PARTNER SERWISU
mnsigjvf
56 57 58 59 60
mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 28 listopada 2012 01:41:09 przy kursie: 0,05 zł
Ale ROTFL!

Polskie szambo nigdy nie przestaje zaskakiwać.

Miałem ciężki dzień, a tu jedno info związane z moją ulubioną spółką i od razu humor poprawiony!

Jeszcze zerknąłem na B., a tam:

Cytat:
Moje pytanie jest następujące, czy w ogóle jest taka możliwość jakieś minimalne prawdopodobieństwo, że pozywający może się okazać tajemniczym inwestorem albo znalazłby się jakiś inwestor, który pokryłby ewentualne zobowiązania, a to co się dzieje należało by traktować jako możliwość pozbierania akcji w sytuacji paniki.

!

3some
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 28 listopada 2012 08:49:16 przy kursie: 0,05 zł
ciekawe gdzie są granice absurdu?

Wg mnie to już powinien zacząć działać KNF, podobnie jak przy Atlantisie ruszył swoje 4 litery w końcu. Gość całkowicie ewidentnie i bez żadnych niedomówień jawnie nie dotrzymał obowiązku informacyjnego spółki giełdowej. Tu nie ma nawet cienia wymówki. Ba... zdaje się że nie poinformował o sprawie nawet swojej własnej rady nadzorczej...puke_l

Firma powinna mieć za coś takiego zawieszone akcje do podania oficjalnego wyjaśnienia sprawy przez RN spółki. Samego Majki RN nawet nie ma jak wywalić bo spółka inaczej będzie liczyć zero pracujących osób...
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 listopada 2012 08:57

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 28 listopada 2012 08:58:17 przy kursie: 0,05 zł
Scarry,
moim zdaniem władze naszej żółtoskórej zbyt łatwo sięgają po prawo do zawieszenia notowań spółek. nie tędy droga. w wyniku zawieszenia notowań poniżej pleców dostają akcjonariusze. a przecież nie można karać za ten sam uczynek dwukrotnie - samo posiadanie tych akcji jest wystarczającą pokutą.
a Majce to i tak będzie zwisać.
muszą być dotkliwe kary dla zarządu, a nie dla posiadaczy.

Scarry
193
Wysłane: 28 listopada 2012 10:24:14 przy kursie: 0,04 zł
@krewa

no nie wiem... na Atlantisie zadziałało doskonale. Otwiera oczy. Ludzi niestety trzeba wychować, bo zachowują się jak dzieci zapętlone w wiecznym szukaniu "zaniżania przed odpałem". Po prostu taki miesiąc zawieszenia kursu daje czas na spokojne zastanowienie się "co ja właściwie tutaj robię?".
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 28 listopada 2012 10:40

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 listopada 2012 14:49:41 przy kursie: 0,04 zł
Pojawił się komunikat.

Cytat:
Zarząd Nicolas Games S.A. w związku z informacjami prasowymi informuje że, Spółka nie otrzymała kopii pozwu z USA. Spółka uregulowała zobowiązania wobec Epic Games Inc. przed otrzymaniem informacji o pozwie w USA. Jesteśmy w kontakcie z Epic Games Inc aby jak najszybciej rozwiązać tą trudną sytuację, tak aby zarówno Spółka jak i Epic Games nie były narażone na dalsze niepotrzebne koszty i mogły korzystać z nadchodzącej premiery na platformie Steam.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Jakby co, dokumenty są od wczoraj dostępne online. Jednak trzeba ponieść koszt prawie 20 USD.

Spółka twierdzi, że zapłaciła. Pomogłoby załączenie skanu potwierdzenia przelewu, nawet z zasłoniętą kwotą.

Dobrze byłoby wiedzieć, czy kopia pozwu z października oraz postanowienia z listopada też nie dotarła do spółki.
Edytowany: 28 listopada 2012 14:50

Scarry
193
Wysłane: 28 listopada 2012 15:06:30 przy kursie: 0,04 zł
@WatchDog

tak naprawdę idealnie byłoby jakbyście spróbowali skontaktować się z Epic Games jako forum dla inwestorów i uzyskać ich komentarz do sprawy.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 28 listopada 2012 15:16:39 przy kursie: 0,04 zł
@Scarry

Można próbować, tylko co Epic miałby jeszcze komentować, skoro swoje stanowisko opisali w treści pozwu?

WatchDog
50
Wysłane: 28 listopada 2012 15:28:06 przy kursie: 0,04 zł
Scarry napisał(a):
@WatchDog

tak naprawdę idealnie byłoby jakbyście spróbowali skontaktować się z Epic Games jako forum dla inwestorów i uzyskać ich komentarz do sprawy.

Cytując klasyka - jestem z nimi w kontakcie.

EDIT: w wypowiedzi dla Parkietu padło istotne zdanie, które niesie nową informację o wiedzy spółki nt. sporu z Epicem.

Cytat:
Polska spółka nie przestała jednak korzystać z technologii amerykańskiego partnera i nie wycofała gry ze sprzedaży. Dlatego Epic Games na początku października złożył w katowickim sądzie okręgowym wniosek o nakazanie Nicolasowi Games wykonania zobowiązań umownych. Chodziło m.in. o wstrzymanie produkcji i dystrybucji gry opartej o Unreal Engine i wydania wszelkich nośników z materiałami firmy Epic. Sąd przychylił się do wniosku i 5 listopada wydał stosowne orzeczenie. – Złożyliśmy do niego sprzeciw – twierdzi Tomasz Majka, prezes technologicznej firmy.

www.parkiet.com/artykul/7,1293...
Edytowany: 28 listopada 2012 15:39

mathu
0
Wysłane: 28 listopada 2012 15:44:27 przy kursie: 0,04 zł
Majka może kłamać w żywe oczy i kompletnie nikt mu nic nie zrobi. Mogę się założyć o cokolwiek, że nigdy nie odpowie osobiście za przekręty w NGS. Spółka może zostać zawieszona i wycofana z NC, ale czy Majkę to w istotny sposób zaboli? Oczywiście nie, jego akcje są warte jakieś 200-300k zł, czyli w praktyce nic (z emisji ściągnął o rząd wielkości więcej).

Zresztą na B. już jest jasne, że to było zaniżanie i straszenie, żeby pozbierać akcje za bezcen. Zbierał najprawdopodobniej sam WD, jako powiązany z 11bit.

kliknij, aby powiększyć

Tłuścioch jest lepszy niż Tymochowicz.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

111496
1
Wpisów: 47
Wysłane: 28 listopada 2012 16:16:02 przy kursie: 0,04 zł
@mathu a czy Ty nie zbierałeś akcji NGS przed odpałem?

kliknij, aby powiększyć

Przepraszam za offtop ale już tyle zostało napisane o "etyce w biznesie" jaMajki że chyba tylko humorem można z nim walczyć. Wiem że post nie wnosi niczego merytorycznego ale to co się dzieje na tej spółce i na B to już komedia.
Usłyszeć w TV odpowiedź prezesa na pytanie kiedy został wykonany przelew:
"słucham... słucham... nie słyszę" bezcenne...

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 28 listopada 2012 16:50:53 przy kursie: 0,04 zł
"W tej sytuacji Epic złożył 5 października 2012 r. w katowickim sądzie okręgowym wniosek o nakazanie Nicolasowi wykonania zobowiązań umownych, tj. między innymi wstrzymanie produkcji i dystrybucji gry opartej o Unreal Engine i wydania wszelkich nośników z materiałami firmy Epic. Takie postanowienie wydał sąd 5 listopada 2012 r. Z pozwu nie wynika, czy Nicolas Games odebrał to postanowienie, ale na pewno nie poinformował rynku o toczącym się sporze i o decyzji sądu."

Trochę się przyczepię do tego komunikatu, bo najpierw jest o wniosku, potem o pozwie - są to 2 bardzo różne rzeczy pod względem prawnym. Z kontekstu wynika, że tu chodzi o pozew.
Powinno być precyzyjnie.

Natomiast prezes mówi coś o sprzeciwie - wynikałoby z tego, że doszło do wydania wyroku zaocznego - czyli spółka dostała pozew ale nie zareagowała, dopiero po otrzymaniu wyroku sądu złożyła sprzeciw.
Interesujący sposób prowadzenia biznesu: jak pojawiają się problemy to chowamy głowę w piasek.

WatchDog
50
Wysłane: 28 listopada 2012 17:04:14 przy kursie: 0,04 zł
Otrzymałem odpowiedź z Epica, stan na godzinę 16:57 czasu polskiego:

Cytat:
It is Epic Games' policy to not comment on pending legal matters.

Co po naszemu znaczy:
Zgodnie z zasadami naszej firmy, nie komentujemy nierozwiązanych spraw prawnych.

Scarry
193
Wysłane: 28 listopada 2012 17:27:41 przy kursie: 0,04 zł
już abstrahując od komedii bankruta mnie to ciekawi technicznie - jakim cudem spółka akcyjna z zablokowanymi od paru miesięcy przez komornika kontami, i wykazanym stanem gotówki 1200 zł za III kwartał, była właśnie miesiąc-dwa temu (bo Majka sam nie chce powiedzieć kiedy tak naprawdę) w stanie rozliczyć przecież ogromne roszczenia Epic Games?

Angel

w walizkach im ta kasę zawiózł czy co? Skąd ją miał?
Edytowany: 28 listopada 2012 17:31

mathu
0
Wysłane: 28 listopada 2012 17:46:33 przy kursie: 0,04 zł
Jakby to powiedzieć...

"Jak to Psikuta??? Mówiłeś, że nazywasz się Keller?"

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 28 listopada 2012 17:50:15 przy kursie: 0,04 zł
Scarry napisał(a):
w walizkach im ta kasę zawiózł czy co? Skąd ją miał?

Prawdopodobnie faktycznie w walizkach. Na dowód można nawet przedstawić zdjęcie walizki ;)

Skąd założenie, że spółka kilka miesięcy temu zadośćuczyniła roszczeniom Epic Games? Gdyby tak było, pozew Epica sprzed dwóch dni, nawet gdyby został złożony, wyglądałby inaczej. Możliwe, że spółka dla hecy wykonała jakiś niewielki przelew, na przykład wczoraj, ale dalej idących wniosków bym z tego ich oświadczenia nie wyciągał.
Edytowany: 28 listopada 2012 17:52

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 28 listopada 2012 21:49:29 przy kursie: 0,04 zł
Arogancja Majki sięga zenitu to już nawet nie jest smieszne ten jego prywatny folwark... Akcje tej spółki powinny jak najszybciej być wycofane z obrotu...a on jeszcze coś mówi o przejściu na rynek główny

Edytowany: 28 listopada 2012 22:01

Scarry
193
Wysłane: 29 listopada 2012 11:06:52 przy kursie: 0,05 zł
Majka złożył odwołanie od wyroku Epic Games. Inwestorzy zareagowali entuzjastycznie dźwigając kurs o grosz.

Komedia jeszcze chwilę potrwa. blackeye Chyba że faktycznie wkroczy KNF.
Edytowany: 29 listopada 2012 11:07

mathu
0
Wysłane: 29 listopada 2012 11:50:46 przy kursie: 0,05 zł
Ja jestem bardzo ciekawy kto "inwestuje" w NGS. Jak się czyta forum B., to oprócz kompletnego debilizmu tam piszących, uderza wielkośc kapitału jakim oni obracają. Na normalnych spółkach z NC przeciętny "inwestor" obraca kwotą powiedzmy kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy zł. Natomiast na NGS sensacją staje się, że ktoś kupił milion akcji. "Ktoś coś wie", "grubi zbierają", "ulica tego przecież nie wzięła". Milion akcji po 4 gr = 40k zł. To jest suma niewyobrażalna dla naganiaczy z tego forum.
Edytowany: 29 listopada 2012 11:51

Scarry
193
Wysłane: 29 listopada 2012 16:33:56 przy kursie: 0,05 zł
przeklejam zdjęcie z parkietu.. idealnie oddaje absurdalność sytuacji NCG.blackeye

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 29 listopada 2012 16:34

111496
1
Wpisów: 47
Wysłane: 29 listopada 2012 17:41:20 przy kursie: 0,05 zł
Jeden z użytkowników forum B znalazł ciekawy wątek dotyczący podejścia NGS do płatności swoim podwykonawcom, czasy zamierzchłe bo rok 2008. Widać że prezes sztukę wykonywania przelewów widmo szlifuje już od dobrych 4 lat.

www.max3d.pl/forum/showthread....

Cytat:
Prawdę powiedziawszy myślałem ze już wyrosłem z fazy dobierania niewłaściwych klientów - a tu taka niemiła niespodzianka... ale po kolei

Kilka miesięcy temu (na przełomie września i października 2008) wykonałem ilustracje do rodzimego projektu gry w temacie (można znaleźć ją w mojej teczce), na początku wszystko było ok, no problemo, całkiem szybko dostałem umowę i... tu się zaczęły schody. A właściwie jeden wielki :/ Na umowie był jakiś obcy numer konta bankowego - ale myślę sobie spoko, każdy może się pomylić. Poprosiłem o korektę, umowa miała być poprawiona i odesłana do mnie i .... i tak czekam już szósty miesiąc... nikt nie odpowiada na moje miale, oficjalna strona nie żyje, próbowałem się nawet przez forum nasze z kimś skontaktować - nic. Zero umowy, zero pieniędzy za ilustracje...

Pierwszy raz od kilku freelancowych lat mi się zdarza taka olewka ze strony klienta. Były czasem opóźnienia w płatnościach, księgowa zawaliła czy coś, ale z każdym pracodawcą czy to tu w Polsce czy za granicą w końcu się dogadywałem i otrzymywałem zapłatę. Z każdym prócz producenta AfterFAILa. No aż mi szkoda ze trafiło akurat na ta gre, tym bardziej ze kibicowałem jej od ładnych paru lat ...

Nie wiem co się dzieje z tym projektem ani z ludźmi go tworzącymi i prawdę powiedziawszy mało mnie to obchodzi, bo to nie ja powinienem latać za klientem przez pół roku - ja wywiązałem się ze swojej części umowy, spodziewałem się minimum profesjonalizmu po stronie producenta gry. Widocznie go przeceniłem.
Niech ten post będzie ostrzeżeniem dla ludzi którzy współpracują / będą współpracować przy tworzeniu tej gry. Radzę dwa razy się zastanowić. A jak ktoś ma kontakt z producentem AfterFAILa niech mu przekaże ze jestem w trzecim trymestrze oczekiwania na umowę i zapłatę za ilustracje -___-

Autor nie mógł doprosić się o zapłatę za wykonanie tej ilustracji www.digart.pl/zoom/2760099/Wha...

Na trzeciej stronie pojawia się wpis o przelewach widmo z poczatku mojego postu.

Cytat:
Nie wiem jak Omen, ale przez ostatnie 6-8 miesięcy jak jeszcze (sporadycznie) udawało mi się dodzwonić to zawsze słyszałem ten sam tekst "już się wszystko dziś załatwia", "już jutro idzie przelew" itp. Więc powód "zaniedbanie" wkładam między bajki.
Spędziłem nad AF ponad 3 lata i mam spory sentyment do projektu, osób w teamie (których mi w tych okolicznościach po prostu szkoda), ale nie przełożę tego na całkowitą taryfę ulgową dla producenta. Po prostu wszystko ma swoje granice.

EDIT:
i przepraszam Omen za to podczepienie się pod wątek, ale ja bym go nie założył :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

56 57 58 59 60

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,254 sek.

fgzcuvnw
bearslsj
upwxtekh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cozvjwng
wwjqxegl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat