PARTNER SERWISU
acmsybpe
7 8 9 10 11
lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 6 czerwca 2009 23:21:30 przy kursie: 77,40 zł
Kamilek123 napisał(a):
Jakie spadki?? Dywidenda to prawie 10% wartości akcji. I to minimum. Nie ma lepszej lokaty.

No właśnie. 9%. Super. Ale nie zapominaj o odcięciu i o wynikach za rok 2009 (przy założonym zysku i potrzebach KGHM dywidenda za 2009 nie będzie większa niż 5-6 zł). Czyli tak licząc kurs za rok to ok 60-65 zł o czym wspominam powyżej.

Gdyby dywidenda była dziś i z dzisiejszego kursu by ją odcinano, to wyniósłby on po odcięciu ~70 zł. Czyli każdy kto ma akcje kupione powyżej 70 zł miałby mniej niż 9%. I perspektywę, że z różnych względów dywidenda za rok może być zdecydowanie niższa. Czyli lepiej wziąść dziś 77 i swoją dywidendę od razu niż czekać na nią 2 m-ce. Jeżeli dojdzie do spadków to nabywcy z coraz niższych poziomów mogą uznać, ze lepiej wziąść zysk dziś niż czekac na niepewne.

Oczywiście póki co jest szansa nawet na 9 zł i akcje mogą drożeć pod tą nadzieję. Nawet mając pewność, że będzie to 9 zł i w związku z tym nasze 9% osiągniemy koło 100 zł za akcję to rozumując jak powyżej zakup powyżej 91 może oznaczyć stratę. Im wyższy kurs tym większa niepewność, a w zasadzie pewność spadku po odcięciu większego niż sama dywidenda. Dlatego na grubsze trwałe wzrosty już bym tu nie liczył. Za to DT będzie grane nawet kilka razy dziennie. I to DT może być przyczyną spadku.

investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 15 czerwca 2009 09:57:56 przy kursie: 84,50 zł
Panowie nie dajcie sie oszukac - dywidenda jaka by nie byla ale na pewno nie wieksza niz 7-8zl to jest okolo 9 % odjac od tego podatek i ? ????

cena akcji poszybowala o 200% do gory - Ci co grali pod dywidende juz dawno skupili, ci co graja spekulacyjnie podbijaja kurs, a reszta gra pod dalsze umocnienie co jest nierealne na chwile obecna - wyskakujcie z plonacego pociagu poki czas - sadze ze nastala korekta i zaczynamy powoli sie zachlystywac nbadmiarem akcji angry3

czas na zjazd rownie dlugi jak zwyzka :(

pozdro\KM

KrzysztofJerzy
0
Wpisów: 114
Wysłane: 15 czerwca 2009 10:57:06 przy kursie: 84,50 zł
investkid napisał(a):
Panowie nie dajcie sie oszukac - dywidenda jaka by nie byla ale na pewno nie wieksza niz 7-8zl to jest okolo 9 % odjac od tego podatek i ? ????

cena akcji poszybowala o 200% do gory - Ci co grali pod dywidende juz dawno skupili, ci co graja spekulacyjnie podbijaja kurs, a reszta gra pod dalsze umocnienie co jest nierealne na chwile obecna - wyskakujcie z plonacego pociagu poki czas - sadze ze nastala korekta i zaczynamy powoli sie zachlystywac nbadmiarem akcji angry3

czas na zjazd rownie dlugi jak zwyzka :(

pozdro\KM

Tia.
KGHM swoich pozycji tak łatwo nie odda... to co dziś (i może w tym tygodniu) to zwyczajna korekta ostatnich szaleńczych wzrostów... ja i tak kupiłem jak nadzisiejszy kurs bardzo taniu (35,50) i wcale nie mam zamiaru oddawać tak dobrego papieru. Gospodawka tak czy inaczej rusza... surowce za sobą pociągnie (dziś co prawda miedź nadal spada ;) ), ja śpię spokojnie i mam zamiar na tym papierze jeszcze zarobić.

Pzdr,
K,

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 15 czerwca 2009 11:19:45 przy kursie: 84,50 zł
lajkonik napisał(a):
No, tak mniej więcej. Amortyzacja jest chyba OK.
Szkoda. Fundamenty aż do bólu. To by było to thumbright

Mam po prostu nieodparte wrażenie, że ich oszczędności w 1Q są za duże i to w pozycjach, które trudno skręcić - energia, płace plus niski koszt wytworzenia miedzi z rud zewnętrznych. Bo może piece są tak energochłonne, że zmniejszenie produkcji o 10% daje taką samą oszczędność na energii ?!! Pozyskali jakąś technologię ? Wątpię.

Może ktoś z insiderów sie odezwie Pray i wytłumaczy skąd to się wzięło i czy w przyszłości będzie miało wpływ ?

Nie, nie jestem insajderem ale, pojecie mam.
Zużycie eneergii, jest wprost skorelowane z iloscia wyprodukowanego przez KGHM towaru. Miedź, podstawa, ale tez znaczne ilosci np. srebra i innych metali (kiedyś, 10 % przychodów, teraz nie wiem)
Pojęcie pieców, jest nieco uproszczone, ponieważ KGH, produkuje głównie miedź elektrolityczną, czyli o wysokiej zawartości "miedzi w miedzi". Na skróty - sie nie nie elektrolizuje, się wyłącza.
Podejrzenia, o zanizanie kosztów energii, są nieuzasadnione. Stałe koszty KGHM w tej materii ( np oświetlenie korytarzy kopalnianych, biurowców itp), to promile.

investkid
3
Wysłane: 16 czerwca 2009 15:20:52 przy kursie: 85,70 zł
mysle ze tegoroczna wyplata dywid jest ostatnia tej wielkosci w przeciagu nastepych 6 lat.

Potrzeby inwestycyjne - jak rowniez modernizacyjne - wyciagna troche kasy ze spolki a na dywidendy bedzie trzeba czekac kolejnych kilka lat - mysle ze jeszcze w tym roku badz poczatek nastepnego zobaczymy kurs w poblizu 20zl oczywiscie jest to ryzykowna analiza ale coz - fakty mowia same za siebie zwlaszcza przy tak\szybkim rynku

Czy zobaczymy kurs 100zl? prawdopodobnie tak bo trzeba wreszcie spoznialski wrzucic troszku papiera na gorce - napalonym na 12% zysk co roczny....??????????

pozdro
KM

Becket
0
Wpisów: 52
Wysłane: 16 czerwca 2009 15:45:09 przy kursie: 85,70 zł
investkid napisał(a):
mysle ze tegoroczna wyplata dywid jest ostatnia tej wielkosci w przeciagu nastepych 6 lat.

jestem bardzo ciekaw skąd masz takie informacje ? w ogóle czytając Twoje wpisy wszystkie zdania przez Ciebie traktuje jak obietnice przed wyborcze...
podeprzyj je jakimiś dododami, a jestem przekonany, że nie tylko ja zmienie opinie o Twoich postach...

investkid
3
Wysłane: 16 czerwca 2009 16:41:51 przy kursie: 85,70 zł
zmieniaj co chcesz w swoim podejsciu...

Zacznij, kimkolwiek jestes, przedstawiac analizy a nie tylko czytac posty...

Okresl sie w co grasz i przy jakich poziomach i na podtawie czego tak obstawiasz...

KGHM ma olbrzymie plany inwestycyjne jak i modernizacyjne - to wymaga nakladow - jest to info dostepna na stronie KGHM - doczytaj sobie a nie czekaj na wklejanki

Wyplata dywidendy za 2008r byla niewiadomoa - oczywiscie do przeforsowania ze wzgledu na duze zaangazowanie hmmmm chlopcow z rzadu i wielkich potrzeb finansowych naszego Panstwa.

Dalsza wyplata dywidendy jest niepewna choc inwestycje pozostaja w firmie i zwiekszaja jej wartosc jesli sa trafione

Poza tym jesli komus wystarcza 10% na rok i odcinanie sobie kuponow to swietnie - ja przedstawiam subiektywna ocene dalszego ruchu cenowego KGHM na przestrzeni 6-u miesiecy - Odwaz sie i sam postaw teze a nie wymadrzaj sie aaa obstawiajac cale swoje oszczednosci bo dyrdymaly typu "bedzie roslo" to mnie nie zadawalaja. Bo wszystko co spada kiedys rosnie... no prawie wszystko i zawsze Ci co obstawiaja wzrosty sa ok a spadki to juz magia!!!!

Pozdro
KM

sovq
0
Wpisów: 31
Wysłane: 16 czerwca 2009 20:16:13 przy kursie: 85,70 zł
investkid napisał(a):
zmieniaj co chcesz w swoim podejsciu...

Zacznij, kimkolwiek jestes, przedstawiac analizy a nie tylko czytac posty...

Okresl sie w co grasz i przy jakich poziomach i na podtawie czego tak obstawiasz...

KGHM ma olbrzymie plany inwestycyjne jak i modernizacyjne - to wymaga nakladow - jest to info dostepna na stronie KGHM - doczytaj sobie a nie czekaj na wklejanki

Wyplata dywidendy za 2008r byla niewiadomoa - oczywiscie do przeforsowania ze wzgledu na duze zaangazowanie hmmmm chlopcow z rzadu i wielkich potrzeb finansowych naszego Panstwa.

Dalsza wyplata dywidendy jest niepewna choc inwestycje pozostaja w firmie i zwiekszaja jej wartosc jesli sa trafione

Poza tym jesli komus wystarcza 10% na rok i odcinanie sobie kuponow to swietnie - ja przedstawiam subiektywna ocene dalszego ruchu cenowego KGHM na przestrzeni 6-u miesiecy - Odwaz sie i sam postaw teze a nie wymadrzaj sie aaa obstawiajac cale swoje oszczednosci bo dyrdymaly typu "bedzie roslo" to mnie nie zadawalaja. Bo wszystko co spada kiedys rosnie... no prawie wszystko i zawsze Ci co obstawiaja wzrosty sa ok a spadki to juz magia!!!!

Pozdro
KM

Mimo to nie odpowiedziałeś na pytanie...
Wypłata dywidendy zależy przede wszystkim od potrzeb budżetowych rządu i fakt, że w strategii spółki są spore inwestycje nie oznacza, że zostaną zrealizowane. Przy dość konserwatywnych założeniach do przyszłorocznego budżetu, można spekulować, że MSP trochę odpuści spółkom, ale to tylko spekulacje, więc jakiekolwiek sondowanie wysokości przyszłych dywidend czy obstawianie kursu waloru w długiej perspektywie to trochę wróżenie z fusów.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 16 czerwca 2009 20:25:24 przy kursie: 85,70 zł
Dopóki nie ogłaszają nowej emisji nie jest źle, to ciągle jedna z najmocniejszych spółek na naszej giełdzie więc sobie poradzi. A że rząd doi wszystkich to nic nowego, takie jest zbójeckie prawo.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

lajkonik
0
Wysłane: 16 czerwca 2009 20:59:12 przy kursie: 85,70 zł
koszyk napisał(a):
[
Nie, nie jestem insajderem ale, pojecie mam.
Zużycie eneergii, jest wprost skorelowane z iloscia wyprodukowanego przez KGHM towaru. Miedź, podstawa, ale tez znaczne ilosci np. srebra i innych metali (kiedyś, 10 % przychodów, teraz nie wiem)
Pojęcie pieców, jest nieco uproszczone, ponieważ KGH, produkuje głównie miedź elektrolityczną, czyli o wysokiej zawartości "miedzi w miedzi". Na skróty - sie nie nie elektrolizuje, się wyłącza.
Podejrzenia, o zanizanie kosztów energii, są nieuzasadnione. Stałe koszty KGHM w tej materii ( np oświetlenie korytarzy kopalnianych, biurowców itp), to promile.

Co do ilości energii to twoja uwaga wyjaśnia nieco ten problem. Po prostu uważałem, że zmniejszenie produkcji miedzi bodaj o 10% powinno przynieść podobne oszczędności w energii lub mniejsze, bo energia mocno podrożałą. Widać nie dla KGHMu. Oszczędności były wieksze. O korytarzach, biurach nie myślałem.

Dywidenda marzenie. Może na 100 wystarczy, może nie. Za dużo w Polsce zależy od S&P 500.
Ja stawiam, że przekroczymy 90 i to sporo.
Inwestycje można będzie sfinansować np. nową emisja akcji z prawem poboru. Teraz to modne.Boo hoo!

Kurs 20 to było przegięcie. Ja wchodziłem w pażdzierniku po 31,60 i w styczniu obniżyłem koszt zakupu do 28,70.
Ten kurs wokół 30 był przy zupełnie innej cenie miedzi na giełdach światowych i kursie dolara niższym niż dziś Wzrosty nastąpiły po 15 stycznia gdy oba czynnik rozpoczęły wzrost. Szczególnie dolar w pierwszym okresie.
Miedż to poziomu cen ze stycznia racej już nie wróci. Dolar nie osłabi się do złotówki do poniżej 3 zł w najbliższym roku. To my wchodzimy w kryzys, a oni niby z niego wychodzą. Choćby przy pomocy inflacyjnego dodruku. Ale póki co ta ich inflacja będzie wolniej rosła niż nasz strach.
Dlatego oceniam, że realny kurs KGHMu to 60-75 zł. Jak dla mnie ci co kupili poniżej 70 mogą spać spokojnie, bo po odcięciu kurs powinien się ustabilizować w tym zakresie , a i szansa na dywidendę za 2009 będzie istniałą. Przecież jako fundamentaliści kupujemy spółki długoterminowo.
Z drugiej strony jeżeli kurs wzrośnie powyżej 90 zł to może lepiej zrealizować dywidendę samemu wcześniej ?

stillo1
0
Wpisów: 8
Wysłane: 16 czerwca 2009 22:30:32 przy kursie: 85,70 zł
Gdyby ktos wchodzil w papier na poziomie do 60 zl, to bym radzil sprzedac i czekac co bedzie. Ja tak zrobilem, bo sie boje, ze czekajac do dywidendy przedobrzę.
Dzis byl dobry dzien, duze wahania. Raz obrocilem i ponad 4 zl zysku na akcje. To przeciez pol dywidendy a teraz siedze na gotowce i nic nie ryzykuje. Jak bedzie nastepna hustawka , to znow wejde na chwile i jak bede mial fart, to znowu obrócę [u mnie obrot w tym samym dniu, to mniejsza prowizja], czego i Wam zycze.

orp
orp
0
Wpisów: 5
Wysłane: 17 czerwca 2009 19:04:57 przy kursie: 81,80 zł
No to tąpnęło.......jak sądzicie dalej będzie lecieć w dół ??? Zaczynam się bać czy dywidenda pokryje te spadki.....? Akcje mam zakupione po 82, więc już jestem poniżej zera :/

lajkonik
0
Wysłane: 17 czerwca 2009 23:03:40 przy kursie: 81,80 zł
Gdyby do dnia dywidendy rosło i po odcięciu zostawałoby np.80 to jasne, że byś trzymał. Gorzej jak będzie coraz niżej. Nikt za ciebie tej decyzji nie podejmie.
Ja ci tylko podpowiem, że dziś duże obroty moga świadczyć o 3 zjawiskach:
1. Ktoś to odbiera, bo liczy na wzrosty. Mało tego sam puszcza by mieć jeszcze taniej. Od dłuższego czasu nie mówi się o niczym innym niż korekta i to mu pomaga.
2. Ktoś odbiera swoje akcje niżej, ale jak najmniejszą ich część, by ubrać ostatnich naiwnych. A ma ich na tyle dużo, że wywala nie licząc się mocno ze stratami.
3. Kontrakty, kontrakty, kontrakty. I zwalanie kursu pod założone poziomy. KGHM jako lokomotywa był najbardziej narażony na atak. Ponieważ surowcowe spółki na świecie są pod ostrzałem to je wybrano na cel. Także ze względu na duży ciężar w Wig20.

Zakończe tradycyjnie - twoja kasa, twoja decyzja. I czujność. Tylko co oznacza czujność ?

Za 3-4 dni dowiemy się czy to nie Avivo wywalało. Mają ponad 5% w KGHMie jako jedyni z fundów. Sądzę, że nie oni i, raczej powinni teraz bronić kursu.

morfeusz
0
Wpisów: 936
Wysłane: 17 czerwca 2009 23:28:42 przy kursie: 81,80 zł
Zapomniałes chyba że surowiec od 4 sesji tanial i to dość mocno...

aviano
0
Wpisów: 47
Wysłane: 1 lipca 2009 00:02:46 przy kursie: 81,50 zł
Czym tłumaczyć ten wczorajszy duży spadek -2,74 przy WIG -0,35
Dlaczego ludzie kupują mercedesy?

KrzysztofJerzy
0
Wysłane: 7 lipca 2009 15:11:46 przy kursie: 77,30 zł
Mam takie banalne pytanie. Czy w przypadku ustalenia prawa do dywidendy kurs jest pomniejszany przez GPW (z automatu), czy robi to po prostu rynek? Jezeli w przypadku KGHM dzień ustalono na 17.06, to odciecie (jezeli z automatu) nastapi na sesji 20.07 (czyli po zamknięciu sesji 17.06)?
Prosze o łopatologiczne wytłumaczenie.
Z góry dzieki

Pzdr,
K,

terran
0
Wpisów: 75
Wysłane: 9 lipca 2009 10:03:30 przy kursie: 81,90 zł
z tego co wiem to pomniejszany jest z automatu ale nie jestem pewien kiedy dokladnie to nastapi..

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 9 lipca 2009 10:28:53 przy kursie: 81,90 zł
Armagedon jest trochę wcześniej niż 17. lipca..

Obowiązuje zasada D+3 tj chcąc się załapać na dywidendę trzeba mieć akcje 14 lipca (17 -3)

a 15. lipca twoje akcje będą warte kilkanaście procent mniej..

ps mam zamiar kupić po 60 zł..Pray ;-))

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

KrzysztofJerzy
0
Wysłane: 9 lipca 2009 10:42:26 przy kursie: 81,90 zł
Oj to dla mnie nie jest dobra informacja.... (te 60 zeta), bo ja kombinowałem, kombinowałem i przekombinowałem - zostając z akcjami za 82,05 :(

Liczyłem, ze do 14 uda mi sie sprzedać za (powiedzmy 83) i po odcięciu dywidendy za np. 60 odkupić własnie. ;)
A jaka się akcję zachowują po "Arnagedonie" - mają tendencję do powrotu na określone wcześniej pozycje czy też następuje odcięcie i wszyscy zapominają o poziomach sprzed (wiem, ze to zachowania indywidualnie, ale może wystepuje jakaś prawidłowość)?
Pzdr,
K,
Edytowany: 9 lipca 2009 10:43

lajkonik
0
Wysłane: 9 lipca 2009 11:04:26 przy kursie: 81,90 zł
Widzisz sytuacja jest bardziej skomplikowana. Kiedyś napisałem tu, że liczę sie z kursem powyżej 90 (~93-96). Ale wtedy S&P 500 rosło i miedż była wyżej, a dolar do złotówki silniejszy. Te 3 czynniki powodują, że gdyby nie dywidenda bylibyśmy niżej i to więcej niż bywaliśmy ostatnio. Może nawet o 25-30% poniżej maksimów zamknięć czyli 85-22=63. I po tyle mniej więcej chodzą futy KGHM na wrzesień. Ale do września wszystko się może zmienić. Jeśli obstawiałbyś dziś sprzedaż po tyle (zawierając odpowiedni kontrakt) to nawet jak dodadasz dywidendę bedziesz poniżej obecnego kursu. Czyli lepiej sprzedać po obecnych 80, zrealizować stratę niż czekać i brać dywidendę. Ale z drugiej strony są ci co kupują po te 63-65 czyli liczą, że wtedy będzie wyżej i zrobią na tym interes. Np. 70 lub wyżej. Czyli dzisiejsze 80 jest poniżej ich oczekiwań.
Decyzja należy do Ciebie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE KGHM
  • Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice
    Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice

Pierwsza we wrześniu sesja na GPW rozpoczęła się od odreagowania 3-dniowych spadków, które w piątek cofnęły indeks WIG20 do poziomów z końca czerwca. Nie zmienia to jednak podażowego spojrzenia na polski i globalny rynek akcji, stąd pomimo optymistycznego startu miesiąca, wrzesień raczej przyniesie kontynuację spadkowej korekty.

• KGHM notuje spadek sprzedaży miedzi o 5 proc. w lipcu, srebro i TPM również w dół
    KGHM notuje spadek sprzedaży miedzi o 5 proc. w lipcu, srebro i TPM również w dół

Sprzedaż miedzi Grupy KGHM w lipcu 2025 roku spadła o 5 proc. rok do roku, do poziomu 56,7 tys. ton. Niższe wyniki odnotowano również w przypadku srebra i metali szlachetnych TPM, natomiast sprzedaż molibdenu wzrosła w ujęciu rocznym.

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,478 sek.

htrzjozh
qgrzrwlz
lxezzilq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 329,64 zł +381,65% 96 329,64 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wicblujd
nbzkbjej
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat