PARTNER SERWISU
rzzhdtld
16 17 18 19 20
ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 20 maja 2012 11:53:46 przy kursie: 25,00 zł
Podbijanie rynku chińskiego musi się odbywać powoli z tego powodu, że są to Chiny, gdzie liczą się znajomości, dobre relacje z rządem, a nie tylko technologia o czym Bik mówił niejednokrotnie. Bardzo ważnym aspektem jest ostatnia wycieczka prezydenta Komorowskiego z grupą przedsiębiorców (był na tej "wycieczce" również Bik), a następnie podpisanie umowy o strategicznym partnerstwie przez Polskę i Chiny.

Każdy z prezesów spółek giełdowych, które robią "biznes" w Chinach zwraca uwagę, że w Chinach ważna jeśli nie najważniejsza jest "kultura biznesu". Warto poszukać choćby wypowiedzi Krzysztofa Domareckiego, założyciela Seleny. :)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

ucofb
1
Wysłane: 16 lipca 2012 14:49:01 przy kursie: 22,05 zł
Zrobiłem wycenę spółki metodą porównawczą:
porównałem do następujących spółek z branży około górniczej: famur, kopex, patentus, bumech. Nadałem wagę spółkom w wycenie 0,25.

Wykorzystałem wskaźniki c/z, c/wk oraz ev/ebidta. każdemu wskaźnikowi nadałem wagę 0,33.

Cena fasingu wg. takiej metodologii wynosi 48,37 zł

Wykonałem także wycenę fasingu metodą DCF (FCF), założenia:
-stopę wolną od ryzyka 5,7% (rentowności 10 letnich obligacji)
-premia za ryzyko 4,8% (4% dla rynków dojrzałych + 0,8 dla Polski wg rankingu agencji ratingowych)
- betę wziąłem aktualną podawaną przez stockwatch
- wzrost przychodów od 2012 do 2016 r. o 7,5% r/r oraz od 2016 do 2021 o 5% r/r
- marża ebit do 2016 na poziomie 8%, od 2016 r do 2021 na poziomie 7% (dla I kwartału 2012 r. marża kształtowała się na poziomie około 9%)
- CIT oczywiście 19%
- wzrost capex o 5% r/r
- wzrost amortyzacji o 5% r/r
- wzrost kapitału pracującego do 2016 r. na poziomie 7,5% r/r, a od 2016 r. na poziomie 5%
- premia za ryzyko2 na poziomie 3% (wzór do kosztu kapitału obcego: stopa wolna od ryzyka + premia za ryzyko2 czyli 5,7% + 3%)
- stabilna stopa wzrostu na poziomie 1%

Przy takich założeniach Fasing za 1 akcje powinien kosztować 49,05 zł

Średnia ze dwóch sposobów wyceny to 48,71 zł co oznacza, że spółka przy obecnej cenie około 22 zł na potencjał wzrostu o około 120%

PS W wycenie porównawczej odnośnie wskaźnika c/wk starałem się skorygować wartość księgowa, taki kopex ma np. 1,3 mld wnip i jest to około 50% aktywów, podobnie z patentusem.
Edytowany: 16 lipca 2012 15:00

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 16 lipca 2012 19:28:16 przy kursie: 22,05 zł

Natomiast tu i teraz, kurs spokojnie acz pewnie przy niewielkim wolumenie leci nascie % na przestrzeni ostatnich sesji. Jakie prognozy wynikow za ostatni kw?

ucofb
1
Wysłane: 31 lipca 2012 13:04:27 przy kursie: 22,20 zł
Spodziewam się wyników lepszych niż za II kw 2011 r., powinna pewna część należności wpłynąć do spółki, które były wykazane w sprawozdaniu za I kwartał. ...wiem, że trochę późno odpisuję :)

Byle tylko przetrwać zawieruchę na rynku, która mam wrażenie nieubłagania się zbliża w następnych paru miesiącach (takie moje wróżenie z fusów).

green1
PREMIUM
2
Wpisów: 95
Wysłane: 31 sierpnia 2012 21:09:33 przy kursie: 24,76 zł
ucofb napisał(a):
Spodziewam się wyników lepszych niż za II kw 2011 r., powinna pewna część należności wpłynąć do spółki, które były wykazane w sprawozdaniu za I kwartał. ...wiem, że trochę późno odpisuję :)

Byle tylko przetrwać zawieruchę na rynku, która mam wrażenie nieubłagania się zbliża w następnych paru miesiącach (takie moje wróżenie z fusów).

Sa lepsze i to wyraznie, ja optymistycznie patrzac oczekiwalem niewielkiej poprawy w stosunku do (przeciez juz bardzo dobrego) I polrocza 2011.

Czy mozna prosic ekipe SW o analize raportu?

ucofb
1
Wysłane: 2 września 2012 18:29:17 przy kursie: 24,76 zł
Popatrzyłem dokładniej w raport i widać wzrost efektywności działalności przedsiębiorstwa na każdym poziomie. Rekomendacja "kupuj", pół żartem, pół serio.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 3 września 2012 14:52:07 przy kursie: 26,00 zł
Omówienie wyników za 1-sze półrocze 2012 dla GK Fasing.

Cóż, mimo dobrych wyników, sugeruję zwiększoną czujność.

Dane skumulowane wciąż wyglądają świetnie. Przy rosnącej sprzedaży i w miarę stałej rentowności, rośnie masa zysku brutto na sprzedaży. Do tego ustabilizowane koszty operacyjne i sukces gotowy.

kliknij, aby powiększyć

Dane kwartalne zasiewają jednak ziarno wątpliwości. Trudno jeszcze orzec czy to początek regresji, stagnacji, czy tylko charakterystyczny dla Fasinga, kwartalny szum. Warto zauważyć, że przy wzroście sprzedaży (q2/q1) o 1,4m złotych, koszt sprzedanych produktów, towarów i materiałów wzrósł o 4,4m złotych. Automatycznie przygniotło to rentowność brutto sprzedaży do jednego z niższych poziomów (26,9%). Szkoda, że Zarząd w ogóle nie odnosi się do tego faktu, bo na bazie przedstawionych informacji trudno mi ten temat drążyć.

Co ciekawe, okiełznano koszty organizacji. Mimo wyższych przychodów funkcja sprzedaży pochłonęła jedynie 1,3m zł. Koszty ogólnego zarządu zaś to 7,8m wobec 8,8m w pierwszym kwartale. Zwracam jednak uwagę, że w obliczu mniejszego zysku brutto na sprzedaży, pochłaniają one prawie 51% puli (wobec niespełna 48% w q1’2012). Poniekąd sprawdza się to, o czym pisałem w poprzednim omówieniu – koszty zarządu nie podążają tak ochoczo w dół, gdy spadnie pula do podziału.

Nieco słabszy (na bazie q2/q1) wynik operacyjny pudruje linia finansowa. Mamy tu kombinację wyższych przychodów z dywidend oraz znacznie niższych kosztów. Sklasyfikowanych jako „inne”. W efekcie wynik netto jest nieznacznie lepszy, a czujność zostaje uśpiona.

Bilansowo i płynnościowo sytuacja Spółki jest dobra. Cykle rotacji i konwersji ulegają umiarkowanej, ale konsekwentnej poprawie. Dźwignia w okolicach 50% nie budzi niepokoju. Regularnie wypracowywane zyski dodatkowo poprawiają rating – ostatnio nawet A ( www.stockwatch.pl/gpw/fasing,w... ). Choć jest mało prawdopodobne, aby obeszło się bez refinansowania części zadłużenia bankowego. I tu pojawiają się ryzyka związane z rozwojem rynku, a co za tym idzie, postrzeganiem firmy przez banki. Jak wiadomo, postrzeganie to może się szybko zmienić. Uważam, że wypłata dywidendy w obecnej sytuacji makro jest decyzją śmiałą.

Fasing podlega szczególnemu sprzężeniu zwrotnemu. Surowcem do produkcji jest tu stal (a więc pośrednio również węgiel). Jej ceny zaś zależą od koniunktury gospodarczej. Sęk w tym, że słabsza koniunktura nie tylko obniża ceny stali, ale również osłabia popyt na węgiel. A co za tym idzie pogarsza sytuację kopalń i ich skłonność do inwestowania. Jeśli dodamy, że słabsza koniunktura redukuje również zapotrzebowanie na energię elektryczną (a więc również popyt na węgiel energetyczny), efekt po stronie klientów Fasingu potęguje się.

Uważam, że obecnie analizowanie wyników Spółki w porównaniu do zeszłego roku może być teraz mylące. Świetne dynamiki mogą się nie powtórzyć w przyszłości. Choć Zarząd spodziewa się zwiększenia zamówień w drugiej połowie 2012. Myślę, że lepiej obserwować dokonania Fasingu kwartał po kwartale. Ważny jest właśnie monitoring poziomu sprzedaży, koszty wyglądają tu na dość stabilne. Co akurat w przypadku spowolnienia będzie wadą.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

ucofb
1
Wysłane: 3 września 2012 17:27:46 przy kursie: 26,00 zł
Ok, zgadzam się rentowność brutto na sprzedaży spadła, z drugiej strony jest to jedyny wskaźnik rentowności który uległ pogorszeniu, reszta na plus.

Przepływy z działalności inwestycyjnej są mocno ujemne tylko z tego względu, że Fasing zdecydował się przejąć w 100% swoją spółkę zależną Becker. Wskaźnik dług netto/ebitda spadł po drugim kwartale z 1,2 do 0,8. Wzrósł wskaźnik altmana, roe, roa, spadło ogólne zadłużenie.

Zarząd informuje, że w II części roku spodziewa się zwiększonych przychodów i zapewne będzie to miało miejsce, ponieważ w marcowym wywiadzie prezes Bik powiedział, że w tamtej chwili Fasing przyjmował już zamówienia na październik, listopad, więc teraz prawdopodobnie przyjmuje już zamówienia na początek 2013 r.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Automaty wskazują na niedowartościowanie na poziomie 90%, z mojej wyceny dcf i porównawczej wyszło, że fasing jest warty około 50 zł co się zgadza z wycenami automatów. Jeżeli zostanie utrzymana dynamika zysku netto i zysku operacyjnego to na rok 2011 przy obecnej wycenie skończy ze wskaźnikami c/z w okolicach 3,7, a c/zo 3. Uważam, że jest bardzo tanio.
Edytowany: 3 września 2012 17:38

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 3 września 2012 17:57:40 przy kursie: 26,00 zł
Jasne, ale od rentowności brutto sprzedaży wszystko się zaczyna.
Reszta to wypadkowa sprawności zarządzania organizacją i finansowaniem. Jeśli sprzedasz wystarczająco więcej nawet z niższą marżą, pozostałe poziomy rachunku wyników wyjdą ok. Ale jeśli spada Ci podstawowa rentowność to nie jest to dobry znak. Możesz oczywiście zdecydować się na ekspansję kosztem rentowności i wyjść na swoje. Ale ten rynek jest cykliczny. I nie ma zmiłuj się. Jeśli popyt zawróci, to klops. Automaty wyceniają historię.

Nie wiem kiedy to eldorado się skończy. Sytuacja przypomina trochę Synthosa i resztę chemii. Czekamy na odwrócenie się cyklu, czekamy i... czekamy. Tu może być podobnie. Ale w końcu cykl zawróci. W Synthosie być może to już się dzieje.

Nie twierdzę, że spółka jest zła, albo żeby ją wyrzucić z portfela. Mówię, żeby uważnie obserwować rozwój wydarzeń. I patrzeć teraz już w przód. O porównaniach historycznych na razie zapomnieć. To będzie dobre, jak firma przejdzie przez następny dołek koniunktury. Względnie znajdzie ukryte pokłady efektywności i eksploduje wynikowo.

Edit: co do przepływów inwestycyjnych - "tylko" albo "aż". Kwestia punktu widzenia. Na cokolwiek wydano pieniądze, to je wydano. A zadłużenie trzeba obsługiwać. Każda firma ma określoną wydajność gotówkową.
Edytowany: 3 września 2012 18:00

ucofb
1
Wysłane: 3 września 2012 18:16:18 przy kursie: 26,00 zł
Jest to biznes z pewnością cykliczny, natomiast szansę dla tej firmy upatruję w tym, że coraz większą sprzedaż uzyskuje eksportu głównie z państw WNP i Chin gdzie rynek nawet pomimo tego, że jeśli będzie się kurczył (w co wątpię) to można zgarnąć część ogromnego tortu, i w tym państwach działa na wyższych marżach. Patrzę też na marże w perspektywie dłużej niż q/q a tutaj widać od 2009 r. jednak ich wzrost.

Pytanie czy na tych rynkach przyjdzie załamanie, bo jednak taka Ukraina czy Chiny to na chwilę obecną stoją węglem właśnie, a wzrost jego zużycia prognozowany jest do 2030 r.

Na chwile obecną jest tanio, wypowiedzi prezesa też napawają optymizmem, a co najważniejsze to co mówi, jest realizowane. Moim zdaniem kurs powinien zacząć gonić wewnętrzną wartość spółki. W 2013 r. planowany debiut spółki zależnej na giełdzie w Chinach, a ponadto zacieśniająca się współpraca gospodarcza pomiędzy Chinami, a Polską napawa jednak optymizmem. Uważam, że Fasing to bardzo mądrze budowana grupa kapitałowa, bez zbytniego pośpiechu ale cały czas powoli i do przodu.

Mówiąc jeszcze inaczej, po prostu ciężko jest znaleźć lepszą fundamentalnie spółka w takiej cenie. Jeśli ma ktokolwiek jakieś typy to chętnie wysłucham sugestii i piszę to bez krzty ironii :)

Niewątpliwie mogę być nieco subiektywny bo sam Fasing mam w portfelu :)

Wykupienie reszty udziałów w Beckerze jest nie najgorszym pomysłem moim zdaniem, daje pełną kontrole, a Becker jest rentowny i nie potrzeba w niej przeprowadzać kosztownej restrukturyzacji. I chyba nie przepłacili, bo teoretycznie w bilansie powinna się pojawić wtedy pozycja wartość firmy.
Edytowany: 3 września 2012 18:24

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 3 września 2012 18:46:23 przy kursie: 26,00 zł
Wszystko prawda, ale... :)
W perspektywie 2030 roku wiele jeszcze może się wydarzyć. Chiny tak się rozwijają, że 2030 to szmat czasu. Brakuje nam 18 lat. Przypominam, że 23 lata temu miała miejsce pacyfikacja Tiananmen, od której w zasadzie zaczął się ten gospodarczy marsz. Trochę w tym czasie przemaszerowali. Oni tak lubią :)

Na tej zasadzie można było w 2000 roku powiedzieć, że informatyka ma przed sobą kolosalną przyszłość. I byłaby to 100-procentowa prawda. Wiem, wyolbrzymiam. Chodzi o to, że Chiny zwalniają. Stany stoją przed klifem w związku z planami Obamy, aby trochę jednak przyszczędzić. Europa? Francja stoi podobno u progu bańki związanej z nieruchomościami podobnej do amerykańskiej i jeśli to tam pęknie, to nie będzie dobrze. Generalnie wygląda na to, że przyszły rok raczej bedzie wymagał redukcji biegów, a nie wrzucania wyższego.

Oczywiście powtarzam, to wszystko jest cykliczne i z czasem się odwróci. Ale popyt inwestycyjny też niestety jest cykliczny i podąża za koniunkturą. Idelanie byłoby, gdyby wszyscy inwestowali właśnie w dołku. To ma głęboki sens, bo przecież wchodziliby w ożywienie od razu z większymi mocami. Ale to tak nie działa. To działa podobnie do giełdy - większość kupuje na górce.

Co do kontroli w Beckerze - kupili to od spółki w Grupie, poza tym posiadali 60%, więc kontrola powinna być. Jak to w Grupie. W takich przypadkach nie trzeba mieć 100%. Czasem nie trzeba mieć w ogóle udziałów. Przyjeżdża big boss i wydaje rozkazy. Jasne, streamline ułatwia korporacyjną administrację, ale to kosztuje 10 baniek :)

Ja jednak obstaję za skróceniem perspektywy do q/q, bo to może dać szansę uchwycenia szczytu makroekonomicznego i zastanowienia się, jak bardzo ucierpi na tym wartość wewnętrzna. Bo kurs będzie wtedy gonił niższy cel.

ucofb
1
Wysłane: 3 września 2012 20:30:56 przy kursie: 26,00 zł
Absolutnie się z tym wszystkim zgadzam, i jestem jak najbardziej świadomy tego, że kurs może gonić niższą wartość wewnętrzną.

Wolę jednak kupić dobrą spółkę w dołku na giełdzie, a bardzo dużo rzeczy i analogii z historii wskazuje, że się do niego zbliżamy. Do tej pory w historii polskiej giełdy było tak, że najlepszym momentem było kupowanie akcji gdy produkcja przemysłowa była na minusie, dane wskazuję, że to może nastąpić wkrótce. Ponadto hossa na ogól zaczyna się w okolicach drugiej obniżki stóp procentowych przez RPP, a po ostatnim odczycie PKB trąbi się o pierwszej obniżce i, że ostatnia podwyżka była błędem RPP. Fakt faktem, że dla RPP najważniejszy jest cel inflacyjny na poziomie 2,5%. Spekuluje się, że pierwsza obniżka będzie miała miejsce w październiku albo już we wrześniu...

Nigdy nie da się przewidzieć dołka na spółce bo dołek na spółce jest albo wcześniej albo później, niż dołek na indeksie. 2013 r. ma być najgorszy jeśli chodzi o PKB, a jeżeli potwierdzi się, że giełda wyprzedza gospodarkę o 6-8 miesięcy, to teraz właśnie jest dobry moment na zakup akcji spółek mocnych fundamentalnie. Historycznie takie spółki w czasie odbicia rosną mocniej niż indeks, a spadają wolniej niż indeks. Stopa zwrotu z ostatniego roku tę analogię jakby w przypadku Fasinga się potwierdza.

Podsumowując, moim zdaniem Fasing to dobra spółka na obecne czasy, tania wg wskaźników, poprawiająca wyniki, a jeżeli zacznie się hossa to i tak jeśli spadnie jej marża o 1 pp czy 2 pp nie będzie miało takiego wielkiego znaczenia. Nie może przecież poprawiać wyników w nieskończoność, żadna spółka teoretycznie w dłuuugim terminie nie może się rozwijać szybciej niż PKB, pytanie jest takie co to jest długi termin, i w którym miejscu jesteśmy tego szybszego rozwoju spółki. Obawiam się, że odpowiedzi nie zna nikt, i tutaj przydaje się technika, jak łamane są trendy przy wysokich wartościach wskaźników dla spółki to trzeba sprzedawać.

PS ...23 lata temu to się urodziłem, pacyfikacji nie pamiętam :)
Edytowany: 3 września 2012 20:36

ucofb
1
Wysłane: 4 września 2012 18:05:20 przy kursie: 25,05 zł
Bank Gospodarstwa Krajowego nie jest już akcjonariuszem Fasingu. Dzisiaj były transakcje pakietowe na ilość 522 700 akcji. Dokładnie tyle miał BGK.

Dowiemy się wkrótce kto przejął akcje, stawiam na jakieś OFE. Będzie się w końcu chyba coś działo :))

@wapkil wyślę na priva.

marhabal
0
Wpisów: 116
Wysłane: 5 września 2012 22:10:38 przy kursie: 22,30 zł
Do wyprzedania raczej nie, zabiliby kurs. Jakby nie było BGK pozbył się 520 tyś papierów a dzisiaj przemieliło zaledwie 50 tyś i kurs zleciał 10%. Myśle że 21 zł powinno powstrzymać dalsze zwalanie kursu bo zarobek robi się coraz mizerniejszy. Z drugiej strony blokada na 26 zł długo będzie tu trzymać bo jest czym sypać. Przydadzą się teraz fundamenty Pray . Bo dotyczczasowy wzrost poszedł i patrząc na technikę to lepiej żeby 21,50 wytrzymało.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 5 września 2012 23:46:51 przy kursie: 22,30 zł
ta transakcja ( transakcje) to dla mnie duży szwindel... niestety, wszystkie transakcje ponizej 5% więc nabywcy mogą sypać bez informowania

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

ucofb
1
Wysłane: 6 września 2012 02:15:00 przy kursie: 22,30 zł
"4 września 2012 r. Bank Gospodarstwa Krajowego przeprowadził budowę księgi popytu na akcje FASING S.A. za pośrednictwem domu maklerskiego.

Popyt na 100% posiadanych przez BGK akcji (522 700 sztuk, stanowiących 16,82% kapitału zakładowego) ukształtował się na poziomie 20 złotych za 1 akcję. Sprzedaż została przeprowadzona w transakcjach pakietowych po zakończeniu sesji giełdowej z rozliczeniem 7 września 2012 r."

Wszyscy wiedzieli o budowanej księdze popytu... zostało bardzo szybko zbudowana, a po 3 dniach sprzedali akcje, które są teraz wywalane w rynek. Każdy wchodzi codziennie na stronę BGK i BIP żeby sprawdzić czy czasami BGK buduje księgę popytu na akcję danej spółki...

Na dzień dziesiejszy mogę napisać tyle: mniejszościowi zostali WYRUCHANI. Tak proszę o bana jak komuś się nie podoba prawda... Chyba, że to taka zagrywka, żeby wystraszyć mniejszościowych w celu oddania przez nich akcji tej spółki.

Skandalem jest że:

"Bank Gospodarstwa Krajowego – jedyny bank państwowy, z siedzibą w Warszawie. Powstał w roku 1924 z fuzji trzech banków publicznych: Polskiego Banku Krajowego, Państwowego Banku Odbudowy i Zakładu Kredytowego Miast Małopolskich. Inicjatywa utworzenia tego banku należała do Władysława Grabskiego."

Sprzedaje akcje spółki która zarabia, jest zdrowa i ma ciekawe perspektywy za 54,02% wartości księgowej spółki!

jtb
jtb
0
Wpisów: 239
Wysłane: 6 września 2012 07:38:51 przy kursie: 22,30 zł
Nie emocjonowal bym sie tym tak bardzo. Jesli chcieli pozbyc sie akcji szybko to musieli zaoferowac odpowiedn niska cene. Czy mniejszosciowi zostali wyd.... :-) to sie dowiemy dopiero przy okazji nastepnych sprawozdan finansowych. Na razie ucierpieli tylko krotkoterminowi - ale takie jest ich ryzyko.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 6 września 2012 08:26:47 przy kursie: 22,30 zł
Duet w podażowej tonacji - analiza techniczna Groclinu i Fasingu w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/d...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

green1
PREMIUM
2
Wpisów: 95
Wysłane: 14 września 2012 15:08:19 przy kursie: 25,89 zł
To ja tez pokusze sie o wycene, na podstawie metody Tomasza Hondo opisanej w 2009 w parkiecie:

www.parkiet.com/artykul/779512...

to jest oparte o DCF i opisuje zaleznosc wspolczynnika C/Z (skad mozna wyliczyc cene) od oczekiwanej dynamiki zysku, a oprocz tego uzywa tylko jeszcze jednego parametru, tj. rynkowej stopy dyskontowej. Zalozenie metody jest, ze za rok zysk wzrosnie o tyle ile wynosi dynamika, a potem nie bedzie sie zmienial do konca swiata (w przypadku firmy rozwijajacej sie zalozenie jest super konserwatywne).

Wzor jest taki:

dynamika = stopa_dyskontowa x (C/Z) - 100% , gdzie C to cena akcji, a Z to zysk na akcje

czyli

C = (dynamika + 100%) * Z / stopa_dyskontowa

stopa dyskontowa powinna byc przyjeta mniejsza niz w artykule, bo wtedy pieniadz byl trudniej dostepny, ale przyjalem konserwatywnie (im mniejsza stopa tym wyjdzie wieksza wycena) taka jak Hondo w 2009, czyli 7.5%.

Teraz wycena zalezy od zalozonej dynamiki wzrostu zyskow, policzylem dla kilku wariantow:

- zerowa dynamika polrocze do polrocza, w 2 polroczu br. i pierwszym 2013 zyskownosc bedzie taka, jak za poprzednie pol roku (za rok netto 6.052 - moim zdaniem najbardziej prawdopodobny scenariusz) - 80.69 za akcje

- zerowa dynamika rok do roku, czyli po roku zysk bedzie taki, jak za poprzednie 4 kwartaly (za rok zysku netto bedzie 4.487 zl na akcje) - 1 akcja jest warta 59.83 zl

- utrzymaja dynamike rok do roku (za rok netto 11.692 zl) - 155.89 za akcje

Patrzac od drugiej strony obecna wycena gieldowa bylaby wlasciwa, gdyby zysk za rok mial zmalec do okolo 1/3 obecnego (przez rok FSG zarobilby tyle, co przez ostatni kwartal) - tym czasem spodziewam sie, ze za samo II polrocze zarobia 2/3 obecnego zysku rocznego (powtorza wynik ostatniego polrocza).

Sadze, ze w przypadku firmy takiej jak FASING analizowawanie wynikow kwartal do kwarlalu da wyniki obarczone bardzo duzym szumem - co widac po wynikach historycznych - w IV kwartale ub.r. zysk spadl o polowe, a kwartal pozniej wzrosl 3 razy. A utrzymanie dynamiki kwartal do kwartalu (za 2 ostatnie kwartaly) dalo by wycene 71.23zl.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 14 września 2012 18:34:36 przy kursie: 25,89 zł
Cytat:
stopa dyskontowa powinna byc przyjeta mniejsza niz w artykule, bo wtedy pieniadz byl trudniej dostepny, ale przyjalem konserwatywnie (im mniejsza stopa tym wyjdzie wieksza wycena) taka jak Hondo w 2009, czyli 7.5%.

7,5% stopy dyskontowej to nie jest konserwatywne założenie. Konserwatywne byłoby 15%
Zobacz, że w modelu tym jeśli akcje są wycenione w punkt, czyli ani przeszacowane, ani dopasowane to właśnie o taką wartość powinien rosnąć kurs. Czy uważasz, że inwestorzy oczekują od spółki 7,5% wzrostu rocznie? Z lokaty masz w tej chwili 7%, a z akcji zadowala Cię raptem 0,5% wiecej?
7,5% stopy dyskontowej oznacza C/Z=15. Czy Twoim zdaniem to jest wycena akuratna dla spółki, której zysk nie będzie rósł? Wątpię...

Kolejna sprawa, że zysk musi być oczyszczony ze zdarzeń jednorazowych. Czyli wyłączamy większe odwrócenia należności, otrzymane kary itd. Ponadto do wyłączenia są różnice kursowe i wszystkie zdarzenia nadzwyczajne.

Cytat:
Patrzac od drugiej strony obecna wycena gieldowa bylaby wlasciwa, gdyby zysk za rok mial zmalec do okolo 1/3 obecnego (przez rok FSG zarobilby tyle, co przez ostatni kwartal) - tym czasem spodziewam sie, ze za samo II polrocze zarobia 2/3 obecnego zysku rocznego (powtorza wynik ostatniego polrocza).

W tym samym artykule autor napisał, że w pewnym momencie rynek przestał patrzeć na obecny zysk, tylko na oczekiwany. W przypadku recesji oczekiwany zysk spada szybciej niż przychody.
Zwiększa się udział kosztów stałych przez co rentowność maleje.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

16 17 18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,709 sek.

iuwlcacl
vvgzkzwy
mqxabngr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hyjuswak
sofxlpum
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat