PARTNER SERWISU
ekqkpnjz
1 2 3 4 5
ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 8 listopada 2012 18:22:24 przy kursie: 11,96 zł
Podbijam prośbę o analizę raportu... bo tak patrzę i oczom nie wierzę, jakiś kosmos.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 8 listopada 2012 20:03:00 przy kursie: 11,96 zł
Wyniki za 3Q to rzeczywiście kosmos. Nawet w najbardziej optymistycznym wariancie nie zakładałem, że są w stanie osiągnąć tak wysokie przychody kwartalne - brałem pod uwagę, że zlecenie dla Babcock (elekrownia Bełchatów) o wartości ~13 mln zł jest rozciągnięte w czasie do 2015 r. i będzie realizowane przez spółkę zgodnie z remontami kolejnych bloków. Dlatego osiągnięty wynik w trzech kwartałach tego roku jest naprawdę wyśmienity! Biorąc pod uwagę podpisane do tej pory zamówienia na lata następne można chyba pozytywnie oceniać spółkę. Warto zauważyć, że na wyniki 3Q wpływ ma m.in. zlecenie dla elektrowni Połaniec (Grupa Suez) o wartości całkowitej 4,47 mln - ma być zakończone w 4Q. Widać, że Grupa Suez jest zadowolona z usług spółki (a i sama spółka na tym zarabia) bo przecież dla tej samej Grupy i Elektrowni nie tak dawno podpisano umowę o wartości ~27 mln zł (okres realizacji 4Q12 - 3Q14). Ciekawy jestem czy spółka jest gotowa na realizacje zleceń dla Grupy Suez poza granicami kraju - chodzi o bardziej odległe elektrownie.
Jeśli wartość podpisanych umów podzielimy przez okres ich wykonywania to wychodzi suma około 7,3 mln zł do przerobienia w 4Q i następnych kwartałach 2013 i 2014 (choć tutaj suma spada troszkę bo kończą się terminy wykonania) - oczywiście taki wynik może być zaburzony logistyką remontu bloków i instalacji - więc rozważanie czysto teoretyczne choć patrząc na wyniki 3Q coś w tym może być (choć akurat dla 3Q brak jest jako takiego potwierdzenia przychodów przez zawarte umowy, o których spółka by oficjalnie informowała).
Na koniec chciałbym dodać, że spółka jest notowana na NC od 2,5 roku a cena w pp wynosiła bodajże 15zł. Minimalna wartość akcji to 5,95zł (spadek o 60% względem pp) - chyba większość "innowacyjnych" spółek na NC muszą przejść taką drogę (o ile wcześniej nie padną) o takiej długości (z EEX też chyba było podobnie?) żeby wzbić sie na wyżyny - pytanie czy to ten moment dla Plasmy?
Edit:
Cena w pp to 10zł za akcję więc max spadek kursu to -40%...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 8 listopada 2012 20:11

ucofb
1
Wysłane: 8 listopada 2012 20:52:14 przy kursie: 11,96 zł
Cytat:
z EEX też chyba było podobnie?)

Nie wiem, natomiast pierwsza spółka do której przyszło mi do głowy porównać psm to właśnie eex.
Edytowany: 8 listopada 2012 20:53

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 8 listopada 2012 23:12:23 przy kursie: 11,96 zł
Ja również poproszę o omówienie.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 9 listopada 2012 00:31:06 przy kursie: 11,96 zł
ucofb napisał(a):
Cytat:
z EEX też chyba było podobnie?)

Nie wiem, natomiast pierwsza spółka do której przyszło mi do głowy porównać psm to właśnie eex.

mnie bardziej pasuje porównanie do ZWG

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 9 listopada 2012 02:31:49 przy kursie: 11,96 zł
Omówienie wyników za 3-ci kwartał 2012 dla Plasma System.

Trudno rozpisywać się o raportach kwartalnych podmiotów z New Connect. Tutaj można jednak stwierdzić, że wyniki za q3’2012 pokazały, że Spółka jednak potrafi, jak to się mówi w korporacjach, deliver its commitments.

Stąd zapewne dzisiejsza entuzjastyczna reakcja rynku.

Żeby zobaczyć, co się stało, ponownie posłużmy się wykresami:

kliknij, aby powiększyć

Sprzedaż, jak widać, eksplodowała. Ważne, że jednocześnie udaje się utrzymać marżę na sprzedaży. Najwyraźniej penetracja rynku energetycznego jest owocna . To dobrze wróży na przyszłość, bowiem ten sektor dopiero się rozkręca pod względem inwestycji. Ciekawa jest też informacja o tym, że Spółka uczestniczyła w targach kolejowych w Niemczech, bo to oznacza, że nie wiąże przyszłości swojego „projektu kołowego” jedynie z PKP. Będę się upierał przy stwierdzeniu, że to plus… :)

Bardzo optymistycznie wygląda realizacja prognozy. Prosta statystyka za ostatnie trzy kwartały wskazuje, że wykonanie planu jest w zasięgu ręki. Potrzeba nieco ponad +5m sprzedaży i praktycznie utrzymania wskaźników rentowności (czyli dyscypliny kosztowej). Przy takim założeniu dynamika sprzedaży q/q będzie ujemna: ta osiągnie w kwartale nieco ponad +5m wobec obecnych prawie +9m. Zwróćmy uwagę, że na razie Zarząd nie skorygował w górę prognozy. Realizacja dłuższych kontraktów rzadko przebiega liniowo.

Sytuacja co do wyniku wygląda więc całkiem dobrze.

Jeśli chodzi o spojrzenie krytyczne, to oczywiście ponownie wspomnę o gotówce. Dane kwartalne nie pozwalają na precyzyjne zidentyfikowanie przepływów pieniężnych, jednak symulacja na podstawie dostępnych liczb sugeruje, że składowe: operacyjna i inwestycyjna były ujemne. Mocniej - dużo mocniej - niż wynikałoby to ze spadku salda środków pieniężnych. W inwestycjach mamy zakup hali, natomiast w CF operacyjnym gotówkę pochłania kapitał obrotowy. Niby to normalne przy takim skoku sprzedaży, ale tu spadają również zobowiązania krótkoterminowe. A to już nie jest zachowanie klasyczne. Ubytek cashu prawdopodobnie mocno wspierany jest kredytami, o czym świadczy wzrost zobowiązań długoterminowych oraz choćby komunikat o umowie z ING (EBI 21/2012).
To wszystko są bardzo zgrubne szacunki na podstawie skąpego raportu, więc nie podaję liczb. Szkoda, że firma nie publikuje sald kredytów krótko- i długoterminowych. O wiele więcej by to wyjaśniało.

Naprawdę bardzo jestem ciekaw, jak będzie wyglądało rzeczywiste generowanie gotówki operacyjnej na koniec roku. Przed firmą bowiem naprawdę duże wydatki związane z prowadzonymi projektami. Dotacje są fajne, ale finansują jedynie ich część. Potrzeby związane z projektami inwestycyjnymi są znaczne, a dynamiczny rozwój sprzedaży tylko je pogłębia. Chciałbym zobaczyć czy za tym wzrostem idzie gotówka. …Ale muszę zaczekać do raportu rocznego.

Gotówka jest tu bardzo ważna, ponieważ wynikowo spółka jest rozwojowa. Zysk +4,2m to 2,1zł na akcję, co przy obecnej cenie daje C/Z = 5,7. Ja to wolę liczyć, jako zwrot: 17,6%. Wygląda bardzo atrakcyjnie. Jeśli jednak nie zostanie poparte przepływami, firma będzie musiała posiłkować się kredytami lub emisją. Stosowane w nadmiarze: jedno - zahamuje rozwój, drugie – „zamorduje” atrakcyjność wyceny akcji.

Najbliższe kwartały to dość trudne zadanie znalezienia właściwego tempa rozwoju sprzedaży oraz projektów tak, aby nie mieć kłopotów z finansowaniem.

W tej kwestii szybciej nie zawsze oznacza lepiej. To trochę, jak podnoszenie ciężarów – nie dźwiga się od razu dwustu kilogramów.
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

ucofb
1
Wysłane: 9 listopada 2012 04:37:03 przy kursie: 11,96 zł
Altman po III kw = 6,13 O ile gdzieś się nie machnąłem.
Edytowany: 9 listopada 2012 04:39

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 12 listopada 2012 02:37:58 przy kursie: 12,20 zł
Można prosić o uaktualnienie danych

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 12 listopada 2012 07:04:36 przy kursie: 12,20 zł
Dane już za chwilę powinny być już aktualne
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
Edytowany: 12 listopada 2012 07:04

regres
0
Wpisów: 18
Wysłane: 12 listopada 2012 11:10:09 przy kursie: 11,99 zł
Witam,
Chciałem podzielić się z Szanownym Forum kilka uwagami odnośnie wyników i perspektyw na najbliższą przyszłość Plasma System SA...

Wyniki za H1'12 to:
Sprzedaż - 10,5 m pln
EBIT - 2,3 m pln
Wynik netto - 1,7 m pln

Sam Q3'12 to:
Sprzedaż - 8,8 m pln
EBIT - 2,0 m pln
Wynik netto - 1,5 m pln

Wyniki za Q3 jest prawie taki sam jak wyniki z całego pierwszego półrocza.
Należałoby jeszcze dodać, że rok 2011 był o conajmniej połowę słabszy od bieżącego.
Ewidentnie widać, że Spółka nabiera rozpędu. Zaczyna osiągać pożytki z realizacji wysokorentownych zleceń z branży energetycznej. Dodatkowo należy powiedzieć, że nie brakuje "paliwa" do kontynuowania tego rozmachu - Firma podpisuje przecież nowe - rekordowe kontrakty (pamiętajmy, że to nie jest "pusty obrót", tylko wysokomarżowe zlecenia...). Odważyłbym się nawet postawić tezę, że rozwój ten jest radykalny.

Przed wynikami za Q3 nie wierzyłem w realizację prognozy na rok 2012. Byłem zdania, że Plasma "zrobi" naprawdę dobre wyniki (w porównaniu do okresu analigocznego z roku ubiegłego), ale do wykonania prognozy troszkę zabraknie.
Myślę, że wyniki Q3 zaskoczyły większość zainteresowanych (jeśli nie wszystkich...).

Po wynikach Q3 mamy już w ujęciu narastającym jak poniżej:
Sprzedaż - 19,3 m pln (78% prognozy)
EBIT - 4,3 m pln
Wynik netto - 3,2 m pln (76% prognozy)

Przy takim rozpędzie, jestem zupełnie spokojny o wykonanie i przebicie prognozy (a już szczególnie po ostatnich komunikatach o umowach znaczących - zapewniających jeszcze w Q4 solidną porcję sprzedaży). Pamiętajmy, że Q4 jest historycznie najlepszy w wykonaniu Plasmy. Moim zdaniem, wynik netto w Q4 będzie conajmniej tak dobry jak w Q3, tj. 1,5 m pln.
Przy takim założeniu, wskaźnik C/Z, przy cenie 12,20 wyniesie 5,19 zł. Gdybyśmy przyjęli wartość wskaźnika C/Z na powiedzmy 10 - otrzymalibyśmy cenę akcji na poziomie 23,5 zł.

Powyższe przemyślenia dotyczą tylko najbliższej przyszłości. Absolutnie nie oddają potencjału tej Firmy, a przecież środki z dofinansowania UE w perspektywie 2-3 lat to gigantyczna wartość dodana. Oczywiście, poza szansami Firmy, istnieje też duże ryzyko - związane przede wszystkim z realizacją projektów dofinansowanych. Ale największe niebezpieczeństwo zostało już zażegnane - Firma zabezpieczyła sobie już lwią część źródeł finansowania tych działań. Powinno to uspokajać, ale mimo wszystko czujności nie wolno tracić...

Uważam, że Plasma System SA powinna być wyceniana, w krótkiej perspektywie na poziomie 20 zł - 30 zł. Dalsza perspektywa jest uzależniona od właściwej realizacji inwestycji dofinansowych z UE.
Nie chciałbym zostać uznany za naganiacza - przyznaję, że jestem akcjonariuszem Plasmy - ale logika podpowiada - ryzyko tutaj jest realne i trzeba bacznie obserwować co się dzieje, ale szanse radykalnego wzrostu wartości Firmy jest olbrzymie.

Pozdrawiam i ciekaw jestem Waszych opinii.

ynwestor
0
Wpisów: 208
Wysłane: 12 listopada 2012 12:11:08 przy kursie: 11,99 zł
Chciałbym coś dodać do wypowiedzi poprzednika.

Wg mnie najważniejszym aspektem działalności spółki jest jej innowacyjność. Nic z tego, że spółka osiąga zyski TERAZ...

Z dnia na dzień poziom zaawansowania technologicznego Plasma System staje się coraz wyższy. Spółka realizuje projekty. Kiedy już je wdroży, to jej profil działalności wg mnie bardzo się powiększy. Kompletnie nie znam się na materii, ale wg mnie to najcenniejsze aktywo. Czekam na wdrożenie projektów i ciekaw jestem, jakie marże Plasma będzie wtedy osiągać. Coś mi się wydaje, że będzie to więcej niż 20 czy 30 procent netto.

Tak więc PRZYSZŁOŚĆ widzę kolorową, a to właśnie ją wycenia Pan Rynek Whistle

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 12 listopada 2012 12:42:19 przy kursie: 11,99 zł
Rynek widzi jednak jakieś drugie dno, skoro nadal jest wycena niższa niż 2-3 lata wstecz.

co może być tym drugim dnem wg was? czyli jakie ryzyka obciążaja wycenę.
Edytowany: 12 listopada 2012 12:55

regres
0
Wysłane: 12 listopada 2012 12:55:58 przy kursie: 11,99 zł
Moim zdaniem to nie tak.
Spółka jest na tyle małopopularna i niedostrzeżona jeszcze przez Rynek, że jej wartość rynkowa absolutnie nie oddaje wartości godziwej.
Uważam, że wzrost wyceny do pierwszego pułapu (istotnie różniącego się od obecnej ceny) nastąpi maksymalnie do trzech miesiący (w okolicach połowy lutego 2013 powinny być znane wyniki za Q4'12 + cały 2012 rok).

Kod:
mod: pierwsze ostrzeżenie dla nowego Użytkownika przed formułowaniem zachęt do zakupu akcji.
w razie wątpliwości proszę zapoznać się z regulaminem forum.
wartość rynkowa z definicji JEST wartością godziwą. proszę nie wprowadzać w błąd innych inwestorów.
Edytowany: 12 listopada 2012 13:34

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 12 listopada 2012 14:47:58 przy kursie: 11,99 zł
mnie osobiście jednak trochę przerażają zobowiązania - choć pokazane zyski w 3Q mogą prognozować coraz mniejszy ich (zobowiązań) wpływ na postrzeganie spółki. Pytanie czy zyski będą powtarzalne? Z zawartch umów wynika, że chyb tak, bo spółka ma zamówień na ponad 50 mln zł na 2013,14 i 15. Niestety i zobowiązania będą rosły poprzez kończenie kolejnych projektów dofinansowanych z UE - choć tak naprawdę będą to wg mnie inwestycje w nowy sprzęt, który pozostanie w spółce do "produkcji" i świadczenia usług.
Więc ogólnie powinno być coraz lepiej - ale jak nie ma "szału" zakupów to po co wychodzić przed orkiestrę? Zawsze zdarzy się ktoś komu będą "nagle" potrzebne pieniądze zamrożone w akcjach tej spółki...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

regres
0
Wysłane: 12 listopada 2012 18:11:44 przy kursie: 11,99 zł
Przy takim wzroście skali działalności poziom zobowiązań powinien rosnąć - ale powinno się to odbywać w parze ze wzrostem aktywów obrotowych. Tutaj dodatkowo mamy sytuację, gdzie Firma prowadzi potężne - jak na tej wielkości przedsiębiorstwo - inwestycje, które będą powodowały dodatkowe zadłużanie. I ten dług powinien być spłacany z (1) nadwyżki z podstawowej działalności operacyjnej oraz (2) z przyszłych pożytków z obecnie prowadzonych inwestycji. Reasumując, nie bałbym się zwiększenia zadłużenia, jeśli będzie temu towarzyszyła istotna poprawa wyników (dźwignia finansowa).

Apropo kursu - bardzo słusznie napisał cad_man: "Zawsze zdarzy się ktoś komu będą "nagle" potrzebne pieniądze zamrożone w akcjach tej spółki..."

ucofb
1
Wysłane: 13 listopada 2012 15:08:12 przy kursie: 12,57 zł
Plasma System z udziałem 4% znalazła się w portfelu Marcina Billewicza prezesa Copernicus w programie MIlion w Portfelu.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 13 listopada 2012 15:13:31 przy kursie: 12,57 zł
daj jakies źródło tego "niusa" ;)

ucofb
1
Wysłane: 13 listopada 2012 15:20:02 przy kursie: 12,57 zł
Po prostu oglądałem milion w portfelu :)

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 13 listopada 2012 15:29:02 przy kursie: 12,57 zł
aha. dzięki.

wprawdzie to wirtualne pieniądze, ale poważni inwestorzy i ten 4% udział w portfelu dla spółki z NC to niebyleco :) taka mała promocja :)

moze copernicus kupuje realne akcje?

ucofb
1
Wysłane: 13 listopada 2012 15:56:53 przy kursie: 12,57 zł
Być może coś jest na rzeczy, to na chwilę obecną jednak tylko domysły.
Faktem jest natomiast to, że 9,27% akcji posiada TFI Allianz.
Edytowany: 13 listopada 2012 15:59

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PLASMA

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,149 sek.

zhhjfzzs
kwkzqxcy
bnevddwf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qcvwxekp
pnlecxry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat