Akurat to ja pozbyłem się tych papierów. Powodem sprzedaży była właśnie informacja o rezygnacji z dużego zlecenia. Spółka poniosła koszty związane z tą inwestycją i nie otrzymała za to środków ( miasto nie zapłaciło 8 mln zł za dotychczasowe roboty), dlatego pod wielką niewiadomą stoi dla mnie CFO po pierwszym półroczu. Zacząłem szukać jakiś informacji na ten temat i znalazłem, że nad spółką krąży widmo 7 mln złotowej kary:
Cytat:Tak się czasem zdarza, że najpierw firmy biją się o zlecenie i w czasie przetargu obniżają ceny, a potem gdy już podpiszą umowę, szukają sposobów na zarobek - mówi prezydent. Przypomina, że pierwotny kosztorys opiewał aż na 52 mln zł i to konsorcjum pod przewodnictwem VIG-u zaproponował znacznie niższą cenę.
Dodaje, że w tej sytuacji miasto naliczy firmie kary umowne. Wyniosą ok. 7 mln zł. Będzie też ogłoszony nowy przetarg na prace.
katowice.gazeta.pl/katowice/1,...Dodatkowo informacja, że spółka nie płaci jakiejś lokalnej firmie:
Cytat:21:21 Odpowiedzią prezydenta jest to, że firma VIG nie płaci podwykonawcy - świętochłowickiej firmie od wielu miesięcy.
swietochlowicki.pl/aktualnosci...No i jeszcze na dodatek znalazłem taką informację:
Cytat:W trakcie sesji radni Świętochłowic przyjęli uchwałę zobowiązującą przewodniczącego Rady Miejskiej do poinformowania o zaistniałej sytuacji Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Prokuratury Apelacyjnej w Katowicach, Ministra Środowiska, Ministra Zdrowia i Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska.
silesia.fm/region/abw-i-cba-ma...Dlatego ze zwykłej ostrożności wolałem wycofać się z inwestycji. Spółka ma bilans już dość mocno napięty i raczej ciężko będzie jej o kolejne finansowanie. Zważywszy, że w związku z tą inwestycją zadłużyła się na kolejne 5 mln zł w lutym tego roku:
gpwcatalyst.pl/raporty_ebi?ph_...