0 Dołączył: 2011-06-12 Wpisów: 83
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
22 stycznia 2013 18:12:42
mindek napisał(a):Może uda się SW zrobić z nimi wywiad skąd odwołania, zmiany prognoz. Ewidentni coś skopali, ale może to tylko przejściowe problemy a wtedy obligi po 90% to była by okazja. Nawet bez tego wywiadu mogę Ci powiedzieć, że zdaniem zarządu problemy są tylko przejściowe, a przyszłość świetlana. Co innego mieliby mówić? Bez dodatkowych informacji ciężko powiedzieć w jakiej dokładnie pozycji się znajdują. Możliwe więc, że jakoś z tego wyjdą, możliwe że nie wyjdą, ale z napadami optymizmu wstrzymałbym się przynajmniej do raportu za 1Q2013 i raportu rocznego za 2012. Tym bardziej w sytuacji, gdy spółka nagle zmieniła politykę rachunkowości.
Edytowany: 22 stycznia 2013 18:19
|
|
0 Dołączył: 2011-01-25 Wpisów: 171
Wysłane:
22 stycznia 2013 21:34:41
firma udzielała szybkie kredyty komukolwiek... bez sprawdzania zdolności kredytowej... w końcu poszli po rozum do głowy... i teraz zaczęli prześwietlać kredytobiorców... ale na poprawę będzie trzeba poczekać.... oby poprawa przyszła... bo mam jak na mój portfel tego sporo....
|
|
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
22 stycznia 2013 22:55:57
wapkil napisał(a):mindek napisał(a):Może uda się SW zrobić z nimi wywiad skąd odwołania, zmiany prognoz. Ewidentni coś skopali, ale może to tylko przejściowe problemy a wtedy obligi po 90% to była by okazja. Nawet bez tego wywiadu mogę Ci powiedzieć, że zdaniem zarządu problemy są tylko przejściowe, a przyszłość świetlana. Co innego mieliby mówić? Bez dodatkowych informacji ciężko powiedzieć w jakiej dokładnie pozycji się znajdują. Możliwe więc, że jakoś z tego wyjdą, możliwe że nie wyjdą, ale z napadami optymizmu wstrzymałbym się przynajmniej do raportu za 1Q2013 i raportu rocznego za 2012. Tym bardziej w sytuacji, gdy spółka nagle zmieniła politykę rachunkowości. To strzelam efekt chęci ubiegania się o przejście na główny parkiet. Tam trzeba w sprawozdaniu pokazać więcej, więc trochę syfu trzeba było uprzątnąć. Nie znamy polityki rachunkowości co do kwestii zawiązywania odpisów na należności. Być może była po prostu za liberalna. Podmioty tego typu są naprawdę niewdzięczne do analizy, bo bardzo dużo zależy od przyjętych założeń, których nawet czytający sprawozdania nie zna... z raportu nawet nie wynika z czego spółka ma przychody, czy są to odsetki, czy inne pozycje. Owszem widać to w sprawozdaniu zarządu, ale... taki urok NC.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
22 stycznia 2013 23:03:25
slavo77 napisał(a):firma udzielała szybkie kredyty komukolwiek... bez sprawdzania zdolności kredytowej... w końcu poszli po rozum do głowy... i teraz zaczęli prześwietlać kredytobiorców... ale na poprawę będzie trzeba poczekać.... oby poprawa przyszła... bo mam jak na mój portfel tego sporo.... Jak już poddajesz się badaniu zdolności kredytowej i takową posiadasz, to idziesz do banku i dostajesz kredyt gotówkowy z rrso na poziomie 15-25%. Biorąc pod uwagę na ile oprocentowane są obligi Marki -> 13% spółka nie miałaby prawa zarabiać biorąc pod uwagę odpisy na należności nieściągalne jeśli wzięłaby się za klientów z dobrą kondycją finansową. Ci co mają zdolność idą do banku, Ci co jej nie mają i potrzebują pieniędzy na gwałt idą do np Marki. Skala niespłaconych wierzytelności jest duża, ale to powinno być rekompensowane oprocentowaniem, którego rrso sięga 50% i więcej. kompetencja w tym segmencie to baza klientów z dobrą historią i umiejętność szacowania ryzyka.
|
|
Wysłane:
22 stycznia 2013 23:55:06
anty_teresa napisał(a):To strzelam efekt chęci ubiegania się o przejście na główny parkiet. Hmm, myślę że nie. Szybko przejść nie mają szans - nie ta kapitalizacja. Zresztą oni mają tam chyba teraz ciekawsze problemy. Wizja głównego parkietu jest raczej mało istotna, gdy przed chwilą trzeba było wyrzucić cały zarząd spółki... Podejrzewam, że powód może być bardziej prozaiczny. Na przykład pilna potrzeba wyjaśnienia, gdzie zapodział się cały zysk. anty_teresa napisał(a):Podmioty tego typu są naprawdę niewdzięczne do analizy, bo bardzo dużo zależy od przyjętych założeń, Ano, mark to model to naprawdę doskonały wynalazek. Przynajmniej do czasu, gdy ktoś powie sprawdzam. anty_teresa napisał(a):z raportu nawet nie wynika z czego spółka ma przychody, czy są to odsetki, czy inne pozycje. Owszem widać to w sprawozdaniu zarządu, ale... taki urok NC. W sprawozdaniu zarządu też chyba tego nie widziałem, ale o ile pamiętam zdecydowaną większość przychodów mają z jakiejś fikcji typu koszt obsługi w domu, czy przygotowanie dokumentów. Jakoś muszą uciec przed ustawą antylichwiarską. Swoją drogą, akurat Marka, jak na NC, miała całkiem znośne raporty. W kwartalnych bywał nawet cash flow :)
|
|
Wysłane:
23 stycznia 2013 13:03:01
wapkil napisał(a):anty_teresa napisał(a):To strzelam efekt chęci ubiegania się o przejście na główny parkiet. Hmm, myślę że nie. Coś mi się nie zgadzało, więc sprawdziłem. Wycofuję się z tego, co mówiłem o zmianie polityki rachunkowości. Pisałem nie na temat. Spółka podała tę zmianę jako jeden z powodów rewizji prognoz na kolejne lata, które jeszcze 14.11 podtrzymywali, zrozumiałem więc, że to coś nowego. W rzeczywistości tak nie było - zmiana została wprowadzona już w pierwszym kwartale 2012. edit: tak na marginesie, w przywołanym wcześniej w wątku artykule z serwisu obligacje.pl (i wcześniejszym po wynikach za 3Q2012) obligacje.pl pisały, że zarząd w raporcie kwartalnym podtrzymał prognozę roczną na 2012. Tymczasem w raporcie za 3Q zarząd pisał, że ,,istnieje prawdopodobieństwo nie zrealizowania w pełni prognozy finansowej na 2012 r.''.
Edytowany: 23 stycznia 2013 13:23
|
|
0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 1 107
Wysłane:
23 stycznia 2013 13:28:57
z tego wynika, że rozdawali kasę lekką ręką i otwierali nowe placówki bez kontroli kosztów i jakości portfela.
Czy przeżyją? zależy jak szybko się obudzili, musiało być gorąco skoro zdegradowali prezesa. Na koniec III kw nie było grama gotówki, w tej branży dziwne. Tutaj nie ma przetargów jak przy szpitalnych pożyczkach. Tu klient pojawia się czasem z zaskoczenia, tym bardziej, że wchodzili w IV kw.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-29 Wpisów: 274
Wysłane:
24 stycznia 2013 11:12:30
Ja uważam, że to było jak najbardziej do przewidzenia. Zakupiłem te obligacje jakieś pół roku temu. No i po analizie raportów jak najbardziej tak pozytywne prognozy trochę mi śmierdziały. Przyjmując zysk z poprzednich oddziałów jako bazowy, można było przewidzieć, że powinni wyjść tylko trochę powyżej zera po odliczeniu odsetek od nowej serii obligacji. Wg mnie wyszli trochę poniżej bo rentowność nowych oddziałów była niższa od zakładanej, ale jak najbardziej w granicach błędu.
Mnie najbardziej dziwi to, że oni mieli spłacić te obligacje z zysku, bo jak dla mnie od początku ne było to możliwe. Przyznam się, że czytałem tylko raporty, a nie prospekt emisyjny. W każdym bądź razie spółka jest tylko trochę na minusie - nowe oddziały są nowe, więc nie mają pełnej wydajności. Na nowych terenach Marka jeszcze nie ma wyrobionej renomy. Jak dla mnie jest ogromna szansa, że w następnym roku osiągną zysk. Z tym, że nie liczyłbym na kilka milionów. Jeśli będzie 1mln to będzie naprawdę dobrze.
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Dobrze, że się obejrzali w czasie, gdy mają jeszcze rok do wykupu. Jak dla mnie sytuacja nie jest tragiczna i po pewnych porządkach spółka nie powinna mieć problemów ze zrolowaniem zadłużenia.
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2013 13:13:41
po 90% nominału to nawet chętnie bym wziął gdyby nie zbliżający się termin odsetek i zapłacenia podatku od razu. Wziąłem 3szt na IKE wczoraj po 88, w tej chwili 100% w aktywach więc nie wezmę więcej na rach emerytalny.
Mają sporo kapitału własnego więc jak się otrzepią to problemów dużych nie powinno być, tylko zastanawiające jest dla mnie to odwołanie prezesa. Może to co pokazują oficjalnie to jest optymistyczna wersja, zresztą jak każda spółka.
Edytowany: 24 stycznia 2013 13:17
|
|
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2013 13:15:14
kneczaj napisał(a):Ja uważam, że to było jak najbardziej do przewidzenia. Zakupiłem te obligacje jakieś pół roku temu. No i po analizie raportów jak najbardziej tak pozytywne prognozy trochę mi śmierdziały. Przyjmując zysk z poprzednich oddziałów jako bazowy, można było przewidzieć, że powinni wyjść tylko trochę powyżej zera po odliczeniu odsetek od nowej serii obligacji. Czy mógłbyś pokazać, jak to policzyłeś? Najwyraźniej rynek tego nie przewidział (fakt, że tylko NC i Catalyst, ale zawsze to jakiś niby-rynek), więc wyliczenie może być ciekawe.
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2013 14:57:50
mindek napisał(a):Mają sporo kapitału własnego więc jak się otrzepią to problemów dużych nie powinno być, tylko zastanawiające jest dla mnie to odwołanie prezesa. Może to co pokazują oficjalnie to jest optymistyczna wersja, zresztą jak każda spółka. To jest instytucja finansowa - kapitał własny będą mieli taki, jaki sobie wymyślą, a dokładnie jak pokaże ich model wyceny udzielonych pożyczek. Dla pewności przypomnę tylko, że długoterminowe zobowiązania z tytułu obligacji to nie jedyne zobowiązania spółki. Na przykład za 3Q, mimo spłacenia 6,4M kredytów i pożyczek, było jeszcze 7,1M zobowiązań krótkoterminowych. Do 30.09 zaciągnęli też 4,1M kredytów i pożyczek (prawie całość w 3Q). Niestety spółka, nawet jeśli trochę ponad ,,standard NC'', raportuje bardzo oszczędnie, więc (przynajmniej ja) nie wiem, czym właściwie są te zobowiązania. To wszystko też jakoś trzeba spłacić, tym bardziej, gdyby były pożyczkami od akcjonariuszy lub członków organów spółki, albo poręczane przez członków zarządu.
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2013 15:47:02
wapkil napisał(a):kneczaj napisał(a):Ja uważam, że to było jak najbardziej do przewidzenia. Zakupiłem te obligacje jakieś pół roku temu. No i po analizie raportów jak najbardziej tak pozytywne prognozy trochę mi śmierdziały. Przyjmując zysk z poprzednich oddziałów jako bazowy, można było przewidzieć, że powinni wyjść tylko trochę powyżej zera po odliczeniu odsetek od nowej serii obligacji. Czy mógłbyś pokazać, jak to policzyłeś? Najwyraźniej rynek tego nie przewidział (fakt, że tylko NC i Catalyst, ale zawsze to jakiś niby-rynek), więc wyliczenie może być ciekawe. A więc łatwo policzyć, że odsetki kosztują markę prawie 2mln rocznie (0,13*14,1mln). Liczyłem to wtedy na podstawie raportu za 1kw. Tam zysk brutto to 1,1mln. Uwzględnia on 1/8 rocznego kuponu za obligacje, czyli 250tys. Po jego odliczeniu mamy 1,35mln zysku przed doliczeniem odsetek z tej konkretnej emisji obligacji, czyli około 5mln rocznie. Odejmując 2mln odsetek mamy 3mln zysku brutto minus podatek to 2,4mln zysku netto. Prawdę mówiąc to nie pamiętam ile wtedy zakładałem, że zarabiać będą nowe oddziały, ale chyba bezpiecznie jest przyjąć, że wyjdą na zero. Na ich założenie i kampanię reklamową potrzeba trochę czasu, więc dobrze jak ich koszty działalności się zwrócą. Nie wiem jakim cudem marka mogłaby zarobić 14mln potrzebne na spłatę obligacji w ciągu tych dwóch lat, nawet przyjmując, że każdy nowy oddział w drugim roku będzie generować 3/4 zysku przeciętnego starego oddziału. Oczywiście firma jest nawet poniżej tej prognozy, najprawdopodobniej dlatego odwołali prezesa.
Edytowany: 24 stycznia 2013 16:04
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2013 18:30:55
Wychodzi więc chyba na to, że spółka jest w znacznie gorszej sytuacji, niż przewidywałeś. Mając 2,4M zysku o 10% poprawiliby wynik z zeszłego roku. Zarząd (w oryginalnym składzie) mógłby napisać, że pożyczek udzielają teraz ostrożniej, nowe biura nie osiągnęły jeszcze pełnej gotowości operacyjnej, itd. itp. Rynek nie byłby pewnie zachwycony, ale nie miałby też powodu do paniki. Problemem nie jest fakt, że będą musieli rolować obligacje, bo to faktycznie od początku było do przewidzenia, tylko niepewność, czy nie sypie im się cały model biznesowy, a jeśli tak, to czy potrafią go naprawić.
Edytowany: 24 stycznia 2013 18:37
|
|
0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
25 stycznia 2013 17:01:10
mindek napisał(a):Może uda się SW zrobić z nimi wywiad skąd odwołania, zmiany prognoz. Ewidentni coś skopali, ale może to tylko przejściowe problemy a wtedy obligi po 90% to była by okazja.
Uwaga! Mamy możliwość porozmawiania z nowym prezesem Marka SA. Czekam na Wasze pytania do niedzieli do godziny 20.00. Pytania wpisujemy w tym wątku poniżej mojego postu.
|
|
Wysłane:
26 stycznia 2013 10:58:05
To ja mam pytania: Co było głównym powodem straty w ostatnim kwartale? Jak nowy prezes zamierza postawić firmę na nogi - jaka jest nowa strategia firmy? Dlaczego nowa strategia jest lepsza od starej?
|
|
Wysłane:
27 stycznia 2013 12:52:01
Prawdziwa przyczyna odwołania Prezesa(założyciela i akcjonariusza). Został w spółce, czym będzie się zajmował. Czy jest konflikt wśród akcjonariuszy?
Ile zobowiązań jest do spłaty w tym roku, czy będą rolowanie, spłacane? Czy są zaległości podatkowe, ZUS itp. Czy spółka w związku z problemami(są ewidentne) będzie zamykać niektóre punkty? Jak działał departament ryzyka skoro doszło do tak wysokiego poziomu niespłacalności wśród klientów? I czy akcjonariusze poznają prawdę czy tylko półprawdę a co gorsza tylko PR? Obligacje są teraz po 90% nominału, dlaczego nie kupić na rynku i umorzyć?
|
|
0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
2 lutego 2013 11:12:20
Przeprowadziliśmy wywiad z nowym prezesem Marka SA: Cytat:Macie Państwo wyemitowane obligacje o wartości ponad 14 mln zł, które są notowane na Catalyst. Czy zamierzacie emitować kolejne obligacje?
Obecnie nie planujemy emisji kolejnych obligacji. Skupiamy się na rewizji naszej strategii oraz wdrażamy wewnętrzne zmiany w organizacji firmy mające na celu usprawnienie działania naszego biznesu.
Termin spłaty wspomnianej emisji przypada za niespełna rok. Jak spółka przygotowuje się do spłaty obligacji? Jak Pan się odniesie do przeceny obligacji, jaka miała miejsce w ostatnich tygodniach?
Jednym z głównych zadań zarządu jest sprawne przeprowadzenie tego procesu. Już dzisiaj zaczynamy gromadzić środki niezbędne do spłaty naszych obligacji. Równocześnie prowadzimy rozmowy z największymi inwestorami, którzy objęli nasze papiery. Jestem przekonany, że nie będzie żadnych problemów z obsłużeniem naszego długu. Przecena naszych obligacji jest rezultatem dwóch czynników: niewielkiej płynności naszych papierów na rynku Catalyst oraz podania gorszych od oczekiwań wyników. Myślę, że w krótkim czasie dojdzie do stabilizacji wyceny obligacji, a nowy zarząd zdobędzie zaufanie inwestorów. Cały wywiad jest tutaj: www.stockwatch.pl/artykuly/pos...
|
|
0 Dołączył: 2012-06-26 Wpisów: 55
Wysłane:
7 lutego 2013 17:33:22
To z tego wywiadu z nowym prezesem zbyt dużo nie wynika. Kluczowa sprawa na dzisiaj to jak wygląda portfel wierzytelności i czy dokonano w miarę rzetelnych odpisów na utratę wartości (bo te dokonywane w poprzednich okresach były śmiesznie niskie). A tak a propos odpisów - SF Marka SA za 2011 przywołuje załącznik do Polityki rachunkowości w kwestii wyceny aktywów i tworzenia odpisów. Czy ktos wie gdzie tę Politykę i załącznik (zwłaszcza) można znaleźć? Bo na ich stronie to chyba nie.
|
|
Wysłane:
14 lutego 2013 10:54:51
raport kwartalny po czyszczeniu: www.markasa.pl/images/stories/...w 2012 zostało z tego 58k netto, IV kw to 752k strat. Prezes oczywiście dalej pisze o dynamicznym rozwoju. Oni czytają potem to co napisali? obligi dzisiaj zawieszone, ktoś wie dlaczego? Historia innych takich przypadków to były opóźnienia spółki w podaniu wytycznych na kolejny okres odsetkowy.
Edytowany: 14 lutego 2013 10:57
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.