Z racji tego, że to mój pierwszy post na forum, to Witam Serdecznie Wszystkich
Jeżeli chodzi o fundusze, to zarządzającym należy pogratulować świetnego wyniku, zwłaszcza, że nie jest to jedyny subfundusz Investorsa z ponadprzeciętnym wynikiem.
Ja ostatnio porównywałem długoterminowe stopy wzrostu funduszy Investors i Generali-investments. Wybór padł na te fundusze, gdyż to własnie do nich wpłaciłem pierwsze swe oszczędności w 2000 roku. Tak dla przypomnienia był to fundusz DWS, który zmienił logo na Investors i Korona, która została przekształcona w Union Investmnent a potem w Generali Investment.
Długoterminowe porównanie wypada zdecydowanie na korzyść Investorsa.
Oba fundusze w perspektywie 5-cio i 10-cio letniej porównywalne stopy zwrotu osiągnęły tylko na funduszach rynku pieniężnego (około 10% w skali 5l i 30%w skali 10l), oraz obligacji (nieco ponad 10% w skali 5l i 46-47% przez 10l).
W przypadku funduszy Stabilnego Wzrostu wynik Generali to odpowiednio 2% i 32% a Investorsa 37% i 82%.
W funduszach Zrównoważonych tez znacznie lepszy był Investors (52% i 115%) a Generali (-5% i 16%).
Dla funduszy Akcji Investors uzyskał zwrot 22% i 63% a Generali -24% i -5%.
Jak widać długofalowy okres inwestycyjny wcale nie musi być opłacalny a nawet może przynieść straty zwłaszcza, że analizowane fundusze przez szereg lat znajdowały się w czołówce pod względem wyników.
Odnoszę wrażenie, że na przestrzeni lat prym wiodą głównie te TFI, które działaja jako instytucje samodzielne a TFI należące do banków lub firm ubezpieczeniowych wyniki zwykle maja gorsze. Przejęcie Union Investment przez Generali w mojej ocenie znacznie zmniejszyło atrakcyjności tego TFI i odbiło się negatywnie na osiąganych wynikach.
Zapraszam do dyskusji. Może wspólnie spróbujemy wyszukać najlepsze TFI.
Cytat:Zapraszam do dyskusji i przemyśleń. Jeśli będzie zainteresowanie z chęcią przygotuję podobne zestawienie dla Funduszu Skarbiec Spółek Wzrostowych
Chętnie zapoznam się z wynikami Skarbca, gdyż dawno dawno temu rozważałem inwestycje tez i w tym funduszu.