a wracajac do tematu to np moj portfel
leeg mason 50% portfela
uni korona akcji 30 %
arka bzwbk akcji fio 20 % na dzien dzisiejszy
ale ja´nie dokladam pieniedzy co jakis czas systematycznie - mysle ze to sie nie oplaca (usredniamy wtedy cene jednostki - ale zalezy jeszcze jak rozpisana jest alokacja skladki np w jakie miejsca ida pienioadze?)
staram sie robic przy starcie hossy transfer wszystkich srodkow do wybranych funduszy akcyjnych np tych 3 co wymienilem u gory a przy koncowce hossy i starcie bessy przenosze wszystkie srodki na fundusze gwarantowane pieniezne- np UniWIBID (PLN) 1 351,7800 +0,02% 1,29% 6,51% - po roku
(ostatnio jednak znalazlem jeszcze inna mozliwosc jaki inwestowac pieniadze w czasie bessy, nie zloto, lokata czy obligacje lecz fundusz aegon bessa - na glownej stronie nie znajdziecie duzo inforamcji na ten temat poniewaz wszystko jest utajnione na czym zarabiaja, ale jezeli ktos chce wiedziec wiecej na ten temat to moge wyslac na email materialy te ktore zdobylem

)
a dlaczego te a nie inne bo maja najlepsze wyniki....no i sklad
mysle ze te akcje ktore posiadaja odbija do dosc wysokich poziomow - nie wiadomo kiedy, ale odbija
arka i leeg mason systematycznie co roku udowadniaja ze to scisla czolowka zawsze pierwsze 2 miejsca
uni korona co roku coraz lepsze wyniki
a tu cos co sie przydaje
www.aegon.pl/u235/template/nw,...i cos jeszcze na marginesie
przez ostatnie kilka lat bardzo dochodowe byly fundusze z krajow rozwijajacych sie jak z ameryki lacinskiej i krajow nowego swiata,
np UFK - Templeton Latin America Fund (USD) 22,8500 +1,92% 3,07% -48,73% -9,43% 104,02%
http://www.aegon.pl/u235/navi/32729 - wlaczcie wykres 5 lat
mysle ze tutaj warto bedzie zawiesic oko ale jeszcze nie teraz - dolar jest niesamowicie mocny w tej chwili a fundusz jest w dolarach czyli trzevba by przewalutowac jednostki..(tak mi sie wydaje - nie jestem zadnym finansista - pisze to co mysle)
ale keidy dolar spadnie a mowi sie ze mozze spac bardzo nisko ze wzgledu na to co robi FEd wtedy mysle bedzie o dobra okazja do zainwestowania w fundusz np ten jak wyzej wymienilem.