4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
20 listopada 2012 12:39:05
przy kursie: 8,75 zł
Ja bym raczej nie liczyła na to, że sytuacja się odwróci. W miarę rozwoju spółki coraz więcej prac będzie w toku i raczej się to nie zmieni. Dlatego oczekiwanie, że rozliczanie zapasów poprawi rentowność jest moim zdaniem błędne.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
20 listopada 2012 12:44:02
W jednym kwartale tak, w szczególności jak ma się jeden duży produkt i duże na niego nakłady, czynione przez parę kwartałów
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
20 listopada 2012 12:57:26
anty_teresa napisał(a):Jak zacznie sprzedawać To jest właśnie clou problemu. Tej prognozy nie da się zrealizować bez dramatycznego wzrostu sprzedaży. W zeszłym roku zrealizowali prognozę zysku, ale wtedy po trzech kwartałach mieli wykonane 60% prognozy zysku i jakieś 55% sprzedaży. W tym roku po trzech kwartałach mają 32% prognozowanego zysku i pewnie jakieś 30% sprzedaży... Gdyby spółka w uzasadnieniu podtrzymania prognozy napisała ,,W czwartym kwartale odbędą się premiery nowych gier, zintensyfikujemy też reklamę, co pozwoli uzyskać skokowy wzrost sprzedaży i zakładany zysk'', można byłoby się przynajmniej zastanawiać, czy tak będzie. Ale oni opowiadają tylko coś o wyższej rentowności, która w raporcie jest o kilka procent wyższa, niż planowana.
Edytowany: 20 listopada 2012 12:59
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-10-19 Wpisów: 74
Wysłane:
20 listopada 2012 13:21:53
Ale pamiętaj, że w zeszłym roku, Anomaly zaczęło się sprzedawać dopiero w 2q (8 kwietnia?), pewnie trzeba dodać miesiąc na rozliczenia ze Steamem - więc od połowy maja, a platforma iOS dopiero w sierpniu 2011. Do października tego roku, firma sprzedawała tylko jedną markę - Anomaly. Co prawda na wiele platform, ale ciągle był to jeden tytuł. Teraz mamy w sprzedaży 2 kolejne tytuły, z czego FS całkiem nieźle radzi sobie na Androidzie - osobiście nie spodziewałem się przekroczenia 10k sprzedanych kopii, nie licząc dodatków z wewnętrznego sklepu. SJ tak naprawdę dopiero za kilka dni może pokazać na co naprawdę go stać - pamiętajmy, że FS rozkręcało się powoli. Bardzo dobrym omenem dla wyników Q4 jest rosnąca sprzedaż AWE - przynajmniej na Androidzie co ma na pewno związek z ruchem generowanym przez potencjalnych nabywców FS i SJ - z tego co pamiętam, sprzedaż AWE to już praktycznie czysty zysk. Niestety piszę tylko o platformie Android, ponieważ appstore nie udostępnia danych pozwalających chociażby szacunkowo ocenić wolumen sprzedaży (poza pozycją wśród najchętniej kupowanych lub ilością komentarzy).
Do tego dochodzi spodziewana lada dzień premiera AWE:K (nie zdziwię się jak zbiegnie się w czasie z końcem promocji paczki gier Indie)
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
20 listopada 2012 14:40:41
wapkil napisał(a):anty_teresa napisał(a):Jak zacznie sprzedawać To jest właśnie clou problemu. Tej prognozy nie da się zrealizować bez dramatycznego wzrostu sprzedaży. W zeszłym roku zrealizowali prognozę zysku, ale wtedy po trzech kwartałach mieli wykonane 60% prognozy zysku i jakieś 55% sprzedaży. W tym roku po trzech kwartałach mają 32% prognozowanego zysku i pewnie jakieś 30% sprzedaży... Gdyby spółka w uzasadnieniu podtrzymania prognozy napisała ,,W czwartym kwartale odbędą się premiery nowych gier, zintensyfikujemy też reklamę, co pozwoli uzyskać skokowy wzrost sprzedaży i zakładany zysk'', można byłoby się przynajmniej zastanawiać, czy tak będzie. Ale oni opowiadają tylko coś o wyższej rentowności, która w raporcie jest o kilka procent wyższa, niż planowana. Wapkil Ja nie odnosiłem się do tego czy spółka zrealizuje prognozę czy nie. Pisałem tylko jak wyglądać powinien RZIS w tym układzie, z takim a nie innym sposobem rozpoznawania kosztu własnego, oraz premierą nowych tytułów i to skomasowaną w jednym kwartale. To wszystko oczywiście pod warunkiem rozliczenia sprzedaży w tym kwartale z AVE Korea. O wykonaniu lub nie się nie wypowiadam. Próbuję tylko pomóc zrozumieć "mechanikę" RZIS.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
20 listopada 2012 15:12:09
@AT
Jasne, niczego takiego nie sugerowałem. Wspominałeś wcześniej o realizacji prognoz w zeszłym roku, więc napisałem tylko, czym ten rok różnił się od obecnego. Zresztą ja również wyjaśniam jedynie, co ta prognoza oznacza. Nie oceniam możliwości realizacji - jak pisałem, ciężko to ocenić, bo spółka zapomniała wspomnieć, jak zamierza zrealizować swoje prognozy. Akcjonariusze sami to zgadują, pomijając niczego nie wyjaśniający komunikat o podtrzymaniu prognozy zysku. Swoją drogą, gdyby faktycznie możliwość realizacji zależała tak mocno od Anomaly Korea, to ten kolosalny (jak na spółkę) zysk musiałby zostać osiągnięty już nie w ostatnim kwartale, ale wręcz w ostatnim miesiącu.
Tak na marginesie, ta dyskusja to i tak jak na NC całkiem normalne rozważania. Abstrahuję zupełnie od tematu prognoz 11Bit, ale patrząc na dyskusje w wątkach innych spółek, czasami mam wrażenie, że gdyby spółka zajmująca się dystrybucją ogórków kiszonych ogłosiła, że wyśle człowieka na Marsa, akcjonariusze zaczęliby analizować, czy lepsza będzie rakieta na paliwo stałe, czy ciekłe ;)
Edytowany: 20 listopada 2012 15:27
|
|
23 Dołączył: 2011-06-14 Wpisów: 139
Wysłane:
21 listopada 2012 16:17:56
przy kursie: 8,37 zł
Cos postanowiłem napisać bo cisza się zrobiła na wątku.  SJ na google play wspiął się w przedział 500-1000, choć mam wrażenie, że jakoś tak niespiesznie się wspina. Zastanawia mnie czy 11B planuje jakąś akcję marketingową? Coś co pozwoli ruszyć do przodu. W przypadku FS przyniosło to dość dobre efekty. Nie wiem jak sprzedaż SJ wygląda na iOS. Może ktoś podzieliłby się obserwacjami. Pozdr.
Edytowany: 21 listopada 2012 16:19
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
21 listopada 2012 17:35:53
baks napisał(a):Może na forum wypracujemy jakiś model prezentacji wyników aby były dla większości możliwie najbardziej przejrzyste. Marzenie ściętej głowy. Model jest już wypracowany i nie ma co wyważać otwartych drzwi. Jest rachunek rodzajowy i kalkulacyjny. Trzeba sobie wyguglować jak to działa i poczytać. To podstawa, żeby nie rozkminiać za każdym razem od zera każdego raportu. Jak przy jeździe samochodem - musisz wykuć znaki drogowe, zasady pierwszeństwa i limity prędkości. Ronda z tramwajami możesz próbować omijać, ale podstawy są nienegocjowalne. Innej drogi nie ma.
|
|
0 Dołączył: 2011-09-06 Wpisów: 162
Wysłane:
21 listopada 2012 19:33:58
myton napisał(a): Nie wiem jak sprzedaż SJ wygląda na iOS. Może ktoś podzieliłby się obserwacjami. Pozdr. Na itunes po kilka opinii w PL i USA. Taka ilość sugeruje ilość downloadów na poziomie poniżej 1000. Pozdrawiam Frogger
|
|
6 Dołączył: 2010-12-14 Wpisów: 132
Wysłane:
21 listopada 2012 22:05:21
Na nowych smartffonah Samsunga podobno jest dostępny SJ. Niejaki Pabloo na innym forum pisze że Samsung kupił tę grę i rozdaje z nowymi smart fonami. Czy przedstawiciele spółki mogą coś na ten temat rzec ? Jeżeli to prawda to powinien być chyba jakiś komunikat o podpisanu umowy czy coś w tym stylu ? A może to taka forma marketingu za free
|
|
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
21 listopada 2012 22:11:27
@Asstonkażdy to sobie może sprawdzić, o tutaj: www.samsungapps.com/venus/topA...ściągnałem, wszystko działa. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 listopada 2012 22:12
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
21 listopada 2012 22:37:07
@Scarry Czy to jest pełna wersja czy wersja Free jak w appstore? Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
22 listopada 2012 08:28:00
@cad_manwersja na iOS free ma 8 snów, pełna 45 do pogrania, tutaj mam wersję 3 światy po 15 snów + napis że dodatkowe wkrótce. Czyli wychodzi że pełna. Póki spółka nic nie napisze pozostaje nam domniemanie że Samsung odpalił im kasę za wstawienie free do Samsung Apps, swojego sklepu który wciąż promuje obok Google Play. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 22 listopada 2012 08:36
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
22 listopada 2012 10:54:30
przy kursie: 8,33 zł
rafsty napisał(a):baks napisał(a):Może na forum wypracujemy jakiś model prezentacji wyników aby były dla większości możliwie najbardziej przejrzyste. Jak przy jeździe samochodem - musisz wykuć znaki drogowe, zasady pierwszeństwa i limity prędkości. Ronda z tramwajami możesz próbować omijać, ale podstawy są nienegocjowalne. Innej drogi nie ma. No gdyby z tymi raportami było jak ze znajomością przepisów to dopiero byłaby masakra ... średnio co 5-ty kierowca włącza kierunkowskaz gdy wjeżdża na rondo tyle samo nie włącza kierunków wyjeżdżając , skręcając lub zmieniając pas - nie będę wymieniał innych. Świadczy to o nieznajomości kiedy stosować. W raportach jest to jeszcze bardziej złożone stąd tak częste pytania i powtarzane wciąż wątpliwości. Może w takim razie stworzyć na portalu jakąś podstronę z opisem jak czytać raporty spółek. W końcu ten portal służy informowaniu i wymianie uwag wśród inwestorów ? Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
22 listopada 2012 11:31:53
baks napisał(a):średnio co 5-ty kierowca włącza kierunkowskaz gdy wjeżdża na rondo chyba ostatnio zmieniły się przepisy w tym zakresie i oczekuje się włączenia kierunkowskazu już wjeżdżając na rondo. Jak dobrze, że można na forum poruszać wszystkie tematy związane z codziennym życiem Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
22 listopada 2012 14:40:13
Wersja w sklepie Samsunga to wersja pelna- 45 snow. Czekamy na info od spolki, na jakich zasadach udostepnia ta wersje Samsungowi za free.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-27 Wpisów: 242
Wysłane:
22 listopada 2012 15:51:05
Nie mogę znaleźć tej gry, zarówno w swoim samsungu(w sklepie) jak i pod linkiem z poprzedniej strony. Już wykasowana?
|
|
Wysłane:
22 listopada 2012 17:43:17
@empelchyba w sklepie Samsunga trzeba wybrać model telefonu pasujący do gry. W moim wypadku jest to Galaxy Note. Może to to? Gra jest jak najbardziej. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 22 listopada 2012 17:45
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
22 listopada 2012 19:30:20
empel napisał(a):Nie mogę znaleźć tej gry, zarówno w swoim samsungu(w sklepie) jak i pod linkiem z poprzedniej strony. Już wykasowana? Może ten link będzie lepszy - www.samsungapps.com/venus/topA...
|
|
130 Dołączył: 2009-01-29 Wpisów: 998
Wysłane:
22 listopada 2012 21:04:26
Przyznam, że ja też mam problem z pobraniem SJ (w SamsungApps i ze strony i z telefonu), wszystko robię (chyba) jak należy i pojawia się błąd braku pamięci (której mi nie brakuje). Ma ktoś podobnie?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.