PARTNER SERWISU
vggmmlwy
2 3 4 5

VEDIA [Catalyst]

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 24 czerwca 2013 23:24:02
nie jestem prawnikiem, moje nakazy zapłaty zostały wystawione z innego tytułu niż brak wykupu obligacji.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 24 czerwca 2013 23:30:20
SirHoe napisał(a):
nie jestem prawnikiem

Szkoda, bo prawnik niewątpliwie przydałby się w tej dyskusji. Choć może jednak wystarczą opinie pań i panów z Sądu Najwyższego ;)

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 24 czerwca 2013 23:45:46
kilka pozwów składałem przez e-sąd tam są instrukcje, jak to się powinno robić. we wzorach jest jawnie określone, że odsetki ustawowe od dnia następnego po terminie płatności. jak ktoś ma chęć to może zajrzeć.

www.e-sad.gov.pl/Subpage.aspx?...

spades
0
Wpisów: 39
Wysłane: 25 czerwca 2013 19:16:46
Wczoraj napisałem do Vedii email. Poprosiłem o wyjaśnienie na jakiej podstawie przyjęli 11,5% a nie 13%. Na razie nie mam żadnej odpowiedzi. Oczywiście jeśli pofatygują się odpowiedzieć to dam znać. Przy okazji zobaczymy jak u nich z komunikacją z inwestorami.

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 26 czerwca 2013 06:51:21
ja proponuję przenieść wątek dotyczący obowiązywania odsetek ustawowych do innego niż VEDIA wątku, widać, że dziewczyny i chłopaki z VEDII mają dobre zamiary i starają się, aby dług spłacić, zaś to, czy 11,5% czy 13% odsetek to dla wierzyciela wątek całkiem poboczny, a wręcz czyste pieniactwo

spades
0
Wysłane: 27 czerwca 2013 14:18:13
spades napisał(a):
Wczoraj napisałem do Vedii email. Poprosiłem o wyjaśnienie na jakiej podstawie przyjęli 11,5% a nie 13%. Na razie nie mam żadnej odpowiedzi. Oczywiście jeśli pofatygują się odpowiedzieć to dam znać. Przy okazji zobaczymy jak u nich z komunikacją z inwestorami.

Dziś dostałem odpowiedź:

"Szanowny Panie,

W Warunkach Emisji Obligacji, które były opisane w Propozycji Nabycia Obligacji był przewidziany taki przypadek, że może nastąpić opóźnienie w spłacie nominału i odsetek od obligacji. Wg tego dokumentu Emitent powinien spłacać nominał i odsetki z oprocentowaniem 11,5%  a jeżeli spóźniałby się z wypłatą odsetek to od tych odsetek dodatkowo rosłyby odsetki „ustawowe”.  Obecnie jednak Emitent spłacał i spłaca same odsetki terminowo a więc w tej sytuacji nie ma zastosowania sytuacja, że rosną odsetki od odsetek.

Z poważaniem
Dariusz Kwiatkowski"

wapkil
0
Wysłane: 27 czerwca 2013 14:36:18
Czy ta odpowiedź ma jakikolwiek związek z pytaniem, które zadałeś (nie wiem, o co pytałeś)?

Miło że emitent zgadza się na odsetki od odsetek (anatocyzm), czego swoją drogą w nocie informacyjnej nie zauważyłem, ale nie ma to raczej nic wspólnego z odsetkami ustawowymi za opóźnienie dyskutowanymi tu przez nas wcześniej. Czy ktoś domyśla się może, o którą cześć propozycji nabycia chodzi panu Kwiatkowskiemu i mógłby ją zacytować?

spades
0
Wysłane: 27 czerwca 2013 20:44:10
Obligacje Vedii kupiłem rok temu na giełdzie. Jedyny dokument dotyczący w/w obligacji do jakiego dotarłem to Nota Informacyjna. W Nocie nie znalazłem nic na temat jak ma być liczone oprocentowanie w przypadku nie wykupienia obligacji na czas. Nigdy nie widziałem Propozycji Nabycia Obligacji i nie wiedziałem o jego istnieniu. Myślałem (naiwnie Eh? ) że nota zawiera wszystkie warunki emisji.

Vedie zapytałem dlaczego odsetki liczą na 11,5% a nie 13% (odsetki ustawowe), poprosiłem o podanie na podstawie jakich przepisów prawnych zostało to ustalone. Sam powałałem się na Art 481 §2 Kodeksu Cywilnego.
[Art 481 §2: Jeżeli stopa odsetek za opóźnienie nie była z góry oznaczona, należą się odsetki ustawowe. Jednakże gdy wierzytelność jest oprocentowana według stopy wyższej niż stopa ustawowa, wierzyciel może żądać odsetek za opóźnienie według tej wyższej stopy.]

Uznałem że stopa nie byłą ustalona bo nic nie znalazłem w Nocie Informacyjnej.

W sumie z odpowiedzi jestem zadowolony.

Najważniejsze czego się dowiedziałem to że jest kolejna rzecz na której można się "przejechać" na catalyst czyli część warunków emisji może być w innych dokumentach do których trudniej dotrzeć. Domyślam się po nazwie że Propozycja Nabycia Obligacji była skierowana do obejmujący emisje i a nie do tych co kupowali obligacje na giełdzie.
W tym wszystkim i tak nie chodzi o pieniądze (1,5 punktu procentowego to kosmetyka) tylko o zasadę. Myślę że obligatariusze powinni drążyć nawet takie szczegóły.
Zupełnie nie rozumiem opinii że to jest pieniactwo.

wapkil
0
Wysłane: 27 czerwca 2013 22:40:39
spades napisał(a):
W sumie z odpowiedzi jestem zadowolony.

Ciężko być z niej zadowolonym, chyba że zdarzenie rozpatrywać w kategoriach poznawania ryzyk. Wygląda na to, że spółka nie tylko nie opowiedziała na pytanie (rzeczywiście nie mają obowiązku wypłacać odsetek od odsetek, ale nie o to w pytaniu chodziło), to jeszcze odpowiedź sformułowała w sposób jak najbardziej ogólnikowy, nie podając konkretnych zapisów, ani nawet numerów punktów. Trudno się oprzeć wrażeniu, że liczą na zniechęcenie pytającego, może się odczepi.

spades napisał(a):
Domyślam się po nazwie że Propozycja Nabycia Obligacji była skierowana do obejmujący emisje i a nie do tych co kupowali obligacje na giełdzie.

Propozycja nabycia kierowana jest do inwestorów w emisji pierwotnej. Co nie zmienia faktu, że dokument informacyjny ma obowiązek zawierać warunki wykupu i wypłaty oprocentowania. Skandalem jest, jeżeli nawet takie rzeczy są tam pominięte. Inna sprawa, że za sporządzenie DI odpowiada spółka, więc nie wiem, czy skoro taki sporządzili, to, jeśli obligatariusz tak zdecyduje, nie jest on dla nich wiążący. W sumie to całkiem ciekawe pytanie...

spades napisał(a):
Zupełnie nie rozumiem opinii że to jest pieniactwo.

Ja też nie, ale ocena pewnie zależy od tego, czy ktoś inwestuje na giełdzie w papiery wartościowe, czy w dobre zamiary.
Edytowany: 27 czerwca 2013 22:50

spades
0
Wysłane: 28 czerwca 2013 00:27:03
Wiem że Nota Informacyjna powinna zawierać WSZYSTKIE warunki emisji i spółka za to odpowiada. Problem jest taki że nie wiele można zrobić. W moim odczuciu jakość catalyst obniża się w oczach. Szczególnie w tym roku, spółki robią już co chcą. To jest równia pochyła. Swoją przygodę z rynkiem zacząłem wiosną ubiegłego roku, jestem między innymi szczęśliwym posiadaczem papierów Vedii, Ganta i Religii. Przez ten rok pozbyłem się już jakichkolwiek złudzeń.
Spółki dokładnie obserwują co się dzieje na rynku i widzą to że coraz więcej papierów nie zostało wykupionych i tak naprawdę nic wielkiego się nie stało, nikt bardzo nie krzyczał.

Vedia po prostu potrzebowała krótkoterminowego (mam nadzieje) kapitału obrotowego i pozyskała go w najtańszy i najprostszy sposób. Z bankiem taki numer by nie przeszedł ale na catalyst żaden problem. Inni to widzą, czy nie będą naśladować?

Przeglądając najpopularniejsze wątki na forum ciągle czytam: sąd, prawnik, sąd, prawnik...
Czy obowiązkowym "wyposażeniem" inwestora na catalyst ma być prawnik. Taka ma być polska wersja rynku długu?

Spółki robią co chcą bo dokładnie sobie przekalkulowały że są małe szanse że ktoś będzie dochodzić swoim praw sądzie. Drobnym się to zupełnie nie opłaca a dużym się często nie chce.

Wracając do Vedii to trzeba powiedzieć że tu sytuacja jest o niebo lepsza niż na innych spółka które nie wykupiły swoich papierów ale też trudny mówić o jakiś szczególnie wysokich standardach.
Edytowany: 28 czerwca 2013 00:42

wapkil
0
Wysłane: 28 czerwca 2013 01:16:32
Déjà vu, zupełnie jakbym kilka lat temu czytał o NewConnect. Słaba to pociecha, ale myślę, że takie zachowanie spółek nie jest celowe. One raczej nie starają się wywołać zagrożeń dla swojej dalszej egzystencji, jak w przypadku Vedii, Religi, czy Ganta, które przywołałeś.

Na Catalyst jest po prostu sporo obligacji śmieciowych, tylko nie wszyscy inwestorzy są jeszcze świadomi, co to znaczy. Do tego dochodzi zapadanie wyemitowanych kilka lat temu obligacji i dosyć trudna, szczególnie dla mniejszych podmiotów, sytuacja na rynku. Niepomijalną rolę odgrywa też brak praktycznie jakichkolwiek wymagań, by wejść na ASO. W efekcie wszystko przyspiesza i można oglądać ciekawe przykłady spółek debiutujących, jak CashFlow, od razu ze złożonym przez obligatariusza wnioskiem o upadłość, albo, jak Prefabet, mających problemy z wypłatą już drugiego kuponu kilka dni po wejściu na rynek.
Edytowany: 28 czerwca 2013 01:23

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 28 czerwca 2013 12:55:35
Z pewnością jest niepoważne, że w nocie informacyjnej nie ma wszystkich warunków emisji. Niektóre spółki zamieszczają pełne warunki gdzieś na końcu, a na początku takie streszczenie. Tutaj inwestorzy otrzymali tylko streszczenie. Powinno być to silniej egzekwowane przez GPW.
Edytowany: 28 czerwca 2013 13:15

wapkil
0
Wysłane: 28 czerwca 2013 13:09:08
,,Silniej''? Napisałbym ,,jakkolwiek''. Jeżeli dobrze pamiętam, na ASO dokument informacyjny nie podlega zatwierdzeniu przez nikogo...

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 28 czerwca 2013 13:44:42
Nie podlega zatwierdzeniu przez KNF, co wcale nie oznacza, że można sobie tam napisać co się chce, a GPW ma obowiązek dopuścić i wprowadzić do obrotu, jeżeli spółka ma taki kaprys. Informacje przekazane w nocie informacyjnej obligacji Vedii są niekompletne i to jest wystarczająca podstawa do tego, aby poprosić o ich uzupełnienie, a jeśli ich spółka nie dostarczy to nie dopuścić papierów do obrotu. Pierwszy cytat z brzegu z regulaminu ASO dotyczącego dokumentu informacyjnego:

Cytat:
Dokument informacyjny powinien zawierać prawdziwe, rzetelne i kompletne informacje o emitencie i innych wskazanych w niniejszym Załączniku osobach, ich sytuacji finansowej i prawnej oraz o objętych dokumentem instrumentach finansowych mających być przedmiotem wprowadzenia do obrotu w alternatywnym systemie.

Wątpię, aby nikt na GPW chociaż nie zaglądał, co tam emitenci wypisują w swoich dokumentach dlatego uważam, że słowo "silniej" lepiej oddaje istotę rzeczy niż "jakkolwiek", chociaż uważam, że nie jest to wielka różnica.
Edytowany: 28 czerwca 2013 13:52

wapkil
0
Wysłane: 28 czerwca 2013 13:49:01
Marcin Osiecki napisał(a):
Nie podlega zatwierdzeniu przez KNF

Nie podlega też zatwierdzeniu przez GPW.

edit: Zgadzam się oczywiście z Tobą, że papierów w takim stanie na rynek nie wolno dopuszczać. Chodziło mi tylko o to, że stwierdzenie o potrzebie silniejszego egzekwowania sugeruje, że w tej chwili jest egzekwowane, tylko być może trochę zbyt słabo. Obawiam się, że tak nie jest, czego przykład mamy zresztą w tym wątku.
Edytowany: 28 czerwca 2013 13:57

wapkil
0
Wysłane: 28 czerwca 2013 14:20:18
Wracając jeszcze do Vedii (skoro to jej wątek) rozmowa o DI jest rezultatem pochodzącej od p. Kwiatkowskiego informacji o niezamieszczonej w DI zgodzie na anatocyzm. Nic jednak na razie nie wskazuje, żeby spółka miała jakieś podstawy do niewypłacania odsetek ustawowych, co rozpoczęło całą tę dyskusję.

wapkil
0
Wysłane: 1 lipca 2013 20:47:58
Zgodnie z ostatnim raportem, do obligatariuszy ma jutro dotrzeć kolejne 200 tys. zł plus odsetki. Może faktycznie ostatecznie uda im się kiedyś spłacić te obligacje :)

Odnieśli się też do pytania o odsetki ustawowe:
Cytat:
Jednocześnie Zarząd Emitenta informuje, że zgodnie z Propozycją Nabycia dwuletnich obligacji na okaziciela serii C o oprocentowaniu stałym, z dnia 20 maja 2011 roku, w przypadku opóźnienia w wypłacie wartości nominalnej Obligacji w związku z wykupem Obligacji, VEDIA SA wypłaci odsetki od wartości nominalnej, naliczane na zasadach określonych w Warunkach Emisji Obligacji do dnia wypłaty, z zastosowaniem oprocentowania obligacji, które zostało określone w wysokości 11,5%.

Tym razem przynajmniej piszą na temat. Szkoda, że nadal nie wiadomo na podstawie jakich nieprzywołanych w raporcie i nieobecnych w dokumencie informacyjnym punktów propozycji nabycia tak postępują.

Czy ktoś z czytających zna treść propozycji nabycia i domyśla się, o który zapis im chodzi?
Edytowany: 1 lipca 2013 20:50

mati15
0
Wpisów: 10
Wysłane: 9 września 2013 17:44:37
Jako, że jest to mój pierwszy post na forum, witam wszystkich :)

Czy otrzymaliście częściową spłatę obligacji serii C (VED0613) zgodnie z komunikatem spółki w dniu 26.08.2013?
Pytam, ponieważ na moje konto dotarły jedynie odsetki 7.94zł (posiadam dwie sztuki), natomiast nie mam żadnej informacji w historii finansowej o częściowym wykupie obligacji. Poprzednie raty spłacane były regularnie razem z odsetkami (7.06 - 200zł, 21.06 - 200zł, 02.07 - 100zł, 09.07 - 75zł, 11.07 - 25zł, 07.08 - 75zł).

Wszyscy obligatariusze spłacani są po równo, czy może się tak zdarzyć, że ktoś zostanie pominięty przy kolejnych ratach? Rachunek mam w BOSSA, rozumiem że w razie czego z nimi powinienem wyjaśnić problem?

Tak z ciekawości, istnieje jakiś termin po którym następuje przedawnienie w takich sytuacjach?

spades
0
Wysłane: 9 września 2013 18:57:00
Mam dokładnie to samo. Też w historii finansowej mam tylko jedną operacje w dniu 26.08.2013. Obligacje Vedii mam na koncie IKE w bosiu. W moim przypadku to nie jest pierwszy raz a dokładnie trzeci. zdarzało się to gdy Vedia częściowo spłacała swoje obligacje że brakowało śladu po tych operacjach w historii finansowej. O dziwo pieniądze docierały nie było to tylko odnotowane w historii. Za każdym razem kontaktowałem się z nimi i poprawiali to. Ostatnim razem też wysłałem zapytanie o operacje z dnia 26.08 i nawet otrzymałem odpowiedź tyle że raczej nie na moje pytanie. W tym tygodniu zamierzam napisać do nich jeszcze raz. Bo tym razem w sumie nie wiem czy dostałem pieniądze i tylko brak operacji w historii czy nie dostałem.

Swoją drogą to mam ostatnio coraz większe problemy z bosiem. Tak jak wspomniałem 3 razy brakowało operacji w historii, pobrali mi podatek od dywidendy na IKE oraz miałem duże problemy z adresem w PIT38 (dalej nie rozwiązany).

Zawsze miałem sentyment do bosia ale teraz ich poziom niestety się bardzo obniżył. To jest w sumie kpina że sam muszę pilnować wpisów w historii finansowej.

Polecam skontaktować się z nimi w tej sprawie. Ja dziś wyśle jeszcze raz maila do nich. Może we dwójkę uda się coś więcej załatwić.
Pozdrawiam!

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 września 2013 19:55:14
Tak z Bosiem jest problem. Mam wrażenie, że ich system nie jest dostosowany kompletnie do Catalystu. Operacje w historii pojawiają się z opóźnieniem, a części wogóle nie ma, jeśli np realizujesz wykup na żądanie. Poza tym kompetencja pracowników jest... Dramat. Noszę się z zamiarem przeniesienia rachunku, ale nie mam czasu i siły na papierologię.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,283 sek.

wpywumia
ummtjrpr
mtoczzxf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pgyndyxp
rpvwkjdn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat