji zamiany chcesz skorzystać, to przy wykupie papieru dłużnego, otrzymasz dodatkowo 60 pln na każdy posiadany papier

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 13 października 2012 13:00:03
dentysta1 napisał(a):
O jakiej premii jest mowa ? Przyglądam się i zastanawiam które że tak powiem obligi Marvipolu wybrać ?
z góry Dziękuje za odpowiedz :)
orekki napisał(a):

Zobacz na stronę kalkulatora.
www.stockwatch.pl/obligacje/em...

Tutaj jest wszystko także o dodatkowej premii:
Stopa dodatkowej premii (%) 6,00
Dodatkowa premia (PLN) 60,00
Nr okresu dodatkowej premii 12

W liczeniu rentowności ta premia jest oczywiście brana pod uwagę.

dentysta1
0
Wysłane: 13 października 2012 13:41:20
Wynika z tego że teoretycznie jeżeli udało by się kupić w cenie 97-98 co wydaje się dość realne i do tego założyć jeszcze że spółka nie zbankrutuje idzie ładnie zarobić w kilka miesięcy. Czy mam rację ? a jeżeli się mylę to proszę o wyprowadzenie z błędu :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,393 sek.

brpefngt
fpcqpccy
alunlcwk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xtddltwo
rvxcnzcl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat