PARTNER SERWISU
vcmnxgcu
104 105 106 107 108
wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 19 listopada 2012 17:23:16 przy kursie: 8,95 zł
Scarry napisał(a):
Doceniam Twoje krytyczne spojrzenie, umiesz wyciągnąc ewidentne bzdury na spółkach ale tutaj wg mnie nie masz racji.

W czym nie mam racji? Przecież nie twierdzę, że spółka nie produkuje ładnych gier, albo że ich nie sprzedaje. Piszę tylko o wynikach. Czytałeś kiedyś ich raporty? Na razie widać tam tyle, że zapasy puchną, spada za to rentowność i zyski. Na koniec 2010 mieli poniżej 0,5M zapasów, na koniec 2011 już 1,1M. Spółka nie raczy publikować sensownych raportów kwartalnych, ale można zgadywać, że w 2012 (na koniec 3Q) zapasy mogły wzrosnąć o jakieś kolejne 800k. Gdzie oni widzą tę wyższą rentowność? Rentowność sprzedaży TTM spadła już poniżej 30%, za ostatni kwartał jest poniżej 20%. Zysk netto za pierwsze trzy kwartały 2012 jest o 30% niższy niż w 2011.

W takiej sytuacji spółka informuje, że nie ma się czym martwić, bo prognoza zysku jest niezagrożona. Nie podając oczywiście żadnych konkretów. Nie wiem, może 4Q będzie doskonały, sprzedaż wystrzeli, rentowność skoczy w kosmos, zejdą nagle z całego zapasu, osiągną te brakujące 1,2M zysku (na 1,3M przychodów), ale spółka nie podaje żadnych informacji, które mogłyby to uprawdopodobnić.
Edytowany: 19 listopada 2012 17:27

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 19 listopada 2012 17:27:24 przy kursie: 8,95 zł
Scarry napisał(a):
Ej - jak rzucasz takie słowa to może odnieś się konkretnie kto gdzie przesadza i do tego się odnoś

Zajrzyj sobie do statystyk iOS [o czym pisałem], a nie miej do mnie pretensji o fakty.
FS - na największym rynku [czyli USA] obecnie jest w okolicach tysięcznego miejsca wśród samych gier na ajfona; UK i Niemcy to okolice 8-9 setki.
SJ - odrobina lepiej, też szału nie ma. A przecież to są nowe gry.
To niby ma być ta dobra sprzedaż ?

Co do statystyk z Andka - wszędzie piszą, że finansowo decyduje iOS. Ponownie przepraszam, ale ja tego nie wymyśliłem.
Kod:
/mod:usunięto treść niezgodną z regulaminem/
Edytowany: 19 listopada 2012 23:21

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 19 listopada 2012 17:28:18 przy kursie: 8,95 zł
obserwuję dyskusję która rozgorzała... z pozycji akcjonariusza mniejszościowegod'oh! .. i nasuwa mi się jedno... skoro jest tak dobrze ze sprzedażą gier, to czemu jest tak średnio z kursem. mam nadzieję tylko, że to chwilowe zaburzeniawave i rynek w dłuższej perspektywie przyzna rację optymistom..

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 19 listopada 2012 17:29

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 listopada 2012 17:37:03 przy kursie: 8,95 zł
Fantomas napisał(a):
Scarry napisał(a):
Ej - jak rzucasz takie słowa to może odnieś się konkretnie kto gdzie przesadza i do tego się odnoś, a nie marudź tak bez sensu ogólnikami. /.../

Przepraszam, że odważyłem się napisać coś mniej optymistycznego o spółce, w którą zainwestowałeś.
Zajrzyj sobie do statystyk iOS [o czym pisałem], a nie miej do mnie pretensji o fakty.
FS - na największym rynku [czyli USA] obecnie jest w okolicach tysięcznego miejsca wśród samych gier na ajfona; UK i Niemcy to okolice 8-9 setki.
SJ - odrobina lepiej, też szału nie ma. A przecież to są nowe gry.
To niby ma być ta dobra sprzedaż ?

Co do statystyk z Andka - wszędzie piszą, że finansowo decyduje iOS. Ponownie przepraszam, ale ja tego nie wymyśliłem.

Wydaje mi się że nie zauwazyłeś jak dobrze spółka sprzedaje się na platformie Androida, co właśnie dla mnie np jest sporym zaskoczniem (to ja pisałem tu na wątku że Android nie będzie się liczył). Anomaly cały czas w Google Play schodzi w swojej cenie. A po premierze FS i SWJ zaczęło go schodzić jeszcze więcej.

FS i SWJ to dla mnie taki rodzaj dodatkowej reklamy dla Anomaly. A kasa z nich akurat wystarcz na pokrycie kosztów zrobienia gierek. A zysk że nakręca dalszą ładną sprzedaż AWZ i będzie nakręcać AWZK

Od czegoś muszą zacząć. Gry technicznie i graficznie wysmakowane, wyrabiające bardzo dobrą opinię. Francuzki Gameloft Michel-a Guillemot-a w końcu też startował od 5 osób żeby teraz zatrudniać 4000+, pisząc tylko na rynek mobilny.
Kod:
/mod:usunięto treść niezgodną z regulaminem/
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 listopada 2012 23:21

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 listopada 2012 17:49:18 przy kursie: 8,95 zł
bankrucik napisał(a):
obserwuję dyskusję która rozgorzała... z pozycji akcjonariusza mniejszościowegod'oh! .. i nasuwa mi się jedno... skoro jest tak dobrze ze sprzedażą gier, to czemu jest tak średnio z kursem. mam nadzieję tylko, że to chwilowe zaburzeniawave i rynek w dłuższej perspektywie przyzna rację optymistom..

Sam wiesz - NewConnect, niskie obroty, opinia rynku na którym się głównie traci. Dobrze to moze tu być dopiero i za pół roku... jak ktoś szuka płynnej spółki do spekulacji to nie ma co ukrywać - obawiam się że na tej będzie ciężko...
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 listopada 2012 17:50

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 19 listopada 2012 19:45:19 przy kursie: 8,95 zł
wapkil napisał(a):
W czym nie mam racji? Przecież nie twierdzę, że spółka nie produkuje ładnych gier, albo że ich nie sprzedaje. Piszę tylko o wynikach. Czytałeś kiedyś ich raporty? Na razie widać tam tyle, że zapasy puchną, spada za to rentowność i zyski. Na koniec 2010 mieli poniżej 0,5M zapasów, na koniec 2011 już 1,1M. Spółka nie raczy publikować sensownych raportów kwartalnych, ale można zgadywać, że w 2012 (na koniec 3Q) zapasy mogły wzrosnąć o jakieś kolejne 800k. Gdzie oni widzą tę wyższą rentowność?

To akurat jest proste: w Anomaly Korea. Zasadniczo cały 4.q opiera się na tej grze. Trzeba pamiętać, że premiera tego dodatku powinna zwiększyć sprzedaż także podstawki.
FS i SJ - pomimo bardzo pozytywnych recenzji - są daleko w rankingach na iOS.

Teraz należy porównać to do bardzo dobrych wyników naszego rodzimego Real Boxing i widać, że rynek idzie w kierunku w jakim szedł na PC - czyli zaczynają się coraz bardziej liczyć gry oparte na 'dużych' silnikach jak Unreal, dających lepsze wrażenia wizualne [bo ile razy można silić się na samą oryginalność rozgrywki ?].
Zatem idziemy w coraz bardziej kosztowną produkcję robioną przez coraz większe studia. W dodatku applowska filozofia jednego sklepu [przyjęta także przez Google] powoduje, że koszty marketingu rosną najszybciej - bo jak inaczej można przebić się wśród kilkuset tys. innych tytułów ? A co będzie kiedy ilość gier w Appstore dojdzie do miliona ?
Coraz ostrzej na ten rynek wchodzą także znane tytuły z PCtów: FIFA, GTA, NFS czy Simsy, wkrótce także kultowe RPGi. Te gry mają duże grono wiernych fanów.

Jak dla mnie 11B zrobiło bardzo dobrą robotę z Anomaly, zdobyło uznanie u części graczy i mogło iść drogą specjalizacji - czyli robić bardziej dojrzałe strategie [czy gry taktyczne jak kto woli]. No ale spółka woli robić wszystkiego po trochu. Na ile to jest dobry plan - czas pokaże.

wapkil
0
Wysłane: 19 listopada 2012 21:28:03 przy kursie: 8,95 zł
Fantomas napisał(a):
wapkil napisał(a):
Gdzie oni widzą tę wyższą rentowność?

To akurat jest proste: w Anomaly Korea.

Dla mnie to staje się coraz mniej proste... Anomaly Korea to gra, której nie można jeszcze kupić, prawda? Spółka w raportach rentowność pokazuje znacznie niższą niż planowana. Prognozę zysku podtrzymują, twierdząc, że widzą rentowność wyższą niż planowana. Chcesz mnie przekonać, że tę rentowność dostrzegli dzięki sprzedaży gry, której nawet jednego egzemplarza nie zdążyli jeszcze sprzedać?
Edytowany: 19 listopada 2012 21:34

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 19 listopada 2012 21:46:13 przy kursie: 8,95 zł
wapkil odnośnie rentowności sprawa wydawała się już wyjaśniona: obraz w raportach zaciemniają "przychody ze sprzedaży i zrównane z nimi". Była o tym mowa zaraz po zmianie prgnoz...wave
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 19 listopada 2012 22:12:39 przy kursie: 8,95 zł
Panowie!
Poczyściłem trochę wątek. Proszę nie wracajmy do czasów CDP i CIA OK?
1.Koniec z wycieczkami osobistymi.
2.Jak w całym serwisie i na każdym wątku spółki uwaga negatywna jest warta 10x więcej niż pozytywna. Tak już jest, że częściej wypowiadają się akcjonariusze, którzy mają dobrą opinię. Cenniejsze jest słowo krytyczne, oczywiście jak ma argumentację.

Tej konwencji się trzymajmy.

wapkil
0
Wysłane: 19 listopada 2012 22:48:23 przy kursie: 8,95 zł
cad_man napisał(a):
wapkil odnośnie rentowności sprawa wydawała się już wyjaśniona: obraz w raportach zaciemniają "przychody ze sprzedaży i zrównane z nimi". Była o tym mowa zaraz po zmianie prgnoz...wave

To bardzo niewiele wyjaśnia. Nie wiem, czy faktycznie intencją spółki była nagła zmiana prognozowanej wielkości. W innych dokumentach jeśli piszą o prognozowanych przychodach, to mają na myśli przychody netto i zrównane z nimi. Zresztą publikowanie prognoz dla jednej rzeczy (przychody netto) i stanu wykonania dla zupełnie innej (przychody netto i zrównane z nimi) byłoby jakąś paranoją.

Ale nawet gdyby tak było, to mimo że spółka nie uważa za stosowne informować o takich drobnostkach, jak przychody ze sprzedaży, publikuje przynajmniej ogryzek bilansu. Mogę się mylić, bo ciężko zgadywać z tak niepełnych danych, ale na moje oko, jeżeli nie ma tam żadnych cudów, w bilansie za 3Q nie zmieści się więcej niż jakieś 1.9M zapasów (im większa zmiana zapasów, tym większa wychodzi rentowność). To daje im zarówno w trzecim kwartale, jak i za trzy kwartały jakieś 32% rentowności (zysk netto/przychody netto). Sprawdziłem i rzeczywiście, byłoby to trochę więcej niż prognozowali (27,25%), ale zdecydowanie nie na tyle więcej, żeby nagle w czwartym kwartale spodziewać się prognozowanego zysku. Tym bardziej, że jeśli tak szacować, żeby nie przekroczyć prognozy przychodów, musieliby mieć w 4Q rentowność przekraczającą 90%.

Zresztą, naprawdę, szkoda naszego czasu. Spółka, której rentowność stale się pogarsza, nagle ni stąd ni zowąd ogłasza, że w jeden kwartał będzie miała zysk ponad dwa razy większy niż w trzech poprzednich razem wziętych. Tym samym uzyska w tym jednym kwartale prawie 70% zysku z całego roku i ponad 90% zysku z całego poprzedniego roku (który, jak na razie, był dla niej znacznie lepszy). Nie wiem, czy to możliwe, czy nie, ale żeby można ją było traktować poważnie, spółka ogłaszając takie rewelacje powinna przynajmniej się zająknąć, jak zamierza to uzyskać, a nie oczekiwać, że ktokolwiek będzie się tego domyślał.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 19 listopada 2012 22:59:30 przy kursie: 8,95 zł
Można się uczyć na każdej spółce - nawet nie mając jej akcji, więc nie pisz, że szkoda czasu. Jak komuś szkoda czasu to nie interesuje sie spółką (tą czy inną), a jak mu szkoda kasy to tym bardziej nie kupuje akcji (tej czy innej spółk).
Nie będę wypisywał i wyliczał skąd na podstawie historycznych wyników wychodzi, że wynik za 4Q jest możliwy do osiągnięcia w wysokości zapewniającej realizację prgnoz. Bo jest - ale czy na 100%? Tego nie wiem, ponieważ do końca nikt nie wie jak się Anomaly Korea sprzeda! Patrząc na historyczną sprzedaż pierwszej odsłony i dotychczasowe rentowności wydaje się bardziej prawodopodobne osiągnięcie zakładanego zysku na 2011 niż jego nie osiągnięcie. Jak będzie czas pokaże...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 19 listopada 2012 23:13:26 przy kursie: 8,95 zł
anty_teresa napisał(a):
Panowie!
Poczyściłem trochę wątek. Proszę nie wracajmy do czasów CDP i CIA OK?
1.Koniec z wycieczkami osobistymi.
2.Jak w całym serwisie i na każdym wątku spółki uwaga negatywna jest warta 10x więcej niż pozytywna. Tak już jest, że częściej wypowiadają się akcjonariusze, którzy mają dobrą opinię. Cenniejsze jest słowo krytyczne, oczywiście jak ma argumentację.

Tej konwencji się trzymajmy.

Kod:
/mod:usunięto treść niezgodną z rególaminem/

Moderatora natomiast prosimy o przestrzeganie zasad ortografii Whistle
Edytowany: 19 listopada 2012 23:16

cetnar
0
Wpisów: 132
Wysłane: 19 listopada 2012 23:40:06 przy kursie: 8,95 zł
Pojawiła kolejna szansa na gotówkę dla spółki: Anomaly jest dostępne w paczce indieroyale .

Na szybko nie mogłem się doszukać jaki procent idzie dla developerów, za dziesięc dni zobaczymy jaka była sprzedaż tej paczki.

wapkil
0
Wysłane: 20 listopada 2012 00:38:19 przy kursie: 8,95 zł
cad_man napisał(a):
Można się uczyć na każdej spółce - nawet nie mając jej akcji, więc nie pisz, że szkoda czasu. Jak komuś szkoda czasu to nie interesuje sie spółką (tą czy inną), a jak mu szkoda kasy to tym bardziej nie kupuje akcji (tej czy innej spółk).
Nie będę wypisywał i wyliczał skąd na podstawie historycznych wyników wychodzi, że wynik za 4Q jest możliwy do osiągnięcia w wysokości zapewniającej realizację prognoz. Bo jest - ale czy na 100%?

Na naukę czasu nie szkoda, ale ciężko się dyskutuje, jeżeli niczego nie wiadomo. Spółka nie publikuje sensownych raportów kwartalnych, a podtrzymanie prognozy, która w najłagodniejszej interpretacji wymagałaby teraz nagłej eksplozji zysku, podaje od niechcenia, jakby nic się nie zmieniło.

Jak kilka razy pisałem, nie wiem, czy taka dramatyczna poprawa jest możliwa. O ile wiem, żadne informacje, ani dotychczasowa historia na to nie wskazują, ale uzasadnienie zawsze da się wymyślić. Może nowa gra, której w tej chwili jeszcze nawet nie ma, doskonale się sprzeda. Może istniejące tytuły z jakiegoś powodu nagle zaskoczą. Może znalazło się dobre zastosowanie dla pieniędzy z emisji, które jeszcze 30.09 bezsensownie leżały na koncie. Można tak zgadywać, tylko czy w ten sposób da się w ostatnim kwartale zapewnić (jeśli dobrze szacuję ze strzępków informacji) rentowność zysk/sprzedaż netto na poziomie 85%-90%? Szkoda, że spółka poza zapowiedzią, że będzie wspaniale, dyskretnie milczy, każąc akcjonariuszom domyślać się, dlaczego tak będzie.
Edytowany: 20 listopada 2012 00:55

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 20 listopada 2012 08:20:53 przy kursie: 8,95 zł
Wraca nieoficjalna dyskusja nad sposobami księgowania i rozliczania kosztów produkcji kolejnych gier w wyniku sprzedaży wcześniejszych i magazynowanie potencjalnej sprzedaży kolejnych tytułów.
Nie ma jednej metody jak wykazywać koszty poniesione na produkcję nowych tytułó- bo nikt nie zna wcześniej pełnych kosztów i wygenerowanych przychodów w czasie sprzedaży . Wszystkie te parametry są względne - nie znam filozofa, który potrafiłby z dużym przybliżeniem oszacować relacje. Dajmy sobie więc spokój z czepianiem się zmian wartości niemożliwych do poprawnego "zaprojektowania". Istotniejszy jest sam fakt wielkości sprzedaży i zysku firmy. Należy się liczyć, że niektóre z projektów okażą się nie do końca trafione ale nie wie tego nikt. Gry są takim produktem, że niby świetna ale nie zyska uznania wśród graczy i jest niewypał. Czasem inna niby trywialna a może ponieść sprzedaż na niebagatelne poziomy. Bywa, że gra odpala dopiero po pewnym czasie istnienia na rynku - gdy ją zauważą media. Jak to można sparodiować - łaska gracza na pstrym koniu jeździ .. .
Trzymajmy kciuki aby jak największa ilość projektów wypalała u naszych producentów. Pozwoli to na wzrosty kursów i coraz większą ilość dobrych gier na rynku.
A jak będzie z wynikami pokaże rynek - nie da się tego tematu przegadać. Na NC są uproszczone raporty księgowe a w branży gier jest inaczej niż z pieczeniem bułek. Nie ma i nie będzie jednej metody raportowania i rozliczania kosztów. Jako akcjonariusze możemy wymagać takiej czy innej formy raportowania i co powinno zawierać. Tylko czy wypracujemy jakiś model. Ja bym się nie podjął opracowania takiego modelu - jest ktoś taki mądry aby podał model nie budzący zastrzeżeń u większości akcjonariuszy ?
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 listopada 2012 08:50:38 przy kursie: 8,95 zł
Cytat:
Nie ma jednej metody jak wykazywać koszty poniesione na produkcję nowych tytułó- bo nikt nie zna wcześniej pełnych kosztów i wygenerowanych przychodów w czasie sprzedaży . Wszystkie te parametry są względne - nie znam filozofa, który potrafiłby z dużym przybliżeniem oszacować relacje.

To jest możliwe z pewnym oczywiście przybliżeniem.
Wystarczy zrobić mały sampling choćby ocen testerów. Potem przełożyć to na promocję i coś zawsze z tego wyjdzie. Proszę zauważyć, że spółki podają w prospektach prognozy i... np 11B je o ile dobrze pamiętam wypełnił...

Metoda księgowania stosowana przez 11B, czy do pewnego momentu przez CDP mnie bardziej odpowiada(mówię o rozchodzie zapasów), bo jest konserwatywniejsza. Nie podoba mi się za to wybrany rodzaj rachunku wyników, ale spółka miała do tego pełne prawo. Tak jak to robią jest po prostu prościej i taniej, ale ciężej się odbiera. Mam nadzieję, że od nowego roku spółka zmieni prezentację rzis.

baks
152
Wysłane: 20 listopada 2012 09:19:12 przy kursie: 8,75 zł
Może na forum wypracujemy jakiś model prezentacji wyników aby były dla większości możliwie najbardziej przejrzyste. Może w ten sposób wyczerpie się większość wciąż powracających dyskusji na ten temat.
Może spółka przystanie na nasze propozycje jeśi nie będą one droższe czy jakieś nieracjonalne ?

del-24032025
0
Wpisów: 183
Wysłane: 20 listopada 2012 09:59:04 przy kursie: 8,75 zł
Wyjaśnijcie mi proszę jedną rzecz bo nie rozumiem. Martwi Was, że mimo przychodów nie ma zysku bo jest odkładany jako zapas (tak ja to zrozumiałem, nie wiem czy poprawnie). A może przyczyną takiego stanu rzeczy jest ta nowa gra w 2013 i przygotowywanie finansowania pod nią? Think

baks
152
Wysłane: 20 listopada 2012 10:37:00 przy kursie: 8,75 zł
Zapewne masz rację bo przecież gra jest już na pwwnym stopniu zaawansowania - więc ktoś nad nią pracuje - więc są jakieś koszty. Skoro największy projekt, więc nie jest to jedna osoba. Koszty musiały już wejść na wyższy pułap niż dziesiątki tyś.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 listopada 2012 10:42:23 przy kursie: 8,75 zł
Źle zrozumiałeś.
W przychodach pokazuje się oprócz sprzedaży także zmianę stanu zapasów. Na razie spółka produkuje i zwiększa się zapas, a za tym przychody. Nie będąc tego świadomym można wyciągać błędne wnioski.
Jak zacznie sprzedawać, to zmiana stanu zapasów zmniejszy przychody i wyjdzie nieoczekiwanie duża rentowność, o ile oczywiście w międzyczasie nie uzupełni zapasu, tzn nie odłoży na nim kosztów następnej produkcji.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

104 105 106 107 108

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,415 sek.

unpjdckh
zmrbxpnp
uxxolhma
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wiybmmas
ytisgdgi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat