gojrgbic
PARTNER SERWISU
1 2 3 4
Gackowaty
0
Wpisów: 25
Wysłane: 27 maja 2009 11:31:37 przy kursie: 17,10 zł
No, zdaje się, że TPSA ma najgorsze za sobą. Myślę, że pokręci się ok. 17 zł, by w drugim tygodniu czerwca wybić się i osiągnąć z 18 zł. DObrze, że nie spadła wczoraj poniżej 16, bo wtedy to nie wiem, gdzie by się zatrzymała Eh?

Plewek
0
Wpisów: 48
Wysłane: 28 maja 2009 17:09:52 przy kursie: 17,14 zł
Wie ktoś kiedy ma być wypłaca dywidenda ? Coś słyszałem ostatnio o możliwości podwyższenia jej nawet.

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 28 maja 2009 17:16:12 przy kursie: 17,14 zł
Plewek napisał(a):
Wie ktoś kiedy ma być wypłaca dywidenda ? Coś słyszałem ostatnio o możliwości podwyższenia jej nawet.

Wypłacana, czy ustalana?

Dzień ustalenia prawa do dywidendy 18 czerwca, wypłata 2 lipca. Troche niefortunnie.. wtedy wygasaja kontrakty..

A teraz coś z zupełnie innej beczki..

Analitycy UniCredit CA IB podnieśli rekomendację dla akcji spółki Telekomunikacja Polska do "kupuj" z "trzymaj", wycenę utrzymano na poziomie 20,20 zł.

W dniu wydania raportu kurs akcji spółki wynosił 16,40 zł. W czwartek ok. godz. 9:25 za akcje spółki trzeba było płacić 17,08 zł, po spadku o 0,12%.

"Podnosimy naszą rekomendację dla akcji TPSA do ‘kupuj' po ostatnim spadku ich wartości. W perspektywie najbliższych trzech miesięcy nadal widzimy jednak elementy mogące negatywnie wpłynąć na wycenę, m.in. perspektywę słabych wyników za II kw." - czytamy w raporcie.

Już sie wszyscy obkupili?

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 28 maja 2009 18:32

qBartek
0
Wpisów: 12
Wysłane: 9 czerwca 2009 10:31:12 przy kursie: 17,69 zł
Dzisiejsza Rzeczpospolita zamieszcza wywiad z prezesem Tepsy, Maciejem Wituckim

Cytat:
Pyt: Po co panu te 3 mld zł wolnej gotówki w tym roku? Na inwestycje, transfer za granicę w ramach dywidendy w przyszłym roku?

Odp: To jest mniej więcej poziom naszych dywidend wypłacanych w ostatnich latach. A Telekomunikacja Polska jest spółką dywidendową, czyli spółką, którą wycenia się na podstawie tego, czy jest w stanie wygenerować stabilne przepływy środków.
(...) To raczej inwestorzy giełdowi aktywnie zachęcają nas do tego, żeby wypłacać dywidendy. Jesteśmy wyceniani na podstawie odpowiedzi na pytanie: czy będziemy w stanie przez najbliższych pięć czy dziesięć lat wypłacać dywidendę w wysokości minimum 1,5 zł od akcji.

Pyt: A za ubiegły rok będzie 1,5 zł czy więcej?

Odp: Szczegóły poznamy w końcu lipca. To może być maksymalnie wartość ubiegłorocznej dywidendy, która była rzędu 2 zł. Ale finalnie ważne będą argumenty stabilności.

Pyt: Kiedy skończy się kryzys?

Odp: – Trzy czwarte analityków amerykańskich twierdzi, że w IV kwartale tego roku Stany Zjednoczone zaczną wychodzić z kryzysu. Jeśli mam się pokusić o postawienie zakładu, to powiedziałbym, że u nas nastąpi to w III – IV kwartale 2010 roku. Polska jeszcze ma przed sobą gorsze czasy, pewnie z najtrudniejszym okresem w IV kwartale tego roku i I kwartale przyszłego. Mam nadzieję, że koniec 2010 r. będzie początkiem wychodzenia z kryzysu.

Całość wywiadu: http://www.rp.pl/artykul/317475.html

hiuinygus
0
Wpisów: 11
Wysłane: 11 czerwca 2009 21:35:51 przy kursie: 17,60 zł
Dlaczego wygaśnięcie kontraktów będzie miało wpływ na kurs TPSA?
Niektórzy piszą że dopiero wtedy będzie miała szanse wzrosnąć a inni że wtedy sie zdołuje. Proszę o odpowiedz kogoś kto ma cos do powiedzenia. Kupiłem tepse dwa tyg temu (średnia 16,75), ze wzgledu na dywidende w szczegolnosci. Przy tej cenie to wyglada nawet lepiej niz planowane 7 zeta na kghm, ale na kursie też dobrze byłoby zarobić. Dodam że jestem poczatkujący, od roku inwestuje i w co nie zainwestuje zarabiam całkiem całkiem, chociaż mówią że teraz to nie trudne. Miałem kgh,bio,mil a mam tps i hdx. Jeszcze tylko ta tepsa i znikam na pare mieszków w oczekiwaniu na koniec 5 fali. dziekuję z góry za odpowiedz.
Edytowany: 11 czerwca 2009 21:37

Gackowaty
0
Wysłane: 12 czerwca 2009 14:13:07 przy kursie: 17,35 zł
qBartek napisał(a):
Gackowaty napisał(a):

W Pt wystrzeli w górę i tak do wtorku. Potem spadek z 18 zł do 17.50 po odcieciu dywidendy.

pzdr

Coś ta Tepsa nie chce wystrzelić w górę, a wręcz przeciwnie. Dziś od początku sesji powoli zjeżdża w dół:

kliknij, aby powiększyć

Mam pakiecik po 17.20 i sam już nie wiem co robić. Czekać czy sprzedawać ?

Spokojnie. Nic złego się nie dzieje. Obligacje dalej upłynniają. Ci co będą się chcieli złapać na dywidendę -mają jeszcze pon i wt by kupić akcję (15-16 czerwca) by KDPW zdążył im przekazać papiery. A kupcy na pewno się znajądą, nawet jeśli na tę spółkę tak narzekają i kiepski był pierwszy kwartał. Można psioczyć ale dywidenda 1,5 zł wolno nie chodzi + szansa na dodatkową dywidendę lub skup. SPokojnie czekaj do dnia dywidendy. Na pewno nie sięgnie twoich 17,20 - i jestem pewien, ze też nie spadnie po dniu dywidendy poniżej 17,20.

pdr

turturek
0
Wpisów: 34
Wysłane: 12 czerwca 2009 15:13:20 przy kursie: 17,35 zł
Gackowaty napisał(a):

Ci co będą się chcieli złapać na dywidendę -mają jeszcze pon i wt by kupić akcję (15-16 czerwca) by KDPW zdążył im przekazać papiery.

Jeżeli 18 przypada dzień ustalenia prawa (czyli D+3), to kupować trzeba najpóźniej 15 (czyli D), a sprzedawać już można 16 (czyli D+1). Prawdopodobnie największy wzrost pojawi się wtedy kiedy już będzie można sprzedawać, ale sporo ludzi zasugeruje się dniem 18 VI. Mam nadzieję że wróci wtedy do poziomu ok. 18 zł.

Gackowaty
0
Wysłane: 16 czerwca 2009 11:51:21 przy kursie: 16,10 zł
No się wszystko pokićkało. Przebił kurs 16,21, kolejny dołek. Jeśli w trakcie sesji nie wybije się ponad 16,21 to nie wróże nic dobrego :( Szkoda, wielka. Dywidenda tego nie zrekompensuje :( No zobaczymy co będzie po wykonaniu kontraktu w czwartek - może wtedy grubasy zdejmą kolano z szyi TPSA i wskoczy wyżej. W końcu rekomendacje dla TPSy przewidywały nawet 20,2 zł, a przynajmniej 18,2. Liaaah. Nieczysta gra. Nieczysta. A wyniki za 2 kwartał na pewno będą lepsze, z takiej emisji obligacji, z planem restrukturyzacji, z przeciągniętą sprawą podziału. Eh. Oby nie było na wigu litery W z głębszym drugim ramieniem, bo na literę V to już nie można liczyć.

leonik
0
Wpisów: 45
Wysłane: 16 czerwca 2009 13:21:22 przy kursie: 16,10 zł
Moim zdaniem TP Sa i tak jest o wiele za droga. Prawda jest taka, ze bedzie oddawac coraz wieksza czesc rynku operatora niezaleznym. Coraz wiecej ludzi rezygnuje z telefoni stacjonarnej, albo przechodzi na alternatywne rozwiązania (ofery stacjonarne od operatorów komórkowych- czest duzo bardziej atrakcyjne). Wprowadzane sa coraz to nowe przepisy antymonopolowe i inni operatorzy beda teraz zdobywac rynek. Fakt, ze tpsa jeszcze dlugo nie straci pozycji lidera, ale musi korygowac ceny i starac sie bardziej o klienta. Czasy gdy robili laske, ze wogole zalozyli telefon juz dawno minely. Zreszta ostatnie ich walki z wciskaniem routerow (nie pamietam nazwy), ktore byl;y niby za darmo a pozniej klient dowiadywal sie jak dostal rachunek ile to kosztuje. PORAZKA

Moim bardzo subiektywnym zdaniem, jezeli mowimy o dlugim terminie (a ja zawsze mysle w tym kierunku) to tpsa absolutnie odpada. Mimo to powodzenia ;)

Gackowaty
0
Wysłane: 17 czerwca 2009 00:13:09 przy kursie: 16,10 zł
Hm...a może jak tłuściochy zejdą z TPSy po czwartkowym wykonaniu futures na tpsę, to rynek zobaczy plusy tpsa i zacznie w nią ładować - cena najniższa od ponad 4 lat. Dobre info się znajdą - obligacje oraz gospodarka.gazeta.pl/gospodark... A jeśli chodzi o 2 kwartał to na pewno będzie lepszy niż w ogóle słaby 1 kwartał 2009, który pamiętajmy jednak był o wiele lepszy niż 4 kwartał 2008 co warto pamiętać, bo wszyscy patrząc na wyniki 1 kwartału 2009 odnosili je albo do raportu rocznego z 2008 albo do 1 kwartału 2008 jakby nie pamiętając, że do lata 2008 niemal wszystkim wszystko rosło, a więc jak rynek zechce to zobaczy wiele dobrych informacji, i może przyjmnie dobre pozycje przed wynikami na 2 kwartał, które na bank będą lepsze bo nie może być inaczej przy takim zjeździe w 4 kwartale 2008 i takim sobie 1 kwartale 2009 + pamiętajmy o wdrożonym planie oszczędnościowym na marketingu, sponsoringu, aktywach trwałych etc., którym tpsa się pochwaliła jakoś 2 tygodnie po opublikowaniu słabych wyników za 1 kwartał b.r. kiedy też wspomniała o dywidendzie 1,5 zł na poziomie jak przed rokiem oraz prezio TPSY wspominał, że jak z prawdziwego zdarzenia na spółkę dywidendową przystało myślą o dodatkowej dywidendzie - tak by podnęcić. Może być też tak, że grubasy po kontrakcie jak zdejmą kolano z szyi tpsa zaczną skupywać jej akcję spowrotem widząc, że już jest tania, naprawdę tania, a ma póki co perspektywy niezłe - a na pewno do końca sierpnia - gdy musi dogadać się w sprawie funkcjonalnego podziału z UKE po czarnej polewce i kotach za płoty w związku z 500stronnicowym raportem-propozycję tpsy na podział - odrzuconym prze UKE. A jeszcze te rekomendacje sprzed paru tygodni UniCreditu bodaj - 20,2 zł dla tpsy, i chyba PKO jakoś powyżej 18 zł. Tak więc jak się na to tak spojrzy to może już naprawdę warto kupować? Pies to lizał. Zobaczymy co w pt i potem w pon. Wróżę jak na wróżkę przystało, że odbije się - nie wiem tylko jak i czy dynamicznie - to drugie to wątpliwe bo TPSA w ogóle nie jest dynamiczna i dynamicznie na niej nic się raczej nie dzieje i tu jest pies pogrzebany bo grubasy mogą dojść do wniosku, że się nie opyla mimo wszystko w tanią TPSĘ wchodzić i pójdą ze swoimi grubymi portfelami gdzie indziej, a mniejsi gracze nie przemogą sygnału sprzedaży i przełamanego dołka. Ciekawa sytuacja będzie - to pewne :D:D:D
Edytowany: 17 czerwca 2009 00:14

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 17 czerwca 2009 00:23:15 przy kursie: 16,10 zł
Gackowaty, powiem Ci szczerze: probowalem przeczytac Twoja opinie, ale prawie sie udusilem, bo mi tchu zabraklo. A od tego kawalka z kwartalami to mi sie w glowie zakrecilo.

Ogolnie mam wrazenie, ze sporo ciekawych przemyslen jest w tym poscie, ale jakbys je nieco ustrukturyzowal, to pewnie latwiej byloby sie do nich odniesc.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

qBartek
0
Wysłane: 17 czerwca 2009 19:38:13 przy kursie: 16,00 zł
Gackowaty napisał(a):
A jeśli chodzi o 2 kwartał to na pewno będzie lepszy niż w ogóle słaby 1 kwartał 2009, który pamiętajmy jednak był o wiele lepszy niż 4 kwartał 2008 co warto pamiętać, bo wszyscy patrząc na wyniki 1 kwartału 2009 odnosili je albo do raportu rocznego z 2008 albo do 1 kwartału 2008 jakby nie pamiętając, że do lata 2008 niemal wszystkim wszystko rosło, a więc jak rynek zechce to zobaczy wiele dobrych informacji, i może przyjmnie dobre pozycje przed wynikami na 2 kwartał, które na bank będą lepsze bo nie może być inaczej przy takim zjeździe w 4 kwartale 2008 i takim sobie 1 kwartale 2009 + pamiętajmy o wdrożonym planie oszczędnościowym na marketingu, sponsoringu, aktywach trwałych etc., którym tpsa się pochwaliła jakoś 2 tygodnie po opublikowaniu słabych wyników za 1 kwartał b.r. kiedy też wspomniała o dywidendzie 1,5 zł na poziomie jak przed rokiem oraz prezio TPSY wspominał, że jak z prawdziwego zdarzenia na spółkę dywidendową przystało myślą o dodatkowej dywidendzie - tak by podnęcić.

Gackowaty, to Twoje powyższe zdanie to mistrzostwo świata w kategorii "Język polski - zdania wielokrotnie złożone" Applause

A wracając to TEPSY. Nie wiem na ile wiarygodne są rekomendacje wystawiane spółkom przez różnego rodzaju instytucje finansowe, ale n.p. dziś Erste Bank podwyższył rekomendacje TPS do "akumuluj" z "trzymaj", a cenę docelową ustalił na 20,50 PLN. Z kolei parę dni temu Merrill Lynch wycenił Tepsę na 18 PLN. Widać więc, ze są to ceny sporo powyżej aktualnego poziomu.

del-13112024-v5
0
Wpisów: 23
Wysłane: 18 czerwca 2009 00:19:24 przy kursie: 16,00 zł
mi tam jakos wypowiedz Gackowatego nie sprawiala problemow ze zrozumieniem mysli autora
tez sadze ze obecna cena na tpsa jest nienaturalnie niska
oczywiste jest ze sa inne lepsze spolki na inwestowanie z wieksza stopa zwrotu
ale za to tpsa jest bardziej niezalezna od ewentualnej korekty po obecnych wzrostach

qBartek
0
Wysłane: 18 czerwca 2009 19:03:07 przy kursie: 15,84 zł
vedor napisał(a):

ale za to tpsa jest bardziej niezalezna od ewentualnej korekty po obecnych wzrostach

Ta niezależność Tepsy od indeksów objawiła się szczególnie wyraźnie w ostatnich miesiącach.

Dla przykładu: 6 kwietnia po raz ostatni oglądaliśmy na Tepsie cenę >20 PLN na zamknięciu. Od tego dnia do dziś kurs TPS spadł o 21,6% (20,20 – 15,84). W tym samym okresie WIG20 zyskał natomiast 14,4% (1684,30 – 1927,35):

kliknij, aby powiększyć

Jak dla mnie ta dywergencja jest zaskakująco duża i świadczy o niedowartościowaniu Tepsy w stosunku do indeksu.

Patrząc z trochę większej perspektywy czasowej, Tepsa jest w wyraźnym trendzie spadkowym już okolo rok czasu:

kliknij, aby powiększyć

Sam jestem ciekawy jak nisko kurs może jeszcze spaść i kiedy ten trend się odwróci.

Póki co, mam pakiecik TPS po 17,04 i nie ukrywam, że oprócz dywidendy która już niedługo będzie wypłacona, chciałbym też choć kilka procent zarobić na różnicy kursu.
Edytowany: 18 czerwca 2009 19:06

pawul0n
0
Wpisów: 207
Wysłane: 18 czerwca 2009 19:20:05 przy kursie: 15,84 zł
nie zartuj kolego, na roznicy kursu to bys zarobił, jakbys mial krotka pozycje na kontrakcie hehehe

del-13112024-v5
0
Wpisów: 23
Wysłane: 18 czerwca 2009 22:16:06 przy kursie: 15,84 zł
niedowartosciowanie jest spore, ale jak buffet mowi "trza traktowac rynek jak wariata, ktory raz sprzedaje to samo drozej, raz taniej", i zamiast zastanawiac sie czemu jest az tak nisko, analizujac ostatnie komunikaty z firmy jestem zdania ze warto w ta spolke wejsc, bo patrzac na przypadek lotosu w kilka dni mozna zarobic 20%, w koncu rynek zauwazy to niedowartosciowanie i sadze ze to kwestia dni

pawul0n
0
Wpisów: 207
Wysłane: 19 czerwca 2009 07:39:14 przy kursie: 15,84 zł
za pare dni to bedzie 14zł i wtedy bedzie odbicie od dolnego ograniczenia kanału spadkowego, ale 20zł to lekka przesada

hiuinygus
0
Wpisów: 11
Wysłane: 19 czerwca 2009 14:32:11 przy kursie: 16,03 zł
hej SlawekW. więc ja żadnych extra faktów nie znam. Znam tylko te co wszyscy. Cena papiera była ostatnio taka ponad 5 lat temu czyli tak tanio nie było baardzo dawno. Firma jest duża i przynosi spore zyski, a nie straty. Wypłaci dywidendę (mi też :-)) i jeszcze chodzą plotki o dodatkowej. Można by tak wymieniać..... W ostatnich miesiącach kurs tak poleciał no chyba nie dlatego że sie rynek nasłuchał bajek że tepsa oddaje pola konkurencji i że niedługo zniknie. Podobnie możnaby mówić że lepiej nie kupować Lotosu czy Olrlenu bo tradycyjne silniki będą zastępowane przez ogniwa paliwowe i że się ropa skończy hehe. Też czytałem mentorzenia że zysk mniejszy, no prooosze, Monnari już w ogóle prawie trup a sobie wzrósł ze 100% ostatnio a podrodze zrobił taką amplitude że niejeden już zarobiony jest na dłuugo. Nasza giełda proszę ja Ciebie to wielka szulernia i przez tego wielkiego Szu tepsa jest tam gdzie jest a że papier jest bezpieczny i że zdrożeje to nie mam najmniejszych wątpliwości. Kończąc powiem że czytając czasem komentarze forumowiczów to utwierdzam się w przekonaniu że będzie tepsa niebawem droga, leszcze już sie poddali oddają papier za darmo, nadzieji z nikąd, apokalipsa.....a za kilka tygodni odkupią ten sam papier za 20% drożej. O to chodzi wielkiemu Szu. Pozdrowienia

Gackowaty
0
Wysłane: 20 czerwca 2009 19:47:00 przy kursie: 16,03 zł
No to w pon jedziemyw górę do 16,50 - potem korekta w środę do 16,20 bo mniejsi posprzedają papier z obawy przed kolejną przeceną, by wyjść z transakcji dywidendowej na plusie. Od środy-czwartku na pewno w górę windą do nieba, nawet jeśli będzie korekta na całym rynku, która w sumie nie ma podstawy fundamentalnej w ostatnim wykresie wigu20 - robi się figura przemawiająca za dalszymi wzrostami. Tak więc do boju - wytrwałość i cierpliwość zawsze popłaca :D

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 20 czerwca 2009 20:38:52 przy kursie: 16,03 zł
hiuinygus napisał(a):
Też czytałem mentorzenia że zysk mniejszy, no prooosze, Monnari już w ogóle prawie trup a sobie wzrósł ze 100% ostatnio a podrodze zrobił taką amplitude że niejeden już zarobiony jest na dłuugo.

Jest coś co może Ci pomóc: rating. Im dalej w alfabecie tym większe straty, zadłużenie i ogólnie większa trupiarnia. Kieruj się kolorem czerwonym.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ORANGEPL
  • Netflix postraszył wynikami. Orlen najwyżej w historii, słabe JSW i CCC
    Netflix postraszył wynikami. Orlen najwyżej w historii, słabe JSW i CCC

Środowa sesja na giełdzie w Warszawie rozpoczęła się od umiarkowanych wzrostów. Inwestorzy tym samym nie przestraszyli się ani słabo przyjętych wczoraj wyników spółek technologicznych z Wall Street, ani też realizacji zysków na giełdach w Azji. W indeksie WIG20 błyszczy Orlen, którego akcje są najdroższe w historii. Rano w centrum uwagi są jeszcze m.in. JSW, CCC i PCF Group.

• Orange Polska wygasza 3G. Sieć całkowicie zniknie do końca 2025 r.
    Orange Polska wygasza 3G. Sieć całkowicie zniknie do końca 2025 r.

Orange Polska przechodzi do finalnego etapu wyłączania technologii 3G. Do końca 2025 r. sieć zostanie całkowicie zastąpiona przez nowocześniejsze rozwiązania, w tym LTE i VoLTE.

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,338 sek.

owzjwvhf
qlryxsgi
yjlhatlh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 172,99 zł +385,86% 97 172,99 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 113,17 zł 242,55% 125 018,33 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 544,87 zł 22,63% 24 665,61 zł
crrpishu
luyxgvos
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat